Quantcast
Connect with us

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ενιαία ψηφιακή στρατηγική για τις εταιρίες τεχνολογίας

image_print

Η Ελλάδα συμμετέχει για 5η χρονιά στη διεθνή έκθεση κινητών εφαρμογών στη Βαρκελώνη – MWC

Τις δυνάμεις τους, με στόχο τη χάραξη μιας ενιαίας εθνικής στρατηγικής εξωστρέφειας, συνασπίζουν οι δυνάμεις της εγχώριας βιομηχανίας Ψηφιακής Τεχνολογίας. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), ο Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) και το Corallia, με πρωτοβουλία του Enterprise Greece, μέσα από τη συνένωση των δυνάμεων τους, επιχειρούν να εγκαινιάσουν μια νέα εποχή εξωστρέφειας για τον κλάδο της Τεχνολογίας.

Υπό τον συντονισμό του Enterprise Greece, ΣΕΠΕ, ΣΕΚΕΕ και Corallia ανοίγουν μια νέα εποχή στην εξωστρέφεια για τον κλάδο Ψηφιακής Τεχνολογίας.

Το πρώτο δείγμα της κοινής προσπάθειας των τεσσάρων φορέων θα γίνει στο Mobile World Congress 2017, όπου η Ελλάδα συμμετέχει για πέμπτη συνεχή χρονιά με Εθνικό Περίπτερο και επιχειρηματική αποστολή.

Τη συμμετοχή συνδιοργανώνει ο ΣΕΚΕΕ και το Enterprise Greece, με την υποστήριξη του ΣΕΠΕ και του Corallia – ως συντονιστή των mi-Cluster, si-Cluster και gi-Cluster. Η αποστολή στο MWC 2017 έχει την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και της Περιφέρειας Αττικής, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η συνεργασία ΣΕΠΕ, ΣΕΚΕΕ, Corallia, υπό τον συντονισμό του Enterprise Greece, εγκαινιάζεται με την εθνική συμμετοχή στο Mobile World Congress 2017, από τις 27 Φεβρουαρίου έως και τις 3 Μαρτίου, ενώ θα ακολουθήσουν συγκροτημένες εθνικές ενέργειες συμμετοχής σε άλλα διεθνούς εμβέλειας γεγονότα της Τεχνολογίας, όπως η έκθεση CeBIT 2017, από τις 20 έως τις 24 Μαρτίου. Κοινός στόχος των συμμετεχόντων είναι η διεύρυνση του ελληνικού οικοσυστήματος της καινοτομίας και τεχνολογίας, η διεθνής δικτύωση των ελληνικών επιχειρήσεων και η επίτευξη των μέγιστων δυνατών συνεργιών.

Κοινή συνισταμένη της συντονισμένης προσπάθειας, είναι να αποκτήσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου Ψηφιακής Τεχνολογίας ένα ακόμη ευρύτερο διεθνές έρεισμα, αναδεικνύοντας στο εξωτερικό την Ελλάδα της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, που επενδύει σε ένα νέο μοντέλο επιχειρηματικής δραστηριότητας, με στόχο την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και της ελληνικής τεχνογνωσίας, για την προώθηση ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών στην παγκόσμια σκηνή.

Συνοχή, Εξωστρέφεια και Προσέλκυση Επενδύσεων

Ο Γενικός Διευθυντής ΣΕΠΕ, Μέλος ΔΣ του DIGITALEUROPE και Αντιπρόεδρος του WITSA για την Ευρώπη, κύριος Γιάννης Σύρρος, υπογράμμισε ότι στόχος της κοινής προσπάθειας είναι η ενίσχυση του ήδη διεθνοποιημένου προφίλ των ελληνικών επιχειρήσεων Ψηφιακής Τεχνολογίας, μέσα από δράσεις εξωστρέφειας, προκειμένου να επιτευχθεί η πολυαναμενόμενη προσέλκυση επενδύσεων. “Αρχής γενομένης από το Mobile World Congress 2017, θα προβάλουμε τη συνοχή και την εξωστρέφεια της εθνικής πολιτικής, προσελκύοντας ξένες επενδύσεις για το ελληνικό επιχειρηματικό δυναμικό”.

Όπως τόνισε, οι εταιρείες – μέλη του ΣΕΠΕ παράγουν εδώ και χρόνια καινοτομία και νέες ιδέες, δημιουργώντας προϊόντα και λύσεις για τις διεθνείς αγορές “Το ζητούμενο, όλα αυτά τα χρόνια ήταν, η εξωστρέφεια. Σήμερα, η τεχνολογία διαπερνά όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής μας δραστηριότητας και πρέπει να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των επιχειρήσεων του κλάδου προς αυτή την κατεύθυνση. Να στηρίξουμε υγιή ελληνικά σχήματα με διεθνείς προδιαγραφές που μπορούν να ανοίξουν ένα μεγαλύτερο παράθυρο εξωστρέφειας. Σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορεί να λείψει κανένας”.

Όπως τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΚΕΕ, Γιάννης Γιανναράκης, στη συνέντευξη στα ΜΜΕ για την παρουσίαση της ελληνικής αποστολής, φέτος η χώρα περνά σε μια νέα φάση, η οποία χαρακτηρίζεται από τη σύμπραξη οργανωμένων δυνάμεων, τη συγκρότηση μιας “εθνικής ομάδας της τεχνολογίας” με την υποστήριξη του το Enterprise Greece, του ΣΕΠΕ, των clusters του Corallia, αλλά και της Πολιτείας. “Η εξωστρέφεια είναι στόχος και φέτος. Με τη συνεργασία Enterprise Greece, ΣΕΠΕ, Corallia πάμε ακόμη πιο μακριά”. Ο ίδιος τόνισε ότι η συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις και fora έχει πολλαπλή αξία, καθώς ενισχύει το οικοσύστημα της καινοτομίας στην Ελλάδα, με στόχο την αναστροφή του brain-drain και γιατί όχι -όπως σημείωσε- τη μετατροπή του σε brain-gain.

Ο Πρόεδρος Enterprise Greece, Xρήστος Στάικος, υπογράμμισε ότι: “η συνεργασία με τον ΣΕΠΕ, τον ΣΕΚΕΕ και το Corallia, ανοίγει μια νέα εποχή στην εξωστρέφεια της χώρας και των τεχνολογικών επιχειρήσεων. Μάλιστα, όπως είπε ο ίδιος, είναι η πρώτη φορά που ο κλάδος Τεχνολογίας μπαίνει σε πρώτη θέση στη λίστα των προτεραιοτήτων του Enterprise Greece και της Πολιτείας. Βάζουμε τον κλάδο της τεχνολογίας, για πρώτη φορά, στο επίκεντρο της εθνικής μας στρατηγικής για την εξωστρέφεια. Το επόμενο βήμα είναι να διαμορφώσουμε μια ενιαία στρατηγική εξωστρέφειας για τον κλάδο της Τεχνολογίας, σημείωσε ο ίδιος.

Την άποψη ότι “η σύμπραξη Enterprise Greece, ΣΕΠΕ, ΣΕΚΕΕ, Corallia δίνει ώθηση στην ελληνική τεχνολογία” εξέφρασε ο γενικός διευθυντής του Corallia, κύριος Βασίλης Μακιός. Εκ μέρους της Eurobank, ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης e-Business, κύριος Κωστής Πάϊκος, εξέφρασε τη στήριξη της τράπεζας και φέτος προς την ελληνική αποστολή, λέγοντας χαρακτηριστικά: “το μέλλον της ελληνικής τεχνολογίας είναι εδώ”. “Την ανάγκη να κάνουμε το τεχνολογικό μας προϊόν γνωστό διεθνώς”, επεσήμανε ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, κύριος Βαγγέλης Αντωνιάδης. 

 
DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Voucher για κινητά σε ΑμεΑ

image_print

Τον Νοέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου πλαισίου για τη διάθεση ειδικών κινητών τηλεφώνων σε άτομα με αναπηρία, με στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας και τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους.

Η σχετική απόφαση, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ τον Φεβρουάριο, προβλέπει ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον ένα μοντέλο smartphone με ανώτατη τιμή τα 70 ευρώ για πολίτες με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%.

Οι συσκευές θα περιλαμβάνουν ειδικές λειτουργίες προσβασιμότητας, όπως αναγνώστες οθόνης, ενισχυμένο ήχο για βαρήκοους, μεγάλα πλήκτρα και δυνατότητα οπτικών ή δονητικών ειδοποιήσεων.

Παράλληλα, βοηθητικός εξοπλισμός, όπως ακουστικά, συσκευές Bluetooth και συστήματα εναλλακτικής επικοινωνίας, θα διατίθεται σε τιμή κόστους, περιορίζοντας την οικονομική επιβάρυνση των δικαιούχων.

Το νέο πλαίσιο προβλέπει επίσης ταχύτερη εξυπηρέτηση για τα άτομα με αναπηρία στα τηλεφωνικά κέντρα, προτεραιότητα στην αποκατάσταση τεχνικών βλαβών και δυνατότητα επικοινωνίας μέσω βιντεοκλήσεων με διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα.

Επιπλέον, οι πάροχοι θα πρέπει να υποστηρίζουν υπηρεσίες μετατροπής ομιλίας σε κείμενο, Real Time Text, καθώς και αποστολή λογαριασμών και συμβολαίων σε μορφή Braille ή ηχητικού αρχείου, εφόσον ζητηθεί.

Ιδιαίτερη μέριμνα προβλέπεται και για την εξασφάλιση επικοινωνίας σε περιπτώσεις διακοπής ρεύματος, με την εγκατάσταση συστημάτων αδιάλειπτης παροχής ενέργειας.

Η εφαρμογή των μέτρων θα γίνει σε δύο στάδια. Από τον Νοέμβριο του 2026 θα ενεργοποιηθούν οι βασικές διατάξεις, ενώ η πλήρης λειτουργία των υπηρεσιών μετατροπής ομιλίας σε κείμενο και η διασύνδεση με το ψηφιακό μητρώο αναμένονται τον Φεβρουάριο του 2027.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πρώτη τηλεχειρουργική στην Ελλάδα

image_print

Μια ιστορική στιγμή για την ελληνική ιατρική καταγράφηκε με την πραγματοποίηση της πρώτης ρομποτικής επέμβασης τηλεχειρουργικής σε τόσο μεγάλη απόσταση, καθώς Έλληνας χειρουργός που βρισκόταν στην Κίνα χειρούργησε ασθενή στην Αθήνα.

Ο καθηγητής Ιατρικής και διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Ευάγγελος Λιάτσικος, πραγματοποίησε με επιτυχία ριζική προστατεκτομή, χειριζόμενος εξ αποστάσεως το ρομποτικό σύστημα από την πόλη Γουχάν, περίπου 8.000 χιλιόμετρα μακριά από τον ασθενή.

Όπως ανέφερε ο ίδιος στην ΕΡΤ, η επέμβαση πραγματοποιήθηκε μέσω ειδικών μισθωμένων γραμμών οπτικών ινών που συνέδεαν την Κίνα με τη Φρανκφούρτη και στη συνέχεια με την Αθήνα, προσφέροντας ταχύτητα μετάδοσης χωρίς αισθητή καθυστέρηση.

Στο χειρουργείο βρισκόταν παράλληλα εξειδικευμένη ιατρική ομάδα, έτοιμη να αναλάβει σε περίπτωση τεχνικού προβλήματος ή άλλης έκτακτης ανάγκης. Ο ασθενής είχε ενημερωθεί πλήρως για τη διαδικασία και, σύμφωνα με τον χειρουργό, αποδέχθηκε με ενθουσιασμό να συμμετάσχει σε αυτή την πρωτοποριακή επέμβαση.

Ο κ. Λιάτσικος υπογράμμισε ότι η τηλεϊατρική περνά πλέον από το στάδιο της διάγνωσης στη θεραπεία, εκτιμώντας ότι οι τηλεχειρουργικές επεμβάσεις θα αποτελέσουν τα επόμενα χρόνια μέρος της καθημερινής ιατρικής πρακτικής.

Η νέα αυτή τεχνολογία αναμένεται να δώσει λύσεις σε ασθενείς που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, ενώ θα αξιοποιηθεί και στην εκπαίδευση νέων χειρουργών, επιτρέποντας τη μεταφορά τεχνογνωσίας χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Μπλόκο των ΗΠΑ στα νέα AI μοντέλα της Anthropic

image_print

Η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε προσωρινούς περιορισμούς πρόσβασης στα προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης Fable 5 και Mythos 5 της Anthropic, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας και ελέγχου εξαγωγών.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η οδηγία αφορά όλους τους ξένους υπηκόους, είτε βρίσκονται εντός είτε εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων της Anthropic που δεν διαθέτουν αμερικανική υπηκοότητα. Τα υπόλοιπα μοντέλα της οικογένειας Claude εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά.

Πληροφορίες που δημοσίευσαν οι New York Times αναφέρουν ότι η εντολή προήλθε από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, χωρίς να έχει διευκρινιστεί η χρονική διάρκεια των περιορισμών. Η Anthropic έκανε λόγο για «παρεξήγηση» και ανακοίνωσε ότι εργάζεται για την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της πρόσβασης.

Η υπόθεση θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μεταφέρει το επίκεντρο των αμερικανικών περιορισμών από τα προηγμένα chips και τις υποδομές τεχνητής νοημοσύνης στα ίδια τα μοντέλα AI. Σύμφωνα με το Axios, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα δύο νέα συστήματα ως τεχνολογίες με πιθανές επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια.

Το Mythos 5 είχε προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον λόγω των προηγμένων δυνατοτήτων του στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ενώ το Fable 5 παρουσιάστηκε ως μια πιο ελεγχόμενη έκδοση με επιπλέον μηχανισμούς ασφαλείας για ευαίσθητους τομείς, όπως η βιολογία και η κυβερνοασφάλεια.

Η Anthropic υποστηρίζει ότι η απόφαση επηρεάζει όχι μόνο κυβερνήσεις και επιχειρήσεις αλλά και απλούς χρήστες, ενώ ο περιορισμός με βάση την υπηκοότητα δημιουργεί νέα δεδομένα για τη λειτουργία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης σε διεθνές επίπεδο.

Το περιστατικό αναδεικνύει τη διάθεση της Ουάσινγκτον να ασκήσει πιο άμεσο έλεγχο στα ισχυρότερα συστήματα AI, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για πιθανή χρήση τους σε κυβερνοεπιθέσεις ή άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en