Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Κώστας Υφαντής: Ο απώτερος τουρκικός στόχος

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ακολουθώντας ένα γνώριμο μοτίβο επαναλαμβάνει ένα επιχείρημα που φαίνεται πλέον να αποτελεί την αιχμή του δόρατος της τουρκικής προσέγγισης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο: Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με την Συνθήκη της Λωζάνης το 1923 και την Συνθήκη των Παρισίων το 1947 αντίστοιχα, υπό τον όρο ότι θα παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα. Η Ελλάδα, ισχυρίζεται η Άγκυρα, έχει παραβιάσει την αυτή την πρόβλεψη και ως εκ τούτου η ελληνική κυριαρχία δεν είναι καθόλου αυτονόητη.

Η νομική πτυχή των τουρκικών αιτιάσεων προφανώς και δεν αντέχει σε σοβαρή ανάλυση. Στοιχειώδης γνώση του διεθνούς δικαίου αρκεί για να καταρρεύσουν. Το πρόβλημα είναι ότι η Άγκυρα επικαλείται το διεθνές δίκαιο εντελώς προσχηματικά. Είναι η πολιτική διάσταση που είναι κρίσιμη. Οι τουρκικές θέσεις όπως τις διατυπώνουν – και θα συνεχίσουν να τις διατυπώνουν – τα στελέχη του καθεστώτος Ερντογάν έχουν παρελθόν. Η «εμμονή» με την αναθεώρηση των Συνθηκών διατυπώθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο Ερντογάν κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα το 2017. Αυτό που φαίνεται να έχει αλλάξει είναι το πόσο απροκάλυπτα αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ουσία της Τουρκικής στρατηγικής περιγράφεται χωρίς κανένα περιθώριο παρερμηνείας.

Η Άγκυρα επιχειρεί να «εμβολιάσει» τον πάγιο αναθεωρητισμό της με μια νομιμοφανή επίφαση. Στην καρδιά αυτής της στρατηγικής είναι από την μία η διεθνοποίηση της «παραβίασης» των συνθηκών από την Ελλάδα, μία ιδιότυπη «αποδιμεροποίηση» που στόχο έχει να περιγράψει το θέμα ως ζήτημα διεθνούς ασφάλειας στο πλαίσιο του ΟΗΕ και έτσι να αναγκάσει την Αθήνα να αποδεχθεί μια ατζέντα που η Άγκυρα έχει αποτύχει να επιβάλει μέχρι τώρα διμερώς, δηλαδή ότι τα ελληνικά νησιά είτε δεν έχουν δικαιώματα είτε δεν είναι ελληνικά. Παρά την διαχρονική της προσπάθεια να γκριζάρει την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, δεν έχει καταφέρει να σύρει την Ελλάδα σε μία διαπραγμάτευση με τέτοιους όρους.

Η επιδίωξη της Τουρκικής διπλωματίας, εδώ και περίπου ένα χρόνο που τίθεται με επιμονή το ζήτημα, είναι να προωθηθεί και μέσω της διεθνοποίησης να επιβληθεί ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης όπου η ελληνική πλευρά θα αποδεχθεί τελικά ως αποτέλεσμα εξαναγκασμού τα όρια υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ που διεκδικεί η Τουρκία και την δεσμευμένη κυριαρχία των νησιών. Και αυτό θα παρουσιαστεί ως μεγάλη τουρκική υποχώρηση.

Η Αθήνα πρέπει να αντιδρά συνεχώς και με συστηματικό τρόπο κονιορτοποιώντας την τουρκική επιχειρηματολογία κυρίως στο επίπεδο του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας. Καλό θα ήταν η ελληνική αντίδραση πέρα από την απαραίτητη ολοκληρωμένη απάντηση στις επιστολές που έχει αποστείλει η Άγκυρα, να περιλαμβάνει μια ηχηρή προληπτική διπλωματική παρέμβαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας με στόχο να αναδειχθεί η επιθετική, αναθεωρητική συμπεριφορά της γείτονος. Υπάρχει και ένα ακόμη χειρότερο σενάριο σύμφωνα με το οποίο ο τουρκικός σχεδιασμός δεν στοχεύει σε μία ελληνική υποχώρηση στο ανοιχτό ζήτημα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, αλλά στην πλήρη ανατροπή του καθεστώτος στο Αιγαίο. Σε αυτό το σενάριο, η κλιμάκωση της έντασης με πρόσχημα την άρνηση της Αθήνας να συμμορφωθεί δεν αποκλείεται. Η ιστορία αρνείται πεισματικά να αποχωρήσει από το Αιγαίο.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Βαρθολομαίος | Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι διαβολικός και άδικος

Ως διαβολικό και άδικο χαρακτήρισε τον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από την Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος στη Δράμα οπού βρέθηκε για την τέλεση τρισαγίου στη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη Παύλου. Χρειαζόμαστε όλοι την ειρήνη τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Η Ιταλία και η Ουγγαρία προέτρεψαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να απευθύνει ξεκάθαρα έκκληση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, την ώρα που άλλα κράτη μέλη της ΕΕ φαίνονται αποφασισμένα να υιοθετήσουν μια σκληρή γραμμή με τη Μόσχα ενόψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα.

