Quantcast
Connect with us

ΘΑΣΟΣ

ΚΚΕ | Προβλήματα λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Πρίνου της νήσου Θάσου στην ΠΕ Καβάλας

Επανερχόμαστε στην ερώτηση μας με αρ. πρωτ. 7078/18.07.2016, σχετικά με τα προβλήματα λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Πρίνου της νήσου Θάσου στην ΠΕ Καβάλας, η οποία παραμένει αναπάντητη από το αρμόδιο Υπουργείο, μολονότι έχει παρέλθει αρκετό διάστημα από την κατάθεση της.

Η ερώτηση μας είναι η παρακάτω:

Το Κ.Υ. Πρίνου, (συστάθηκε με την κοινή υπουργική απόφαση Α3α/οικ. 6772/8-4-1986, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 226 Β΄/1986), έχει χαρακτηριστεί άγονο και προβληματικό Α’ κατηγορίας, εξαιτίας της γεωγραφικής του ιδιαιτερότητας. Η έλλειψη επικοινωνίας με την απέναντι ακτή είναι αρκετά συχνή παρά το γεγονός ότι η απόσταση είναι μόλις 6 μίλια. Ωστόσο η απαγόρευση του απόπλου των πλοίων λόγω θαλασσοταραχής είναι πολύ συχνή, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, ενώ τα δρομολόγια των πλοίων είναι ελάχιστα.

Το Κ.Υ., εξυπηρετεί υγειονομικά τους περίπου 14.000 μόνιμους κατοίκους της Θάσου, ενώ ο αριθμός αυτός αυξάνει δραματικά κατά τη θερινή περίοδο. Όλες αυτές οι συνθήκες αναγκάζουν τους γιατρούς του Κ.Υ. να παρέχουν στους ασθενείς και δευτεροβάθμια νοσηλεία.

Όμως, παρά τα παραπάνω στοιχεία, το Κέντρο Υγείας αντιμετωπίζει, εδώ και αρκετά χρόνια, σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία του, εξαιτίας της ακολουθούμενης πολιτικής υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που ακολουθήθηκε από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις. Πολιτική που εξακολουθεί και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία ευθύνεται για τις σοβαρές ελλείψεις που αντιμετωπίζει και αυτό το Κέντρο Υγείας σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, προμηθειών, συντήρησης κ.λπ.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι υπηρετούν μόνο δύο Γενικοί Ιατροί σε οργανικές θέσεις και άλλοι δυο σε θέσεις Π.Ι. επί θητεία, ενώ έχει ακάλυπτες θέσεις για ειδικούς γιατρούς στα αγροτικά ιατρεία ευθύνης του. Οι θέσεις των αγροτικών ιατρείων μένουν κενές για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Οι τρεις θέσεις οργανικών γιατρών που χάθηκαν μέσα σε λίγους μήνες δεν αναπληρώθηκαν, ενώ από τις 4 οργανικές θέσεις Παιδιατρικής που προβλέπονται, καλυμμένη είναι μόνο η μία.

Αντίστοιχα ελλείψεις υπάρχουν και στο νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς υπάρχουν τρεις κενές οργανικές θέσεις, ενώ από τις δώδεκα που είναι καλυμμένες, μόνοι οι οκτώ από αυτές είναι λειτουργικές (2 με σοβαρά προβλήματα υγείας, 1 με μακρόχρονη μετακίνηση και 1 σε κύηση).

Παρά το γεγονός ότι με την απόφαση υπ΄αριθ. 2/26-01-2016 Θ 103 του Δ.Σ. του ΕΚΑΒ, έπειτα από διεκδικήσεις, ιδρύθηκε τομέας ΕΚΑΒ στη Θάσο, ουσιαστικά δεν άλλαξε κάτι στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κ.Υ. και σε αυτό τον τομέα. Έτσι υπάρχουν 5 κενές οργανικές θέσεις και καλυμμένες μόλις 3 και μια θέση διασώστη και αυτό από μετακίνηση. Να σημειώσουμε υπάρχουν ώρες κατά τις οποίες η Θάσος μένει εντελώς ακάλυπτη από ασθενοφόρο, γεγονός ιδιαίτερα επικίνδυνο για τις ζωές των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.

Εδώ και χρόνια επισημαίνεται ότι υπάρχει άμεση ανάγκη ύπαρξης μαίας στο Κ.Υ. (σχετική κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ αρ. πρωτ. 1558/12.09.2013), παρόλα αυτά όμως μέχρι και σήμερα οι δύο οργανικές θέσεις παραμένουν κενές με αποτέλεσμα να μην γίνεται pap test. Επίσης στο Κ.Υ. δεν υπάρχει καμία επισκέπτρια υγείας, κανένας τραυματιοφορέας, ούτε και φύλακας.

Ελλείψεις εξακολουθούν να υπάρχουν και στο διοικητικό προσωπικό του Κ.Υ. Πλέον δεν υπάρχει κανένας διοικητικός υπάλληλος, σε μια απόλυτα ηλεκτρονική διαχείριση. Επιπλέον υπάρχει μόνο μια υπάλληλος καθαριότητας η οποία καλείται να καθαρίζει 1000 τ.μ..

Μεγάλα όμως είναι και τα προβλήματα στην προμήθεια υλικών γενικής χρήσης, ιατρο-φαρμακευτικού και ιατρο–τεχνολογικού υλικού.

Τέλος, το γεγονός ότι δεν υπηρετεί ούτε ένας συντηρητής, δημιουργεί προβλήματα στη συντήρηση και στις επισκευές του πεπαλαιωμένου κτιρίου, του περιβάλλοντος χώρου, του ηλεκτρολογικού υλικού, τη συντήρηση του καυστήρα, καθώς και τη συντήρηση ιατροτεχνολογικού υλικού.

Να σημειωθεί δε, πως σε ότι αφορά την μισθοδοσία του προσωπικού του Κ.Υ. υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές υπερωριών, εφημεριών, περικοπές δεδουλευμένων, καθυστέρηση δυο χρόνων στην πληρωμή επιδόματος άγονης περιοχής, καθυστέρηση πληρωμής επιδομάτων ευθύνης.

Ενώ έχει πλέον σταματήσει η σίτιση του εφημερεύοντος προσωπικού στο Κ. Υγείας.

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

  • Την πλήρη κάλυψη του ΚΥ Πρίνου με το απαραίτητο μόνιμο, ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό, διοικητικό, βοηθητικό προσωπικό με βάση τις ανάγκες τόσο των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών της Θάσου στην ΠΕ Καβάλας.
  • Τη χορήγηση των αναγκαίων ασθενοφόρων, και την κάλυψη τους με το απαραίτητο πλήρωμα ασθενοφόρων, ώστε να καλύπτονται με επάρκεια όλες οι βάρδιες.
  • Την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων στο προσωπικό του Κ.Υ..
  • Την εξασφάλιση της σίτισης του εφημερεύοντος προσωπικού στο Κ.Υ..

ΚΚΕ Καβάλας.

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής

Click to comment

Απάντηση

ΘΑΣΟΣ

Το αρχαίο θέατρο της Θάσου αποκαταστάθηκε με το φημισμένο λευκό μάρμαρο του νησιού

Μετά από έντεκα ολόκληρα χρόνια που παρέμενε κλειστό, το αρχαίο θέατρο της Θάσου, ένα από τα παλαιότερα στον ελληνικό χώρο, ανοίγει και πάλι για το κοινό στα μέσα Μαΐου, μετά την ολοκλήρωση των εκτεταμένων εργασιών αναστήλωσης και αποκατάστασής του κοίλου (που ξεκίνησαν το 2018 και ολοκληρώθηκαν πριν λίγους μήνες). Το τελικό αποτέλεσμα εντυπωσιάζει πραγματικά τον επισκέπτη καθώς ντύθηκε εξ’ ολοκλήρου με το φημισμένο λευκό μάρμαρο που εξορύσσεται στα λατομεία του νησιού. Σημειώνεται ότι το θέατρο αποκαταστάθηκε στη φάση που βρίσκονταν στα Ρωμαϊκά χρόνια.

Κατασκευασμένο τον 4ο αιώνα π.Χ. σε πρανές λόφου στα ανατολικά της αρχαίας πόλης της Θάσου (της σημερινής πρωτεύουσας του νησιού, του Λιμένα), το αρχαίο θέατρο με την απαράμιλλη θέα στη θάλασσα, ετοιμάζεται να περάσει σε μια νέα περίοδο λειτουργίας, σχεδόν έναν αιώνα μετά την πρώτη ανασκαφή που διενήργησε (1921) η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, αποκαλύπτοντας το κοίλο, την ορχήστρα, τις παρόδους κι ένα τμήμα της σκηνής.

Το έργο της αναστήλωσης του μνημειακού αυτού θεάτρου ήταν ίσως ένα από τα δυσκολότερα τεχνικά έργα που υλοποίησε τα τελευταία χρόνια η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου, υπό την επίβλεψη της αρχαιολόγου Κωνσταντίνας Πανούση. Στην πραγματικότητα, το κοίλο του θεάτρου σκάφτηκε εκ βάθρων προκειμένου να αποκατασταθούν φθορές του παρελθόντος, να δοθεί λύση σε θέματα στατικότητας, να ολοκληρωθούν σημαντικές υποδομές που θα εξασφάλιζαν την διάσωσή του και εν τέλει θα συνέβαλαν στη σύγχρονη λειτουργία του ως χώρου που μπορεί να φιλοξενεί ξανά πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Με την απόδοση του θεάτρου στους κατοίκους και τους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού ικανοποιείται ένα μεγάλο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Θάσου και προσωπικά του πρώην δημάρχου του νησιωτικού δήμου Κώστα Χατζηεμμανουήλ, ο οποίος επέμενε για την αποκατάσταση του κοίλου του αρχαίου θεάτρου στην αρχική μαρμάρινη μορφή.

Με την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού που ενέταξε το έργο στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της, του προσωπικού της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη» και του προσωπικού της Επιτελικής Δομής του ΥΠΠΟ (ΕΔΕΠΟΛ), η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου αποτελεί μια πραγματικότητα παρά τις πολλές και μεγάλες δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεραστούν. Το συνολικό κόστος αποκατάστασης του κοίλου του αρχαίου θεάτρου ανήλθε στο ποσό των 3.500.000 ευρώ.

Τα εδώλια αποκαταστάθηκαν με λευκό μάρμαρο από τα λατομεία του νησιού

«Οι εργασίες αποκατάστασης του κοίλου αποδείχτηκαν εξαιρετικά προβληματικές και πολύ πιο εκτεταμένες απ’ ό,τι αρχικά προβλέπονταν», εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επιβλέπουσα του έργου,η αρχαιολόγος Κωνσταντίνα Πανούση, και συνεχίζει: «για να γίνουν οι παραπάνω εργασίες, έπρεπε να τροποποιηθεί η αρχική μελέτη αποκατάστασης, γεγονός που απαίτησε χρόνο. Εν συνεχεία, εκπονήθηκε στατική μελέτη, μελέτη διαχείρισης όμβριων υδάτων και τροποποίηση της αρχιτεκτονικής μελέτης. Όλα τα παραπάνω αύξησαν σημαντικά το φυσικό αντικείμενο της αναστήλωσης, καθώς κτίστηκαν εκ νέου 29 σειρές υποδομών, αντί για 13 που προβλέπονταν αρχικά, έγιναν εργασίες σε 177 αρχαία εδώλια στην άνω αδιατάρακτη ζώνη και τοποθετήθηκαν 622 σύγχρονα και αρχαία εδώλια και 147 σύγχρονα σκαλιά στην κύρια ζώνη αναστήλωσης, η οποία καταλαμβάνει 29 σειρές εδωλίων σε οκτώ κερκίδες που χωρίζονται από επτά κλίμακες. Το τελικό σύνολο επεμβάσεων στο κοίλο του αρχαίου θεάτρου της Θάσου αφορά σε 1.039 αρχιτεκτονικά μέλη».

Από τις πιο σημαντικές εργασίες που έπρεπε να γίνουν ήταν η καταγραφή και ταυτοποίηση των αρχαίων μελών του θεάτρου, τα οποία επανατοποθετήθηκαν. Θραυσμένα αρχαία εδώλια συμπληρώθηκαν με χυτό υλικό και όπου δεν υπήρχε αρχαίο υλικό, τοποθετήθηκαν μέλη κατασκευασμένα από ολόλευκο μάρμαρο του νησιού.

«Ομολογουμένως αυτό που είχαμε να αντιμετωπίσουμε στο αρχαίο θέατρο της Θάσου ήταν μια μεγάλη πρόκληση ειδικά ως προς την προμήθεια του μαρμάρου», υπογραμμίζει η κα Πανούση, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και συμπληρώνει: «Η ανάλυση του υλικού που έγινε στα αρχαία εδώλια μας έδειξε το είδος και τη σύνθεση του μαρμάρου που χρησιμοποιήθηκε στην αρχαιότητα, και βάσει αυτού παραγγέλθηκε παρόμοιο μάρμαρο από λατομείο του νησιού. Πρέπει να εξάρουμε την άριστη συνεργασία που είχαμε με τον ανάδοχο στο συγκεκριμένο τμήμα του έργου, τον κ. Μπαϊρακτάρη, ο οποίος ανέλαβε όχι μόνο την προμήθεια αλλά επίσης τη λάξευση και επεξεργασία των μαρμάρινων εδωλίων, προκειμένου να επιτύχουμε την απαραίτητη συμμετρία και καμπυλότητα, ώστε να τοποθετηθούν τα σύγχρονα εδώλια στο κοίλο του θεάτρου. Η ολοκλήρωση όλων των εργασιών που χρειάστηκαν για την αποκατάσταση του κοίλου του αρχαίου θεάτρου οφείλεται στο προσωπικό του έργου που δούλεψε κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, συχνά υπερβάλλοντας εαυτόν».

Είναι γεγονός πως η πανδημία του κορονοϊού και η έλλειψη εργατικού δυναμικού στο νησί δυσχέραινε σε μεγάλο βαθμό την ομαλή εκτέλεση των εργασιών. Χαρακτηριστική είναι μάλιστα η περίπτωση του έργου της βελτίωσης του λιθόκτιστου βαθμιδωτού μονοπατιού που οδηγεί στο αρχαίο θέατρο. Στη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος κατατέθηκε μόνο μία προσφορά, ωστόσο ο μοναδικός ανάδοχος παραιτήθηκε στη συνέχεια γιατί δεν κατόρθωσε να βρει χτίστες!

Οι εργασίες συνεχίζονται

Στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να απομακρυνθεί από το εσωτερικό του αρχαίου θεάτρου ο γερανός, με τη βοήθεια του οποίου έγινε η τοποθέτηση των εδωλίων, ώστε στη συνέχεια να ολοκληρωθεί και το έργο της επίστρωσης της ορχήστρας. Το αρχαίο θέατρο θα είναι εν μέρει επισκέψιμο, κυρίως στο κοίλο του, αφού οι εργασίες θα συνεχίζονται στο εσωτερικό του, ωστόσο οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά το έργο της αποκατάστασης που έγινε.

Η πλήρης και επαρκής ηλεκτροδότηση του αρχαίου θεάτρου είναι μία από τις εκκρεμότητες στο συνολικό έργο της αποκατάστασης του μνημείου, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται σε αυτό σύγχρονες θεατρικές παραστάσεις. Όπως εξηγεί η κ. Πανούση, το επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την πλήρη αποκατάσταση του δικτύου, το οποίο παρουσίαζε θέματα με διακοπές σε όλη τη διάρκεια του έργου.

Να σημειωθεί ότι μέχρι και το 2013, οπότε το θέατρο έκλεισε οριστικά προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες, τα εδώλια του θεάτρου ήταν ξύλινα, που στηρίζονταν πάνω σε μεταλλικές εξέδρες, οι οποίες τοποθετήθηκαν τη δεκαετία του 1990. Το αρχαίο θέατρο της Θάσου, όλα τα προηγούμενα χρόνια πέρασε από πολλές φάσεις συντήρησης, έως ότου ξεκινήσουν, το Νοέμβριο του 2018, οι οριστικές εργασίες της πλήρους αποκατάστασής του κοίλου. Κατά το παρελθόν, ωστόσο, φιλοξένησε μεγάλα και σημαντικά πολιτιστικά δρώμενα, όπως ήταν οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου.

Ο πρώην δήμαρχος του νησιού Κώστας Χατζηεμμανουήλ, ο οποίος πρωτοστάτησε στην αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου στην αρχική μαρμάρινη μορφή του, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν κρύβει την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση των εργασιών. «Νιώθω δικαιωμένος», τονίζει σε δηλώσεις του, «καθώς μία πολυετής προσπάθεια που άρχισε το 2011, κι ένας προσωπικός αγώνας, έφτασε στο τέλος του χάρη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου και την έφορο αρχαιοτήτων Σταυρούλα Δαδάκη, η οποία ωρίμασε τις απαιτούμενες διαδικασίες, διευκρινίζοντας όλα εκείνα τα σημεία τα οποία είναι απαραίτητα για να εξελιχθεί μια μελέτη σε έργο».

«Αισθάνομαι», συνεχίζει ο κ. Χατζηεμμανουήλ, «ότι κέρδισα ένα προσωπικό “στοίχημα” κι εκπληρώνω μία δέσμευσή μου στον κόσμο της Θάσου, όταν το 2010 υποσχέθηκα ότι θα πετάξω τα σάπια κόντρα πλακέ από το αρχαίο θέατρο του νησιού και θα τα αντικαταστήσω με ολόλευκο μάρμαρο Θάσου. Θέλω να εξάρω και την ομόφωνη απόφαση του ΚΑΣ για τη μαρμάρινη αποκατάσταση του μνημείου. Μια απόφαση που στηρίχθηκε στην άρτια αποτύπωση του εξαιρετικού αρχαιολόγου και αρχιτέκτονα Τόνι Κοζέλι, που ζει μόνιμα στο νησί προσφέροντας σημαντικό έργο».

Η επαναλειτουργία του αρχαίου θεάτρου προκάλεσε αισθήματα ικανοποίησης στον δήμο Θάσου. Ο δήμαρχος Λευτέρης Κυριακίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, θεωρεί πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πλέον θα είναι επισκέψιμο το μνημείο και σημειώνει ότι πρόθεση της διοίκησης του δήμου είναι να φιλοξενηθούν σε αυτό εκδηλώσεις, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Το αρχαίο θέατρο της Θάσου είναι και πάλι έτοιμο να «μιλήσει» στους χιλιάδες θεατές, μεταφέροντας την ιστορία του, τις περιπέτειες και την πορεία που χάραξε στο χρόνο. Είναι αυτή η ιστορία που μεταφέρουν στους νεότερους τα αρχαία ονόματα δεκάδων ανθρώπων και οικογενειών του νησιού που είναι χαραγμένα πάνω στα μαρμάρινα εδώλια του κοίλου και μαρτυρούν τη συνεχή πορεία του μνημείου μέσα στους αιώνες.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας | Επαναλειτουργεί το αρχαίο θέατρο Θάσου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας ανακοινώνει ότι από 13/5/2024 το θέατρο της Θάσου θα είναι ανοικτό στο κοινό ως επισκέψιμο μνημείο από Δευτέρα ως Παρασκευή ώρες 8.00-14.00 εκτός Σαββατοκύριακου και αργιών.

Το έργο «Αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Θάσου-Β Φάση» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία -Θράκη 2014-2020» της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Οι εργασίες άρχισαν στις 26-11-2018 και η αποκατάσταση των μαρμάρινων εδωλίων στο κοίλο του θεάτρου ολοκληρώθηκε στις 22-12-2023. Το έργο που εκτελέστηκε, περιελάβανε πλήθος περιφερειακών εργασιών, αλλά πρωτίστως την αναστήλωση του κοίλου του αρχαίου θεάτρου με ανακατασκευή των λίθινων τοιχίων στήριξης των εδωλίων, τοποθέτηση όσων αρχαίων μαρμάρινων εδωλίων σώζονταν και ταυτοποιήθηκαν και συμπλήρωση των κενών με σύγχρονα εδώλια από μάρμαρο Θάσου, προς αντικατάσταση των ξύλινων εδωλίων που τοποθετήθηκαν τη δεκαετία του 1990.

Η ολοκλήρωση ενός τεχνικά δύσκολου αναστηλωτικού έργου με πολλαπλά προβλήματα, εντός του χρονικού πλαισίου της περιόδου 2014-2020 πιστώνεται στην άοκνη προσπάθεια της επιβλέπουσας του έργου και στους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων επί του πεδίου, αλλά και στο προσωπικό της λογιστικής υποστήριξης του έργου  που ανταπεξήλθαν επαξίως.

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

ΠΑΣΟΚ | Διευρυμένη Νομαρχιακή Συνέλευση στη Θάσο

Διευρυμένη Νομαρχιακή Συνέλευση πραγματοποίησε το ΠΑΣΟΚ στην Θάσο και συγκεκριμένα στον Πρίνο την Κυριακή 14/04/2024, με τη συμμετοχή της δημοτικής οργάνωσης Θάσου, μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Καβάλας, του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Χάρη Σεϊτανίδη, των υποψηφίων βουλευτών Λεωνίδα Παππά, Χρήστου Καϊταντζόπουλου και Ιωάννη Πλαφαδέλη καθώς και στελεχών του ΠΑΣΟΚ από κάθε γωνιά της Θάσου.

Στη συγκεκριμένη συνάντηση συζητήθηκαν τα οργανωτικά θέματα ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης των ευρωεκλογών και καθορίστηκε η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα για την Θάσο. Κοινός παρονομαστής της συνέλευσης ήταν η αισιοδοξία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και η βεβαιότητα για νικηφόρο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, το οποίο θα σηματοδοτήσει και την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην πατρίδα μας.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΚΑΒΑΛΑ

ΚΚΕ | Προβλήματα λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Πρίνου της νήσου Θάσου στην ΠΕ Καβάλας

Τα προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Πρίνου, στην λειτουργία του, δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση για τους ίδιους τους εργαζόμενους του και για τους ασθενείς που προσέρχονται σε αυτό.

Το Κ.Υ. που οργανικά ανήκει στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καβάλας, εξυπηρετεί υγειονομικά περίπου 14.000 μόνιμους κατοίκους της Θάσου, ενώ ο αριθμός αυτός αυξάνει κατά τη θερινή περίοδο, ξεπερνώντας τους 60.000. Επιπλέον, ιδιαίτερες είναι οι συνθήκες λειτουργίας του, έχει χαρακτηριστεί άγονο και προβληματικό Α’ κατηγορίας, εξαιτίας της γεωγραφικής του ιδιαιτερότητας, αφού η έλλειψη επικοινωνίας με την απέναντι ακτή είναι αρκετά συχνή, ενώ τα δρομολόγια των πλοίων ελάχιστα.

Παρά το γεγονός ότι η ενίσχυση του κρίνεται επιβεβλημένη, μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Είναι χαρακτηριστικό πως δεν υπάρχει κανένας τραυματιοφορέας, ούτε ακόμα και θυρωρός, στις δε εφημερίες υπάρχει μόνο μια νοσηλεύτρια.

Να αναφέρουμε επίσης την έλλειψη πληρωμάτων ασθενοφόρου που αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για το Κ.Υ.. Από τους 10 οδηγούς, που υπηρετούσαν ένα χρόνο πριν, πλέον υπάρχουν μόνο 4 με βαθμό Δ.Ε. Πληρωμάτων. Το αποτέλεσμα είναι σε κάθε βάρδια να υπάρχει μόνο ένας οδηγός – Πλήρωμα Ασθενοφόρου Δ.Ε.

Παράλληλα οι υπηρετούντες οδηγοί πραγματικά εξουθενώνονται καθώς δεν έχουν ούτε τη δυνατότητα να λαμβάνουν τα ρεπό τους. Συγκεκριμένα οι ημεραργίες που δεν έχουν δοθεί είναι πάνω από 60, ενώ παράλληλα από την αρχή του 2014, δεν έχουν πάρει ούτε μια μέρα άδεια, γεγονός που σημαίνει ότι αν η κατάσταση δεν αλλάξει άμεσα θα χρειαστεί να καταργηθεί εντελώς η νυχτερινή βάρδια.

