ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Αμερικανικό Κογκρέσο | Καταδικάζει έντονα την τουρκική προκλητικότητα

«Χαστούκι» στην Άγκυρα και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, αποτελεί η ετήσια έκθεση της Υπηρεσίας Μελετών του Κογκρέσου-για τις σχέσεις των ΗΠΑ – Τουρκίας- που κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην τουρκική επιθετικότητα και τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι: «Οι μακροχρόνιες διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σημείωσαν σημαντική κλιμάκωση το 2022 εν μέσω μεγαλύτερης στρατηγικής συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα» καταδικάζοντας στη συνέχεια τις τουρκικές υπερπτήσεις επάνω από ελληνικά νησιά. «Πιστεύουμε ότι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες εδαφικές υπερπτήσεις του εναέριου χώρου άλλου συμμάχου του ΝΑΤΟ» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της Υπηρεσίας Μελετών του Κογκρέσου.
Οι αναφορές και οι ισχυρισμοί της Τουρκίας για την αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα, και κυρίως στην Αλεξανδρούπολη, παρουσιάζονται στην έκθεση απορρίπτοντας εμμέσως τους ισχυρισμούς της Άγκυρας. «Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν διαμαρτυρηθεί για την σημαντική νέα στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που βρίσκεται περίπου 10-15 μίλια από τα τουρκικά σύνορα. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εξηγήσει ότι χρησιμοποιούν το λιμάνι ως διαμετακομιστικό κόμβο για αποστολή εξοπλισμού σε συμμάχους και εταίρους στην περιοχή λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» σημειώνεται.

Η προσέγγιση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στηλιτεύεται επίσης έντονα, επισημαίνοντας την «ακροβασία» της Τουρκίας μεταξύ Δύσης και Ρωσίας και θέτοντας ευθέως ερωτήματα για τη χρήση των αμερικάνικων βάσεων στο τουρκικό έδαφος.

Κριτική ασκείται τέλος και στην έκθεση για την στρατιωτική δραστηριότητα της Τουρκίας στη Συρία, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Νότιο Καύκασο, με τρόπο -όπως επισημαίνεται- που έχει επηρεάσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της περιοχής.

Κυρώσεις ζητάει ο Δένδιας από Ε.Ε.

Την ίδια ώρα η Αθήνα συνεχίζει τις κινήσεις ενημέρωσης της διεθνούς κοινότητας για τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις. Με επιστολή προς τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε διεξοδικά για το πρόσφατο περιστατικό στο Φαρμακονήσι, ζητώντας ευθέως την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία.
Στην επιστολή του ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναφέρεται στο επεισόδιο που έλαβε χώρα στις 5 Ιανουαρίου, όταν περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος που εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία εντός ελληνικών χωρικών υδάτων -προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών που αλίευαν στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου- δέχθηκε παρενόχληση από τουρκική ακταιωρό.
«H εν λόγω επαναλαμβανόμενη τουρκική πρακτική, σημειώνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, δημιουργεί επικίνδυνο περιβάλλον ασφαλείας και αυξάνει την πιθανότητα “ατυχήματος”, το οποίο θα μπορούσε να εργαλειοποιηθεί από την ‘Αγκυρα προκειμένου να κλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία» αναφέρει η επιστολή, τονίζοντας πως: «η αποφυγή συνεργασίας και η συχνά επιθετική στάση από πλευράς Τούρκων αλιέων, όχι μόνον εναντίον σκαφών του Λιμενικού Σώματος, αλλά και εναντίον ελληνικών αλιευτικών σκαφών, στάση που στρέφεται κατά των νόμιμων αλιευτικών δραστηριοτήτων Ελλήνων αλιέων».
Με αφορμή το επεισόδιο στο Φαρμακονήσι, και κάνοντας αναφορά στην επιθετική ρητορική Τούρκων αξιωματούχων, ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως : «Σε συνδυασμό με τα περιστατικά αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, είναι πασιφανές ότι η Τουρκία, με την Παράνομη Λαθραία και ‘Αναρχη αλιεία, προσθέτει ένα ακόμη μέσο για την υλοποίηση της αναθεωρητικής της πολιτικής και την αμφισβήτηση του status quo της περιοχής».
O Νίκος Δένδιας επισημαίνει στον Ζοζέπ Μπορέλ πως: «εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την ανωτέρω πρακτική θα πρέπει να ληφθούν μέτρα τα οποία θα επιβάλλουν οικονομικό κόστος», ζητώντας παράλληλα την εφαρμογή του Κανονισμού (1005/2008) για την καταπολέμηση της ΠΛΑ αλιείας, που προβλέπει πως εάν δεν συμμορφώνεται μια τρίτη χώρα, αυτή χαρακτηρίζεται ως «μη συνεργαζόμενη» και η εξαγωγή των αλιευτικών της προϊόντων μπορούν να απαγορευθούν στην αγορά της Ε.Ε.
«Μια τέτοια αντίδραση από πλευράς Ε.Ε., θα αποστείλει ηχηρό μήνυμα στην ‘Αγκυρα και θα αποδείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της Ε.Ε. προς ένα κράτος-μέλος της, το οποίο σε σχεδόν καθημερινή βάση αντιμετωπίζει αμφισβήτηση της κυριαρχίας του και απειλές πολέμου» καταλήγει στην επιστολή του ο υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version