Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Νίκη Κεραμέως στο Newsbomb.gr: Στόχος η αύξηση μισθών στους εκπαιδευτικούς και μόνιμοι διορισμοί

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Newsbomb.gr και την εκπομπή Meeting Point με την Όλγα Τρέμη, η υπουργός Παιδείας κυρία Νίκη Κεραμέως μιλά για το κρίσιμο μεταρρυθμιστικό έργο του υπουργείου Παιδείας, τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις με φόντο την ενεργειακή κρίση, αλλά και τα ελληνοτουρκικά.

Λίγους μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2023, η υπουργός Παιδείας μιλά στο Newsbomb.gr και επισημαίνει τα σταθερά βήματα με τα οποία πορεύτηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά το γεγονός ότι κλήθηκε να αντιμετωπίσει αλλεπάλληλες και εξαιρετικά δύσκολες κρίσεις και προκλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Κεραμέως ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, υποστηρίζει πως, «ο στόχος της αυτοδυναμίας για τη Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως εφικτός, μιας και το κυβερνών κόμμα στάθηκε με συνέπεια απέναντι στις εξαγγελίες του».

Η υπουργός Παιδείας τονίζει πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη να κυβερνηθεί η χώρα από μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, ξεκθαρίζοντας πως το ΚΙΝΑΛ αυτή τη στιγμή πλησιάζει περισσότερο τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κ. Βελόπουλο, η κυρία Κεραμέως αποφεύγει εντέχνως να απαντήσει, επαναλαμβάνοντας τη σημαντικότητα ύπαρξης μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Όσον αφορά την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια που μαστίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η επικεφαλής του υπουργείου Παιδείας σημειώνει πως η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων, με τη χώρα μας να αποτελεί πλέον πηγή λύσεων και όχι προβλημάτων, όπως τα προηγούμενα χρόνια. «Κινηθήκαμε από την πρώτη στιγμή σε επίπεδο ευρωπαϊκό, αλλά και σε εγχώριο. Η πολιτική μας είναι διττή, αφενός με τη στήριξη των πολιτών με κάθε τρόπο, με κάθε ευρώ και αφετέρου με την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την παρατεταμένη ένταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, η κυρία Κεραμέως τόνισε την αποφασιστικότητα με την οποία απαντά η Ελλάδα στην Τουρκία, προσθέτοντας πως η χώρα μας δεν είναι μόνη της. «Η Αμερική παίρνει θέση, η Γερμανία θέση. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Η Ελλάδα πορεύεται πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο και είναι απολύτως ανοιχτή στον διάλογο αλλά, κάθετα κλειστή και κάθετα αντίθετη σε κάθε προκλητική ενέργεια».

Αναφορικά με τα ζητήματα των εκπαιδευτικών, η υπουργός Παιδείας τόνισε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό«Όσες μεταρρυθμίσεις και να κάνουμε, αν δεν επενδύσουμε στον άνθρωπο, όλα τα άλλα είναι μάταια», ανέφερε η υπουργός Παιδείας. «Από το 2008 μέχρι το 2020 έφευγαν κάθε χρόνο 4.000, 5.000 εκπαιδευτικοί λόγω συνταξιοδότησης και δεν υπήρχε καμία ανατροφοδότηση. Γι’ αυτό και προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν οι μόνιμοι διορισμοί μετά από 12 χρόνια. Γίναν 25.000 την τελευταία διετία. Στόχος μας πλέον είναι οι αναπληρωτές να καλύπτουν μόνο έκτακτες ανάγκες», τόνισε.

Η κυρία Κεραμέως επισήμανε πως βασικός στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η στήριξη των εκπαιδευτικών, όχι μόνο με την αύξηση των απολαβών τους, αλλά και με πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της στέγασής τους. «Προτεραιότητα της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία είναι ο εξορθολογισμός των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, με έμφαση στο εκπαιδευτικό προσωπικό. Για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας δόθηκε, οριζοντίως, επίδομα στους εκπαιδευτικούς για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού. Είναι μια έμπρακτη στήριξη στο έργο του εκπαιδευτικού, ωστόσο, είναι σημαντικό να αυξηθούν οι απολαβές τους, γι’ αυτό και θα αποτελέσει προτεραιότητά μας την επόμενη τετραετία».

Αναφορικά με τις υποδομές, η υπουργός υπογραμμίζει πως σταθερή βούληση της κυβέρνησης είναι να επενδύσει ακόμα περισσότερο στον εξοπλισμό των σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα, φέροντας ως παράδειγμα τους διαδραστικούς πίνακες που τοποθετούνται σταδιακά στα σχολεία.

Όσον αφορά το ζήτημα της αξιολόγησης, η κυρία Κεραμέως το χαρακτηρίζει ως μεγάλο στοίχημα, ένα πολύτιμο εργαλείο για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Η υπουργός άφησε αιχμές για τους συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς, τους οποίους επέκρινε για τη στάση τους να μην εφαρμόσουν τον νόμο. «Σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα στην απεργία. Μπορείς να ζητάς ό,τι θέλεις, αλλαγές στο ωράριο, αλλαγές στους μισθούς. Άλλο αυτό και άλλο να λες ότι δεν εφαρμόζω τον ψηφισμένο νόμο από το Κοινοβούλιο. Δώσαμε λοιπόν ένα μεγάλο αγώνα για να πείσουμε πόσο σημαντική είναι η αξιολόγηση για το εκπαιδευτικό σύστημα».

Για το θέμα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, η οποία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, η υπουργός διαμηνύει πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι η μοναδική που αντιμετωπίζει αποφασιστικά τα φαινόμενα βίας στα Πανεπιστήμια της χώρας. «Είχαμε δύο λύσεις. Η μία ήταν οι ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, μέτρο όμως το οποίο εδώ και 30 χρόνια δεν απέδωσε. Η δεύτερη επιλογή ήταν η Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Είναι σημαντικό να έχεις μία ειδική ομάδα που λειτουργεί αποτρεπτικά, που έχει λάβει ειδική εκπαίδευση για να λειτουργήσει σε έναν ευαίσθητο χώρο».

Η κυρία Κεραμέως αναφέρθηκε τέλος και στην έλευση 30 κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, τα οποία θα συνεργαστούν με τα ελληνικά. «Τι σημαίνει αυτή η συνεργασία; Σημαίνει κοινό πτυχίο», είπε η υπουργός Παιδείας προσθέτοντας: «Ένας φοιτητής θα μπορεί να μπαίνει σε ένα ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και να συνεχίζει έπειτα μέρος των σπουδών του, με αναγνώριση, σε ένα πανεπιστήμιο της Αμερικής και μάλιστα χωρίς δίδακτρα».

Όσον αφορά τέλος τις προσωπικές της φιλοδοξίες, η Νίκη Κεραμέως τόνισε πως είναι στην διάθεση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για να την αξιοποιήσει όπως εκείνος κρίνει.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο τη συνέντευξη της υπουργού Παιδείας, κυρίας Νίκης Κεραμέως στο Newsbomb.gr και την εκπομπή Meeting Point με την Όλγα Τρέμη:

Πηγή: newsbomb.gr

Click to comment

Απάντηση

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Πιερρακάκης από Αλεξανδρούπολη | Πιστεύουμε στα περιφερειακά πανεπιστήμια

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της 105ης Συνόδου των Πρυτάνεων, στην οποία παρέστη ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Η δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη του ΔΠΘ και για λόγους εθνικούς και για λόγους ακαδημαϊκούς μετουσιώθηκε με τον τελευταίο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση, τον οποίο φέραμε στην ελληνική Βουλή. Πιστεύουμε βαθιά στο Δημοκρίτειο, πιστεύουμε βαθιά στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, στα ελληνικά περιφερειακά πανεπιστήμια», δήλωσε από την Αλεξανδρούπολη ο υπουργός.

Αναφορικά με την ατζέντα της πολύωρης συζήτησης, που είχε με τους πρυτάνεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε πως εξετάστηκε μία σειρά από πρόσθετες ρυθμίσεις και ενέργειες για την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας, ώστε να δοθεί στα πανεπιστήμια η δυνατότητα να αναπτυχθούν γρηγορότερα και καλύτερα διεθνώς. «Σ’ αυτό το πλαίσιο της διαρκούς συζήτησης και της διαρκούς ώσμωσης με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια θα περιμένουμε περαιτέρω προτάσεις από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων για πρόσθετες ενέργειες, που τα πανεπιστήμιά μας θα κληθούν να κάνουν κι εμείς θα κληθούμε να νομοθετήσουμε στο επόμενο διάστημα», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με την συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου ο Ακάθιστος Ύμνος

Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας, στο πλαίσιο του παιδαγωγικού και κοινωνικού του έργου, έλαβε μέρος στην τέλεση του Ακάθιστου Ύμνου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετά το Πάσχα παρατείνονται τα έργα στον Άγιο Νικόλαο

Αδιάκοπα εργάζονται οι εργάτες στα στενά του Αγίου Νικολάου όπου διενεργούνται τα έργα για το Ανοιχτό Εμπορικό Κέντρο. Κύριο πρόβλημα έως τώρα είναι η γενική εικόνα καθότι ήδη πολλοί τουρίστες έχουν έρθει στην πόλη της Καβάλας.

Από εκεί που η κατάσταση φαινόταν αισιόδοξη οι καθυστερήσεις δημιουργούν δυσανασχέτιση. Το συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ, βρίσκεται παραπλεύρως του Ιερού Ναού από τις πρωινές ώρες καθημερινά διενεργώντας έργα με αποτέλεσμα για ακόμη μια φορά να αποσύρωνται τραπεζοκαθίσματα από τα καταστήματα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en