Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Απολιθωμένο Δάσος της Λήμνου | Ένα Δάσος Διεθνούς Εμβέλειας Ηλικίας 20 εκ. ετών

Το απολιθωμένο δάσος (βλέπε πιο κάτω το χάρτη) δημιουργήθηκε εξαιτίας ευνοϊκών συνθηκών απολίθωσης του δάσους που υπήρχε στην περιοχή πριν από 30 εκατομμύρια χρόνια.

Η δημιουργία του πετρωμένου δάσους συνδέεται άμεσα με την ηφαιστειακή δράση της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου κατά τη διάρκεια κυρίως του Μειοκαίνου. Εκείνη την εποχή υπήρχε μια γενικευμένη ηφαιστειακή δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή του ΒΑ Αιγαίου και τη Μικρά Ασία εξαιτίας της παρουσίας του τότε ηφαιστειακού τόξου του Ελλαδικού χώρου.

Έτσι σε περίοδο έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας εκσφενδονίζονταν από τον κρατήρα του ηφαιστείου λάβες, πυροκλαστικά υλικά, ηφαιστειακή στάχτη, η οποία κάλυψε την πλούσια υποτροπική βλάστηση της περιοχής.

Ταυτόχρονα με την ηφαιστειακή δράση δημιουργήθηκαν θερμά διαλύματα πλούσια σε διαλυμένο διοξείδιο του πυριτίου και έτσι άρχισε μια έντονη υδροθερμική κυκλοφορία. Τα τελευταία εισέδυσαν και διαπότισαν τα ηφαιστειακά πετρώματα, στα οποία ήδη βρίσκονταν οι κορμοί των δένδρων και έτσι άρχισε η διαδικασία της απολίθωσης, δηλαδή η αντικατάσταση μόριο προς μόριο, της οργανικής φυτικής ύλης από ανόργανα υλικά του περιβάλλοντος. Η μεγαλύτερη εμφάνιση των φυτικών λειψάνων και κορμών της Λήμνου παρατηρείται μέσα στους πυροκλαστικούς σχηματισμούς της ενότητας Ρωμανού, Βάρους, Κότσινα και Πορτιανού.

Χάρτης Απολιθωμένου Δάσους Λήμνου (οι κορμοί συμβολίζουν τα σημεία στα οποία βρέθηκαν απολιθώματα)

 

ApolDasos

 

Κατά την απολίθωση, η οποία στην περίπτωση του δάσους του Δήμου Μούδρου είναι τέλεια, διατηρούνται σε άριστη κατάσταση τα εξωτερικά μορφολογικά γνωρίσματα των κορμών των δέντρων, π.χ. οι αυξητικοί δακτύλιοι, αποτυπώματα φλοιού κ.λ.π. καθώς επίσης και η εσωτερική δομή του απολιθωμένου ξύλου, από τη μικροσκοπική μελέτη της οποίας προσδιορίζεται το γένος ή το είδος του απολιθωμένου δένδρου.

Παλαιοβοτανικά Ευρήματα

Νεώτερες έρευνες του Πανεπιστημίου Αθηνών αποκάλυψαν νέα ευρήματα σε πολλές νέες θέσεις, με τη μορφή ιστάμενων κορμών, τμημάτων απολιθωμένων ξύλων, ριζικών κόμβων φοινίκων, Γυμνόσπερμων, Αγγειόσπερμων δένδρων καθώς επίσης και εκμαγεία απολιθωμένων φύλλων, καρπών και σπερμάτων υποτροπικών φυτών.

Μέχρι πρότινος, όπως προκύπτει από την υπάρχουσα βιβλιογραφία, εθεωρείτο ότι το απολιθωμένο Δάσος της Λήμνου αποτελούσε την προς τα δυτικά και βόρεια προέκταση του απολιθωμένου δάσους της Λέσβου. Και πράγματι αυτό ισχύει για την παλαιοχλωρίδα του Κατωτέρου Μειοκαίνου, η οποία έχει διατηρηθεί μέσα στα ηφαιστειοϊζιματογενή πετρώματα της περιοχής.

Τα πλούσια αυτά ευρήματα “μιλούν” για δάσος που είχε αναπτυχθεί σε συνθήκες υποτροπικού κλίματος πριν από 25 με 20 εκατομμύρια χρόνια.

Οι πρώτες εκτιμήσεις γύρω από την ηλικία του αρχαιότερου αυτού απολιθωματοφόρου κοιτάσματος είναι σύμφωνες με την χρονολόγηση στο όριο Ηωκαίνου-Ολιγικαίνου, δηλαδή πριν από 34 με 30 εκατομμύρια χρόνια.

Η παρουσία μαζί με τα παλαιοβοτανικά ευρήματα κι ενός μαλακίου που χαρακτηρίζει υφάλμυρο περιβάλλον απόθεσης δείχνει ότι η εν λόγω παλαιοχλωρίδα έχει αποτεθεί σε έναν παλαιοκόλπο της τότε εποχής και περιλαμβάνει είδη από Φοίνικες, Κωνοφόρα, Δαφνίδες και Φηγιίδες.

Η Σημασία του Απολιθωμένου Δάσους Λήμνου

Το απολιθωμένο δάσος θεωρείται από ειδικούς και ξένους ερευνητές ανεπανάληπτο γεωλογικό μνημείο και συγκεντρώνει σπάνια επιστημονικά δεδομένα.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Τρίτη του Πάσχα: Ποια καταστήματα είναι κλειστά

Κλειστές θα παραμείνουν οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας σήμερα, Τρίτη του Πάσχα, καθώς είναι η ημέρα κατά την οποία μεταφέρθηκε η αργία της Πρωτομαγιάς.

Ειδικότερα, όλες οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας κρατούν κλειστά τα καταστήματά τους σήμερα, ενώ μάλιστα αυτό ισχύει ακόμη και για τα σούπερ μάρκετ που βρίσκονται σε αεροδρόμια ή τουριστικές περιοχές, τα οποία λειτουργούν σε ορισμένες αργίες.

Παρόλα αυτά η αλυσίδα «σούπερ μίνι μάρκετ», όπως χαρακτηρίζεται, Ok Markets, λειτουργεί κανονικά την Τρίτη του Πάσχα. Τα καταστήματά της συγκεκριμένης αλυσίδας θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 8 το πρωί έως τις 11 το βράδυ, σύμφωνα με ανάρτηση της επιχείρησης στα social media.

Τρίτη του Πάσχα: Πως θα λειτουργήσουν φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και λαϊκές αγορές
Φούρνοι και ζαχαροπλαστεία θα λειτουργήσουν κανονικά, σήμερα, Τρίτη του Πάσχα. Ωστόσο δεν λειτουργούν λαϊκές αγορές, ενώ κλειστή θα παραμείνει και σήμερα η Βαρβάκειος Αγορά.

iefimerida.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία που έχει την υπογραφή της Χαμάς

Η Χαμάς νωρίς εχθές το βράδυ (Δευτέρα 06/05) ανακοίνωσε αδιαμεσολάβητα πως έχει συμφωνήσει σε κείμενο το οποίο συνέταξε το Κατάρ και η Αίγυπτος και οδηγεί σε κατάπαυση του πυρός αλλά και σταδιακή επαναφορά της Ειρήνης στη Γάζα.

Η Χαμάς μπορεί να ανακοίνωσε χωρίς μεσάζοντες πως συμφωνεί σε κείμενο κατάπαυσης του πυρός που συνέταξαν από κοινού Αίγυπτος, Κατάρ με τη συνδρομή και της CIA αλλά το πλήρες κείμενο δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας. Το έγγραφο έφτασε λίγα λεπτά μετά την συμφωνία της Χαμάς στο Τελ Αβίβ και την Ουάσιγκτον αλλά αυτό δεν εμπόδισε το Ισραήλ να προχωρήσει στην καθ’ όλα προγραμματισμένη όπως αποδείχθηκε χερσαία επιχείρηση στο ανατολικό τμήμα της Ράφα.

Το Al Jazeera έλαβε αργά το βράδυ γνώση τμημάτων του εγγράφου και παρουσίασε την βάση της συμφωνίας η οποία διαιρείται σε τρεις φάσεις και περιλαμβάνει εκτός από ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων και πολύ συγκεκριμένα βήματα που μετατρέπουν την κατάπαυση του πυρός σε ειρηνευτικό σχέδιο για τον Παλαιστινιακό θύλακα.

Η πρώτη φάση

Κατά την πρώτη φάση με βάση τις πληροφορίες του Αραβικού μέσου οι δύο πλευρές συμφωνούν σε κατάπαυση κάθε χερσαίας επιχείρησης και από τις δύο πλευρές αλλά και σε περιορισμό των ωρών πτήσης των μαχητικών και των drones του Ισραήλ πάνω από τη Γάζα κατά 10 ώρες την ημέρα. Σε αυτό το διάστημα το οποίο όπως περιγράφεται στο έγγραφο οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ θα πρέπει να αποχωρήσουν αρχικά από το νότιο τμήμα του θύλακα και τη Ράφα αλλά και από το Βόρειο τμήμα της Γάζας προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους αμάχους να επιστρέψουν στις περιοχές που ζούσαν μέχρι πριν από επτά μήνες. Στην πρώτη φάση η Χαμάς θα απελευθερώσει 33 ομήρους (ζωντανούς αλλά και νεκρούς) γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και ασθενείς οι οποίοι όμως δεν είναι στρατιωτικοί ή στρατιώτες και δεν είναι μικρότεροι από 50 ετών. Για την συγκεκριμένη κίνηση θα πρέπει να υπάρξει ένας αντίστοιχος αριθμός απελευθερώσεων παλαιστίνιων κρατουμένων από τις φυλακές του Ισραήλ. 30 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα πρέπει να απελευθερωθούν για κάθε όμηρο του Ισραήλ. Σε αυτή την φάση η Χαμάς είναι ανοιχτή σε διαπραγμάτευση και για γυναίκες στρατιώτες που έχουν απαχθεί αρκεί το Ισραήλ να αφήσει 50 κρατουμένους για κάθε μία.

Η δεύτερη και τρίτη φάση

Η δεύτερη φάση προβλέπει μόνιμη κατάπαυση του πυρός και συνολική αποχώρηση των δυνάμεων του Ισραήλ από τα εδάφη της Γάζας. Περιλαμβάνει επίσης πλάνο τριών έως πέντε χρόνων ανοικοδόμησης της περιοχής η οποία μετά από επτά μήνες βομβαρδισμών έχει μετατραπεί σε ερείπια. Στην τρίτη φάση η Χαμάς συμφωνεί να απελευθερώσει όλους τους ομήρους που κρατά από τις 7 Οκτωβρίου μεταξύ αυτών και τους στρατιωτικούς ανεξαρτήτως ηλικίας. Για κάθε στρατιώτη – στρατιωτικό που θα αφεθεί ελεύθερος η Χαμάς ζητά 50 Παλαιστίνιους κρατουμένους.

Κάθε μία από τις δύο πρώτες φάσεις θα έχει διάρκεια έξι εβδομάδων ενώ η Χαμάς ζητά σε υστερόγραφη σημείωση εγγυήσεις για την εκτέλεσή της από όλες τις συμμετέχουσες δυνάμεις.

cnn.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Σέρρες | Αναβιώνουν το Πάσχα οι «αβγομαχίες» στην Καστανούσα Σιντικής

Ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στα βάθη του Πόντου αναβιώνει κάθε 2η μέρα του Πάσχα στην Καστανούσσα της Σιντικής Σερρών.

Πρόκειται για τις διαδομένες «αβγομαχίες» που έφεραν μαζί τους οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες του Πόντου, όταν εγκαταστάθηκαν στους νότιους πρόποδες του όρους Μπέλλες, στο σημερινό χωριό Καστανούσσα, που μέχρι το 1926 ονομαζόταν Πάλμες.

«Ο σύλλογος το ανέλαβε και το ανέδειξε, όχι μόνο στην περιοχή αλλά ευρύτερα στην Κεντρική Μακεδονία», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστανούσσας, Λευτέρης Παπαδόπουλος. Όπως εξηγεί, οι συμμετέχοντες έρχονται από Δράμα μέχρι και Φλώρινα, ενώ πέρυσι ήρθε και ένας Έλληνας που διαμένει μόνιμα στην Ελβετία. «Ήρθε μόνο για το έθιμο, διαγωνίστηκε και έφυγε. Τον περιμένουμε και φέτος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, ο κάθε διαγωνιζόμενος φέρνει μαζί του 30 λευκά βρασμένα αβγά. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου στήνονται δύο μεγάλες εξέδρες, όπου θα καθίσουν οι αβγομάχοι. Ο αγώνας ξεκινά και τυχερός θα είναι αυτός που θα καταφέρει να σπάσει όλα τα αυγά, μέχρι τελικής πτώσεως, όπου θα επικρατήσει μόνο ένα γερό αβγό.

«Τα αβγά πρέπει να είναι άβαφα προκειμένου να ελεγχθούν ότι είναι αποκλειστικά και μόνο αβγά κότας και κανενός άλλου πτηνού», επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, συμπληρώνοντας πως η προετοιμασία των αβγομάχων διαρκεί αρκετό καιρό. «Κάποιος καλείται να διαλέξει ακόμη και από 2.000 χιλιάδες αβγά, μόνο τα 50, για να έρθει εδώ τελικά με τα 30», θα επισημάνει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστανούσσας.

Όσο για τα μυστικά των γερών αβγών, όπως λέει, «κανείς δεν τα αποκαλύπτει, ενώ πολλοί το έχουν προάγει σε επιστήμη, καθώς δίνουν ακόμη και συγκεκριμένη τροφή στις κότες τους προκειμένου να κάνουν γερά αβγά».

Ο διαγωνισμός της αβγομαχίας χωρίζεται σε δύο τμήματα, ένα σε αυτό που συμμετέχουν τα παιδιά και διαγωνίζονται με 15 αβγά και ένα σε αυτό που συμμετέχουν οι ενήλικες και διαγωνίζονται με 30 αβγά. Οι όροι είναι κοινοί για όλους. Μικρούς και μεγάλους. Άνδρες και γυναίκες.

Όπως ορίζει η διαδικασία, ένας ένας αβγομάχος σηκώνεται και τσουγκρίζει με τη σειρά τα αβγά των υπολοίπων αβγομάχων, παίρνοντας το αβγό το ένα μετά το άλλο. Τα αβγά είναι όλα αριθμημένα. Όταν τελειώσει η σειρά του, επιστρέφει στη θέση του και σηκώνεται ο επόμενος. Σε περίπτωση που σπάσουν όλα τα αβγά ενός αβγομάχου, τότε αυτός αποχωρεί.
Ο νικητής της «αβγομαχίας» δεν θα μείνει φυσικά μόνο στα εύσημα, αλλά θα βραβευτεί και με πλούσια δώρα. Φέτος ο πρώτος νικητής θα πάρει μία τηλεόραση, ο δεύτερος θα πάρει ένα χορτοκοπτικό μηχάνημα και ο τρίτος θα λάβει ένα ηλεκτρικό δράπανο.

Οι «αβγομαχίες» πλαισιώνονται πάντα με παραδοσιακό γλέντι και εδέσματα πατροπαράδοτων ποντιακών εδεσμάτων.

Νικητές και ηττημένοι, αλλά και όσοι παραβρεθούν για το έθιμο στην Καστανούσα θα πάρουν όλοι την ευλογία, καθώς όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, «το έθιμο συμβολίζει τη νίκη του καλού έναντι του κακού, αλλά και την Ανάσταση του Κυρίου».

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en