Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σαν σήμερα πέθανε ο Ανδρέας Παπανδρέου


Σαν σήμερα στις 23 Ιουνίου του 1996 πέθανε ο Ανδρέας Παπανδρέου , ένας πραγματικός πολιτικός ηγέτης , κάτι το οποίο του αναγνωρίζουν φίλοι και εχθροί.

Ένας πολιτικός που με το σύνθημα της «Αλλαγής» έβαλε την δική του ανεξίτηλη σφραγίδα στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.
«Γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1919, στη Χίο. Γιος του αείμνηστου Γεωργίου Παπανδρέου και της Σοφίας Μινέικο.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου έμεινε για δύο δεκαετίες στην Αμερική, όπου το 1943 έγινε υφηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το 1947 επίκουρος και στη συνέχεια τακτικός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, του UCLA της Καλιφόρνια και άλλων Πανεπιστημίων. Το 1951 παντρεύτηκε την Μαργαρίτα Τσαντ.
Η πολιτική του σταδιοδρομία άρχισε το 1962, με την εκλογή του ως Βουλευτή Αχαΐας του Κόμματος της Ένωσης Κέντρου, της οποίας ηγείτο ο πατέρας του Γεώργιος Παπανδρέου, στις εκλογές της 16-2-1964.
Όταν κηρύσσετε η δικτατορία των συνταγματαρχών, τον Απρίλιο του 1967, συλλαμβάνεται και τον επόμενο χρόνο αποφυλακίζεται και πηγαίνει στο εξωτερικό, πρώτα στη Σουηδία και μετά στον Καναδά. Από το 1968, ιδρύει το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (ΠΑΚ), του οποίου γίνεται αρχηγός και το οποίο αναπτύσσει σημαντική δράση μέχρι την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος, τον Ιούλιο του 1974.
Στις πρώτες εκλογές μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, που διενεργούνται τον Νοέμβριο του 1974, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκπροσωπεί με λίγους Βουλευτές (15 έδρες, 13,5% των ψήφων). Στις επόμενες εκλογές (Νοέμβριος 1977), το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κάνει ένα σημαντικό άλμα, αφού διπλασιάζει τη δύναμη του (από 13,5% σε 25%) και γίνεται το πρώτο κόμμα της Αντιπολίτευσης, με 93 Βουλευτές και ο Πρόεδρος του, Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981, κατά τις οποίες το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατεβαίνει με το σύνθημα της Αλλαγής, εκλέγεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 48% και αντιπροσωπεύεται στο Κοινοβούλιο με 173 Βουλευτές.
Στις εκλογές του 1985 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκλέγεται και πάλι πρώτο κόμμα.
Το 1988, ο Ανδρέας Παπανδρέου οδηγήθηκε εσπευσμένα, στο Νοσοκομείο Χέρφιλντ του Λονδίνου και υπεβλήθη σε σοβαρή εγχείρηση καρδιάς. Την ίδια χρονιά παντρεύεται τη Δήμητρα Λιάνη. Στις εκλογές του 1989 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έρχεται δεύτερο κόμμα με ποσοστό 39,15% και 125 έδρες.
Στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση (Νοέμβριος 1989) το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έρχεται πάλι δεύτερο κόμμα με ποσοστό 40,67% και 128 έδρες. Στις εκλογές του 1990 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι και πάλι το δεύτερο κόμμα.
Τον Οκτώβριο του 1993, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κέρδισε τις εκλογές που ακολούθησαν με ποσοστό 46,82% και σχημάτισε την τρίτη του κυβέρνηση.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου πεθαίνει έπειτα από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο στο σπίτι του στην Εκάλη.
Κηδεύτηκε στις 26 Ιουνίου 1996 στο Α” Νεκροταφείο Αθηνών με τιμές αρχηγού κράτους.
Ο θάνατός του προκάλεσε κύμα συγκίνησης σε όλη τη χώρα, και πλήθη κόσμου, που κυμαίνονταν από «εκατοντάδες χιλιάδες» έως «εκατομμύρια» παρευρέθησαν στη κηδεία του Ανδρέα Παπανδρέου.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη ημερίδα εξωστρέφειας στην Καβάλα

Ημερίδα εξωστρέφειας, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το πρψί του Σαββάτου25 Μαϊου στην πόλη της Καβάλας, όπου παρόντες ήταν αρκετοί επιχειρημαατίες και επαγγελματίες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, φορείς της Περιφέρειας αλλα και του Δήμου Καβάλας αλλά και ο Υφυπουργός εξωτερικών κ. Κώστας Φραγκογιάννης.

Οι παρόντες είχαν την ευκααίρια να ακούσουν απο επίσημα προσκεκλημένους ανάλυσεις που αφορούν την την ανάπτυξη της επιχερηματικότητας.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Επίσκεψη Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ στο νέο αεροδρόμιο ΛΥΔΙΑ

Τις νέες εγκαταστάσεις της EGNATIA AVIATION και το αεροδρόμιο ΛΥΔΙΑ,επισκέφτηκε το πρωί του Σαββάτου 25 Μαϊού ο Περιφερείάρχης ΑΜ-Θ, κ. Χριστόδουλος Τοψίδης μαζί, με τον αντιπεριφέρειάρχη Καβάλας, κ. Θόδωρο Μαρκόπουλο, τον αντιπεριφέρειάρχη Ανάπτυξης, κ, Αλέξανδρο Ιωσηφίδη αλλα και άλλα μέλη της παράταξης τους. Στο σημείο ξεναγήθηκαν απο τον ιδιοκτήτη της σχολής, κ. Δημήτρη Λυμπεράκη και ενημέρώθηκαν για την εξέλιξη των έργων στο νέο αεροδρόμιο.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

«Βραβεία Μπότση»: Στην Εύβοια το φετινό βραβείο της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου

Η 38η απονομή των δημοσιογραφικών βραβείων και τιμητικών διακρίσεων του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας «Αθανασίου Β. Μπότση», πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 στο περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στην ειδική τελετή απονεμήθηκαν βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, σε δημοσιογράφους που διακρίθηκαν σε διάφορους τομείς πνευματικής και κοινωνικής προσφοράς.

Ανάμεσα στους βραβευθέντες, ο συνάδελφος, μέλος της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, Άκης Θεοφανίδης, ιδιοκτήτης – εκδότης της εφημερίδας «Ευβοϊκή Γνώμη», καθώς και ο ιδρυτής της εφημερίδας Ιωάννης Θεοφανίδης, στους οποίους απονεμήθηκε το βραβείο «Δικαία Ζαμπούνη»* που απονέμει από το 2019 η Ένωση μας.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν εκ μέρους της Ε.Ι.Ε.Τ., ο Πρόεδρος Αντώνης Μουντάκης (που έκανε και την απονομή) και ο Ταμίας Άγγελος Βασίλαινας.

Ανάμεσα στους δημοσιογράφους που βραβεύτηκαν ήταν οι:

Γιώργος Λιάνης, Κώστας Χαρδαβέλας, Δημήτρης Κωνσταντάρας, Μανώλης Κωστίδης, Απόστολος Μαγγηριάδης, Μένιος Σακελλαρόπουλος κ.α.

Την εκδήλωση προσφώνησε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας, «Αθανασίου Μπότση» Πάνος Καραγιάννης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η Πρόεδρος τη ΠΟΕΣΥ Σωτήρης Τριανταφύλλου και η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου.

Η φετινή εκδήλωση είχε δύο ιδιαίτερα στοιχεία. Το πρώτο ήταν η απονομή ενός συλλογικού βραβείου στους δημοσιογράφους που κάλυψαν τις πλημμύρες που προκάλεσε η καταστροφική επέλαση του «Ντάνιελ» στη Θεσσαλία καθώς και τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Το δεύτερο ήταν η απονομή τιμητικών πλακετών στους δύο πιλότους που έφυγαν από τη ζωή στις 25 Ιουλίου 2023, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Ευβοίας. Τις πλακέτες για τον σμηναγό Χρήστο Μουλά και τον ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη απένειμε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ανώτατο αξιωματικό του στρατού και στον πατέρα του Π. Στεφανίδη.

*Με απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Ι.Ε.Τ. το βραβείο της Ε.Ι.Ε.Τ., που θεσμοθετήθηκε από το 2019 στα πλαίσια Βραβείων των Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας «Αθανασίου Β. Μπότση», ονομάστηκε «Δικαία Ζαμπούνη», τιμώντας μ’ αυτόν τον τρόπο τη μεγάλη δωρήτρια από την Σάμο, στην οποία οφείλουμε τα ιδιόκτητα γραφεία της Ε.Ι.Ε.Τ. στην Αθήνα (Ακαδημίας 71-73).

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
text about elections
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en