ΚΑΒΑΛΑ

Μια ακόμα συζήτηση για το Περιγιάλι – Θ. Μουριάδης: «Το θέμα έχει τελειώσει»

Πριν από 10 χρόνια η εφημερίδα ΕΒΔΟΜΗ φιλοξενούσε ένα άρθρο το οποίο αφορούσε την κοπή της πίτας του Περιγιαλίου, και στην οποία ο τότε βουλευτής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Τσακλίδης διαβεβαίωνε ότι η ανοικοδόμηση του Περιγιαλίου μπορούσε να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του…2004.

Έχουμε φτάσει στο 2014, και το ζήτημα της πολύπαθης αυτής περιοχής συνεχίζει να απασχολεί την τοπική επικαιρότητα, παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς έχουμε γίνει μάρτυρες πανηγυρισμών αλά…EURO 2004 (Σχόλιο γράφοντος: ή αλά Ευρωμπάσκετ 1987 -καθότι φαν της πορτοκαλί μπάλας), με κρασιά και σαμπάνιες. Οι τελευταίες εξελίξεις για το θέμα αυτό, μετά και την τελευταί επίσκεψη του δημάρχου Καβάλας Κωστή Σιμιτσή και του αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών Θεόδωρου Μουριάδη στην Αθήνα, απασχόλησαν και την χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας.

Ο κ. Μουριάδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “Μετά από διαδικασία που κράτησε 30 χρόνια -με ακυρώσεις του σχεδίου πόλης- το ΦΕΚ υπογράφτηκε το 2010. Ετοιμάστηκε η πράξη εφαρμογής, η οποία υποβλήθηκε στην περιφέρεια τον Μάιο του 2012, και τον Οκτώβριο του 2013 έγινε η ολική κύρωση του σχεδίου πόλης. Από εκεί και πέρα ζητήσαμε από το Εθνικό Κτηματολόγιο να αποσταλούν οι απαραίτητες προδιαγραφές, κάτι που έγινε τα Χριστούγεννα, και πλέον οι μελετητές αυτή την στιγμή ετοιμάζουν την μελέτη ώστε να γίνει η εγγραφή στο Κτηματολόγιο. Την περασμένη εβδομάδα κατεβήκαμε στην Αθήνα και μας ενημέρωσαν ότι θα το κάνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται (εφόσον οι μελετητές ολοκληρώσουν έγκαιρα την μελέτη – εκτιμούμε εντός 2 μηνών από τώρα-). Βέβαια υπάρχουν και άλλα σχέδια πόλης για τα οποία θα πρέπει να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία, συνεπώς δεν μπορούμε να ξέρουμε με σιγουριά πότε θα ολοκληρωθεί η εγγραφή του Περιγιαλίου από το Εθνικό Κτηματολόγιο.»

Η ενημέρωση από τον κ. Μουριάδη προκάλεσε την αντίδραση του Στάθη Εριφυλλίδη, ο οποίος επεσήμανε ότι “χάθηκαν 8 πολύτιμα χρόνια. Πλέον έχουμε επανέλθει στο καθεστώς του Μαΐου του 1999, όταν όντες δημοτική αρχή φτάσαμε στο σημείο που βρίσκεται αυτή την στιγμή η διοίκηση Σιμιτσή. Ο κ. Σιμιτσής πήρε έτοιμη τροφή από εμάς και το μόνο που είχε να κάνει ήταν να τρέξει τις διαδικασίες για το προεδρικό διάταγμα, μέσα σε ένα περιβάλλον πολιτικά, τεχνικά και νομικά ήρεμο. Αισθανθήκαμε έκπληξη, λοιπόν, όταν διαβάσαμε σε τοπική εφημερίδα τις δηλώσεις Σιμιτσή, στις οποίες ο ίδιος εμφανίστηκε πολύ απαισιόδοξος, εκτιμώντας ότι η όλη υπόθεση θα αργήσει. Το μότο σας, στις εκλογές του 2010, ήταν ότι λύσατε τον Γόρδιο Δεσμό του Περιγιαλίου. Σε αυτές τις εκλογές, μετά από τόσες καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί, και εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτε, τι πρόκειται να πείτε στους Καβαλιώτες;

Από την άλλη ο Άρης Βέρρος εξέφρασε την ελπίδα να τελειώσει σύντομα το σχέδιο πόλης του Περιγιαλίου, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι “Αν είχε τελειώσει πριν από πολλά χρόνια θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα για όσους έχουν ιδιοκτησίες ή προσωπικά συμφέροντα στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση θέλω να πιστεύω ότι αυτή την φορά θα είμαστε πιο προσεκτικοί και δεν θα ζήσουμε σκηνές πανηγυρισμών με σαμπάνιες -τις οποίες ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα βρούμε τους πολίτες εναντίον μας.»

Σε όλες αυτές τις παρατηρήσεις ο κ. Μουριάδης απάντησε ξεκαθαρίζοντας ότι το θέμα έχει πλέον ολοκληρωθεί και ότι απλά έχουν απομείνει κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες. “Όντως υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις τα προηγούμενα χρόνια και μόνο χάρη στην νομική υποστήριξη που είχαμε “ξέφυγε» το σχέδιο από τα ράφια στα οποία έχουν καταχωνιαστεί πολλά άλλα σχέδια. Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν ότι η κύρωση της πράξης εφαρμογής δεν έγινε από την πολεοδομία Καβάλας αλλά από την πολεοδομία της περιφέρειας ΑΜΘ -όπως προβλέπεται από τον Καλλικράτη-, δηλαδή από ανθρώπους που δεν είχαν γνώση του αντικειμένου. Πλέον, όμως, η πράξη εφαρμογής έχει υπογραφεί και μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι το θέμα είναι λυμένο. Αυτό που απομένει -δηλαδή η κύρωση της μελέτης εφαρμογής και η εγγραφή στο Εθνικό Κτηματολόγιο- είναι ένα καθαρά τεχνικό, πλην όμως απαραίτητο κομμάτι, το οποίο θα λυθεί πολύ σύντομα.» ήταν, μεταξύ άλλων, τα όσα είπε ο αντιδήμαρχος.

Πηγή: kavalapress.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version