Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πέντε ανατροπές που έρχονται στη φορολογία

Ανατροπές στο φορολογικό τοπίο φέρνει το 2019. Αλλαγές που έχουν να κάνουν με τις μεταβιβάσεις και τη φορολογία των ακινήτων, τη φορολογία των επιχειρήσεων και τους συντελεστές ΦΠΑ.

Οι περισσότερες και πιο σημαντικές αλλαγές αφορούν τη φορολόγηση των ακινήτων, όπου αναμένεται να έρθουν τα πάνω κάτω λόγω της εφαρμογής των νέων αντικειμενικών τιμών, αλλά και εξαιτίας της μείωσης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Παράλληλα μειώνεται από 29% για τη χρήση του 2018 σε 28% για τη χρήση του 2019 ο συντελεστής φορολόγησης των εισοδημάτων των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων, ώστε ο συντελεστής αυτός, από το 29% στο οποίο ανέρχεται σήμερα, να μειωθεί στο 25% για το φορολογικό έτος 2022 και τα επόμενα.

Πιο συγκεκριμένα από την Πρωτοχρονιά:

Ενεργοποιούνται οι νέες αντικειμενικές αξίες με βάση τις οποίες υπολογίζονται 17 φόροι, τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται στην απόκτηση και την κατοχή ακίνητης περιουσίας. Η αναπροσαρμογή της 12ης Ιουνίου 2018 εφαρμόζεται φέτος μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, όμως από την 1η-1-2019 όλοι οι φόροι και οι λοιπές επιβαρύνσεις στα ακίνητα θα προσδιορίζονται με βάση τις νέες αναπροσαρμοσμένες τιμές.

Μεταξύ των φόρων που επηρεάζονται είναι ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές με εξαίρεση την πρώτη κατοικία, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ο φόρος δωρεάς, γονικής παροχής, κληρονομίας ακινήτων.

Καταργείται η έκπτωση 30% στον ΦΠΑ η οποία ισχύει ακόμη σε πέντε νησιά του Αιγαίου, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο, θα καταργηθεί την 1η-1-2019, οπότε από το νέο έτος θα ισχύουν συντελεστές αυξημένοι, από το 5%, 9% και 17%, στα επίπεδα του 6%, 13% και 24%.

Μείωση ΕΝΦΙΑ: Από το επόμενο έτος για περίπου 5,4 εκατ. νοικοκυριά με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας έως 200.000 ευρώ οι επιβαρύνσεις από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων μειώνονται από 2,72% έως 30%.

Φόρος επιχειρήσεων: Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες από 29% για τη χρήση του 2018 σε 28% για τη χρήση του 2019.

Τέλος πλαστικής σακούλας: Από την αρχή του επόμενου έτους αλλάζει η τιμή για τη διάθεση λεπτής πλαστικής σακούλας από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των λοιπών εμπορικών καταστημάτων. Σήμερα, κάθε λεπτή πλαστική σακούλα χρεώνεται με περιβαλλοντικό τέλος 0,03 ευρώ, επί του οποίου επιβάλλεται ΦΠΑ, οπότε οι καταναλωτές πληρώνουν συνολικά 0,04 ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου το περιβαλλοντικό τέλος θα αυξηθεί σε 0,07 ευρώ ανά πλαστική σακούλα. Έτσι, μαζί με τον ΦΠΑ, η τιμή διάθεσης κάθε πλαστικής σακούλας θα διαμορφωθεί σε 0,09 ευρώ.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τη Μεγάλη Τετάρτη ξεκινούν οι αιτήσεις για τα 70.000 voucher παιδικών κατασκηνώσεων της ΔΥΠΑ

Τη Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαΐου 2024 και ώρα 11:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για τη συμμετοχή τους στο «πρόγραμμα διαμονής παιδιών σε παιδικές κατασκηνώσεις έτους 2024» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Το πρόγραμμα αφορά σε 70.000 επιταγές για παιδιά 6-16 ετών και θα υλοποιηθεί από τις 15 Ιουνίου 2024 έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2024 για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης, και έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2024 για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 35 εκατ. ευρώ

Η μέγιστη διάρκεια διαμονής είναι 15 συνεχόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων και των ημερών προσέλευσης και αναχώρησης, ενώ στις κατασκηνώσεις που λειτουργούν στους πυρόπληκτους δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. ‘Αννας, αλλά και σε κατασκηνώσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η διαμονή μπορεί να έχει διάρκεια έως 30 συνεχόμενες ημέρες.

Στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα και φέτος ενισχύονται οι ευάλωτες ομάδες, καθώς προβλέπεται μοριοδότηση για τα άτομα με αναπηρία και τους μονογονείς, ενώ για πρώτη φορά μοριοδοτούνται όσοι δεν έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα στο παρελθόν και όσοι έκαναν αίτηση τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά δεν έλαβαν επιταγή.

