Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Νίκη Κεραμέως στο Newsbomb.gr: Στόχος η αύξηση μισθών στους εκπαιδευτικούς και μόνιμοι διορισμοί

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Newsbomb.gr και την εκπομπή Meeting Point με την Όλγα Τρέμη, η υπουργός Παιδείας κυρία Νίκη Κεραμέως μιλά για το κρίσιμο μεταρρυθμιστικό έργο του υπουργείου Παιδείας, τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις με φόντο την ενεργειακή κρίση, αλλά και τα ελληνοτουρκικά.

Λίγους μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2023, η υπουργός Παιδείας μιλά στο Newsbomb.gr και επισημαίνει τα σταθερά βήματα με τα οποία πορεύτηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά το γεγονός ότι κλήθηκε να αντιμετωπίσει αλλεπάλληλες και εξαιρετικά δύσκολες κρίσεις και προκλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Κεραμέως ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, υποστηρίζει πως, «ο στόχος της αυτοδυναμίας για τη Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως εφικτός, μιας και το κυβερνών κόμμα στάθηκε με συνέπεια απέναντι στις εξαγγελίες του».

Η υπουργός Παιδείας τονίζει πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη να κυβερνηθεί η χώρα από μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, ξεκθαρίζοντας πως το ΚΙΝΑΛ αυτή τη στιγμή πλησιάζει περισσότερο τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κ. Βελόπουλο, η κυρία Κεραμέως αποφεύγει εντέχνως να απαντήσει, επαναλαμβάνοντας τη σημαντικότητα ύπαρξης μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Όσον αφορά την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια που μαστίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η επικεφαλής του υπουργείου Παιδείας σημειώνει πως η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων, με τη χώρα μας να αποτελεί πλέον πηγή λύσεων και όχι προβλημάτων, όπως τα προηγούμενα χρόνια. «Κινηθήκαμε από την πρώτη στιγμή σε επίπεδο ευρωπαϊκό, αλλά και σε εγχώριο. Η πολιτική μας είναι διττή, αφενός με τη στήριξη των πολιτών με κάθε τρόπο, με κάθε ευρώ και αφετέρου με την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την παρατεταμένη ένταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, η κυρία Κεραμέως τόνισε την αποφασιστικότητα με την οποία απαντά η Ελλάδα στην Τουρκία, προσθέτοντας πως η χώρα μας δεν είναι μόνη της. «Η Αμερική παίρνει θέση, η Γερμανία θέση. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Η Ελλάδα πορεύεται πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο και είναι απολύτως ανοιχτή στον διάλογο αλλά, κάθετα κλειστή και κάθετα αντίθετη σε κάθε προκλητική ενέργεια».

Αναφορικά με τα ζητήματα των εκπαιδευτικών, η υπουργός Παιδείας τόνισε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό«Όσες μεταρρυθμίσεις και να κάνουμε, αν δεν επενδύσουμε στον άνθρωπο, όλα τα άλλα είναι μάταια», ανέφερε η υπουργός Παιδείας. «Από το 2008 μέχρι το 2020 έφευγαν κάθε χρόνο 4.000, 5.000 εκπαιδευτικοί λόγω συνταξιοδότησης και δεν υπήρχε καμία ανατροφοδότηση. Γι’ αυτό και προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν οι μόνιμοι διορισμοί μετά από 12 χρόνια. Γίναν 25.000 την τελευταία διετία. Στόχος μας πλέον είναι οι αναπληρωτές να καλύπτουν μόνο έκτακτες ανάγκες», τόνισε.

Η κυρία Κεραμέως επισήμανε πως βασικός στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η στήριξη των εκπαιδευτικών, όχι μόνο με την αύξηση των απολαβών τους, αλλά και με πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της στέγασής τους. «Προτεραιότητα της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία είναι ο εξορθολογισμός των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, με έμφαση στο εκπαιδευτικό προσωπικό. Για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας δόθηκε, οριζοντίως, επίδομα στους εκπαιδευτικούς για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού. Είναι μια έμπρακτη στήριξη στο έργο του εκπαιδευτικού, ωστόσο, είναι σημαντικό να αυξηθούν οι απολαβές τους, γι’ αυτό και θα αποτελέσει προτεραιότητά μας την επόμενη τετραετία».

