Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Βρετανία: Νέο κύμα πανδημίας τη νέα χρονιά -«Κανονικά» τα Χριστούγεννα

H επόμενη χειμερινή έξαρση της πανδημίας θα έρθει μετά τα Χριστούγεννα και θα είναι μεγαλύτερη από τις προηγούμενες λένε επιστήμονες στη Βρετανία. Ο  αριθμός των υποπαραλλαγών της «Όμικρον» ωστόσο που παρατηρήθηκαν φέτος καθιστά αδύνατες τις προβλέψεις.

Ελπίδες ότι το νέο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, με τις νέες παραλλαγές της Όμικρον, δεν θα πλήξει την αγορά των Χριστουγέννων στο Ηνωμένο Βασίλειο έδωσαν με ανακοίνωσή τους επιστήμονες στο University College London. Προειδοποιούν όμως ότι η νέα έξαρση του Ιανουαρίου θα είναι χειρότερη απο ο,τι έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Τα επιστημονικά μοντέλα των ερευνητών προβλέπουν ότι η διασπορά του ιού, με τις νέες παραλλαγές της Όμικρον BQ.1 και ΒQ.1.1, θα εκδηλωθεί στη Βρετανία στο τέλος Ιανουαρίου. Όπως αποκάλυψε το βρετανικό Skynews, τα επιστημονικά μοντέλα των ερευνητών προβλέπουν ότι η διασπορά του ιού, με τις νέες παραλλαγές της Όμικρον, θα ασκήσει πίεση στο Εθνικό Σύστημα της χώρας μετά τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με την μελέτη, η πρώτη κορύφωση της εξάπλωσης της Covid-19, είχε προβλεφθεί για το τέλος Οκτωβρίου και η επόμενη για το τέλος Ιανουαρίου, οπότε θα αποτύπωθούν στους δείκτες της πανδημίας και οι επιπτώσεις από τον μεγάλο συνωστισμό που θα παρατηρηθεί στους εορτασμούς των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα με τον νευροεπιστήμονα Kαρλ Φρίστον, που επέβλεψε τη μελέτη των μαθηματικών μοντέλων της πανδημίας, οι σχετικές προβλέψεις βασίζονται σε όλα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Αυτό περιλαμβάνει τα ποσοστά μόλυνσης, νοσηλείας, θανάτου και εμβολιασμού, καθώς και μετρήσεις συμπεριφοράς

«Μπορείτε να δείτε ένα μοτίβο τα τελευταία δύο χρόνια μιας κορύφωσης στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου – και στη συνέχεια ένα μεγάλο μετά τα Χριστούγεννα», ανέφερε στο Sky News.

Ερωτηθείς γιατί η χειμερινή αιχμή δεν προβλέπεται να έρθει τον Δεκέμβριο, είπε: «Συνήθως είναι μετά τα Χριστούγεννα. «Δεν είναι τα πάρτι, αλλά η εβδομάδα μετά τα Χριστούγεννα, το να είσαι σε κλειστό χώρο με κλειστά παράθυρα, με την οικογένειά σου και να ταξιδεύεις για να δεις ανθρώπους που δεν έχεις δει εδώ και μήνες, όταν τα ποσοστά επικοινωνίας είναι πραγματικά αυξημένα».

Ωστόσο, όπως είπε ο καθηγητής, «η διασπορά του ιού στην κοινότητα θα είναι μεγαλύτερη από ότι έχουμε δει ποτέ». Πρόσθεσε μάλιστα ότι ιστορικά οι άνθρωποι έχουν ανταποκριθεί στις «εποχιακές διακυμάνσεις της μετάδοσης» μειώνοντας τις επαφές τους και λαμβάνοντας άλλα μέτρα για να αποφύγουν τον ιό.

Πηγή: newsbomb.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Εφαρμογή στη Σύγχρονη Ορθοπαιδική | Ενημερωτική εκδήλωση για το πλάσμα

Το Κέντρο Υγείας Καβάλας, σε συνεργασία με την 4η Υγειονομική Περιφέρεια, τον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας και τον Δήμο Καβάλας διοργανώνει την Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 στις 19:30 στην αίθουσα της Μεγάλής Λέσχης Καβάλας μια ενδιαφέρουσα, πρωτότυπη ενημερωτική εκδήλωση, με θέμα: <<Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP) Η εφαρμογή στη Σύγχρονη Ορθοπαιδική>>, επίσης θα παρουσιαστεί το Ιατρείο Αναγεννητικής Ιατρικής Μυοσκελετικών  Παθήσεων του Κέντρου Υγείας Καβάλας. Οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης θα είναι ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Καβάλας και ο Σύλλογος Φίλων Κλασσικού Αθλητισμού Καβάλας. 

