Quantcast
Connect with us

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Πέντε σενάρια «θερμού επεισοδίου» με την Τουρκία

«Με την ηρεμία πριν την καταιγίδα» προσομοιάζουν την κατάσταση που επικρατεί στη ΝΑ Μεσόγειο κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, αφού, παρά την κλιμάκωση της ρητορικής έντασης από την πλευρά της Αγκυρας, επί του επιχειρησιακού πεδίου η κινητικότητα που επιδεικνύουν οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν συνάδει με τη σφοδρότητα και την επιθετικότητα των δηλώσεων τόσο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και άλλων Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων.

Πρόκειται για μια ασυμφωνία, η οποία αντί να καθησυχάσει έχει εντείνει την ανησυχία της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας καθώς, όπως εκτιμάται, η ηρεμία που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο ενδεχομένως να αποτελεί μία περίοδο προπαρασκευής για την εκδήλωση μιας τουρκικής επιθετικής ενέργειας στη ΝΑ Μεσόγειο.

«Το γεγονός ότι ο τουρκικός στόλος βρίσκεται ελλιμενισμένος σε συγκεκριμένες ναυτικές βάσεις στα μικρασιατικά παράλια, αποφεύγοντας να βγει στην ανοιχτή θάλασσα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι Τούρκοι θέλουν να αποφύγουν την ένταση. Το αντίθετο, δείχνει ότι μπορεί να προετοιμάζονται για να προχωρήσουν σε κάτι σημαντικό, πραγματοποιώντας επισκευές στα πλοία τους, εφοδιάζοντας τις δυνάμεις τους και αυξάνοντας την ετοιμότητα των πληρωμάτων τους», αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, συμπληρώνοντας πως η μόνη παραφωνία είναι η ιδιαιτέρως αυξημένη δραστηριότητα των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία καθημερινά πραγματοποιούν δεκάδες παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου, που ενίοτε καταλήγουν σε υπερπτήσεις πάνω από ελληνικές νησίδες.

ORUC_REIS_NEO2

Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες, το Πεντάγωνο έχει εστιάσει την προσοχή του, εκπονεί αντίστοιχα σχέδια και επεξεργάζεται την ελληνική απάντηση σε πέντε βασικά σενάρια μιας ελληνοτουρκικής κρίσης η οποία θα εκφραστεί όχι μόνο επί του διπλωματικού αλλά και επί του επιχειρησιακού πεδίου, μέσω της εμπλοκής και των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τα σενάρια είναι κλιμακούμενης έντασης, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να εστιάζεται στο πέμπτο, δεδομένου ότι είναι κι εκείνο που θα μπορούσε να φέρει την Ελλάδα και την Τουρκία στο κατώφλι μιας γενικευμένης όσο και ανεξέλεγκτης σύρραξης. Η εξέταση και επεξεργασία των σχετικών σεναρίων έχει βρεθεί στο επίκεντρο συνεχών συσκέψεων των στρατιωτικών επιτελείων στο ΥΠΕΘΑ. Ενδεικτικό δε της ανησυχίας που υπάρχει είναι ότι η χώρα μας εδώ και περίπου έναν μήνα πραγματοποιεί συνεχώς ασκήσεις των ελληνικών Ε.Δ., με τη συμμετοχή μάλιστα και δυνάμεων τρίτων χωρών, στέλνοντας συνεχώς μηνύματα ετοιμότητας προς τον «εξ Ανατολών γείτονα».

Το ξεσπασμα

Ως προς τα σενάρια που εξετάζονται αναφορικά με το ξέσπασμα μιας ελληνοτουρκικής κρίσης, τα βασικά από αυτά είναι πέντε. Πιο συγκεκριμένα:

■ Σενάριο πρώτο: Αποκλεισμός μικρών ελληνικών νησιών τα οποία βρίσκονται εγγύς των τουρκικών παραλίων, από πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Με το άλλοθι της αποστρατιωτικοποίησής τους, τουρκικά πολεμικά πλοία πραγματοποιούν ναυτικό αποκλεισμό ενός ή παραπάνω νησιών, εμποδίζοντας κάθε κίνηση από και προς το μέρος τους, ακόμη και την προμήθεια αγαθών από την υπόλοιπη χώρα.

■ Σενάριο δεύτερο: Σκηνοθετημένη επιχείρηση αδειάσματος μεταναστών στη θάλασσα, που εν συνεχεία θα περισυλλέξει η τουρκική ακτοφυλακή και θα τους τοποθετήσει πάνω σε ελληνική βραχονησίδα την οποία ταυτόχρονα θα χαρακτηρίσει ως τουρκικό έδαφος. Στόχος των Τούρκων είναι κατ’ αυτόν τον τρόπο όχι μόνο να αμφισβητήσουν τη δυνατότητα της χώρας μας στο δικαίωμα έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, αλλά ταυτόχρονα, εργαλειοποιώντας για μία ακόμη φορά το μεταναστευτικό, να στήσουν μία επιχείρηση τύπου Ιμίων, με διαφορετικό όμως πρόσημο.

■ Σενάριο τρίτο: Στέλνουν γεωτρύπανο να τρυπήσει νότια της Κρήτης, σε περιοχή η οποία βρίσκεται εντός των ορίων του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου, αλλά που στην πραγματικότητα ανήκει στην ελληνική ΑΟΖ. Στο πλαίσιο αυτό, οι Τούρκοι μεταφέρουν μονάδες του πολεμικού τους ναυτικού στα ανοιχτά του Λιβυκού πελάγους προς υποστήριξη του γεωτρύπανου, ενεργοποιώντας παράλληλα τις δύο βάσεις που διαθέτουν στο έδαφος της Λιβύης, τη ναυτική βάση της Μισράτα και την αεροπορική Αλ Ουτίγια στα δυτικά της χώρας.

imia_polemos_tsipouras_art

■ Σενάριο τέταρτο: Δημιουργία κρίσης τύπου Ιμίων, μέσω της κατάληψης μιας ακατοίκητης, ελληνικής, βραχονησίδας, η οποία βρίσκεται πλησίον των τουρκικών ακτών.

■ Σενάριο πέμπτο: Κατάληψη νησίδας η οποία έχει επάνω της από ελάχιστους έως κανέναν μόνιμο κάτοικο, αλλά που φυλάσσεται από μικρό στρατιωτικό απόσπασμα. Πρόκειται για ένα από τα πλέον πολύπλοκα σενάρια που επεξεργάζεται το Πεντάγωνο, αφού σε αυτό το ενδεχόμενο οι Τούρκοι θα έχουν διεξαγάγει ειδική στρατιωτική επιχείρηση επί ελληνικού εδάφους, κρατώντας ως ομήρους ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό. Σύμφωνα με το εν λόγω σενάριο, με αυτόν τον τρόπο θα επιδιώξουν να μη χτυπηθούν από ναυτικές ή αεροπορικές δυνάμεις οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαν να ισοπεδώσουν το νησί, απευθυνόμενες στα διπλωματικά ανακλαστικά των ΗΠΑ ή της Ε.Ε. και ποντάροντας στην άμεση ανάληψη διαμεσολαβητικού ρόλου από μέρους τους ώστε η κρίση να λυθεί σύντομα και σίγουρα προτού ξεσπάσει ένας γενικευμένος ελληνοτουρκικός πόλεμος.

Οπως αναφέρουν από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια τεράστια αλλαγή στον τρόπο που η Τουρκία εκδηλώνει την επιθετικότητά της απέναντι στη χώρα μας. «Παλαιότερα οι Τούρκοι πρώτα διεξήγαγαν μία επιχείρηση επί του πεδίου και έπειτα περίμεναν να αναλάβει ρόλο η διπλωματία προκειμένου να κατοχυρώσουν και να τους αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα όσο περισσότερα μπορούσαν από τις παράνομες διεκδικήσεις τους. Αυτή τη φορά όμως βλέπουμε ότι η τακτική τους έχει αντιστραφεί.

Τους τελευταίους μήνες έχουν προχωρήσει σε ένα μπαράζ διπλωματικών κινήσεων, στέλνοντας έγγραφα τόσο σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών όσο και άλλων διεθνών οργανισμών “επικοινωνώντας” τις παράνομες διεκδικήσεις τους και απαιτώντας την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών. Οι διπλωματικές αυτές πρωτοβουλίες είναι βάσιμα πιθανόν ότι ενδέχεται να υποστηριχτούν και από την πραγματοποίηση στρατιωτικής φύσεως επιχειρήσεων», τονίζουν αρμόδιοι επιτελείς του ΥΠΕΘΑ.

Click to comment

Απάντηση

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα για τα θαλάσσια πάρκα | Δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Συνεχίζει τη ρητορική έντασης η Τουρκία, με αφορμή τις εξαγγελίες της Αθήνας για δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο. Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας δηλώνει σε επιφυλακή για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις αλλά και τις απειλές.

Ερωτηθείς για αυτές τις αντιδράσεις -στην απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργηθούν δύο θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο– ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε απαντήσει ξανά ότι δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και μοναδικό ζήτημα είναι η επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς με την Τουρκία που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με βάση το δίκαιο της θάλασσας αλλά έχουμε δρόμο ακόμα».

Και πρόσθεσε: «Η απόφαση για τα θαλάσσια πάρκα έχει να κάνει με περιβαλλοντολογικούς καθαρά σκοπούς και συνεχίζουμε με πιστεύουμε στη συνέχιση του διαλόγου».

Επιμένει η Τουρκία

Η Άγκυρα κλιμακώνει τις απειλές, αφού πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας δήλωσαν σήμερα, σύμφωνα με την τουρκική Χουριέτ, ότι είναι σε επιφυλακή για να προστατεύσουν «τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας να επιβάλει μονομερές καθεστώς».

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έκανε επίσης λόγο για «νησιά και νησίδες του Αιγαίου που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους».

Χθες, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ σχολίασε πως με αυτή της την ενέργεια η Ελλάδα «σαμποτάρει» τη διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων των δύο χωρών και ζητά να μην «εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματίας».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε προσέγγιση για την ανακήρυξη αυτού του Θαλάσσιου Πάρκου».

«Εκφράζουμε για άλλη μια φορά, απευθυνόμενοι στην Ελλάδα, ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματίας, ότι δεν πρέπει να γίνουν βήματα που θα βλάψουν την εξομάλυνση και πως σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε προσέγγιση για την ανακήρυξη αυτού του Θαλάσσιου Πάρκου», τόνισε ο εκπρόσωπος του AKP.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Γκρίζες ζώνες» για την Τουρκία τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο

Την ελληνική κυριαρχία νησιών του Αιγαίου αμφισβητεί πάλι η Τουρκία. Αφορμή, οι εξαγγελίες της Αθήνας για δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο, για την προστασία θαλάσσιων θηλαστικών και θαλασσοπουλιών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάνει λόγο για «καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες», προσθέτοντας ότι η Άγκυρα «δεν θα δεχθεί τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Αθήνα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς, των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται».

Παράλληλα, «προειδοποιεί» την Ε.Ε. «να μη γίνει εργαλείο για τις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας σχετικά με τα περιβαλλοντικά της προγράμματα».

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

F-35: Ποιες δυνατότητες «ξεκλειδώνουν» για τις ένοπλες δυνάμεις

Στην εποχή της 5ης γενιάς μαχητικών μπαίνει η Ελλάδα μετά την έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο αίτημα της Αθήνας για την προμήθεια έως 40 αεροσκαφών F-35A Lightning II.

Η επιστολή αποδοχής κοινοποιήθηκε τα ξημερώματα στην Αθήνα και πλέον ανοίγει ο δρόμος για τη διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, το αρμόδιο γραφείο για τις εξαγωγές του F-35 (Joint Program Office).

Η επιστολή αποδοχής περιέχει και όλες τις προαιρέσεις του προγράμματος, δηλαδή, 42 κινητήρες, εξοπλισμό για την υποστήριξη των μαχητικών, θερμοβολίδες και αντίμετρα, εξομοιωτές για την εκπαίδευση των χειριστών στο έδαφος, την εκπαίδευση των τεχνικών, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, λογισμικό και υλικό για το πρόγραμμα εν συνεχεία υποστήριξης των F-35 το οποίο εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση σε αποθήκες ανταλλακτικών, αλλά και μια σειρά από προγράμματα και συσκευές επικοινωνίας, κρυπτογράφησης και λοιπών συνοδευτικών υλικών, με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται σε 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πολεμική Αεροπορία ενδιαφέρεται σε πρώτη φάση για την απόκτηση μίας Μοίρας F-35 (18 έως 24 αεροσκάφη) με το κόστος να εκτιμάται ότι θα κυμανθεί κάτω από τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών στην 117 Πτέρυγα Μάχης θα αναλάβει η ελληνική πλευρά και δεν θα συμπεριληφθούν ως SSI (προγράμματα Ασφάλειας, Εφοδιασμού και Πληροφοριών) που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν με επιπλέον 500 εκατομμύρια δολάρια το πρόγραμμα.

Τι παίρνει η Τουρκία

Παράλληλα με την έγκριση του ελληνικού αιτήματος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άναψε το πράσινο «φως» και στο αίτημα της Αγκυρας για F-16.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η επιστολή αποδοχής, η Τουρκία θα προμηθευτεί 40 F-16 Block 70 και κιτ εξοπλισμών ώστε ακόμη 79 αεροσκάφη (Block 40 και Block 50+) να αναβαθμιστούν στο επίπεδο Viper.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος η τουρκική αεροπορία θα διαθέτει 119 F-16V, ωστόσο, στο «πακέτο» ύψους περίπου 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνεται και μεγάλος αριθμός όπλων για τα τουρκικά μαχητικά.

Πιο συγκεκριμένα, η Αγκυρα θα αποκτήσει 952 πυραύλους Α/Α μέσου βεληνεκούς AIM-120C-8 AMRAAM, 401 πυραύλους μικρού βεληνεκούς Α/Α ΑΙΜ-9Χ Sidewinder, 149 ραντάρ τύπου AESA, πυραύλους αντι-ραντάρ, βόμβες και περισσότερες από 1.300 συλλογές καθοδήγησης για κατευθυνόμενα βλήματα.

Στο «πακέτο» περιλαμβάνονται ακόμη ατρακτίδια στόχευσης, κινητήρες, ανταλλακτικά καθώς και συμβάσεις εν συνεχεία υποστήριξης του τουρκικού στόλου F-16.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en