Δικαιούχοι είναι οι γονείς ή οι ασκούντες την επιμέλεια (ανάδοχοι, κηδεμόνες κ.ο.κ.) ωφελούμενων παιδιών, οι οποίοι:

είναι εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή είναι ασφαλισμένοι στον e-EΦΚΑ, στην επαγγελματική τους κατηγορία, με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 01/01/2023 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή είναι άνεργοι με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνών, κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Στα 30.000 το όριο των δικαιούχων

Το εισόδημα των δικαιούχων όλων των κατηγοριών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, εκτός αν πρόκειται για μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι, αν είναι διαζευγμένοι ή έγγαμοι, πρέπει να έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ ή 24.000 ευρώ αντίστοιχα, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ ανά τέκνο, ενώ αν είναι μονογονείς, πρέπει να έχουν εισόδημα έως 29.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ ανά τέκνο, μετά το πρώτο. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/kataskenoseis/programmata-kataskenoseon-oaed. Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: Αρχική – Εργασία και ασφάλιση – Κατασκηνώσεις – Προγράμματα κατασκηνώσεων Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης ΔΥΠΑ. Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή για τις αιτήσεις δικαιούχων έως τις 12 Μαΐου 2024 και ώρα 23:59.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η επιλογή των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέας, αριθμός παιδιών, εισόδημα, μη συμμετοχή σε προηγούμενα προγράμματα), με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ. Σημειώνεται ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εργαζόμενοι και άνεργοι που επιδοτούνται για τη συμμετοχή των παιδιών τους σε κατασκηνωτικό πρόγραμμα οποιουδήποτε άλλου φορέα για το έτος 2024.

Οι δικαιούχοι επιδοτούνται για τη διαμονή των ωφελούμενων παιδιών τους σε παιδική κατασκήνωση του μητρώου παρόχων της ΔΥΠΑ, με τη χορήγηση επιταγής διαμονής σε παιδικές κατασκηνώσεις, η οποία έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού. Τα δικαιολογητικά που αφορούν στις προϋποθέσεις συμμετοχής ή στη μοριοδότηση των δικαιούχων, αναζητούνται αυτεπάγγελτα. Σε όσες περιπτώσεις απαιτούνται δικαιολογητικά λόγω μη δυνατότητας αυτεπάγγελτης αναζήτησης, αυτά επισυνάπτονται στις αιτήσεις. Στις αιτήσεις, οι δικαιούχοι δηλώνουν όλα τα ανήλικα παιδιά τους και όχι μόνο αυτά για τα οποία ζητούν επιταγή συμμετοχής στο πρόγραμμα για λόγους μοριοδότησης. Πάροχοι του προγράμματος είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και διατηρούν στην Ελλάδα επιχείρηση παιδικών κατασκηνώσεων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Από εφέτος, στο μητρώο παρόχων θα εντάσσονται αυτόματα οι πάροχοι του προηγούμενου έτους, αρκεί να επικαιροποιήσουν τα δικαιολογητικά συμμετοχής τους. Οι αιτήσεις συμμετοχής και επικαιροποίησης δικαιολογητικών υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/kataskenoseis/parokhoi-kataskenoses. Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: Αρχική – Εργασία και ασφάλιση – Κατασκηνώσεις – Πάροχοι κατασκήνωσης Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης ΔΥΠΑ. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΔΥΠΑ: https://www.dypa.gov.gr/paidikes-kataskinwseis.

Πηγή: ΑΠΕ , newsbeast.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Eurostat | Ποια προϊόντα και υπηρεσίες αγοράζουν περισσότερο online οι Ελληνες

Ολο και περισσότερο κάνουν διαδικτυακά τις αγορές τους οι Ελληνες, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, καθώς έχει επεκταθεί η ψηφιοποίηση σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Σχεδόν τρεις στους τέσσερις  (73,55%) που ρωτήθηκαν το 2023, είχαν αγοράσει το προηγούμενο τρίμηνο ρούχα, παπούτσια ή αξεσουάρ. Το ποσοστό αυτό ήταν υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (69,7%).

Eurostat, αγορές online

Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα (44,13%) έκαναν ηλεκτρονικά παραγγελίες φαγητού από εστιατόρια, αλυσίδες fast food και catering έναντι σχεδόν 30% στην ΕΕ.

Πάνω από ένας στους τρεις αγόρασαν ηλεκτρονικά εισιτήρια για τις μεταφορές τους (38,71%) ή νοίκιασαν αυτοκίνητο (35,37%), ποσοστά λίγο υψηλότερα από τα αντίστοιχα στην ΕΕ (32,78% και 33,18%, αντίστοιχα). To 32,25% αγόρασαν ηλεκτρονικά εισιτήριο για πολιτιστικές ή άλλες εκδηλώσεις.