Αναφορικά με τις υποδομές, η υπουργός υπογραμμίζει πως σταθερή βούληση της κυβέρνησης είναι να επενδύσει ακόμα περισσότερο στον εξοπλισμό των σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα, φέροντας ως παράδειγμα τους διαδραστικούς πίνακες που τοποθετούνται σταδιακά στα σχολεία.

Όσον αφορά το ζήτημα της αξιολόγησης, η κυρία Κεραμέως το χαρακτηρίζει ως μεγάλο στοίχημα, ένα πολύτιμο εργαλείο για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Η υπουργός άφησε αιχμές για τους συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς, τους οποίους επέκρινε για τη στάση τους να μην εφαρμόσουν τον νόμο. «Σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα στην απεργία. Μπορείς να ζητάς ό,τι θέλεις, αλλαγές στο ωράριο, αλλαγές στους μισθούς. Άλλο αυτό και άλλο να λες ότι δεν εφαρμόζω τον ψηφισμένο νόμο από το Κοινοβούλιο. Δώσαμε λοιπόν ένα μεγάλο αγώνα για να πείσουμε πόσο σημαντική είναι η αξιολόγηση για το εκπαιδευτικό σύστημα».

Για το θέμα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, η οποία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, η υπουργός διαμηνύει πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι η μοναδική που αντιμετωπίζει αποφασιστικά τα φαινόμενα βίας στα Πανεπιστήμια της χώρας. «Είχαμε δύο λύσεις. Η μία ήταν οι ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, μέτρο όμως το οποίο εδώ και 30 χρόνια δεν απέδωσε. Η δεύτερη επιλογή ήταν η Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Είναι σημαντικό να έχεις μία ειδική ομάδα που λειτουργεί αποτρεπτικά, που έχει λάβει ειδική εκπαίδευση για να λειτουργήσει σε έναν ευαίσθητο χώρο».

Η κυρία Κεραμέως αναφέρθηκε τέλος και στην έλευση 30 κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, τα οποία θα συνεργαστούν με τα ελληνικά. «Τι σημαίνει αυτή η συνεργασία; Σημαίνει κοινό πτυχίο», είπε η υπουργός Παιδείας προσθέτοντας: «Ένας φοιτητής θα μπορεί να μπαίνει σε ένα ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και να συνεχίζει έπειτα μέρος των σπουδών του, με αναγνώριση, σε ένα πανεπιστήμιο της Αμερικής και μάλιστα χωρίς δίδακτρα».

Όσον αφορά τέλος τις προσωπικές της φιλοδοξίες, η Νίκη Κεραμέως τόνισε πως είναι στην διάθεση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για να την αξιοποιήσει όπως εκείνος κρίνει.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο τη συνέντευξη της υπουργού Παιδείας, κυρίας Νίκης Κεραμέως στο Newsbomb.gr και την εκπομπή Meeting Point με την Όλγα Τρέμη:

Πηγή: newsbomb.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Κωσταντίνος Παπακοσμάς | Μια βροχερή ημέρα του 1972 ….. στην Καβάλα

Αυτή η φωτογραφία της πόλης που έχει τίτλο ..μια βροχερή μέρα , είναι τον Οκτώβριο του 1972 και αποτελεί δημιουργία του φωτογράφου Charles Clayton (Todd Webb) ο οποίος είχε γεννηθεί το 1905 στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν (Ο Todd Webb πέθανε τον Μάιο του 2000 σε ηλικία 94 ετών στο Central Maine).

Μισό αιώνα πριν, ο διάσημος Αμερικάνος φωτογράφος βρέθηκε στην Καβάλα και την φωτογράφησε, άλλωστε είχε διακριθεί στην καταγραφή της καθημερινής ζωής και της αρχιτεκτονικής σε πόλεις.

Πιθανό σημείο λήψης το ξενοδοχείο ΓΑΛΑΞΙΑΣ. Η φωτογραφία βρίσκεται στο ψηφιακό αποθετήριο του Πανεπιστημίου Συρακουσών στην κεντρική Νέα Υόρκη με μια σειρά άλλων φωτογραφιών από όλο τον κόσμο .

 

 

Η Καβάλα και στιγμές από την καθημερινότητα στην Αθήνα είναι τα μοναδικά εκθέματα από την Ελλάδα.

Ο Todd Webb έχοντας υπάρξει ένας επιτυχημένος χρηματιστής στη δεκαετία του 1920, έχασε όλα του τα κέρδη, κατά τη διάρκεια της Ύφεσης. Ο Γουέμπ ασχολήθηκε με την αναζήτηση χρυσού , εργάστηκε ως δασοφύλακας και έγραψε διηγήματα που έχουν μείνει αδημοσίευτα. Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της εξερευνητικής περιόδου στη δεκαετία του 1930 που πήρε για πρώτη φορά μια κάμερα. Το ενδιαφέρον και η αγάπη του για τη φωτογραφία σύντομα απέκλεισαν τις συγγραφικές του φιλοδοξίες και μπόρεσε να κάνει τα δύο πράγματα που αγαπούσε περισσότερο: να ταξιδέψει, να γνωρίσει ανθρώπους και να τους φωτογραφίσει.
Το 1938 ο Webb εντάχθηκε στο Chrysler Camera Club στο Ντιτρόιτ, όπου γνώρισε τον επίδοξο φωτογράφο Χάρι Κάλαχαν. Μέσω ενός εργαστηρίου από τον Ansel Adams, επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον του Webb για την τεχνική της ευκρίνειας εστίασης της «ευθείας φωτογραφίας».
Αφού υπηρέτησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Τοντ Γουέμπ μετακόμισε στη Νέα Υόρκη όπου δημιούργησε φιλία με τον Άλφρεντ Στίγκλιτς και τη σύζυγό του Τζόρτζια Ο’Κίφ που τον σύστησε στο Beaumont Newhall και αργότερα ο Νιούχολ επιμελήθηκε την πρώτη μεγάλη έκθεση φωτογραφιών του Γουέμπ για το Μουσείο του , στην πόλη της Νέας Υόρκης. Επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Todd εργάστηκε για τον Roy Stryker και την Standard Oil Company. Το 1949 ο Todd Webb επέστρεψε στο Παρίσι και γνώρισε τη σύζυγό του Lucille, παραμένοντας στη Γαλλία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Τόσο το 1955 όσο και το 1956, ο Todd Webb έλαβε δύο διαδοχικές υποτροφίες John Simon Guggenheim για να φωτογραφίσει τα πρωτοποριακά μονοπάτια που ακολούθησαν οι πρώτοι άποικοι της Αμερικής στο Όρεγκον και την Καλιφόρνια. Ενώ ο σύγχρονος του, Ρόμπερτ Φρανκ, οδηγούσε σε όλη τη χώρα αυτά τα χρόνια, ο Τοντ περπατούσε και φωτογράφιζε καθώς μετακινούνταν από την Ανατολή στη Δύση.
Μέχρι τη δεκαετία του 1980, ο Todd Webb φωτογράφιζε και παρήγαγε ένα μοναδικό έργο, το οποίο έχει αποκτήσει σημαντική θέση στα χρονικά της αμερικανικής φωτογραφικής ιστορίας. Συχνά αναφέρεται ως «ιστορικός με κάμερα», οι πλούσιες εικόνες του Webb καταγράφουν τη ζωή σε όλο τον κόσμο. Το έργο του έχει εκτεθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και περιλαμβάνεται σε πολλές συλλογές μουσείων, όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, το Ινστιτούτο Τέχνης της Μινεάπολης και το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο.
Ο Todd Webb πέθανε τον Μάιο του 2000 σε ηλικία 94 ετών στο Central Maine. Η φωτογραφία του Todd στον ποταμό Οχάιο το 1955.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας ανακοινώνει ότι σύμφωνα με το τελευταίο έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία ¨ARIEL¨ που οφείλεται σε βαρομετρικό χαμηλό στη νότια Ιταλία, κινείται ανατολικά βορειοανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τα τοπικά μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα και τους θυελλώδεις ανέμους 7 με 8 μποφόρ.