Προσχέδιο συμπερασμάτων για τη σύνοδο κορυφής της 30ής και 31ης Μαΐου, που είδε το Reuters και φέρει ημερομηνία 19 Μαΐου, περιγράφει την ΕΕ ως «αμετακίνητη στη δέσμευσή της να βοηθήσει την Ουκρανία να ασκήσει το εγγενές δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα». Δεν αναφέρεται σε ειρηνευτικές συνομιλίες.

Σε μια συνάντηση αντιπροσώπων της ΕΕ, ο Ιταλός πρεσβευτής πρότεινε αλλαγές στο κείμενο λέγοντας ότι θα πρέπει να αναφέρεται σε ειρηνευτικές συνομιλίες και να ορίζει μια άμεση κατάπαυση του πυρός ως έναν από τους πρώτους στόχους της ΕΕ, σύμφωνα με πρόσωπα που συμμετείχαν στη συνάντηση.

Η πρόταση αυτή υποστηρίχθηκε από την Ουγγαρία και την Κύπρο, οι οποίες είναι από τις χώρες με τις πιο ισχυρές αντιρρήσεις για μια νέα δέσμη κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας που έχει μπλοκαριστεί εδώ και εβδομάδες λόγω εσωτερικών διαφωνιών.

Η Ουγγαρία εναντιώνεται σε ένα σχεδιαζόμενο εμπάργκο πετρελαίου, ενώ η Κύπρος ανησυχεί για μια προτεινόμενη απαγόρευση στις πωλήσεις ιδιοκτησιών σε Ρώσους πολίτες.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πατριωτική Ένωση | Ψευδές ρεκόρ προσλήψεων

Ψευδές ρεκόρ προσλήψεων

Η αναφορά του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη σε πρόσφατη συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων σχετικά με «ρεκόρ προσλήψεων» το μήνα Απρίλιο, έρχεται απλά να ενισχύσει τη «μαγική εικόνα» που η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει εις ό,τι αφορά την απασχόληση και γενικότερα την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Η πραγματικότητα λέει, δεδομένου ότι τα στοιχεία του κ. Χατζηδάκη προέρχονται από την «ΕΡΓΑΝΗ», ότι στο συγκεκριμένο σύστημα καταχωρούνται ως προσλήψεις ακόμη και οι έκτακτες και περιστασιακές προσλήψεις κάποιων ωρών και οι οποίες σε καμία περίπτωση δε θα έπρεπε να συνυπολογίζονται στο ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων.

Το φαινόμενο εκτινάξεως αυτών των προσλήψεων είναι φυσική μετεξέλιξη της άρσεως των περιορισμών λόγω της πανδημίας και σίγουρα δεν απεικονίζει την κατάσταση στην αγορά εργασίας σε σχέση με τους εργαζομένους μακροχρόνιας πλήρους ή έστω και μερικής απασχολήσεως.

Ο ανορθολογικός τρόπος διαχειρίσεως της πανδημίας, η παράδοση τεραστίων τουριστικών περιοχών της χώρας στις φωτιές του περασμένου Αυγούστου και οι συνέπειες για τον τουρισμό της ευθείας συγκρούσεως με την Ρωσία, έχουν επακόλουθα, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται με τα «ψευδορεκόρ» του κ. Χατζηδάκη.

Η ενεργειακή κρίση που μόλις ξεκίνησε θα γεννήσει δυστυχώς νέες στρατιές ανέργων και θα καταδείξει τα τεράστια ατοπήματα της σημερινής κυβερνήσεως, σε ορισμένα εκ των οποίων, όπως η απολιγνιτοποίηση, η εμπλοκή του κυρίου υπουργού ήταν πρωταγωνιστική.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΥΕΘΑ | Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση από τα υπόλοιπα Κράτη της Ε.Ε. που πράττουν το ίδιο

Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση από τα υπόλοιπα Κράτη – Μέλη της Ε.Ε. που πράττουν το ίδιο»

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, με αφορμή την κοινή δήλωση που έκαναν οι τομεάρχες Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ.κ. Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Τσίπρας και ο τομεάρχης Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος σχετικώς με την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Ελλάδα όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες βοηθά την Ουκρανία με αμυντικό υλικό, προκειμένου να αμυνθεί στην επίθεση που δέχεται από τη Ρωσία.  Το αμυντικό υλικό χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση από τα υπόλοιπα Κράτη – Μέλη της Ε.Ε. που πράττουν το ίδιο»

Continue Reading

Κατοικία


newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: