Quantcast
Connect with us

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Γιατί δυναμώνει ο συναγερμός στον Έβρο

Ο συναγερμός στην κυβέρνηση για τον Έβρο εντείνεται, καθώς για άλλη μια φορά φαίνεται ότι το Μεταναστευτικό εργαλοποιείται από την Τουρκία. Η προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, ότι «στον Έβρο μεθοδεύεται ένα νέο κύμα εισβολής με δήθεν ανθρωπιστικό προσωπείο», δεν ήταν τυχαία.

Οι Τούρκοι προσπαθούν, όπως εξηγούν διπλωματικές, αστυνομικές αλλά και στρατιωτικές πηγές, να δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον πως η Άγκυρα, εκμεταλλευόμενη τους πρόσφυγες, στοχεύει και τούτη τη φορά στο άνοιγμα του μετώπου στην ευρύτερη περιοχή της Αδριανούπολης, στη διασπορά των (στρατιωτικών και αστυνομικών) δυνάμεών μας, στη χαρτογράφηση και κυρίως στην καταγραφή των αντιδράσεών μας και του «οπλοστασίου» που διαθέτει η χώρα μας, κυρίως στα σύνορα.

Αυτό το καλοκαίρι, σχεδόν καθημερινά, στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, 1.500 μετανάστες επιχειρούν να «εισβάλουν» στην Ελλάδα. Δεν πέρασε ούτε μια μέρα το τελευταίο τρίμηνο, όπως βεβαιώνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, που να μην επιχείρησαν να περάσουν προς την Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη 1.500 δύστυχοι μετανάστες.

Πως οργανώνουν

Τι ακριβώς συμβαίνει; Οι πληροφορίες που έχουν συλλέξει από απέναντι οι ελληνικές αρχές είναι ότι οι τούρκοι στρατιωτικοί (καθώς και στρατοχωροφύλακες) συγκεντρώνουν καθημερινά μετανάστες και πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία που βρίσκονται σε μεγάλους αριθμούς στην Ανδριανούπολη και στην Κωνσταντινούπολη και αφού τους καταγράψουν, τους λένε «είτε περνάτε στην Ελλάδα είτε επιστρέφετε στην πατρίδα σας».

Εν συνεχεία τους «στοιβάζουν» σε πούλμαν, πιθανότατα μισθωμένα από την τουρκική κυβέρνηση, και τους μεταφέρουν στα σύνορα. Εκεί όχι μόνον τους προωθούν έως τη συνοριακή γραμμή, αλλά και τους υποδεικνύουν τα περάσματα, που κατά τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες δεν φρουρούνται από έλληνες συνοριοφύλακες. Ετσι τους αναγκάζουν να περάσουν απέναντι δημιουργώντας πρόβλημα στην Ελλάδα.

Κατά τον Θεοδωρικάκο αυτή η απειλή, η νέα υβριδική απειλή είναι πλέον για άλλη μια φορά υπαρκτή και για αυτό κρίθηκε αναγκαίο να συγκληθεί, την περασμένη εβδομάδα, υπό τον Πρωθυπουργό το ΚΥΣΕΑ, όπου δόθηκαν κατευθύνσεις και για fast track διαδικασίες με στόχο τη θωράκιση όλης της συνοριακής γραμμή στον Έβρο.

Τα ελληνικά αντίμετρα

Ολα αυτά τα καθημερινά κύματα των μεταναστών που εξαπολύονται από τους Τούρκους προς Ελλάδα, αντιμετωπίζονται επαρκώς, στα σημεία που υπάρχει ο φράχτης («δεν μπορούν να σκαρφαλώσουν σε ύψος πέντε μέτρων σε φράχτη που φρουρείται», λένε οι ελληνικές αρχές), καθώς και στα άλλα σημεία, εκτός φράχτη, που φρουρούνται.

Αυτός είναι και ο λόγος που κρίθηκε αναγκαίο η επέκταση του φράχτη κατά 80 χιλιόμετρα, η αποστολή στον Έβρο των νέων επιπρόσθετων τεθωρακισμένων (τύπου Typhoon) και η ενίσχυση των αστυνομικών αλλά και στρατιωτικών δυνάμεων. Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι οι δυνάμεις ασφαλείας στον Έβρο ενισχύθηκαν τελευταίως μετά την απόπειρα «εισβολής» χιλιάδων μεταναστών από πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Υβριδική απειλή

Αλλά τι αποβλέπει η Τουρκία με τις κινήσεις στον Έβρο; Κατά τους επιτελείς στο Πεντάγωνο επιδιώκει να προκαλέσει μια υβριδική απειλή με την οποία θα είναι συνεχώς αντιμέτωπη η Ελλάδα στην πολύπαθη αυτή περιοχή τη Ανατολικής Μεσογείου. Ακόμα η Αγκυρα επιχειρεί με τον τρόπο αυτό χρησιμοποιώντας δηλαδή τους δυστυχείς μετανάστες να καταγράψει και τις αντιδράσεις των ελληνικών αρχών ασφαλείας, αλλά και των ακριτών μας.

Επιπλέον, όπως προσφάτως σχολίασε ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ και πρώην διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού Έβρου, στρατηγός Ε.Α. Γιώργος Καμπάς «το Μεταναστευτικό έχει εργαλειοποιηθεί από την Τουρκία» και ότι πίσω από τους μετανάστες στον Έβρο ήταν η τουρκική στρατοφυλακή. Και πρόσθεσε: «Προσπάθησαν να δημιουργήσουν πρόκληση ώστε να μας εκθέσουν ότι δεν είμαστε σωστοί στη συμπεριφορά μας στους μετανάστες κάτι που είναι ψευδέστατο».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στον Έβρο υπάρχουν πολλές  αμφισβητούμενες νησίδες μετά τη χάραξη του 1926 οι οποίες δημιουργήθηκαν με την πάροδο του χρόνου ανατολικά ή δυτικά του μέσου ρου και δεν υπήρχαν τότε. Και αυτό επιχειρούν να εκμεταλλευτούν οι Τούρκοι.  Κατά τον στρατηγό Καμπά: «Υπάρχουν πολλές νησίδες που δημιουργούνται και εξαφανίζονται ανάλογα των εποχών και του χρόνου, γι’ αυτό ανέβασαν σε μια από αυτές τους δυστυχισμένους ανθρώπους για να περάσουν απέναντι… (Οι νησίδες) μπορεί να μην ανήκουν και σε κανέναν» εξήγησε. «Μέχρι το 2016 υπήρχε κοινή ελληνοτουρκική επιτροπή που αποφάσιζαν για αυτά τα θέματα, αυτό το διάστημα δυστυχώς έχει διακοπεί αυτό» σημείωσε.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προφυλακιστέοι οι τρεις που «συνέλαβαν» τους 13 μετανάστες στον Έβρο

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι τρεις πολίτες που είχαν «συλλάβει» και είχαν «φυλακίσει» σε τρέιλερ αυτοκινήτου 13 μετανάστες στον Έβρο.

Εισαγγελέας και ανακρίτρια μετά την απολογία των τριών είχαν διαφωνήσει για το εάν πρέπει να προφυλακιστούν ή όχι, με αποτέλεσμα λόγω διχογνωμίας να οδηγηθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Τη λύση έδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης, που την Παρασκευή το πρωί συνεδρίασε και έκρινε προφυλακιστέους τους τρεις κατηγορούμενους.

Πρόκειται για τον 45χρονο Αλβανό υπήκοο, που τραβούσε το βίντεο με τα «τεμάχια», όπως χαρακτήριζε τους μετανάστες αλλά και τους δύο Έλληνες συνεργούς του.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ο Υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης για την ανάποδη κίνηση των διακινητών στην Εγνατία

O υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης αναφέρθηκε στην κατάσταση στο μεταναστευτικό. Πιο συγκεκριμένα είπε: «Πράγματι έχουμε μια αύξηση των ροών, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες εστιάζεται κυρίως στη Λέσβο. Η εικόνα είναι καλύτερη στον Έβρο και σε άλλα νησιά του Αιγαίου»

Θέλω να τονίσω ότι η χώρα μας σήμερα έχει ένα οργανωμένο σύστημα υποδοχής και ταυτοποίησης, πέρα από την υποδομή που έχουμε στη φύλαξη των συνόρων», είπε αρχικά ο κ. Καιρίδης.

Ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου αναφέρθηκε και στην ευρεία σύσκεψη στην οποία συμμετείχε νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Ναυτιλίας με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη αλλά και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου.

Το κύριο θέμα της συζήτησής μας ήταν «ο καλύτερος συντονισμός των τριών υπουργείων που εμπλέκονται στη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης» ανέφερε συγκεκριμένα.

Όσο για το αν μας «στοιχειώνει» το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου αλλά και αν ήταν δίκαιη η τόσο έντονη κριτική που δέχτηκε η χώρα από τον διεθνή τύπο, ο κ. Καιρίδης δήλωσε πως: «Εμείς την κριτική, ιδίως την καλόπιστη και καλοπροαίρετη και εποικοδομητική, πάντοτε την ακούμε και διαβάζουμε με προσοχή τα δημοσιεύματα του σοβαρού διεθνούς τύπου, αλλά και την ευρύτερη συζήτηση η οποία γίνεται σήμερα στην Ευρώπη.

Ωστόσο, οφείλω να ομολογήσω ότι με εξέπληξε και εμένα η σφοδρότητα πολλών άδικων επιθέσεων σε βάρος της χώρας μας και εναντίον του ελληνικού Λιμενικού, το οποίο έχει κάνει χιλιάδες διασώσεις από το 2012 οπότε και ξεκίνησε το πρόβλημα και την περίοδο 15 – 16 που κορυφώθηκε, πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν σωθεί στη θάλασσα χάρη στις προσπάθειες του ελληνικού λιμενικού τα τελευταία 11 χρόνια.

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Έβρος: Περισσότεροι από 130 μετανάστες κοντά στη Βύσσα – Τους «έσπρωξαν» οι τουρκικές συνοριακές αρχές

Συναγερμός στον Έβρο. Κοντά στη Βύσσα εντοπίστηκε καραβάνι με πάνω από 130 μετανάστες. Μεγάλη επιχείρηση των ελληνικών Αρχών στην περιοχή.

Σύμφωνα με το OPEN, οι συνοριακές μονάδες της Τουρκίας ώθησαν σε ελληνικό έδαφος στον Έβρο 138 μετανάστες. Τα δεκάδες άτομα εντοπίστηκαν κοντά στο χωριό Νέα Βύσσα, όταν οι Έλληνες συνοριοφύλακες είδαν το μεγάλο καραβάνι, καθώς και τους Τούρκους στρατοχωροφύλακες όχι μόνο να μη τους συλλαμβάνουν, αλλά να κάνουν και ότι μπορούν για να τους περάσουν στην Ελλάδα.

Στην καταμέτρηση που έκαναν οι ελληνικές Αρχές βρήκαν 138 άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά.

newsit

Continue Reading

Κατοικία

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: