Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Το μέλλον του Διαδικτύου

Η πρόεδρος της Βραζιλίας, Dilma Rouseff, ζήτησε πρόσφατα από την έδρα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ από τις άλλες χώρες να αποσυνδεθούν από την ηγεμονία των ΗΠΑ στο διαδίκτυο και να αναπτύξουν τη δική τους κυριαρχία σε αυτό και στις δομές διακυβέρνησης, γράφει ο διευθυντής του Ινστιτούτου “New America Foundation’s Open Technology Institute» Sascha Meinrath στο ideas.time.com.Οι δηλώσεις της αυτές ακολούθησαν μετά τη δημοσιοποίηση αναφορών ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν το ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο, την εσωτερική επικοινωνία των μελών της βραζιλιάνικης κυβέρνησης και κατασκοπεύουν την εθνική πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας.

Ωστόσο, όπως γράφει ο Meinrath, η κίνησή της αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ισχυρή αντίδραση απέναντι στο “ανοιχτό ίντερνετ», κάτι που θα το μετέτρεπε από μια παγκόσμια κοινότητα σε κάτι πολύ περιορισμένο στα πολιτικά σύνορα ενός χάρτη.

Η Βραζιλία είναι μία από τις λίγες χώρες, όπως η Ινδονησία, η Τουρκία και η Ινδία, οι οποίες είναι αναποφάσιστες την τελευταία δεκαετία, σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το αν θα έπρεπε να αναπτυχθεί ένα διεθνές πλαίσιο που θα διέπει το Διαδίκτυο, τέτοιο που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον “αρχηγικό» ρόλο των ΗΠΑ.

Παραδοσιακά, σε αυτή η συζήτηση η Αμερική έπαιρνε τη θέση του υπερασπιστή ενός ελεύθερου και ανοιχτού Διαδικτύου, που θα εγγυάται το δικαίωμα όλων των πολιτών να εκφράζονται ελεύθερα.

Αντίθετα με αυτήν την άποψη είναι καταπιεστικά καθεστώτα που περιορίζουν τη συνδεσιμότητα και την πρόσβαση στις πληροφορίες.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις, όμως, για τη δράση της NSA έχουν μετατοπίσει τη συζήτηση, αποξενώνοντας τους βασικούς υπερασπιστές και συμμάχους της ιδέας του “ελεύθερου Διαδικτύου» και στρέφοντάς τη προς την άποψη που εκφράζουν μερικά από τα πιο καταπιεστικά καθεστώτα του πλανήτη.

Αυτό που ανακύπτει είναι ένας συνασπισμός, ανάμεσα στις χώρες που αντιτίθενται στο πώς οι ΗΠΑ υπερασπίζονται τις “δεδηλωμένες αρχές ενός ελεύθερου Διαδικτύου» που τόσο ένθερμα δηλώνουν και σε αυτές που αντιτίθενται ολοκληρωτικά σε αυτές τις αρχές.

Οι στενοί σύμμαχοί μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για παράδειγμα, εξετάζουν το ενδεχόμενο ανάκλησης συμφωνιών ανταλλαγής δεδομένων με τις ΗΠΑ και να απαιτήσουν από τους αμερικανούς παρόχους ιστοσελίδων να προειδοποιούν τους ευρωπαίους χρήστες ότι τα δεδομένα τους υπόκεινται σε έλεγχο από την αμερικανική κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, καθεστώτα όπως του Ιράν, της Συρίας και της Κίνας ελέγχουν τις πληροφορίες που διακινούνται στα δίκτυά τους, υπονομεύοντας τα θεμέλια του λεγόμενου “ανοιχτού διαδικτύου».

Τα κίνητρα των χωρών αυτών, που αμφισβητούν τον έλεγχο της Αμερικής στον παγκόσμιο ιστό ποικίλουν, όμως οι ισχυρισμοί τους δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση: τη βαλκανιοποίηση του Διαδικτύου.

Αν συμβεί αυτό, το διαδίκτυο κινδυνεύει να γίνει σαν το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ευρώπης, όπου οι διαφορές στην τάση και το σύστημα σηματοδότησης θα αναγκάζει τους φορείς να σταματούν και να αλλάζουν συστήματα, ή ακόμη και μηχανές, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις, αναποτελεσματικότητα και υψηλότερο κόστος.

Οι χρήστες του διαδικτύου αυτού θα υπόκεινται σε διαφορετικές νομικές προϋποθέσεις και απαιτήσεις, οι οποίες θα επιβάλλουν αντικρουόμενες εντολές και θα παρέχουν αμοιβαία, αποκλειστικά δικαιώματα.

Ένα διαδίκτυο με τόσο πολύπλοκη δομή δικαιοδοσίας, σίγουρα θα παρεμποδίζει τη σύγχρονη οικονομική δραστηριότητα.

Η NSA άνοιξε το “κουτί της Πανδώρας», μεταχειριζόμενη τους “πολίτες» και τους “ξένους» με διαφορετικό τρόπο. Οι κανόνες που ισχύουν στις ΗΠΑ επιβάλλουν εντολές δικαιοδοσίας με βάση γεωγραφικά κριτήρια (με βάση τη διαδρομή των κινήσεών σας στο διαδίκτυο ή την τοποθεσία των υπηρεσιών δεδομένων και της βάσης δεδομένων που χρησιμοποιείτε).

Η διάσπαση του Διαδικτύου, υπονομεύει την ίδια την ελευθερία του μέσου και τίθεται σε κίνδυνο η ελευθερία έκφρασης, γνώμης και δυνατότητας συμμετοχής στην “κοινωνία της πληροφορίας».

Η Βραζιλία μπορεί να μη θέλει να ασκήσει έλεγχο στα πάντα στο διαδίκτυο, ή να λογοκρίνει και να κατασκοπεύσει τους πολίτες της, όμως υπάρχουν άλλες χώρες με πιο σκοτεινά κίνητρα, που επιδοκιμάζουν τη στάση της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Μόνο αν είμαστε απόλυτα διαφανείς αναφορικά με το περίο εφαρμογής των δραστηριοτήτων μας και παύοντας όλες εκείνες που παραβιάζουν τους εθνικούς κανόνες, θα καταφέρουμε να επανακτήσουμε την παγκόσμια εμπιστοσύνη και να αντιστρέψουμε τη μάλλον δυσοίωνη τροχιά στην οποία βρισκόμαστε.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε τιμή κόστους η βενζίνη – Ποιος κάνει την αρχή

Με στόχο να περιορίσουν την πίεση που δέχεται το πορτοφόλι του οδηγού, εκατοντάδες βενζινάδικα επί ευρωπαϊκούς εδάφους προσφέρουν πλέον υγρά καύσιμα σε τιμή κόστους.

Οι τιμές των καυσίμων σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται εδώ και μήνες σε πολύ υψηλά επίπεδα με έναν από τους κύριους λόγους γι’ αυτό να είναι η απόφαση του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) για περιορισμό της παραγωγής στις χώρες μέλη του.

Στην Ευρώπη οι υψηλές τιμές των καυσίμων αντιμετωπίζονται σε επίπεδο χώρας συνήθως με επιδοτήσεις, ωστόσο η Γαλλία προχωρά στο επόμενο βήμα για να μειώσει ακόμη περισσότερο την τιμή της βενζίνης.

Τις προηγούμενες εβδομάδες η γαλλική κυβέρνηση πίεσε τις εταιρείες πώλησης καυσίμων να διαθέτουν βενζίνη και diesel σε τιμές κάτω του κόστους ανακοινώνοντας παράλληλα και την πρόθεσή της για αλλαγή της σχετικής γαλλικής νομοθεσίας.

Νωρίτερα από αυτό η γαλλική TotalEnergies είχε ανακοινώσει ότι θα επεκτείνει το πλαφόν του 1,99 ευρώ/λτ. στην τιμή της βενζίνης στα πρατήρια της μέχρι και το τέλος της χρονιάς.

Και ενώ οι περισσότερες εταιρείες και πρατήρια αρνούνται μέχρι στιγμής την παράκληση της κυβέρνησης για πωλήσεις καυσίμων κάτω του κόστους μεγάλες αλυσίδες λιανικής ανακοίνωσαν ότι θα πωλούν βενζίνη και diesel σε τιμή κόστους μηδενίζοντας έτσι το περιθώριο κέρδους που έχουν.

