Quantcast
Connect with us

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Στις 6 Οκτωβρίου συνεχίζονται οι διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία

image_print

Την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου θα συνεχιστούν οι διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία, στην Άγκυρα, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Από ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύνθεση της ομάδας παραμένει μόνο ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, καθώς θα αντικατασταθούν τόσο ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού όσο και η διπλωμάτης Ιφιγένεια Καναρά, από τον Θεοχάρη Λαλάκο, που είναι ο γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ, και την Ευαγγελία Γραμματίκα, που είναι η διευθύντρια του γραφείου του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία συνάντηση είχε διεξαχθεί στην Αθήνα, στις 16 Μαρτίου.

Η ανακοίνωση για τον 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών έρχεται λίγες ώρες μετά την εμπρηστική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για τη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με τη Γαλλία αλλά και τις προκλητικές υπερπτήσεις πάνω από Μακρονήσι και Ανθρωποφάγους.

Συγκεκριμένα, ζεύγος αεροσκαφών F-16 στις 11:26 πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω στα 29.000 πόδια και στη συνέχεια, στις 11:27 δεύτερο ζεύγος F-16 προχώρησε σε υπερπτήσεις πάνω από τα ίδια νησιά στα 11.000 πόδια.

Τουρκική οργή για την ελληνογαλλική συμφωνία: Η Ελλάδα αντί να συνεργαστεί, εξοπλίζεται

Νωρίτερα, η Τουρκία κατηγόρησε την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικές θέσεις» σε ό,τι αφορά στις θαλάσσιες ζώνες και τον εναέριο χώρο, θέσεις που όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της γείτονος είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία και τον εναέριο χώρο είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Είναι όνειρο θερινής νυκτός ότι η Ελλάδα μπορεί να μας κάνει να αποδεχτούμε αυτές τις διεκδικήσεις, οι οποίες αμφισβητούνται και από τη διεθνή κοινότητα, διαμορφώνοντας διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας, με τρόπο που βλάπτει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ», σημειώνει αρχικά το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και συνεχίζει:

«Τέτοιες μάταιες προσπάθειες θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Αντί για συνεργασία, η πολιτική εξοπλισμών, απομόνωσης και αποξένωσης της Τουρκίας από την Ελλάδα είναι μια προβληματική πολιτική που θα βλάψει την ίδια και την ΕΕ, της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Σκληρή απάντηση Οικονόμου: Άλλος έχει αναθεωρητικές τάσεις
Απάντηση στην επίθεση που εξαπέλυσε η Άγκυρα έδωσε μέσω του ΣΚΑΪ 100,3 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Καμία από τις κινήσεις που κάνει η Ελλάδα δεν παρεκκλίνει από αυτά που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο και έχουν συνυπογράψει όλα τα πολιτισμένα κράτη… Άλλος έχει αναθεωρητικές τάσεις εδώ στη γειτονία μας» είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε συνηθισμένοι σε αυτές τις αντιδράσεις, άλλα δεν παίρνουμε τις αποφάσεις μας με βάση το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία» διεμήνυσε ο κ. Οικονόμου.

«Η χωρά με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα κάνει ό,τι πρέπει να κάνει» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μητσοτάκης: Δεν θα μπούμε σε μία κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία
Μιλώντας την Πέμπτη με τον δημοσιογράφο των New York Times, Στίβεν Ερλάνγκερ, στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου «Athens Democracy Forum» ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «μία στρατηγική συνεργασία» μεταξύ Ελλάδας και Γαλλία, υπογραμμίζοντας πως στη συμφωνία υπάρχει το άρθρο της αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, που λέει πως εάν ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη δεχθεί επίθεση τότε το άλλο θα συνδράμει προς βοήθεια.

«Συμβολίζει την δέσμευση της Γαλλίας αλλά και το ενδιαφέρον της για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» απαντώντας στο ερώτημα «γιατί υπήρξε αυτή η συμφωνία με τη Γαλλία».

«Πήραμε τις φρεγάτες στο καλύτερο τίμημα και στον καλύτερο χρόνο παράδοσης» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, αρνήθηκε ωστόσο ότι είναι πρόθυμος να εμπλακεί σε κούρσα εξοπλισμών με τη γείτονα χώρα.

«Έχω ξεκαθαρίσει πως δεν θα μπούμε σε μία κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, ωστόσο, επαναλαμβάνω πως θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι προβλέπεται στην αμυντική συμφωνία

Η Συμφωνία επισφραγίζει την στενή συμμαχική σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες , αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην περιοχή, ενισχύει τις αποτρεπτικές δυνατότητες της χώρας με την ανακοίνωση για την απόκτηση τριών νέων γαλλικών φρεγατών (οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες).

Η Συμφωνία περιέχει (άρθρο 2) ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θωρακίζεται έναντι απειλών ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, μέσω της συμφωνίας αποκτά ουσία το άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ρήτρα αμοιβαίας άμυνας.

Με τη συμφωνία Ελλάδα και Γαλλία υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις η μία έναντι της άλλης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, ενισχύουν τον ευρωπαϊκό πυλώνα της άμυνας και το ΝΑΤΟ, καθώς πρόκειται για δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε, αλλά και συμμάχους στο ΝΑΤΟ.
Τη Συμφωνία συνοδεύει ανακοίνωση για την απόκτηση από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τριών γαλλικών φρεγατών.

Η Συμφωνία προβλέπει συνεργασία στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, όπως είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, καθώς και στις δηλώσεις του στη Σύνοδο Κορυφής της EUMED, στη συζήτηση για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.

Η Μεσόγειος ανοίγει δρόμους. Η ελληνογαλλική συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.
Ήδη από την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ o Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη ανάπτυξης των αναγκαίων αμυντικών ικανοτήτων, ώστε η Ευρώπη να μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα σε προκλήσεις, στην ευρύτερη γειτονιά της, όπως στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στο Σαχέλ, όπου το ΝΑΤΟ δεν θα είναι «παρών».

H Συμφωνία προβλέπει τακτικές διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών τόσο για θέματα ασφάλειας και άμυνας, όσο και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, υβριδικές απειλές, θαλάσσια ασφάλεια, μετανάστευση.

Click to comment

Απάντηση

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Δωδεκάνησα και νησιά Βορείου Αιγαίου εμφανίζονται ως “τουρκικά” σε εγχειρίδιο της ΕΕ – Έντονη αντίδραση της Ελλάδας

image_print

Σάλος ξέσπασε μετά την αποκάλυψη ότι στην τελευταία έκδοση του εγχειριδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ανακαλύπτοντας την Ευρώπη» τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου εμφανίζονται με το ίδιο χρώμα που χρησιμοποιείται για την Τουρκία, αντί για το χρώμα που απεικονίζει τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Στον επίμαχο χάρτη, νησιά όπως η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία και το σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων παρουσιάζονται χρωματισμένα ως “εκτός ΕΕ”, γεγονός που προκάλεσε άμεση και έντονη αντίδραση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά και πολιτικές αντιδράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ελληνικό ΥΠΕΞ εντόπισε το λάθος εγκαίρως και, κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ υπέβαλε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Γενική Διευθύντρια Επικοινωνιών της Κομισιόν, Dana Spinant, ζήτησε συγγνώμη και δεσμεύθηκε ότι το λάθος θα διορθωθεί άμεσα.

Η ηλεκτρονική έκδοση του εγχειριδίου αποσύρθηκε ήδη από την ιστοσελίδα της Επιτροπής, ενώ ξεκίνησε και η διαδικασία απόσυρσης των έντυπων αντιτύπων. Μετά τις διορθώσεις, το εγχειρίδιο αναμένεται να επανακυκλοφορήσει.

Το θέμα ανέδειξε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος σημείωσε ότι στην προηγούμενη έκδοση του 2020 τα συγκεκριμένα νησιά αποτυπώνονταν κανονικά ως ελληνικά. Ο ίδιος κατέθεσε επίσημη ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας εξηγήσεις και διαβεβαιώσεις ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια λάθη.

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Μεγάλο συλλαλητήριο στο Μάλτεπε της Τουρκίας για τον Ιμάμογλου

image_print

Ρεπορτάζ : Έλενα Ανδρεάδου

Σε ομιλία του στο «Συλλαλητήριο Ελευθερίας για τον Υποψήφιό μας για Πρόεδρο Εκρέμ Ιμάμογλου» που διοργανώθηκε για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη του Δημάρχου Κων/πολης το πρωί του Σαββάτου συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου.

Μεταξύ άλλων ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Οζέλ είπε «έχουμε αφήσει άγχος, φόβο και κούραση στο σπίτι. Είμαστε στους δρόμους, στις πλατείες… Σήμερα υπάρχουν συγκεντρώσεις σε μετρό, σε στάσεις λεωφορείων και προβλήτες».

Αναφέρθηκε «σε όσους σήκωσαν το ανάστημά τους ενάντια στην απόπειρα πραξικοπήματος της 19ης Μαρτίου, σε όσους προστάτεψαν τη χώρα, το έθνος και το μέλλον τους, σε όσους δεν φοβήθηκαν, δεν πτοήθηκαν, δεν έκαναν βήμα πίσω, σε όσους έχουναγάπη για την πατρίδα, το έθνος και τη σημαία τους στην καρδιά τους, στα εκατομμύρια που δεν έχουν παραδοθεί σε μια χούφτα των καταπιεστών», όπως είπε.

Στο συλλαλητήριο προβλήθηκε και βίντεο του Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης διάβασε επιστολή του στο συλλαλητήριο.

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Προκλητικές δηλώσεις Ακάρ – «Θεού θέλοντος, μια μέρα οι στρατιώτες μας θα κολυμπήσουν ως το Καστελόριζο»

image_print

Άκρως προκλητικές δηλώσεις έκανε ο πρώην υπουργός Άμυνας της Τουρκίας και πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ως μέλος του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν AKP, Χουλουσί Ακάρ. Μίλησε για το Καστελόριζο στο «οποίο μπορούν να κολυμπήσουν οι Τούρκοι στρατιωτικοί», για την Κύπρο και για τις επιχειρήσεις στη Συρία όπως η συμφωνία για ΑΟΖ.

Ο Ακάρ είπε: «Ασκήσαμε και ασκούμε όλα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στις θάλασσες και τον εναέριο χώρο μας. Κανείς δεν μπορεί να το αποτρέψει αυτό. Η Τουρκία έχει μια ακτή 12 χιλιάδων χιλιομέτρων. Είμαστε μια θαλάσσια χώρα. Είμαστε αποφασισμένοι και δεσμευμένοι να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας στις θάλασσές μας. Έχουμε κάθε δύναμη για αυτό. Η Κύπρος είναι το εθνικό μας ζήτημα. Δεν έχουμε κάνει πίσω και δεν θα κάνουμε πίσω. Κανείς δεν πρέπει να το αμφισβητεί αυτό. Το Καστελόριζο είναι ακριβώς απέναντι μας. Κατά κάποιο τρόπο παρακάμφθηκε ιστορικά, και κατέληξε να ανήκει στους Έλληνες. Η απόσταση του Καστελόριζου από την Τουρκία είναι 1.950 μέτρα. Οι υποψήφιοι αξιωματικοί μας στις στρατιωτικές μας σχολές μπορούν να κολυμπήσουν 2 χιλιόμετρα. Ως εκ τούτου, το νησί είναι σε απόσταση κολύμβησης. Οι Έλληνες φίλοι είπαν, ‘’Τότε κολυμπήστε’’. Είπαμε, ‘’Θεού θέλοντος, θα έρθει μια μέρα που θα το κάνουμε’’» δήλωσε.

«Θέλουν 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας για αυτό το νησί. Όταν λέμε “όχι” σε αυτό, μας λένε ασυμβίβαστους. Ναι, είμαστε ασυμβίβαστοι… Δεν θα το δεχτούμε αυτό».

«Δεν μπορούμε να πάρουμε όπλα παρόλο που τα πληρώσαμε. Δεν μας τα έδωσαν…. Τώρα κατασκευάζουμε. Πουλάμε σε φιλικές και συμμαχικές χώρες» ανέφερε δε ο τέως, υπουργός, αφήνοντας αιχμές κατά των ΗΠΑ για το πρόγραμμα των μαχητικών F-35 από το οποίο η Τουρκία, βγήκε, λόγω της αγοράς των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en