ΚΟΣΜΟΣ
Το μέλλον του Διαδικτύου

Ωστόσο, όπως γράφει ο Meinrath, η κίνησή της αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ισχυρή αντίδραση απέναντι στο “ανοιχτό ίντερνετ», κάτι που θα το μετέτρεπε από μια παγκόσμια κοινότητα σε κάτι πολύ περιορισμένο στα πολιτικά σύνορα ενός χάρτη.
Η Βραζιλία είναι μία από τις λίγες χώρες, όπως η Ινδονησία, η Τουρκία και η Ινδία, οι οποίες είναι αναποφάσιστες την τελευταία δεκαετία, σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το αν θα έπρεπε να αναπτυχθεί ένα διεθνές πλαίσιο που θα διέπει το Διαδίκτυο, τέτοιο που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον “αρχηγικό» ρόλο των ΗΠΑ.
Παραδοσιακά, σε αυτή η συζήτηση η Αμερική έπαιρνε τη θέση του υπερασπιστή ενός ελεύθερου και ανοιχτού Διαδικτύου, που θα εγγυάται το δικαίωμα όλων των πολιτών να εκφράζονται ελεύθερα.
Αντίθετα με αυτήν την άποψη είναι καταπιεστικά καθεστώτα που περιορίζουν τη συνδεσιμότητα και την πρόσβαση στις πληροφορίες.
Οι τελευταίες αποκαλύψεις, όμως, για τη δράση της NSA έχουν μετατοπίσει τη συζήτηση, αποξενώνοντας τους βασικούς υπερασπιστές και συμμάχους της ιδέας του “ελεύθερου Διαδικτύου» και στρέφοντάς τη προς την άποψη που εκφράζουν μερικά από τα πιο καταπιεστικά καθεστώτα του πλανήτη.
Αυτό που ανακύπτει είναι ένας συνασπισμός, ανάμεσα στις χώρες που αντιτίθενται στο πώς οι ΗΠΑ υπερασπίζονται τις “δεδηλωμένες αρχές ενός ελεύθερου Διαδικτύου» που τόσο ένθερμα δηλώνουν και σε αυτές που αντιτίθενται ολοκληρωτικά σε αυτές τις αρχές.
Οι στενοί σύμμαχοί μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για παράδειγμα, εξετάζουν το ενδεχόμενο ανάκλησης συμφωνιών ανταλλαγής δεδομένων με τις ΗΠΑ και να απαιτήσουν από τους αμερικανούς παρόχους ιστοσελίδων να προειδοποιούν τους ευρωπαίους χρήστες ότι τα δεδομένα τους υπόκεινται σε έλεγχο από την αμερικανική κυβέρνηση.
Εν τω μεταξύ, καθεστώτα όπως του Ιράν, της Συρίας και της Κίνας ελέγχουν τις πληροφορίες που διακινούνται στα δίκτυά τους, υπονομεύοντας τα θεμέλια του λεγόμενου “ανοιχτού διαδικτύου».
Τα κίνητρα των χωρών αυτών, που αμφισβητούν τον έλεγχο της Αμερικής στον παγκόσμιο ιστό ποικίλουν, όμως οι ισχυρισμοί τους δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση: τη βαλκανιοποίηση του Διαδικτύου.
Αν συμβεί αυτό, το διαδίκτυο κινδυνεύει να γίνει σαν το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ευρώπης, όπου οι διαφορές στην τάση και το σύστημα σηματοδότησης θα αναγκάζει τους φορείς να σταματούν και να αλλάζουν συστήματα, ή ακόμη και μηχανές, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις, αναποτελεσματικότητα και υψηλότερο κόστος.
Οι χρήστες του διαδικτύου αυτού θα υπόκεινται σε διαφορετικές νομικές προϋποθέσεις και απαιτήσεις, οι οποίες θα επιβάλλουν αντικρουόμενες εντολές και θα παρέχουν αμοιβαία, αποκλειστικά δικαιώματα.
Ένα διαδίκτυο με τόσο πολύπλοκη δομή δικαιοδοσίας, σίγουρα θα παρεμποδίζει τη σύγχρονη οικονομική δραστηριότητα.
Η NSA άνοιξε το “κουτί της Πανδώρας», μεταχειριζόμενη τους “πολίτες» και τους “ξένους» με διαφορετικό τρόπο. Οι κανόνες που ισχύουν στις ΗΠΑ επιβάλλουν εντολές δικαιοδοσίας με βάση γεωγραφικά κριτήρια (με βάση τη διαδρομή των κινήσεών σας στο διαδίκτυο ή την τοποθεσία των υπηρεσιών δεδομένων και της βάσης δεδομένων που χρησιμοποιείτε).
Η διάσπαση του Διαδικτύου, υπονομεύει την ίδια την ελευθερία του μέσου και τίθεται σε κίνδυνο η ελευθερία έκφρασης, γνώμης και δυνατότητας συμμετοχής στην “κοινωνία της πληροφορίας».
Η Βραζιλία μπορεί να μη θέλει να ασκήσει έλεγχο στα πάντα στο διαδίκτυο, ή να λογοκρίνει και να κατασκοπεύσει τους πολίτες της, όμως υπάρχουν άλλες χώρες με πιο σκοτεινά κίνητρα, που επιδοκιμάζουν τη στάση της λατινοαμερικάνικης χώρας.
Μόνο αν είμαστε απόλυτα διαφανείς αναφορικά με το περίο εφαρμογής των δραστηριοτήτων μας και παύοντας όλες εκείνες που παραβιάζουν τους εθνικούς κανόνες, θα καταφέρουμε να επανακτήσουμε την παγκόσμια εμπιστοσύνη και να αντιστρέψουμε τη μάλλον δυσοίωνη τροχιά στην οποία βρισκόμαστε.
ΚΟΣΜΟΣ
Χιλιάδες κόσμου στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι αναμένεται να παρευρεθούν στην τελετή, συμπεριλαμβανομένων περίπου 130 αντιπροσωπειών από χώρες σε όλο τον κόσμο και 50 αρχηγών κρατών. Όπως αναφέρει το Sky News, οι θέσεις τους έχουν καθοριστεί εκ των προτέρων, με τους αρχηγούς κρατών να κάθονται με αλφαβητική σειρά σύμφωνα με το γαλλικό αλφάβητο, με βάση το όνομα της χώρας τους. Αυτή είναι μια παράδοση, καθώς η γαλλική γλώσσα θεωρείται ιστορικά η γλώσσα της διπλωματίας.
Αυτό ισχύει για όλους, εκτός από τους προέδρους της Ιταλίας και της Αργεντινής, οι οποίοι έχουν τις καλύτερες θέσεις, επειδή ο Πάπας ζούσε στην Ιταλία και ήταν Αργεντινός.
Οι αρχιεπίσκοποι και οι επίσκοποι θα καθίσουν σε ειδικά διατεθειμένη θέση από τις 8.30 π.μ. (τοπική ώρα.)
Ο ενδυματολογικός κώδικας απαιτεί από τους άνδρες να φορούν σκούρο κοστούμι με μαύρη γραβάτα και κουμπί του ίδιου χρώματος στο αριστερό πέτο του σακακιού, όπου μπορούν να τοποθετηθούν μόνο τα παράσημα του Βατικανού, ενώ επιτρέπεται να φορούν λευκά πουκάμισα. Από την άλλη, οι γυναίκες καλούνται να φορούν μαύρα μακριά φορέματα, γάντια και πέπλο. Το μόνο κόσμημα που επιτρέπεται να φορούν είναι ένα κολιέ από μαργαριτάρια.
Οι πατριάρχες και οι καρδινάλιοι καλούνται να φορούν τις λευκές δαμασκηνές μίτρες τους, ενώ οι αρχιεπίσκοποι και οι επίσκοποι καλούνται να φορούν το άμισο, το ράσο, τη ζώνη και την κόκκινη στολή.
ΚΟΣΜΟΣ
Ο Τραμπ τραβά τη γραμμή: «Μία εβδομάδα για συμφωνία»

Σε κομβικό σημείο φαίνεται να εισέρχεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τον Λευκό Οίκο να αλλάζει ρητορική και να αυξάνει την πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις. Μετά από μήνες απογοήτευσης για την πορεία των ειρηνευτικών συνομιλιών, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απηύθυνε για πρώτη φορά άμεσο μήνυμα στον Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Βλαντίμιρ, σταμάτα».
Η δραματική έκκληση ήρθε μία ημέρα μετά από αιματηρή πυραυλική επίθεση στο Κίεβο, που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Νορβηγίας, ο Τραμπ εξέφρασε την απογοήτευσή του από την απουσία προόδου, ενώ για πρώτη φορά έδωσε χρονικό τελεσίγραφο μιας εβδομάδας για την επίτευξη συμφωνίας.
«Θα περιμένω επτά ημέρες. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, θα συμβούν πράγματα», είπε με νόημα, χωρίς να προσδιορίσει τα μέτρα που θα ληφθούν, αν και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι νέες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι ήδη στο τραπέζι.
Οι ΗΠΑ σκληραίνουν τη στάση τους – Αποκλιμάκωση ή σύγκρουση;
Παράλληλα, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, βρίσκεται ήδη στη Μόσχα για έναν νέο γύρο συνομιλιών, εκπροσωπώντας προσωπικά τον Τραμπ σε μια ύστατη προσπάθεια συμφωνίας. Ο Γουίτκοφ, που έχει συναντηθεί τρεις φορές με τον Πούτιν, μεταφέρει ένα σχέδιο αποκλιμάκωσης, το οποίο περιλαμβάνει πιθανή χαλάρωση κυρώσεων, ειδικά γύρω από τον αγωγό Nord Stream 2.
Ωστόσο, το σχέδιο αυτό προκαλεί αντιδράσεις στον Λευκό Οίκο, με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο να δηλώνει ανοιχτά ότι δεν υποστηρίζει παραχωρήσεις χωρίς σαφείς εγγυήσεις από τη Μόσχα.
