Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Το μέλλον του Διαδικτύου

Η πρόεδρος της Βραζιλίας, Dilma Rouseff, ζήτησε πρόσφατα από την έδρα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ από τις άλλες χώρες να αποσυνδεθούν από την ηγεμονία των ΗΠΑ στο διαδίκτυο και να αναπτύξουν τη δική τους κυριαρχία σε αυτό και στις δομές διακυβέρνησης, γράφει ο διευθυντής του Ινστιτούτου “New America Foundation’s Open Technology Institute» Sascha Meinrath στο ideas.time.com.Οι δηλώσεις της αυτές ακολούθησαν μετά τη δημοσιοποίηση αναφορών ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν το ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο, την εσωτερική επικοινωνία των μελών της βραζιλιάνικης κυβέρνησης και κατασκοπεύουν την εθνική πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας.

Ωστόσο, όπως γράφει ο Meinrath, η κίνησή της αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ισχυρή αντίδραση απέναντι στο “ανοιχτό ίντερνετ», κάτι που θα το μετέτρεπε από μια παγκόσμια κοινότητα σε κάτι πολύ περιορισμένο στα πολιτικά σύνορα ενός χάρτη.

Η Βραζιλία είναι μία από τις λίγες χώρες, όπως η Ινδονησία, η Τουρκία και η Ινδία, οι οποίες είναι αναποφάσιστες την τελευταία δεκαετία, σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το αν θα έπρεπε να αναπτυχθεί ένα διεθνές πλαίσιο που θα διέπει το Διαδίκτυο, τέτοιο που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον “αρχηγικό» ρόλο των ΗΠΑ.

Παραδοσιακά, σε αυτή η συζήτηση η Αμερική έπαιρνε τη θέση του υπερασπιστή ενός ελεύθερου και ανοιχτού Διαδικτύου, που θα εγγυάται το δικαίωμα όλων των πολιτών να εκφράζονται ελεύθερα.

Αντίθετα με αυτήν την άποψη είναι καταπιεστικά καθεστώτα που περιορίζουν τη συνδεσιμότητα και την πρόσβαση στις πληροφορίες.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις, όμως, για τη δράση της NSA έχουν μετατοπίσει τη συζήτηση, αποξενώνοντας τους βασικούς υπερασπιστές και συμμάχους της ιδέας του “ελεύθερου Διαδικτύου» και στρέφοντάς τη προς την άποψη που εκφράζουν μερικά από τα πιο καταπιεστικά καθεστώτα του πλανήτη.

Αυτό που ανακύπτει είναι ένας συνασπισμός, ανάμεσα στις χώρες που αντιτίθενται στο πώς οι ΗΠΑ υπερασπίζονται τις “δεδηλωμένες αρχές ενός ελεύθερου Διαδικτύου» που τόσο ένθερμα δηλώνουν και σε αυτές που αντιτίθενται ολοκληρωτικά σε αυτές τις αρχές.

Οι στενοί σύμμαχοί μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για παράδειγμα, εξετάζουν το ενδεχόμενο ανάκλησης συμφωνιών ανταλλαγής δεδομένων με τις ΗΠΑ και να απαιτήσουν από τους αμερικανούς παρόχους ιστοσελίδων να προειδοποιούν τους ευρωπαίους χρήστες ότι τα δεδομένα τους υπόκεινται σε έλεγχο από την αμερικανική κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, καθεστώτα όπως του Ιράν, της Συρίας και της Κίνας ελέγχουν τις πληροφορίες που διακινούνται στα δίκτυά τους, υπονομεύοντας τα θεμέλια του λεγόμενου “ανοιχτού διαδικτύου».

Τα κίνητρα των χωρών αυτών, που αμφισβητούν τον έλεγχο της Αμερικής στον παγκόσμιο ιστό ποικίλουν, όμως οι ισχυρισμοί τους δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση: τη βαλκανιοποίηση του Διαδικτύου.

Αν συμβεί αυτό, το διαδίκτυο κινδυνεύει να γίνει σαν το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ευρώπης, όπου οι διαφορές στην τάση και το σύστημα σηματοδότησης θα αναγκάζει τους φορείς να σταματούν και να αλλάζουν συστήματα, ή ακόμη και μηχανές, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις, αναποτελεσματικότητα και υψηλότερο κόστος.

Οι χρήστες του διαδικτύου αυτού θα υπόκεινται σε διαφορετικές νομικές προϋποθέσεις και απαιτήσεις, οι οποίες θα επιβάλλουν αντικρουόμενες εντολές και θα παρέχουν αμοιβαία, αποκλειστικά δικαιώματα.

Ένα διαδίκτυο με τόσο πολύπλοκη δομή δικαιοδοσίας, σίγουρα θα παρεμποδίζει τη σύγχρονη οικονομική δραστηριότητα.

Η NSA άνοιξε το “κουτί της Πανδώρας», μεταχειριζόμενη τους “πολίτες» και τους “ξένους» με διαφορετικό τρόπο. Οι κανόνες που ισχύουν στις ΗΠΑ επιβάλλουν εντολές δικαιοδοσίας με βάση γεωγραφικά κριτήρια (με βάση τη διαδρομή των κινήσεών σας στο διαδίκτυο ή την τοποθεσία των υπηρεσιών δεδομένων και της βάσης δεδομένων που χρησιμοποιείτε).

Η διάσπαση του Διαδικτύου, υπονομεύει την ίδια την ελευθερία του μέσου και τίθεται σε κίνδυνο η ελευθερία έκφρασης, γνώμης και δυνατότητας συμμετοχής στην “κοινωνία της πληροφορίας».

Η Βραζιλία μπορεί να μη θέλει να ασκήσει έλεγχο στα πάντα στο διαδίκτυο, ή να λογοκρίνει και να κατασκοπεύσει τους πολίτες της, όμως υπάρχουν άλλες χώρες με πιο σκοτεινά κίνητρα, που επιδοκιμάζουν τη στάση της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Μόνο αν είμαστε απόλυτα διαφανείς αναφορικά με το περίο εφαρμογής των δραστηριοτήτων μας και παύοντας όλες εκείνες που παραβιάζουν τους εθνικούς κανόνες, θα καταφέρουμε να επανακτήσουμε την παγκόσμια εμπιστοσύνη και να αντιστρέψουμε τη μάλλον δυσοίωνη τροχιά στην οποία βρισκόμαστε.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Φόβοι για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη

Φόβοι για σημαντικές διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα εκφράζονται μετά τη σύγκρουση πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με γέφυρα στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Το πλοίο Dali προσέκρουσε σε κολόνα στήριξης της γέφυρας Francis Scott Key τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει. Η γέφυρα κάλυπτε την είσοδο στο λιμάνι της Βαλτιμόρης, το πιο πολυσύχναστο λιμάνι των ΗΠΑ για εξαγωγές αυτοκινήτων και το ένατο πιο πολυσύχναστο συνολικά.

Έξι άνθρωποι αγνοούνται και θεωρούνται νεκροί.

Η αμερικανική ακτοφυλακή ανέστειλε την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και ξεκίνησε αποστολή ανέλκυσης. Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στην έρευνα για το τι πήγε στραβά, με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για την ασφάλεια των μεταφορών να ελπίζει να επιβιβαστεί στο πλοίο και να ανακτήσει τον καταγραφέα δεδομένων του, σύμφωνα με το BBC.

Aξιωματούχοι δήλωσαν ότι η θαλάσσια κυκλοφορία μέσω του λιμανιού – η οποία πέρυσι ανήλθε σε περισσότερους από 47 εκατομμύρια τόνους ξένου φορτίου – θα ανασταλεί «μέχρι νεωτέρας».

Μιλώντας στο BBC, ο Marco Forgione, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εξαγωγών και Διεθνούς Εμπορίου, το οποίο εκπροσωπεί βρετανικές επιχειρήσεις που εμπλέκονται στο διεθνές εμπόριο, δήλωσε ότι η αναστολή θα έχει «σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα».

«Πάνω από 750.000 αυτοκίνητα και οχήματα μεταφέρθηκαν μέσω της Βαλτιμόρης τον περασμένο χρόνο», δήλωσε στην εκπομπή The World Tonight του Radio 4.

«Πρόκειται για μεγάλες αμερικανικές μάρκες και του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ, από τη General Motors και τη Ford έως την Jaguar Land Rover, τη Nissan, τη Fiat και την Audi.

«Επιπρόσθετα, η Βαλτιμόρη είναι σημαντικός εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και αυτό θα προκαλέσει επιπλοκές και στη Μεγάλη Βρετανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Περίπου 500.000 τόνοι LNG διακινούνται σε μηνιαία βάση από την Βαλτιμόρη οπότε οι επιπλοκές από αυτό που έχει συμβεί είναι σημαντικές και θα κλιμακωθούν πριν να επανέλθει η κανονική λειτουργία του λιμανιού».

Παράλληλα στο λιμάνι της Βαλτιμόρης εργάζονται 15.000 άτομα, ενώ όσοι επηρεάζονται από τη διακοπή της λειτουργίας του υπολογίζονται σε επιπλέον 140.000.

Μετά την κατάρρευση, η δανέζικη εταιρεία διακίνησης εμπορευμάτων Maersk, φορτίο της οποίας μετέφερε το Dali που έπεσε πάνω στη γέφυρα Francis Scott Key τα ξημερώματα της Τρίτης, ανακοίνωσε ότι «θα αφαιρέσουμε τη Βαλτιμόρη από όλες τις υπηρεσίες μας για το προσεχές διάστημα».

Παράλληλα, εταιρείες που ασχολούνται με το εμπόριο άνθρακα έχουν απευθύνει προειδοποιήσεις για διαταραχή στις εξαγωγές.

Πηγή: Newsbeast.gr

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αλλάζει η ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, πλησιάζει η θερινή | Μία ώρα μπροστά οι δείκτες

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αλλαγή της ώρας και το πέρασμα στη θερινή ώρα. Αυτό θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, δηλαδή 31 του μηνός.

Πιο συγκεκριμένα, στις 03:00 τα ξημερώματα οι δείκτες θα γυρίσουν μία ώρα μπροστά, άρα θα χάσουμε μία ώρα… ύπνου. Ωστόσο, θα κερδίσουμε περισσότερες ώρες με το φως του ήλιου.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναφέρει: «Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα.

Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.».

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός 3,6 Ρίχτερ στην Κέρκυρα

Σεισμική δόνηση σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 26 Μαρτίου στην Κέρκυρα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ο σεισμός ήταν μεγέθους 3,6 Ρίχτερ με επίκεντρο 33 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά των Οθωνών. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 6 χιλιόμετρα.

Σημειώνεται ότι χθες και σήμερα έχουν προηγηθεί κι άλλοι σεισμοί μικρότερης έντασης.

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en