Χαμηλότερο είναι το ποσοστό για αγορές καλλυντικών και προϊόντων ομορφιάς (25,28%) έναντι 28,24% στην ΕΕ.

Eurostat, αγορές καλλυντικών διαδικτυακά

Περίπου ένας στους τέσσερις (26,31%) αγόρασαν υπηρεσίες streaming και downloading, ενώ στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν υψηλότερο (34,54%).

imerisia.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Πάσχα 2024 | «Tσούζει» το πασχαλινό τραπέζι

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν οι καταναλωτές που θα επιλέξουν να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους για το πασχαλινό τραπέζι εκτός σούπερ μάρκετ, και κυρίως εκτός του «καλαθιού του Πάσχα», που τέθηκε σε ισχύ στις 24 Απριλίου.

Τόσο οι κτηνοτρόφοι όσο και εκπρόσωποι των καταναλωτικών οργανώσεων, η τιμή του οβελία στα κρεοπωλεία θα κινηθεί στα μεν μεγάλα αστικά κέντρα στα 16-17 ευρώ το κιλό, στη δε περιφέρεια στα 14-15 ευρώ το κιλό.

Αυτό σημαίνει ότι για ένα αρνί ή κατσίκι 10 κιλών τα νοικοκυριά θα πρέπει να πληρώσουν από 140-170 ευρώ, όταν στα σούπερ μάρκετ θα πληρώσουν για το ίδιου βάρους προϊόν από 97,8 έως 109,9 ευρώ. Κι αυτό γιατί οι τιμές των αμνοεριφίων στο «καλάθι του Πάσχα», που είναι διαθέσιμο στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ξεκινά από τα 9,78 ευρώ το κιλό για το αρνί έως και τα 10,99 ευρώ το κιλό για το κατσίκι.

«Τσιμπημένες», όμως, είναι και οι τιμές των κηπευτικών στα μανάβικα, με τις ντομάτες να αγγίζουν ακόμα και τα 2,5 ευρώ το κιλό έναντι 1,80 ευρώ στα σούπερ μάρκετ, τα αγγούρια τα 0,60 ευρώ το τεμάχιο, όταν στις αλυσίδες πωλούνται ακόμα και στα 0,30-0,35 ευρώ το τεμάχιο, ενώ οι πατάτες φτάνουν ακόμα και τα 1,20 ευρώ το κιλό, τη στιγμή που στα σούπερ μάρκετ κινούνται στα επίπεδα των 0,95-1 ευρώ το κιλό.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα προϊόντα, που και στις αλυσίδες του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων δεν περιλαμβάνονται στο «καλάθι», οι τιμές είναι ιδιαίτερα τσουχτερές. Για παράδειγμα, η φέτα πωλείται από 12,5 έως 15 ευρώ το κιλό, τα βαμμένα αβγά (10 τεμάχια) ξεκινούν από τα 4 και αγγίζουν ακόμα και τα 6,45 ευρώ, ενώ μία εξάδα μπίρες κοστίζει 6,3 ευρώ και τα αναψυκτικά τύπου cola βρίσκονται μια ανάσα από τα 5 ευρώ. Αντίστοιχα, ένα μπουκάλι κρασί μοσχοφίλερο ξεκινά από τα 7,5 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 10 ευρώ.

Μεγάλη «ψαλίδα» εμφανίζουν και οι τιμές του τσουρεκιού, το οποίο στα σούπερ μάρκετ πωλείται στα 6,5 ευρώ το κιλό, ενώ στα ζαχαροπλαστεία και στα αρτοποιεία η τιμή του κυμαίνεται στα 10 ευρώ το κιλό, δηλαδή 53,8% ακριβότερα.

Ετσι, το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού για 6-8 άτομα, με τα απολύτως απαραίτητα, ξεκινά από τα 192 ευρώ και μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 234 ευρώ, αν το νοικοκυριό κάνει τις αγορές του από κρεοπωλείο, μανάβικο και ζαχαροπλαστείο.

Το πασχαλινό τραπέζι

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΙΜΕΣ
Αρνί/κατσίκι (10 κιλά) 140-170€
Ντομάτες (1 κιλό) 1,85-2,50€
Αγγούρι (τεμάχιο) 0,45-0,60€
Πατάτες (1 κιλό) 1-1,20€
Μαρούλι (1 τεμάχιο) 0,60-0,70€
Αβγά βαμμένα (10 τεμάχια) 3,94-6,45€
Φέτα (1 κιλό) 12,5-15€
Μπίρες (2 εξάδες) 12,60€
Αναψυκτικά τύπου cola (6 τεμάχια) 4,98€
Κρασί (750 ml) 7,5-10€
Τσουρέκι (1 κιλό) 6,5-10€
ΣΥΝΟΛΟ 191,92- 234,03€

newsbomb.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en