Quantcast
Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Η γεωθερμία φέρνει επανάσταση και νέες επενδύσεις στην αγροτική παραγωγή της Θράκης

Η γεωθερμία, αποτελεί μια… καινούρια και καινοτόμα πηγή ενέργειας για καλλιέργειες και όχι μόνο. Είναι φθηνή, δε χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις για την ανέλκυσή της, είναι φιλική με το περιβάλλον, ενώ βρίσκεται σε πολλά από τα εδάφη της χώρας μας.

 
Τι δουλειά έχουν εταιρείες πλαστικών και μετάλλων στην πρωτογενή παραγωγή, στο χώμα, στα φυτά, στα οπωροκηπευτικά και στα λουλούδια; Γιατί ξένοι όμιλοι διαβλέπουν ισχυρά προτερήματα στην ελληνική γη, προτερήματα που συνδέονται με τη γεωφυσική, το κλίμα, τον ήλιο και θέλουν να επενδύσουν στην πρωτογενή παραγωγή της χώρας μας μέσα από τις σύγχρονες τεχνολογίες;

Η απάντηση έρχεται ακριβώς στο ξεχωριστό γεωφυσικό… υπέδαφος της χώρας μας, στο μοναδικό κλίμα της, στον ήλιο και σε όλα τα άλλα ελκυστικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν το παζλ ενός σπάνιου τόπου, που μπορεί να δώσει εκπληκτικές καλλιέργειες.

Αυτά τα πλεονεκτήματα είναι γνωστά, όπως γνωστό είναι ότι τα εδάφη ευνοούν μια σπάνια βιοποικιλότητα, συνθέτοντας ένα κρεσέντο από χρώματα και αρώματα.

Τα τελευταία χρόνια όμως, έχει ανακαλυφθεί και μια άλλη «πηγή» που καθιστά ξεχωριστά τα εδάφη της χώρας μας, που συνδέεται με το υπέδαφος και μπορεί να συνδυάσει ενέργεια και πρωτογενή παραγωγή.

Η γεωθερμία, αποτελεί μια… καινούρια και καινοτόμα πηγή ενέργειας για καλλιέργειες και όχι μόνο. Είναι φθηνή, δε χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις για την… ανέλκυσή της, είναι φιλική με το περιβάλλον, ενώ βρίσκεται σε πολλά από τα εδάφη της χώρας μας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην Ελλάδα εντοπίζεται πλούσιο γεωθερμικό δυναμικό έως 65°C στα 300 – 400 μέτρα βάθους, όταν αντίστοιχης θερμοκρασίας εδάφη εντοπίζονται στα 1700 – 1800 μέτρα! Μάλιστα, σε όλη την ελληνική επικράτεια έχουν καταγραφεί περί τα 30 γεωθερμικά πεδία, με τα μισά να βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω ακριβώς αυτών των στοιχείων, έχουν ξεκινήσει σημαντικές επενδύσεις που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή, τη γεωργία, την καλλιέργεια με κύρια πηγή ενέργειας τη γεωθερμία.

Η περιοχή του Νέου Εράσμιου στο Νομό Ξάνθης έχει έρθει στο προσκήνιο ακριβώς λόγω αυτών των χαρακτηριστικών.

Παρ’ ότι η ενασχόληση με την πρωτογενή παραγωγή κρύβει τεράστιες δυσκολίες, σημαντικά ρίσκα, αστάθμητους παράγοντες και πολλές άλλες αβεβαιότητες, οι επενδύσεις που γίνονται στην περιοχή της Ξάνθης πάνω στην πρωτογενή παραγωγή, δείχνουν ότι η… επιστροφή στη φύση, κάτω από άλλες προϋποθέσεις σε σχέση με το παρελθόν, ίσως είναι μια λύση για την κρίση.

Άποψη των εγκαταστάσεων της “Θερμοκήπια Θράκης”

Η επένδυση της “Πλαστικά Θράκης”

Πριν από τρία χρόνια ξεκίνησε η… ετερόκλητη (σε σχέση με το brand της) επένδυση της εταιρείας Πλαστικά Θράκης, που αφορά στην κατασκευή των «Θερμοκηπίων Θράκης», στο Εράσμιο του Δήμου Τοπείρου Ξάνθης.

Η Θερμοκήπια Θράκης, μετά από διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η Περιφέρεια, έχει εξασφαλίσει το δικαίωμα εκμετάλλευσης, για 35 χρόνια, του γεωθερμικού πεδίου στο Εράσμιο, που καλύπτει 16 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Παρ’ ότι ο όμιλος που έχει τεράστια εξαγωγική δραστηριότητα στο χώρο των πλαστικών και των συσκευασιών, κρατάει χαμηλούς τόνους, πηγαίνοντας με πολύ προσεκτικά βήματα, ήδη η μονάδα έχει δώσει σημαντικά δείγματα γραφής αλλά κυρίως… γεύσης!

Το project προχωρά σε συνεργασία με την έτερη εισηγμένη εταιρεία Έλαστρον, η οποία έχει δημιουργήσει τη θυγατρική Έλαστρον Αγροτική και δραστηριοποιείται κι αυτή στις καλλιέργειες μέσω υδροπονίας και γεωθερμίας.

Οι δύο όμιλοι ανταλλάσσουν τεχνογνωσία, πετυχαίνουν σημαντικές συνέργειες, ενώ έχουν και ισχυρή τεχνογνωσία στο χώρο της βιομηχανίας και μεγάλο background, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Από φέτος οι δύο όμιλοι προχώρησαν στην επέκταση της συνεργασίας τους στο project υδροπονικής καλλιέργειας για την παραγωγή διαφόρων ποικιλιών ντομάτας και αγγουριού με το brand name «O ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ».

Όπως τονίζει στο Liberal ο κ. Ευθύμιος Λειβαδίτης, που εκπροσωπεί την κοινή εταιρεία σε ό,τι αφορά τη μονάδα στην Ξάνθη, «ξεκινήσαμε με 45 στρέμματα πριν από τρία χρόνια, ενώ μέσα στο 2017 θα έχουμε ανέβει στα 120 στρέμματα.

Η πρώτη επέκταση έγινε το 2016, ενώ το 2017 θα έχει ολοκληρωθεί. H πρώτη φύτευση έγινε το 2014, ενώ πλέον η διαδικασία βρίσκεται ήδη στην τρίτη φύτευση, δηλαδή στην τρίτη καλλιεργητική περίοδο. Η καλλιέργειά μας γίνεται με τη μέθοδο της υδροπονίας. Αυτό που εξασφαλίζει η υδροπονία είναι η υψηλή ποιότητα και μάλιστα 365 ημέρες το χρόνο. Πρόκειται για προϊόν ορθής γεωργικής πρακτικής».

Ο κ. Λειβαδίτης τονίζει ότι στο peak της παραγωγής η μονάδα στην Ξάνθη θα απασχολεί 120 εργαζόμενους.

Η μονάδα παράγει ντομάτες σε τσαμπί, κλασικές (beef), τοματίνια αλλά και αγγούρια ενώ σταδιακά στο μέλλον θα μπει και σε άλλες καλλιέργειες. Προς το παρόν σχεδόν όλα τα προϊόντα δίνονται σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ενώ η επένδυση έως τώρα, είναι της τάξης των 7 με 7,5 εκατ. ευρώ.

Επένδυση 10 εκατ. ευρώ από τη Selecta Hellas

Η έτερη επένδυση στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη στο χώρο της υδροπονικής καλλιέργειας και της αξιοποίησης των γεωθερμικών πεδίων έρχεται από το γερμανικό όμιλο SELECTA και τη θυγατρική στην Ελλάδα τη SELECTA HELLAS.

Δημιουργείται ένα τεράστιο φυτώριο όπου θα καλλιεργούνται καλλωπιστικά φυτά και λουλούδια μέσω της υδροπονίας και της γεωθερμίας. Εδρεύει στη Χρυσούπολη Καβάλας και συγκεκριμένα στο Ερατεινό του Δήμου Νέστου.

Πρόκειται για θερμοκηπιακή μονάδα πολλαπλασιαστικού υλικού, δηλαδή μοσχευμάτων για καλλωπιστικά φυτά, στα οποία ο γερμανικός όμιλος έχει τεράστια τεχνογνωσία, όντας ισχυρό παγκόσμιο brand.

Όπως τονίζει στο Liberal ο κύριος μέτοχος και πρόεδρος της SELECTA HELLAS κ. Ιωάννης Παπαθεοχαρόπουλος, «έχουμε ήδη πάρει έναντι μισθώματος μέσω διαγωνισμού από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 65 στρέμματα και όταν η μονάδα φτάσει στο 100% θα παράγουμε 65 εκατ. φυτά μοσχεύματα το χρόνο, ενώ θα εξάγεται το 100% της παραγωγής μας σε χώρες όπως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Μ. Βρετανία.

Πρόκειται για μονάδα που όμοιά της δεν υπάρχει στην Ελλάδα αλλά ούτε στις γύρω γειτονικές χώρες, η συνολική επένδυση θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ στο φουλ της παραγωγής θα απασχολούνται 120 εργαζόμενοι».

Όπως ο ίδιος τονίζει από τις αρχές του 2017 θα ξεκινήσει η κανονική παραγωγή καθώς από το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους έχουν γίνει οι πρώτες πειραματικές καλλιέργειες.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοχαρόπουλο η διαδικασία έχει ως εξής: «Η πρώτη ύλη για όλα τα καλλωπιστικά φυτά έρχεται από αφρικανικές χώρες όπως Κένυα, Ουγκάντα, Αιθιοπία. Πρόκειται για άριζα μοσχεύματα που παράγονται μόνο σ’ αυτές τις χώρες. Η δουλειά της μονάδας στην Ξάνθη θα είναι να πολλαπλασιάζει τα άριζα μοσχεύματα και να τα κάνει ένριζα.

Η μονάδα θα παράγει Πελαργίνες, Γαρίφαλα, Αλεξανδρινά, Γεράνια, Ντάλιες κ.λπ. όχι όμως ως τελικό προϊόν αλλά ως μοσχεύματα, τα οποία θα πουλιούνται σε φυτώρια σε όλη την Ευρώπη».

Χρήση παλίρροιας και άμπωτης, 100% φυσική διαδικασία

Όπως σημειώνει ο κ. Παπαθεοχαρόπουλος, «όλη η παραγωγή θα γίνεται αξιοποιώντας τις δυνατότητες της γεωθερμίας. Είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα αυτή η μονάδα, δεν έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί τέτοιες τεχνικές, ενώ για την εκπαίδευση των εξειδικευμένων γεωπόνων μας, υπήρξε πρόγραμμα εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Όλη η μονάδα θα λειτουργεί με φυσικούς τρόπους ενέργειας, δηλαδή με 100% περιβαλλοντικό αποτύπωμα, χωρίς φουγάρα, χωρίς πετρέλαιο, με χρήση ομβρίων υδάτων».

Περιγράφοντας μερικώς τη διαδικασία ο ίδιος σημειώνει πως «πάνω σε βιομηχανικό δάπεδο θα γίνεται χρήση της παλίρροιας και της άμπωτης, κατευθύνοντας το νερό με μηχανικό τρόπο στις συντεταγμένες που εμείς θέλουμε να ποτίσουμε, για όσα λεπτά θέλουμε, κ.ο.κ. Πλημμυρίζουμε δηλαδή το δάπεδο για λίγα λεπτά, ενώ κατόπιν το νερό συλλέγεται εκ νέου στις δεξαμενές, εμπλουτίζεται και επαναχρησιμοποιείται όλο. Δεν πάει χαμένο καθόλου νερό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γερμανική SELECTA είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στη δημιουργία πολλαπλασιαστικού υλικού καλλωπιστικών φυτών. Εδρεύει στη Στουτγκάρδη και διαθέτει παραρτήματα και μονάδες σε Ευρώπη, Αμερική, Αφρική και Ασία.

Τι είναι η υδροπονία

Εν πολλοίς άγνωστη λέξη και έννοια η υδροπονία, έχει μπει στις εγχώριες διαδικασίες καλλιέργειας τα τελευταία λίγα χρόνια. Πρόκειται για καλλιέργεια φυτών που γίνεται σε οποιοδήποτε υπόστρωμα εκτός του εδάφους ή εδαφικών μειγμάτων. Εν ολίγοις, τα φυτά μεγαλώνουν στο νερό ή σε αδρανή υποστρώματα, τύπου περλίτη, αντί για το χώμα.

Με τη μέθοδο αυτή, η ρίζα του φυτού απορροφά όσο νερό θέλει, ενώ το υπόλοιπο ανακυκλώνεται και χρησιμοποιείται ξανά, με αποτέλεσμα στην υδροπονία να ξοδεύεται 40-60% λιγότερο νερό από ό,τι στις συμβατικές καλλιέργειες. Σε σύγκριση με τις συμβατικές καλλιέργειες, στις υδροπονικές ελαχιστοποιείται η ανάγκη για χρήση φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται λιγότερη χρήση λιπασμάτων.

Επίσης, στις συμβατικές καλλιέργειες για την παραγωγή ενός κιλού ντομάτας απαιτούνται περίπου 60 λίτρα νερού. Στο κλασικό θερμοκήπιο με χώμα αυτή η ποσότητα μειώνεται στα 25-30 λίτρα. Με το ανοιχτό σύστημα υδροπονίας χωρίς ανακύκλωση νερού η ποσότητα πέφτει στα 20 και αν ανακυκλώνεται με κλειστό σύστημα μειώνεται ακόμη περισσότερο, στα 15 λίτρα.

Alexandroupoli Online

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης | Έρχεται νέο πρόγραμμα για μεταποίηση αγροτικών προϊόντων | Έως 65% επιδότηση

Προδημοσιεύθηκε το πρόγραμμα «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/ εμπορία και-/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων», από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το νέο πρόγραμμα θα επιδοτεί επενδύσεις στον κλάδο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων έως και 65% και αναμένεται να ξεκινήσει μετά το Πάσχα.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι της επιδότησης είναι υφιστάμενες αλλά και νέες επιχειρήσεις (μικρές, μεσαίες, μεγάλες).

Budget

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός ξεκινά από 400 χιλ. ευρώ και φτάνει έως και τα 5 εκατ. ευρώ.

Το ποσοστό της επιδότησης κυμαίνεται από 40% έως 65%.

Τομείς δραστηριότητας

Εταιρείες οι οποίες μεταποιούν/επεξεργάζονται ως πρώτη ύλη γεωργικά προϊόντα. Η πρώτη ύλη και τα τελικά προϊόντα ανήκουν σε τομείς όπως:

  • Κρέας (αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοιρινά,
  • πουλερικά, κουνέλια)
  • Γάλα
  • Αυγά
  • Μέλι
  • Ζωοτροφές
  • Δημητριακά
  • Ελαιούχα Προϊόντα
  • Οπωροκηπευτικά
  • Οίνος
  • Ξύδι
  • Άνθη
  • Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά
  • Σπόροι & Πολλαπλασιαστικό Υλικό

Εξοικονόμηση ενέργειας

Ειδικότερα, το ποσοστό της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 10% αν υπάρχουν επενδυτικές δαπάνες που στοχεύουν ενδεικτικά σε:

  • μείωση της κατανάλωσης ενέργειας
  • μείωση της κατανάλωσης ύδατος,
  • εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου
  • μείωση της χρήσης αποβλήτων

Επιλέξιμες δαπάνες

Προμήθεια για:

  • φορτηγά – σιλό μεταφοράς,
  • ισοθερμικά βυτία για μεταφορά γάλακτος,
  • βυτιοφόρα αυτοκίνητα μεταφοράς,
  • αυτοκίνητα ψυγεία,
  • ανυψωτικά, κλπ.

Επίσης, επιδοτείται η προμήθεια, μεταφορά και εγκατάσταση:

  • μηχανολογικού εξοπλισμού μεταποίησης, συσκευασίας και ψύξης
  • εξοπλισμού παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές
  • εξοπλισμού επεξεργασίας αποβλήτων (υπό προϋποθέσεις)
  • εξοπλισμού γραφείων (π.χ. ηλεκτρονικοί υπολογιστές, συστήματα ασφαλείας εγκαταστάσεων, συστήματα
  • πυροπροστασίας κ.α)

Κριτήρια επιλεξιμότητας

Είναι επιλέξιμες για ενίσχυση αιτήσεις στήριξης:

  • που υποβάλλονται από μη προβληματικές επιχειρήσεις
  • που υποβάλλονται από φορείς για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί απόφαση καταλογισμού για παραβάσεις των υποχρεώσεων που απορρέουν από την ένταξή τους σε προηγούμενα προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα ή μη και δεν έχει προσκομισθεί απόδειξη πληρωμής του καταλογισθέντος ποσού
  • που αφορούν σε βιώσιμες επενδύσεις
  • που αφορούν σε επενδύσεις σε επίπεδο χονδρικού εμπορίου
  • που αφορούν σε επενδύσεις που δεν έχουν περατωθεί φυσικά ή δεν έχουν υλοποιηθεί πλήρως πριν την υποβολή τους ανεξάρτητα αν όλες οι πληρωμές έχουν γίνει από το δικαιούχο
  • που αφορούν σε μεταποίηση μη γενετικά τροποποιημένων προϊόντων (εκτός ζωοτροφών)
  • που υποβάλλονται από δικαιούχους του Υπομέτρου 4.2 του Μέτρου 4 του ΠΑΑ 2014-2020 υπό την προϋπόθεση ότι κατά την ημερομηνία οριστικοποίησης της αίτησης στήριξης στο ΟΠΣΚΕ θα έχει ολοκληρωθεί το εγκεκριμένο επιλέξιμο φυσικό και οικονομικό αντικείμενο της αίτησης στήριξης που υλοποίησε ο δικαιούχος στο πλαίσιο του Υπομέτρου 4.2 και θα έχει οριστικοποιηθεί στο ΠΣΚΕ το αίτημα ελέγχου για την καταβολή της τελικής δόσης της εγκεκριμένης Δημόσιας Ενίσχυσης.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ενεργοποιείται από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη | Οι παροχές που περιλαμβάνει

Από σήμερα και έως το Σεπτέμβριο θα είναι ενεργοποιημένη η «Κάρτα του Αγρότη» όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Θα διατεθεί στους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους), δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων, εφόσον το επιθυμούν, μόνο με την αίτηση του ενδιαφερομένου προς τη συνεργαζόμενη τράπεζα που τηρεί τον λογαριασμό του.

Επίσης, μέσω της «Κάρτας του Αγρότη» παρέχεται στον δικαιούχο η δυνατότητα να κάνει αγορές από επιχειρήσεις οι οποίες εντάσσονται στις κατηγορίες αυτών που εμπορεύονται προϊόντα τα οποία σχετίζονται με την κάλυψη των γεωργικών αναγκών των παραγωγών (αγροεφόδια αναλώσιμα, όπως σπόροι, φάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, κτηνιατρικά φάρμακα, πρόσθετα ζωοτροφών, καύσιμα κίνησης ελκυστήρων, αγροτικό ρεύμα, ανταλλακτικά – συνεργείο αγροτικών μηχανημάτων), αλλά και να εξοφλεί οφειλές του σε πιστοποιημένους φορείς υποβολής Δήλωσης Ενιαίας Ενίσχυσης.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σχεδιάζει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών η ΕΑΣ Καβάλας

Δυναμική παραμένει η παρουσία του Καβαλιώτικου ακτινίδιου στις διεθνείς αγορές, χάρη στην ποιότητα, τη φήμη και τις καλές εμπορικές πρακτικές. Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει απορροφηθεί όλη η περσινή παραγωγή, πριν φτάσει το ακτινίδιο του Νοτίου Ημισφαιρίου, κυρίως αυτό της Χιλής, ενώ θα ακολουθήσει της Νέας Ζηλανδίας.

Για νέα πρωτόκολλα προς τη Βραζιλία και την Ουρουγουάη κάνει λόγο ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας, Κλέαρχος Σαραντίδης, σημειώνοντας πως οι δυο τους θα προστεθούν στις 15 χώρες που ήδη εξάγει η ΕΑΣ. Ο ίδιος προσθέτει ότι έστειλαν φορτία και στις χώρες του Περσικού Κόλπου, καθώς αναγνωρίζεται η νοστιμιά και η άριστη ποιότητα του φημισμένου Καβαλιώτικου φρούτου. «Κυρίως μετά τον κορωνοϊό, δημιούργησε μεγάλο καταναλωτικό κοινό λόγω της περιεκτικότητας σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, ειδικά C.  Γενικά, την τελευταία εικοσαετία, οι καταναλωτές το έχουν εντάξει στη διατροφή τους εξαιτίας της πληθώρας θρεπτικών συστατικών».

Μιλώντας με αριθμούς, ο κ. Σαραντίδης εξηγεί ότι οι συνεργαζόμενοι με την ΕΑΣ Καβάλας τοπικοί παραγωγοί είναι περισσότεροι από 200 και καλλιεργούν περισσότερα από 4.000 στρέμματα. «Η καλλιέργεια ξεπέρασε τα 25.000 στρέμματα στην περιοχή μας και, μαζί με την Ξάνθη, δημιουργείται ένας ισχυρός παραγωγικός άξονας», σημειώνει. Ο ίδιος εξηγεί ότι οι φυτεύσεις έχουν αραιώσει σημαντικά, μετά από μια περίοδο που είχαν εκτοξευθεί, μεταξύ 2010 και 2020.

Ο κ. Σαραντίδης τονίζει πως πάγια στόχευσή τους αποτελεί η επέκταση των αγορών και η βελτίωση των εγκαταστάσεων. «Η αυξημένη παραγωγή μάς αναγκάζει να επενδύσουμε σε ψυκτικούς αποθηκευτικούς χώρους και σε σύγχρονα μηχανήματα συσκευασίας πολλών κατηγοριών, ανάλογα με τις δυνατότητες της περασμένης χρονιάς και τις επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνει.

Στα σχέδιά τους είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μέχρι το 2025, έτσι ώστε να καλύψουν ένα μέρος της ενέργειας που καταναλώνουν τα ψυγεία, «με στόχο να μπορέσουμε να δώσουμε υψηλότερη τιμή στον παραγωγό», καταλήγει.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Η γεωθερμία φέρνει επανάσταση και νέες επενδύσεις στην αγροτική παραγωγή της Θράκης

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Τι δουλειά έχουν εταιρείες πλαστικών και μετάλλων στην πρωτογενή παραγωγή, στο χώμα, στα φυτά, στα οπωροκηπευτικά και στα λουλούδια; Γιατί ξένοι όμιλοι διαβλέπουν ισχυρά προτερήματα στην ελληνική γη, προτερήματα που συνδέονται με τη γεωφυσική, το κλίμα, τον ήλιο και θέλουν να επενδύσουν στην πρωτογενή παραγωγή της χώρας μας μέσα από τις σύγχρονες τεχνολογίες;

Η απάντηση έρχεται ακριβώς στο ξεχωριστό γεωφυσικό… υπέδαφος της χώρας μας, στο μοναδικό κλίμα της, στον ήλιο και σε όλα τα άλλα ελκυστικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν το παζλ ενός σπάνιου τόπου, που μπορεί να δώσει εκπληκτικές καλλιέργειες.

Αυτά τα πλεονεκτήματα είναι γνωστά, όπως γνωστό είναι ότι τα εδάφη ευνοούν μια σπάνια βιοποικιλότητα, συνθέτοντας ένα κρεσέντο από χρώματα και αρώματα.

Τα τελευταία χρόνια όμως, έχει ανακαλυφθεί και μια άλλη «πηγή» που καθιστά ξεχωριστά τα εδάφη της χώρας μας, που συνδέεται με το υπέδαφος και μπορεί να συνδυάσει ενέργεια και πρωτογενή παραγωγή.

(Φωτ. Άποψη των εγκαταστάσεων της “Θερμοκήπια Θράκης”)

Η γεωθερμία, αποτελεί μια… καινούρια και καινοτόμα πηγή ενέργειας για καλλιέργειες και όχι μόνο. Είναι φθηνή, δε χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις για την… ανέλκυσή της, είναι φιλική με το περιβάλλον, ενώ βρίσκεται σε πολλά από τα εδάφη της χώρας μας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην Ελλάδα εντοπίζεται πλούσιο γεωθερμικό δυναμικό έως 65ο °C στα 300-400 μέτρα βάθους, όταν αντίστοιχης θερμοκρασίας εδάφη εντοπίζονται στα 1700 – 1800 μέτρα! Μάλιστα, σε όλη την ελληνική επικράτεια έχουν καταγραφεί περί τα 30 γεωθερμικά πεδία, με τα μισά να βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω ακριβώς αυτών των στοιχείων, έχουν ξεκινήσει σημαντικές επενδύσεις που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή, τη γεωργία, την καλλιέργεια με κύρια πηγή ενέργειας τη γεωθερμία.

Η περιοχή του Νέου Εράσμιου στο νομό Ξάνθης έχει έρθει στο προσκήνιο ακριβώς λόγω αυτών των χαρακτηριστικών.

Παρ’ ότι η ενασχόληση με την πρωτογενή παραγωγή κρύβει τεράστιες δυσκολίες, σημαντικά ρίσκα, αστάθμητους παράγοντες και πολλές άλλες αβεβαιότητες, οι επενδύσεις που γίνονται στην περιοχή της Ξάνθης πάνω στην πρωτογενή παραγωγή, δείχνουν ότι η… επιστροφή στη φύση, κάτω από άλλες προϋποθέσεις σε σχέση με το παρελθόν, ίσως είναι μια λύση για την κρίση.

(Φωτ. Αγγούρια παραγωγής των Θερμοκηπίων Θράκης)

Η επένδυση της Πλαστικά Θράκης

Πριν από τρία χρόνια ξεκίνησε η… ετερόκλητη (σε σχέση με το brand της) επένδυση της εταιρείας Πλαστικά Θράκης, που αφορά στην κατασκευή των «Θερμοκηπίων Θράκης», στο Εράσμιο του Δήμου Τοπείρου Ξάνθης.

Η Θερμοκήπια Θράκης, μετά από διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η Περιφέρεια, έχει εξασφαλίσει το δικαίωμα εκμετάλλευσης, για 35 χρόνια, του γεωθερμικού πεδίου στο Εράσμιο, που καλύπτει 16 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Παρ’ ότι ο όμιλος που έχει τεράστια εξαγωγική δραστηριότητα στο χώρο των πλαστικών και των συσκευασιών, κρατάει χαμηλούς τόνους, πηγαίνοντας με πολύ προσεκτικά βήματα, ήδη η μονάδα έχει δώσει σημαντικά δείγματα γραφής αλλά κυρίως… γεύσης!

Το project προχωρά σε συνεργασία με την έτερη εισηγμένη εταιρεία Έλαστρον, η οποία έχει δημιουργήσει τη θυγατρική Έλαστρον Αγροτική και δραστηριοποιείται κι αυτή στις καλλιέργειες μέσω υδροπονίας και γεωθερμίας.

Οι δύο όμιλοι ανταλλάσσουν τεχνογνωσία, πετυχαίνουν σημαντικές συνέργειες, ενώ έχουν και ισχυρή τεχνογνωσία στο χώρο της βιομηχανίας και μεγάλο background, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Από φέτος οι δύο όμιλοι προχώρησαν στην επέκταση της συνεργασίας τους στο project υδροπονικής καλλιέργειας για την παραγωγή διαφόρων ποικιλιών ντομάτας και αγγουριού με το brand name «O ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ».

Όπως τονίζει στο Liberal ο κ. Ευθύμιος Λειβαδίτης, που εκπροσωπεί την κοινή εταιρεία σε ό,τι αφορά τη μονάδα στην Ξάνθη, «ξεκινήσαμε με 45 στρέμματα πριν από τρία χρόνια, ενώ μέσα στο 2017 θα έχουμε ανέβει στα 120 στρέμματα.

Η πρώτη επέκταση έγινε το 2016, ενώ το 2017 θα έχει ολοκληρωθεί. H πρώτη φύτευση έγινε το 2014, ενώ πλέον η διαδικασία βρίσκεται ήδη στην τρίτη φύτευση, δηλαδή στην τρίτη καλλιεργητική περίοδο. Η καλλιέργειά μας γίνεται με τη μέθοδο της υδροπονίας. Αυτό που εξασφαλίζει η υδροπονία είναι η υψηλή ποιότητα και μάλιστα 365 ημέρες το χρόνο. Πρόκειται για προϊόν ορθής γεωργικής πρακτικής».

Ο κ. Λειβαδίτης τονίζει ότι στο peak της παραγωγής η μονάδα στην Ξάνθη θα απασχολεί 120 εργαζόμενους.

Η μονάδα παράγει ντομάτες σε τσαμπί, κλασικές (beef), τοματίνια αλλά και αγγούρια ενώ σταδιακά στο μέλλον θα μπει και σε άλλες καλλιέργειες. Προς το παρόν σχεδόν όλα τα προϊόντα δίνονται σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ενώ η επένδυση έως τώρα, είναι της τάξης των 7 με 7,5 εκατ. ευρώ.

(Φωτ. Ντομάτες από τα “Θερμοκήπια Θράκης”)

Επένδυση 10 εκατ. ευρώ από τη Selecta Hellas

Η έτερη επένδυση στην ανατολική Μακεδονία-Θράκη στο χώρο της υδροπονικής καλλιέργειας και της αξιοποίησης των γεωθερμικών πεδίων έρχεται από το γερμανικό όμιλο SELECTA και τη θυγατρική στην Ελλάδα τη SELECTA HELLAS.

Δημιουργείται ένα τεράστιο φυτώριο όπου θα καλλιεργούνται καλλωπιστικά φυτά και λουλούδια μέσω της υδροπονίας και της γεωθερμίας. Εδρεύει στη Χρυσούπολη Καβάλας και συγκεκριμένα στο Ερατεινό του δήμου Νέστου.

Πρόκειται για θερμοκηπιακή μονάδα πολλαπλασιαστικού υλικού, δηλαδή μοσχευμάτων για καλλωπιστικά φυτά, στα οποία ο γερμανικός όμιλος έχει τεράστια τεχνογνωσία, όντας ισχυρό παγκόσμιο brand.

Όπως τονίζει στο Liberal ο κύριος μέτοχος και πρόεδρος της SELECTA HELLAS κ. Ιωάννης Παπαθεοχαρόπουλος, «έχουμε ήδη πάρει έναντι μισθώματος μέσω διαγωνισμού από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 65 στρέμματα και όταν η μονάδα φτάσει στο 100% θα παράγουμε 65 εκατ. φυτά μοσχεύματα το χρόνο, ενώ θα εξάγεται το 100% της παραγωγής μας σε χώρες όπως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Μ. Βρετανία.

Πρόκειται για μονάδα που όμοιά της δεν υπάρχει στην Ελλάδα αλλά ούτε στις γύρω γειτονικές χώρες, η συνολική επένδυση θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ στο φουλ της παραγωγής θα απασχολούνται 120 εργαζόμενοι».

Όπως ο ίδιος τονίζει από τις αρχές του 2017 θα ξεκινήσει η κανονική παραγωγή καθώς από το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους έχουν γίνει οι πρώτες πειραματικές καλλιέργειες.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοχαρόπουλο η διαδικασία έχει ως εξής: «Η πρώτη ύλη για όλα τα καλλωπιστικά φυτά έρχεται από αφρικανικές χώρες όπως Κένυα, Ουγκάντα, Αιθιοπία. Πρόκειται για άριζα μοσχεύματα που παράγονται μόνο σ’ αυτές τις χώρες. Η δουλειά της μονάδας στην Ξάνθη θα είναι να πολλαπλασιάζει τα άριζα μοσχεύματα και να τα κάνει ένριζα.

Η μονάδα θα παράγει Πελαργίνες, Γαρίφαλα, Αλεξανδρινά, Γεράνια, Ντάλιες κ.λπ. όχι όμως ως τελικό προϊόν αλλά ως μοσχεύματα, τα οποία θα πουλιούνται σε φυτώρια σε όλη την Ευρώπη».

Χρήση παλίρροιας και άμπωτης, 100% φυσική διαδικασία

Όπως σημειώνει ο κ. Παπαθεοχαρόπουλος, «όλη η παραγωγή θα γίνεται αξιοποιώντας τις δυνατότητες της γεωθερμίας. Είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα αυτή η μονάδα, δεν έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί τέτοιες τεχνικές, ενώ για την εκπαίδευση των εξειδικευμένων γεωπόνων μας, υπήρξε πρόγραμμα εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Όλη η μονάδα θα λειτουργεί με φυσικούς τρόπους ενέργειας, δηλαδή με 100% περιβαλλοντικό αποτύπωμα, χωρίς φουγάρα, χωρίς πετρέλαιο, με χρήση ομβρίων υδάτων».

Περιγράφοντας μερικώς τη διαδικασία ο ίδιος σημειώνει πως «πάνω σε βιομηχανικό δάπεδο θα γίνεται χρήση της παλίρροιας και της άμπωτης, κατευθύνοντας το νερό με μηχανικό τρόπο στις συντεταγμένες που εμείς θέλουμε να ποτίσουμε, για όσα λεπτά θέλουμε, κ.ο.κ. Πλημμυρίζουμε δηλαδή το δάπεδο για λίγα λεπτά, ενώ κατόπιν το νερό συλλέγεται εκ νέου στις δεξαμενές, εμπλουτίζεται και επαναχρησιμοποιείται όλο. Δεν πάει χαμένο καθόλου νερό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γερμανική SELECTA είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στη δημιουργία πολλαπλασιαστικού υλικού καλλωπιστικών φυτών. Εδρεύει στη Στουτγκάρδη και διαθέτει παραρτήματα και μονάδες σε Ευρώπη, Αμερική, Αφρική και Ασία.

Τι είναι η υδροπονία

Εν πολλοίς άγνωστη λέξη και έννοια η υδροπονία, έχει μπει στις εγχώριες διαδικασίες καλλιέργειας τα τελευταία λίγα χρόνια. Πρόκειται για καλλιέργεια φυτών που γίνεται σε οποιοδήποτε υπόστρωμα εκτός του εδάφους ή εδαφικών μειγμάτων. Εν ολίγοις, τα φυτά μεγαλώνουν στο νερό ή σε αδρανή υποστρώματα, τύπου περλίτη, αντί για το χώμα.

Με τη μέθοδο αυτή, η ρίζα του φυτού απορροφά όσο νερό θέλει, ενώ το υπόλοιπο ανακυκλώνεται και χρησιμοποιείται ξανά, με αποτέλεσμα στην υδροπονία να ξοδεύεται 40-60% λιγότερο νερό από ό,τι στις συμβατικές καλλιέργειες. Σε σύγκριση με τις συμβατικές καλλιέργειες, στις υδροπονικές ελαχιστοποιείται η ανάγκη για χρήση φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται λιγότερη χρήση λιπασμάτων.

Επίσης, στις συμβατικές καλλιέργειες για την παραγωγή ενός κιλού ντομάτας απαιτούνται περίπου 60 λίτρα νερού. Στο κλασικό θερμοκήπιο με χώμα αυτή η ποσότητα μειώνεται στα 25-30 λίτρα. Με το ανοιχτό σύστημα υδροπονίας χωρίς ανακύκλωση νερού η ποσότητα πέφτει στα 20 και αν ανακυκλώνεται με κλειστό σύστημα μειώνεται ακόμη περισσότερο, στα 15 λίτρα.

liberal.gr

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης | Έρχεται νέο πρόγραμμα για μεταποίηση αγροτικών προϊόντων | Έως 65% επιδότηση

Προδημοσιεύθηκε το πρόγραμμα «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/ εμπορία και-/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων», από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το νέο πρόγραμμα θα επιδοτεί επενδύσεις στον κλάδο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων έως και 65% και αναμένεται να ξεκινήσει μετά το Πάσχα.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι της επιδότησης είναι υφιστάμενες αλλά και νέες επιχειρήσεις (μικρές, μεσαίες, μεγάλες).

Budget

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός ξεκινά από 400 χιλ. ευρώ και φτάνει έως και τα 5 εκατ. ευρώ.

Το ποσοστό της επιδότησης κυμαίνεται από 40% έως 65%.

Τομείς δραστηριότητας

Εταιρείες οι οποίες μεταποιούν/επεξεργάζονται ως πρώτη ύλη γεωργικά προϊόντα. Η πρώτη ύλη και τα τελικά προϊόντα ανήκουν σε τομείς όπως:

  • Κρέας (αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοιρινά,
  • πουλερικά, κουνέλια)
  • Γάλα
  • Αυγά
  • Μέλι
  • Ζωοτροφές
  • Δημητριακά
  • Ελαιούχα Προϊόντα
  • Οπωροκηπευτικά
  • Οίνος
  • Ξύδι
  • Άνθη
  • Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά
  • Σπόροι & Πολλαπλασιαστικό Υλικό

Εξοικονόμηση ενέργειας

Ειδικότερα, το ποσοστό της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 10% αν υπάρχουν επενδυτικές δαπάνες που στοχεύουν ενδεικτικά σε:

  • μείωση της κατανάλωσης ενέργειας
  • μείωση της κατανάλωσης ύδατος,
  • εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου
  • μείωση της χρήσης αποβλήτων

Επιλέξιμες δαπάνες

Προμήθεια για:

  • φορτηγά – σιλό μεταφοράς,
  • ισοθερμικά βυτία για μεταφορά γάλακτος,
  • βυτιοφόρα αυτοκίνητα μεταφοράς,
  • αυτοκίνητα ψυγεία,
  • ανυψωτικά, κλπ.

Επίσης, επιδοτείται η προμήθεια, μεταφορά και εγκατάσταση:

  • μηχανολογικού εξοπλισμού μεταποίησης, συσκευασίας και ψύξης
  • εξοπλισμού παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές
  • εξοπλισμού επεξεργασίας αποβλήτων (υπό προϋποθέσεις)
  • εξοπλισμού γραφείων (π.χ. ηλεκτρονικοί υπολογιστές, συστήματα ασφαλείας εγκαταστάσεων, συστήματα
  • πυροπροστασίας κ.α)

Κριτήρια επιλεξιμότητας

Είναι επιλέξιμες για ενίσχυση αιτήσεις στήριξης:

  • που υποβάλλονται από μη προβληματικές επιχειρήσεις
  • που υποβάλλονται από φορείς για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί απόφαση καταλογισμού για παραβάσεις των υποχρεώσεων που απορρέουν από την ένταξή τους σε προηγούμενα προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα ή μη και δεν έχει προσκομισθεί απόδειξη πληρωμής του καταλογισθέντος ποσού
  • που αφορούν σε βιώσιμες επενδύσεις
  • που αφορούν σε επενδύσεις σε επίπεδο χονδρικού εμπορίου
  • που αφορούν σε επενδύσεις που δεν έχουν περατωθεί φυσικά ή δεν έχουν υλοποιηθεί πλήρως πριν την υποβολή τους ανεξάρτητα αν όλες οι πληρωμές έχουν γίνει από το δικαιούχο
  • που αφορούν σε μεταποίηση μη γενετικά τροποποιημένων προϊόντων (εκτός ζωοτροφών)
  • που υποβάλλονται από δικαιούχους του Υπομέτρου 4.2 του Μέτρου 4 του ΠΑΑ 2014-2020 υπό την προϋπόθεση ότι κατά την ημερομηνία οριστικοποίησης της αίτησης στήριξης στο ΟΠΣΚΕ θα έχει ολοκληρωθεί το εγκεκριμένο επιλέξιμο φυσικό και οικονομικό αντικείμενο της αίτησης στήριξης που υλοποίησε ο δικαιούχος στο πλαίσιο του Υπομέτρου 4.2 και θα έχει οριστικοποιηθεί στο ΠΣΚΕ το αίτημα ελέγχου για την καταβολή της τελικής δόσης της εγκεκριμένης Δημόσιας Ενίσχυσης.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ενεργοποιείται από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη | Οι παροχές που περιλαμβάνει

Από σήμερα και έως το Σεπτέμβριο θα είναι ενεργοποιημένη η «Κάρτα του Αγρότη» όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Θα διατεθεί στους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους), δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων, εφόσον το επιθυμούν, μόνο με την αίτηση του ενδιαφερομένου προς τη συνεργαζόμενη τράπεζα που τηρεί τον λογαριασμό του.

Επίσης, μέσω της «Κάρτας του Αγρότη» παρέχεται στον δικαιούχο η δυνατότητα να κάνει αγορές από επιχειρήσεις οι οποίες εντάσσονται στις κατηγορίες αυτών που εμπορεύονται προϊόντα τα οποία σχετίζονται με την κάλυψη των γεωργικών αναγκών των παραγωγών (αγροεφόδια αναλώσιμα, όπως σπόροι, φάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, κτηνιατρικά φάρμακα, πρόσθετα ζωοτροφών, καύσιμα κίνησης ελκυστήρων, αγροτικό ρεύμα, ανταλλακτικά – συνεργείο αγροτικών μηχανημάτων), αλλά και να εξοφλεί οφειλές του σε πιστοποιημένους φορείς υποβολής Δήλωσης Ενιαίας Ενίσχυσης.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σχεδιάζει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών η ΕΑΣ Καβάλας

Δυναμική παραμένει η παρουσία του Καβαλιώτικου ακτινίδιου στις διεθνείς αγορές, χάρη στην ποιότητα, τη φήμη και τις καλές εμπορικές πρακτικές. Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει απορροφηθεί όλη η περσινή παραγωγή, πριν φτάσει το ακτινίδιο του Νοτίου Ημισφαιρίου, κυρίως αυτό της Χιλής, ενώ θα ακολουθήσει της Νέας Ζηλανδίας.

Για νέα πρωτόκολλα προς τη Βραζιλία και την Ουρουγουάη κάνει λόγο ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας, Κλέαρχος Σαραντίδης, σημειώνοντας πως οι δυο τους θα προστεθούν στις 15 χώρες που ήδη εξάγει η ΕΑΣ. Ο ίδιος προσθέτει ότι έστειλαν φορτία και στις χώρες του Περσικού Κόλπου, καθώς αναγνωρίζεται η νοστιμιά και η άριστη ποιότητα του φημισμένου Καβαλιώτικου φρούτου. «Κυρίως μετά τον κορωνοϊό, δημιούργησε μεγάλο καταναλωτικό κοινό λόγω της περιεκτικότητας σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, ειδικά C.  Γενικά, την τελευταία εικοσαετία, οι καταναλωτές το έχουν εντάξει στη διατροφή τους εξαιτίας της πληθώρας θρεπτικών συστατικών».

Μιλώντας με αριθμούς, ο κ. Σαραντίδης εξηγεί ότι οι συνεργαζόμενοι με την ΕΑΣ Καβάλας τοπικοί παραγωγοί είναι περισσότεροι από 200 και καλλιεργούν περισσότερα από 4.000 στρέμματα. «Η καλλιέργεια ξεπέρασε τα 25.000 στρέμματα στην περιοχή μας και, μαζί με την Ξάνθη, δημιουργείται ένας ισχυρός παραγωγικός άξονας», σημειώνει. Ο ίδιος εξηγεί ότι οι φυτεύσεις έχουν αραιώσει σημαντικά, μετά από μια περίοδο που είχαν εκτοξευθεί, μεταξύ 2010 και 2020.

Ο κ. Σαραντίδης τονίζει πως πάγια στόχευσή τους αποτελεί η επέκταση των αγορών και η βελτίωση των εγκαταστάσεων. «Η αυξημένη παραγωγή μάς αναγκάζει να επενδύσουμε σε ψυκτικούς αποθηκευτικούς χώρους και σε σύγχρονα μηχανήματα συσκευασίας πολλών κατηγοριών, ανάλογα με τις δυνατότητες της περασμένης χρονιάς και τις επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνει.

Στα σχέδιά τους είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μέχρι το 2025, έτσι ώστε να καλύψουν ένα μέρος της ενέργειας που καταναλώνουν τα ψυγεία, «με στόχο να μπορέσουμε να δώσουμε υψηλότερη τιμή στον παραγωγό», καταλήγει.

Continue Reading

espa logo

espa_logo_en