Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέος ΕΝΦΙΑ με επιβαρύνσεις 50% για «πολύ-ιδιοκτήτες»

image_print

Το ΥΠΟΙΚ επεξεργάζεται νέο ΕΝΦΙΑ που επιβαρύνει τους «έχοντες» και ανακουφίζει τους μικροϊδιοκτήτες. Η σκέψη για αφορολόγητο σε κατοικίες και η ηλεκτρονική πλατφόρμα με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων.

 Ένα νέο «τύπου» ΕΝΦΙΑ, που θα κάνει σαφή «ταξικό» διαχωρισμό και θα αποδίδει το μεγαλύτερο μέρος του εισπρακτικού… αποτελέσματος στους «έχοντες», επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Κεντρική «ιδέα» στο νέο ΕΝΦΙΑ είναι οι επιβαρύνσεις έως και 50% σε όσους έχουν παραπάνω από ένα ή δύο ακίνητα, με την παράλληλη μείωση ή ακόμα και την απαλλαγή ορισμένων μικροιδιοκτητών.

Βασική πρόθεση της κυβέρνησης, κάτι που άλλωστε έχει τονίσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είναι η «ανακούφιση» των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων, που μετά βίας ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον ΕΝΦΙΑ και η μετατόπιση του «βάρους» στους λεγόμενους έχοντες.

Ειδικότερα τα «σενάρια» που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, κάνουν λόγο για αφορολόγητο για κατοικίες αξίας 100.000 ευρώ, ενώ παράλληλα υπάρχει στόχευση για χαμηλούς συντελεστές φορολόγησης, για ακίνητα μικρής συνολικής αξίας, όπως επίσης και για αγροτεμάχια. 

Αντίθετα όσοι φορολογούμενοι κατέχουν πάνω από ένα ή δύο ακίνητα, είναι πιθανό να βρεθούν απέναντι στη δυσάρεστη «έκπληξη», να πληρώσουν πολύ ακριβά το τίμημα, που ανά περιπτώσεις μπορεί να φτάσει σε επιβαρύνσεις έως και 50%. Υποσημείωση και μάλιστα σοβαρή αποτελεί το γεγονός, ότι το εισπρακτικό αποτέλεσμα που επιζητά το οικονομικό επιτελείο, δεν πρόκειται να αλλάξει ή να μεταβληθεί κυρίως προς το κάτω. Θα παραμείνει το ίδιο, κοντά στα 2,65 δισ.ευρώ, όπως ήταν για το 2016.

Ηλεκτρονική πλατφόρμα με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων

Για την υλοποίηση του σχεδίου που ακούει στο όνομα νέος ΕΝΦΙΑ και την εφαρμογή του, το ΥΠΟΙΚ βασίζεται σε δύο «εργαλεία» που επίσης βρίσκονται υπό επεξεργασία. Το πρώτο είναι η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, όπου τα ακίνητα θα υπολογίζονται με βάση τις εμπορικές αξίες και τα δεδομένα της κτηματαγοράς και όχι τις σημερινές αντικειμενικές αξίες. Το ΥΠΟΙΚ παραδέχεται ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση αυτού του πρότζεκτ, που θα αλλάξει και τη φιλοσοφία που διέπει την αγορά των ακινήτων.

Το δεύτερο «εργαλείο» σχετίζεται με το Περιουσιολόγιο και την πρόθεση του υπουργείο Οικονομικών να το συνδέσει με τον νέο ΕΝΦΙΑ. Με την εν συγκεκριμένη σύνδεση το ΥΠΟΙΚ θα μπορεί να διασταυρώνει ανά πάσα στιγμή για τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του ο κάθε φορολογούμενους και κατόπιν να αναπροσαρμόζει τον φόρο.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ήρθε η υπογραφή της ΕΤΑΔ για την παραχώρηση μέρους της Ακτής Καλαμίτσας

image_print

Θετικές εξελίξεις καταγράφονται για την Ακτή Καλαμίτσας, καθώς έγινε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε η υπογραφή από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για την παραχώρηση μέρους της ακτής.

Η είδηση ανακοινώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύλλογος Κηπούπολης–Καλαμίτσας στην παραλία, παρουσία κατοίκων και φίλων της περιοχής. Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τους παρευρισκόμενους, καθώς πρόκειται για μια εξέλιξη που αναμενόταν εδώ και καιρό.

Η παραχώρηση μέρους της Ακτής Καλαμίτσας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, καθώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αξιοποίηση και την καλύτερη διαχείριση ενός από τους πιο δημοφιλείς παραθαλάσσιους χώρους της Καβάλας. Οι κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν άμεσα, με στόχο την αναβάθμιση της ακτής προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαλκιδική: Ανάμεικτα τα μηνύματα για τον τουρισμό – Στόχος η επιμήκυνση της σεζόν

image_print

Με ανάμεικτα συναισθήματα εξελίσσεται η φετινή τουριστική περίοδος στη Χαλκιδική, καθώς, παρά τη σταθερή παρουσία επισκεπτών, οι επαγγελματίες του κλάδου καταγράφουν μειωμένη προσέλευση σε σχέση με τις προσδοκίες αλλά και με προηγούμενες χρονιές.

Η τουριστική κίνηση εμφανίζεται συγκρατημένη, με αρκετές επιχειρήσεις να κάνουν λόγο για χαμηλότερες πληρότητες και πιο περιορισμένη καταναλωτική δαπάνη από τους επισκέπτες. Όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου, η οικονομική αβεβαιότητα στην Ευρώπη, το αυξημένο κόστος των διακοπών και ο έντονος ανταγωνισμός από άλλους μεσογειακούς προορισμούς έχουν επηρεάσει τη φετινή εικόνα.

Παράλληλα, οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής συνεχίζουν να κυριαρχούν, γεγονός που δυσκολεύει τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων και δημιουργεί αβεβαιότητα για την πορεία της σεζόν.

Την ίδια ώρα, οι φορείς του τουρισμού εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η εικόνα μπορεί να βελτιωθεί τους επόμενους μήνες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον στρατηγικό στόχο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Στόχος είναι η προσέλκυση επισκεπτών και μετά τον Αύγουστο, με δράσεις που αναδεικνύουν τις φυσικές ομορφιές της Χαλκιδικής, τη γαστρονομία, τον πολιτισμό και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Οι επαγγελματίες εκτιμούν ότι η επιμήκυνση της σεζόν αποτελεί μονόδρομο για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, καθώς μπορεί να αυξήσει τα έσοδα των επιχειρήσεων, να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας και να περιορίσει την εξάρτηση του τουρισμού από τους δύο μήνες αιχμής του καλοκαιριού.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φουντώνουν οι υποψίες για κυκλώματα παράνομου εμπορίου ζώων στην Ελλάδα

image_print

Νέες διαστάσεις λαμβάνει το περιστατικό που αποκαλύφθηκε στην Πάτρα, καθώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις εντείνονται οι υποψίες για τη δράση οργανωμένων κυκλωμάτων παράνομου εμπορίου ζώων με διασυνδέσεις στο εξωτερικό.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στις αρμόδιες αρχές και στις φιλοζωικές οργανώσεις, οι οποίες επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί περιστατικά που εγείρουν ερωτήματα για τη διακίνηση ζώων από την Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να τηρούνται πάντα οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Οι έρευνες των αρμόδιων υπηρεσιών βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το συγκεκριμένο περιστατικό συνδέεται με ευρύτερο δίκτυο παράνομης διακίνησης ζώων ή αν πρόκειται για μεμονωμένη υπόθεση. Παράλληλα, εξετάζονται όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και οι πιθανές διασυνδέσεις με πρόσωπα ή οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο.

Οι αρχές τονίζουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημα συμπεράσματα για την ύπαρξη οργανωμένου κυκλώματος στη συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται. Ωστόσο, η υπόθεση έχει αναζωπυρώσει τη δημόσια συζήτηση γύρω από την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων στις μετακινήσεις ζώων και την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία της ευζωίας τους.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en