Η θεραπεία με PRP είναι μια σύγχρονη, βιολογική μορφή θεραπείας μυοσκελετικών παθήσεων, η οποία συνίσταται στην έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια στην πάσχουσα περιοχή. Ενισχύει σημαντικά τη διαδικασία επούλωσης των τραυματισμένων ιστών (τενόντων, χόνδρων, οστών και μυών), με φυσικό τρόπο και χωρίς να εμπεριέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο. Η θεραπεία με PRP χρησιμοποιείται με πολύ καλά αποτελέσματα σε αρκετές μυοσκελετικές παθήσεις.

Επίσης θα παρουσιαστεί το Ιατρείο Αναγεννητικής Ιατρικής Μυοσκελετικών  Παθήσεων του Κέντρου Υγείας Καβάλας. Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή σε όλους.

Ο ομιλητής θα είναι ο Ορθοπαιδικός-Χειρουργός, Επιμελητής Κέντρου Υγείας Καβάλας, αρμοδιότητας 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Μαυρόπουλος Ροδίων.

 

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Πώς σε 11 χρόνια χάθηκαν 23.000 μόνιμες θέσεις εργασίας στην Υγεία

Μπορεί το υπουργείο Υγείας να «διαφημίζει» συχνά προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, όμως έχει χάσει περισσότερες από 23.000 μόνιμες θέσεις εργασίας μέσα σε 11 χρόνια, κάνοντας αρνητικό ρεκόρ.

Τη στιγμή που η Δημόσια Υγεία ψυχορραγεί και το αρμόδιο υπουργείο επιχειρεί με ανακοινώσεις για προσλήψεις υγειονομικών να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών, τα δεδομένα από τα στοιχεία του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου δείχνουν ξεκάθαρα πώς διαμορφώνεται η τραγική κατάσταση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας, η πλειονότητα των οποίων αποτελείται από υγειονομικούς, έχει μειωθεί κατά 25,03% μέσα σε 11 χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, το Δεκέμβριο του 2012 το υπουργείο Υγείας είχε 94.164 άτομα μόνιμο προσωπικό, ενώ τον Δεκέμβριο του 2023 μόλις 70.582, δηλαδή 23.582 λιγότερες μόνιμες θέσεις εργασίας.

Οι 14.631 (38,07%) μόνιμες θέσεις εργασίας χάθηκαν τα τρία πρώτα χρόνια των μνημονίων, κάτι που σημαίνει ότι υπήρχε αρκετός χρόνος από τότε για την οργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), όμως δεν υπήρξε καμία κυβερνητική κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Διευκρινίζεται ότι τα εν λόγω δεδομένα δεν αποτυπώνουν πλήρως την εικόνα της ζημιάς που έχει υποστεί το ΕΣΥ τα τελευταία 12 χρόνια και με την έναρξη των μνημονίων, αφού μείωση μόνιμου προσωπικού υπήρξε και πριν το 2012, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία.

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι υπάρχει λειτουργικό αδιέξοδο λόγω ελλείψεων προσωπικού. Συνεχώς τα κυβερνητικά στελέχη ξύνουν τον πάτο του βαρελιού και για να καλύψουν τα προβλήματα, αλλά απλώς προχωρούν σε υποχρεωτικές μετακινήσεις προσωπικού. Δηλαδή αδειάζουν τη μία μονάδα για να γεμίσει η άλλη. Έτσι όμως κλείνουν μία τρύπα και ανοίγουν μία άλλη», εξηγεί στο NEWS 24/7 ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΕΔΗΝ).

Με κουρασμένο και γηρασμένο προσωπικό το ΕΣΥ

Ως εκ τούτου, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) με το ελάχιστο προσωπικό, αντιμετωπίζει σήμερα μια σειρά από σοβαρά προβλήματα, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Ένα από τα πιο καίρια ζητήματα είναι η γήρανση του προσωπικού. Λόγω του χαμηλού αριθμού προσλήψεων τα τελευταία 12 χρόνια, μεγάλο μέρος του προσωπικού του ΕΣΥ βρίσκεται κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης, ενώ υπάρχουν ειδικότητες στις οποίες εργάζονται συνταξιούχοι που έχουν λάβει παράταση.

Το 2023, οι συνταξιοδοτήσεις υγειονομικών ανήλθαν σε 3.381, ενώ προσλήφθηκαν μόλις 1.063 εργαζόμενοι.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, με άμεσες συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και κέντρων υγείας.

«Έχουμε κύμα μαζικών αποχωρήσεων και όχι μόνο συνταξιούχους. Τα τελευταία τρία χρόνια χάσαμε 7.500 εργαζόμενους που δεν έχουν αναπληρωθεί. Οι προκηρύξεις που γίνονται, αν δεν βγουν άγονες, καθυστερούν 5 χρόνια λόγω του ΑΣΕΠ. Για να γίνει πιο κατανοητό, η προκήρυξη του 2024 για 6.500 υγειονομικούς, υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί το 2030. Οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια, οι χαμηλοί μισθοί που δεν είναι ανταγωνιστικοί με αυτούς του ιδιωτικού τομέα και των χωρών της ΕΕ, δημιουργούν αρνητικό κλίμα. Αν δεν αποφασίσει η κυβέρνηση να δώσουν άμεσα χρήματα στη δημόσια υγεία, δυστυχώς ο τελευταίος υγειονομικός σύντομα θα κλείσει την πόρτα. Με δημόσια δαπάνη στο 5,5% στην Υγεία, δεν μπορεί να εξασφαλιστούν οι ασθενείς. Δεν είναι τυχαίο ότι ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 7,5%», συμπληρώνει ο κ. Γιαννάκος.

Δεν είναι μόνο οι υγειονομικοί

Οι προσλήψεις για θέσεις που μένουν κενές στην Υγείας δεν αφορά μόνον τους γιατρούς και τους νοσηλευτές.

Μάλιστα, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη για εργαζομένους σε διοικητικές υπηρεσίες, τεχνικό προσωπικό κ.ά., καθώς οι προσλήψεις σε αυτούς τους κλάδους είναι ελάχιστες τα τελευταίες χρόνια.

Την ίδια στιγμή, πολλά νοσοκομεία έχουν αφήσει τις θέσεις εργαζομένων κενές και έχουν αναθέσει σε εργολαβικές εταιρείες υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης κ.λπ.

Τι ποσοστό μόνιμων εργαζομένων χάθηκε από άλλα υπουργεία

Η εικόνα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για τον τομέα της Υγείας γίνεται ξεκάθαρη με τη σύγκριση του ποσοστού χαμένων μόνιμων θέσεων εργασίας από άλλα υπουργεία.

Για παράδειγμα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον Δεκέμβριο του 2023 είχε 61,468 μόνιμους υπαλλήλους, ενώ τον Δεκέμβριο του 2012 είχε 64074, κάτι που σημαίνει μείωση 4.07%.

Παρόμοια είναι και η εικόνα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου τον Δεκέμβριο του 2023 εργάζονταν 87.418 μόνιμοι υπάλληλοι, ενώ τον Δεκέμβριο του 2012 εργάζονταν 92.784, κάτι που σημαίνει μείωση μόνιμου προσωπικού 5,78%.

news247

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δωρεάν Προληπτικές Εξετάσεις για το Μελάνωμα από τον Σύλλογο Εθελοντών κατά του Καρκίνου Ν. Καβάλας

Ο Σύλλογος Εθελοντών κατά του καρκίνου Ν. Καβάλας, θα πραγματοποιήσει 50 προληπτικές εξετάσεις για το μελάνωμα ΔΩΡΕΑΝ, στις ημερομηνίες από Τετάρτη 15/5 – Παρασκευή 24/5/2024.

 Το μελάνωμα είναι μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου του δέρματος.

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν μαζί τους το ΑΜΚΑ.

 Προηγούνται οι ανασφάλιστοι και οι οικονομικά ασθενείς συμπολίτες μας.

Τα γραφεία μας βρίσκονται Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 9 (πρώην ΠΙΚΠΑ).

Είμαστε ανοιχτά από Δευτέρα έως  Παρασκευή από τις 10 – 12πμ.

Τηλ. 2510 620 208

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en