Στη σχετική ανακοίνωση προχώρησαν αρχικά οι δύο μεγαλύτερες αλυσίδες super market της Γαλλίας, Carrefour και e-Leclerc, ενώ έπειτα επέλεξε τον ίδιο δρόμο και η Casino με την απόφαση να ισχύει μέχρι και το τέλος της χρονιάς.

Διαφορές υπάρχουν στον τρόπο που εφαρμόζουν αυτή την απόφαση οι γαλλικές εταιρείες. Η Carrefour θα διαθέτει τα καύσιμα με τη μειωμένη τιμή μόνο στα μεγαλύτερα καταστήματά της hypermarket (όχι στα super market).

Από τη άλλη η e-Leclerc θα προσφέρει τα καύσιμα σε τιμή κόστους δύο Σαββατοκύριακα κάθε μήνα. Και οι δύο αλυσίδες super market, όπως και οι υπόλοιπες εταιρείες που θα συμμετέχουν σε αυτή την πράξη αλληλεγγύης, θα πωλούν καύσιμα σε τιμή κόστους μέχρι και το τέλος της χρονιάς, ενώ πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει και σε επιδοτήσεις ύψους 100 ευρώ που θα δοθούν με βάση οικονομικά κριτήρια.

carandmotor.gr

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΥΠΑ: Ανοικτά προγράμματα επιδότησης εργασίας με επιχορήγηση έως και 100%

Μέχρι τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023 γίνονται δεκτές οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας νέων σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία με 100% επιδότηση της ΔΥΠΑ

Τη Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων επιχειρήσεων για συμμετοχή στο «Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για άνεργους νέους, 18-29 ετών, στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας».

Στόχος της δράσης, διάρκειας 7 μηνών, είναι η ενίσχυση της πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας μέσω της επιδοτούμενης απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας. Η ΔΥΠΑ καταβάλλει μηνιαία αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές), καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Ωφελούμενοι είναι άνεργοι 18-29 ετών, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ΔΥΠΑ των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Η διαδικασία είναι απλή:

Η επιχείρηση που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει, υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση στην οποία προσδιορίζει τον αριθμό των θέσεων που διαθέτει, καθώς και τις ειδικότητες και το εκπαιδευτικό επίπεδό τους

Η ΔΥΠΑ επιβεβαιώνει ότι η επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις

Οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ υποδεικνύουν υποψηφίους σύμφωνα με τα απαιτούμενα προσόντα της κενής θέσης

Η επιχείρηση επιλέγει τον ωφελούμενο και υπογράφουν συμφωνητικό συνεργασίας

Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 100.500.000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο/Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση 2014 – 2020».

Για τη Δημόσια Πρόσκληση και για περισσότερες πληροφορίες στο https://www.dypa.gov.gr/proghrammata-anoikhta .

newsit.gr

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Συνάντηση με την πρόεδρο της Δημοκρατίας

Φορώντας κοστούμι και συνοδευόμενος από τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Μανώλη Καπνισάκη και την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να συναντήσει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε την πρώτη του συνάντηση γνωριμίας με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κ. Σακελλαροπούλου ευχήθηκε στον κ. Κασσελάκη καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναφορά στην χθεσινή του επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές.

«Είδα χθες δια ζώσης τα προβλήματα, συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη άμεσης αρωγής από την Πολιτεία. Ό,τι μπορούμε να κάνουμε από μεριάς μας ως αξιωματική αντιπολίτευση θα το κάνουμε», είπε.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενη στην κλιματική κρίση, τόνισε ότι χρειάζεται να είναι έτοιμος ο κρατικός μηχανισμός η αυτοδιοίκηση αλλά και οι τοπικές κοινωνίες. «Χρειάζονται συναινέσεις όπου μπορούμε γιατί χρειάζεται η συνεργασία όλων για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Τι θα γίνει όταν θα σβήσουν τα φώτα», σημείωσε.

«Η κλιματική κρίση θα μας ακολουθεί για καιρό και από μεριάς μας θα είμαστε υπέρ της συναίνεσης όπου θα υπάρχει πρόληψη με αποδοτικό τρόπο», απάντησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

newsit.gr

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: