Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μητσοτάκης: Ειδικό ποινικό μητρώο για αδικήματα κατά ανηλίκων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στη Βουλή για το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.

Παρακολουθήστε την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση, στην κοινή συνεδρίαση των συναρμόδιων Επιτροπών της Βουλής:

Κοινωνική απειλή χαρακτήρισε τη σεξουαλική κακοποίηση των νέων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή. Τόνισε ότι το Εθνικό Σχέδιο είναι σε δημόσια διαβούλευση για να χρησιμοποιηθεί κάθε χρήσιμη ιδέα και υπογράμμισε ότι δεν είναι μια βιαστική αντίδραση στις πρόσφατες σοκαριστικές ειδήσεις όπως η αποκρουστική περίπτωση του Κολωνού αλλά μια διαρκής πρόκληση.

Τα στοιχεία δηλώνουν την διεθνή διάσταση και τις κρυφές πτυχές του προβλήματος είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι το ποσοστό παιδιών που μπορεί να πέσουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην Ελλάδα φτάνει το 16% και συνήθως οι θύτες είναι στο περιβάλλον των παιδιών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η μεθοδική δουλειά της αστυνομίας εξιχνιάζει τέτοιου είδους υποθέσεις όπως αυτή του Κολωνού αλλά τόνισε ότι λίγα είναι τα θύματα που σπάνε την σιωπή τους και ζητούν βοήθεια. Παραδέχθηκε ότι πολλές φορές περιστατικά καταλήγουν στον στιγματισμό του θύματος και φέρνουν καθυστερήσεις στις διώξεις η πολυνομία που υπάρχει αλλά και οι αγκυλώσεις της οικογένειας.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης έχει στόχο την μηδενική ανοχή σε τέτοιου είδους εγκλήματα και έχει στόχο την πρόληψη και την θωράκιση των ανηλίκων και των οικογενειών τους. Είναι ο οδικός χάρτης που συντονίζει με τυποποιημένες πρακτικές τις υπηρεσίες που πρέπει να δρουν οριζόντια.

Η πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει δεν είναι ανταπόκριση στην συνταγματική επιταγή για την προστασία της αξιοπρέπειας του ανθρώπου αλλά και η καταπολέμηση των ανισοτήτων και η προστασία των αδυνάμων όπως είναι τα παιδιά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα είναι ευπρόσδεκτη κάθε ουσιαστική παρατήρηση που θα βελτιώσει το σχέδιο αυτό.

Μέχρι το 2027 είναι στόχος όλες οι θεσμικές λειτουργίες να είναι φιλικές προς το παιδί, σημείωσε περιγράφοντας το εθνικό σχέδιο ο πρωθυπουργός.

Βάζει επίσης, όπως είπε, τάξη στο πολύπλοκο νομοθετικό μωσαϊκό που φέρνει εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης. Όλοι οι φορείς αποκτούν σαφές περιβάλλον που καθορίζει τα όρια κάθε δράσης τους για να είναι έγκυρη και γρήγορη.

Αναδιοργανώνει τον τρόπο αντίδρασης όλων των υπηρεσιών απέναντι σε ένα κρούσμα. Είναι ένα εγχειρίδιο σημείωσε για την αντιμετώπιση και διαχείριση τέτοιων περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Μέσα επίσης από το αρχείο καταγραφής και επιτήρησης αποτρέπει να εργάζονται δίπλα σε παιδιά άτομα με βεβαρημένο παρελθόν. Όποιος εργάζεται δίπλα σε παιδιά πρέπει να έχει λευκό ποινικό μητρώο και να είναι εκπαιδευμένος να εντοπίζει σημάδια κακοποίησης.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην βουλευτή Έλενα Ράπτη η οποία όπως τόνισε, έχει παίξει σημαντικό ρόλο για να βοηθήσει να εκπονηθεί το νομοσχέδιο αυτό μέσα από τα βιβλία που έχουν γραφτεί σε απλή κατανοητή γλώσσα ώστε τα ίδια τα παιδιά να αντιλαμβάνονται πότε είναι θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Πρέπει να μαθαίνουν τα παιδιά τι είναι το μη ασφαλές άγγιγμα, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και πως θα μπορούν να έχουν το θάρρος να αναφέρουν τέτοια περιστατικά στους δασκάλους, τους γονείς ή και άτομα που εμπιστεύονται.

Θα υπάρχει επίσης σειρά πρωτοκόλλων από το υπουργείο Δικαιοσύνης που θα διευκολύνουν την πρόσβαση ανηλίκων με τις δικαστικές αρχές.

Επίσης, προβλέπει περισσότερες δομές φροντίδας ανηλίκων με πόρους από το ταμείο ανάκαμψης. Θα ιδρυθούν νέα κέντρα υποστήριξης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι εμπλέκονται πολλά υπουργεία σε αυτό τον σχεδιασμό και είναι σημαντικό ότι θα παρακολουθείται το έργο αυτό από τον υπουργό Επικρατείας και δυο όργανα θα τον συνεπικουρούν σε αυτή την προσπάθεια.

Είναι μια επίπονη άσκηση δυναμικού συντονισμού τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι από τα 80 προγράμματα τα 2/3 έχουν ενταχθεί σε δράσεις μέσα στο 2022.

Εχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές και δικάζονται κατά προτεραιότητα οι υποθέσεις αυτές, είπε και πρόσθεσε ότι έχουν αυστηροποιηθεί και οι ποινές καθώς τέτοιου είδους εγκλήματα τιμωρούνται με ισόβια κάθειρξη και με πολύ σκληρούς όρους για την απόλυση.

