Quantcast
Connect with us

ΔΡΑΜΑ

“Αλλιώτικες Προτάσεις” ανακαλύπτουμε μαζί “την Δράμα που προσπερνάμε”

Από σήμερα  θα ταξιδεύουμε “αλλιώτικα”. Η ιστοσελίδα “Αλλιώτικες Προτάσεις” και  “Dramini.gr”, εγκαινιάζουν μια διαφορετική συνεργασία. Ταξιδεύουμε στην καθημερινότητα της πόλης, σε αθέατες γωνιές και ανακαλύπτουμε μαζί “την Δράμα που προσπερνάμε”. 
Μαζί με την Δράμα παρουσιάζονται και ενδιαφέροντα σημεία από την περιφέρεια. Χαλαρώστε λοιπόν και ταξιδέψτε με “Αλλιώτικες Προτάσεις”. Δημήτρης Γκαγκαλίδης – καθηγητής – Δ/ντης 8ου Γ/σου Ξάνθης.

Όχι εκεί που ήξερες. Όχι εκεί που γνώριζες. Πέρα από την «Ονειρούπολη», βρες μόνος το όνειρο. Δες μια άλλη πόλη. Αθέατη και όμορφη. Αφετηρία η κεντρική πλατεία. Άσε κατά μέρος τα τουριστικά σημεία. Ανηφόρισε την οδό Βενιζέλου. Ξεκίνα για τα «Μπακιρτζίδικα». Κρύβονται στα στενά. Οδοί Αμύντα και 19ης Μαΐου. Στα χάλκινα μπακίρια και τα υφάσματα. Έξω καρδιά. Η μικρή πλατεία φαντάζει και είναι ζωγραφιά. «Φίκα», «Τσίκο» και «Τεμπελχανείο». Κόσμος ψαγμένος και γλεντζές. Ραφινάτος και καλοστεκούμενος. Του πάει το περιβάλλον. Απέναντι η «Στοά» και «Ανώι». Παραπάνω το «Honey».

Κάπου εκεί τελειώνει η νέα γενιά. Αρχίζει το παρελθόν. Τα πόδια αφήνουν την άσφαλτο και πατούν τους κυβόλιθους. Κατηφορίζεις στην Αγιά Βαρβάρα. Στο πάρκο και τις πηγές. Καπναποθήκες, υγρασία και ομορφιά. Όταν η υγρασία περίμενε τον χειμώνα να μπει από τα μεγάλα παράθυρα. Να αγκαλιάσει τα πολύτιμα φύλλα του καπνού που κρέμονται. Να μαλακώσουν τα φύλλα. Να ολοκληρωθεί η επεξεργασία. Μόνο οι λέξεις θα μείνουν στην ιστορία : Βελόνιασμα, Παστάλισμα. Τα τρίβεις στα χέρια σου και τα μυρίζεις. Συμμετέχεις στην ιεροτελεστία.
Η Δράμα του σήμερα και του χθες. Του καπνού και της μάρμαρου. Φτωχομάνα και ζωοδόχος πηγή. Του σεβντά και του καημού. Στο τραγούδι του Στέλιου Καζαντζίδη που οι Δραμινοί λατρεύουν. Σε τούτα τα μέρη τίποτα δεν είναι στάσιμο.
Παίρνεις και δίνεις δύναμη στην ζωή…

Ιερός βράχος Πρασινάδας

Ολόκληρη η διαδρομή βόρεια από το Παρανέστι αποτελεί τον ορισμό της «εναλλακτικής» εξόρμησης. Οι καταρράκτες Αχλαδορέματος και Βαρβάρας σας περιμένουν. Τα παρθένα δάση Στάμνας και Λεπίδα και η «ιαματική» παραγκούπολη Θερμιών, σας καλούν.Το δασικό χωριό Ελατιάς και η οροσειρά της Ροδόπης θα σας μαγέψουν. Εσείς ακολουθήστε τον ασφαλτόδρομο παράλληλα με το Αρκουδόρεμα. Θα το «προλάβετε» και θα το καμαρώσετε πριν καταλήξει να μπει στον Νέστο. Θα σας πάει παρέα μέχρι τη δ/ση προς Διπόταμα.Εσείς θα ακολουθήστε την κατεύθυνση προς Πρασινάδα. Το «χωριό των ξυλοκόπων» φωλιάζει στην καρδιά των βουνών.

Στεφανώνεται από τον ιερό βράχο και το μοναστήρι Μεταμόρφωσης Σωτήρα. Βυζαντινή εκκλησία με ιστορική παρουσία. Το τοπίο σε καθηλώνει. Πραγματική «Αετοφωλιά της Ροδόπης». Προσκυνητές φτάνουν από μακριά, εδώ και χρόνια. Η αυλή παραμυθένια και η θέα πανοραμική.
Τα λόγια λιγοστεύουν …

Κυριακή στην Δράμα

Πάρκο Πηγών Αγ. Βαρβάρας

Όλοι οι δρόμοι στην Δράμα οδηγούν στο πάρκο Πηγών Αγ. Βαρβάρας. Η πολιούχος αγία της πόλης σας υποδέχεται σε ονειρικό τοπίο. Κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά βρίσκονται παντού, σχηματίζοντας ρυάκια, ποτάμια και καταρράκτες. Διαλέξτε για δροσιά για καφέ την «Ατλαντίδα», ενώ για το ποτό σας τον «Μύλο». Μην ξεχάστε να προσκυνήστε στο εκκλησάκι και να μάθετε για το έθιμο με τα «Καραβάκια» που γίνεται παραμονή του εορτασμού της Πολιούχου Αγ. Βαρβάρας.
Κορύλοβος

Είναι ο λόφος που «στεφανώνει» την πόλη. Χαρίζει πανοραμικές εικόνες σε όλους και παράλληλα επιλογές άθλησης και ψυχαγωγίας. Μπορείτε να περπατήσετε τα 4 χλμ απόστασης για την κορυφή, μέσα στο πευκόδασος. Επίσης «αεροπορικό» είναι και το περιβάλλον στο cafe bar «Έναστρον», ιδιαίτερα τα βράδια. Πολύ συχνά τέλος θα δείτε αιωροπτεριστές να πηγαινοέρχονται στους αιθέρες (βλ. Λέσχη «Αίολος»).
«Μπακιρτζίδικα»

Στις οδούς Αμύντα και Βενιζέλου αναπτύσσεται η παραδοσιακή συνοικία της Δράμας. Πολύχρωμη και βγαλμένη από το χθες, με επαγγέλματα και τεχνίτες που χάνονται στο σήμερα. Θα βρείτε εργαστήρια τέχνης και παράδοσης, μαστόρια του χαλκού και παλιούς μερακλήδες του καφέ και του χαλβά. Το βράδυ ο χώρος μεταμορφώνεται με ατμοσφαιρικό ημίφως, φαναράκια και κεριά να κοσμούν τα καταστήματα. Καθίστε all day στο «Fiκa» και «Chico» για ποτό – καφέ και καλή μουσική, ενώ μεσημέρι και βράδυ προτιμήστε να φάτε νόστιμα και ιδιαίτερα στο «Τεμπελχανείο».
Πάρκο Γλυπτικής

Ένα μοναδικό πάρκο γλυπτικής βρίσκεται στο κέντρο της Δράμας και δίπλα στην Νομαρχεία.Διαθέτει κλασικά και μοντέρνα έργα ντόπιων καλλιτεχνών, τονίζοντας την σχέση της πόλης με το μάρμαρο (από τις πιο ισχυρές βιομηχανίες μαρμάρου Πανελλαδικά). Οι μικροί θα περιηγηθούν στο γρασίδι ανάμεσα στα εκθέματα, θα τρέξουν και θα αγγίξουν μορφές και αντικείμενα. Προσέξτε την προτομή του Σ. Καζαντζίδη και θυμηθείτε ότι η Δράμα διαθέτει τον πολυπληθέστερο «Σύλλογο Φίλων Σ. Καζαντζίδη».
Παρανέστι

Στο ορεινό τμήμα του Ν. Δράμας αξίζουν οι διαδρομές προς Σιδηρόνερο και Βώλακα (Φαλακρό), όπως και στο Παρανέστι (Ροδόπη). Στο γνωστό κεφαλοχώρι του Νέστου, έχετε πολλές επιλογές ξενάγησης, ιδιαίτερα για τα παιδιά. Θα δείτε το αξιόλογο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, τις διαδρομές προς καταρράκτες (Αγ. Βαρβάρας, Αχλαδορέματος) και Βυζαντινά μοναστήρια (Πρασινάδα). Την παρανέστια περιοχή θα την γνωρίσετε μέσα από τα μάτια και τις δράσεις που προτείνει ο «Forestis». Δίπλα στις όχθες θα απολαύσετε τον ορισμό του φυσικού περιβάλλοντος, σε ένα πολυχώρο που τα έχει και τα προσφέρει όλα.

Σπήλαιο Αγγίτη

Ολόκληρη η περιοχή γύρω από τις Πηγές του ποταμού Αγγίτη, ενδείκνυται για να δείτε εντυπωσιακά αξιοθέατα και όμορφο περιβάλλον. Το σπήλαιο (Μααρά) είναι το μοναδικό «ποταμίσιο» στην Ελλάδα (12χλμ), ενώ στον ίδιο χώρο θα δείτε ερείπια προιστορικού οικισμού. Δίπλα βρίσκεται το «Αιωνόβιο Καστανόδασος» της Μικρόπολης (φαγητό στο «Αγνάντι») και το ΚΠΕ. Εξίσου ενδιαφέροντα και προσιτά στα παιδιά είναι τα σημεία στην Τ.Λίμνη Μικρογείων και το επισκέψιμο οινοποιείο «Κτήμα Παυλίδη».

dramini.gr

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Κασσελάκης από Δράμα: Στις ευρωεκλογές στείλτε μήνυμα στην κυβέρνηση

Στην πόλη της Δράμας βρέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ενημέρωσης της Κουμουνδούρου ο κ. Κασσελάκης «έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και επευφημίες, ενώ κατά την υποδοχή του δέχτηκε ως δώρο κι ένα λεύκωμα με φωτογραφίες της πόλης».

Ακολούθως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, όπου το Επαγγελματικό Λύκειο Δοξάτου, με την υποστήριξη του Μουσικού Σχολείου, παρουσίασαν τα αποτέλεσμα της εργασίας τους πάνω στο κρασί.

Κασσελάκης: «Στείλτε μήνυμα στις Ευρωεκλογές»
Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση ο Στέφανος Κασσελάκης περπάτησε στο κέντρο της πόλης και συνομίλησε με πολίτες κάθε ηλικίας. Αφού άκουσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή σε ό,τι αφορά τις υποδομές και τις συγκοινωνίες, τόνισε: «Η χώρα έχει κυβέρνηση τα τελευταία πέντε χρόνια. Εάν δεν έχει υπάρξει πρόοδος στις υποδομές, στείλτε της ένα μήνυμα. Τόσα χρήματα χάνονται σε σπατάλη του κράτους, είτε πρόκειται για ψηφιακά έργα, τα οποία ερευνά τώρα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, είτε για την Πολιτική Προστασία, για ζημιές που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, είτε πρόκειται για σπατάλη ακόμα και στα νοσοκομεία, που πληρώνουν πιο πολλά τώρα σε εργολάβους αντί στους νοσηλευτές, στις καθαρίστριες, σε φύλαξη. Υπάρχει η χρηστή διοίκηση κι η υπάρχει και η σπατάλη. Ας κάνουν τα έργα εδώ, αν πραγματικά σέβονται τη Δράμα και όλη την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη».

Ο κ. Κασσελάκης δεσμεύτηκε για τον εξονυχιστικό έλεγχο της σπατάλης των κρατικών πόρων. Επιπλέον, συζητώντας με πολίτες που εξέφρασαν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, υπογράμμισε ότι το φορολογικό πρόγραμμα του κόμματος έχει στο επίκεντρό του την ελάφρυνση των μικρών και των μεσαίων εισοδημάτων.

Continue Reading

ΔΟΞΑΤΟ

Συνάντηση του Δημάρχου Δοξάτου με τον Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. για στρατηγικά θέματα

Πραγματοποιήθηκε εποικοδομητική συνάντηση εργασίας μεταξύ του Δημάρχου Δήμου Δοξάτου, κ. Γιώργου Βογιατζή, και του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χριστόδουλου Τοψίδη. Παρών ήταν επίσης ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης, κ. Μιχάλης Μουρβετίδης, κ. Αργύρης Πατακακης Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και ο Κωνσταντίνος Κόντος Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Επαγγελματικής Κατάρτισης , Αντιδήμαρχοι και Εντεταλμένοι Συμβουλοι του Δήμου Δοξάτου καθώς και συνεργάτες του περιφερειάρχη.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα για την περιοχή όπως ο Αναδασμός του Δοξάτου, ο καθαρισμός των αποστραγγιστικών καναλιών, την εξειδίκευση του τεχνικού προγράμματος της περιφέρειας για τον Δήμο Δοξάτου καθώς και τα ζητήματα του ξεροχείμαρρου Δοξάτου.

Εξετάστηκαν θέματα πολιτιστικών δράσεων της περιοχής και θέματα αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Τέλος τονίστηκε η σημασία του κάθετου άξονα ως εργαλείο ανάπτυξης του Δήμου.

Η συνάντηση αυτή σηματοδοτεί την αρχή μιας στενότερης και πιο οργανωμένης συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Δοξάτου και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με κοινό στόχο την πρόοδο και την ανάπτυξη της περιοχής.

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Η Δράμα τιμά την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Με την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θα πραγματοποιηθούν στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας/Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, οι παρακάτω εκδηλώσεις: 

-Γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων, Περιφερειακών και Δημοτικών καταστημάτων, των ΝΠΔΔ, των Τραπεζών, των ΝΠΙΔ σε όλη την επικράτεια της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας από την ογδόη πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ηλίου της 14ης Μαΐου 2024.

-Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των ΟΤΑ, καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, από τη δύση του ηλίου της 14ης Μαΐου 2024 μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

Κυριακή 19 Μαΐου 2024

09:00 π.μ.: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία-Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Δράμας. Ομιλία από τον κ. Ευστάθιο Παπαδόπουλο.

11:00 π.μ.: Προσέλευση στο μνημείο της

Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον 

Δημοτικό Κήπο Δράμας 

(επί της οδού Πατριάρχου Διονυσίου)

  • Επιμνημόσυνη Δέηση
  • Απόδοση Θρήνου-Τραγούδι
  • Απαγγελία ποιήματος από τον ποιητή και στιχουργό Συμεών Αθανασιάδη 
  • Κατάθεση στεφάνων 
  • Εθνικός Ύμνος
  • Λήξη τελετής

Παράλληλες εκδηλώσεις :

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 – Πλατεία Ελευθερίας Δράμας 

20:00 : Ομιλία από την Βούλα Πατουλίδου-Χρυσή Ολυμπιονίκης, με θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου-Κατάθεση Ψυχής μας», με συμμετοχή της χορωδίας των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Δράμας.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, θα ακολουθήσει πορεία προς το Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού στον Δημοτικό Κήπο Δράμας. 

Σάββατο 18 Μαΐου 2024 – Α΄ Νεκροταφείο Δράμας 

10:30 π.μ.:  Τρισάγιο στον τάφο του Στυλιανού Κοσμίδη (Ιστύλ Αγά) ! με ομολητή τον κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο.

Απόδοση χορού Σέρρα προς τιμήν του Στυλιανού Κοσμίδη. 

Τα σχετικά με το μνημόσυνο και την επιμνημόσυνη δέηση παρακαλείται να ρυθμίσει η Ιερά Μητρόπολη Δράμας.

Τα σχετικά με τον σημαιοστολισμό και τη φωταγώγηση ο Δήμος Δράμας.

Τα σχετικά με τη στρατιωτική παράταξη η Ανώτερη Διοίκηση Φρουράς Δράμας.

Τα σχετικά με την τήρηση της τάξης η Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας.

Τελετάρχη ορίζουμε τον κ. Θωμά Πετρίδη, υπάλληλο Δήμου Δράμας. 

Παρακαλούνται οι εκπρόσωποι των φορέων που θα καταθέσουν στεφάνι να επικοινωνήσουν με το Δήμο Δράμας στο τηλέφωνο 2521350733 έως και την Πέμπτη 16/05/2024 και ώρα 15:00

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας

Μιχαήλ Μουρβετίδης  

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en