Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιου | Βρείτε λύση για να μην υπάρξει νέα κρίση

«Πάρτε τις δύσκολες αποφάσεις που είναι απαραίτητες»

Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εξεύρεση μιας λογικής λύσης ζήτησε από ΔΝΤ, ευρωπαϊκούς θεσμούς και Ελλάδα ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, μετά τη συνάντηση του με τον έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο,

Ο κ. Τσακαλώτος συζήτησε επίσης την αξιολόγηση με τον γερμανό ομόλογό του Σόιμπλε και τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Mega Μιχάλης Ιγνατίου. Η συνάντηση μάλιστα με τον κ. Σόιμπλε περιγράφεται από γερμανικές πηγές ως δύσκολη. Σήμερα ο έλληνας υπουργός θα έχει συνάντηση και με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Λιου, σε συνέντευξη Τύπου στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζ Ουάσιγκτον, επισήμανε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποτελούν έναν από τους θεσμούς που εμπλέκονται άμεσα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», αλλά είναι μέρος της συζήτησης εδώ και πολύ καιρό και έχουν «καλέσει όλες τις πλευρές να βρουν μια λογική μέση λύση για να επιλύσουν τις διαφορές τους και να πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις που είναι απαραίτητες».

Σύμφωνα με τον κ. Λιου, «αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις, έχουν ήδη κάνει πολλά (οι Έλληνες), πρέπει να κάνουν περισσότερα, σημαίνει ότι οι Θεσμοί πρέπει να προσεγγίσουν τις συζητήσεις με την Ελλάδα με πνεύμα επίλυσης διαφορών και εξεύρεσης δρόμου προς τα εμπρός».

«Όλα τα μέρη με διαβεβαιώνουν ότι στόχος τους είναι να γίνει αυτό. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι βρίσκονται στο ίδιο σημείο. Θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέρος στην συζήτηση, από έξω, παρόλο που θεσμικά δεν είναι ο ρόλος μας, εύχομαι να είμαστε βοηθητικοί και να βοηθήσουμε να ξεκαθαρίσουν μερικά ζητήματα και να βοηθήσουμε να γίνει η επικοινωνία πιο εύκολη σε κάποιες περιπτώσεις. Αλλά στην τελική, ουσιαστικά είναι ένα θέμα που το ΔΝΤ, οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και η Ελλάδα θα πρέπει να επιλύσουν», είπε ο αμερικανός υπουργός.

Ο κ. Λιου αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα «έχει ξεκαθαρίσει σε πολλές περιπτώσεις πόσο σημαντικό θεωρεί ότι είναι να επιλυθεί το ελληνικό ζήτημα με έναν λογικό τρόπο όσο γίνεται πιο σύντομα».

Ο Αμερικανός υπουργός ήταν ξεκάθαρος και τόνισε απευθυνόμενος σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι «είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί και χρειάζεται να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν».

Προειδοποίησε ότι «δεν θα ήταν καλό να υπάρξει μια κατάσταση κρίσης όπως αυτή που έχουμε δει στο παρελθόν, αν οι συνομιλίες καταρρεύσουν».

«Η λύση δεν είναι να πει οποιοδήποτε από τα μέρη ότι θα φύγει αλλά για όλα τα μέρη να πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις για το πώς θα λύσουν τα θέματα. Υπάρχουν συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδος, έχουν κάνει πρόοδο και νομίζω ότι είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι από πέρυσι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές δύσκολες πολιτικές αλλά υπάρχει τώρα ένα κενό και αυτό το χάσμα πρέπει να καλυφθεί με έναν τρόπο που όλοι οι θεσμοί να μπορούν να αποδεχθούν. Μέρος της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου ήταν πως όταν η Ελλάδα κάνει τα πράγματα που συμφωνήθηκαν το θέμα της αναδιάρθρωσης επίσης θα (πρέπει να επιλυθεί)», τόνισε.

«Ελπίζω -κατέληξε ο κ. Λιου- ότι όλα τα μέρη θα μπορέσουν να επανατοποθετηθούν με ισχυρή αποφασιστικότητα για να το επιλύσουν σύντομα διότι νομίζω ότι είναι στο καίριο συμφέρον της Ελλάδος, της Ευρώπης και της παγκόσμιας οικονομίας σε μια συγκυρία, στην οποία νησίδες ασφάλειας ή ανασφάλειας κάνουν την διάφορά. Θα είναι πολύ καλό να αποφύγουμε αυτό να συμβεί, να υπάρξει ένα σημείο αστάθειας».

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Απόφαση-σταθμός από το ΣτΕ | Σύνταξη 400 ευρώ για οφειλέτες με χρέη άνω των 30.000

Με απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας εντάσσει τους οφειλέτες των Ταμείων που δεν θεμιλιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, στην ίδια κατηγορία με τους ανασφάλιστους υπερήλικες που δικαιούνται την προνοιακή σύνταξη του ΟΠΕΚΑ.

Το πλήρες ποσό της οποίας ανέρχεται στα 399,54 ευρώ για το 2024, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου, η προϋπόθεση για τη λήψη της σύνταξης από ανασφάλιστους υπερίληκες, που είναι να μη λαμβάνουν ή να μην δικαιούνται οι ίδιοι σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, συντρέχει και όταν οι ενδιαφερόμενοι είναι ασφαλισμένοι που δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη από τον φορέα τους, λόγω του ότι έχουν οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες υπερβαίνουν το εκάστατο οριζόμενο από το νόμο κατώτατο όριο οφειλών που συμψηφίζονται ή παρακρατούνται από τη σύνταξη και τις οποίες αδυνατούν να εξοφλήσουν.

Το όριο συμφηφισμού των χρεών με σύνταξη είναι ως τις 30.000 ευρώ για τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ με χρέη από εργοδοτικές και ατομικές εισφορές, καθώς και από πλασματικά έτη, και ως 6.000 ευρώ για χρέη προς τον ΟΓΑ.

Πιο απλά, η απόφαση του ΣτΕ σημαίνει ότι οι οφειλέτες με χρέη ως 30.000 και ως 6.000 ευρώ δικαιούνται σύνταξη, καθώς οι οφειλέτες τους συμψηφίζονται με τη σύνταξη που θα λάβουν, ενώ αν τα χρέη τους υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ ή 6.000 ευρώ, αντίστοιχα, δικαιούνται να λάβουν τη σύνταξη του ανασφάλιστου από τον ΟΠΕΚΑ.

newsbomb.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Το Πάσχα της… ακρίβειας: 19% ακριβότερο το Πασχαλινό τραπέζι φέτος

Σύμφωνα με την ετήσια εκτίμηση του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας το κόστος φέτος -μετά από τιμοληψίες σε διάφορα καταστήματα– κυμαίνεται από 89,04€ έως 130,04€, ενώ πέρυσι ήταν από 76.53 ευρώ έως 109.03 ευρώ. Δηλαδή κατέγραψε αύξηση από 16,3 έως 19,3%.

«Χρυσός» ο οβελίας

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο αρνί η αύξηση φτάνει το 15,1%, στο κατσίκι το 25,1 σε σχέση με πέρυσι, ενώ πρωταθλητής των ανατιμήσεων είναι το ελαιόλαδο, που αυξήθηκε κατά 45,1%.

Δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που κατευθύνονται σε άλλα είδη κρεάτων όπως χοιρινό που είναι πολύ πιο οικονομικό.

«Οι τιμές είναι 12, 13 ευρώ αρνί κατσίκι, καλές τιμές, μπριζολίτσες, χοιρινά έχω 5 ευρώ, 6 ευρώ» ανέφερε κρεοπώλης.

Έως 166,6 ευρώ το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού για 5μελή οικογένεια

Η πρωινή εκπομπή του OPEN… έστρωσε ενδεικτικά το τραπέζι της Κυριακής για 5 άτομα: Με αρνί 6 κιλών, κόστους από 60 έως 90 ευρώ, κοκορέτσι, ανθότυρο, γραβιέρα, τυρόπιτα για όλους, σαλάτες, ψωμί, γλυκό, μπύρες, αναψυκτικά και βαμμένα αυγά. Συνολικά χρειάστηκαν από 136.66 έως 166.66 ευρώ.

«Φωτιά» και στα σοκολατένια αυγά

«Φωτιά» έχουν πάρει και οι τιμές στα σοκολατένια αυγά, λόγω της μεγάλης αύξησης που καταγράφει διεθνώς η τιμή του κακάο. «Προσπαθούμε με όσο λιγότερα, να κάνουμε αυτά που είναι να κάνουμε και τα έθιμα για το Πάσχα και όλα αλλά με λιγότερα, με σύνεση», ανέφερε πολίτης στο OPEN. Δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που αφήνουν τις αγορές τους για την τελευταία στιγμή  αναμένοντας μειωμένες τιμές.

ethnos.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

ΑΑΔΕ | Μέχρι πότε δόθηκε παράταση για τη διασύνδεση ταμειακών

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ανακοίνωσε την παροχή επιπλέον χρόνου διασύνδεσης ΦΗΜ και τερματικών POS σε 7.600 επιχειρήσεις, που διαθέτουν συστήματα, τα οποία, με βάση τα στοιχεία που έλαβε από τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Κατασκευαστών Ταμειακών συστημάτων (ΣΕΚΤ) και από τους Παρόχους Μέσων Πληρωμών (NSPs), είναι ασύμβατα μεταξύ τους, ώστε να προχωρήσουν στην άμεση αντικατάσταση, είτε της ΦΗΜ, είτε του τερματικού POS.

Λόγω τεχνικής αδυναμίας η παράταση

Ο επιπλέον χρόνος παρέχεται, καθώς οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, παρότι συμμορφώθηκαν με τις υποχρεώσεις τους και πληρούσαν τις σχετικές προϋποθέσεις επιτυχούς διασύνδεσης, διαθέτοντας τερματικά, που συμπεριλαμβάνονται στις Δηλώσεις Συμμόρφωσης των Παρόχων (NSPs/Acquirers) και αναβαθμισμένους ΦΗΜ με τεχνική δυνατότητα διασύνδεσης, εν τέλει δεν κατόρθωσαν να διασυνδεθούν χωρίς δική τους υπαιτιότητα, λόγω τεχνικής αδυναμίας κάποιας εκ των συσκευών τους.

Ειδικότερα, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕΓιώργου Πιτσιλή, παρατείνεται η προθεσμία διασύνδεσης για αυτές τις επιχειρήσεις έως και τις 10 Ιουνίου 2024, ώστε να προβούν, χωρίς τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων, στην προμήθεια ταμειακού συστήματος ή Μέσου Πληρωμής, ο συνδυασμός των οποίων θα διασφαλίζει την δυνατότητα διασύνδεσής τους για την σύννομη λήψη πληρωμών με κάρτα από την επιχείρησή τους.

Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν ήδη λάβει σχετικό e-mail από την ΑΑΔΕ, με το οποίο ενημερώνονται για τη σχετική παράταση της διασύνδεσης και τη δυνατότητα πληροφόρησής τους από τον Πίνακα ετοιμότητας διασύνδεσης μοντέλων POS με τύπους ταμειακών μηχανών, ο οποίος βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, στη διεύθυνση https://www.aade.gr/syndyasmoi-tameiakon-mihanon-pos

ethnos.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en