Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Το μέλλον του Διαδικτύου

image_print
Η πρόεδρος της Βραζιλίας, Dilma Rouseff, ζήτησε πρόσφατα από την έδρα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ από τις άλλες χώρες να αποσυνδεθούν από την ηγεμονία των ΗΠΑ στο διαδίκτυο και να αναπτύξουν τη δική τους κυριαρχία σε αυτό και στις δομές διακυβέρνησης, γράφει ο διευθυντής του Ινστιτούτου “New America Foundation’s Open Technology Institute» Sascha Meinrath στο ideas.time.com.Οι δηλώσεις της αυτές ακολούθησαν μετά τη δημοσιοποίηση αναφορών ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν το ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο, την εσωτερική επικοινωνία των μελών της βραζιλιάνικης κυβέρνησης και κατασκοπεύουν την εθνική πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας.

Ωστόσο, όπως γράφει ο Meinrath, η κίνησή της αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ισχυρή αντίδραση απέναντι στο “ανοιχτό ίντερνετ», κάτι που θα το μετέτρεπε από μια παγκόσμια κοινότητα σε κάτι πολύ περιορισμένο στα πολιτικά σύνορα ενός χάρτη.

Η Βραζιλία είναι μία από τις λίγες χώρες, όπως η Ινδονησία, η Τουρκία και η Ινδία, οι οποίες είναι αναποφάσιστες την τελευταία δεκαετία, σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το αν θα έπρεπε να αναπτυχθεί ένα διεθνές πλαίσιο που θα διέπει το Διαδίκτυο, τέτοιο που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον “αρχηγικό» ρόλο των ΗΠΑ.

Παραδοσιακά, σε αυτή η συζήτηση η Αμερική έπαιρνε τη θέση του υπερασπιστή ενός ελεύθερου και ανοιχτού Διαδικτύου, που θα εγγυάται το δικαίωμα όλων των πολιτών να εκφράζονται ελεύθερα.

Αντίθετα με αυτήν την άποψη είναι καταπιεστικά καθεστώτα που περιορίζουν τη συνδεσιμότητα και την πρόσβαση στις πληροφορίες.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις, όμως, για τη δράση της NSA έχουν μετατοπίσει τη συζήτηση, αποξενώνοντας τους βασικούς υπερασπιστές και συμμάχους της ιδέας του “ελεύθερου Διαδικτύου» και στρέφοντάς τη προς την άποψη που εκφράζουν μερικά από τα πιο καταπιεστικά καθεστώτα του πλανήτη.

Αυτό που ανακύπτει είναι ένας συνασπισμός, ανάμεσα στις χώρες που αντιτίθενται στο πώς οι ΗΠΑ υπερασπίζονται τις “δεδηλωμένες αρχές ενός ελεύθερου Διαδικτύου» που τόσο ένθερμα δηλώνουν και σε αυτές που αντιτίθενται ολοκληρωτικά σε αυτές τις αρχές.

Οι στενοί σύμμαχοί μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για παράδειγμα, εξετάζουν το ενδεχόμενο ανάκλησης συμφωνιών ανταλλαγής δεδομένων με τις ΗΠΑ και να απαιτήσουν από τους αμερικανούς παρόχους ιστοσελίδων να προειδοποιούν τους ευρωπαίους χρήστες ότι τα δεδομένα τους υπόκεινται σε έλεγχο από την αμερικανική κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, καθεστώτα όπως του Ιράν, της Συρίας και της Κίνας ελέγχουν τις πληροφορίες που διακινούνται στα δίκτυά τους, υπονομεύοντας τα θεμέλια του λεγόμενου “ανοιχτού διαδικτύου».

Τα κίνητρα των χωρών αυτών, που αμφισβητούν τον έλεγχο της Αμερικής στον παγκόσμιο ιστό ποικίλουν, όμως οι ισχυρισμοί τους δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση: τη βαλκανιοποίηση του Διαδικτύου.

Αν συμβεί αυτό, το διαδίκτυο κινδυνεύει να γίνει σαν το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ευρώπης, όπου οι διαφορές στην τάση και το σύστημα σηματοδότησης θα αναγκάζει τους φορείς να σταματούν και να αλλάζουν συστήματα, ή ακόμη και μηχανές, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις, αναποτελεσματικότητα και υψηλότερο κόστος.

Οι χρήστες του διαδικτύου αυτού θα υπόκεινται σε διαφορετικές νομικές προϋποθέσεις και απαιτήσεις, οι οποίες θα επιβάλλουν αντικρουόμενες εντολές και θα παρέχουν αμοιβαία, αποκλειστικά δικαιώματα.

Ένα διαδίκτυο με τόσο πολύπλοκη δομή δικαιοδοσίας, σίγουρα θα παρεμποδίζει τη σύγχρονη οικονομική δραστηριότητα.

Η NSA άνοιξε το “κουτί της Πανδώρας», μεταχειριζόμενη τους “πολίτες» και τους “ξένους» με διαφορετικό τρόπο. Οι κανόνες που ισχύουν στις ΗΠΑ επιβάλλουν εντολές δικαιοδοσίας με βάση γεωγραφικά κριτήρια (με βάση τη διαδρομή των κινήσεών σας στο διαδίκτυο ή την τοποθεσία των υπηρεσιών δεδομένων και της βάσης δεδομένων που χρησιμοποιείτε).

Η διάσπαση του Διαδικτύου, υπονομεύει την ίδια την ελευθερία του μέσου και τίθεται σε κίνδυνο η ελευθερία έκφρασης, γνώμης και δυνατότητας συμμετοχής στην “κοινωνία της πληροφορίας».

Η Βραζιλία μπορεί να μη θέλει να ασκήσει έλεγχο στα πάντα στο διαδίκτυο, ή να λογοκρίνει και να κατασκοπεύσει τους πολίτες της, όμως υπάρχουν άλλες χώρες με πιο σκοτεινά κίνητρα, που επιδοκιμάζουν τη στάση της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Μόνο αν είμαστε απόλυτα διαφανείς αναφορικά με το περίο εφαρμογής των δραστηριοτήτων μας και παύοντας όλες εκείνες που παραβιάζουν τους εθνικούς κανόνες, θα καταφέρουμε να επανακτήσουμε την παγκόσμια εμπιστοσύνη και να αντιστρέψουμε τη μάλλον δυσοίωνη τροχιά στην οποία βρισκόμαστε.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα: Πρόσκληση για τη Seafood & Fisheries Expo 2026

Λογότυπο της διεθνούς έκθεσης «Seafood & Fisheries Expo 2026» ή φωτογραφία από έκθεση αλιευτικών προϊόντων.
image_print

Το Επιμελητήριο Καβάλας ενημερώνει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας, των υδατοκαλλιεργειών, της μεταποίησης και της εμπορίας αλιευμάτων ότι εξασφαλίστηκε και για το 2026 η δωρεάν παραχώρηση εθνικού εκθεσιακού χώρου για τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στη διεθνή έκθεση «Seafood & Fisheries Expo 2026».

Η πρωτοβουλία υλοποιείται έπειτα από ενέργειες του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Σεούλ, ενώ το Επιμελητήριο Καβάλας συμμετέχει στο ευρωπαϊκό δίκτυο στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων Enterprise Europe Network Hellas (EEN Hellas).

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας, από 4 έως 6 Νοεμβρίου 2026, προσφέροντας στις ελληνικές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους και να αναπτύξουν συνεργασίες με επαγγελματίες της κορεατικής και ευρύτερης ασιατικής αγοράς.

Ευκαιρίες εξωστρέφειας

Η συμμετοχή στην έκθεση δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να:

  • παρουσιάσουν τα προϊόντα τους σε εξειδικευμένο επαγγελματικό κοινό,
  • αναπτύξουν συνεργασίες με εισαγωγείς, διανομείς και εμπορικούς εταίρους,
  • πραγματοποιήσουν επιχειρηματικές συναντήσεις (B2B),
  • διερευνήσουν νέες εξαγωγικές προοπτικές,
  • προβάλλουν την ποιότητα, την ασφάλεια, την ιχνηλασιμότητα και τη βιωσιμότητα των ελληνικών προϊόντων.

Ποια προϊόντα μπορούν να παρουσιαστούν

Στο ελληνικό εθνικό περίπτερο μπορούν να φιλοξενηθούν, μεταξύ άλλων:

  • νωπά και κατεψυγμένα αλιεύματα,
  • προϊόντα ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας,
  • τσιπούρα και λαβράκι,
  • οστρακοειδή και μαλάκια,
  • καπνιστά και μεταποιημένα αλιευτικά προϊόντα,
  • κονσερβοποιημένα προϊόντα,
  • έτοιμα γεύματα,
  • εξοπλισμός, τεχνολογίες, λύσεις συσκευασίας και υπηρεσίες που σχετίζονται με την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες.

Προθεσμία και προϋποθέσεις συμμετοχής

Οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις θα καλύψουν μόνο τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των εκπροσώπων τους, την αποστολή προϊόντων και δειγμάτων, καθώς και τυχόν πρόσθετες υπηρεσίες ή ειδικές κατασκευές που δεν περιλαμβάνονται στη βασική διαμόρφωση του εθνικού περιπτέρου.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2026, αποστέλλοντας:

  • τα στοιχεία της επιχείρησης,
  • σύντομο εταιρικό προφίλ,
  • κατάλογο προϊόντων,
  • πληροφορίες για την εξαγωγική δραστηριότητα,
  • διαθέσιμες πιστοποιήσεις ποιότητας,
  • στοιχεία του εκπροσώπου που θα συμμετάσχει στην έκθεση.

Η επιλογή των επιχειρήσεων θα πραγματοποιηθεί με βάση τη σειρά εκδήλωσης ενδιαφέροντος, την εξαγωγική τους ετοιμότητα και την καταλληλότητα των προϊόντων τους για την αγορά της Νότιας Κορέας.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Καταγγελία δύο Ελλήνων vloggers κατά της Ryanair: «Μας κατέβασαν από την πτήση και δεν δέχθηκαν το παράπονό μας»

Δύο ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης μετά το περιστατικό που καταγγέλλουν με πτήση της Ryanair.
image_print

Μια δυσάρεστη εμπειρία στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης καταγγέλλουν δύο Έλληνες ταξιδιωτικοί vloggers, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αποβιβάστηκαν από πτήση της Ryanair έπειτα από επεισόδιο που σημειώθηκε κατά την επιβίβαση.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, κατέγραφαν με το κινητό τους τηλέφωνο τον εαυτό τους τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη διαφωνία μεταξύ μιας επιβάτιδας και υπαλλήλου της αεροπορικής εταιρείας σχετικά με τις διαστάσεις χειραποσκευής.

«Μας είπαν ότι δεν θα πετάξουμε»

Όπως καταγγέλλει το ζευγάρι, υπάλληλος της Ryanair άρπαξε το κινητό τους τηλέφωνο και τους ενημέρωσε ότι, επειδή πραγματοποιούσαν βιντεοσκόπηση, δεν θα τους επιτρεπόταν να ταξιδέψουν με τη συγκεκριμένη πτήση.

Παρότι αρχικά επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος, όπως υποστηρίζουν, στη συνέχεια κλήθηκε η ασφάλεια του αεροδρομίου και τους ζητήθηκε να αποβιβαστούν. Παράλληλα, απομακρύνθηκαν και οι αποσκευές τους από το αεροσκάφος.

Καταγγέλλουν ότι δεν τους δόθηκε φόρμα παραπόνων

Οι δύο ταξιδιώτες αναφέρουν ακόμη ότι, μετά το περιστατικό, απευθύνθηκαν στο γκισέ της Ryanair ζητώντας να υποβάλουν επίσημο παράπονο.

Σύμφωνα με τους ίδιους, υπάλληλος της εταιρείας αρνήθηκε να τους δώσει τη σχετική φόρμα, υποστηρίζοντας ότι είχαν προσβάλει συνάδελφό του.

Ως αποτέλεσμα του περιστατικού, το ζευγάρι παρέμεινε στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης χωρίς να ταξιδέψει με την προγραμματισμένη πτήση.

 

Μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιοποιηθεί επίσημη τοποθέτηση της Ryanair σχετικά με τις συγκεκριμένες καταγγελίες.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Περσικός Κόλπος: Αυξάνεται ο κίνδυνος για τη ναυτιλία

image_print

Η συνεχιζόμενη στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν εντείνει τις ανησυχίες για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στον Περσικό Κόλπο, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος νέων επιθέσεων παραμένει ιδιαίτερα αυξημένος.

Σύμφωνα με την EOS Risk Group, οι πρόσφατοι αμερικανικοί βομβαρδισμοί εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ιράν αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα άμεσων ιρανικών αντιποίνων, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν όχι μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις αλλά και κρίσιμες ενεργειακές υποδομές και λιμάνια των κρατών του Κόλπου.

Οι επιχειρήσεις της αμερικανικής CENTCOM ξεκίνησαν το βράδυ της 21ης Ιουλίου, σηματοδοτώντας τη δέκατη πρώτη συνεχόμενη νύχτα αεροπορικών επιθέσεων. Μεταξύ των περιοχών που φέρεται να επλήγησαν περιλαμβάνονται οι Μπεχμπαχάν, Ομιντιγιέχ, Μπουσέρ, Σιρίκ, Μπαντάρ Αμπάς και άλλες περιοχές της επαρχίας Χορμοζγκάν, που βρίσκεται κοντά στα στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ.

Η EOS Risk Group διατηρεί την αξιολόγηση κινδύνου για τα λιμάνια του Περσικού Κόλπου στο επίπεδο HIGH (4/5), εκτιμώντας ότι το ενδεχόμενο νέας επίθεσης παραμένει πιθανό όσο συνεχίζεται η ανταλλαγή πληγμάτων μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.

Η προειδοποίηση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα για τη διεθνή ναυτιλία, καθώς τα λιμάνια και οι ενεργειακές εγκαταστάσεις της περιοχής αποτελούν βασικούς κόμβους για τις παγκόσμιες εξαγωγές πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Η εταιρεία καλεί τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις να επανεξετάσουν προσωρινά τα δρομολόγια και τις προσεγγίσεις σε λιμένες του Περσικού Κόλπου, μέχρι να υπάρξει σαφέστερη εικόνα για την εξέλιξη της κατάστασης.

Παράλληλα, συνιστά στα εμπορικά πλοία που δραστηριοποιούνται στον Περσικό Κόλπο και στον Κόλπο του Ομάν να διατηρούν συνεχή επικοινωνία με τα διεθνή κέντρα παρακολούθησης της ναυσιπλοΐας, όπως το UKMTO και το NAVCENT NCAGS, ώστε να λαμβάνουν άμεσα επιχειρησιακές οδηγίες και προειδοποιήσεις.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι όσο συνεχίζεται η στρατιωτική ένταση στην περιοχή, οι αποφάσεις για τις θαλάσσιες διελεύσεις και τις προσεγγίσεις στα λιμάνια θα πρέπει να αξιολογούνται σε πραγματικό χρόνο, καθώς η κατάσταση μπορεί να μεταβληθεί ανά πάσα στιγμή.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en