Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Μάκης Παπαδόπουλος | «Πρόταση για Ινστιτούτο Τουρισμού και Τμήμα Τουρισμού στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας στην Καβάλα»

image_print

Είχα μια ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συνάντηση με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια, στο περιθώριο της επίσκεψής του σε Καβάλα και Θάσο.

Πέρα από τη διεξοδική συζήτηση που κάναμε, τον ενημέρωσα για τα θέματα του τουρισμού που υπάρχουν στον Δήμο Καβάλας και στην ευρύτερη περιοχή (εναλλακτικός τουρισμός, επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, υποδομές, προβολή κ.ά.).

Επικεντρώθηκα στην πρόταση (την οποία έχουμε υποβάλει και σε άλλους φορείς) σχετικά με το “ζωντάνεμα” του Ινστιτούτου Τουρισμού που υπάρχει “στα χαρτιά” στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) με έδρα την Καβάλα, για θέματα τουρισμού και φιλοξενίας.

Η φιλοσοφία της ίδρυσης του Ινστιτούτου Τουρισμού ήταν να βοηθήσει όλη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και ιδιαίτερα την Καβάλα.

Η λειτουργία του θα μπορέσει, με την κατάλληλη στελέχωση και τον κατάλληλο εξοπλισμό, να δώσει ικανά και εκπαιδευμένα στελέχη στην αγορά εργασίας, αλλά και εξειδικευμένες μελέτες που θα βοηθήσουν τον τουριστικό κλάδο της περιοχής μας να αναπτυχθεί προς τις σωστές κατευθύνσεις.

Ένα σοβαρό ζήτημα βέβαια που πρέπει να λυθεί αφορά τη θέση του Διευθυντή του Ινστιτούτου: αυτή τη στιγμή είναι από τη Θεσσαλονίκη και όχι από την Καβάλα. Γιατί αυτή η επιλογή; Δεν έχουμε εμείς καθηγητές στο ΔΙΠΑΕ που μπορούν να αναλάβουν τη θέση και να κάνουν δουλειά;

Επιπλέον, έθεσα εκ νέου το αίτημα για ίδρυση Τμήματος Τουρισμού στον κόμβο του ΔΙΠΑΕ στην Καβάλα, που θα αναβαθμίσει την ποιότητα και τις δεξιότητες του προσωπικού και των στελεχών των τουριστικών επιχειρήσεων στην περιοχή μας.

Εύχομαι πάντως τα πολύ σοβαρά προβλήματα του Τουριστικού Κλάδου του τόπου μας να τα έθεσε στη σύσκεψη που έκανε ο Δήμαρχος Καβάλας με τον Υπουργό Τουρισμού, και αναμένουμε να μας ενημερώσει για τις απαντήσεις που έλαβε.

Θέλω όμως να ευχαριστήσω ειλικρινά τον Υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια για τη συνεργασία που είχαμε, αλλά κυρίως για την αποφασιστικότητα και βούληση που έδειξε να προωθήσει τα ζητήματα που του έθεσα!

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Προβλήματα στην Καβάλα από το ξαφνικό μπουρίνι

image_print

Αναστάτωση προκάλεσε στην Καβάλα το ξαφνικό μπουρίνι που εκδηλώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, αιφνιδιάζοντας κατοίκους και επισκέπτες. Η έντονη κακοκαιρία συνοδεύτηκε από ισχυρή βροχόπτωση, δυνατές ριπές ανέμου και έντονη κεραυνική δραστηριότητα.

Μέσα σε λίγη ώρα, μεγάλες ποσότητες νερού συγκεντρώθηκαν σε δρόμους της πόλης, προκαλώντας δυσκολίες στην κυκλοφορία των οχημάτων. Σε ορισμένα σημεία σημειώθηκαν πτώσεις κλαδιών και δέντρων, ενώ οι δυνατοί άνεμοι παρέσυραν ελαφριά αντικείμενα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες και τα συνεργεία του Δήμου κινητοποιήθηκαν άμεσα, προκειμένου να απομακρύνουν τα εμπόδια, να καθαρίσουν τους δρόμους και να αποκαταστήσουν την ομαλή κυκλοφορία.

Το μπουρίνι είχε μεγάλη ένταση, αλλά περιορισμένη διάρκεια. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν αναφέρθηκαν σοβαροί τραυματισμοί, παρά μόνο υλικές ζημιές και προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Οι αρχές συνιστούν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να μην πλησιάζουν σημεία όπου υπάρχουν πεσμένα δέντρα ή συσσωρευμένα νερά.

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Θάσος: Έγκριση 4 έργων αγροτικής οδοποιίας ύψους 1,6 εκατ. ευρώ

Ο δήμαρχος Θάσου, Ελευθέριος Κυριακίδης, με αφορμή την ένταξη τεσσάρων έργων αγροτικής οδοποιίας του Δήμου στο ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027.
image_print

Την επιλογή προς ένταξη τεσσάρων έργων αγροτικής οδοποιίας του Δήμου Θάσου στο Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,6 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ο Δήμος Θάσου.

Η απόφαση προέκυψε μετά την έκδοση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του πίνακα αποτελεσμάτων διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων στήριξης της παρέμβασης Π3-73-1.2 «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις».

Οι τέσσερις προτάσεις που επιλέχθηκαν προς ένταξη αφορούν:

  • Βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργικές γαίες και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην περιοχή των Λιμεναρίων.
  • Βελτίωση της πρόσβασης στις περιοχές Λιμένα – Καλλιράχης.
  • Βελτίωση της πρόσβασης στην περιοχή του Πρίνου.
  • Βελτίωση της πρόσβασης στη Νότια Θάσο.

Σύμφωνα με τον Δήμο, τα έργα αυτά έρχονται να προστεθούν στο ήδη εκτελούμενο έργο αγροτικής οδοποιίας προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων στον τομέα της αγροτικής οδοποιίας σε περίπου 3,1 εκατ. ευρώ.

Ο Δήμος επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις έχουν στόχο τη βελτίωση της ασφαλούς και απρόσκοπτης πρόσβασης σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ενισχύοντας τον πρωτογενή τομέα του νησιού.

Ακολουθεί η δήλωση του Δημάρχου Θάσου, Ελευθέριου Κυριακίδη:

«Η Διοίκηση του Δήμου της Θάσου, απέναντι στην πολιτική τοξικότητα, τις χυδαίες προσωπικές επιθέσεις και την στρατευμένη αναλήθεια, απαντά με έργα.

Τα έργα αυτά, σε συνδυασμό με το ήδη εκτελούμενο έργο αγροτικής οδοποιίας 1.500.000€, αποτελούν τη μεγαλύτερη παρέμβαση στην ιστορία του Δήμου μας, συνολικού προϋπολογισμού 3.100.000€.

Η σημερινή απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δικαιώνει τους κόπους της Αντιδημαρχίας Τεχνικών Υπηρεσιών, με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Τσολάκη Σταύρο, των υπαλλήλων και των συνεργατών αυτής, με μοναδικό στόχο να κάνουμε το όραμά μας για τον τόπο απτή πραγματικότητα.

Τα έργα της αγροτικής οδοποιίας είναι ζωτικής σημασίας για τον πρωτογενή τομέα, καθώς επιτυγχάνεται η ασφαλής και απρόσκοπτη πρόσβαση σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Συνεχίζουμε με σχέδιο και πρόγραμμα, ακολουθώντας το δύσκολο δρόμο της ευθύνης και αδιαφορώντας γι’ αυτούς που τοποθετούν τις προσωπικές τους εμμονές και τα κομματικά συμπλέγματα πάνω από το κοινό καλό».

DNews Widget
Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Οι ΚΟΕ «κλειδί» των αποζημιώσεων για τον περονόσπορο – Επίκαιρη ερώτηση Μ. Λαζαρίδη στην Βουλή

image_print

Τη συνεδρίαση της τριμελούς επιτροπής Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (Κ.Ο.Ε.), ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποζημίωσης των ζημιών των αμπελοκαλλιεργητών του Παγγαίου από τον περονόσπορο, προανήγγειλε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Ανδριανός, κατά τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας και τ. Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μακάριου Λαζαρίδη.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, όπως υπογράμμισε, οι εν λόγω ζημιές θα ενταχθούν σε αντίστοιχο πρόγραμμα με τη διαδικασία των Κ.Ο.Ε., όπως συνέβη και με το προανθικό στάδιο, χωρίς πάντως το υπουργείο να αποκλείει τη χρήση οποιουδήποτε άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου που ενδεχομένως προκύψει στη συνέχεια.

Εξήγησε δε ότι η ποσοτικοποίηση της απώλειας θα γίνει με ασφαλέστερο τρόπο κατά τη συγκομιδή των καλλιεργειών, όταν θα υπάρχουν πλήρη στοιχεία για τις πραγματικές ζημιές.

«Έχουμε αποδείξει ότι εξαντλούμε κάθε δυνατότητα στήριξης των παραγωγών, στο πλαίσιο πάντα των εθνικών και ενωσιακών κανόνων και των δημοσιονομικών περιθωρίων, όπως κάναμε με το μέτρο 23», τόνισε ο κ. Ανδριανός και έκανε γνωστό ότι η περίπτωση του Παγγαίου ήδη αξιολογείται τεχνικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαζαρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και αναφέρθηκε στις καταστροφικές ζημιές μέχρι και 100% που υπήρξαν σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως στη Νέα Πέραμο, τη Φωλιά, το Μυρτόφυτο, τις Ελευθερές, το Ελαιοχώρι, τον Πλανατότοπο και το Ορφάνι.

Η εκδήλωση της ασθένειας, όπως είπε, «δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποδοθεί σε πλημμελή καλλιεργητική πρακτική. Οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις ασυνήθιστες κλιματολογικές συνθήκες και στην αστάθεια που αυτές προκάλεσαν».

Επικαλέστηκε, εξάλλου, συζητήσεις με γεωπόνους της Καβάλας, που υποστηρίζουν ότι στην ουσία οι αγρότες δεν μπορούσαν να διαχειριστούν αυτή την κρίση.

«Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το μολυσματικό τοπίο δεν καταπολεμάται. Ακόμα και σήμερα που δεν έχει βροχές, επειδή πρόκειται για επιδημική ασθένεια η οποία μεταφέρεται, έχουμε παραγωγούς που, χωρίς να ευνοούν οι κλιματολογικές συνθήκες, συνεχίζουν και χάνουν τα χωράφια τους».

Προς διευκόλυνση και επίσπευση της διαδικασίας, μάλιστα, επικαλέστηκε παλαιότερη απόφαση της Πολιτείας (ΦΕΚ 20/8/2014), σύμφωνα με την οποία αποζημιώθηκαν αγρότες για τον περονόσπορο, παρά το γεγονός ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν το επέτρεπε.

«Από τη στιγμή που υπάρχει η πρόθεση από την Κυβέρνηση, είμαι πεπεισμένος ότι στο τέλος της ημέρας οι παραγωγοί μας θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους, σε μια τόσο κρίσιμη οικονομικά στιγμή και για τους ίδιους», σημείωσε.

Ο κ. Λαζαρίδης, με την ευκαιρία της συζήτησης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την απόφαση να ενισχύσει τους παραγωγούς των Τεναγών των Φιλίππων με 5.000.000 ευρώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en