Να σημειώσουμε ότι ήδη από τα τέλη του Σεπτέμβρη κάθε Τετάρτη δεν υπάρχει οδηγός στην βάρδια 11μ.μ. μέχρι 7π.μ. με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η κίνηση του ασθενοφόρου αυτές τις ώρες, με όποιο κίνδυνο συνεπάγεται αυτό για την υγεία των κατοίκων του νησιού.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Κ.Υ. Πρίνου είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη καθώς αδυνατεί πλέον να παράσχει ολοκληρωμένες υγειονομικές υπηρεσίες στους κατοίκους του νησιού. Η αιτία του προβλήματος βρίσκεται στην πολιτική υποχρηματοδότησης, εμπορευματοποίησης και απαξίωσης και των Κέντρων Υγείας, που ακολουθήθηκε από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Αναδεικνύεται ακόμη μια φορά η αναγκαιότητα ύπαρξης ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας. Γιατί κερδοφορία του κεφαλαίου και προστασία της Υγείας του ελληνικού λαού δεν συμβιβάζονται.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την πλήρη κάλυψη του ΚΥ Πρίνου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό σε πλήρωμα ασθενοφόρων, ώστε να καλύπτονται με επάρκεια όλες οι βάρδιες, αλλά και όλων των ειδικοτήτων με βάση τις ανάγκες τόσο των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών της Θάσου στην Π.Ε. Καβάλας.

Οι βουλευτές
Θεοδόσης ΚωνσταντινίδηςΕλένη Γερασιμίδου  

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Ανείπωτη τραγωδία στην Ξάνθη | 17χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του!

Ο 17χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του παίρνοντας χάπια – Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες άφησε δυο σημειώματα στα οποία εξηγεί τους λόγους που προέβη στο απονενοημένο διάβημα .

Ανείπωτη τραγωδία στην Ξάνθη το Σάββατο 27 Απριλίου – Ο 17χρονος  διέμενε σε οικοδομή στην οδό Καβάλας με τον πατέρα του.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τον 17χρονο εντόπισε ο πατέρας του ενώ στο σπίτι ο αυτόχειρας άφησε δυο σημειώματα στα οποία εξηγεί τους λόγους που προέβη στο απονενοημένο διάβημα.

xanthipost.gr

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Φωτιά σε καλύβα στο Ελαιοχώρι του Παγγαίου

Μία καλύβα τυλίχτηκε στις φλόγες, κάτω από άγνωστες συνθήκες το μεσημέρι της Κυριακής 28 Απριλίου στο Ελαιοχώρι του Δήμου Παγγαίου.

Η συγκεκριμένη καλύβα ήταν εντός δασικής έκτασης ενώ στο σημείο υπήρξε άμεση παρέμβαση της Π.Υ Ελευθερούπολης.

Επίσης στο σημείο βρέθηκε άμεσα και ο Αντιδήμαρχος Παγγαίου Χρήστος Πριονίδης.

Δείτε video και φωτογραφίες :

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Γκάλοπ Marc για το ΘΕΜΑ | Περνάει τον πήχη του 33% η ΝΔ, στο Κέντρο η μάχη για τους αναποφάσιστους

Στο όριο του πήχη τον οποίο έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται η εκλογική απήχηση της κυβερνητικής παράταξης, η οποία έξι εβδομάδες πριν από την ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου αναπτύσσει δυναμική που την οδηγεί στην επίτευξη του στόχου για ποσοστό αντίστοιχο με το 33,12% που είχε λάβει η Ν.Δ. στην προ πενταετίας ανάλογη αναμέτρηση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αν και σε αδρές γραμμές και με εξαίρεση τη συνεχιζόμενη πτωτική τάση του ΠΑΣΟΚ οι υφιστάμενοι συσχετισμοί δυνάμεων στην πρόθεση ψήφου παραμένουν αμετάβλητοι, ωστόσο, όπως προοιωνίζονται τα ευρήματα της μεγάλης δημοσκόπησης που διενήργησε για το «ΘΕΜΑ» η εταιρεία Marc, ο καθοριστικός παράγων που θα κρίνει την έκβαση της αναμέτρησης είναι ο τρόπος με τον οποίο θα κατανεμηθεί το 10% του εκλογικού σώματος, το οποίο εξακολουθεί να δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει.

PINAKAS2

Από το προφίλ της συγκεκριμένης δεξαμενής ψηφοφόρων που διερεύνησαν οι αναλυτές της εταιρείας μετρήσεων προκύπτει ότι στην πλειονότητά τους αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι (26,2%) και κεντροαριστεροί (21,8%), ενώ έχουν ποικίλη κομματική προέλευση έχοντας ψηφίσει Ν.Δ. (28%), ΣΥΡΙΖΑ (24%) και ΠΑΣΟΚ (16,7%), γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κρίσιμη μάχη θα δοθεί -κι αυτή τη φορά- για την επικράτηση στον χώρο του Κέντρου.

poll-1

Την ίδια ώρα, άλλωστε, τα κόμματα της πέραν της Ν.Δ. Δεξιάς εμφανίζονται μεν με ενισχυμένη απήχηση, πλην όμως φαίνεται ότι οι δυνάμεις τους έχουν πιάσει ταβάνι και το μόνο διακύβευμα της δικής τους προεκλογικής καμπάνιας θα είναι πιθανότατα η διεκδίκηση του 2,2% του εκλογικού σώματος που εξακολουθεί να συντάσσεται με τον σχηματισμό Σπαρτιάτες, ο οποίος δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές μετά την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου που κατέληξε ότι πραγματικός αρχηγός τους είναι ο έγκλειστος στις φυλακές πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.

Αναλυτικότερα, από τα ευρήματα της μέτρησης στην πρόθεση ψήφου προκύπτει ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης της δύναμής της, αφού συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη έρευνα της Marc κέρδισε μία μονάδα και έφτασε στο 30,6%, ποσοστό που είναι υπερδιπλάσιο από τον επόμενο στην κατάταξη αντίπαλό της. Σε ανοδική τροχιά κινείται και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανέβασε κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες την απήχησή του κατά το τελευταίο τρίμηνο και με 12,8% πέρασε καθαρά δεύτερος, πλην όμως απέχει σημαντικά από τον στόχο της ανατροπής των συσχετισμών που έχει θέσει ο αρχηγός του Στέφανος Κασσελάκης.

poll-2
poll-3
Ο Βελόπουλος

Πτωτικά, στον αντίποδα, εξακολουθεί να πορεύεται το ΠΑΣΟΚ που απώλεσε 4 εκατοστιαίες μονάδες από τον περασμένο Ιανουάριο και βρίσκεται μακριά από την επιδίωξη του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη να αναδειχθεί σε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπό προϋποθέσεις, μάλιστα, η Χαριλάου Τρικούπη κινδυνεύει να χάσει και την τρίτη θέση αν δεν ανακοπεί η τάση ανόδου που παρουσιάζει η Ελληνική Λύση, η οποία κέρδισε 3 μονάδες το τελευταίο τρίμηνο και μπορεί -μαζί με τη Φωνή Λογικής- να συμμετάσχει στη λεία των ψήφων των Σπαρτιατών.

Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι στην εκτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών η ανώτατη τιμή την οποία υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, που είναι το 11,1%, είναι μεγαλύτερη από την κατώτατη τιμή του 10%, όπου υπολογίζεται ότι μπορεί να βρεθεί η εκλογική δύναμη του ΠΑΣΟΚ.

Με βάση την εκτίμηση της Marc για το τελικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, η Νέα Δημοκρατία, που παρουσιάζει συσπείρωση των παλαιών της ψηφοφόρων σε ποσοστό 69,2%, αναμένεται να βρεθεί στο 33,4%, αφήνοντας πολύ πίσω τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, με συσπείρωση της τάξης του 52,8%, ανεβαίνει στο 14,7%, που υπολείπεται σαφώς τόσο από το 17,83% που συγκέντρωσε ο Αλέξης Τσίπρας στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές όσο, πολύ περισσότερο, από το 23,75% των ευρωεκλογών του Μαΐου του 2019.

Για το ΠΑΣΟΚ η εκτίμηση είναι ότι θα κινηθεί πέριξ του 11,4%, που είναι πολύ κοντά στο 11,84% των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών, αλλά μεγαλύτερο από το 7,72% που είχε η Χαριλάου Τρικούπη στις τελευταίες ευρωεκλογές. Κερδισμένοι της αναμέτρησης θα είναι η Ελληνική Λύση, εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για ποσοστό 9,8%, το ΚΚΕ, που υπολογίζεται να φτάσει στο 8,5%, καθώς και η Πλεύση Ελευθερίας, εφόσον φτάσει στο 5,3%.

Χαμηλότερα, αλλά πάνω από το όριο του 3%, κινείται η Νίκη, που υπολογίζεται να φτάσει στο 3,4%, και είναι το έβδομο και τελευταίο που περνά τον πήχη της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και μπορεί να ελπίζει στην εκλογή ευρωβουλευτή. Κάτω από τον ίδιο πήχη φαίνεται να περνούν η Νέα Αριστερά με 2,5%, το ΜέΡΑ25 με 2,4%, η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου με 2,2% και οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου με 1,7%.

Η υπεροχή της κυβερνητικής παράταξης προκύπτει και από ένα επιπλέον εύρημα της μέτρησης της Marc που αφορά την κομματική εγγύτητα που αισθάνονται οι πολίτες. Ειδικότερα, στο σχετικό ερώτημα, το 32,5% του δημοσκοπικού δείγματος απάντησε ότι βρίσκεται πιο κοντά στη Ν.Δ., ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 12,9% και για το ΠΑΣΟΚ 10,9%. Επονται η Ελληνική Λύση με 8%, το ΚΚΕ με 7,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,9%, ενώ ακόμη χαμηλότερα βρίσκονται τα υπόλοιπα κόμματα και ένας στους 11 (10,9%) απαντά ότι δεν νιώθει κοντά σε κάποιο κόμμα.

poll-4

Πέμπτος σε δημοφιλία ο Ανδρουλάκης

Προωθητικά για τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου και της Πειραιώς φαίνεται να λειτουργεί και το crash test μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει σε δημοφιλία και αποσπά πολύ μεγάλο προβάδισμα στην έκφραση εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του από τους πολίτες. Ο πρωθυπουργός και αρχηγός της Ν.Δ. έχει το μεγαλύτερο ποσοστό θετικής γνώμης (42,3%) και το μικρότερο στις αρνητικές γνώμες (57%) ανάμεσα στους 10 ηγέτες ισάριθμων κοινοβουλευτικών κομμάτων που μέτρησε η Marc.

Στη δεύτερη θέση (με 35,9%) κατατάσσεται ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ακολουθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου (με 33,6%). Ενδιαφέρον παρουσιάζει το πλασάρισμα στην τέταρτη θέση (27%) του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος προηγείται με βραχεία κεφαλή από τον Νίκο Ανδρουλάκη (26,9%) αλλά και από τον Στέφανο Κασσελάκη (25,9%). Χαμηλότερα κινούνται ο Κυριάκος Βελόπουλος (25%), ο Αλέξης Χαρίτσης (20,2%), ο Δημήτρης Νατσιός (12,8%) και ο Βασίλης Στίγκας (7,5%).

Το ηγετικό προφίλ του πρωθυπουργού διευρύνεται σημαντικά όταν καλούνται οι πολίτες να υποδείξουν τον πολιτικό αρχηγό που εμπιστεύονται περισσότερο στο τιμόνι της χώρας. Το 37,6% υπέδειξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είναι ο μόνος που συγκεντρώνει ποσοστό που υπερβαίνει τη δύναμη του κόμματός του στην πρόθεση ψήφου. Πολύ πίσω στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Στέφανος Κασσελάκης με 10,3% και ακολουθούν ο Κυριάκος Βελόπουλος με 6,7%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6,2%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 5,5%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 4,9%, ο Δημήτρης Νατσιός με 1,5%, ο Ανδρέας Λοβέρδος με 1,3%, ο Αλέξης Χαρίτσης με 1% και ο Βασίλης Στίγκας με 0,4%.

Η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει στην κοινή γνώμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης οικοδομείται χάρη και στην απήχηση που βρίσκει σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων. Με βάση την ψήφο που έδωσαν στις βουλευτικές εκλογές του 2023 δηλώνουν ότι τον εμπιστεύονται το 78% όσων ψήφισαν Ν.Δ., το 17,9% όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και το 8,1% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα η εμπιστοσύνη αυτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη είναι στο 38,1% και από όσους ψήφισαν ΠΑΣΟΚ εμπιστοσύνη στον Νίκο Ανδρουλάκη εκφράζει το 38,3%. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός κερδίζει την εμπιστοσύνη του 75,5% των κεντροδεξιών, του 59,5% των δεξιών και προηγείται με 38,8% στους κεντρώους, στους οποίους η προτίμηση στον κ. Ανδρουλάκη περιορίζεται στο 8,9%, στον κ. Βελόπουλο στο 8,3% και στον κ. Κασσελάκη στο 7,4%.

poll-5
poll-6

Αντέχει η κυβέρνηση

Σε φάση ανάκαμψης της εικόνας της στην κοινή γνώμη φαίνεται να βρίσκεται και η κυβέρνηση, η οποία βελτιώνει ελαφρώς τα αποτελέσματα της αξιολόγησής της. Το 39,3% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε ότι αξιολογεί θετικά τους πρώτους δέκα μήνες της δεύτερης θητείας Μητσοτάκη, ενώ τον προηγούμενο μήνα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 38,6%. Υπερτερούν οι πολίτες που κάνουν αρνητική αξιολόγηση αλλά το ποσοστό τους μειώθηκε σε 59,8% από 60,5%, που ήταν στην αμέσως προηγούμενη μέτρηση. Θετικό πρόσημο βάζουν δύο στους τρεις (75,7%) που ψήφισαν Ν.Δ. πριν από έναν χρόνο, αλλά και ένας στους τέσσερις (25,2%) που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ. Ενώ αρνητικά βαθμολογούν την κυβέρνηση οι εννέα στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (90,2%) και των μικρότερων κομμάτων (87,1%).

Η ανατροπή, εξάλλου, που καταγράφεται στη μάχη για τη δεύτερη θέση που δίνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αποτυπώνεται και στις απαντήσεις που έδωσαν οι πολίτες όταν κλήθηκαν να εκφράσουν άποψη για το κόμμα που, κατά τη γνώμη τους, ασκεί την πιο ουσιαστική αντιπολίτευση. Ενώ τον προηγούμενο μήνα η διαφορά υπέρ της Κουμουνδούρου ήταν μικρή, αφού το 12,6% είχε υποδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ και το 11,7% το ΠΑΣΟΚ, στη νέα μέτρηση η ψαλίδα της διαφοράς άνοιξε, καθώς πιο ουσιαστική θεωρεί την αντιπολίτευση από το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη το 15,6% έναντι του 12,7% που πιστεύει το ίδιο για το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη.

protothema.gr

Continue Reading

espa logo

espa_logo_en