Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τον Πάπα υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός στη Λέσβο

image_print

Τσίπρας | Η επίσκεψή σας είναι ιστορική. Σας ευχαριστώ.

Στη Λέσβο προσγειώθηκε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί το αεροσκάφος που μετέφερε τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος πραγματοποιεί σήμερα μια ιστορική επίσκεψη στην Ελλάδα με στόχο να στείλει ένα ηχηρό και παγκόσμιο μήνυμα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες.

Στη συνάντηση που είχε με τον Πάπα αμέσως μετά την υποδοχή του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλωσόρισε τον ποντίφικα στη Λέσβο, το νησί «που σήκωσε στους ώμους του το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης μπροστά σε μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση, μια πρωτοφανή μετακίνηση πληθυσμών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Ο Πάπας Φραγκίσκος εξήρε τον ρόλο της χώρας μας στην αντιμετώπιση του ζητήματος και σημείωσε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να δίνει το παράδειγμα της ανθρωπιάς.

«Η επίσκεψη σας εδώ είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία να αναδείξουμε την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος, η εκμετάλλευση ανθρώπων και να δοθεί η δυνατότητα μιας νόμιμης οδού γι’ αυτούς τους ανθρώπους που φεύγουν από τις εστίες τους και ψάχνουν να βρουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

 

 

Έκανε επίσης λόγο για «μια ευκαιρία να αναδείξουμε ότι ο ελληνικός λαός παρά τις δυσκολίες και τα σκληρά μέτρα λιτότητας που άλλοι επέβαλαν έδειξε ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλεγγύη».

Επιπλέον, τόνισε ότι αποτελεί «μια ευκαιρία να αναδείξουμε ότι τόσο οι πολίτες των νησιών μας όσο και στο σύνολο του ο ελληνικός λαός, παρά τις μεγάλες δυσκολίες του, παρά το γεγονός ότι υπέφερε άδικα από σκληρά μέτρα λιτότητας όλα αυτά τα χρόνια που κάποιοι άλλοι επέβαλαν, έδειξε ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλεγγύη».

«Και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό», υπογράμμισε, «τη στιγμή μάλιστα που κάποιοι εταίροι μας και μάλιστα στο όνομα της χριστιανικής Ευρώπης ύψωναν τείχη και φράχτες για να εμποδίσουν ανυπεράσπιστους ανθρώπους να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή». «Γι’ αυτό θεωρώ ότι η επίσκεψη σας είναι ιστορική και σημαντική και σας ευχαριστώ θερμά για την πρωτοβουλία σας», είπε.

Από την πλευρά του, ο Πάπας Φραγκίσκος ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη του και τη στάση του στο προσφυγικό ζήτημα, επαναλαμβάνοντας πως σε ένα τέτοιο θέμα τα τείχη δεν βοηθούν.

Η υποδοχή του Πάπα Φραγκίσκου…

 

 

 

Ο Ρωμαιοκαθολικός ηγέτης έφθασε στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης στις 10:15. Τον υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός και αμέσως μετά ο Οικουμενικός πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών. Στο αεροδρόμιο επίσης βρισκόταν η ηγεσία στην Ελλάδα της Καθολικής Εκκλησίας, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, η περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

 

afiksi7

 

pope3

 

Αμέσως μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων ο πρωθυπουργός και οι ιεράρχες κατευθύνθηκαν σε αίθουσα του αεροδρομίου κάτω από μια τοιχογραφία με το λιομάζωμα ζωγραφισμένο από το Θεόφιλο Χατζημιχαήλ προκειμένου να έχουν μια πρώτη συνάντηση.

 

pope

 

pope1

 

«Η παρουσία σας εδώ, μαζί με τους Ιεράρχες μας, στην εποχή της μεγάλης σύγχυσης και του διάχυτου ανθρώπινου πόνου, μας δίνει ελπίδα και δύναμη να συνεχίσουμε να υπηρετούμε πανανθρώπινες αρχές και αξίες», ανέφερε, υποδεχόμενη τον Πάπα η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

 

papas-afiksi

 

pope4

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένταση στη δίκη για τα Τέμπη: Παρέμβαση του Νίκου Πλακιά και ολιγόλεπτη διακοπή της διαδικασίας

Ο Νίκος Πλακιάς στη διάρκεια της δίκης για την τραγωδία των Τεμπών
image_print

Ένταση σημειώθηκε τη Δευτέρα (20/7) κατά τη διάρκεια της δίκης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, όταν ο Νίκος Πλακιάς, που έχασε τις δίδυμες κόρες του στην τραγωδία, αντέδρασε σε τοποθέτηση συνηγόρου υπεράσπισης κατηγορούμενου στελέχους του ΟΣΕ.

Το περιστατικό προκάλεσε προσωρινή διακοπή της διαδικασίας, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.

Η αντίδραση του Νίκου Πλακιά

Η ένταση εκδηλώθηκε όταν ο συνήγορος υπεράσπισης υποστήριξε ότι τα στελέχη του ΟΣΕ που εκπροσωπεί δεν σχετίζονται με τα αδικήματα που διερευνώνται στην υπόθεση.

Τότε, ο Νίκος Πλακιάς αντέδρασε έντονα από την αίθουσα, λέγοντας:

«Ο δικός σου ήταν άσχετος; Αυτούς εδώ ήρθατε να υπερασπιστείτε;»

Μετά το επεισόδιο, το δικαστήριο διέκοψε προσωρινά τη συνεδρίαση, πριν συνεχιστεί η διαδικασία.

Τα αιτήματα της υπεράσπισης

Νωρίτερα, ο ίδιος συνήγορος είχε ζητήσει να κηρυχθεί άκυρο το κλητήριο θέσπισμα, επικαλούμενος αοριστία και αντιφάσεις στο κατηγορητήριο.

Παράλληλα, εκπροσωπώντας και κατηγορούμενη υπάλληλο του ΟΣΕ, η οποία συμμετείχε στην επιτροπή μετάταξης του σταθμάρχη της νυχτερινής βάρδιας, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί παράβαση καθήκοντος χωρίς ηθικό αυτουργό.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι η διαδικασία πρόσληψης και μετάταξης του σταθμάρχη είναι, κατά την άποψή του, ανεξάρτητη από τις πλημμέλειες που του αποδίδονται.

Συνεχίζεται η δικαστική διαδικασία

Η δίκη για την τραγωδία των Τεμπών συνεχίζεται με την εξέταση των διαδικαστικών ζητημάτων και των αιτημάτων των συνηγόρων, ενώ οι οικογένειες των θυμάτων παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της υπόθεσης, ζητώντας την πλήρη διερεύνηση των ευθυνών και την απόδοση δικαιοσύνης.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά στο Κορωπί κοντά στην Αττική Οδό: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά – Μήνυμα του 112 στους κατοίκους

Καπνοί από τη φωτιά στο Κορωπί κοντά στην Αττική Οδό
image_print

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής (19/7) σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση στο Κορωπί, κοντά στην Αττική Οδό, προκαλώντας την άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και των αρμόδιων αρχών.

Οι πυκνοί καπνοί ήταν ορατοί από μεγάλη απόσταση, ενώ στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες, γεγονός που οδήγησε στην ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

καπνοι απο την φωτια στο κορωπί

καπνοι απο την φωτια στο κορωπί

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα μέσω του 112 προς όσους βρίσκονταν στην περιοχή Πάτημα Κορωπίου, με την Πολιτική Προστασία να καλεί τους πολίτες να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Το μήνυμα ανέφερε:

«Πυρκαγιά στην περιοχή Πάτημα Κορωπίου της Περιφέρειας Αττικής. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Ισχυρές δυνάμεις στην επιχείρηση κατάσβεσης

Για την αντιμετώπιση της φωτιάς κινητοποιήθηκαν συνολικά:

  • 78 πυροσβέστες
  • 30 πυροσβεστικά οχήματα
  • 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων
  • 3 ελικόπτερα
  • 2 αεροσκάφη

Η επιχείρηση ενισχύθηκε και με συνεχή εναέρια επιτήρηση μέσω drone, το οποίο παρείχε εικόνα στο ΕΣΚΕΔΙΚ με θερμική και οπτική κάμερα, διευκολύνοντας τον συντονισμό των δυνάμεων.

Έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η περιοχή βρισκόταν σε κατηγορία κινδύνου 3 για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Μετά τον περιορισμό του μετώπου, στο σημείο μετέβη το Ανακριτικό Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού Ανατολικής Αττικής, το οποίο διερευνά τα αίτια κάτω από τα οποία εκδηλώθηκε η φωτιά.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ουκρανία: Τουρκικών συμφερόντων πλοίο χτυπήθηκε από πυραύλους κοντά στην Οδησσό – Τουλάχιστον πέντε νεκροί

Το εμπορικό πλοίο Golden Leo φλέγεται μετά από πυραυλικό πλήγμα στη Μαύρη Θάλασσα
image_print

Τουλάχιστον πέντε ναυτικοί έχασαν τη ζωή τους μετά από πυραυλικό πλήγμα σε τουρκικών συμφερόντων εμπορικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας.

Το φορτηγό πλοίο Golden Leo, το οποίο έπλεε υπό σημαία Γουινέας-Μπισάου και μετέφερε φορτίο δημητριακών, φέρεται να χτυπήθηκε από τρεις πυραύλους κρουζ ενώ απομακρυνόταν από την εμπόλεμη ζώνη, κοντά στις ακτές της Οδησσού.

 

Αγνοούμενοι και επιχείρηση διάσωσης

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες των ουκρανικών Αρχών, ακόμη πέντε μέλη του πληρώματος αγνοούνταν, ενώ οκτώ άνθρωποι διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν για ιατρική φροντίδα.

Από το πλήγμα εκδηλώθηκε φωτιά στο πλοίο, με τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης να συνεχίζονται. Νεότερα διεθνή δημοσιεύματα εμφανίζουν διαφορετικούς απολογισμούς θυμάτων, γι’ αυτό ο αριθμός των νεκρών παραμένει υπό επικαιροποίηση.

Τι αναφέρει η ουκρανική πλευρά

Το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό απέδωσε την επίθεση στις ρωσικές δυνάμεις, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι τύπου Kh-59 ή Kh-69.

Κατά την ουκρανική ανακοίνωση, οι πύραυλοι έπληξαν τη δεξιά πλευρά της υπερκατασκευής του πλοίου, προκαλώντας σοβαρές ζημιές και πυρκαγιά.

Μέχρι τη δημοσιοποίηση των πρώτων πληροφοριών δεν είχε καταγραφεί επίσημη τοποθέτηση της Μόσχας για το συγκεκριμένο περιστατικό.

Αυξημένος κίνδυνος για την εμπορική ναυσιπλοΐα

Το συμβάν έρχεται σε μια περίοδο αυξημένων επιθέσεων σε λιμενικές εγκαταστάσεις και εμπορικά πλοία στην περιοχή της Οδησσού και της Μαύρης Θάλασσας.

Οι τελευταίες επιθέσεις εντείνουν την ανησυχία για την ασφάλεια των ναυτικών, αλλά και για τη μεταφορά ουκρανικών δημητριακών μέσω των θαλάσσιων εμπορικών διαδρόμων.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en