Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Μπορεί ο Ερντογάν να κουνήσει το δάχτυλο σε Μέρκελ και Ευρώπη;

Ο καθηγητής διεθνούς πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης εξηγεί | Θα υπάρξουν πολύ σοβαρές και έντονες αντιδράσεις.

Σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα χαρακτηρίζουν στην Τουρκία τη σημερινή απόφαση της γερμανικής Βουλής να εγκρίνει ψήφισμα που αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία κατά το τέλος της Οθωμανικής Γενοκτονίας. Ακόμη και ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απείλησε πως η απόφαση της Bundestag θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως μετά την ανάκληση του τούρκου πρεσβευτή στη Γερμανία, η κυβέρνηση θα συζητήσει τα βήματα που θα κάνει η Άγκυρα ως απάντηση.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα -με μία ψήφο κατά και μία αποχή- από τους γερμανούς βουλευτές, με εισηγητές τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (CDU/CSU/SPD). Η σημερινή συνεδρίαση, ωστόσο, πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, η οποία επικαλέστηκε συμμετοχή της σε συνέδριο για την Ψηφιακή Οικονομία, του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος μιλάει σε συνέδριο του κλάδου των κατασκευών, και του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λατινική Αμερική.

 

germany

 

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε μάλλον δύσκολη συγκυρία, με την Τουρκία να αξιοποιεί τον κομβικό της ρόλο στην προσφυγική κρίση, απειλώντας ακόμη και να «παγώσει» την συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά της για απελευθέρωση του καθεστώτος της βίας για τη ζώνη Σένγκεν.

Οργή στην Τουρκία

Απαντώντας άμεσα στην απόφαση της Γερμανίας, η Άγκυρα ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στη Γερμανία, ενώ ο τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ δήλωσε πως ένα «ρατσιστικό αρμενικό λόμπι» ευθύνεται για την απόφαση της γερμανικής Βουλής, για την οποία υποστήριξε πως ήταν εσφαλμένη.

Παράλληλα, η Τουρκία κάλεσε τον επιτετραμμένο της Γερμανίας στο υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα, όπως δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών.

 

Άνγκελα Μέρκελ Ερντογάν Merkel Erdogan

 

Από το Ναϊρόμπι, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε σήμερα πως το ψήφισμα θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Στη διάκρεια συνέντευξης Τύπου, που μεταδόθηκε απευθείας από την τουρκική τηλεόραση, ο Ερντογάν είπε πως μετά την ανάκληση του τούρκου πρεσβευτή στη Γερμανία, η κυβέρνηση θα συζητήσει τα βήματα που θα κάνει η Άγκυρα ως απάντηση.

Και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι οι «ανεύθυνες και αβάσιμες» αποφάσεις δεν αποτελούν τρόπο για να καλυφθεί η δική σου σκοτεινή ιστορία, αφού οι γερμανοί βουλευτές χαρακτήρισαν «γενοκτονία» τη σφαγή των Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις το 1915.

«Ο τρόπος για να κλείσεις τις σκοτεινές σελίδες της δικής σου ιστορίας δεν είναι να αμαυρώνεις την ιστορία άλλων χωρών με ανεύθυνες και αβάσιμες κοινοβουλευτικές αποφάσεις», έγραψε στο Twitter.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Νουμάν Κουρτουλμούς, στον λογαριασμό του στο Twitter, επέκρινε την έγκριση του ψηφίσματος, εκτιμώντας πως αποτελεί «ιστορικό λάθος» και είναι «άκυρο και κενό περιεχομένου».

«Η αναγνώριση από τη Γερμανία ορισμένων αστήρικτων και διαστρεβλωμένων ισχυρισμών αποτελεί ιστορικό λάθος», ανέφερε ο, προσθέτοντας πως «για την Τουρκία, το ψήφισμα αυτό είναι άκυρο και κενό περιεχομένου».

Ο Κουρτουλμούς εκτίμησε, εξάλλου, πως η έγκριση του κειμένου «δεν είναι αντάξια των φιλικών σχέσεων» που έχουν εγκαθιδρυθεί μεταξύ των δύο χωρών, διαβεβαιώνοντας πως η Τουρκία θα απαντήσει με κατάλληλο τρόπο, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Το ψήφισμα που ενέκριναν οι γερμανοί βουλευτές, με το οποίο οι σφαγές Αρμενίων από τις Οθωμανικές δυνάμεις το 1915 χαρακτηρίζονται «γενοκτονία», έπληξε σοβαρά τις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα, δήλωσε σήμερα και ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος, Γιασίν Ακτάι, ο οποίος έκανε το σχόλιο αυτό απευθείας στην τηλεόραση μετά την έγκριση του ψηφίσματος. Το κυβερνών στην Τουρκία Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σχεδιάζει να υποβάλει για ψήφιση στο τουρκικό Κοινοβούλιο μια δήλωση κατά του ψηφίσματος, δήλωσε κομματική πηγή.

Ικανοποίηση στην Αρμενία

 

armen

 

Από την πλευρά της, η Αρμενία χαιρέτισε την έγκριση του ψηφίσματος που αμφισβήτησε με δριμύτητα η Τουρκία.

«Η Αρμενία χαιρετίζει την έγκριση του ψηφίσματος της Μπούντεσταγκ για την αναγνώριση της γενοκτονίας που διαπράχθηκε σε βάρος των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών λαών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών. «Είναι μια εκτιμητέα συμβολή της Γερμανίας στην αναγνώριση και στη διεθνή καταδίκη της αρμενικής γενοκτονίας, αλλά και στην παγκόσμια μάχη για την αποτροπή γενοκτονιών και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας», εκτίμησε.

Το υπουργείο εκφράζει λύπη γιατί «οι τουρκικές αρχές εξακολουθούν να απορρίπτουν επίμονα το αναμφισβήτητο γεγονός της γενοκτονίας που διέπραξε η Οθωμανική Αυτοκρατορία», υπογραμμίζοντας πως οι πρώην σύμμαχοί της, «η Γερμανία και η Αυστρία, παραδέχονται σήμερα το δικό τους μέρος της ευθύνης» στη γενοκτονία.

Οι Αρμένιοι εκτιμούν πως 1,5 εκατομμύρια ομοεθνείς τους σκοτώθηκαν με συστηματικό τρόπο κατά το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας διαρκούντος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πολλοί ιστορικοί και περισσότερες από είκοσι χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Ιταλία και η Ρωσία, αναγνώρισαν τις σφαγές αυτές ως γενοκτονία. Η Τουρκία δηλώνει, από την πλευρά της, πως επρόκειτο για εμφύλιο πόλεμο, στον οποίο προστίθετο και η πείνα, στη διάρκεια του οποίου 300.000 έως 500.000 Αρμένιοι και άλλοι τόσοι Τούρκοι σκοτώθηκαν.

Πώς επηρεάζει την Ευρώπη και την Ελλάδα η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Την απόφαση της Μπούντεσταγκ, η οποία χαρακτηρίζει «γενοκτονία» τις σφαγές των Αρμενίων από τους Οθωμανούς κατά τη διάρκεια του Α’ παγκοσμίου πολέμου, σχολιάζει μιλώντας , ο καθηγητής διεθνούς πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαμπίρης

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο καθηγητής, η συγκεκριμένη απόφαση είναι στρατηγικής σημασίας για το μέλλον των σχέσεων Γερμανίας-Τουρκίας και Τουρκίας-Ευρώπης.

Τη χαρακτηρίζει ως μη αναμενόμενη, καθότι όπως λέει «οι τελευταίοι που περιμέναμε να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία των Αρμενίων ήταν οι Γερμανοί. Ωστόσο το έκαναν παρά το γεγονός ότι είχαν συνευθύνη στη γενοκτονία. Σας θυμίζω ότι η ηγεσία της Γερμανίας κατά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο ήταν σύμμαχος της Τουρκίας και είχε και εκείνη ευθύνη στη γενοκτονία έστω και ανεπισήμως».

Σχολιάζοντας τη σημασία της κίνησης της γερμανικής Βουλής, τονίζει ότι πρόκειται για μία γεγονός με βαρύνουσα σημασία καθότι αποκαλύπτει τη Γερμανία και την Ευρώπη ως προστάτιδες και υπερασπιστές του πολιτισμού. «Και οι δύο πήραν το θάρρος να συγκρουστούν με μία δύναμη η οποία απειλεί θεούς και δαίμονες με κάθε τρόπο».

 

1

 

– Πώς αναμένεται να αντιδράσει η Τουρκία

«Εκτιμώ ότι θα υπάρξουν πολύ σοβαρές και έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας του Ερντογάν. Ταυτόχρονα όμως θα ενισχυθούν οι φωνές που τάσσονται κατά της Τουρκίας και της ζητούν να αναγνωρίσει τη γενοκτονία που αντιμετώπισαν οι πρόγονοί της. Είναι δεδομένο ότι θα υποστεί σημαντική πίεση στο εσωτερικό της. Ωστόσο δεν αναγνωρίσει τώρα την ευθύνη της. Ο Ερντογάν αποκλείεται να αποδεχτεί κάτι τέτοιο καθότι πρόκειται για ηγεσία, η οποία φέρει έναν μεγαλοϊδεατικό σουλτανικό εθνικισμό. Αυτός ο εθνικισμός δεν πρόκειται να αποδεχτεί την ιστορική ενοχή των Νεότουρκων, οι οποίοι διέπραξαν τη γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων και εναντίον των Ελλήνων του Πόντου», εξηγεί ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης.

Εκτιμά ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας φέρνει την Τουρκία αντιμέτωπη με την ιστορία της, καθώς και με το σύνολο της Ευρώπης. «Γερμανία και Γαλλία – η οποία επίσης αναγνώρισε τη γενοκτονία-αποτελούν τους πυλώνες της Ευρώπης», συμπληρώνει.

«Η Ελλάδα έχει υποστεί τα πλήγματα των Νεότουρκων»

 

2

 

«Από την πλευρά της η Ελλάδα έχει υποστεί τα πλήγματα των Νεότουρκων και του τουρκικού εθνικισμού. Ο Ερντογάν από την πλευρά του αναμένεται να σκληρύνει τη στάση

του απέναντι σε όλους. Ωστόσο η συγκεκριμένη επιθετική πολιτική, η οποία εφαρμόζει αυτοκρατορικές μεθόδους, οδηγεί σε λάθη και είναι δεδομένο ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν μπορεί να τα βάλει με ολόκληρο τον πλανήτη. Ας μην ξεχνάμε ότι ο μοναδικός σύμμαχος της Τουρκίας αυτή τη στιγμή είναι η Σαουδική Αραβία. Έχει πρόβλημα με το Ιράν, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Αρμενία, τη Ρωσία αλλά και εκκολαπτόμενο πρόβλημα με τις ΗΠΑ»

«Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο και να τηρήσουμε αποτρεπτική πολιτική, μεγιστοποιώντας τη δυναμική μας προς κάθε χώρα, η οποία έχει στόχο να επιβουλευθεί την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα», καταλήγει ο καθηγητής.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία | Αδύναμη λίρα, εκρηκτικός πληθωρισμός και ο φόβος προσφυγής στο ΔΝΤ

Αν υπάρχει κάποια χώρα η οποία θα μπορούσε να επωφεληθεί από ένα οικονομικό πρόγραμμα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να σταθεροποιήσει την οικονομία της, δεν θα πρέπει να μιλήσουμε για άλλη πέραν της Τουρκίας του Ρετζέπ Ερντογάν. Δεν είναι απλώς ότι η Τουρκία έχει πρόβλημα με τον εκτοξευμένο στα ύψη πληθωρισμό και το παραπαίον ισοζύγιο πληρωμών. Είναι ότι η επί σειρά πολλών ετών ασταθής διαχείριση μέσω της ανορθόδοξης πολιτικής του Ερντογάν έχει υπονομεύσει σημαντικά την εσωτερική και διεθνή οικονομική εμπιστοσύνη προς την Τουρκία. 

Το ΔΝΤ θα μπορούσε να βοηθήσει την Τουρκία να αποκαταστήσει την οικονομική της σταθερότητα όχι μόνο παρέχοντας τη συναλλαγματική υποστήριξη που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο Ερντογάν. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στο να σχεδιαστεί ένα συνεκτικό πρόγραμμα οικονομικής σταθεροποίησης, το οποίο φυσικά θα εγκρίνει στη συνέχεια. Με αυτόν τον τρόπο, το ΔΝΤ θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομική εμπιστοσύνη και να λειτουργήσει ως “από μηχανής θεός” που θα επιτρέψει στη χώρα να μπει σε μια καλύτερη οικονομική πορεία.

Θα ήταν χονδροειδής υποτίμηση να πούμε ότι ο Ερντογάν έχει μεγάλο έλλειμμα οικονομικής αξιοπιστίας. Για πολλά χρόνια, προσκολλήθηκε στην εκκεντρική άποψη ότι τα υψηλά επιτόκια δεν ήταν θεραπεία για τον πληθωρισμό, αλλά μάλλον ήταν η αιτία του. Σε μια εποχή που ο υπόλοιπος κόσμος αύξανε τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, πίεσε την Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας (TCMB) να μειώσει τα επιτόκια. Καθιέρωσε επίσης για τον εαυτό του τη φήμη ότι απολύει διοικητές της TCMB, όταν δεν υπακούν στις επιταγές του και είχε την τάση να επιβάλλει τη θέλησή του στο υπουργείο Οικονομικών της χώρας του, όπως υπογραμμίστηκε από τον διορισμό του γαμπρού του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ως υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας.  Ως αποτέλεσμα αυτών των ανορθόδοξων πολιτικών, τα τελευταία χρόνια, οι οικονομικές επιδόσεις της Τουρκίας είναι κάτι παραπάνω παρά κακές. Ο πληθωρισμός απογειώθηκε, η οικονομία υπερθερμάνθηκε, η ζήτηση για δολάρια έφτασε στα ύψη, το νόμισμα κατέστη σκουπίδι, τα διεθνή αποθέματα της χώρας εξαντλήθηκαν και οι ξένοι επενδυτές κατευθύνθηκαν προς την έξοδο.

Σίγουρα, τα γεγονότα του περασμένου Ιουνίου ανάγκασαν τον Ερντογάν να κάνει μια πολιτικά ενοχλητική  αναστροφή πολιτικής  και να υιοθετήσει μια πιο ορθόδοξη νομισματική πολιτική. Ο πληθωρισμός ήταν σε άνοδο, η τουρκική λίρα βρισκόταν στα σχοινιά, η χώρα είχε ένα έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και οι ντόπιοι κατέφυγαν στο δολάριο. Με την πλάτη στον τοίχο, διόρισε μια δυτικών πρακτικών επικεφαλής στην TCMB και έναν γνώριμο στις αγορές υπουργό Οικονομικών, που ήταν σεβαστοί στους οικονομικούς κύκλους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Τους έδωσε επίσης άδεια να ακολουθήσουν μια πιο ορθολογική πορεία οικονομικής πολιτικής.

Από τον Ιούνιο του 2023, η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά περισσότερες από 40 ποσοστιαίες μονάδες στο  σημερινό τους επίπεδο  του 50%. Ωστόσο, αυτό δεν έχει ακόμη επηρεάσει τον πληθωρισμό των τιμών και των μισθών. Τους τελευταίους 12 μήνες, ο πληθωρισμός ήταν  67%, πάντα σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύει το TÜİK. Τα υψηλά επιτόκια απέτυχαν επίσης να σταθεροποιήσουν το νόμισμα. Από την αρχή του τρέχοντος έτους, η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει  πάνω από 7% και τώρα βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό πάνω από τις 30 τουρκικές λίρες στο δολάριο. Όχι πολύ καιρό πριν, από τον Σεπτέμβριο του 2021, η τουρκική λίρα ήταν κάτω από το 10 ανά δολάριο.

Οι προοπτικές ώστε η Τουρκία να σταθεροποιήσει σύντομα τη λίρα, είναι ισχνές. Μπορεί να είναι στο 50%, αλλά τα επιτόκια είναι σημαντικά χαμηλότερα από τον πληθωρισμό σε μια εποχή που η οικονομία εξακολουθεί να φαίνεται ότι υπερθερμαίνεται. Εν τω μεταξύ, η χώρα κινδυνεύει να εισέλθει σε μια σπείρα μισθών-τιμών. Πέραν τούτων πρέπει να υπογραμμιστεί το ότι ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε πρόσφατα  κατά 49% ενόψει των δημοτικών εκλογών που πέρασαν.

Μια κανονική χώρα στην οποία θα επικρατούσαν οι οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην Τουρκία, θα απευθυνόταν στο ΔΝΤ για μια συμφωνία stand-by για να μειώσει τον κόπο και τα δεινά της καταπολέμησης του πληθωρισμού και την ενίσχυση του ισοζυγίου πληρωμών. Η ουσία για την Τουρκία είναι ότι αυτό θα ήταν πολιτικά πολύ δύσκολο για τον Ερντογάν, δεδομένης της προηγούμενης έντονης αντίθεσής του σε οποιεσδήποτε συναλλαγές με αυτήν την οργάνωση. Δεν βοηθά επίσης το γεγονός ότι η Τουρκία έχει κακές σχέσεις με τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο μέτοχο του ΔΝΤ. Και φυσικά θα έκανε κακό στο ίματζ του Ερντογάν, από τη μία, να δηλώνει επί δύο δεκαετίες ότι η Τουρκία δεν έχει ανάγκη τους ξένους και να διατρανώνει το ότι η Τουρκία μπορεί γενικώς να βασίζεται στα δικά της πόδια για να σηκωθεί και, από την άλλη, να προσφεύγει στον μεγαλύτερο χρηματικό οργανισμό της Δύσης για βοήθεια.

Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι ο Ερντογάν θα αναγκαστεί να προσπαθήσει να σταθεροποιήσει την τουρκική οικονομία χωρίς τη στήριξη του ΔΝΤ. Και αυτό φυσικά θα το πληρώσουν οι Τούρκοι πολίτες που για τον εγωισμό και τη μεγαλομανία του Ερντογάν θα κληθούν να πληρώσουν πολλά και να σηκώσουν ασήκωτα βάρη, πολύ μεγαλύτερα από όσα υπομένει μέχρι τώρα.

capital.gr

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νέα πρόκληση στο Αιγαίο | Ετοιμάζει τη δική της οριοθέτηση Θαλασσίων Πάρκων

Να ακυρώσει την δημιουργία των θαλάσσιων Πάρκων ή να επιβάλει την συνδιαχείριση κοινών περιβαλλοντικών προγραμμάτων στις περιοχές και της ελληνικής επικράτειας στο Αιγαίο μεθοδεύει η Τουρκία καθώς όπως αποκαλύπτει σήμερα η Σαμπάχ, προετοιμάζει την οριοθέτηση δικών της θαλασσίων Πάρκων στο Αιγαίο.

Μια τέτοια εξέλιξη είναι προφανές ότι θα επηρεάσει το κλίμα σε μια περίοδο που η ελληνοτουρκική προσέγγιση συνεχίζεται κανονικά και μετά την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Αγκυρα φαίνεται να έχει αποκτήσει νεα δυναμική. Η τουρκική εφημερίδα που πρόσκειται στην κυβέρνηση Ερντογάν επικαλούμενη τούρκους αξιωματούχους κάνει λόγο για κίνηση «οφθαλμού έναντι οφθαλμού» στην ελληνική πρωτοβουλία για την ίδρυση Θαλασσίων Πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο.

Η τουρκική ηγεσία και ο ίδιος ο Ερντογάν έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα αποδεχθούν τετελεσμένα ,ενώ το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε με ανακοίνωση του κάνει λόγο για τετελεσμένα σε νησιά αδιευκρίνιστης κυριαρχίας ή που δεν έχει αποδοθεί η κυριαρχία τους με Διεθνείς Συνθήκες στην Ελλάδα, επαναφέροντας έτσι την θεωρία των «γκρίζων ζωνών». Το τουρκικό Υπουργείο Αμυνας είχε κάνει λόγο ακόμη και για ανάληψη δράσης προκειμένου να προστατευθούν τα δικαιώματα της Τουρκίας στην «Γαλάζια Πατρίδα».

Η Σαμπάχ επικαλείται Τούρκο αξιωματούχο ο οποιος ενημέρωσε ότι το τουρκικό Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών θα σχεδιάσει επί χάρτη τα τουρκικά θαλάσσια Πάρκα στην περιοχή.

Τα ελληνικά θαλάσσια Πάρκα τα οποία η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν δηλώσει κατηγορηματικά ότι θα προχωρήσουν κανονικά προβλέπουν αφού γινει η οριοθέτηση τους την επιτήρηση των κητοειδών και των πτηνών με drones, δορυφόρους και συστήματα ΑΙ ενώ θα προβλέπεται περιορισμός της ανθρώπινής παρουσίας και φυσικά θα απαγορεύεται η οποιαδήποτε κατασκευή επι των νησίδων και βραχονησίδων.

Η Αθήνα έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης για την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στην επικράτεια της. Στις περιοχές που πρόκειται να καλύψει το Θαλάσσιο Πάρκο του Αιγαίου βρίσκονται περισσότερες από 15 νησίδες και βραχονησίδες τις οποίες η Τουρκία αυθαίρετα και κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών χαρακτηρίζει «γκρίζες ζώνες».

Τουρκική διπλωματική πηγή που επικαλείται η Σαμπάχ δηλώνει ότι «η Άγκυρα δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων για το θέμα ούτε έχει λάβει κανενός είδους διαβούλευση ή προσφορά συνεργασίας. Η κίνηση θεωρείται τετελεσμένο γεγονός».

Σύμφωνα με την εφημερίδα που έχει στενή σχέση με την κυβέρνηση Ερντογάν η «δημιουργία θαλάσσιων πάρκων σε μια τέτοια αμφισβητούμενη περιοχή θα επιδεινώσει την κατάσταση εάν δεν βρεθεί μια φόρμουλα συνεργασίας. Η μονομερής κίνηση της Ελλάδας χωρίς διαβούλευση με την Τουρκία μεταφράζεται σε μετατροπή σε επικράτεια , μέσω της οριοθέτησης και της ρύθμισης της χρήσης των πόρων εντός αυτής της γεωγραφικά καθορισμένης περιοχής».

Το δημοσίευμα προβάλει ως μοναδική λύση την συνεργασία των δυο χωρών για ενα ευαίσθητο περιβαλλοντικό θεμα επικαλούμενο την διασυνοριακή συνεργασία Μαλαισίας και Φιλιππίνων το 1996 για την προστασία της χελώνας στην θάλασσα Σουλού.

Η Τουρκία προφανως απειλώντας και εκβιάζοντας με τετελεσμένα ακόμη και σε περιοχές δυτικά των Δωδεκανήσων θέλει είτε να ακυρώσει το ελληνικό σχέδιο είτε να εξασφαλίσει ότι θα υπάρξει συνδιαχείριση του περιβαλλοντικού αυτού προγράμματος το οποίο όμως αφορά περιοχές ελληνικής κυριαρχίας την οποία αμφισβητεί η Τουρκία.Ειναι σαφές ότι δεν μπορει να υπάρξει συνεργασία τέτοιου είδους όπως την εννοεί η τουρκική πλευρά, οσο υπαρχει αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και ελληνικής κυριαρχίας.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Φόβοι ότι θα αυξηθούν οι νεκροί μετά την κατάρρευση του κτιρίου στη Μαγιόρκα: Αγωνία για τους εγκλωβισμένους

Κτίριο στο οποίο στεγαζόταν μπαρ-εστιατόριο κατέρρευσε χθες (23/5) το βράδυ στη Μαγιόρκα της Ισπανίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι να σκοτωθούν και δεκάδες να τραυματιστούν, όπως μετέδωσε το ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena SER επικαλούμενο πληροφορίες από την αστυνομία.

Από την κατάρρευση της βεράντας του διωρόφου κτίσματος στη Μαγιόρκα εγκλωβίστηκαν άνθρωποι στο υπόγειο, όπου βρίσκονταν πελάτες και προσωπικό. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της τοπικής αστυνομίας, το μπαλκόνι ενδεχομένως να κατέρρευσε λόγω του υπερβολικού βάρους, αλλά τόνισε ότι η ακριβής αιτία ερευνάται ακόμη.

Εκτός από τους επιβεβαιωμένους νεκρούς και τραυματίες, οι Αρχές φοβούνται την ύπαρξη εγκλωβισμένων κάτω από τα ερείπια, καθώς συνεχίζονται οι απελπισμένες επιχειρήσεις διάσωσης.

Συνταρακτική μαρτυρία αυτόπτη

Ο Raul Pursnami, ιδιοκτήτης ενός καταστήματος μόδας δίπλα στις εγκαταστάσεις, ανέφερε μιλώντας στην El Pais ότι ακούστηκε ένας πολύ δυνατός θόρυβος.

«Έβγαινα από το κατάστημα και όλο το πράγμα (σ.σ. το κτίριο) έπεσε κάτω, είναι κρίμα, θεωρητικά κάθε χρόνο πρέπει να γίνεται επιθεώρηση. Είμαστε σοκαρισμένοι, δεν μπορώ να μιλήσω, ήταν οι γείτονές μου», είπε. Εξήγησε ότι όλα συνέβησαν πολύ γρήγορα «με πολύ δυνατό θόρυβο, υπήρχε κόσμος που έτρωγε και κόσμος που χόρευε επάνω».

ethnos.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
text about elections
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Μπορεί ο Ερντογάν να κουνήσει το δάχτυλο σε Μέρκελ και Ευρώπη;

Ο καθηγητής διεθνούς πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης εξηγεί ότι θα υπάρξουν πολύ σοβαρές και έντονες αντιδράσεις…

Σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα χαρακτηρίζουν στην Τουρκία τη σημερινή απόφαση της γερμανικής Βουλής να εγκρίνει ψήφισμα που αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία κατά το τέλος της Οθωμανικής Γενοκτονίας. Ακόμη και ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απείλησε πως η απόφαση της Bundestag θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως μετά την ανάκληση του τούρκου πρεσβευτή στη Γερμανία, η κυβέρνηση θα συζητήσει τα βήματα που θα κάνει η Άγκυρα ως απάντηση.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα -με μία ψήφο κατά και μία αποχή- από τους γερμανούς βουλευτές, με εισηγητές τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (CDU/CSU/SPD). Η σημερινή συνεδρίαση, ωστόσο, πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, η οποία επικαλέστηκε συμμετοχή της σε συνέδριο για την Ψηφιακή Οικονομία, του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος μιλάει σε συνέδριο του κλάδου των κατασκευών, και του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λατινική Αμερική.

germany

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε μάλλον δύσκολη συγκυρία, με την Τουρκία να αξιοποιεί τον κομβικό της ρόλο στην προσφυγική κρίση, απειλώντας ακόμη και να «παγώσει» την συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά της για απελευθέρωση του καθεστώτος της βίας για τη ζώνη Σένγκεν.

Οργή στην Τουρκία

Απαντώντας άμεσα στην απόφαση της Γερμανίας, η Άγκυρα ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στη Γερμανία, ενώ ο τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ δήλωσε πως ένα «ρατσιστικό αρμενικό λόμπι» ευθύνεται για την απόφαση της γερμανικής Βουλής, για την οποία υποστήριξε πως ήταν εσφαλμένη.

Παράλληλα, η Τουρκία κάλεσε τον επιτετραμμένο της Γερμανίας στο υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα, όπως δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών.

Άνγκελα Μέρκελ Ερντογάν Merkel Erdogan

Από το Ναϊρόμπι, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε σήμερα πως το ψήφισμα θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Στη διάκρεια συνέντευξης Τύπου, που μεταδόθηκε απευθείας από την τουρκική τηλεόραση, ο Ερντογάν είπε πως μετά την ανάκληση του τούρκου πρεσβευτή στη Γερμανία, η κυβέρνηση θα συζητήσει τα βήματα που θα κάνει η Άγκυρα ως απάντηση.

Και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι οι «ανεύθυνες και αβάσιμες» αποφάσεις δεν αποτελούν τρόπο για να καλυφθεί η δική σου σκοτεινή ιστορία, αφού οι γερμανοί βουλευτές χαρακτήρισαν «γενοκτονία» τη σφαγή των Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις το 1915.

«Ο τρόπος για να κλείσεις τις σκοτεινές σελίδες της δικής σου ιστορίας δεν είναι να αμαυρώνεις την ιστορία άλλων χωρών με ανεύθυνες και αβάσιμες κοινοβουλευτικές αποφάσεις», έγραψε στο Twitter.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Νουμάν Κουρτουλμούς, στον λογαριασμό του στο Twitter, επέκρινε την έγκριση του ψηφίσματος, εκτιμώντας πως αποτελεί «ιστορικό λάθος» και είναι «άκυρο και κενό περιεχομένου».

«Η αναγνώριση από τη Γερμανία ορισμένων αστήρικτων και διαστρεβλωμένων ισχυρισμών αποτελεί ιστορικό λάθος», ανέφερε ο, προσθέτοντας πως «για την Τουρκία, το ψήφισμα αυτό είναι άκυρο και κενό περιεχομένου».

Ο Κουρτουλμούς εκτίμησε, εξάλλου, πως η έγκριση του κειμένου «δεν είναι αντάξια των φιλικών σχέσεων» που έχουν εγκαθιδρυθεί μεταξύ των δύο χωρών, διαβεβαιώνοντας πως η Τουρκία θα απαντήσει με κατάλληλο τρόπο, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Το ψήφισμα που ενέκριναν οι γερμανοί βουλευτές, με το οποίο οι σφαγές Αρμενίων από τις Οθωμανικές δυνάμεις το 1915 χαρακτηρίζονται «γενοκτονία», έπληξε σοβαρά τις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα, δήλωσε σήμερα και ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος, Γιασίν Ακτάι, ο οποίος έκανε το σχόλιο αυτό απευθείας στην τηλεόραση μετά την έγκριση του ψηφίσματος. Το κυβερνών στην Τουρκία Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σχεδιάζει να υποβάλει για ψήφιση στο τουρκικό Κοινοβούλιο μια δήλωση κατά του ψηφίσματος, δήλωσε κομματική πηγή.

Ικανοποίηση στην Αρμενία

armen

Από την πλευρά της, η Αρμενία χαιρέτισε την έγκριση του ψηφίσματος που αμφισβήτησε με δριμύτητα η Τουρκία.

«Η Αρμενία χαιρετίζει την έγκριση του ψηφίσματος της Μπούντεσταγκ για την αναγνώριση της γενοκτονίας που διαπράχθηκε σε βάρος των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών λαών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών. «Είναι μια εκτιμητέα συμβολή της Γερμανίας στην αναγνώριση και στη διεθνή καταδίκη της αρμενικής γενοκτονίας, αλλά και στην παγκόσμια μάχη για την αποτροπή γενοκτονιών και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας», εκτίμησε.

Το υπουργείο εκφράζει λύπη γιατί «οι τουρκικές αρχές εξακολουθούν να απορρίπτουν επίμονα το αναμφισβήτητο γεγονός της γενοκτονίας που διέπραξε η Οθωμανική Αυτοκρατορία», υπογραμμίζοντας πως οι πρώην σύμμαχοί της, «η Γερμανία και η Αυστρία, παραδέχονται σήμερα το δικό τους μέρος της ευθύνης» στη γενοκτονία.

Οι Αρμένιοι εκτιμούν πως 1,5 εκατομμύρια ομοεθνείς τους σκοτώθηκαν με συστηματικό τρόπο κατά το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας διαρκούντος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πολλοί ιστορικοί και περισσότερες από είκοσι χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Ιταλία και η Ρωσία, αναγνώρισαν τις σφαγές αυτές ως γενοκτονία. Η Τουρκία δηλώνει, από την πλευρά της, πως επρόκειτο για εμφύλιο πόλεμο, στον οποίο προστίθετο και η πείνα, στη διάρκεια του οποίου 300.000 έως 500.000 Αρμένιοι και άλλοι τόσοι Τούρκοι σκοτώθηκαν.

Πώς επηρεάζει την Ευρώπη και την Ελλάδα η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Την απόφαση της Μπούντεσταγκ, η οποία χαρακτηρίζει «γενοκτονία» τις σφαγές των Αρμενίων από τους Οθωμανούς κατά τη διάρκεια του Α’ παγκοσμίου πολέμου, σχολιάζει μιλώντας ο καθηγητής διεθνούς πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαμπίρης

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο καθηγητής, η συγκεκριμένη απόφαση είναι στρατηγικής σημασίας για το μέλλον των σχέσεων Γερμανίας-Τουρκίας και Τουρκίας-Ευρώπης.

Τη χαρακτηρίζει ως μη αναμενόμενη, καθότι όπως λέει «οι τελευταίοι που περιμέναμε να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία των Αρμενίων ήταν οι Γερμανοί. Ωστόσο το έκαναν παρά το γεγονός ότι είχαν συνευθύνη στη γενοκτονία. Σας θυμίζω ότι η ηγεσία της Γερμανίας κατά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο ήταν σύμμαχος της Τουρκίας και είχε και εκείνη ευθύνη στη γενοκτονία έστω και ανεπισήμως».

Σχολιάζοντας τη σημασία της κίνησης της γερμανικής Βουλής, τονίζει ότι πρόκειται για μία γεγονός με βαρύνουσα σημασία καθότι αποκαλύπτει τη Γερμανία και την Ευρώπη ως προστάτιδες και υπερασπιστές του πολιτισμού. «Και οι δύο πήραν το θάρρος να συγκρουστούν με μία δύναμη η οποία απειλεί θεούς και δαίμονες με κάθε τρόπο».

1

– Πώς αναμένεται να αντιδράσει η Τουρκία

«Εκτιμώ ότι θα υπάρξουν πολύ σοβαρές και έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας του Ερντογάν. Ταυτόχρονα όμως θα ενισχυθούν οι φωνές που τάσσονται κατά της Τουρκίας και της ζητούν να αναγνωρίσει τη γενοκτονία που αντιμετώπισαν οι πρόγονοί της. Είναι δεδομένο ότι θα υποστεί σημαντική πίεση στο εσωτερικό της. Ωστόσο δεν αναγνωρίσει τώρα την ευθύνη της. Ο Ερντογάν αποκλείεται να αποδεχτεί κάτι τέτοιο καθότι πρόκειται για ηγεσία, η οποία φέρει έναν μεγαλοϊδεατικό σουλτανικό εθνικισμό. Αυτός ο εθνικισμός δεν πρόκειται να αποδεχτεί την ιστορική ενοχή των Νεότουρκων, οι οποίοι διέπραξαν τη γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων και εναντίον των Ελλήνων του Πόντου», εξηγεί ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης.

Εκτιμά ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας φέρνει την Τουρκία αντιμέτωπη με την ιστορία της, καθώς και με το σύνολο της Ευρώπης. «Γερμανία και Γαλλία – η οποία επίσης αναγνώρισε τη γενοκτονία-αποτελούν τους πυλώνες της Ευρώπης», συμπληρώνει.

«Η Ελλάδα έχει υποστεί τα πλήγματα των Νεότουρκων»

2

«Από την πλευρά της η Ελλάδα έχει υποστεί τα πλήγματα των Νεότουρκων και του τουρκικού εθνικισμού. Ο Ερντογάν από την πλευρά του αναμένεται να σκληρύνει τη στάση

του απέναντι σε όλους. Ωστόσο η συγκεκριμένη επιθετική πολιτική, η οποία εφαρμόζει αυτοκρατορικές μεθόδους, οδηγεί σε λάθη και είναι δεδομένο ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν μπορεί να τα βάλει με ολόκληρο τον πλανήτη. Ας μην ξεχνάμε ότι ο μοναδικός σύμμαχος της Τουρκίας αυτή τη στιγμή είναι η Σαουδική Αραβία. Έχει πρόβλημα με το Ιράν, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Αρμενία, τη Ρωσία αλλά και εκκολαπτόμενο πρόβλημα με τις ΗΠΑ»

«Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο και να τηρήσουμε αποτρεπτική πολιτική, μεγιστοποιώντας τη δυναμική μας προς κάθε χώρα, η οποία έχει στόχο να επιβουλευθεί την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα», καταλήγει ο καθηγητής.

newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία | Αδύναμη λίρα, εκρηκτικός πληθωρισμός και ο φόβος προσφυγής στο ΔΝΤ

Αν υπάρχει κάποια χώρα η οποία θα μπορούσε να επωφεληθεί από ένα οικονομικό πρόγραμμα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να σταθεροποιήσει την οικονομία της, δεν θα πρέπει να μιλήσουμε για άλλη πέραν της Τουρκίας του Ρετζέπ Ερντογάν. Δεν είναι απλώς ότι η Τουρκία έχει πρόβλημα με τον εκτοξευμένο στα ύψη πληθωρισμό και το παραπαίον ισοζύγιο πληρωμών. Είναι ότι η επί σειρά πολλών ετών ασταθής διαχείριση μέσω της ανορθόδοξης πολιτικής του Ερντογάν έχει υπονομεύσει σημαντικά την εσωτερική και διεθνή οικονομική εμπιστοσύνη προς την Τουρκία. 

Το ΔΝΤ θα μπορούσε να βοηθήσει την Τουρκία να αποκαταστήσει την οικονομική της σταθερότητα όχι μόνο παρέχοντας τη συναλλαγματική υποστήριξη που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο Ερντογάν. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στο να σχεδιαστεί ένα συνεκτικό πρόγραμμα οικονομικής σταθεροποίησης, το οποίο φυσικά θα εγκρίνει στη συνέχεια. Με αυτόν τον τρόπο, το ΔΝΤ θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομική εμπιστοσύνη και να λειτουργήσει ως “από μηχανής θεός” που θα επιτρέψει στη χώρα να μπει σε μια καλύτερη οικονομική πορεία.

Θα ήταν χονδροειδής υποτίμηση να πούμε ότι ο Ερντογάν έχει μεγάλο έλλειμμα οικονομικής αξιοπιστίας. Για πολλά χρόνια, προσκολλήθηκε στην εκκεντρική άποψη ότι τα υψηλά επιτόκια δεν ήταν θεραπεία για τον πληθωρισμό, αλλά μάλλον ήταν η αιτία του. Σε μια εποχή που ο υπόλοιπος κόσμος αύξανε τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, πίεσε την Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας (TCMB) να μειώσει τα επιτόκια. Καθιέρωσε επίσης για τον εαυτό του τη φήμη ότι απολύει διοικητές της TCMB, όταν δεν υπακούν στις επιταγές του και είχε την τάση να επιβάλλει τη θέλησή του στο υπουργείο Οικονομικών της χώρας του, όπως υπογραμμίστηκε από τον διορισμό του γαμπρού του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ως υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας.  Ως αποτέλεσμα αυτών των ανορθόδοξων πολιτικών, τα τελευταία χρόνια, οι οικονομικές επιδόσεις της Τουρκίας είναι κάτι παραπάνω παρά κακές. Ο πληθωρισμός απογειώθηκε, η οικονομία υπερθερμάνθηκε, η ζήτηση για δολάρια έφτασε στα ύψη, το νόμισμα κατέστη σκουπίδι, τα διεθνή αποθέματα της χώρας εξαντλήθηκαν και οι ξένοι επενδυτές κατευθύνθηκαν προς την έξοδο.

Σίγουρα, τα γεγονότα του περασμένου Ιουνίου ανάγκασαν τον Ερντογάν να κάνει μια πολιτικά ενοχλητική  αναστροφή πολιτικής  και να υιοθετήσει μια πιο ορθόδοξη νομισματική πολιτική. Ο πληθωρισμός ήταν σε άνοδο, η τουρκική λίρα βρισκόταν στα σχοινιά, η χώρα είχε ένα έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και οι ντόπιοι κατέφυγαν στο δολάριο. Με την πλάτη στον τοίχο, διόρισε μια δυτικών πρακτικών επικεφαλής στην TCMB και έναν γνώριμο στις αγορές υπουργό Οικονομικών, που ήταν σεβαστοί στους οικονομικούς κύκλους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Τους έδωσε επίσης άδεια να ακολουθήσουν μια πιο ορθολογική πορεία οικονομικής πολιτικής.

Από τον Ιούνιο του 2023, η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά περισσότερες από 40 ποσοστιαίες μονάδες στο  σημερινό τους επίπεδο  του 50%. Ωστόσο, αυτό δεν έχει ακόμη επηρεάσει τον πληθωρισμό των τιμών και των μισθών. Τους τελευταίους 12 μήνες, ο πληθωρισμός ήταν  67%, πάντα σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύει το TÜİK. Τα υψηλά επιτόκια απέτυχαν επίσης να σταθεροποιήσουν το νόμισμα. Από την αρχή του τρέχοντος έτους, η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει  πάνω από 7% και τώρα βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό πάνω από τις 30 τουρκικές λίρες στο δολάριο. Όχι πολύ καιρό πριν, από τον Σεπτέμβριο του 2021, η τουρκική λίρα ήταν κάτω από το 10 ανά δολάριο.

Οι προοπτικές ώστε η Τουρκία να σταθεροποιήσει σύντομα τη λίρα, είναι ισχνές. Μπορεί να είναι στο 50%, αλλά τα επιτόκια είναι σημαντικά χαμηλότερα από τον πληθωρισμό σε μια εποχή που η οικονομία εξακολουθεί να φαίνεται ότι υπερθερμαίνεται. Εν τω μεταξύ, η χώρα κινδυνεύει να εισέλθει σε μια σπείρα μισθών-τιμών. Πέραν τούτων πρέπει να υπογραμμιστεί το ότι ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε πρόσφατα  κατά 49% ενόψει των δημοτικών εκλογών που πέρασαν.

Μια κανονική χώρα στην οποία θα επικρατούσαν οι οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην Τουρκία, θα απευθυνόταν στο ΔΝΤ για μια συμφωνία stand-by για να μειώσει τον κόπο και τα δεινά της καταπολέμησης του πληθωρισμού και την ενίσχυση του ισοζυγίου πληρωμών. Η ουσία για την Τουρκία είναι ότι αυτό θα ήταν πολιτικά πολύ δύσκολο για τον Ερντογάν, δεδομένης της προηγούμενης έντονης αντίθεσής του σε οποιεσδήποτε συναλλαγές με αυτήν την οργάνωση. Δεν βοηθά επίσης το γεγονός ότι η Τουρκία έχει κακές σχέσεις με τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο μέτοχο του ΔΝΤ. Και φυσικά θα έκανε κακό στο ίματζ του Ερντογάν, από τη μία, να δηλώνει επί δύο δεκαετίες ότι η Τουρκία δεν έχει ανάγκη τους ξένους και να διατρανώνει το ότι η Τουρκία μπορεί γενικώς να βασίζεται στα δικά της πόδια για να σηκωθεί και, από την άλλη, να προσφεύγει στον μεγαλύτερο χρηματικό οργανισμό της Δύσης για βοήθεια.

Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι ο Ερντογάν θα αναγκαστεί να προσπαθήσει να σταθεροποιήσει την τουρκική οικονομία χωρίς τη στήριξη του ΔΝΤ. Και αυτό φυσικά θα το πληρώσουν οι Τούρκοι πολίτες που για τον εγωισμό και τη μεγαλομανία του Ερντογάν θα κληθούν να πληρώσουν πολλά και να σηκώσουν ασήκωτα βάρη, πολύ μεγαλύτερα από όσα υπομένει μέχρι τώρα.

capital.gr

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νέα πρόκληση στο Αιγαίο | Ετοιμάζει τη δική της οριοθέτηση Θαλασσίων Πάρκων

Να ακυρώσει την δημιουργία των θαλάσσιων Πάρκων ή να επιβάλει την συνδιαχείριση κοινών περιβαλλοντικών προγραμμάτων στις περιοχές και της ελληνικής επικράτειας στο Αιγαίο μεθοδεύει η Τουρκία καθώς όπως αποκαλύπτει σήμερα η Σαμπάχ, προετοιμάζει την οριοθέτηση δικών της θαλασσίων Πάρκων στο Αιγαίο.

Μια τέτοια εξέλιξη είναι προφανές ότι θα επηρεάσει το κλίμα σε μια περίοδο που η ελληνοτουρκική προσέγγιση συνεχίζεται κανονικά και μετά την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Αγκυρα φαίνεται να έχει αποκτήσει νεα δυναμική. Η τουρκική εφημερίδα που πρόσκειται στην κυβέρνηση Ερντογάν επικαλούμενη τούρκους αξιωματούχους κάνει λόγο για κίνηση «οφθαλμού έναντι οφθαλμού» στην ελληνική πρωτοβουλία για την ίδρυση Θαλασσίων Πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο.

Η τουρκική ηγεσία και ο ίδιος ο Ερντογάν έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα αποδεχθούν τετελεσμένα ,ενώ το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε με ανακοίνωση του κάνει λόγο για τετελεσμένα σε νησιά αδιευκρίνιστης κυριαρχίας ή που δεν έχει αποδοθεί η κυριαρχία τους με Διεθνείς Συνθήκες στην Ελλάδα, επαναφέροντας έτσι την θεωρία των «γκρίζων ζωνών». Το τουρκικό Υπουργείο Αμυνας είχε κάνει λόγο ακόμη και για ανάληψη δράσης προκειμένου να προστατευθούν τα δικαιώματα της Τουρκίας στην «Γαλάζια Πατρίδα».

Η Σαμπάχ επικαλείται Τούρκο αξιωματούχο ο οποιος ενημέρωσε ότι το τουρκικό Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών θα σχεδιάσει επί χάρτη τα τουρκικά θαλάσσια Πάρκα στην περιοχή.

Τα ελληνικά θαλάσσια Πάρκα τα οποία η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν δηλώσει κατηγορηματικά ότι θα προχωρήσουν κανονικά προβλέπουν αφού γινει η οριοθέτηση τους την επιτήρηση των κητοειδών και των πτηνών με drones, δορυφόρους και συστήματα ΑΙ ενώ θα προβλέπεται περιορισμός της ανθρώπινής παρουσίας και φυσικά θα απαγορεύεται η οποιαδήποτε κατασκευή επι των νησίδων και βραχονησίδων.

Η Αθήνα έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης για την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στην επικράτεια της. Στις περιοχές που πρόκειται να καλύψει το Θαλάσσιο Πάρκο του Αιγαίου βρίσκονται περισσότερες από 15 νησίδες και βραχονησίδες τις οποίες η Τουρκία αυθαίρετα και κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών χαρακτηρίζει «γκρίζες ζώνες».

Τουρκική διπλωματική πηγή που επικαλείται η Σαμπάχ δηλώνει ότι «η Άγκυρα δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων για το θέμα ούτε έχει λάβει κανενός είδους διαβούλευση ή προσφορά συνεργασίας. Η κίνηση θεωρείται τετελεσμένο γεγονός».

Σύμφωνα με την εφημερίδα που έχει στενή σχέση με την κυβέρνηση Ερντογάν η «δημιουργία θαλάσσιων πάρκων σε μια τέτοια αμφισβητούμενη περιοχή θα επιδεινώσει την κατάσταση εάν δεν βρεθεί μια φόρμουλα συνεργασίας. Η μονομερής κίνηση της Ελλάδας χωρίς διαβούλευση με την Τουρκία μεταφράζεται σε μετατροπή σε επικράτεια , μέσω της οριοθέτησης και της ρύθμισης της χρήσης των πόρων εντός αυτής της γεωγραφικά καθορισμένης περιοχής».

Το δημοσίευμα προβάλει ως μοναδική λύση την συνεργασία των δυο χωρών για ενα ευαίσθητο περιβαλλοντικό θεμα επικαλούμενο την διασυνοριακή συνεργασία Μαλαισίας και Φιλιππίνων το 1996 για την προστασία της χελώνας στην θάλασσα Σουλού.

Η Τουρκία προφανως απειλώντας και εκβιάζοντας με τετελεσμένα ακόμη και σε περιοχές δυτικά των Δωδεκανήσων θέλει είτε να ακυρώσει το ελληνικό σχέδιο είτε να εξασφαλίσει ότι θα υπάρξει συνδιαχείριση του περιβαλλοντικού αυτού προγράμματος το οποίο όμως αφορά περιοχές ελληνικής κυριαρχίας την οποία αμφισβητεί η Τουρκία.Ειναι σαφές ότι δεν μπορει να υπάρξει συνεργασία τέτοιου είδους όπως την εννοεί η τουρκική πλευρά, οσο υπαρχει αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και ελληνικής κυριαρχίας.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Φόβοι ότι θα αυξηθούν οι νεκροί μετά την κατάρρευση του κτιρίου στη Μαγιόρκα: Αγωνία για τους εγκλωβισμένους

Κτίριο στο οποίο στεγαζόταν μπαρ-εστιατόριο κατέρρευσε χθες (23/5) το βράδυ στη Μαγιόρκα της Ισπανίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι να σκοτωθούν και δεκάδες να τραυματιστούν, όπως μετέδωσε το ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena SER επικαλούμενο πληροφορίες από την αστυνομία.

Από την κατάρρευση της βεράντας του διωρόφου κτίσματος στη Μαγιόρκα εγκλωβίστηκαν άνθρωποι στο υπόγειο, όπου βρίσκονταν πελάτες και προσωπικό. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της τοπικής αστυνομίας, το μπαλκόνι ενδεχομένως να κατέρρευσε λόγω του υπερβολικού βάρους, αλλά τόνισε ότι η ακριβής αιτία ερευνάται ακόμη.

Εκτός από τους επιβεβαιωμένους νεκρούς και τραυματίες, οι Αρχές φοβούνται την ύπαρξη εγκλωβισμένων κάτω από τα ερείπια, καθώς συνεχίζονται οι απελπισμένες επιχειρήσεις διάσωσης.

Συνταρακτική μαρτυρία αυτόπτη

Ο Raul Pursnami, ιδιοκτήτης ενός καταστήματος μόδας δίπλα στις εγκαταστάσεις, ανέφερε μιλώντας στην El Pais ότι ακούστηκε ένας πολύ δυνατός θόρυβος.

«Έβγαινα από το κατάστημα και όλο το πράγμα (σ.σ. το κτίριο) έπεσε κάτω, είναι κρίμα, θεωρητικά κάθε χρόνο πρέπει να γίνεται επιθεώρηση. Είμαστε σοκαρισμένοι, δεν μπορώ να μιλήσω, ήταν οι γείτονές μου», είπε. Εξήγησε ότι όλα συνέβησαν πολύ γρήγορα «με πολύ δυνατό θόρυβο, υπήρχε κόσμος που έτρωγε και κόσμος που χόρευε επάνω».

ethnos.gr

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μπορεί ο Ερντογάν να κουνήσει το δάχτυλο σε Μέρκελ και Ευρώπη;

Σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα χαρακτηρίζουν στην Τουρκία τη σημερινή απόφαση της γερμανικής Βουλής να εγκρίνει ψήφισμα που αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία κατά το τέλος της Οθωμανικής Γενοκτονίας.

Ακόμη και ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απείλησε πως η απόφαση της Bundestag θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως μετά την ανάκληση του τούρκου πρεσβευτή στη Γερμανία, η κυβέρνηση θα συζητήσει τα βήματα που θα κάνει η Άγκυρα ως απάντηση.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα -με μία ψήφο κατά και μία αποχή- από τους γερμανούς βουλευτές, με εισηγητές τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (CDU/CSU/SPD). Η σημερινή συνεδρίαση, ωστόσο, πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, η οποία επικαλέστηκε συμμετοχή της σε συνέδριο για την Ψηφιακή Οικονομία, του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος μιλάει σε συνέδριο του κλάδου των κατασκευών, και του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λατινική Αμερική.

germany

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε μάλλον δύσκολη συγκυρία, με την Τουρκία να αξιοποιεί τον κομβικό της ρόλο στην προσφυγική κρίση, απειλώντας ακόμη και να «παγώσει» την συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά της για απελευθέρωση του καθεστώτος της βίας για τη ζώνη Σένγκεν.

Οργή στην Τουρκία

Απαντώντας άμεσα στην απόφαση της Γερμανίας, η Άγκυρα ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στη Γερμανία, ενώ ο τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ δήλωσε πως ένα «ρατσιστικό αρμενικό λόμπι» ευθύνεται για την απόφαση της γερμανικής Βουλής, για την οποία υποστήριξε πως ήταν εσφαλμένη.

Παράλληλα, η Τουρκία κάλεσε τον επιτετραμμένο της Γερμανίας στο υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα, όπως δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών.

Άνγκελα Μέρκελ Ερντογάν Merkel Erdogan

Από το Ναϊρόμπι, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε σήμερα πως το ψήφισμα θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Στη διάκρεια συνέντευξης Τύπου, που μεταδόθηκε απευθείας από την τουρκική τηλεόραση, ο Ερντογάν είπε πως μετά την ανάκληση του τούρκου πρεσβευτή στη Γερμανία, η κυβέρνηση θα συζητήσει τα βήματα που θα κάνει η Άγκυρα ως απάντηση.

Και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι οι «ανεύθυνες και αβάσιμες» αποφάσεις δεν αποτελούν τρόπο για να καλυφθεί η δική σου σκοτεινή ιστορία, αφού οι γερμανοί βουλευτές χαρακτήρισαν «γενοκτονία» τη σφαγή των Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις το 1915.

«Ο τρόπος για να κλείσεις τις σκοτεινές σελίδες της δικής σου ιστορίας δεν είναι να αμαυρώνεις την ιστορία άλλων χωρών με ανεύθυνες και αβάσιμες κοινοβουλευτικές αποφάσεις», έγραψε στο Twitter.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Νουμάν Κουρτουλμούς, στον λογαριασμό του στο Twitter, επέκρινε την έγκριση του ψηφίσματος, εκτιμώντας πως αποτελεί «ιστορικό λάθος» και είναι «άκυρο και κενό περιεχομένου».

«Η αναγνώριση από τη Γερμανία ορισμένων αστήρικτων και διαστρεβλωμένων ισχυρισμών αποτελεί ιστορικό λάθος», ανέφερε ο, προσθέτοντας πως «για την Τουρκία, το ψήφισμα αυτό είναι άκυρο και κενό περιεχομένου».

Ο Κουρτουλμούς εκτίμησε, εξάλλου, πως η έγκριση του κειμένου «δεν είναι αντάξια των φιλικών σχέσεων» που έχουν εγκαθιδρυθεί μεταξύ των δύο χωρών, διαβεβαιώνοντας πως η Τουρκία θα απαντήσει με κατάλληλο τρόπο, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Το ψήφισμα που ενέκριναν οι γερμανοί βουλευτές, με το οποίο οι σφαγές Αρμενίων από τις Οθωμανικές δυνάμεις το 1915 χαρακτηρίζονται «γενοκτονία», έπληξε σοβαρά τις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα, δήλωσε σήμερα και ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος, Γιασίν Ακτάι, ο οποίος έκανε το σχόλιο αυτό απευθείας στην τηλεόραση μετά την έγκριση του ψηφίσματος. Το κυβερνών στην Τουρκία Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σχεδιάζει να υποβάλει για ψήφιση στο τουρκικό Κοινοβούλιο μια δήλωση κατά του ψηφίσματος, δήλωσε κομματική πηγή.

Ικανοποίηση στην Αρμενία

armen

Από την πλευρά της, η Αρμενία χαιρέτισε την έγκριση του ψηφίσματος που αμφισβήτησε με δριμύτητα η Τουρκία.

«Η Αρμενία χαιρετίζει την έγκριση του ψηφίσματος της Μπούντεσταγκ για την αναγνώριση της γενοκτονίας που διαπράχθηκε σε βάρος των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών λαών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών. «Είναι μια εκτιμητέα συμβολή της Γερμανίας στην αναγνώριση και στη διεθνή καταδίκη της αρμενικής γενοκτονίας, αλλά και στην παγκόσμια μάχη για την αποτροπή γενοκτονιών και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας», εκτίμησε.

Το υπουργείο εκφράζει λύπη γιατί «οι τουρκικές αρχές εξακολουθούν να απορρίπτουν επίμονα το αναμφισβήτητο γεγονός της γενοκτονίας που διέπραξε η Οθωμανική Αυτοκρατορία», υπογραμμίζοντας πως οι πρώην σύμμαχοί της, «η Γερμανία και η Αυστρία, παραδέχονται σήμερα το δικό τους μέρος της ευθύνης» στη γενοκτονία.

Οι Αρμένιοι εκτιμούν πως 1,5 εκατομμύρια ομοεθνείς τους σκοτώθηκαν με συστηματικό τρόπο κατά το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας διαρκούντος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πολλοί ιστορικοί και περισσότερες από είκοσι χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Ιταλία και η Ρωσία, αναγνώρισαν τις σφαγές αυτές ως γενοκτονία. Η Τουρκία δηλώνει, από την πλευρά της, πως επρόκειτο για εμφύλιο πόλεμο, στον οποίο προστίθετο και η πείνα, στη διάρκεια του οποίου 300.000 έως 500.000 Αρμένιοι και άλλοι τόσοι Τούρκοι σκοτώθηκαν.

Πώς επηρεάζει την Ευρώπη και την Ελλάδα η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Την απόφαση της Μπούντεσταγκ, η οποία χαρακτηρίζει «γενοκτονία» τις σφαγές των Αρμενίων από τους Οθωμανούς κατά τη διάρκεια του Α’ παγκοσμίου πολέμου, ο καθηγητής διεθνούς πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο καθηγητής, η συγκεκριμένη απόφαση είναι στρατηγικής σημασίας για το μέλλον των σχέσεων Γερμανίας-Τουρκίας και Τουρκίας-Ευρώπης.

