Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο «ψαλίδι» | Στα 8.636 ευρώ πέφτει το αφορολόγητο

image_print

Άλλο ένα βήμα πίσω –πιθανότατα εντός της ημέρας- αναμένεται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει το «πακέτο» των 5,4 δισ. ευρώ.

Παρά τις δηλώσεις Τσακαλώτου ότι δεν πρόκειται να καταθέσει διάταξη στη Βουλή που θα ρίχνει το αφορολόγητο κάτω από τα επίπεδα των 9090 ευρώ, πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να είναι έτοιμη να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα διαφοροποιεί το αφορολόγητο ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.

Την απαίτηση του ΔΝΤ για όσο το δυνατόν χαμηλότερο αφορολόγητο, θα πληρώσουν οι εργένηδες, τα ζευγάρια χωρίς παιδιά και ο ένας εκ των δύο συζύγων στα ζευγάρια με παιδιά καθώς για όλους αυτούς –πρόκειται για εκατομμύρια φορολογούμενους- το αφορολόγητο θα ψαλιδιστεί στα επίπεδα των 8636 ευρώ, περίπου 900 ευρώ χαμηλότερα συγκριτικά με τα επίπεδα του 2015.

Ακόμη και για τα ζευγάρια με ένα παιδί, η φορολογική έκπτωση θα μειωθεί ακόμη περισσότερο σε σχέση με τα επίπεδα που προέβλεπε η αρχική μορφή του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκπτωση φόρου –στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται αφορολόγητο καθώς αυτό υπολογίζεται έμμεσα- θα διαφοροποιείται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών ως εξής:

1. Για τους εργένηδες και τα ζευγάρια χωρίς παιδιά, η έκπτωση φόρου θα ανέλθει στα 1900 ευρώ (από 2100 ευρώ σήμερα). Η έκπτωση φόρου των 1900 ευρώ για τους εργένηδες, -η οποία θα μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1000 ευρώ εισοδήματος πάνω από το επίπεδο των 20.000 ευρώ- μεταφράζεται σε αφορολόγητο 8636 ευρώ από 9545 ευρώ που είναι σήμερα.

2. Για τα ζευγάρια με ένα παιδί, η έκπτωση φόρου θα ανέλθει στα 1950 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι το έμμεσο αφορολόγητο θα περιοριστεί από τα 9545 ευρώ στα 8863 ευρώ

3. Για τα ζευγάρια με δύο παιδιά, η έκπτωση φόρου θα είναι 2000 ευρώ δηλαδή στα ίδια επίπεδα που προβλέπει και σήμερα η διάταξη που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Το έμμεσο αφορολόγητο θα ανέλθει στα 9090 ευρώ

4. Για τα ζευγάρια με τρία παιδιά, η έκπτωση θα παραμείνει στα επίπεδα των 2100 ευρώ όσο ήταν και το 2015. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1000 ευρώ εισοδήματος πάνω από τα επίπεδα των 20.000 ευρώ και όχι κατά 100 ευρώ όπως συνέβαινε το 2015, θα υπάρξουν πολλές περιπτώσεις τριτέκνων όπου ο φόρος θα είναι και λιγότερος σε σχέση με το 2015. Τρίτεκνος με ετήσιο εισόδημα 28000 ευρώ θα πληρώσει 360 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2015.

Από την αλλαγή στο αφορολόγητο, θα ζημιωθούν όλοι οι συνταξιούχοι (δεδομένου ότι λόγω ηλικίας δεν έχουν πλέον προστατευόμενα τέκνα παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις). Η ζημιά συγκριτικά με το 2015, μπορεί να ξεπεράσει τα 200 ευρώ ετησίως και θα αποτυπωθεί άμεσα στο ύψος της καθαρής σύνταξης. Μόνο εξαιτίας της αλλαγής στην έκπτωση φόρου, οι συνταξιούχοι θα δουν την κύρια σύνταξή τους να ψαλιδίζεται ακόμη και κατά 20 ευρώ τον μήνα, ακόμη και για συντάξεις της τάξεως των 800-900 ευρώ τον μήνα.

Από την τελική μορφή της διάταξης, θα φανεί αν η αυξημένη έκπτωση φόρου θα ισχύσει μόνο για τον φορολογούμενο ο οποίος βαρύνεται με τα παιδιά κάτι που είναι και το πιθανότερο. Και στο παρελθόν που υπήρχε διαφοροποίηση του αφορολογήτου ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, το δικαίωμα του υψηλότερου αφορολογήτου είχε μόνο ο ένας εκ των δύο συζύγων και όχι και οι δύο. Ακόμη και στις οικογένειες με παιδιά, ο ένας εκ των δύο συζύγων θα βγει χαμένος καθώς θα υποστεί τη μείωση της έκπτωσης φόρου από τα 2100 ευρώ που ήταν το 2015 και τα 2000 ευρώ που επρόκειτο να είναι με τη διάταξη όπως είχε κατατεθεί στο Βουλή, στα 1900 ευρώ.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Οι ασφαλιστικές καλύπτουν τα έξοδα στέγασης των εκτοπισμένων από τις πυρκαγιές

Πυροσβέστες επιχειρούν σε μεγάλη δασική πυρκαγιά στη νοτιοδυτική Γαλλία κοντά στο Μπορντό
image_print

Κάλυψη εξόδων στέγασης για τους εκτοπισμένους

Μέτρα στήριξης για τους πολίτες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των μεγάλων πυρκαγιών στη νοτιοδυτική Γαλλία ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ρολάν Λεσκύρ, γνωστοποίησε, μετά από έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη, ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες δεσμεύθηκαν να καλύψουν τα έξοδα προσωρινής στέγασης των εκτοπισμένων, σύμφωνα με τους όρους των ασφαλιστικών συμβολαίων τους.

Έως τρεις εβδομάδες κάλυψης

Η ρύθμιση αφορά κατοίκους των περιοχών Ζιρόντ, Λαντ και Βαρ, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να απομακρυνθούν από τις κύριες κατοικίες τους εξαιτίας των πυρκαγιών.

Όπως διευκρίνισε ο Γάλλος υπουργός, οι ασφαλιστικές θα αποζημιώνουν τα έξοδα επανεγκατάστασης ακόμη και αν οι κατοικίες δεν έχουν υποστεί ζημιές, εφόσον έχει εκδοθεί εντολή εκκένωσης.

Η κάλυψη προβλέπει έως και τρεις εβδομάδες διαμονής σε εναλλακτικό κατάλυμα, ανάλογα με τη διάρκεια της απαγόρευσης επιστροφής στις πληγείσες περιοχές.

Χιλιάδες εκτοπισμένοι από τις μεγάλες πυρκαγιές

Οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές έχουν προκαλέσει μαζικές εκκενώσεις, με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους, κυρίως στην περιοχή της Ζιρόντ, κοντά στο Μπορντό.

Σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους, το πύρινο μέτωπο στην περιοχή παραμένει εκτός ελέγχου και κινείται προς το Μπορντό, απέχοντας περίπου 15 χιλιόμετρα από την πόλη.

Ο δήμαρχος του Μπορντό, Τομά Καζενάβ, δήλωσε ότι η πυρκαγιά βρίσκεται πλέον «στις πύλες της μητροπολιτικής περιοχής», σε απόσταση περίπου 25 έως 30 χιλιομέτρων από το αστικό κέντρο.

Νέες εκκενώσεις στη Λαντ

Την ίδια ώρα, ακόμη 36.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους στην περιοχή της Λαντ, όπου επίσης μαίνεται μεγάλη πυρκαγιά.

Οι γαλλικές αρχές συνεχίζουν τις επιχειρήσεις κατάσβεσης και παρακολουθούν στενά την εξέλιξη των μετώπων, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 4,49 δισ. ευρώ στο εξάμηνο

Κρατικός Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 4,49 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2026
image_print

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,491 δισ. ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2026, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Το αποτέλεσμα υπερέβη σημαντικά τον στόχο του προϋπολογισμού, που προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 1,953 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού παρουσίασε έλλειμμα 929 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 3,136 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, μετά την αφαίρεση ετεροχρονισμών πληρωμών και ειδικών λογιστικών καταγραφών, η υπέρβαση του πρωτογενούς αποτελέσματος έναντι του στόχου διαμορφώνεται στα 171 εκατ. ευρώ.

Αυξημένα τα φορολογικά έσοδα

Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 36,012 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,079 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

Εξαιρουμένων των εισπράξεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα καθαρά έσοδα εμφανίζονται αυξημένα κατά 1,454 δισ. ευρώ, ή κατά 4,3% έναντι του στόχου.

Τα φορολογικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 33,824 δισ. ευρώ, ενώ χωρίς τα έκτακτα έσοδα από τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και τη δεύτερη δόση για την άδεια καζίνο στο Ελληνικό, ανήλθαν σε 33,383 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 1,8% σε σχέση με τον στόχο.

Ιδιαίτερα αυξημένα εμφανίζονται τα έσοδα από τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ μειωμένες ήταν οι εισπράξεις από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης σε σχέση με τις προβλέψεις.

Οι δαπάνες

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 36,942 δισ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 1,127 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, αλλά αυξημένο κατά περίπου 2 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2025.

Μεταξύ των σημαντικότερων πληρωμών περιλαμβάνονται οι επιχορηγήσεις προς τον ΕΟΠΥΥ, τον ΟΠΕΚΑ, την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας, τα νοσοκομεία, τους συγκοινωνιακούς φορείς, καθώς και οι δαπάνες για κοινωνικές ενισχύσεις και επενδυτικά έργα.

DNews Widget
Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σούπερ μάρκετ: Κατατίθενται οι δεσμευτικές προτάσεις για μειώσεις τιμών έως 20%

Καταναλωτής μπροστά σε ράφια σούπερ μάρκετ όπου αναμένονται μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα
image_print

Ξεκινά η διαδικασία για τις μειώσεις στα ράφια

Τις δεσμευτικές προτάσεις τους ανά προϊόν καλούνται να καταθέσουν τη Δευτέρα 27 Ιουλίου βιομηχανίες και προμηθευτές σούπερ μάρκετ, στο πλαίσιο της εθνικής πρωτοβουλίας για την αποκλιμάκωση των τιμών.

Στόχος της διαδικασίας είναι να εφαρμοστούν μειώσεις από 5% έως 20% στις κανονικές τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών, με τις αλλαγές να αναμένεται να γίνουν ορατές στα ράφια από τις 31 Αυγούστου 2026.

Το 5% έχει οριστεί ως το ελάχιστο ποσοστό μείωσης για την ένταξη ενός κωδικού στο πρόγραμμα. Ωστόσο, στελέχη της αγοράς αποφεύγουν προς το παρόν να εκτιμήσουν ποιο θα είναι το μέσο ύψος των τελικών μειώσεων.

Οι προτάσεις υποβάλλονται ανά κωδικό προϊόντος

Κάθε εταιρεία θα υποβάλει ξεχωριστή πρόταση για συγκεκριμένους κωδικούς προϊόντων, δηλώνοντας:

  • την υφιστάμενη τιμή,
  • τη νέα μειωμένη τιμή,
  • το ποσοστό της μείωσης,
  • και το χρονικό διάστημα εφαρμογής της.

Η συμμετοχή των επιχειρήσεων είναι εθελοντική. Όσες ενταχθούν, όμως, θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που θα αναλάβουν.

Οι εταιρείες καταθέτουν τις προτάσεις τους απευθείας στην αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή, χωρίς να γνωρίζουν τις αντίστοιχες κινήσεις των ανταγωνιστών τους.

Το χρονοδιάγραμμα έως την εφαρμογή των νέων τιμών

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι αρχικές προτάσεις θα αξιολογηθούν στις 28 Ιουλίου από την Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή.

Στις 29 Ιουλίου αναμένεται να γνωστοποιηθούν στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ οι κωδικοί που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής.

Η διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις 3 Αυγούστου, με την υποβολή των τελικών προτάσεων, ενώ οι μειωμένες τιμές θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 31 Αυγούστου.

Μόνιμες μειώσεις και όχι προσωρινές προσφορές

Η πρωτοβουλία δεν αφορά συνηθισμένες προωθητικές ενέργειες ή ολιγοήμερες εκπτώσεις, αλλά μειώσεις επί της κανονικής τιμής των προϊόντων.

Ως βάση υπολογισμού θα χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κανονική τιμή κάθε προϊόντος στις 27 Αυγούστου. Τυχόν μεταγενέστερες προσφορές θα υπολογίζονται πάνω στη νέα, χαμηλότερη τιμή.

Κάθε προϊόν θα πρέπει να παραμένει ενταγμένο στο πρόγραμμα για τουλάχιστον δύο μήνες. Η συνολική διάρκεια της πρωτοβουλίας προβλέπεται από τις 31 Αυγούστου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026.

Ποια προϊόντα βρίσκονται στο επίκεντρο

Προτεραιότητα θα δοθεί σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και όχι σε κωδικούς με περιορισμένη παρουσία στην αγορά, ώστε οι μειώσεις να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Μεταξύ των κατηγοριών που εξετάζονται περιλαμβάνονται:

  • νωπό κρέας,
  • γαλακτοκομικά και αυγά,
  • ζυμαρικά, όσπρια και άλευρα,
  • έλαια,
  • βρεφικό γάλα και πάνες,
  • προϊόντα πρωινού και αναψυκτικά,
  • απορρυπαντικά,
  • είδη προσωπικής υγιεινής,
  • και σχολικά είδη.

Οι καταναλωτές προβλέπεται να ενημερώνονται μέσω ειδικής ενότητας στην πλατφόρμα PosoKanei, καθώς και με κοινή σήμανση στα ράφια των καταστημάτων.

Δικλίδες για την προστασία του ανταγωνισμού

Η διαδικασία περιλαμβάνει, κατά τις διαθέσιμες πληροφορίες, 16 δικλίδες ασφαλείας για την αποτροπή ανταλλαγής ευαίσθητων εμπορικών δεδομένων μεταξύ ανταγωνιστικών επιχειρήσεων.

Απαγορεύεται, μεταξύ άλλων, η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις τιμές, τα κόστη, τα ποσοστά μείωσης και την εμπορική στρατηγική κάθε εταιρείας.

Για τον λόγο αυτό ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων δεν συμμετέχει στην υποβολή ή στον συντονισμό των προτάσεων, καθώς κάθε επιχείρηση κινείται αυτόνομα.

Οι πιέσεις από το αυξημένο κόστος

Η προσπάθεια πραγματοποιείται σε μία περίοδο κατά την οποία η βιομηχανία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αυξημένα κόστη στην ενέργεια, στις μεταφορές και στις πρώτες ύλες.

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι αρκετές επιχειρήσεις θα χρειαστεί να περιορίσουν σημαντικά τα περιθώρια κέρδους τους, προκειμένου να καταθέσουν ανταγωνιστικές προτάσεις και να περάσουν το ελάχιστο όριο του 5%.

Η πρώτη σαφής εικόνα για την έκταση της πρωτοβουλίας αναμένεται να διαμορφωθεί μετά την αξιολόγηση των φακέλων, όταν θα γίνει γνωστό πόσοι κωδικοί και ποιες κατηγορίες προϊόντων θα ενταχθούν τελικά στο πρόγραμμα.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en