Το βασικό «αγκάθι»: Η Κριμαία
Η Κριμαία αποτελεί το κεντρικό εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις. Το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει ότι το Κίεβο θα αναγνωρίσει νομικά (de jure) τη ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία, σε αντάλλαγμα για παύση των εχθροπραξιών και διατήρηση της υπόλοιπης Ουκρανίας ως ανεξάρτητης χώρας.
Γιατί αντιδρά ο Ζελένσκι:
-
Υποχώρηση από κόκκινη γραμμή: Η Ουκρανία δεσμεύεται πως δεν θα παραχωρήσει εδάφη, και η αναγνώριση της Κριμαίας ακυρώνει αυτήν τη θέση.
-
Επικίνδυνο προηγούμενο: Η αναγνώριση κατάκτησης εδαφών με στρατιωτική βία ανοίγει την πόρτα σε μελλοντικές ρωσικές διεκδικήσεις.
Επιπλέον, το σχέδιο προβλέπει ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αν και θα μπορεί να προχωρήσει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αναγνωρίζει de facto την κατοχή του 20% των εδαφών της από τη Ρωσία (Ντονιέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια).
Μόσχα: Παράθυρο για συμφωνία αλλά με «όρους»
Το Κρεμλίνο, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την εικόνα της διαλλακτικότητας, πρότεινε 30ωρη πασχαλινή κατάπαυση πυρός, η οποία όμως δεν τηρήθηκε πλήρως, και δια στόματος Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θέλει συμφωνία, αλλά επιμένει πως υπάρχουν ακόμα αδιευκρίνιστα σημεία.
ΚΟΣΜΟΣ
Η Κίνα χαλαρώνει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα μετά τις κινήσεις Τραμπ

Μια πρώτη ένδειξη αποκλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας φαίνεται να διαφαίνεται, καθώς το Πεκίνο εξετάζει την προσωρινή εξαίρεση ορισμένων αμερικανικών προϊόντων από την επιβολή του βαρέως δασμού ύψους 125%.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η κίνηση αυτή αφορά εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες που σχετίζονται με ιατρικό εξοπλισμό, αιθάνιο και μισθώσεις αεροσκαφών. Ειδικότερα για τα αεροσκάφη, σημειώνεται πως οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες, όπως και πολλές άλλες διεθνώς, βασίζονται σε μισθώσεις για μέρος του στόλου τους και θα επηρεάζονταν σοβαρά από αυξημένα κόστη.
Αμοιβαίες παραχωρήσεις σε μια εύθραυστη ισορροπία
Η απόφαση της Κίνας φαίνεται να έρχεται σε απάντηση της πρόσφατης κίνησης των ΗΠΑ, οι οποίες εξαίρεσαν ορισμένα ηλεκτρονικά προϊόντα από τον δασμό 145% στις κινεζικές εισαγωγές που είχε επιβληθεί στις αρχές του μήνα. Οι αμοιβαίες υποχωρήσεις αντανακλούν τον αλληλένδετο χαρακτήρα των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως, ιδιαίτερα σε ευαίσθητους τομείς όπως η τεχνολογία, η αεροναυπηγική και οι μεταφορές.
Ποιους τομείς αφορά η κινεζική κίνηση
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg και η κινεζική εφημερίδα Caijing, οι κινεζικές αρχές έχουν ζητήσει από τις εταιρείες να υποβάλουν λίστες με προϊόντα που πρέπει να εξαιρεθούν από τους νέους δασμούς. Στις λίστες αυτές περιλαμβάνονται:
-
Βασικά χημικά προϊόντα
-
Εξαρτήματα για την παραγωγή τσιπ και ημιαγωγών
-
Προϊόντα ιατρικής τεχνολογίας
-
Συμβάσεις μίσθωσης αεροσκαφών
Το Πεκίνο φέρεται να ετοιμάζεται να άρει τους πρόσθετους δασμούς τουλάχιστον σε οκτώ κατηγορίες προϊόντων που σχετίζονται με τον κλάδο των ημιαγωγών, έναν τομέα στρατηγικής σημασίας για την οικονομική και τεχνολογική του ανάπτυξη.
Τραμπ: «Θα μειωθούν σημαντικά οι δασμοί»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Τρίτη ότι οι δασμοί αναμένεται να «μειωθούν σημαντικά» και εξέφρασε την πρόθεσή του να υιοθετήσει μια πιο ευγενική στάση στις διαπραγματεύσεις, επιδιώκοντας να βρεθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας που θα οδηγήσει σε συνολική συμφωνία.
Αβεβαιότητα και επιφυλάξεις
Παρά τα σημάδια αποκλιμάκωσης, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από τα υπουργεία Οικονομικών των δύο χωρών. Η ουσία και η διάρκεια των εξαιρέσεων παραμένει ασαφής, με αναλυτές να σημειώνουν ότι οι κινήσεις αυτές, αν και θετικές, δεν αλλάζουν άμεσα τη δυναμική ενός πολέμου δασμών που έχει ήδη αφήσει βαριά σκιά στις παγκόσμιες αγορές.