Είναι μια μάστιγα με πολλές αιτίες που ξέρει να κρύβεται στα υπόγεια της κοινωνίας και εμείς πρέπει να ακολουθήσουμε αυτούς τους πολύπλοκους δρόμους για να εξιχνιάζουμε τέτοια εγκλήματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας είπε ότι αποστρέφει το βλέμμα από εκείνους που θεωρούν κομματική αρένα αυτούς που επί μέρες τολμούσαν να βάζουν πολιτικά πρόσημα σε ανατριχιαστικές πράξεις μέχρι που τους χαστούκισε ο ίδιος ο καθρέφτης. Τους αφήνω στο περιθώριο και στην ντροπή που τους αξίζει. Όσοι σήμερα υπαινίσσονται ευθύνες του συστήματος υπήρξαν οι ίδιοι σύστημα στο χθες. Δεν εντόπισαν τον κίνδυνο και αντίθετα μείωσαν τις ποινές για τέτοια απεχθή αδικήματα. Το απόστημα όμως έσπασε οι σπείρες της φρίκης εξαρθρώνονται και η τιμωρία τους θα είναι σκληρή.

Πηγή: newsbomb.gr

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο Σκέρτσος για την επιστολική ψήφο | Ιστορική στιγμή για την Ελληνική Δημοκρατία

Σε συνέχεια της εισήγησης του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο για τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος μέσω επιστολικής ψήφου, ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος επισημαίνει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Μια ιστορική στιγμή για την Ελληνική δημοκρατία, ένα ακόμη βήμα σύγκλισης με την Ευρώπη και διεύρυνσης των πολιτικών δικαιωμάτων».

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πριν λίγο στο υπουργικό συμβούλιο τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην καθιέρωση της επιστολής ψήφου για όλους τους ψηφοφόρους (κατοίκους εξωτερικού και εσωτερικού προαιρετικά) από τις επόμενες ευρωεκλογές του 2024. Μια ακόμη σημαντική πολιτική μεταρρύθμιση, που απαντάει στο πρόβλημα της αυξανόμενης αποχής και υποστηρίζει το εκλογικό δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού, των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, των εποχικών εργαζόμενων, των νέων μαθητών και φοιτητών», υπογραμμίζει κλείνοντας ο υπουργός Επικρατείας.

 

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κασσελάκης κατά Μητσοτάκη: Όταν έκλαψε η Θάτσερ | Όλες οι «μεγάλες επενδύσεις» σε ένα βίντεο

«Όταν έκλαψε η Θάτσερ. Ή αλλιώς: Όλες οι ‘μεγάλες επενδύσεις’ Μητσοτάκη σε ένα βίντεο», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, σε ανάρτηση του στο «Χ», την οποία συνοδεύει με ένα δίλεπτο βίντεο του iSYRIZA που περιλαμβάνει δηλώσεις του πρωθυπουργού και υπουργών, και αφορά στα ζητήματα της επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό, τα εργασιακά, την ελευθερία της αγοράς εργασίας, τις δημόσιες υποδομές.

«Η απάντησή μας; Δυναμώνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Γίνε μέλος στο isyriza.gr», προσθέτει ο κ. Κασσελάκης.

«Όταν έκλαψε η Θάτσερ. Ή αλλιώς: Όλες οι ‘μεγάλες επενδύσεις’ Μητσοτάκη σε ένα βίντεο», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, σε ανάρτηση του στο «Χ», την οποία συνοδεύει με ένα δίλεπτο βίντεο του iSYRIZA που περιλαμβάνει δηλώσεις του πρωθυπουργού και υπουργών, και αφορά στα ζητήματα της επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό, τα εργασιακά, την ελευθερία της αγοράς εργασίας, τις δημόσιες υποδομές.

«Η απάντησή μας; Δυναμώνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Γίνε μέλος στο isyriza.gr», προσθέτει ο κ. Κασσελάκης.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Χαρίτσης | Μαχητικοί απέναντι στην αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και πειστικοί προς την κοινωνία

«Ηκοινωνική ανάγκη για να υπάρξει ελπίδα στην κοινωνία παραμένει» δήλωσε ο βουλευτής Αλέξης Χαρίτσης σε χθεσινοβραδινή συνέντευξη του στο Kontra Channel, μιλώντας για τη συγκρότηση της ΚΟ από τους βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας, που θα είναι πρόεδρος της ΚΟ των 11 ανεξάρτητων, ανέφερε ότι «έχουμε όλες και όλοι μας μια ιστορία πίσω μας» και ότι «θα συγκροτήσουμε μια Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αριστεράς που θέλουμε να απευθυνθεί σε όλο το προοδευτικό ακροατήριο της χώρας, με το ιδεολογικό μας πλαίσιο, με τις προγραμματικές μας αρχές και με έναν λόγο που θα είναι πειστικός και μαχητικός απέναντι στην αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη» και «ταυτόχρονα θα ανοίγει διεξόδους για το μέλλον». Υποστήριξε ότι «αυτό έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και αυτό απουσιάζει σήμερα από το πολιτικό σύστημα». Είπε, μεταξύ άλλων, ότι η ελπίδα πρέπει να παραμείνει ζωντανή και πως «δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική μόνο με ατάκες» αλλά ότι χρειάζεται περιεχόμενο, πρόγραμμα, συμμετοχή της κοινωνίας στη διαμόρφωση του.

Σημείωσε ότι «αυτό που θέλουμε να κάνουμε το επόμενο διάστημα είναι να συνενώσουμε δυνάμεις». Είπε ότι η εποχή απαιτεί ριζοσπαστικές τομές και ότι «οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς μπορούν να συναντηθούν με τις δυνάμεις της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής Οικολογίας, με κινήματα που διεκδικούν κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα». «Με όλους αυτούς μπορούμε να συναντηθούμε και να συμπορευθούμε στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές, εκεί όπου ο λαός θα κρίνει την προσπάθεια μας αυτή» τόνισε.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: