Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Το σχέδιο του Ερντογάν | Πώς η πτώση της λίρας θα μπορούσε να κάνει την Τουρκία πιο ανεξάρτητη

Την Τρίτη ο Ρετζέπ Ερντογάν παρουσίασε ένα σχέδιο διάσωσης του εθνικού νομίσματος

Πρόσφατα, η τουρκική λίρα έκανε άλλο ένα ρεκόρ πτώσης: για ένα δολάριο έδιναν ήδη περισσότερες από 18 λίρες, ενώ τον Φεβρουάριο κόστιζε 7 λίρες.
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Τουρκίας σε λίρες έφτασε επίσης σε ένα ρεκόρ 23%-23,5%. Το χρηματιστήριο κατέρρευσε σημαντικά. Με τέτοια κατάρρευση, ο κατώτατος μισθός, ο οποίος πριν από περίπου έναν χρόνο ήταν 390 δολάρια «καθαρά», έπεσε κάτω από τα 150 δολάρια.
Την Τρίτη, ο Ρετζέπ Ερντογάν παρουσίασε ένα σχέδιο διάσωσης του εθνικού νομίσματος. Η ανακοίνωση του σχεδίου επέτρεψε στη λίρα μέσα σε λίγες μέρες να ενισχυθεί στα 12,6-12,8 ανά δολάριο (σχεδόν στο επίπεδο στα τέλη Νοεμβρίου).
Όμως, η ανακοίνωση του σχεδίου διάσωσης δεν ξετύλιξε το κουβάρι των υπαρχόντων προβλημάτων. Παραμένει άγνωστο αν η ανατίμηση της λίρας θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο επίσημος πληθωρισμός στην Τουρκία τον Νοέμβριο σε ετήσιους όρους ξεπέρασε το 21%

Τον Δεκέμβριο, οι τιμές άρχισαν να αυξάνονται καταστροφικά. Οι πολίτες, σε κλίμα πανικού, άρχισαν να αγοράζουν αγαθά και συνάλλαγμα.
Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στη χώρα εδώ και αρκετές εβδομάδες και η Τουρκία βυθίζεται σε μια οικονομική και κοινωνικοπολιτική κρίση.
Η άμεση αιτία για την απότομη αποδυνάμωση της λίρας τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο ήταν οι διαδοχικές αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να μειώσει το βασικό επιτόκιο από 19% τον Σεπτέμβριο σε 14% τον Δεκέμβριο.
Αυτό έγινε υπό την πίεση του Ερντογάν, ο οποίος μετά την αλλαγή τριών ηγετών της Κεντρικής Τράπεζας σε δύο χρόνια, δεν άφησε περιθώριο για την ανεξαρτησία της.
Φρόντισε, επίσης, ο σημερινός ηγέτης να ασκήσει μια πολιτική επιτοκίων σύμφωνα με τις οικονομικές προοπτικές του ίδιου του Ερντογάν, ο οποίος πιστεύει ότι η μείωση των επιτοκίων όχι μόνο θα δώσει ώθηση στην οικονομία, αλλά θα βοηθήσει και έμμεσα στη μείωση του πληθωρισμού.
Κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην κυρίαρχη σήμερα μονεταριστική θεωρία που επιβάλλει το ΔΝΤ, η οποία προϋποθέτει περιορισμό του πληθωρισμού με αύξηση του βασικού επιτοκίου.

Όμως, υπάρχει κάποια λογική στη στάση του Ερντογάν

εάν ο πληθωρισμός είναι κυρίως μη μονεταριστικής φύσης (όπως στη Ρωσία), τότε οι προσπάθειες μείωσής του, αυξάνοντας τα επιτόκια, θα καταπνίξουν την οικονομία παρά θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη των τιμών.
Και παρόλο που η κατάσταση στην Τουρκία δεν είναι ίδια με τη Ρωσία, η Τουρκία αποφάσισε να επαναστατήσει ενάντια στο ΔΝΤ. Όσο για τον Ερντογάν, φαίνεται να σχεδιάζει κάτι, θυσιάζοντας εσκεμμένα τη σταθερότητα της λίρας για χάρη της διατήρησης της οικονομικής ανάπτυξης.
Στον 21ο αιώνα η Τουρκία έχει κάνει μια σημαντική οικονομική πρόοδο. Από το 2000, σύμφωνα με τα τουρκικά στατιστικά στοιχεία, η οικονομία της χώρας έχει αυξηθεί περισσότερο από 2,6 φορές, ενώ, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, 2,3 φορές. Από τις μεγάλες και μεσαίες οικονομίες, μόνο η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε ταχύτερα.
Επιπλέον, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση ότι η σταθερότητα των τιμών είναι πρωταρχικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη, στην Τουρκία, κατά τη διάρκεια της οικονομικής ανάπτυξης, ο πληθωρισμός δεν έπεσε ποτέ κάτω από το 6,5% και στο μέγιστο έφτανε το 45%.
Προφανώς, αυτό εξηγεί τη στάση του Ερντογάν για τον περιορισμό του πληθωρισμού αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο.

Πώς πέτυχαν αυτό το άλμα;

Η Τουρκία εξαρτάται από τις εισαγωγές πρώτων υλών της βιομηχανίας, της γεωργίας και της ενέργειας. Όμως, υπό αυτές τις συνθήκες, οι τουρκικές αρχές μπόρεσαν να παίξουν καλά τα χαρτιά τους.
Η Τουρκία έχει ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) με πολύ ευνοϊκούς όρους. Το 1995 η οικονομία της ήταν υπανάπτυκτη και η χώρα ήταν προσανατολισμένη δυτικά. Προφανώς, για αυτόν τον λόγο της επετράπη να μην περιορίσει το μέγεθος των δασμών!
Επιπλέον, άφησαν τα δικαιώματα σε μια σειρά δασμολογικών και μη δασμολογικών μέτρων προστασίας. Γενικά, με την ένταξη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου με ευνοϊκούς όρους, οι τουρκικές αρχές προστάτεψαν την εγχώρια αγορά τους.
Επιπλέον, με σχετικά ευνοϊκούς όρους, συνήφθη η τελωνειακή ένωση με την ΕΕ και εγκρίθηκε μια ολόκληρη σειρά νομοθετικών μέτρων για τη στήριξη της μεταποιητικής βιομηχανίας, με βάση πρωτοφανή φορολογικά κίνητρα, ειδικές τιμές για τους τοπικούς επεξεργαστές, ισχυρή υποστήριξη για την εξαγωγή προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία κ.λπ.
Αυτά τα μέτρα, σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα ελεύθερου εργατικού δυναμικού (η Τουρκία εξακολουθεί να τροφοδοτεί την αγορά εργασίας στη βιομηχανία εις βάρος των κατοίκων της υπαίθρου) οδήγησε στο γεγονός ότι έως και το 50% των απασχολουμένων εργάζονται στη βιομηχανία.
Στον τομέα των εξαγωγών τα τελευταία 25 χρόνια, το μερίδιο της ελαφριάς βιομηχανίας μειώθηκε από 41% σε 18%, ενώ το μερίδιο της μηχανολογίας αυξήθηκε από 11% σε 31%. Άρα είναι λάθος να πιστεύουμε ότι τα πράγματα είναι άσχημα στην τουρκική οικονομία.
Παρεμπιπτόντως, μόλις τις προάλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αύξησε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας το 2021 από 5,2% σε 9%. Αυτό είναι υψηλότερο απ’ ό,τι στην Κίνα!

Όμως, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις

Η ανάπτυξη της οικονομίας οφειλόταν κυρίως στην εισροή ξένων κεφαλαίων.
Εξάλλου, η Τουρκία δεν μπορούσε να αυξήσει την κεφαλαιοποίηση, για παράδειγμα, εξάγοντας πρώτες ύλες λόγω της σχεδόν πλήρης απουσίας τους. Στηριζόταν στις κοινοπραξίες ή στους παραγωγικές εγκαταστάσεις ξένων εταιρειών, καθώς και στον τουρισμό.
Η Τουρκία είναι μια χώρα με σημαντικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Δηλαδή, εξαρτάται από τον αδιάκοπο ανεφοδιασμό από το εξωτερικό, από την εισροή ή εκροή ξένων επενδύσεων.
Όταν ο Ερντογάν πήρε τον δρόμο της αύξησης της ανεξαρτησίας της χώρας, αντιμετώπισε αμερικανικές κυρώσεις και μείωση των εισροών κεφαλαίων από τη Δύση.
Επίσης, όταν ασχολήθηκε με τον νεοθωμανισμό και άλλα μεγάλα έργα, έγινε σαφές ότι η Τουρκία μπορεί να μην τα καταφέρει οικονομικά. Δεν υπήρχε τύχη και με τον τουρισμό: πρώτα τριβή με τη Ρωσία και μετά πανδημία.
Ο Εμίρης του Κατάρ βοήθησε τον Ερντογάν να ξεπεράσει την οικονομική κρίση στη χώρα το 2018, με αντάλλαγμα την προστασία από την «αδελφική» αγκαλιά της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ.
Η κατάσταση σταθεροποιήθηκε χάρη στην εισροή στην οικονομία δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Κατάρ.
Σήμερα ο Ερντογάν αναμένει να λάβει παρόμοια βοήθεια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία επισκέφθηκε πρόσφατα.
Επειδή το δικό του σχέδιο διάσωσης (υπόσχεση αντιστάθμισης των ζημιών που υφίστανται οι πελάτες τραπεζών εάν το επιτόκιο μιας κατάθεσης σε λίρες είναι μικρότερο από την πτώση του έναντι των σκληρών νομισμάτων, μηδενισμός του φόρου στα εισοδήματα από επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα στο εθνικό νόμισμα) δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις.
Ταυτόχρονα, οι ενέργειες του Ερντογάν έχουν έναν στόχο
Φαίνεται ότι καθιστώντας το εθνικό νόμισμα φθηνότερο και στηρίζοντας την οικονομία με βιομηχανική ανάπτυξη και εξαγωγές, προσδοκά να ξεφύγει από το αιώνιο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσει την υπερβολική εξάρτηση της χώρας από ξένα κεφάλαια, που σημαίνει ότι θα κάνει ένα ακόμη βήμα προς μεγαλύτερη ανεξαρτησία.
Όμως, αυτός ο δρόμος περιλαμβάνει μια σημαντική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των απλών Τούρκων, μέχρι τη μαζική φτωχοποίηση.
Θεωρητικά αυτό είναι εφικτό εάν το εκλογικό σώμα τον υποστηρίξει. Αλλά ο Ερντογάν έχει ήδη προβλήματα με αυτό: σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αν οι εκλογές γίνονταν τώρα, δύσκολα θα περνούσε στον δεύτερο γύρο.
Γι’ αυτόν τον λόγο, τα σχέδιά του, αντί να ενισχύσουν την οικονομική κυριαρχία και την οικονομική ανάπτυξη, μπορούν να καταλήξουν σε μια μεγάλης κλίμακας συστημική κρίση που θα πετάξει την Τουρκία χρόνια πίσω, αν όχι δεκαετίες.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Η Τουρκία μετατρέπει τους μαθητές της σε «Γκρίζους Λύκους»

Έμφαση στη γεωγραφική θέση της Τουρκίας, με χάρτες που θα σχετίζονται με την ανυπόστατη θεωρία της Γαλάζιας Πατρίδας, την «πατρίδα των αιθέρων» και τη Θάλασσα των Νήσων, θα δίνει το αυτοαπακαλούμενο «Εκπαιδευτικό μοντέλο του Αιώνα».

Η κίνηση αυτή θεωρείται ενδεικτική της ατζέντας διεκδικήσεων της γείτονας για τα επόμενα χρόνια, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η Απογευματινή.

«Τρέχει» το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας όσον αφορά το μάθημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» στα τουρκικά σχολεία ετοιμάζοντας να τυπώσει ακόμα και τα ανάλογα βιβλία. Το τύπωμα αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά αφότου ολοκληρωθεί η διαβούλευση την Παρασκευή.

Επίσης, οι Τούρκοι μαθητές θα διδάσκονται ότι ουδέποτε διαπράχθηκαν οι γεινοκτονίες σε βάρος των ιστορικών λαών της Ανατολής (Αρμενίων, Ποντίων και άλλων εθνοτήτων). Ακόμη, θα διδάσκονται για την αξία του τουρκικού ορυκτού πλούτου και των γραμμών ενέργειας που διέρχονται από τη χώρα.

Μάλιστα, θα παρέχονται η αιτιολογία γιατί η Τουρκία επιμένει στο να μην προσχωρεί στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, τα κατεχόμενα θα περιγράφονται ως δήθεν ανεξάρτητητο κράτος.

Επιπλέον, θα διδάσκεται η σημασία της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής, ιδίως της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, στην εξωτερική πολιτική.

Στο μάθημα «Ιστορία της Τουρκικής Επανάστασης και Κεμαλισμός», οι μαθητές θα διδάσκονται τα αίτια και τις συνέπειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο, την έναρξη της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου μετά τον πόλεμο, την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών και του ΔΝΤ, τα σιωνιστικά κινήματα, το Παλαιστινιακό ζήτημα και την αλλαγή της μορφής της αποικιοκρατίας.

Γαλάζια Πατρίδα

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η «Γαλάζια Πατρίδα είναι η κόκκινη γραμμή της ανεξαρτησίας της Τουρκίας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

«H Γαλάζια Πατρίδα η οποία είναι η κόκκινη γραμμή της Ανεξαρτησίας μας, τώρα εντάχθηκε στη διδακτέα ύλη!

Στη διδακτέα ύλη, τονίστηκε η σημασία της ανάγκης προστασίας και υπεράσπισης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας, η οποία περιβάλλεται από θάλασσες από τρεις πλευρές και έχει μια εσωτερική θάλασσα, ενώ εντάχθηκε η αξία της “Γαλάζιας Πατρίδας” στη γεωπολιτική της χώρας όσον αφορά τα σύνορα στη ‘Θάλασσα των Νήσων’ (σ.σ. Αιγαίο), τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μεσόγειο και τη Θάλασσα του Μαρμαρά. #Από τις ρίζες στο μέλλον»

Υπ. Παιδείας: «Η Γαλάζια Πατρίδα είναι ο φυσικός σύμμαχός μας»

Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «η Γαλάζια Πατρίδα είναι ο φυσικός σύμμαχός μας».

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Με την έγκριση των επιτροπών, Εντάχθηκαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στη διδακτέα ύλη. Και το
αναφέρω επίσης επειδή συζητήθηκε πολύ, η έννοια της Γαλάζιας Πατρίδας, η περιοχή που είναι o φυσικός σύμμαχος της Τουρκίας. Αυτά υπάρχουν μέσα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Αυτά ναι είναι νέα βήματα» 
ανέφερε ο Γιουσούφ Τεκίν

«Όταν ολοκληρωθεί η περίοδος διαβούλευσης, η επιτροπή θα οριστικοποιήσει το πρόγραμμα , θα τυπωθούν τα βιβλία και θα ξεκινήσει η ενημέρωση των καθηγητών .Θα είναι η νέα περίοδος» πρόσθεσε ο υπουργός Παιδείας.

Και ο χάρτης της «Γαλάζιας Πατρίδας» μέσα στο βιβλίο

Το σχέδιο εκπαίδευσης της Γαλάζιας Πατρίδας αναφέρει:

-Παράλληλα με την έμφαση στη σημασία των χαρακτηριστικών της θέσης της Τουρκίας, συζητούνται επίσης χάρτες που σχετίζονται με τη ‘Γαλάζια Πατρίδα’ και την ‘Ουράνια Πατρίδα’. Κατά τη διαδικασία αυτή, τονίζεται η αξία του πατριωτισμού με την αναφορά του δίκαιου αγώνα της Τουρκίας ενάντια στις απαιτήσεις που αγνοούν τα νομικά και γεωγραφικά δικαιώματά της στη ‘Θάλασσα των Νήσων’ ( σ.σ. Αιγαίο) και την Ανατολική Μεσόγειο. Τονίζεται η σημασία της νήσου Κύπρου για την Τουρκία και τον Τουρκογενή κόσμο…

-Όταν εξετάζεται η ‘Γαλάζια Πατρίδα’ (Μαύρη Θάλασσα, Μεσόγειος Θάλασσα, ‘Θάλασσα των Νήσων'( σ.σ. Αιγαίο), Θάλασσα του Μαρμαρά), μπορούν να διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και τα δικαιώματά της στα διεθνή ύδατα σήμερα/στο μέλλον ή το Σχέδιο Παροχής Νερού που λαμβάνει χώρα με την ‘ΤΔΒΚ’. Οι πληροφορίες που συλλέγονται οργανώνονται και αναλύονται. Οι πληροφορίες αυτές μελετώνται σε χάρτη…

-Το έργο της προετοιμασίας ενός πίνακα σχετικά με τους ενεργειακούς πόρους υδρογονανθράκων στη ‘Γαλάζια Πατρίδα’, τις παραγωγικές δραστηριότητες της Τουρκίας στο εξωτερικό.

Η Ελλάδα θέλει να μετατρέψει την Κύπρο σε Κρήτη

Την ίδια ώρα, κατηγορίες κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα θέλει να μετατρέψει την Κύπρο σε Κρήτη και να αποκλείσει την Τουρκία από την ανατολική Μεσόγειο.

«Υπάρχει τραμπουκισμός, πίεση, αδικία και ανομία στη στάση της ΕΕ. Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να το χωνέψω αυτό. Ο στόχος της Ελλάδας και των συμμάχων της είναι να μετατρέψουν την Κύπρο σε Κρήτη, να αποκλείσουν την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο και να προσπαθήσουν να περικυκλώσουν την Ανατολία καθώς επίσης και να μετατρέψουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα σε μια μειονότητα μέσα στην ίδια της την πατρίδα» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Είναι παράλογο να μιλάμε για την αποχώρηση των Τούρκων στρατιωτών από το νησί τη στιγμή που ξεκινάμε τα προγράμματα για τον εορτασμό της 50ης επετείου. Κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει αντίστοιχες ομιλίες από εμάς. Θα γιορτάσουμε την 50ή επέτειο της επιχείρησης με μεγάλο ενθουσιασμό».

newsbomb.gr

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Η Κομισιόν ξεκινά έρευνα κατά του Facebook και του Instagram | Υποψίες ότι δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους στο θέμα της παραπληροφόρησης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα κατά των κοινωνικών δικτύων Facebook και Instagram για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι δεν τηρούν την υποχρεώσεις τους στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης εν όψει των ευρωπαϊκών εκλογών του Ιουνίου, την ώρα που εκφράζονται ανησυχίες για ενδεχόμενη χειραγώγηση της κοινής γνώμης από την Ρωσία.

«Αυτή η Κομισιόν έχει θέσει σε λειτουργία εργαλεία για την προστασία των ευρωπαίων πολιτών από την παραπληροφόρηση και της χειραγώγηση των πληροφοριών από τρίτες χώρες», δήλωσε η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Οταν υπάρχουν υποψίες για παραβίαση των κανόνων, αναλαμβάνουμε δράση. Αυτό συμβαίνει πάντα, αλλά ιδιαιτέρως σε περίοδο εκλογών».

Πρόκειται για την πέμπτη επίσημη έρευνα που διεξάγεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του νέου κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), ο οποίος ετέθη σε ισχύ τον περασμένο χρόνο γα την αντιμετώπιση του παράνομου online περιεχομένου και προϊόντων.

Η Κομισιόν έχει ήδη ξεκινήσει δύο έρευνες κατά του TikTok. Στο πλαίσιο της μίας από τις δύο έρευνες, η θυγατρική της κινεζικής ByteDance αναγκάσθηκε να διακόψει την περασμένη εβδομάδα την νέα εφαρμογή Lite που ανταμείψει τους χρήστες για τον χρόνο που περνούν μπροστά στην οθόνη, πράγμα που θεωρείται ότι δημιουργεί κινδύνους εθισμού στους νέους.

Στις αρχές Μαρτίου, κινήθηκε διαδικασία κατά της AliExpress, θυγατρικής της Alibaba, λόγω υποψιών ότι δεν λαμβάνει αρκετά μέτρα κατά της πώλησης επικίνδυνων προϊόντων όπως τα πλαστά φάρμακα.

Η πρώτη επίσημη έρευνα αφορούσε επίσης κινδύνους που συνδέονται με την παραπληροφόρηση. Ξεκίνησε στις 18 Δεκεμβρίου κατά του Χ (πρώην Twitter) για παραλείψεις σχετικές με τον έλεγχο περιεχομένου και την διαφάνεια.

Ο κανονισμός για τις ψηφιακές υπηρεσίες εφαρμόζεται από το τέλος του Αυγούστου στις μεγαλύτερες ψηφιακές πλατφόρμες όπως το X, TikTok, οι μεγάλες πλατφόρμες της Meta (Facebook, Instagram), στην Apple, την Google, την Microsoft και την Amazon.

Συνολικά, 23 μεγάλοι παράγοντες του Ιντερνετ, ανάμεσά τους τρεις πορνογραφικές ιστοσελίδες (Pornhub, Stripchat και XVideos), έχουν τεθεί υπό άμεση παρακολούθηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι παραβάτες υποχρεούνται να πληρώσουν πρόστιμα που φθάνουν μέχρι και το 6% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους, αλλά προβλέπεται έως και η απαγόρευση λειτουργίας τους στην Ευρώπη σε περιπτώσεις σοβαρών και επανειλημμένων παραβιάσεων των ευρωπαϊκών κανόνων.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Φωτιά στο Μάτι | Εξι κατηγορούμενοι ένοχοι για την τραγωδία

Την απόφασή του επί της ενοχής των 21 κατηγορουμένων στη δίκη για τη φωτιά στο Μάτι ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών έπειτα από μακρά ακροαματική διαδικασία.

Συνολικά το δικαστήριο έκρινε ενόχους 6 από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους με συγγενείς θυμάτων που βρίσκονταν στην αίθουσα να φωνάζουν «ντροπή σας» προς το δικαστήριο. «Μπράβο σας, μπραβο σας, έχετε χάσει παιδί;», «όλοι αθώοι, έπρεπε από μόνοι τους να μπoυν στη φυλακη», φώναζαν οι συγγενείς των θυμάτων.

Ειδικότερα με την απόφαση του το δικαστήριο υιοθέτησε εν μέρει την εισαγγελική πρόταση και κήρυξε ενόχους τους:

  • – Σωτήρη Τερζούδη τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου)
  • – Βασίλη Ματθαιόπουλο τότε υπαρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα),
  • – Ιωάννη Φωστιέρη τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια)
  • – Νικόλαο Παναγιωτόπουλο τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπους, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων),
  • – Χαράλαμπο Χιώνη τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπους, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων) και
  • – Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο κάτοικο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος ΓκολφίνοςΦίλιππος ΠαντελεάκοςΔαμιανός ΠαπαδόπουλοςΧρήστος ΛάμπρηςΧρήστος ΔροσόπουλοςΓεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

«Χάθηκε η ντροπή», δήλωσε δικηγόρος θυμάτων μετά την απόφαση του δικαστηρίου.
protothema.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en