Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Το σχέδιο του Ερντογάν | Πώς η πτώση της λίρας θα μπορούσε να κάνει την Τουρκία πιο ανεξάρτητη

Την Τρίτη ο Ρετζέπ Ερντογάν παρουσίασε ένα σχέδιο διάσωσης του εθνικού νομίσματος

Πρόσφατα, η τουρκική λίρα έκανε άλλο ένα ρεκόρ πτώσης: για ένα δολάριο έδιναν ήδη περισσότερες από 18 λίρες, ενώ τον Φεβρουάριο κόστιζε 7 λίρες.
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Τουρκίας σε λίρες έφτασε επίσης σε ένα ρεκόρ 23%-23,5%. Το χρηματιστήριο κατέρρευσε σημαντικά. Με τέτοια κατάρρευση, ο κατώτατος μισθός, ο οποίος πριν από περίπου έναν χρόνο ήταν 390 δολάρια «καθαρά», έπεσε κάτω από τα 150 δολάρια.
Την Τρίτη, ο Ρετζέπ Ερντογάν παρουσίασε ένα σχέδιο διάσωσης του εθνικού νομίσματος. Η ανακοίνωση του σχεδίου επέτρεψε στη λίρα μέσα σε λίγες μέρες να ενισχυθεί στα 12,6-12,8 ανά δολάριο (σχεδόν στο επίπεδο στα τέλη Νοεμβρίου).
Όμως, η ανακοίνωση του σχεδίου διάσωσης δεν ξετύλιξε το κουβάρι των υπαρχόντων προβλημάτων. Παραμένει άγνωστο αν η ανατίμηση της λίρας θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο επίσημος πληθωρισμός στην Τουρκία τον Νοέμβριο σε ετήσιους όρους ξεπέρασε το 21%

Τον Δεκέμβριο, οι τιμές άρχισαν να αυξάνονται καταστροφικά. Οι πολίτες, σε κλίμα πανικού, άρχισαν να αγοράζουν αγαθά και συνάλλαγμα.
Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στη χώρα εδώ και αρκετές εβδομάδες και η Τουρκία βυθίζεται σε μια οικονομική και κοινωνικοπολιτική κρίση.
Η άμεση αιτία για την απότομη αποδυνάμωση της λίρας τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο ήταν οι διαδοχικές αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να μειώσει το βασικό επιτόκιο από 19% τον Σεπτέμβριο σε 14% τον Δεκέμβριο.
Αυτό έγινε υπό την πίεση του Ερντογάν, ο οποίος μετά την αλλαγή τριών ηγετών της Κεντρικής Τράπεζας σε δύο χρόνια, δεν άφησε περιθώριο για την ανεξαρτησία της.
Φρόντισε, επίσης, ο σημερινός ηγέτης να ασκήσει μια πολιτική επιτοκίων σύμφωνα με τις οικονομικές προοπτικές του ίδιου του Ερντογάν, ο οποίος πιστεύει ότι η μείωση των επιτοκίων όχι μόνο θα δώσει ώθηση στην οικονομία, αλλά θα βοηθήσει και έμμεσα στη μείωση του πληθωρισμού.
Κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην κυρίαρχη σήμερα μονεταριστική θεωρία που επιβάλλει το ΔΝΤ, η οποία προϋποθέτει περιορισμό του πληθωρισμού με αύξηση του βασικού επιτοκίου.

Όμως, υπάρχει κάποια λογική στη στάση του Ερντογάν

εάν ο πληθωρισμός είναι κυρίως μη μονεταριστικής φύσης (όπως στη Ρωσία), τότε οι προσπάθειες μείωσής του, αυξάνοντας τα επιτόκια, θα καταπνίξουν την οικονομία παρά θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη των τιμών.
Και παρόλο που η κατάσταση στην Τουρκία δεν είναι ίδια με τη Ρωσία, η Τουρκία αποφάσισε να επαναστατήσει ενάντια στο ΔΝΤ. Όσο για τον Ερντογάν, φαίνεται να σχεδιάζει κάτι, θυσιάζοντας εσκεμμένα τη σταθερότητα της λίρας για χάρη της διατήρησης της οικονομικής ανάπτυξης.
Στον 21ο αιώνα η Τουρκία έχει κάνει μια σημαντική οικονομική πρόοδο. Από το 2000, σύμφωνα με τα τουρκικά στατιστικά στοιχεία, η οικονομία της χώρας έχει αυξηθεί περισσότερο από 2,6 φορές, ενώ, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, 2,3 φορές. Από τις μεγάλες και μεσαίες οικονομίες, μόνο η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε ταχύτερα.
Επιπλέον, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση ότι η σταθερότητα των τιμών είναι πρωταρχικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη, στην Τουρκία, κατά τη διάρκεια της οικονομικής ανάπτυξης, ο πληθωρισμός δεν έπεσε ποτέ κάτω από το 6,5% και στο μέγιστο έφτανε το 45%.
Προφανώς, αυτό εξηγεί τη στάση του Ερντογάν για τον περιορισμό του πληθωρισμού αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο.

Πώς πέτυχαν αυτό το άλμα;

Η Τουρκία εξαρτάται από τις εισαγωγές πρώτων υλών της βιομηχανίας, της γεωργίας και της ενέργειας. Όμως, υπό αυτές τις συνθήκες, οι τουρκικές αρχές μπόρεσαν να παίξουν καλά τα χαρτιά τους.
Η Τουρκία έχει ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) με πολύ ευνοϊκούς όρους. Το 1995 η οικονομία της ήταν υπανάπτυκτη και η χώρα ήταν προσανατολισμένη δυτικά. Προφανώς, για αυτόν τον λόγο της επετράπη να μην περιορίσει το μέγεθος των δασμών!
Επιπλέον, άφησαν τα δικαιώματα σε μια σειρά δασμολογικών και μη δασμολογικών μέτρων προστασίας. Γενικά, με την ένταξη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου με ευνοϊκούς όρους, οι τουρκικές αρχές προστάτεψαν την εγχώρια αγορά τους.
Επιπλέον, με σχετικά ευνοϊκούς όρους, συνήφθη η τελωνειακή ένωση με την ΕΕ και εγκρίθηκε μια ολόκληρη σειρά νομοθετικών μέτρων για τη στήριξη της μεταποιητικής βιομηχανίας, με βάση πρωτοφανή φορολογικά κίνητρα, ειδικές τιμές για τους τοπικούς επεξεργαστές, ισχυρή υποστήριξη για την εξαγωγή προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία κ.λπ.
Αυτά τα μέτρα, σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα ελεύθερου εργατικού δυναμικού (η Τουρκία εξακολουθεί να τροφοδοτεί την αγορά εργασίας στη βιομηχανία εις βάρος των κατοίκων της υπαίθρου) οδήγησε στο γεγονός ότι έως και το 50% των απασχολουμένων εργάζονται στη βιομηχανία.
Στον τομέα των εξαγωγών τα τελευταία 25 χρόνια, το μερίδιο της ελαφριάς βιομηχανίας μειώθηκε από 41% σε 18%, ενώ το μερίδιο της μηχανολογίας αυξήθηκε από 11% σε 31%. Άρα είναι λάθος να πιστεύουμε ότι τα πράγματα είναι άσχημα στην τουρκική οικονομία.
Παρεμπιπτόντως, μόλις τις προάλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αύξησε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας το 2021 από 5,2% σε 9%. Αυτό είναι υψηλότερο απ’ ό,τι στην Κίνα!

Όμως, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις

Η ανάπτυξη της οικονομίας οφειλόταν κυρίως στην εισροή ξένων κεφαλαίων.
Εξάλλου, η Τουρκία δεν μπορούσε να αυξήσει την κεφαλαιοποίηση, για παράδειγμα, εξάγοντας πρώτες ύλες λόγω της σχεδόν πλήρης απουσίας τους. Στηριζόταν στις κοινοπραξίες ή στους παραγωγικές εγκαταστάσεις ξένων εταιρειών, καθώς και στον τουρισμό.
Η Τουρκία είναι μια χώρα με σημαντικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Δηλαδή, εξαρτάται από τον αδιάκοπο ανεφοδιασμό από το εξωτερικό, από την εισροή ή εκροή ξένων επενδύσεων.
Όταν ο Ερντογάν πήρε τον δρόμο της αύξησης της ανεξαρτησίας της χώρας, αντιμετώπισε αμερικανικές κυρώσεις και μείωση των εισροών κεφαλαίων από τη Δύση.
Επίσης, όταν ασχολήθηκε με τον νεοθωμανισμό και άλλα μεγάλα έργα, έγινε σαφές ότι η Τουρκία μπορεί να μην τα καταφέρει οικονομικά. Δεν υπήρχε τύχη και με τον τουρισμό: πρώτα τριβή με τη Ρωσία και μετά πανδημία.
Ο Εμίρης του Κατάρ βοήθησε τον Ερντογάν να ξεπεράσει την οικονομική κρίση στη χώρα το 2018, με αντάλλαγμα την προστασία από την «αδελφική» αγκαλιά της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ.
Η κατάσταση σταθεροποιήθηκε χάρη στην εισροή στην οικονομία δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Κατάρ.
Σήμερα ο Ερντογάν αναμένει να λάβει παρόμοια βοήθεια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία επισκέφθηκε πρόσφατα.
Επειδή το δικό του σχέδιο διάσωσης (υπόσχεση αντιστάθμισης των ζημιών που υφίστανται οι πελάτες τραπεζών εάν το επιτόκιο μιας κατάθεσης σε λίρες είναι μικρότερο από την πτώση του έναντι των σκληρών νομισμάτων, μηδενισμός του φόρου στα εισοδήματα από επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα στο εθνικό νόμισμα) δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις.
Ταυτόχρονα, οι ενέργειες του Ερντογάν έχουν έναν στόχο
Φαίνεται ότι καθιστώντας το εθνικό νόμισμα φθηνότερο και στηρίζοντας την οικονομία με βιομηχανική ανάπτυξη και εξαγωγές, προσδοκά να ξεφύγει από το αιώνιο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσει την υπερβολική εξάρτηση της χώρας από ξένα κεφάλαια, που σημαίνει ότι θα κάνει ένα ακόμη βήμα προς μεγαλύτερη ανεξαρτησία.
Όμως, αυτός ο δρόμος περιλαμβάνει μια σημαντική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των απλών Τούρκων, μέχρι τη μαζική φτωχοποίηση.
Θεωρητικά αυτό είναι εφικτό εάν το εκλογικό σώμα τον υποστηρίξει. Αλλά ο Ερντογάν έχει ήδη προβλήματα με αυτό: σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αν οι εκλογές γίνονταν τώρα, δύσκολα θα περνούσε στον δεύτερο γύρο.
Γι’ αυτόν τον λόγο, τα σχέδιά του, αντί να ενισχύσουν την οικονομική κυριαρχία και την οικονομική ανάπτυξη, μπορούν να καταλήξουν σε μια μεγάλης κλίμακας συστημική κρίση που θα πετάξει την Τουρκία χρόνια πίσω, αν όχι δεκαετίες.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Πλημμύρες στη Βαλένθια: Αιτίες και Επιπτώσεις

Οι πρόσφατες πλημμύρες στη Βαλένθια έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές και έχουν αναδείξει τα προβλήματα που σχετίζονται με την ανθρώπινη παρέμβαση και την κλιματική αλλαγή. Η αστικοποίηση έχει περιορίσει τους φυσικούς απορροφητικούς χώρους, όπως οι υγρότοποι, γεγονός που έχει οδηγήσει σε αυξημένη ευαλωτότητα στις πλημμύρες.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο με παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας να εναλλάσσονται με έντονες βροχοπτώσεις. Οι συνέπειες περιλαμβάνουν καταστροφή υποδομών, απώλειες ζωών, μόλυνση του περιβάλλοντος και σοβαρές ζημιές στη γεωργία.

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις, προτείνονται μέτρα όπως η ανάπτυξη αντιπλημμυρικών υποδομών, η αποκατάσταση φυσικών περιοχών και η εκπαίδευση της κοινότητας σε θέματα αυτοπροστασίας. Η συνεργασία μεταξύ των φορέων και των πολιτών είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πόλεων.

Συνολικά, πιστεύει ότι η συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης, επιστημόνων και τοπικών κοινοτήτων είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ευημερία των πολιτών. Η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα των πόλεων εξαρτώνται από την ικανότητα προσαρμογής και τη μάθηση από τα λάθη του παρελθόντος.

Γιάννης Γεωργαλής

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Πλημμύρες στη Βαλένθια | Απόγνωση και λεηλασίες ενώ συνεχίζεται η αναζήτηση αγνοουμένων κάτω από τη λάσπη

Μετα-αποκαλυπτικές σκηνές εξελίσσονται στη Βαλένθια και τις άλλες περιοχές της Ισπανίας που επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες. Καθώς ο αριθμός των νεκρών -158 μέχρι στιγμής- συνεχίζει να ανεβαίνει και έρχονται προειδοποιήσεις για νέες πλημμύρες, απεγνωσμένοι κάτοικοι ψάχνουν στους θαμμένους στη λάσπη διαδρόμους των καταστραμμένων σούπερ μάρκετ, φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος προειδοποίησε ότι «το φαινόμενο δεν έχει τελειώσει», καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, έχει κηρύξει την περιοχή ζώνη καταστροφής.

Οι υποδομές -δρόμοι, γέφυρες, σιδηρόδρομοι, υπηρεσίες, έχουν καταστραφεί. Το δικαστικό μέγαρο στο κτίριο της Βαλένθια προσωρινά χρησιμοποιείται ως χώρος που μεταφέρονται οι σοροί των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους, καθώς τα σωστικά συνεργεία αναζητούν κάτω από τόνους λάσπης και φερτών υλικών δεκάδες αγνοούμενους. Στους δρόμους, έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις του ισπανικού στρατού, καθώς η κατάσταση απειλείται να ξεφύγει από κάθε έλεγχο: ήδη, οι ισπανικές αρχές αναφέρουν ότι έντεκα συνελήφθησαν καθώς βρήκαν την ευκαιρία να προβούν σε λεηλασίες (σε εμπορικά κέντρα και αυτοκίνητα), εκμεταλλευόμενοι το χάος και την απόγνωση που επικρατεί στην περιοχή.

«Δεν είμαστε κλέφτες. Πρέπει να ταϊσουμε τα παιδιά μας όμως», λέει ένας απεγνωσμένος άνδρας, ο οποίος κραδαίνει βρεφικές τροφές που παίρνει για το μωρό του από ένα κατεστραμμένο από την πλημμύρα σούπερ μάρκετ. Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς πρόσβαση στα απολύτως απαραίτητα, χωρίς υδροδότηση και ρεύμα.

Ο πρόεδρος της περιφέρειας της Βαλένθια, Κάρλος Μαζόν, ζήτησε χθες τη συνδρομή του ισπανικού στρατού, για να διαμοιράσει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους πληγέντες. Η κυβέρνηση Σάντσεθ απάντησε ότι θα στείλει άλλους 500 στρατιώτες και εθνοφρουρούς, οι οποίοι αναμένονται στην περιοχή σήμερα το πρωί. Όμως πώς θα διανέμει τρόφιμα όταν αυτά δεν μπορούν να μεταφερθούν στην καλυμμένη από λάσπη Βαλένθια;

Μέσα από τα συντρίμμια, τα στρώματα λάσπης και πέτρας που άφησαν τα ορμητικά νερά στο πέρασμά τους, προκαλώντας τη χειρότερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της Ισπανίας (και τη δεύτερη πιο φονική πλημμύρα στην Ευρώπη μετά από αυτή της Γερμανίας) αναδύεται η φρίκη. Στις περιοχές, οι οποίες μοιάζουν να έχουν χτυπηθεί από τσουνάμι, τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν μέσα στα στοιβαγμένα σαν παιχνίδια αυτοκίνητα, αλλά και σε θαμμένα σπίτια, κάτω από ξεριζωμένα δέντρα και αντικείμενα, για πτώματα. Εκφράζονται φόβοι ότι πολλοί από τους αγνοούμενους είναι θαμμένοι κάτω από τους τόνους λάσπης που έχουν καλύψει τη Βαλένθια.

Περισσότεροι από χίλιοι στρατιώτες έχουν επιφορτιστεί με το καθήκον να ψάχνουν από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο και πόρτα- πόρτα για να βρουν πτώματα. Καθώς τα ορμητικά νερά μετέτρεψαν στενούς δρόμους σε φονικές παγίδες και καθώς ποτάμια πέρασαν μέσα από σπίτια και επιχειρήσεις -που λειτουργούσαν- παρέσυραν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Αυτοκίνητα, ανθρώπους, ζώα, ως και γέφυρες. Και ανακαλύπτουν φρικτές ιστορίες από αυτές τις οκτώ ώρες της πλημμύρας. Όπως αυτή των οκτώ ανθρώπων που βρέθηκαν νεκροί σε γκαράζ πολυκατοικίας, αφού πνίγηκαν προσπαθώντας να πάρουν τα αυτοκίνητά τους και να διαφύγουν.

Αλλά και γι’ αυτούς που επέζησαν, η κατάσταση είναι φρικτή. Χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι και περιπλανώνται στους δρόμους απεγνωσμένοι, ψάχνοντας κάτι για να φάνε. Όμως υπάρχουν και εγκλωβισμένοι. Κάτοικοι της Βαλένθια λένε πως σε πολλά σπίτια, άνθρωποι που δεν πρόλαβαν να διαφύγουν, έχουν εγκλωβιστεί μέσα στα σπίτια τους, όπου το νερό έφτασε μέχρι τη μέση. Αναφέρουν περιπτώσεις ανθρώπων που η λάσπη έχει μπλοκάρει τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών τους και αυτοί παραμένουν παγιδευμένοι μέσα σε αυτά.

valencia_arxeio_n

Το στάδιο Μεστάγια της Βαλένθια, όπου η τοπική ομάδα επρόκειτο να αναμετρηθεί με τη Ρεάλ Μαδρίτης αύριο, έχει μετατραπεί σε κέντρο βοήθειας των πλημμυροπαθών. Το ντέρμπι αναβλήθηκε καθώς η ομάδα έχει στρέψει την προσοχή της στο να βοηθήσει τους κατοίκους της περιοχής που βρίσκονται σε ανάγκη.

Την ίδια ώρα, υπό τον φόβο ξεσπάσματος ασθενειών, το Υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας συντονίζει την ταχεία αποκομιδή των ζώων που πνίγηκαν σε φάρμες και στάνες της Βαλένθια από την πλημμύρα.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: “Ζήτησα από τις ΗΠΑ πυραύλους κρουζ και διέρρευσε στον τύπο”

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times σύμφωνα με το οποίο ζήτησε πυραύλους κρουζ τύπου Τόμαχοκ από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του «σχεδίου για τη νίκη» στον πόλεμο με τη Ρωσία που παρουσίασε πρόσφατα.

«Αυτή είναι πληροφορία που είχε εμπιστευτικό χαρακτήρα» και το ζήτημα συζητήθηκε «ανάμεσα στην Ουκρανία και τον λευκό Οίκο», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι σε δημοσιογράφους στην ισλανδική πρωτεύουσα Ρέικιαβικ.

Δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι το αίτημά του για την προμήθεια των πυραύλων αυτών διέρρευσε στον Τύπο.

«Πώς θα πρέπει να εκλάβουμε τα μηνύματα αυτά; Σημαίνει αυτό πως δεν υπάρχει τίποτε εμπιστευτικό (στις συνομιλίες) μεταξύ συμμάχων;» διερωτήθηκε.

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο κ. Ζελένσκι παρουσίασε σχέδιο πέντε σημείων προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία με τους όρους της Ουκρανίας.

Το σχέδιο φέρεται να προβλέπει να προσκληθεί η Ουκρανία να ενταχθεί στο NATO, καθώς και αναβάθμιση του στρατού της.

Ωστόσο η ένταξη της Ουκρανίας στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού προτού τερματιστεί ο πόλεμος θα συνεπαγόταν πως όλα τα κράτη μέλη της θα εμπλέκονταν στη σύρραξη κι αυτό προκαλεί από δισταγμούς ως την ανοικτή απόρριψη της ιδέας από μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας.

Οι πύραυλοι κρουζ Τόμαχοκ έχουν μέγιστο δραστικό βεληνεκές 2.400 χιλιομέτρων, κατά συνέπεια θα μπορούσαν να πλήξουν αν εκτοξεύονταν από την Ουκρανία μεγάλες ρωσικές πόλεις όπως η Αγία Πετρούπολη, η Μόσχα και η Γεκατέρινμπουργκ.

protothema.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
letters AG as logo
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en