Η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης 01/12/2022. Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα ισχυρά στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και στα βορειότερα τμήματα της Θεσσαλίας.

Πιο αναλυτικά:

  1. Από σήμερα το μεσημέρι και μέχρι το βράδυ της Πέμπτης (01-12-2022) θα επηρεαστούν οι ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Από τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022) μέχρι το βράδυ θα επηρεαστεί και η Θράκη.
  2. Από το απόγευμα της Πέμπτης (01-12-2022) τα ισχυρά φαινόμενα θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένιση στις περισσότερες περιοχές, αλλά θα συνεχίσουν να επηρεάζουν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι και το βράδυ τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα
    Δωδεκάνησα.

Παρακαλούμε για τη λήψη ενδεδειγμένων μέτρων ασφαλείας από Κυβερνήτες πλοίων και σκαφών καθώς και την έγκαιρη πληροφόρηση τους από τα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού της ΕΜΥ.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρευνα | Ένας στους δύο μείωσε τις αγορές βασικών προϊόντων

Αλλάζουν τις καταναλωτικές συνήθειές τους οι Έλληνες εξαιτίας τους αυξανόμενου κόστους διαβίωσης και των υψηλών τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, οι καταναλωτές έκοψαν δαπάνες για διασκέδαση, ενώ μείωσαν και τις αγορές βασικών προϊόντων. 

Ειδικότερα, έρευνα του ΙΕΛΚΑ διαπιστώνει σημαντικές αλλαγές, το τελευταίο διάστημα, στις συνήθειες των καταναλωτών, οι οποίες αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στις ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με δείγμα 1.000 καταναλωτών, από τις 9 έως 11 Νοεμβρίου 2022 και αφορούσε, ανάμεσα σε άλλα θέματα, και στην αντιλαμβανόμενη επίδραση των ανατιμήσεων, του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας κορονοϊού, στις καταναλωτικές συνήθειες στην Ελλάδα.

Ξεκάθαρη είναι, σύμφωνα με την έρευνα, μία τάση των καταναλωτών για εξοικονόμηση χρημάτων όσον αφορά τις αγορές βασικών αγαθών και υπηρεσιών και δευτερευόντως διαχείρισης χρημάτων.

Συγκεκριμένα, το 80% του κοινού δηλώνει ότι έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης όπως είναι η εστίαση, οι διακοπές, τα ταξίδια κ.ά. Ποσοστό 66% δηλώνει ότι έχει μειώσει την κατανάλωση ρεύματος, ενώ 62% του κοινού δηλώνει ότι έχει αναβάλει εργασίες συντήρησης και επισκευής, π.χ. στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο.

Το 55% δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου. Το 25% δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει χρήματα από τις αποταμιεύσεις του προκειμένου να καλύψει τις αγορές του. Το 20% έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής των υποχρεώσεών του.

Ποσοστό 15% δηλώνει ότι έχει αυξήσει τον χρόνο εργασίας ή έχει βρει δεύτερη εργασία προκειμένου να αυξήσει το εισόδημά του, ενώ το 10% έχει αυξήσει τη χρήση πιστωτικών καρτών για να καλύψει τις αγορές του. Μόλις 9% του κοινού δηλώνουν ότι δεν έχουν λάβει απολύτως κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: