Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Η γεωθερμία φέρνει επανάσταση και νέες επενδύσεις στην αγροτική παραγωγή της Θράκης

Δημοσιεύτηκε

στις

Η γεωθερμία, αποτελεί μια… καινούρια και καινοτόμα πηγή ενέργειας για καλλιέργειες και όχι μόνο. Είναι φθηνή, δε χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις για την ανέλκυσή της, είναι φιλική με το περιβάλλον, ενώ βρίσκεται σε πολλά από τα εδάφη της χώρας μας.

 
Τι δουλειά έχουν εταιρείες πλαστικών και μετάλλων στην πρωτογενή παραγωγή, στο χώμα, στα φυτά, στα οπωροκηπευτικά και στα λουλούδια; Γιατί ξένοι όμιλοι διαβλέπουν ισχυρά προτερήματα στην ελληνική γη, προτερήματα που συνδέονται με τη γεωφυσική, το κλίμα, τον ήλιο και θέλουν να επενδύσουν στην πρωτογενή παραγωγή της χώρας μας μέσα από τις σύγχρονες τεχνολογίες;

Η απάντηση έρχεται ακριβώς στο ξεχωριστό γεωφυσικό… υπέδαφος της χώρας μας, στο μοναδικό κλίμα της, στον ήλιο και σε όλα τα άλλα ελκυστικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν το παζλ ενός σπάνιου τόπου, που μπορεί να δώσει εκπληκτικές καλλιέργειες.

Αυτά τα πλεονεκτήματα είναι γνωστά, όπως γνωστό είναι ότι τα εδάφη ευνοούν μια σπάνια βιοποικιλότητα, συνθέτοντας ένα κρεσέντο από χρώματα και αρώματα.

Τα τελευταία χρόνια όμως, έχει ανακαλυφθεί και μια άλλη «πηγή» που καθιστά ξεχωριστά τα εδάφη της χώρας μας, που συνδέεται με το υπέδαφος και μπορεί να συνδυάσει ενέργεια και πρωτογενή παραγωγή.

Η γεωθερμία, αποτελεί μια… καινούρια και καινοτόμα πηγή ενέργειας για καλλιέργειες και όχι μόνο. Είναι φθηνή, δε χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις για την… ανέλκυσή της, είναι φιλική με το περιβάλλον, ενώ βρίσκεται σε πολλά από τα εδάφη της χώρας μας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην Ελλάδα εντοπίζεται πλούσιο γεωθερμικό δυναμικό έως 65°C στα 300 – 400 μέτρα βάθους, όταν αντίστοιχης θερμοκρασίας εδάφη εντοπίζονται στα 1700 – 1800 μέτρα! Μάλιστα, σε όλη την ελληνική επικράτεια έχουν καταγραφεί περί τα 30 γεωθερμικά πεδία, με τα μισά να βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω ακριβώς αυτών των στοιχείων, έχουν ξεκινήσει σημαντικές επενδύσεις που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή, τη γεωργία, την καλλιέργεια με κύρια πηγή ενέργειας τη γεωθερμία.

Η περιοχή του Νέου Εράσμιου στο Νομό Ξάνθης έχει έρθει στο προσκήνιο ακριβώς λόγω αυτών των χαρακτηριστικών.

Παρ’ ότι η ενασχόληση με την πρωτογενή παραγωγή κρύβει τεράστιες δυσκολίες, σημαντικά ρίσκα, αστάθμητους παράγοντες και πολλές άλλες αβεβαιότητες, οι επενδύσεις που γίνονται στην περιοχή της Ξάνθης πάνω στην πρωτογενή παραγωγή, δείχνουν ότι η… επιστροφή στη φύση, κάτω από άλλες προϋποθέσεις σε σχέση με το παρελθόν, ίσως είναι μια λύση για την κρίση.

Άποψη των εγκαταστάσεων της “Θερμοκήπια Θράκης”

Η επένδυση της “Πλαστικά Θράκης”

Πριν από τρία χρόνια ξεκίνησε η… ετερόκλητη (σε σχέση με το brand της) επένδυση της εταιρείας Πλαστικά Θράκης, που αφορά στην κατασκευή των «Θερμοκηπίων Θράκης», στο Εράσμιο του Δήμου Τοπείρου Ξάνθης.

Η Θερμοκήπια Θράκης, μετά από διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η Περιφέρεια, έχει εξασφαλίσει το δικαίωμα εκμετάλλευσης, για 35 χρόνια, του γεωθερμικού πεδίου στο Εράσμιο, που καλύπτει 16 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Παρ’ ότι ο όμιλος που έχει τεράστια εξαγωγική δραστηριότητα στο χώρο των πλαστικών και των συσκευασιών, κρατάει χαμηλούς τόνους, πηγαίνοντας με πολύ προσεκτικά βήματα, ήδη η μονάδα έχει δώσει σημαντικά δείγματα γραφής αλλά κυρίως… γεύσης!

Το project προχωρά σε συνεργασία με την έτερη εισηγμένη εταιρεία Έλαστρον, η οποία έχει δημιουργήσει τη θυγατρική Έλαστρον Αγροτική και δραστηριοποιείται κι αυτή στις καλλιέργειες μέσω υδροπονίας και γεωθερμίας.

Οι δύο όμιλοι ανταλλάσσουν τεχνογνωσία, πετυχαίνουν σημαντικές συνέργειες, ενώ έχουν και ισχυρή τεχνογνωσία στο χώρο της βιομηχανίας και μεγάλο background, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Από φέτος οι δύο όμιλοι προχώρησαν στην επέκταση της συνεργασίας τους στο project υδροπονικής καλλιέργειας για την παραγωγή διαφόρων ποικιλιών ντομάτας και αγγουριού με το brand name «O ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ».

Όπως τονίζει στο Liberal ο κ. Ευθύμιος Λειβαδίτης, που εκπροσωπεί την κοινή εταιρεία σε ό,τι αφορά τη μονάδα στην Ξάνθη, «ξεκινήσαμε με 45 στρέμματα πριν από τρία χρόνια, ενώ μέσα στο 2017 θα έχουμε ανέβει στα 120 στρέμματα.

Η πρώτη επέκταση έγινε το 2016, ενώ το 2017 θα έχει ολοκληρωθεί. H πρώτη φύτευση έγινε το 2014, ενώ πλέον η διαδικασία βρίσκεται ήδη στην τρίτη φύτευση, δηλαδή στην τρίτη καλλιεργητική περίοδο. Η καλλιέργειά μας γίνεται με τη μέθοδο της υδροπονίας. Αυτό που εξασφαλίζει η υδροπονία είναι η υψηλή ποιότητα και μάλιστα 365 ημέρες το χρόνο. Πρόκειται για προϊόν ορθής γεωργικής πρακτικής».

Ο κ. Λειβαδίτης τονίζει ότι στο peak της παραγωγής η μονάδα στην Ξάνθη θα απασχολεί 120 εργαζόμενους.

Η μονάδα παράγει ντομάτες σε τσαμπί, κλασικές (beef), τοματίνια αλλά και αγγούρια ενώ σταδιακά στο μέλλον θα μπει και σε άλλες καλλιέργειες. Προς το παρόν σχεδόν όλα τα προϊόντα δίνονται σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ενώ η επένδυση έως τώρα, είναι της τάξης των 7 με 7,5 εκατ. ευρώ.

Επένδυση 10 εκατ. ευρώ από τη Selecta Hellas

Η έτερη επένδυση στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη στο χώρο της υδροπονικής καλλιέργειας και της αξιοποίησης των γεωθερμικών πεδίων έρχεται από το γερμανικό όμιλο SELECTA και τη θυγατρική στην Ελλάδα τη SELECTA HELLAS.

Δημιουργείται ένα τεράστιο φυτώριο όπου θα καλλιεργούνται καλλωπιστικά φυτά και λουλούδια μέσω της υδροπονίας και της γεωθερμίας. Εδρεύει στη Χρυσούπολη Καβάλας και συγκεκριμένα στο Ερατεινό του Δήμου Νέστου.

Πρόκειται για θερμοκηπιακή μονάδα πολλαπλασιαστικού υλικού, δηλαδή μοσχευμάτων για καλλωπιστικά φυτά, στα οποία ο γερμανικός όμιλος έχει τεράστια τεχνογνωσία, όντας ισχυρό παγκόσμιο brand.

Όπως τονίζει στο Liberal ο κύριος μέτοχος και πρόεδρος της SELECTA HELLAS κ. Ιωάννης Παπαθεοχαρόπουλος, «έχουμε ήδη πάρει έναντι μισθώματος μέσω διαγωνισμού από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 65 στρέμματα και όταν η μονάδα φτάσει στο 100% θα παράγουμε 65 εκατ. φυτά μοσχεύματα το χρόνο, ενώ θα εξάγεται το 100% της παραγωγής μας σε χώρες όπως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Μ. Βρετανία.

Πρόκειται για μονάδα που όμοιά της δεν υπάρχει στην Ελλάδα αλλά ούτε στις γύρω γειτονικές χώρες, η συνολική επένδυση θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ στο φουλ της παραγωγής θα απασχολούνται 120 εργαζόμενοι».

Όπως ο ίδιος τονίζει από τις αρχές του 2017 θα ξεκινήσει η κανονική παραγωγή καθώς από το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους έχουν γίνει οι πρώτες πειραματικές καλλιέργειες.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοχαρόπουλο η διαδικασία έχει ως εξής: «Η πρώτη ύλη για όλα τα καλλωπιστικά φυτά έρχεται από αφρικανικές χώρες όπως Κένυα, Ουγκάντα, Αιθιοπία. Πρόκειται για άριζα μοσχεύματα που παράγονται μόνο σ’ αυτές τις χώρες. Η δουλειά της μονάδας στην Ξάνθη θα είναι να πολλαπλασιάζει τα άριζα μοσχεύματα και να τα κάνει ένριζα.

Η μονάδα θα παράγει Πελαργίνες, Γαρίφαλα, Αλεξανδρινά, Γεράνια, Ντάλιες κ.λπ. όχι όμως ως τελικό προϊόν αλλά ως μοσχεύματα, τα οποία θα πουλιούνται σε φυτώρια σε όλη την Ευρώπη».

Χρήση παλίρροιας και άμπωτης, 100% φυσική διαδικασία

Όπως σημειώνει ο κ. Παπαθεοχαρόπουλος, «όλη η παραγωγή θα γίνεται αξιοποιώντας τις δυνατότητες της γεωθερμίας. Είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα αυτή η μονάδα, δεν έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί τέτοιες τεχνικές, ενώ για την εκπαίδευση των εξειδικευμένων γεωπόνων μας, υπήρξε πρόγραμμα εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Όλη η μονάδα θα λειτουργεί με φυσικούς τρόπους ενέργειας, δηλαδή με 100% περιβαλλοντικό αποτύπωμα, χωρίς φουγάρα, χωρίς πετρέλαιο, με χρήση ομβρίων υδάτων».

Περιγράφοντας μερικώς τη διαδικασία ο ίδιος σημειώνει πως «πάνω σε βιομηχανικό δάπεδο θα γίνεται χρήση της παλίρροιας και της άμπωτης, κατευθύνοντας το νερό με μηχανικό τρόπο στις συντεταγμένες που εμείς θέλουμε να ποτίσουμε, για όσα λεπτά θέλουμε, κ.ο.κ. Πλημμυρίζουμε δηλαδή το δάπεδο για λίγα λεπτά, ενώ κατόπιν το νερό συλλέγεται εκ νέου στις δεξαμενές, εμπλουτίζεται και επαναχρησιμοποιείται όλο. Δεν πάει χαμένο καθόλου νερό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γερμανική SELECTA είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στη δημιουργία πολλαπλασιαστικού υλικού καλλωπιστικών φυτών. Εδρεύει στη Στουτγκάρδη και διαθέτει παραρτήματα και μονάδες σε Ευρώπη, Αμερική, Αφρική και Ασία.

Τι είναι η υδροπονία

Εν πολλοίς άγνωστη λέξη και έννοια η υδροπονία, έχει μπει στις εγχώριες διαδικασίες καλλιέργειας τα τελευταία λίγα χρόνια. Πρόκειται για καλλιέργεια φυτών που γίνεται σε οποιοδήποτε υπόστρωμα εκτός του εδάφους ή εδαφικών μειγμάτων. Εν ολίγοις, τα φυτά μεγαλώνουν στο νερό ή σε αδρανή υποστρώματα, τύπου περλίτη, αντί για το χώμα.

Με τη μέθοδο αυτή, η ρίζα του φυτού απορροφά όσο νερό θέλει, ενώ το υπόλοιπο ανακυκλώνεται και χρησιμοποιείται ξανά, με αποτέλεσμα στην υδροπονία να ξοδεύεται 40-60% λιγότερο νερό από ό,τι στις συμβατικές καλλιέργειες. Σε σύγκριση με τις συμβατικές καλλιέργειες, στις υδροπονικές ελαχιστοποιείται η ανάγκη για χρήση φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται λιγότερη χρήση λιπασμάτων.

Επίσης, στις συμβατικές καλλιέργειες για την παραγωγή ενός κιλού ντομάτας απαιτούνται περίπου 60 λίτρα νερού. Στο κλασικό θερμοκήπιο με χώμα αυτή η ποσότητα μειώνεται στα 25-30 λίτρα. Με το ανοιχτό σύστημα υδροπονίας χωρίς ανακύκλωση νερού η ποσότητα πέφτει στα 20 και αν ανακυκλώνεται με κλειστό σύστημα μειώνεται ακόμη περισσότερο, στα 15 λίτρα.

Alexandroupoli Online

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Π-ΑΜΘ | Υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για την αμπελοοινική περίοδο 2019-2020

Δημοσιεύτηκε

στις

Θέμα« Συμπλήρωση και υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για την αμπελοοινική περίοδο 2019-2020, μέσω των ψηφιακών εφαρμογών του ΥΠ.Α.Α.Τ».

Σχετ: το υπ’ αριθ. 2117/1965639/31-7-2019 έγγραφο του Υ.Π.Α.Α.Τ.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας ΑΜΘ ανακοινώνει ότι η υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής για την αμπελοοινική περίοδο 2019-2020 γίνεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ. (www.minagric.gr) με διάστημα από την 1η Αυγούστου 2019 έως την 30η Νοεμβρίου 2019.

Υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Συγκομιδής σταφυλιών έχουν όλοι οι Αμπελουργοί που κατέχουν πάνω από ένα (1) στρέμμα οινοποιήσιμων  ποικιλιών αμπέλου και είναι καταγεγραμμένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο, με αμπελοτεμάχια μονοκαλλιέργειας αμπέλου με οινοποιήσιμες ποικιλίες και νόμιμο δικαίωμα φύτευσης. 

Οι αμπελουργοί διατηρούν το δικαίωμα παρασκευής ποσότητας οίνου μικρότερης από 1000 λίτρα για οικογενειακή κατανάλωση και στην περίπτωση αυτή και μόνον συμπληρώνεται το πεδίο με την ένδειξη «οινοποίηση από τον δηλούντα». Έτσι η ανώτερη συνολική ποσότητα σταφυλιών που επιτρέπεται να δηλωθεί από τον αμπελουργό για ιδιωτική κατανάλωση είναι 1.700 κιλά και είναι αυτή που αντιστοιχεί σε 1.000 λίτρα οίνου.

Για ποσότητες παραγόμενου οίνου που ξεπερνούν τα 1.000 λιτρα και για περιπτώσεις εμπορίας θα πρέπει να υποβάλλεται επιπλέον και δήλωση παραγωγής και να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία για την παραγωγή και εμπορία οίνου. Επομένως για μεγαλύτερες από 1700 κιλά συγκομισθείσες ποσότητες οινοποιήσιμων σταφυλιών, θα πρέπει να προκύπτει από την Δήλωση Συγκομιδής η πώληση της επιπλέον ποσότητας σε οινοποιεία και να δηλώνονται τα σχετικά παραστατικά πώλησης.

          Οι αμπελουργοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν μηδενική δήλωση συγκομιδής στις περιπτώσεις όπου:

α) υπάρχει ολοκληρωτική καταστροφή της ετήσιας σταφυλικής παραγωγής εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων ή και άλλων μεμονωμένων περιπτώσεων καταστροφής και να επιλέξουν το αντίστοιχο πεδίο (π.χ αναδιάρθρωση, ζημιά από παγετό, χαλάζι, περονόσπορο, καύσωνα, ανωτέρα βία, οικονομικοί λόγοι). Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω δηλώσεις θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις και αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

β) κατέχουν νέους αμπελώνες που δεν είναι ακόμη παραγωγικοί.

Σε κάθε περίπτωση, για να ισχύει η υποβολή της δήλωσης συγκομιδής θα πρέπει στην ηλεκτρονική εφαρμογή να έχει γίνει «ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ». Μόνο μετά την οριστικοποίηση της εν λόγω δήλωσης είναι δυνατή η εκτύπωση αυτής. 

Η μη έγκαιρη υποβολή της Δήλωσης Συγκομιδής ή η καθυστέρηση υποβολής πέραν των 15 εργάσιμων ημερών από την καταληκτική προθεσμία συνεπάγεται διοικητικές κυρώσεις  (χρηματικό προστίμο) και επιβάλλονται σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία.

Αμπελοτεμάχια για τα οποία δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις συγκομιδής έως και πέντε (5) αμπελοοινικές περιόδους θα υπόκεινται σε έλεγχο μέσω του μητρώου, για τον χαρακτηρισμό τους  ως «εγκαταλειμμένη καλλιεργούμενη έκταση»

 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις  Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.

 

Ε.Π.

Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος  της Διεύθυνσης

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΛΑΤΣΟΣ

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Π.Ε. Έβρου | Γεωργική προειδοποίηση για την καλλιέργεια της ελιάς

Δημοσιεύτηκε

στις

Η έντονη χαλαζόπτωση που έπληξε στις 10 Ιουλίου 2019 τους ελαιώνες των περιοχών Μάκρης, Δικέλλων και Μεσημβρίας, προκάλεσε σοβαρή, διπλή ζημιά.

Η άμεση και εμφανής ζημιά που προκλήθηκε είναι η μείωση της παραγωγής από την πτώση της ελιάς. Η μη εμφανής ζημιά είναι η βακτηρίωση της Ελιάς «καρκίνος της Ελιάς» η οποία θα εμφανιστεί στο αμέσως επόμενο διάστημα των τριάντα ημερών και θα εντοπιστεί στα τραυματισμένα από το χαλάζι μέρη των ελαιοδέντρων (κορμός, κλάδοι και κλαδίσκοι). Ο «καρκίνος της Ελιάς» δεν θεραπεύεται με γεωργικά φάρμακα και αν δεν προληφθεί θα υπονομεύσει σε μελλοντικό στάδιο την απόδοση των ελαιώνων και την οικονομικότητα της καλλιέργειας.  

Κλιμάκια γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου (ΔΑΟΚ) επισκέφτηκαν τις πληγείσες περιοχές και συνέστησαν στους ελαιοπαραγωγούς τον ψεκασμό των δέντρων με εμπορικά σκευάσματα φαρμάκων τα οποία αναφέρονται στις δραστικές ουσίες: α. οξυχλωριούχος χαλκός, β. υδροξείδιο του χαλκού (σε μειωμένη δόση) και γ. συνδυασμός οξυχλωριούχου χαλκού με «Mancozeb», προκειμένου προληπτικά να περιοριστεί η έξαρση της προσβολής από βακτήριο (καρκίνο της Ελιάς) των ελαιοδέντρων . 

Καθώς βρισκόμαστε στην πρώτη εβδομάδα του νύγματος του ελαιοκάρπου από τον Δάκο, η ΔΑΟΚ, προκειμένου να μην επανεμφανιστεί το περσινό φαινόμενο της καταστροφής της παραγωγής από Δάκο, συστήνει μαζί με το ψεκασμό του χαλκούχου σκευάσματος, να προστεθεί κι ένα διασυστηματικό εντομοκτόνο (για όσους ελαιοπαραγωγούς δεν το έχουν ήδη κάνει), προκειμένου να καταπολεμηθεί άμεσα με την εμφάνισή της η πρώτη γενιά του Δάκου. 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κτηματολόγιο | Παράταση προθεσμίας στις Σέρρες

Δημοσιεύτηκε

στις

Αρχίζει την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019, η Ανάρτηση Προσωρινών Κτηματολογικών Πινάκων και Διαγραμμάτων των Προκαποδιστριακών ΟΤΑ: Επανομής, Νέας Μηχανιώνας και Αγγελοχωρίου του Καλλικρατικού Δήμου Θερμαϊκού και Αγίας Παρασκευής, Καρδίας και Τριλόφου του Καλλικρατικού Δήμου Θέρμης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα Προσωρινά Κτηματολογικά Διαγράμματα και οι Προσωρινοί Κτηματολογικοί Πίνακες θα αναρτηθούν στα Γραφεία Κτηματογράφησης και θα παραμείνουν αναρτημένα επί δύο μήνες, με ημερομηνία έναρξης την 20η Ιουνίου 2019. Όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από την ανωτέρω ημερομηνία να υποβάλει αίτηση διόρθωσης ή ένσταση κατά των στοιχείων της Ανάρτησης στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης. Για τους κατοίκους αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο η αντίστοιχη προθεσμία είναι τέσσερις μήνες. Ειδικά, για την αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος η προθεσμία υποβολής είναι μέχρι 3 Ιουλίου 2020. Μέχρι την ίδια ημερομηνία μπορούν να υποβάλλονται και εκπρόθεσμες δηλώσεις. 

Από την έναρξη της Ανάρτησης τίθενται σε ισχύ οι διατυπώσεις του άρθρου 5 του Ν. 2308/1995 (που αφορούν στη σύνταξη συμβολαίων, στη συζήτηση ενώπιον δικαστηρίου και στην καταχώριση οποιασδήποτε πράξης στο Υποθηκοφυλακείο)

Διευθύνσεις Γραφείων Κτηματογράφησης

 • Για τους ΟΤΑ Επανομής, Νέας Μηχανιώνας και Αγγελοχωρίου: Οδός 25ης Μαρτίου, μεταξύ των στάσεων «Κτήμα Κώνστα» και «Σχολείου» του αστικού λεωφορείου (ισόγειο κατάστημα), Επανομή, τηλ. 23920 41931
 • Για τους ΟΤΑ Αγίας Παρασκευής, Καρδίας και Τριλόφου: Μεγάλου Αλεξάνδρου 79 (ισόγειο κατάστημα), Τρίλοφος, τηλ. 23920 66175

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 08:30-16:30 και Τετάρτη 08:30-20:30

Παράταση προθεσμίας Ανάρτησης στις Σέρρες 

Με απόφαση του Ελληνικού Κτηματολογίου παρατείνεται έως την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων διόρθωσης και ενστάσεων κατά των προσωρινών κτηματολογικών διαγραμμάτων και πινάκων της Ανάρτησης, για τους κατοίκους εσωτερικού, στους παρακάτω ΟΤΑ: 

 • Αμφίπολης
 • Βισαλτίας
 • Νέας Ζίχνης
 • των Προκαποδιστριακών Ο.Τ.Α.: Αγίου Πνεύματος, Βαλτοτοπίου, Δαφνουδίου, Εμμανουήλ Παππά, Μεσοκώμης, Μετάλλων, Μονόβρυσης, Νέου Σκοπού, Νέου Σουλίου, Παραλιμνίου, Πεθελινού, Πενταπόλεως, Τούμπας, Χρυσού, Ψυχικού του Καλλικρατικού Δήμου Εμμανουήλ Παππά, της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων έχουν ήδη αποσταλεί ταχυδρομικώς αποσπάσματα από τους Κτηματολογικούς Πίνακες και τα Διαγράμματα, στη διεύθυνση επικοινωνίας που έχει δηλωθεί από κάθε πολίτη.
 
Μέσω της Ανάρτησης οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν την καταγραφή των ιδιοκτησιών τους και να διορθώσουν τυχόν σφάλματα. Η διαδικασία αυτή διασφαλίζει ότι η κτηματογράφηση θα ολοκληρωθεί σωστά και δεν θα υπάρχουν προβλήματα στη μετέπειτα λειτουργία του Κτηματολογίου.
 
Συνεπώς, στη φάση αυτή η συμμετοχή των πολιτών είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.
 
