ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Αλβανία | Ανασχηματισμός με άρωμα γυναίκας που προκαλεί ανησυχία

Με αιφνιδιαστικό, σαρωτικό ανασχηματισμό επιχείρησε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, να απαντήσει και κατευνάσει το κίνημα των διαδηλώσεων που απειλεί ευθέως την πολιτική σταθερότητα στη χώρα, θέλοντας παράλληλα να στείλει μήνυμα προς την ΕΕ και τις χώρες της περιοχής και εμπεδώνοντας την πολιτική του κυριαρχία στο εσωτερικό και ιδιαίτερα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ο Έντι Ράμα στην Εθνική Συνέλευση του Σοσιαλιστικού Κόμματος που συγκάλεσε εκτάκτως στα Τίρανα επέρριψε ευθύνες στην Κεντρική Επιτροπή για τη δημιουργία «κάστας», στην αντιπολίτευση για αδυναμία και αδιαφορία, που απέτυχε να κινητοποιήσει εγκαίρως την κυβέρνηση.

Ο Ράμα καρατόμησε 7 υπουργούς από 13μελές Υπουργικό Συμβούλιο, θέλοντας να αποδείξει την ειλικρινή βούλησή του για αλλαγή, μήνυμα που απευθύνεται κυρίως στα διεθνή φόρα και τους γείτονες και εταίρους της Αλβανίας. Οι επιλογές, όμως του πρωθυπουργού της Αλβανίας, προκαλούν ανησυχία στην Ελλάδα, ή τουλάχιστον στα ελληνικά media, καθώς τοποθέτησε αρκετούς Αλβανούς εκ Κοσόβου σε θέσεις κλειδιά, κίνηση που ερμηνεύεται ως ένδειξη προσπάθειας παλινόρθωσης του αλβανικού εθνικισμού.

Ωστόσο, τέτοιες ενδείξεις δεν προκύπτουν από τη στάση, τις δηλώσεις και τους διακηρυγμένους στόχους του Έντι Ράμα, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι η Αλβανία επιδιώκει εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα, στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και δεν έχει διαφωνήσει με την προοπτική επαναχάραξης των συνόρων Σερβίας-Κοσόβου.

Επίσης, ο Ράμα, κατηγόρησε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία ονόμασε «σκουπιδοντενεκλεδες», επειδή δεν προβάλλουν το οικονομικό success story της κυβέρνησής.

Ο Ράμα καρατόμησε με συνοπτικές διαδικασίες τον υπουργό Οικονομικών, Arben Ahmetaj και τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Damian Gjiknuri, τον οποίο στοχοποίησαν οι διαδηλωτές.

Τους απερχόμενους υπουργούς αντικαθιστούν δύο γυναίκες, η Anila Denaj, επί του παρόντος διευθυντρια στο υπουργείο Οικονομικών και η Belinda Balluku, επικεφαλής της κρατικής εταιρείας Albobank, που είναι υπεύθυνη για τον πολιτικό εναέριο χώρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ditmir Bushati αντικαταστάθηκε από τον Gent Cakaj, που κατάγεται από το Κόσοβο, όπως και ο προκάτοχός του.

Η υπουργός Παιδείας Lindita Nikolla αντικαταστάθηκε από τη Besa Shahini, επί του παρόντος αναπληρώτρια υπουργός από το 2017, που επίσης κατάγεται από το Κοσσυφοπέδιο.

Η ισχυρή εκλογική νίκη του Ράμα το 2017 του έδωσε την πρώτη σαφή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που η Αλβανία έχει δει από το 2001.

crisismonitor.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version