Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Νέο Λύκειο και οι Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2018

 Η εξέλιξη αυτή προδιαγράφει , μια σχετική άνοδο των βάσεων σε όλα τα Παιδαγωγικά τμήματα της Δημοτικής εκπαίδευσης και της Προσχολικής αγωγής ως συνέπεια της αυξημένης ζήτησης ιδίως από τον Προσανατολισμό των Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2018 , θα έχουν κάποιες σημαντικές διαφορές σε σχέση με αυτές των δύο προηγούμενων ετών . Τα Επιστημονικά Πεδία από πέντε έγιναν τέσσερα , καθώς οι Παιδαγωγικές Σχολές , είναι πλέον κοινά τμήματα όλων των υπολοίπων Επιστημονικών Πεδίων. Η κατάργηση του ανεξάρτητου επιστημονικού πεδίου των Παιδαγωγικών Σχολών , αφαίρεσε μάλιστα από τον πίνακα των εξεταζομένων μαθημάτων τα Μαθηματικά και την Ιστορία της Γενικής Παιδείας .

Μια άλλη σημαντική εξέλιξη στο Εξεταστικό Τοπίο του 2018 , είναι η θεαματική μείωση του αριθμού των εξεταζομένων μαθημάτων των Απολυτηρίων της Γ΄ Λυκείου , από δεκατέσσερα σε τέσσερα . Η εξέλιξη αυτή κρίθηκε αναγκαία , καθώς η περσινή εμπειρία έδειξε ότι οι μαθητές της Γ Λυκείου έφταναν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Ιουνίου , ύστερα από έναν μαραθώνιο ανούσιων ενδοσχολικών  δοκιμασιών . Η αλλαγή αυτή θα δώσει την ευκαιρία μιας μικρής παράτασης και του διδακτικού χρόνου σε όλες τις Λυκειακές τάξεις . Αναμένεται οι Ενδοσχολικές  Εξετάσεις να πραγματοποιηθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου και οι Πανελλαδικές Δοκιμασίες το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου . Μια εξεταστική καινοτομία η οποία φαίνεται ότι θα επικρατήσει γενικώς είναι η συνεξέταση της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Λογοτεχνίας η οποία θα ισχύσει  έτος για τους μαθητές του ΕΠΑΛ και έχει ήδη καθιερωθεί και στο Γυμνάσιο .

Οι μαθητές της τωρινής Β΄ και Γ΄ Λυκείου γνωρίζουν σε γενικές γραμμές το Δρομολόγιο προς την Ελληνική Τριτοβάθμια . Αγωνία συνέχει μόνο τους μαθητές της Α΄ Λυκείου , οι οποίοι αναμένουν την Δομή του Νέου Λυκείου και το σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ. ΟΙ Εισηγήσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής , καθώς και πολλών εμπειρογνωμόνων βρίσκονται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας τους . Το Νέο Λύκειο φιλοδοξεί να εφοδιάζει τους αποφοίτους του , με ένα αξιόπιστο Ακαδημαϊκό Απολυτήριο το οποίο μάλιστα να  προσμετράται  σε σημαντικό βαθμό στην διαδικασία πρόσβασης . Οι Πανελλαδικές Εξετάσει του νέου συστήματος , δεν θα διαφέρουν αισθητά από τις προηγούμενες . Ο στόχος των Ιθυνόντων της Παιδείας είναι πρωτίστως να αναδιοργανώσουν την Εκπαιδευτική και Παιδαγωγική λειτουργία του Λυκείου . Η συχνά επαναλαμβανόμενη διαπίστωση του Υπουργού Παιδείας , ότι «η Χώρα δεν έχει Λύκειο»  δρομολογεί και άλλες αλλαγές . Επί παραδείγματι , αναζητείται αποτελεσματικός τρόπος για να μην εκφυλίζεται  η εκπαιδευτική διαδικασία μετά τον Μάρτιο όταν οι μαθητές της τελευταίας τάξης αξιοποιούν στο έπακρο το όριο των απουσιών . Τα Σχολεία αδειάζουν , το Λύκειο Υπολειτουργεί , και τα Φροντιστήρια ολοκληρώνουν την προετοιμασία με την διεξαγωγή μάλιστα πολύ σημαντικών Εξετάσεων Προσομοίωσης , οι οποίες είναι άγνωστες στην Λυκειακή βαθμίδα . Η συζήτηση για το νέο Λύκειο άναψε για τα καλά , έγινε ξεκάθαρη η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας , για την συνεξέταση της Χημείας και της Βιολογίας και την συνοπτική συγχώνευση της Φυσικής , της Χημείας και της Βιολογίας σε ένα μάθημα , υπό τον γενικό τίτλο Φυσικές Επιστήμες .

Η παρούσα στήλη θα επανέλθει επί των παραπάνω θεμάτων με διάθεση ενημέρωσης και συνεισφοράς , στην Συμβουλευτική των Μαθητών και των Γονέων . Τα Φροντιστήρια μας μάλιστα έχουν ως προτεραιότητα , τον Προσανατολισμό Σπουδών και την Επιστημονική μέτρηση της Προσωπικότητας και των Ενδιαφερόντων όλων των Μαθητών  στον Χάρτη των νέων επαγγελμάτων .

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Δειτέ ζωντανά στο Enachannel | Η ακολουθία του Νυμφίου απο τον Ιερο Ναό Προφήτη Ηλία

Δείτε καθημερινά από το ENACHANNEL σε απευθείας μετάδοση, τις ακολουθίες τις Μ. Εβδομάδας.

Μ. Δευτέρα στις 19:30, σε ζωντανή μετάδοση η ακολουθία του Νυμφίου απο τον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Καβάλας.

Δείτε ζωντάνα εδώ:

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλος τα προβλήματα με την αρχαιλογία – Συνεχίζονται τα έργα στον Άγιο Νικόλαο

Προβλήματα με την αρχαιολογία ήθελαν την περασμένη εβδομάδα καθυστέρηση στα έργα που διενεργούνται στα στενά του Αγίου Νικολαου με την παράταση τους για μετά το Πάσχα.

Ωστόσο η έγκριση παρθηκε σύντομα με τα έργα να μπαίνουν και πάλι σε ρυθμό, ενώ ήδη πολλά κομμάτια έχουν ολοκληρωθεί μένοντας το μπάζωμα και οι τελικές λεπτομέρειες.

Στο μεταξύ εκτελούνται εργασίες από τη ΔΕΥΑ  Καβάλας σε λίγα μόνο ακόμη σημεία ενώ αισιοδοξία υπάρχει από τους αρμόδιους φορείς για την λήξη των έργων το συντομότερο δυνατό

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ικανοποιητική η κίνηση στα καταστήματα εστίασης της Καβάλας

Ιδιαίτερα ικανοποιητική είναι η κίνηση στα καταστήματα εστίασης της Καβάλας με τους πολίτες να προτιμούν τις εξόδους τους ιδίως τα Σαββατοκύριακα.

Ωστόσο δεν είναι μόνο οι Καβαλιώτες αλλά και Έλληνες πολίτες από άλλες πόλεις που επισκέπτονται την Καβάλα αλλά και οι Βαλκάνιοι τουρίστες που προσέρχονται καθόλη την διάρκεια του καλοκαιριού.

Ωστόσο όπως μας ενημερώνει ο Αντιπρόεδρος Βενζινοπωλών Καβάλας κ. Μιχάλης Μεταξάς, οι τιμές των καυσίμων έχουν δείξει κάποιες αυξομειώσεις κατά καιρούς παρόλα αυτά αισιόδοξοι παραμένουν οι ιδιοκτήτες των πρατηρίων για την κίνηση μέσα στο καλοκαίρι ιδίως μετά την προσέλευση των τουριστών από γειτονιές χώρες οι οποίοι κατά  βάση ταξιδεύουν οδικώς.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en