Μετά την ολοκλήρωση της Ανάρτησης, που περιλαμβάνει την υποβολή και εξέταση αιτήσεων διόρθωσης/ ενστάσεων και την αντίστοιχη διόρθωση στους κτηματολογικούς πίνακες, παράγονται τα τελικά κτηματολογικά στοιχεία, οι Αρχικές Εγγραφές του Κτηματολογίου, και ξεκινά να λειτουργεί το Κτηματολογικό Γραφείο, στη συγκεκριμένη περιοχή, στη θέση του Υποθηκοφυλακείου.

Ηλεκτρονική Ανάρτηση κτηματογράφησης

Με την έναρξη της Ανάρτησης, κάθε δικαιούχος θα μπορεί να δει τα στοιχεία που τον αφορούν και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr στο portal e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες.
 
Κάθε δικαιούχος μπορεί να δει τα στοιχεία της Ανάρτησης, είτε με τη χρήση των κωδικών ασφαλείας που χρησιμοποιεί στις εφαρμογές taxisnet, είτε αφού δημιουργήσει (αν δεν έχει ήδη) τον προσωπικό του κωδικό Κτηματολογίου και εισάγει επιπλέον τα «τρία κλειδιά» που βρίσκονται στο αποδεικτικό της δήλωσής του. Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσει τους κωδικούς taxisnet θα δει όλα τα ακίνητα των περιοχών που βρίσκονται σε ανάρτηση και έχουν συνδεθεί με το ΑΦΜ του.
 
Ηλεκτρονικά, επίσης, υποστηρίζεται η υποβολή αίτησης διόρθωσης προσωπικών στοιχείων μέσω της ειδικής εφαρμογής «Ανάρτηση» στην ενότητα «Κτηματογράφηση» των ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Απαραίτητα στοιχεία για την πρόσβαση στην υπηρεσία αυτή είναι τρία «κλειδιά»: Αριθμός Πρωτοκόλλου Δήλωσης, Κωδικός Προσώπου και Κωδικός Ιδιοκτησίας, τα οποία αναγράφονται πάνω στο Αποδεικτικό Υποβολής Δήλωσης.
 
Τα Προσωρινά Κτηματολογικά Διαγράμματα και οι Προσωρινοί Κτηματολογικοί Πίνακες θα αναρτηθούν στα Γραφεία Κτηματογράφησης και θα παραμείνουν αναρτημένα μέχρι την 17η Ιουλίου 2019. 
 
Όποιος έχει έννομο συμφέρον, όπως αναφέρει το taxheaven.gr, μπορεί μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία να υποβάλει αίτηση διόρθωσης ή ένσταση κατά των στοιχείων της Ανάρτησης στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης.
 
Ειδικά, για την αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος η προθεσμία υποβολής είναι μέχρι την 4η Μαΐου 2020. Μέχρι την ίδια ημερομηνία μπορούν να υποβάλλονται και εκπρόθεσμες δηλώσεις.

Διεύθυνση Γραφείου Κτηματογράφησης

 • Για τους ΟΤΑ του Καλλικρατικού Δήμου Αμφίπολης: Δημάρχου Χατζηπαπίδου 4, ΡΟΔΟΛΙΒΟΣ Τηλ:23240-72474
 • Για τους ΟΤΑ του Καλλικρατικού Δήμου Βισαλτίας: Αθ. Αργυρού 28, ΝΙΓΡΙΤΑ Τηλ:23220-22226
 • Για τους ΟΤΑ του Καλλικρατικού Δήμου Εμμανουήλ Παππά: Κέντρο Χρυσού, ΧΡΥΣΟ Τηλ:2321074415
 • Για τους ΟΤΑ του Καλλικρατικού Δήμου Νέας Ζίχνης: Έναντι γηπέδου, Ν. ΖΙΧΝΗ Τηλ:2324023860

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 08:00-16:00 και Τετάρτη 08:00-20:00
     
Γενικές Πληροφορίες:

Δευτέρα έως Παρασκευή στα τηλέφωνα 210-6505600  από 08:30 έως 15:30 και στον ιστότοπο www.ktimatologio.gr.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σύσκεψη για τα προβλήματα στη φετινή αγορά επιτραπέζιου ροδάκινου

Δημοσιεύτηκε

στις

Δέσμη μέτρων για την άμεση και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των προβλημάτων που διαφαίνονται στην αγορά του επιτραπέζιου ροδάκινου και των νεκταρινιών ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο με τη συμμετοχή των βουλευτών Ημαθίας και Πέλλας, Φρόσως Καρασαρλίδου, Γιάννη Σηφάκη, Χρήστου Αντωνίου, Γιώργου Ουρσουζίδη, Θεοδώρας Τζάκρη, του υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Άγγελου Τόλκα, του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, Κώστα Καλαϊτζίδη και εκπροσώπων αγροτικών συνεταιρισμών, αγροτικών συλλόγων και ομάδων παραγωγών από τους δύο νομούς.

Ειδικότερα, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι:

 • «Άμεσα προχωράμε και ετοιμαζόμαστε για να καταθέσουμε σχετική πρόταση για πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών,
 • Άμεσα ενεργοποιούμε το Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής επιτραπέζιου ροδάκινου με δυνατότητα χυμοποίησης μέσω των Ομάδων Παραγωγών που εκτελούν Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, με κοινοτικούς πόρους,
 • Καταθέτουμε σχετικό φάκελο στην Ε.Ε. για έγκριση έκτακτου εθνικού προγράμματος δωρεάν διανομής επιτραπέζιου ροδάκινου με δυνατότητα χυμοποίησης, μέσω Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών, που θα αφορά όλους τους ροδακινοπαραγωγούς, συνεταιρισμένους και μη.»

Όσον αφορά το δεύτερο μέρος της συνάντησης, όπου απασχόλησαν κυρίως θέματα αποζημιώσεων ΕΛΓΑ, ο Υπουργός είπε:

 • «Την επόμενη εβδομάδα εξοφλείται το υπόλοιπο 30% των αποζημιώσεων για ζημιές του 2018 από τον ΕΛΓΑ.
 • Ενεργοποιείται το άρθρο 20 του κανονισμού του ΕΛΓΑ για πρόσληψη έκτακτου προσωπικού με σκοπό την άμεση ενίσχυση του ελεγκτικού έργου, λόγω αυξημένων ζημιών.
 • Συζητείται με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής για τις ζημιές του 2019 καθώς και τις ζημιές των επόμενων ετών.»

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση φροντίζει συντονισμένα για το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς στο ελληνικό επιτραπέζιο ροδάκινο και άλλα πυρηνόκαρπα. Μάλιστα, αυτές τις μέρες φιλοξενείται στη χώρα μας κινέζικη αντιπροσωπεία, με σκοπό τις τελικές τεχνικές διευθετήσεις των εξαγωγών.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ
teliko filiagkos-plio
HOLIDAY-Car-Rental-banner
professional camera ad
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
old_town_inn
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Η γεωθερμία φέρνει επανάσταση και νέες επενδύσεις στην αγροτική παραγωγή της Θράκης

Δημοσιεύτηκε

στις

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Τι δουλειά έχουν εταιρείες πλαστικών και μετάλλων στην πρωτογενή παραγωγή, στο χώμα, στα φυτά, στα οπωροκηπευτικά και στα λουλούδια; Γιατί ξένοι όμιλοι διαβλέπουν ισχυρά προτερήματα στην ελληνική γη, προτερήματα που συνδέονται με τη γεωφυσική, το κλίμα, τον ήλιο και θέλουν να επενδύσουν στην πρωτογενή παραγωγή της χώρας μας μέσα από τις σύγχρονες τεχνολογίες;

Η απάντηση έρχεται ακριβώς στο ξεχωριστό γεωφυσικό… υπέδαφος της χώρας μας, στο μοναδικό κλίμα της, στον ήλιο και σε όλα τα άλλα ελκυστικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν το παζλ ενός σπάνιου τόπου, που μπορεί να δώσει εκπληκτικές καλλιέργειες.

Αυτά τα πλεονεκτήματα είναι γνωστά, όπως γνωστό είναι ότι τα εδάφη ευνοούν μια σπάνια βιοποικιλότητα, συνθέτοντας ένα κρεσέντο από χρώματα και αρώματα.

Τα τελευταία χρόνια όμως, έχει ανακαλυφθεί και μια άλλη «πηγή» που καθιστά ξεχωριστά τα εδάφη της χώρας μας, που συνδέεται με το υπέδαφος και μπορεί να συνδυάσει ενέργεια και πρωτογενή παραγωγή.