Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετα το Καναδά και το Χόνγκ-Κόνγκ | Μπάσιμο για τα ακτινίδια του Νέστου στο Ντουμπάι

Αντιπροσωπεία από τα συσκευαστήρια ΝΕΣΠΑΡ, ΝΕΣΤΟΣ, ΑΛΚΥΩΝ, ΓΚΟΥΣΤΕΡΑ και τον εντεταλμένο σύμβουλο της Α.Μ. – Θ., Σωτήρη Παπαδόπουλο θα βρεθούν στο μεγάλο Εμιράτο από τις 27 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, στοχεύοντας στην τόνωση των εξαγωγών

 Το καβαλιώτικο ακτινίδιο εξάγεται σε Γαλλία, Μ. Βρετανία, Γερμανία, ενώ μεγάλες ποσότητες διοχετεύονταν στη Συρία πριν τον πόλεμο και στη Ρωσία πριν το εμπάργκο. Τα ακτινίδια της περιοχής του δήμου Νέστου «έφτιαξαν» ήδη εδώ και δεκαετίες καλό όνομα σε όλη την Ευρώπη, όμως επιχειρηματίες και παραγωγοί ανοίγουν δρόμους για νέες συνεργασίες.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του τριετούς προγράμματος Premium European Kiwi, η αρχή έγινε με τον Καναδά, πριν δύο εβδομάδες ακολούθησε το Χονγκ Κονγκ και τώρα το μεγαλύτερο εμπορικό, οικονομικό και τουριστικό κέντρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Ντουμπάι.

Εκεί, από τις 27 έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα βρεθούν αντιπροσωπείες τεσσάρων συσκευαστηρίων από την περιοχή του Νέστου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χρυσοχωρίου ΝΕΣΠΑΡ, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΝΕΣΤΟΣ, η Αλκυών ΑΕ και η Γκουστέρα ΑΕ, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα προώθησης αγροτικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση των ακτινιδίων σε τρεις χώρες – στόχους, με την Ε.Ε. να έχει δώσει έγκριση για ένα κονδύλι για την περιφέρεια, που ανέρχεται στα 3 εκατ. ευρώ.

Μαζί τους θα βρίσκεται και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και νυν εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. για προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, Σωτήρης Παπαδόπουλος, που συνέβαλε σημαντικά σε αυτό το νέο εγχείρημα.

«Κυνηγώντας» εξαγωγές σε νέες μεγάλες αγορές

Μιλώντας στο «Χ», ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι στόχος των παραγωγών και επιχειρηματιών της περιοχής Νέστου, αλλά και της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. είναι να αναζητηθούν όλες εκείνες οι συνεργασίες, που θα αποδώσουν τα μέγιστα σε ότι αφορά τις εξαγωγές και την αύξηση των εισοδημάτων.

Έτσι, επελέγησαν οι συγκεκριμένες τρεις αγορές. Η αρχή έγινε τον περασμένο Απρίλιο, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, στη SIAL, μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις φρούτων στη Βόρεια Αμερική, με το ελληνικό περίπτερο να είναι από τα πλέον εντυπωσιακά της έκθεσης τόσο σε μέγεθος όσο και σε σχεδίαση και να αποσπά θετικά σχόλια, κάνοντας ένα δυναμικό ξεκίνημα στην υλοποίηση του τριετούς προγράμματος προώθησης.

Ακολούθησε το τριήμερο 7 έως 9 Σεπτεμβρίου η παρουσία στη μεγαλύτερη έκθεση φρούτων και λαχανικών της Ασίας, που διεξήχθη στο Χονγκ – Κονγκ, με αποκόμιση εξίσου σημαντικών αποτελεσμάτων από τις επαφές που έγιναν και σειρά παίρνει μια ακόμη πολύ σημαντική αποστολή στην καρδιά των εξελίξεων και ειδικότερα στη μεγάλη έκθεση φρούτων και τροφίμων, που γίνεται από τις 27 έως τις 30 του μηνός στο Ντουμπάι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τέσσερις καβαλιώτικες επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 12-13% της εγχώριας παραγωγής ακτινιδίου, ενώ το τριετές πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ.

Ήδη, η αγορά του Καναδά έχει ζητήσει την αποστολή 50 κοντέινερ (ήτοι 1.000 τόνοι) σε πρώτη φάση, ενώ οι τέσσερις συνεταιρισμοί, που συμμετέχουν στο εγχείρημα παράγουν περίπου 20.000 τόνους ακτινιδίου στην περιοχή του Νέστου.

Οι προσδοκίες των καβαλιώτικων επιχειρήσεων είναι να διοχετεύσουν την παραγωγής τους σε νέες αγορές, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος από το εμπάργκο που επεβλήθη στη Ρωσία, η αγορά της οποίας τροφοδοτούνταν με περίπου 20 τόνους ελληνικού -κυρίως καβαλαιώτικου – ακτινιδίου.

 

Δημήτρης Μπουντάς

 

Πηγή: xronometro.com

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άλλες τιμές σε κάθε χώρα για το ίδιο προϊόν!

Σε χαμηλότερα επίπεδα εξακολουθούν να κυμαίνονται οι τιμές του τυπικού καλαθιού του νοικοκυριού στα ελληνικά σουπερμάρκετ σε σύγκριση με τα αντίστοιχα καταστήματα λιανεμπορίου σε Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία και Ρουμανία, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Η συγκεκριμένη οργανωμένη έρευνα παρουσιάζει τα αποτελέσματα σύγκρισης τιμών (που βασίζονται σε στοιχεία από πλατφόρμες σύγκρισης τιμών σε κάθε χώρα, αλλά και σε τιμοληψίες από αλυσίδες σουπερμάρκετ) σε τυπικό καλάθι προϊόντων του νοικοκυριού του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (σουπερμάρκετ) στην Ελλάδα τον Μάρτιο 2024 και αντίστοιχα στην Γαλλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, στη Γερμανία και στη Ρουμανία. Η σύγκριση τιμών γίνεται με και χωρίς την αξία του ΦΠΑ, ο οποίος διαφέρει σε κάθε χώρα.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Νικήτρια παράταξη η Δ.Κ.Μ στις εκλογές του ΤΕΕ ΑΜ

Ευχαριστούμε θερμά τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία και έδωσαν ξανά στο συνδυασμό μας, τη ΔΚΜ – Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών , την 1η θέση στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας Αντιπροσωπείας ΤΕΕ στο Περιφερειακό Τμήμα της Ανατολικής Μακεδονίας!

Το αποτέλεσμα αποτελεί επιβράβευση της συντονισμένης, ομαδικής και μεθοδικής δουλειάς όλης της υπέροχης ομάδας μηχανικών της Καβάλας, της Δράμας και της Θάσου!

Συνεχίζουμε μαζί, με σοβαρότητα, σχέδιο και εξωστρέφεια, την προσπάθεια για αναβαθμισμένο ρόλο του ΤΕΕ, για μια πιο σύγχρονη Ελλάδα με κινητήρια δύναμη τους Μηχανικούς.

Δελτίο Τύπου

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Εναρκτήρια εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως & Θάσου στην Λυδία

Με λαμπρότητα πραγματοποιούνται και φέτος οι εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου μνήμης της Ισαποστόλου Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας στο ιερό Προσκύνημα-Βαπτιστήριο της Αγίας κατά το διήμερο 19 και 20 Μαΐου 2024.

Το απόγευμα της Κυριακής 19 Μαΐου 2024 τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, παρουσία πλήθους πιστών και εκπροσώπων Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής, ενώ παράλληλα σηματοδοτήθηκε και η επίσημη έναρξη του επετειακού εορτασμού της εκατονταετηρίδος (1924-2024) της τοπικής Εκκλησίας.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en