ΘΑΣΟΣ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Θάσου για τα σχολεία του νησιού

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε εδώ και δύο μήνες και τα σοβαρά κτηριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία του νησιού εξακολουθούν να υπάρχουν.

Προβλήματα που οξύνθηκαν με την έξαρση της πανδημίας. Κυβέρνηση και Δημοτική αρχή δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπισή τους. Αφήνουν απροστάτευτους εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς. Ο χρόνος που κερδήθηκε από την πρώτη φάση της πανδημίας δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση και την Δημοτική αρχή για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα, θυσιάστηκαν στο βωμό του κέρδους των μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων, στις «αντοχές» της οικονομίας

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ικανοποίησε κανένα από τα δίκαια αιτήματα που πρόβαλαν οι αγωνιζόμενοι μαθητές και  εκπαιδευτικοί, αλλά επιστράτευσε την αστυνομία, τα ΜΑΤ, τους εισαγγελείς. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση πραγματοποίησε επισκέψεις στα σχολεία του νησιού, καταγράφοντας τα προβλήματα που ανέδειξαν οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι με την εκπαίδευση, καθηγητές, μαθητές και γονείς. 

Η κατάσταση που υπάρχει σήμερα:

  • Παρά το καθολικό αίτημα για 15 μαθητές ανά τμήμα, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Στα Γυμνάσια και Λύκεια του νησιού υπάρχουν τμήματα με 25 παιδιά και πάνω. Στο Γυμνάσιο του Λιμένα υπάρχουν τμήματα με 27 και 28 μαθητές. Στο Λύκειο των Λιμεναρίων υπάρχει τμήμα με 25 παιδιά και ανάλογη εικόνα με τμήματα πάνω από 20 παιδιά παρουσιάζουν τα υπόλοιπα Γυμνάσια και Λύκεια του νησιού. Στο 2ο Δημοτικό του Λιμένα  υπάρχουν τμήματα με 24 παιδιά. Το δημοτικό Σχολείου Πρίνου, που πέρα από τα υπεράριθμα τμήματα, παιδιά δημοτικού συστεγάζονται με τους μαθητές του Γυμνασίου Πρίνου. Αντίστοιχα το  2ο νηπιαγωγείο του Λιμένα, στεγάζεται σε προκατ και η μισή αίθουσα χρησιμοποιείται ως αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και υπόλοιπη  μισή για τα μαθήματα των νηπίων ,  την στιγμή που υπάρχει χώρος για την κατασκευή νέου κτιρίου, αρκεί να προχωρήσει η μελέτη.  
  • Σε αρκετά σχολεία υπάρχουν προβλήματα στην στέγη, τους λέβητες και τα κουφώματα των σχολείων, όπως στο ΕΠΑΛ, στο 1ο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο και το Λύκειο του Λιμένα. Πολλά προβλήματα υπάρχουν στις αυλές των σχολείων όπως στο 1ο Δημοτικό του Λιμένα στην αυλή του οποίου λιμνάζουν νερά. Στο δημοτικό σχολείου της Ποταμιάς η περίφραξη του σχολείου έχει καταρρεύσει καθώς επίσης τα σκαλάκια είναι πολύ απότομα με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνα για τα παιδιά. Επίσης σημαντικά προβλήματα, εντοπίζονται και στο ΕΠΑΛ, καθώς ο εξωτερικός χώρος χρειάζεται περιποίηση. Η διεύθυνση του σχολείου έχει καταθέσει ολόκληρη λίστα με τις αναγκαιότητες του σχολείου, από την οποία έχουν ικανοποιηθεί, ελάχιστα. Η έλλειψη στεγάστρου, συνεχίζει να αφήνει έκθετους τους μαθητές στις καιρικές συνθήκες κατά την διάρκεια των διαλυμάτων στην οποία οι μαθητές πρέπει να βγαίνουν έξω ώστε να αερίζονται οι αίθουσες.
  • Εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα με την καθαριότητα των σχολείων, προβλήματα που δεν θα ξεπεραστούν από την επέκταση του ωραρίου των σχολικών καθαριστριών αφού οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.
  •  Σοβαρά είναι τα προβλήματα με την μεταφορά των μαθητών, οι οποίοι στοιβάζονται σαν σαρδέλες στα λεωφορεία της γραμμής, παραβιάζοντας ακόμα και αυτά τα ελλιπέστατα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  • Υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό σε όλες τις βαθμίδες, οι  πλειοψηφία των εκπαιδευτικών είναι αναπληρωτές.

Κυβέρνηση και Δημοτική αρχή πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία του νησιού.

Καλούμε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, τα σωματεία του νησιού σε κοινό αγώνα να απαιτήσουμε από την Δημοτική αρχή και την κυβέρνηση:

  • Να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των κτηριακών προβλημάτων που υπάρχουν στα σχολεία του νησιού. Να υλοποιηθούν τα αιτήματα για κατασκευή νέων σχολικών κτηρίων όπως αυτό στον Πρίνο και του νηπιαγωγείου στον Λιμένα. 
  • Να μειωθεί εδώ και τώρα ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των μαθητών μέσα στις τάξεις – 15 μαθητές ανά τμήμα.
  • Μαζικά – επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές με ευθύνη του κράτους.
  • Να υπάρξουν επιπλέον  σχολικά δρομολόγια για την μεταφορά των μαθητών.
  • Πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού καθαριότητας προκειμένου τα σχολεία να καθαρίζονται σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Επάρκεια σε Μέσα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά, υλικά καθαριότητας)
  • Πρόσληψη όλων των αναγκαίων εκπαιδευτικών ώστε να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες. Εδώ και τώρα μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών – συμβασιούχων εκπαιδευτικών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.

Τα προβλήματα στην νέα κατάσταση, δεν κρύβονται κάτω από το χαλάκι. Ο αγώνας για σχολεία και παιδεία στο ύψος των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων είναι υπόθεση όλων μας. 

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version