Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊος – Επείγοντα: «Αγνώριστα» τα ΤΕΠ των δημόσιων νοσοκομείων εν μέσω της πανδημίας

Καθώς ο αγώνας όλων συνεχίζεται κατά του «αόρατου» εχθρού, στο μέτωπο των δημόσιων νοσοκομείων διαπιστώνεται ότι κυριαρχεί ο κορωνοϊός και έχουν «εξαφανιστεί» άλλα νοσήματα ή παθήσεις. Ακόμη και οι ασθενείς με εμφράγματα ή άλλα επείγοντα καρδιολογικά συμβάντα φαίνεται ότι είναι λιγότεροι τον τελευταίο μήνα που η χώρα και το σύστημα δημόσιας υγείας βρίσκεται στον κλοιό του κορωνοϊού.

Το μόνιμο σκηνικό, που αποτυπωνόταν σε κάθε εφημερία πριν από την επέλαση του κορωνοϊού, με τους 1.000 και πλέον πολίτες στο ΤΕΠ του «Ευαγγελισμού», τα 100 και πλέον ράντζα που αναπτύσσονταν έπειτα από κάθε εφημερία στο «Αττικόν», οι χιλιάδες κλήσεις ημερησίως στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ για ασθενοφόρο, έχει αλλάξει άρδην, προκαλώντας τον προβληματισμό όλων όσων βρίσκονται μέσα στο σύστημα υγείας. Πλέον στα εφημερεύοντα νοσοκομεία δεν καταγράφεται μεγάλη προσέλευση ασθενών, συνεπώς ούτε και πολύωρες αναμονές, τα ράντζα έχουν «εξαφανιστεί» σχεδόν από παντού, οι δε διασώστες του ΕΚΑΒ δέχονται κλήσεις και διακομίζουν όπως λένε, ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία του Κέντρου, μόνο επείγοντα περιστατικά στα νοσοκομεία.

Είναι ο φόβος του κορωνοϊού που πλανάται απειλητικός μέσα και έξω από τα νοσοκομεία, που μπορεί να καθηλώνει τους Έλληνες στα σπίτια, ακόμη και με πρόβλημα υγείας; Ή μήπως ο κορωνοϊός δρομολογεί μία νέα φάση για το σύστημα υγείας και την ουσιαστική αξιολόγηση των περιστατικών που καταγράφονται ως επείγοντα και διαχειρίζεται κάθε εφημερεύον νοσοκομείο; Αυτό που ουδείς μπορεί να αποκλείσει βεβαίως είναι η άμεση συσχέτιση της μεγάλης κίνησης που παρατηρούνταν στα ΤΕΠ με την έλλειψη σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη χώρα μας. Χωρίς οικογενειακούς γιατρούς και δομές πρωτοβάθμιας υγείας η υπερφόρτωση των Επειγόντων στα δημόσια νοσοκομεία θεωρείται μονόδρομος. Ωστόσο, αυτή η κατεύθυνση πιστεύεται πως θα αλλάξει μετά τις παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας στο συγκεκριμένο πεδίο, με αφορμή και τον κορωνοϊό. Ενδεικτικά, αναφέρεται πως έχουν αποφασιστεί – και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και για την καλύτερη διαχείριση των επειγόντων στα νοσοκομεία- οι δωρεάν επισκέψεις κατ΄οίκον από συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ενώ ενισχύονται περαιτέρω με τις προσλήψεις που γίνονται με ταχείες διαδικασίες, και δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ιδίως τα Κέντρα Υγείας στα αστικά κέντρα.

Πόσοι Έλληνες «χάθηκαν» από τα Επείγοντα

Στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΘΕΜΑ για την κίνηση ασθενών στα ΤΕΠ το τελευταίο διάστημα δείχνουν μια κάθετη πτώση των επειγόντων περιστατικών. Σημειωτέον ότι το υπουργείο Υγείας, επιδεικνύοντας εξαιρετικά αντανακλαστικά, ήδη από τις 10 Μαρτίου αποφάσισε να ανασταλεί η λειτουργία των τακτικών και των απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία, προκειμένου να αναχαιτιστεί η κυκλοφορία του κορωνοϊού εντός του συστήματος υγείας αλλά και για την προστασία των πολιτών.

Στα νοσοκομεία Αναφοράς κορωνοϊού η κίνηση στα Επείγοντα έχει μειωθεί έως και 65%! Στο «Αττικόν» μέχρι και τον περασμένο Φεβρουάριο καταγράφονταν 900 ασθενείς στα ΤΕΠ σε κάθε εφημερία και τον Απρίλιο η εφημερία ολοκληρώνεται το πολύ με 300 περιστατικά συνολικά. Στο «Θριάσιο» προ κορωνοϊού καταγράφονταν 650 άτομα σε κάθε εφημερία, και πλέον στα ΤΕΠ φτάνουν λίγο περισσότεροι από 200. Μείωση δείχνουν τα στοιχεία και στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων» όπου πριν από την πανδημία ο μέσος όρος ασθενών σε κάθε εφημερία ήταν 1.200, ενώ τώρα ο αριθμός τους έχει μειωθεί στους 750.

Μείωση των επισκέψεων στα Επείγοντα καταγράφεται και στα νοσοκομεία Παίδων. Ενώ σε κάθε εφημερία το νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» υποδεχόταν περίπου 400 παιδιά, πλέον στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο καταγράφονται περίπου 180 παιδιά, τα οποία στην πλειονότητά τους έχουν τραυματισμούς ή άλλα επείγοντα προβλήματα υγείας.

Στον «Ευαγγελισμό» ο απολογισμός των εφημεριών τον περασμένο Ιανουάριο ήταν 7.770 άτομα – με τις εισαγωγές να μην ξεπερνούν το 10-15%. Τον Μάρτιο ο αριθμός αυτών που πήγαν στα Επείγοντα του «Ευαγγελισμού» μειώθηκε δραστικά, ήταν 3.382 άτομα. Η δε πρώτη εβδομάδα του Απριλίου έκλεισε με μόλις 230 άτομα στα ΤΕΠ του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Αττικής. Στο «Ιπποκράτειο» η μείωση των ασθενών στις εφημερίες είναι μεγαλύτερη από 50%. Το πρώτο δίμηνο του έτους το νοσοκομείο δέχθηκε συνολικά 3.321 περιστατικά στο ΤΕΠ και τις τελευταίες έξι εβδομάδες έχει διαχειριστεί 1.559 περιστατικά.

Στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» καταγράφεται επίσης μείωση στις έκτακτες εισαγωγές των γενικών εφημεριών του Φεβρουαρίου σε σύγκριση με εκείνες που γίνονται τον τρέχοντα μήνα. Ενδεικτικά, στις 10 Φεβρουαρίου είχαν γίνει 170 εισαγωγές ασθενών στο νοσοκομείο, στις 9 Μαρτίου 135 εισαγωγές και στις 6 Απριλίου έγιναν 120 εισαγωγές.

«Οι εισαγωγές στις Παθολογικές κλινικές τουλάχιστον για το νοσοκομείο Γεννηματάς και σύμφωνα με την εικόνα που έχω, δεν έχουν διαφοροποίηση κατά το διάστημα πριν την πανδημία και κατά το τωρινό διάστημα. Καταγράφεται όμως και στο νοσοκομείο αυτό, όπως και σε άλλα, σημαντική μείωση στα χειρουργικά και τα καρδιολογικά περιστατικά. Εκτιμώ πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον δεν διενεργούνται τακτικά χειρουργεία. Σε ό,τι αφορά τα καρδιολογικά θεωρώ πως η μείωση μπορεί να αποδοθεί σε δύο λόγους: πιθανότατα έχει μετριαστεί το άγχος που λόγω της εργασίας τους βίωναν πολλοί και με έντονο τρόπο που τους οδηγούσε σε καρδιαγγειακά συμβάμματα αλλά και πώς στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, κυρίως από γιατρούς ιδιώτες ή του ΕΟΠΥΥ, αντιμετωπίζονται πολλά περιστατικά αυτό το διάστημα. Πιθανόν το προηγούμενο διάστημα αυτοί οι ασθενείς να έσπευδαν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία πιο εύκολα, τώρα αναζητούν τον γιατρό και ακολουθούν τις οδηγίες του» εξηγεί η διευθύντρια της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» και πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), κυρία Ματίνα Παγώνη.

«Ό,τι συμβαίνει αυτό το διάστημα, ένα τόσο δύσκολο διάστημα για το σύστημα υγείας και για όλους μας, πρέπει να αξιοποιηθεί αργότερα. Είναι προφανές ότι πρέπει να συλλεχθούν συμπεράσματα και να δοθεί έμφαση στην καλύτερη διαλογή των ασθενών στα ΤΕΠ» καταλήγει η κυρία Παγώνη, αναφορικά με το μέλλον στα Επείγοντα των ελληνικών νοσοκομείων.

ΕΚΑΒ: Γινόταν υπερκατάχρηση του 166

Από τις αρχές του περασμένου Μαρτίου που άρχισε να κυκλοφορεί πιο δυναμικά ο κορωνοϊός και στην Ελλάδα, οι κλήσεις στο ΕΚΑΒ για επείγοντα περιστατικά μειώνονται συνεχώς. Πλέον εκτιμάται ότι το τηλεφωνικό κέντρο δέχεται έως και 50% λιγότερες κλήσεις από ό,τι δεχόταν το προηγούμενο διάστημα. «Αποδεικνύεται περίτρανα αυτό το διάστημα, με αφορμή τον κίνδυνο του κορωνοϊού, πως τα οχήματα του ΕΚΑΒ χρησιμοποιούνταν πολλές φορές ως ταξί! Και πως γινόταν υπερκατάχρηση του ΕΚΑΒ. Ξεχνούσαν όσοι καλούσαν το ΕΚΑΒ ότι κάθε ασθενοφόρο είναι στελεχωμένο από δύο ειδικούς της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και δεν τους ενδιέφερε καθόλου εάν στερούσαν αυτούς τους επαγγελματίες υγείας από άλλα, πραγματικά επείγοντα περιστατικά» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Νίκος Παπαευσταθίου, καλώντας παράλληλα τους πολίτες να συνεχίσουν και μετά την πανδημία, να δείχνουν μέτρο στην επικοινωνία τους με το ΕΚΑΒ.

Γιατί μειώθηκαν και τα εμφράγματα

Σε νοσοκομεία της αλλοδαπής καταγράφεται μείωση έως και 80% στα επείγοντα καρδιολογικά συμβάντα. Στην Ελλάδα οι ειδικοί διαπιστώνουν εμπειρικά τη μείωση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων κατά τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας και ετοιμάζονται να ξεκινήσουν μελέτες σχετικά με αυτό. Συγκεκριμένα, θα συλλέξουν στοιχεία για τα συγκεκριμένα συμβάντα κατά τη διάρκεια της επιδημίας COVID-19 και θα τα συγκρίνουν με τα περσινά δεδομένα στους αντίστοιχους μήνες. Και θα ερευνήσουν αν η έκβαση των ασθενών ήταν η ίδια ή είχε διαφορές με την περσινή περίοδο.

Διακεκριμένοι Έλληνες καρδιολόγοι αναζητώντας τους λόγους της μείωσης των εμφραγμάτων το απέδωσαν στην δεδομένη αλλαγή της ατμόσφαιρας και στον περιορισμό των ρύπων ως αποτέλεσμα της λήψης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Άλλη πιθανή εξήγηση είναι η μείωση του εργασιακού άγχους καθώς πολλοί πλέον δεν πηγαίνουν στην εργασία τους ή εργάζονται από το σπίτι. «Οι συνθήκες αυτές έχουν ευεργετικές για την αντιμετώπιση του καθημερινού άγχους και έτσι πιθανόν να μειώνονται τα εμφράγματα του μυοκαρδίου και γενικά τα έκτακτα καρδιακά προβλήματα. Επίσης, η παραμονή στο σπίτι λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί μειώνει τη σωματική δραστηριότητα των ανθρώπων και έτσι δεν καταπονείται το καρδιαγγειακό σύστημα. Πιθανώς, να κοιμόμαστε περισσότερο και οι καπνιστές αναγκαστικά να καπνίζουν λιγότερο. Η παραμονή στο σπίτι μπορεί να είναι επίσης ευεργετική για την καλύτερη συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή. Ιδιαίτερα οι καρδιοπαθείς είναι πιθανόν να είναι πιο συστηματικοί στη λήψη των φαρμάκων» αναφέρουν οι διακεκριμένοι Έλληνες της Καρδιολογικής Εταιρίας.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Youth Pass 2024: Πάνω από 145.000 οι δικαιούχοι

Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι του Youth Pass

Περισσότεροι από 145.000 είναι οι νέοι 18 και 19 ετών, οι οποίοι θα λάβουν δικαιούνται 150 ευρώ, στο πλαίσιο του Youth Pass 2024.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε 69.825 ανέρχονται οι 18χρονοι έκαναν αίτηση μέχρι τις 15 Μαΐου για το Youth Pass.

Youth Pass: Πώς πιστώνεται στους δικαιούχους

Η πίστωση της ενίσχυσης 150 ευρώ γίνεται με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, η οποία θα σταλεί στα πιστωτικά ιδρύματα μέχρι τις 31 Μαΐου.

Στη συνέχεια, οι ωφελούμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν το ποσό της ενίσχυσης για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών.

Αναλυτικά, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών στις παρακάτω κατηγορίες επιχειρήσεων:

  • Κατηγορία εμπόρου (MCC) Περιγραφή δραστηριότητας
  • 3000 έως 3350 αεροπορικές εταιρείες, αερομεταφορές
  • 3351 έως 3500 ενοικίαση αυτοκινήτων
  • 3501 έως 3999 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / καταλύματα
  • 4111 μεταφορές
  • 4112 σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών
  • 4121 υπηρεσίες ταξί
  • 4131 υπηρεσίες λεωφορείων
  • 4411 θαλάσσιες μεταφορές / ακτοπλοϊκά
  • 4457 ενοικίαση θαλάσσιων σκαφών
  • 4511 λοιπές αερομεταφορές
  • 4582 αεροδρόμια / αεροσταθμοί
  • 4722 ταξιδιωτικά πρακτορεία
  • 4789 λοιπές μεταφορές
  • 5551 ενοικίαση σκαφών
  • 5561 ενοικίαση τροχόσπιτων κ.λπ.
  • 5815 ηλεκτρονικά βιβλία, ταινίες, μουσική
  • 5942 Βιβλιοπωλεία
  • 7011 λοιπές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / καταλύματα
  • 7032 κατασκηνώσεις αναψυχής και αθλητισμού
  • 7033 κάμπινγκ
  • 7512 λοιπές ενοικιάσεις μηχανοκίνητων οχημάτων
  • 7832 σινεμά
  • 7911 αίθουσες χορού, σχολεία, στούντιο
  • 7922 θεατρικές επιχειρήσεις, πρακτορεία εισιτηρίων
  • 7929 ορχήστρες και μπάντες
  • 7991 εκθέσεις και τουριστικές ατραξιόν, μουσεία
  • 7997 υπηρεσίες γυμναστηρίου
  • 7999 λοιπές υπηρεσίες αναψυχής

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Καβάλα ο γιός του Φρέντι Μπελέρη

Στην πόλη της Καβάλας βρέθηκε το Σάββατο 18 Μαϊου, ο κ. Πέτρος Μπελέρης, γιός του Φρέντι Μπελέρη ο οποίος πραγματοποιήσε συναντήσεις με τον Μητροπολίτη ΦΝ-Θ, κ.κ. Στέφανο αλλά και τον Δήμαρχο Καβάλας, κ. Θόδωρο Μουριάδη ο οποίος στηρίζει τον αγώνα τπου πατέρα ττου για της Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβήτης: Κινδυνεύουν να νοσήσουν όσοι τρώνε πολλά γλυκά; Οι ειδικοί απαντούν

Ο διαβήτης περιγράφει την πάθηση που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να ρυθμίσει αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Συχνά προκύπτει από την ανεπαρκή παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας ή από την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη από τα κύτταρα του σώματος ή τη συνύπαρξη των δύο παραγόντων. Αυτό οδηγεί σε επίμονα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία συνδέονται με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως καρδιακές παθήσεις, βλάβες στα νεύρα και στα νεφρά.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι διαβήτη:

  • Διαβήτης τύπου 1: Πρόκειται για μια αυτοάνοση πάθηση, όπου το ανοσοποιητικό επιτίθεται στο πάγκρεας, μειώνοντας την ικανότητά του να παράγει ινσουλίνη.
  • Διαβήτης τύπου 2: Αυτός ο τύπος είναι πιο συχνός και χαρακτηρίζεται από μείωση της παραγωγής ινσουλίνης ή της ανταπόκρισης των κυττάρων στην ινσουλίνη, η οποία συχνά επηρεάζεται από τη διατροφή και τους παράγοντες του τρόπου ζωής.

Ο ρόλος της κατανάλωσης πρόσθετων σακχάρων στην ανάπτυξη διαβήτη

Όπως αναφέρει η διαιτολόγος – διατροφολόγος και ειδικός σε θέματα διαβήτη, Imashi Fernando σε άρθρο της στο Healthline, έχει διαπιστωθεί ότι η συχνή κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων συνδέεται σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μελέτες σε 175 χώρες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης σακχάρων και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη: Η υψηλή κατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο, ενώ η χαμηλότερη κατανάλωση έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Παρ’ όλο που είναι δύσκολο να διαπιστωθεί άμεση αιτιώδης συνάφεια, η σχέση μεταξύ της πρόσληψης σακχάρων και του κινδύνου διαβήτη είναι αξιοσημείωτα ισχυρή, με τους ερευνητές να επισημαίνουν ως πιθανούς μηχανισμούς τις επιβλαβείς επιδράσεις της φρουκτόζης στο ήπαρ και τον ρόλο της αύξησης του σωματικού βάρους που προκαλείται από την κατανάλωση σακχαρούχων τροφίμων και ροφημάτων.

Για τον μετριασμό των δυσμενών επιπτώσεων της υπερβολικής κατανάλωσης σακχάρων, οι Διατροφικές Οδηγίες των ΗΠΑ προτείνουν τον περιορισμό της κατανάλωσης σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 10% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης.

Είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση μεταξύ των πρόσθετων και των φυσικών σακχάρων. Τα φυσικά σάκχαρα, που εμπεριέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά, δεν έχουν τις ίδιες βλαβερές συνέπειες με τα πρόσθετα σάκχαρα, επειδή απορροφώνται πιο αργά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, γεγονός που αποτρέπει τις απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες: Μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση;

Τα τεχνητά γλυκαντικά παρέχουν την επιθυμητή γλυκιά γεύση, χωρίς τις ανεπιθύμητες θερμίδες, καθιστώντας τα μια φαινομενικά ελκυστική επιλογή. Ωστόσο, έχουν συνδεθεί με την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον διαβήτη τύπου 2, πιθανώς επειδή έχουν την τάση να ενισχύουν την επιθυμία για κατανάλωση γλυκών σνακ και να διαταράσσουν τους μηχανισμούς θερμιδικής αντιστάθμισης του οργανισμού.

Εκτός από την πρόσληψη σακχάρων, πολλοί άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, όπως η παχυσαρκία, η σωματική αδράνεια, το κάπνισμα και οι γενετικές προδιαθέσεις. Η αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε τρόφιμα ολικής αλέσεως, η τακτική άσκηση και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη.

Η ειδικός επισημαίνει, τέλος, ότι ενώ η υπερβολική πρόσληψη σακχάρων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αυτό αποτελεί μόνο ένα μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος, που περιλαμβάνει τη συνολική ποιότητα της διατροφής, τον τρόπο ζωής και τους γενετικούς παράγοντες. Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών επιλογών και αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορεί να συμβάλει στον μετριασμό του κινδύνου και την ενίσχυση της υγείας του οργανισμού.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en