ΑΜΥΝΑ

Αλεξανδρούπολη | Κομβικός ο ρόλος της για άμυνα-ενέργεια Ευρώπης

Τον σημαντικό ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει η Αλεξανδρούπολη τόσο στο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης όσο και της συλλογικής αμυντικής ασφάλειας ως κόμβος του νοτιότερου σκέλους της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, ανέδειξε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) Λεωνίδας Ραπτάκης, στην ομιλία που πραγματοποίησε στην ημερίδα «Εγνατία των λιμένων. Ηγουμενίτσα – Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Αλεξανδρούπολη: Αναπτυξιακός και Γεωστρατηγικός ρόλος».

«Η Αλεξανδρούπολη διαδραματίζει ζωτικής σημασίας ρόλο στη σταθεροποίηση της κατάστασης ασφάλειας στην Ευρώπη και στη βελτίωση των περιφερειακών υποδομών για την υλοποίηση των έργων που προωθούν την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη», επισήμανε ο κ. Ραπτάκης, μιλώντας για τις ευρείας κλίμακας εκπαιδευτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

«Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι αυτό που αυτή τη στιγμή κινεί όλα τα νήματα και θέτει τους όρους και τις προδιαγραφές για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της πόλης και της τοπικής κοινωνίας», ανέφερε στην ομιλία του ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ιωάννης Ζαμπούκης, σημειώνοντας ότι «η διαδικασία πώλησης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης βρίσκεται σε εξέλιξη και όπως όλα δείχνουν τον Μάιο θα γνωρίζουμε τον νέο κάτοχο και τον σχεδιασμό του για την αξιοποίηση του λιμανιού, αυτού καθ’ αυτού, αλλά και της δυτικής χερσαίας ζώνης που ενώνει το λιμάνι με την πόλη».

Ο κ. Ζαμπούκης αναφέρθηκε στην αδειοδότηση για την κατασκευή δεύτερης μονάδας εγκατάστασης πλωτού σκάφους υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή και πρόσθεσε πως «ήδη η εταιρεία με το σύνολο των ομάδων και των κοινοπραξιών, με τις οποίες υπάρχει αυτή τη στιγμή και λειτουργεί, στέλνει προς τη Σιγκαπούρη το σκάφος μήκους 300 μέτρων που θα υποστεί κατάλληλη επεξεργασία και θα επιστρέψει ώστε θα εγκατασταθεί σε απόσταση 10 χιλιόμετρων από την κοινότητα της Μάκρης, ενώ οι άγκυρες θα πέσουν σε 40 μέτρα βάθος».

«Από την πλωτή εξέδρα, όπου θα γίνεται η αποθήκευση και επαναεριοποίηση του αερίου με έναν αγωγό 28 χιλιόμετρα μήκος -τα 24 κάτω στον βυθό και τα υπόλοιπα 4 στη γη- θα φεύγει από την πλωτή εξέδρα με τερματικό τον σταθμό της Αμφιτρίτης και από εκεί σε σύνδεση με το υπόλοιπο δίκτυο του φυσικού αερίου θα φεύγει στην υπόλοιπη Ευρώπη», διευκρίνισε. Στη διεθνή στρατηγική της Ελλάδας για την ενεργειακή ασφάλεια αναφέρθηκε ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης, αναδεικνύοντας τη σημασία της διαφοροποίησης των μορφών ενέργειας (ανανεώσιμες κλπ), της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας (να μην είναι μόνο από ένα κράτος) και της διαφοροποίησης των δρόμων ενέργειας

«Η Ελλάδα και η Κύπρος με όπλο την προσήλωσή τους στο διεθνές δίκαιο ενισχύουν όλο και περισσότερο τη γεωπολιτική τους σημασία, με τη συμμαχική τους συνέπεια αυξάνουν τη γεωστρατηγική τους υπεραξία και με τις κινήσεις τους στην ενεργειακή σκακιέρα καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο τον ρόλο του εγγυητή της ενεργειακής ασφάλειας για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισήμανε ο κ. Στυλιανίδης. Την ημερίδα για τον σημαντικό ρόλο των τεσσάρων λιμανιών του βορειοελλαδικού τόξου διοργάνωσε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής στο πλαίσιο εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη πλαισιώνοντας την κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής με το Δ.Σ. της Πα.Δ.Ε.Ε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version