Τη χαρακτηρίζει ως μη αναμενόμενη, καθότι όπως λέει «οι τελευταίοι που περιμέναμε να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία των Αρμενίων ήταν οι Γερμανοί. Ωστόσο το έκαναν παρά το γεγονός ότι είχαν συνευθύνη στη γενοκτονία. Σας θυμίζω ότι η ηγεσία της Γερμανίας κατά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο ήταν σύμμαχος της Τουρκίας και είχε και εκείνη ευθύνη στη γενοκτονία έστω και ανεπισήμως».

Σχολιάζοντας τη σημασία της κίνησης της γερμανικής Βουλής, τονίζει ότι πρόκειται για μία γεγονός με βαρύνουσα σημασία καθότι αποκαλύπτει τη Γερμανία και την Ευρώπη ως προστάτιδες και υπερασπιστές του πολιτισμού. «Και οι δύο πήραν το θάρρος να συγκρουστούν με μία δύναμη η οποία απειλεί θεούς και δαίμονες με κάθε τρόπο».

1

– Πώς αναμένεται να αντιδράσει η Τουρκία

«Εκτιμώ ότι θα υπάρξουν πολύ σοβαρές και έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας του Ερντογάν. Ταυτόχρονα όμως θα ενισχυθούν οι φωνές που τάσσονται κατά της Τουρκίας και της ζητούν να αναγνωρίσει τη γενοκτονία που αντιμετώπισαν οι πρόγονοί της. Είναι δεδομένο ότι θα υποστεί σημαντική πίεση στο εσωτερικό της. Ωστόσο δεν αναγνωρίσει τώρα την ευθύνη της. Ο Ερντογάν αποκλείεται να αποδεχτεί κάτι τέτοιο καθότι πρόκειται για ηγεσία, η οποία φέρει έναν μεγαλοϊδεατικό σουλτανικό εθνικισμό. Αυτός ο εθνικισμός δεν πρόκειται να αποδεχτεί την ιστορική ενοχή των Νεότουρκων, οι οποίοι διέπραξαν τη γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων και εναντίον των Ελλήνων του Πόντου», εξηγεί ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης.

Εκτιμά ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας φέρνει την Τουρκία αντιμέτωπη με την ιστορία της, καθώς και με το σύνολο της Ευρώπης. «Γερμανία και Γαλλία – η οποία επίσης αναγνώρισε τη γενοκτονία-αποτελούν τους πυλώνες της Ευρώπης», συμπληρώνει.

«Η Ελλάδα έχει υποστεί τα πλήγματα των Νεότουρκων»

2

«Από την πλευρά της η Ελλάδα έχει υποστεί τα πλήγματα των Νεότουρκων και του τουρκικού εθνικισμού. Ο Ερντογάν από την πλευρά του αναμένεται να σκληρύνει τη στάση

του απέναντι σε όλους. Ωστόσο η συγκεκριμένη επιθετική πολιτική, η οποία εφαρμόζει αυτοκρατορικές μεθόδους, οδηγεί σε λάθη και είναι δεδομένο ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν μπορεί να τα βάλει με ολόκληρο τον πλανήτη. Ας μην ξεχνάμε ότι ο μοναδικός σύμμαχος της Τουρκίας αυτή τη στιγμή είναι η Σαουδική Αραβία. Έχει πρόβλημα με το Ιράν, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Αρμενία, τη Ρωσία αλλά και εκκολαπτόμενο πρόβλημα με τις ΗΠΑ»

«Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο και να τηρήσουμε αποτρεπτική πολιτική, μεγιστοποιώντας τη δυναμική μας προς κάθε χώρα, η οποία έχει στόχο να επιβουλευθεί την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα», καταλήγει ο καθηγητής.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη ημερίδα εξωστρέφειας στην Καβάλα

Ημερίδα εξωστρέφειας, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το πρψί του Σαββάτου25 Μαϊου στην πόλη της Καβάλας, όπου παρόντες ήταν αρκετοί επιχειρημαατίες και επαγγελματίες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, φορείς της Περιφέρειας αλλα και του Δήμου Καβάλας αλλά και ο Υφυπουργός εξωτερικών κ. Κώστας Φραγκογιάννης.

Οι παρόντες είχαν την ευκααίρια να ακούσουν απο επίσημα προσκεκλημένους ανάλυσεις που αφορούν την την ανάπτυξη της επιχερηματικότητας.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Επίσκεψη Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ στο νέο αεροδρόμιο ΛΥΔΙΑ

Τις νέες εγκαταστάσεις της EGNATIA AVIATION και το αεροδρόμιο ΛΥΔΙΑ,επισκέφτηκε το πρωί του Σαββάτου 25 Μαϊού ο Περιφερείάρχης ΑΜ-Θ, κ. Χριστόδουλος Τοψίδης μαζί, με τον αντιπεριφέρειάρχη Καβάλας, κ. Θόδωρο Μαρκόπουλο, τον αντιπεριφέρειάρχη Ανάπτυξης, κ, Αλέξανδρο Ιωσηφίδη αλλα και άλλα μέλη της παράταξης τους. Στο σημείο ξεναγήθηκαν απο τον ιδιοκτήτη της σχολής, κ. Δημήτρη Λυμπεράκη και ενημέρώθηκαν για την εξέλιξη των έργων στο νέο αεροδρόμιο.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

«Βραβεία Μπότση»: Στην Εύβοια το φετινό βραβείο της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου

Η 38η απονομή των δημοσιογραφικών βραβείων και τιμητικών διακρίσεων του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας «Αθανασίου Β. Μπότση», πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 στο περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στην ειδική τελετή απονεμήθηκαν βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, σε δημοσιογράφους που διακρίθηκαν σε διάφορους τομείς πνευματικής και κοινωνικής προσφοράς.

Ανάμεσα στους βραβευθέντες, ο συνάδελφος, μέλος της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, Άκης Θεοφανίδης, ιδιοκτήτης – εκδότης της εφημερίδας «Ευβοϊκή Γνώμη», καθώς και ο ιδρυτής της εφημερίδας Ιωάννης Θεοφανίδης, στους οποίους απονεμήθηκε το βραβείο «Δικαία Ζαμπούνη»* που απονέμει από το 2019 η Ένωση μας.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν εκ μέρους της Ε.Ι.Ε.Τ., ο Πρόεδρος Αντώνης Μουντάκης (που έκανε και την απονομή) και ο Ταμίας Άγγελος Βασίλαινας.

Ανάμεσα στους δημοσιογράφους που βραβεύτηκαν ήταν οι:

Γιώργος Λιάνης, Κώστας Χαρδαβέλας, Δημήτρης Κωνσταντάρας, Μανώλης Κωστίδης, Απόστολος Μαγγηριάδης, Μένιος Σακελλαρόπουλος κ.α.

Την εκδήλωση προσφώνησε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας, «Αθανασίου Μπότση» Πάνος Καραγιάννης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η Πρόεδρος τη ΠΟΕΣΥ Σωτήρης Τριανταφύλλου και η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου.

Η φετινή εκδήλωση είχε δύο ιδιαίτερα στοιχεία. Το πρώτο ήταν η απονομή ενός συλλογικού βραβείου στους δημοσιογράφους που κάλυψαν τις πλημμύρες που προκάλεσε η καταστροφική επέλαση του «Ντάνιελ» στη Θεσσαλία καθώς και τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Το δεύτερο ήταν η απονομή τιμητικών πλακετών στους δύο πιλότους που έφυγαν από τη ζωή στις 25 Ιουλίου 2023, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Ευβοίας. Τις πλακέτες για τον σμηναγό Χρήστο Μουλά και τον ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη απένειμε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ανώτατο αξιωματικό του στρατού και στον πατέρα του Π. Στεφανίδη.

*Με απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Ι.Ε.Τ. το βραβείο της Ε.Ι.Ε.Τ., που θεσμοθετήθηκε από το 2019 στα πλαίσια Βραβείων των Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας «Αθανασίου Β. Μπότση», ονομάστηκε «Δικαία Ζαμπούνη», τιμώντας μ’ αυτόν τον τρόπο τη μεγάλη δωρήτρια από την Σάμο, στην οποία οφείλουμε τα ιδιόκτητα γραφεία της Ε.Ι.Ε.Τ. στην Αθήνα (Ακαδημίας 71-73).

Continue Reading

espa logo

espa_logo_en