Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετα το Καναδά και το Χόνγκ-Κόνγκ | Μπάσιμο για τα ακτινίδια του Νέστου στο Ντουμπάι

Αντιπροσωπεία από τα συσκευαστήρια ΝΕΣΠΑΡ, ΝΕΣΤΟΣ, ΑΛΚΥΩΝ, ΓΚΟΥΣΤΕΡΑ και τον εντεταλμένο σύμβουλο της Α.Μ. – Θ., Σωτήρη Παπαδόπουλο θα βρεθούν στο μεγάλο Εμιράτο από τις 27 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, στοχεύοντας στην τόνωση των εξαγωγών

 Το καβαλιώτικο ακτινίδιο εξάγεται σε Γαλλία, Μ. Βρετανία, Γερμανία, ενώ μεγάλες ποσότητες διοχετεύονταν στη Συρία πριν τον πόλεμο και στη Ρωσία πριν το εμπάργκο. Τα ακτινίδια της περιοχής του δήμου Νέστου «έφτιαξαν» ήδη εδώ και δεκαετίες καλό όνομα σε όλη την Ευρώπη, όμως επιχειρηματίες και παραγωγοί ανοίγουν δρόμους για νέες συνεργασίες.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του τριετούς προγράμματος Premium European Kiwi, η αρχή έγινε με τον Καναδά, πριν δύο εβδομάδες ακολούθησε το Χονγκ Κονγκ και τώρα το μεγαλύτερο εμπορικό, οικονομικό και τουριστικό κέντρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Ντουμπάι.

Εκεί, από τις 27 έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα βρεθούν αντιπροσωπείες τεσσάρων συσκευαστηρίων από την περιοχή του Νέστου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χρυσοχωρίου ΝΕΣΠΑΡ, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΝΕΣΤΟΣ, η Αλκυών ΑΕ και η Γκουστέρα ΑΕ, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα προώθησης αγροτικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση των ακτινιδίων σε τρεις χώρες – στόχους, με την Ε.Ε. να έχει δώσει έγκριση για ένα κονδύλι για την περιφέρεια, που ανέρχεται στα 3 εκατ. ευρώ.

Μαζί τους θα βρίσκεται και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και νυν εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. για προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, Σωτήρης Παπαδόπουλος, που συνέβαλε σημαντικά σε αυτό το νέο εγχείρημα.

«Κυνηγώντας» εξαγωγές σε νέες μεγάλες αγορές

Μιλώντας στο «Χ», ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι στόχος των παραγωγών και επιχειρηματιών της περιοχής Νέστου, αλλά και της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. είναι να αναζητηθούν όλες εκείνες οι συνεργασίες, που θα αποδώσουν τα μέγιστα σε ότι αφορά τις εξαγωγές και την αύξηση των εισοδημάτων.

Έτσι, επελέγησαν οι συγκεκριμένες τρεις αγορές. Η αρχή έγινε τον περασμένο Απρίλιο, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, στη SIAL, μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις φρούτων στη Βόρεια Αμερική, με το ελληνικό περίπτερο να είναι από τα πλέον εντυπωσιακά της έκθεσης τόσο σε μέγεθος όσο και σε σχεδίαση και να αποσπά θετικά σχόλια, κάνοντας ένα δυναμικό ξεκίνημα στην υλοποίηση του τριετούς προγράμματος προώθησης.

Ακολούθησε το τριήμερο 7 έως 9 Σεπτεμβρίου η παρουσία στη μεγαλύτερη έκθεση φρούτων και λαχανικών της Ασίας, που διεξήχθη στο Χονγκ – Κονγκ, με αποκόμιση εξίσου σημαντικών αποτελεσμάτων από τις επαφές που έγιναν και σειρά παίρνει μια ακόμη πολύ σημαντική αποστολή στην καρδιά των εξελίξεων και ειδικότερα στη μεγάλη έκθεση φρούτων και τροφίμων, που γίνεται από τις 27 έως τις 30 του μηνός στο Ντουμπάι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τέσσερις καβαλιώτικες επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 12-13% της εγχώριας παραγωγής ακτινιδίου, ενώ το τριετές πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ.

Ήδη, η αγορά του Καναδά έχει ζητήσει την αποστολή 50 κοντέινερ (ήτοι 1.000 τόνοι) σε πρώτη φάση, ενώ οι τέσσερις συνεταιρισμοί, που συμμετέχουν στο εγχείρημα παράγουν περίπου 20.000 τόνους ακτινιδίου στην περιοχή του Νέστου.

Οι προσδοκίες των καβαλιώτικων επιχειρήσεων είναι να διοχετεύσουν την παραγωγής τους σε νέες αγορές, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος από το εμπάργκο που επεβλήθη στη Ρωσία, η αγορά της οποίας τροφοδοτούνταν με περίπου 20 τόνους ελληνικού -κυρίως καβαλαιώτικου – ακτινιδίου.

 

Δημήτρης Μπουντάς

 

Πηγή: xronometro.com

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συντάξεις Ιουνίου 2024 | Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Σύμφωνα με ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών και για εκείνες του Ιουνίου διαμορφώνονται ως ακολούθως:

  • Την 28η/5/2024, ημέρα Τρίτη θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων Μη Μισθωτών [ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ] και οι συντάξεις ΟΠΣ-ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι από 1.1.2017 και έπειτα (ν.4387/2016) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών).
  • Την 30ή/5/2024, ημέρα Πέμπτη θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] και οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

Ως ημερομηνία καταβολής των μηναίων κύριων συντάξεων του ΕΦΚΑ ορίζεται:

α) Για τους μισθωτούς η προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα

β) Για τους μη μισθωτούς η τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι ημερομηνίες της παραγράφου 1 δύναται να διαφοροποιούνται μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ και έγκριση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Να σημειωθεί πως οι συνταξιούχοι θα δουν τα λεφτά στους λογαριασμούς τους από το απόγευμα της προηγούμενης εργάσιμης μέρας.

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Το έθιμο της Καλής Βρύσης Δράμας | Η λιτανευτική πομπή που διανύει 18 χλμ. με τα πόδια – Τι συμβολίζει

Πιστοί στη μακραίωνη παράδοση του τόπου τους και στη διατήρηση ηθών και εθίμων που χάνονται στα βάθη των χρόνων, οι κάτοικοι της Καλής Βρύσης Δράμας αναβίωσαν και φέτος, την Πέμπτη της Διακαινησίμου, (δηλαδή την πέμπτη μέρα μετά το Πάσχα), το έθιμο της λιτάνευσης της ιερής εικόνας της Αναστάσεως.

Διανύοντας μια απόσταση 18 χιλιομέτρων, το έθιμο αυτό στη Δράμα αποτυπώνει με το πιο καταλυτικό τρόπο πώς η παράδοση και η λαογραφία «δένουν» αρμονικά με την αναγέννηση της φύσης και την Ανάσταση του Θεανθρώπου.

Μία πομπή 18 χλμ στη φύση της Δράμας

Με μπροστάρη τον π. Στυλιανό, εφημέριο του ενοριακού ναού του Αγίου Νικολάου της Καλής Βρύσης και την εικόνα της Αναστάσεως που κρατούσαν εναλλάξ, κάτοικοι της Καλής Βρύσης αλλά και των γειτονικών χωριών που συμμετείχαν στη λιτανευτική πομπή διέσχισαν μια απόσταση συνολικής διάρκειας πεντέμισι ωρών περίπου μέσα στην φύση.

Ξεκινούν από το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και τον αγιασμό. Ο ιερέας αναπέμπει δέση προς τον Αναστάντα Χριστό για υγεία των κατοίκων και καρποφορία της γης, για προστασία των καλλιεργειών από το χαλάζι και τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Σε όλη τη διάρκεια της πομπής οι κάτοικοι κουβαλούν μαζί τους ένα μεγάλο σήμαντρο που αποτελεί το παλαιότερο κειμήλιο του χωριού. Το κρατούν δυο νέοι άντρες, που το χτυπούν σε όλη τη διάρκεια της λιτανείας, ψάλλοντας το Χριστός Ανέστη.

Σε αυτή τη μακρά διαδρομή οι πιστοί κάθε ηλικίας διασχίζουν αγροτικούς δρόμους, ανθισμένα μονοπάτια και καταπράσινες πλαγιές βουνών υμνώντας το μεγαλείο της φύσης και δοξάζοντας τον Αναστάντα Χριστό. Την πομπή συνοδεύουν αναβάτες πάνω σε άλογα και όλοι μαζί φτάνουν μέχρι το τελευταίο άκρο των γεωγραφικών ορίων του χωριού προκειμένου να επισκεφθούν όλα τα εξωκλήσια.

Οι νέοι άνθρωποι θεματοφύλακες της παράδοσης

Όπως εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δημήτρης Σίδος, με καταγωγή από την Καλή Βρύση και πρώην γραμματέας του ομώνυμου πολιτιστικού συλλόγου, «οχτώ είναι συνολικά τα εξωκλήσια που επισκέπτονται ο ιερέας και οι πιστοί: του Προφήτη Ηλία, της Ζωοδόχου Πηγής, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένη, του Αγίου Αντώνιου, του Αγίου Αθανάσιου, της Μεταμόρφωση του Σωτήρως, του Αγίου Γεωργίου και τελευταίο του Αγίου Βλασίου. Όταν η πομπή φτάνει σε κάθε εξωκλήσι, ο ιερέας μαζί με τα άτομα που κρατούν το σήμαντρο και την εικόνα κάνουν τρεις στροφές γύρω από το ναό.

Στη συνέχεια μπαίνουν μέσα, ανάβουν τα καντήλια και ο ιερέας τοποθετεί πάνω στην Αγία Τράπεζα ένα κομμάτι αντίδωρου από τη λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης τυλιγμένο σε ένα σβόλο άσπρου κεριού».

«Το πιο σημαντικό είναι ότι κάθε χρόνο ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι συμμετέχουν σε αυτή την αναβίωση του εθίμου. Αυτή η λιτανευτική πομπή είναι η εκπλήρωση ενός τάματος για πολλούς κατοίκους και χάρη στην ενέργεια των νέων ανθρώπων το έθιμο διασώζεται και περνάει από γενιά σε γενιά», υπογραμμίζει ο κ. Σίδος.

«Η γλυκιά ψιχάλα» που εύχονται οι ντόπιοι

Η λιτανευτική πομπή καταλήγει στα δυο τελευταία εξωκλήσια του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Βλασίου, προστάτη των γεωργών και των κτηνοτρόφων που βρίσκεται στην ορεινή περιοχή του Μενοικίου όρους. Εκεί, ο ιερέας αναπέμπει δέηση και αγιάζει την περιοχή. Οι ντόπιοι -αγρότες στην πλειονότητά τους, προσεύχονται για τη «γλυκιά ψιχάλα», όπως αποκαλούν την ποτιστική βροχή που είναι απαραίτητη τους καλοκαιρινούς μήνες για τις καλλιέργειες του κάμπου, απευχόμενοι τις έντονες καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα το χαλάζι.

Με το τέλος ακολουθεί γλέντι απ’ όλους τους κατοίκους του χωριού, με τους ήχους των παραδοσιακών οργάνων της γκάιντας και του νταχαρέ (ντέφι με μεγάλη διάμετρο), αλλά και κεράσματα που προσφέρει η εκκλησιαστική επιτροπή του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου.

Η κρυφή ενέργεια της Καλής Βρύσης

Ολόκληρη η περιοχή της Καλής Βρύσης από αρχαιοτάτων χρόνων κρύβει μια μοναδική ενέργεια. Εδώ οι άνθρωποι λατρεύουν την φύση και τη ζωή. Δεν είναι διόλου τυχαίο που σε όλη τη Δράμα αποτελεί κυρίαρχη θεότητα ο Διόνυσος, ο μασκοφόρος θεός της έκστασης, της γονιμότητας της Γης, του κρασιού, της διασκέδασης, της ίδιας της ζωής. Σημαντικό ιερό λατρείας του θεού, ανασκάφηκε στην Καλή Βρύση κατά το χρονικό διάστημα 1991-1996, στον πλατύ κάμπο κάτω από την σκιά του Μενοικίου όρους και δίπλα στον παραπόταμο του ποταμού Αγγίτη.

Μετά το τέλος των ανασκαφικών εργασιών ακολούθησε η κατασκευή ενός από τα καλύτερα στέγαστρα του ελλαδικού χώρου. Η ανασκαφή αποκάλυψε το συγκρότημα του ιερού στη θέση μικρή Τούμπα, ένα τεχνητό γήλοφο με διάσπαρτα ρηγμένους δόμους. Πρόκειται για ένα ορθογώνιο κτιριακό συγκρότημα, διαστάσεων 34 Χ 16 μ. που σώζεται σε καλή κατάσταση και εσωτερικά χωρίζεται σε τρεις κύριες περιοχές που αποτελούν τις λειτουργικές ενότητες του ιερού.

Η θέση αυτή, που απέχει 2 χλμ. Περίπου, ανήκει στην κοινότητα Καλής Βρύσης και δεσπόζει σε όλη την κοιλάδα του ποταμού Αγγίτη επάνω σε ένα πλάτωμα. Αποτελεί φυσική θέση αρκετά αξιόλογη, σημαντικό για διάφορες εποχές ανάμεσα στα βουνά Μενοίκιο και Φαλακρό σε μικρή απόσταση από το σπήλαιο Μααρά Αγγίτη.

Απόηχος της Διονυσιακής λατρείας αποτελεί το σημερινό δρώμενο της Καλής Βρύσης τα Μπαμπούγερα στις αρχές του Γενάρη, ενώ η θέση, η μικρή Τούμπα, είναι γνωστή από γενιά σε γενιά με την ονομασία «κονάκι του Βάκχου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, iefimerida.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαρίνα Σάττι | «Ανά τρεις ώρες έπαιρνα φάρμακα – Μέχρι τον τελικό της Eurovision πρέπει να το βουλώσω και να ξεκουραστώ»

Η Μαρίνα Σάττι, αν και άρρωστη, πέρασε στον τελικό της Eurovision 2024 με το «Ζάρι» της. Η τραγουδίστρια κατέκτησε μια θέση στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου 11 Μαΐου.

Η Μαρίνα Σάττι έκανε δηλώσεις στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τον Β’ Ημιτελικό του μουσικού διαγωνισμού. Mίλησε όμως και στους Έλληνες δημοσιογράφους.

«Ήμουν άρρωστη, κάθε τρεις ώρες ειλικρινά δεν καταλαβαίνεις τι έχω πάρει από φάρμακα! Είχα φουλ φόβο ότι μπορεί να μην έχω φωνή σήμερα. Ήρθα χαλαρά και είπα θα το πάμε τελείως χαλαρά και για πλάκα. Βγήκαν κάποια πράγματα που μας άρεσαν. Όταν ανέβηκα δεν κατάλαβα τι έγινε, δεν είχα έλεγχο, ούτε ήξερα πώς τραγούδησα. Ελπίζω να είμαι πιο ψύχραιμη στον τελικό. Το μαλλί το φτιάξαμε το μεσημέρι. Πρέπει να ξεκουραστώ αύριο. Να το βουλώσω λίγο, να φτιάξω τη φωνή μου. Πιστεύω ότι θα είμαι πιο ψύχραιμη. Να πούμε να έχουμε ωραία ενέργεια» είπε η Μαρίνα Σάττι.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en