Quantcast
Connect with us

ΔΡΑΜΑ

Περισσότεροι οι θάνατοι από τις γεννήσεις σε Κομοτηνή και Δράμα το 2016

Μπορεί πανελλαδικά να καταγράφηκε αύξηση των γεννήσεων και μείωση των θανάτων το 2016 σε σχέση με το 2015, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που αποτυπώνουν την εξέλιξη των δημογραφικών μεγεθών στη χώρα, όμως στη Ροδόπη η ζυγαριά μεταξύ γεννήσεων και θανάτων γέρνει προς την πλευρά των θανάτων.

Τα στοιχεία αφορούν το έτος 2016, οπότε στο νομό Ροδόπης καταγράφηκαν 830 γεννήσεις και 1.276. Ο νομός Ροδόπης είναι ο δεύτερος νομός σε επίπεδο Περιφέρειας ΑΜ-Θ με τον μικρότερο αριθμό γεννήσεων, με τη Δράμα να έχει μόλις 695 γεννήσεις. Στη Δράμα το ίδιο έτος καταγράφονται 1.268. Στο σύνολο της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης καταγράφονται 4.868 γεννήσεις και 7.226 θάνατοι. Μόνο στο Ν. Ξάνθης είναι περισσότερες οι γεννήσεις από τους θανάτους για το ίδιο έτος. Οι γεννήσεις είναι 1.095 και οι θάνατοι 1.024. Όσον αφορά στους υπόλοιπους νομούς Έβρος: 1.187 θάνατοι 1.901 γεννήσεις, Καβάλα: 1.061 γεννήσεις 1.757 θάνατοι.

Τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, πανελλαδικά καταγράφηκε αύξηση των γεννήσεων και μείωση των θανάτων, το 2016 σε σχέση με το 2016, συγκεντρώνει η ΕΛΣΤΑΤ από τα ληξιαρχεία όλων των δήμων, στα οποία δηλώνονται και καταγράφονται οι γεννήσεις, οι θάνατοι, οι γάμοι και τα σύμφωνα συμβίωσης που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, οι γεννήσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε 92.898 (47.882 αγόρια και 45.016 κορίτσια) καταγράφοντας αύξηση 1,1% σε σχέση με το 2015, που ήταν 91.847 (47.294 αγόρια και 44.553 κορίτσια). Στις γεννήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται οι γεννήσεις νεκρών βρεφών, οι οποίες το 2016 ήταν 339, αυξημένες κατά 8,6% σε σχέση με το 2015 που ήταν 312.

Οι θάνατοι παρουσίασαν μείωση 2% και ανήλθαν σε 118.792 (60.526 άνδρες και 58.266 γυναίκες), έναντι 121.212 (61.798 άντρες και 59.414 γυναίκες) το 2015. Οι θάνατοι βρεφών ηλικίας κάτω του έτους ανήλθαν σε 387, αυξάνοντας τον δείκτη βρεφικής θνησιμότητας (θάνατοι βρεφών ηλικίας κάτω του έτους ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων) σε 4,2, έναντι 4 το 2015.

ΜΕΙΩΣΗ ΓΑΜΩΝ, ΑΥΞΗΣΗ ΣΥΜΦΩΝΩΝ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ
Ενδιαφέρον είναι το στοιχείο σύμφωνα με το οποίο υπάρχει πανελλαδικά μείωση των γάμων, θρησκευτικών και πολιτικών, και αύξηση των ζευγαριών που συνάπτουν σύμφωνα συμβίωσης.

Ειδικότερα οι γάμοι ανήλθαν σε 49.632 (23.778 θρησκευτικοί και 25.854 πολιτικοί), παρουσιάζοντας μείωση 7,5% σε σχέση με το 2015, κατά το οποίο είχαν πραγματοποιηθεί 53.672 γάμοι (26.419 θρησκευτικοί και 27.253 πολιτικοί).

Τα σύμφωνα συμβίωσης ανήλθαν σε 3.799, αυξημένα κατά 45,5% έναντι του 2015 που ήταν 2.611. Το 2016 στα σύμφωνα συμβίωσης συμπεριλαμβάνονται 167 σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ ανδρών και 50 σύμφωνα μεταξύ γυναικών.

ΕΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ 
Τις δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης έρχεται να αναλύσει ένα σημαντικό συνέδριο που θα φιλοξενήσει το τριήμερο 6-8 Οκτωβρίου η Κομοτηνή. Συγκεκριμένα το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης διοργανώνει πανελλήνιο συνέδριο με θέμα «Οι δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης», το οποίο στην Κομοτηνή 6-8 Οκτωβρίου 2017.

“Είναι αρκετός καιρός τώρα που η χώρα μας και οι κάτοικοί της διέρχονται μια βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση. Στο διάστημα αυτό επιβλήθηκαν διάφορες πολιτικές λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής, τα αποτελέσματα των οποίων είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού, τόσο σε μακρο-οικονομικό, όσο και στο επίπεδο της καθημερινής ζωής των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, το συνέδριο ευελπιστεί να συνεισφέρει στον ανοικτό επιστημονικό διάλογο για μια σειρά ζητημάτων που έχουν ελάχιστα αποτελέσει μέχρι σήμερα αντικείμενο δημόσιας συζήτησης. Ποιά είναι η επίδραση της οικονομικής κρίσης στα δημογραφικά χαρακτηριστικά του τόπου μας; Σε ποιό βαθμό μεταβλήθηκε η θνησιμότητα και η υγεία του πληθυσμού μας; Επηρεάστηκε η γονιμότητα και ο γάμος; Πώς εξελίχθηκαν η διεθνής και εσωτερική μετανάστευση; Ποιές είναι οι προβλέψεις για τις μελλοντικές τάσεις του πληθυσμού μας; Αυτά είναι κάποια από τα κεντρικά ερωτήματα, τα οποία επιχειρείται να προσεγγιστούν στο συνέδριο αυτό”, σημειώνει ο Δρ. Κων/νος Ν. Ζαφείρης  επ. καθηγητής Δημογραφίας στο Δ.Π.Θ. και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου.

Στη διάρκεια του συνεδρίου θα αναλυθούν θεματικές όπως: Επιπτώσεις της κρίσης και των πολιτικών λιτότητας στη φτώχεια και τις συνθήκες διαβίωσης, Μακροχρόνιες τάσεις και πρόσφατες ανατροπές στην περιφερειακή θνησιμότητα, η θνησιμότητα και η νοσηρότητα στην Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης, κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες στην υγεία εν καιρώ κρίσης στην Ελλάδα, γονιμότητα τα χρόνια της ύφεσης: η περίπτωση της Ελλάδας, η επίδραση της κοινωνικής-οικονομικής κρίσης στους γάμους και τα διαζύγια στην Ελλάδα, το κοινωνικό και οικονομικό προφίλ της Θράκης τον 20ο αιώνα, η δημογραφική πορεία της Ελλάδας την περίοδο της οικονομικής κρίσης (2010-2017) κ.α.

dramini.gr

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Στην Δράμα το 13ο Παιδικό – Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Την Κυριακή 28 Απριλίου στην Δράμα θα διεξαχθεί το 13ο Παιδικό – Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.

Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοινώνει ότι το 13ο Παιδικό – Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών θα διεξαχθεί την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρα 17:00 στην Δράμα και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο “Δημήτριος Κραχτίδης”.
Χορευτές των σωματείων του Έβρου, της Ροδόπης, της Ξάνθης, της Καβάλας και της Δράμας θα πιάσουν τα χέρια τους και πατώντας γερά στην γη, θα ζωγραφίσουν με τον δυναμισμό της καρδιάς τους το δικό τους κύκλο μέσα από τον οποίο, θα ξεχειλίζουν μηνύματα ελπίδας, αισιοδοξίας και ενότητας.

Στο Φεστιβάλ, το οποίο συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Δράμας θα τιμηθούν δύο αξιόλογες προσωπικότητες από την ευρύτερη περιοχή της Δράμας, η κυρία Παρθένα Μισαηλίδου, για την ανιδιοτελή και πολύτιμη προσφορά της στον Ποντιακό Ελληνισμό και ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου κ. Θεόδωρος Κεσίδης, για την προσφορά του στην Ποντιακή Παραδοσιακή Μουσική.

Είσοδος ελεύθερη.

Η σειρά εμφάνισης των σωματείων ανά Νομό

Τα Σωματεία της Θράκης θα εμφανιστούν με τους χορούς:

  1. Τικ Μονον’, περιοχής Ματσούκας
  2. Έταιρε, περιοχής Τραπεζούντας
  3. Πατούλα ή Πιπιλοματαινα, παμποντιακος
  4. Τρυγόνα, περιοχής Τραπεζούντας
  5. Τικ Διπλόν, παμποντιακός

Μουσικοί

  • Λύρα: Γιώργος Βοσνίδης, Παύλος Κενανίδης.
  • Λύρα – Τραγούδι: Αντώνης Αναστασιάδης, Γιώργος Αποστολίδης, Στέργιος Βοσνίδης.
  • Νταούλι: Αντώνης Ελευθεριάδης, Νικόλας Σμυθιάς.
  • Συντονιστές χοροδιδάσκαλοι: Στέλιος Νικολάου, Μαρία Τριανταφυλλίδου, Πασχαλιω Σταθόγλου.
  • Χοροδιδάσκαλοι: Δημήτρης Αποστολίδης, Ανδροκλής Γεωργουσίδης, Αλέξανδρος Δημόπουλος, Ευαγγελία Μαρμαρίδου, Ιωάννης Νικολαΐδης, Χρήστος Τσεπνίδης.

Τα Σωματεία του Νομού Καβάλας θα παρουσιάσουν τους χορούς:

  1. Κερασουντέϊκον Ομάλ
  2. Σαρί Κουζ, περιοχής Τραπεζούντας
  3. Τίτταρα, περιοχής Καρς
  4. Ουτς-αγιάχ (ούτσαϊ) περιοχής Νικοπόλεως
  5. Γιουβαρλάντουμ, περιοχής Ακ Νταγ Ματέν

Μουσικοί:

  • Λύρα: Τάσος Τσακλίδης, Μανώλης Κεκρίδης, Κωνσταντίνος Βαλάσης, Αντώνης Αναστασιάδης
  • Τραγούδι: Αντώνης Σιδηρόπουλος
  • Νταούλι: Γιώργος Ταξίδης
  • Συντονιστές χοροδιδάσκαλοι: Ματίνα Τσουλφίδου
  • Χοροδιδάσκαλοι: Μαρία Αθανασιάδου, Ελένη Αλεξανδρίδου, Μιχάλης Κατασίδης, Χρήστος Πακαταρίδης, Περικλής Τριανταφυλλίδης, Σίμος Κουλακίδης.

Τα σωματεία του Νομού Δράμας θα χορέψουν:

  1. Ομάλ περιοχής Καρς
  2. Διπάτ
  3. Τριάρ Σεβαστειας
  4. Τιζ Ομάλ, περιοχής Ακ Νταγ Ματέν
  5. Τούρι, περιοχής Καρς

Μουσικοί:

  • Λύρα: Αρχιτεκτονιδης Τέλης.
  • Νταούλι: Γιώργος Συμεωνίδης, Μενια Καλτσίδου
  • Τραγούδι: Λάζαρος Κεφαλίδης
  • Κλαρίνο: Θόδωρος Κεσίδης
  • Συντονιστές χοροδιδάσκαλοι: Δέσποινα Αμπρικίδου – Κεσαπίδου, Σαλώμη Μιχαηλίδου, Σωτηρία Νικολαΐδου, Κυριακη Σαλωνίδου, Δέσποινα Τσαλίδου.
  • Χοροδιδάσκαλοι: Σάββας Βέττας, Μαρία Διδινάκι, Ματθαίος Καλτσίδης, Γεώργιος Τίρλας, Δέσποινα Σιδηροπούλου.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσουν ο Αλέξανδρος Ράιδος και η Σωτηρία Νικολαΐδου.

Alexandroupoli Online

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Μουσείο των Τραίνων | Η ιστορία του Ελληνικού σιδηροδρόμου ζωντανεύει στην Δράμα

Οδοιπορικό του Enachannel και της εκπομπής «Κρυμμένοι θησαυροί», πραγματοποιήθηκε στην Δράμα και συγκεκριμένα στο Μουσείο των τραίνων το οποιο αποτελεί πόλο έλξης και ένα στολίδι για τη Δράμα.

Το μουσείο δημιουργήθηκε σε ένα συγκρότημα εσωτερικών και υπαίθριων εγκαταστάσεων στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού της πόλης από τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Αθλητικό Σύλλογο ΜΕΑΣ Ήφαιστος.

 

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας |120 χρόνια δίπλα στον άνθρωπο ως ασπίδα αλληλεγγύης

Η Ένωση Κυριών Δράμας-Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας είναι ένα φιλανθρωπικό και πολιτιστικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τοποθετημένο στην ακριτική περιοχή της Δράμας.

Σκοπός και λόγος ύπαρξής του σωματείου αυτού, είναι σαφώς η προσφορά πάσης φύσεως στήριξης, σύμφωνα με τις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε ωφελούμενου ατόμου.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en