Quantcast
Connect with us

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κεραμέως: Πότε θα ρυθμιστεί το πλαίσιο των απουσιών για τους μαθητές

image_print

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά παραχώρησε η υπουργός Παιδείας Νίηκ Κεραμέως – Για το πότε θα ρυθμιστεί το πλαίσιο των απουσιών για τους μαθητές λόγω των ιώσεων αλλά και για το πότε θα γίνουν οι εκλογές, μίλησε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Παιδείας

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Ν.Κεραμέως: Σήμερα ή αύριο θα βγει μια εγκύκλιος που θα βάζει το ακριβές πλαίσιο για τη δικαιολόγηση απουσιών για παιδιά που λείπουν από το σχολείο λόγω της εποχικής γρίπης. Μετά από συνεργασία με το υπουργείο Υγείας θα εκδοθεί μια εγκύκλιος που θα δικαιολογεί απουσίες που έχουνε γίνει ήδη από τον προηγούμενο χρόνο, από το Νοέμβριο και μετά για την εποχική γρίπη. Συνήθως αυτή η εγκύκλιος βγαίνει πιο αργά φέτος βγαίνει πιο νωρίς ανταποκρινόμενη και στην αγωνία του κόσμου και των μαθητών.

Ερωτηθείσα αν έχουν δρομολογηθεί προσλήψεις

 

Ν.Κεραμέως: Για 12 χρόνια στη χώρα δεν είχε γίνει ούτε ένας διορισμός, η τελευταία διαδικασία για ανάδειξη νέων εκπαιδευτικών είχε γίνει το 2008. Εμείς από το 2020 και μετά έχουμε διορίσει 25.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς. Επιπλέον κάνουμε και πολλές προσλήψεις για κενά που εκδηλώνονται στα σχολεία άρα είμαστε σε μια διαρκή διαδικασία κάλυψης κενών όποτε αυτά παρουσιάζονται σε έναν ζωντανό οργανισμό όπως είναι το σχολείο. Τα επόμενα χρόνια, αν και εφόσον ο ελληνικός λαός μας τιμήσει με την εμπιστοσύνη του, ο στόχος μας είναι σιγά–σιγά να φύγουμε από την στρεβλή εφαρμογή του καθεστώτος του αναπληρωτή-εκπαιδευτικού δηλαδή ο αναπληρωτής να κάνει αυτό που λεει η λέξη να αναπληρώνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ΔΗΜ: Άρα θα δούμε διορισμούς και το 2023

Ν.Κεραμέως: Τα επόμενα χρόνια… Θα δούμε ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα αλλά ο στόχος είναι σιγά-σιγά να φύγουμε από το καθεστώς του αναπληρωτή. Αυτό είναι ένα σχέδιο μακροπρόθεσμο έχουμε ήδη ξεκινήσει δυναμικά με 25.000 διορισμούς και ο στόχος με αυτούς τους διορισμούς είναι σιγά –σιγά να φύγουμε από αυτό το καθεστώς και πλέον έχουμε περισσότερους μόνιμους εκπαιδευτικούς απ’ ότι αναπληρωτές.

Ερωτηθείσα αν θα έχουν γίνει οι εκλογές μέχρι τις πανελλαδικές εξετάσεις

Ν.Κεραμέως: Ένας άνθρωπος έχει το απόλυτο προνόμιο για να καθορίζει πότε θα γίνουν οι εκλογικές διαδικασίες και αυτός είναι ο Πρωθυπουργός της χώρας. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι ανά πάσα στιγμή μετά την άνοιξη θα αποφασίσει και ο ίδιος πότε θεωρεί ότι είναι καλύτερα για τη χώρα να ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία.

Αναφορικά με το φοιτητικό επίδομα

Ν.Κεραμέως: Έχουμε μια τεράστια αύξηση. Για πάρα πολλά χρόνια στη χώρα το φοιτητικό επίδομα ήταν 1.000 € κατά έτος. Από τα 1.000€ μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού στην τελευταία ΔΕΘ πήγαμε στα 1.500€ για όλους τους δικαιούχους, που όλοι οι δικαιούχοι είναι όσοι έχουν μέχρι 30.000 οικογενειακό εισόδημα και στα 2.000€ αν δύο ή περισσότεροι φοιτητές συγκατοικούν. Επιπλέον να πούμε ότι σε τρία πανεπιστήμια της χώρας στα λεγόμενα ακριτικά, στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Θράκη και στη Δυτική Μακεδονία το εισοδηματικό κριτήριο είναι πιο υψηλό δηλαδή είναι 40.000 άρα περισσότεροι δικαιούχοι. Είναι μια πολύ σημαντική ενίσχυση, έχει αυξηθεί πολύ σημαντικά ο προϋπολογισμός, από τα 40 εκατομμύρια που δινόντουσαν για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα πλέον για το ’23 πάμε στα 75 εκατομμύρια €. Και αυτό έρχεται σε μια σειρά κοινωνικών παροχών που αφορούν συνολικά την εκπαίδευση και στοχεύουν στο να ενισχύσουμε τις οικογένειες, τους φοιτητές, τους μαθητές.

Ν.Κεραμέως: Τα πανεπιστήμια είναι που ξέρουν ποιος είναι φοιτητής και ποιος δεν είναι, ποιος έχει τις προϋποθέσεις και ποιος δεν τις έχει κοκ. Τα χρήματα έχουν σταλεί στα πανεπιστήμια προκειμένου να καταβληθεί το αυξημένο φοιτητικό επίδομα και όσοι είχανε λάβει ήδη 1.000€ έχουν λαμβάνειν για 500€ επιπλέον .

Αναφορικά με την κριτική που δέχεται για το πρόγραμμα της διδακτικής επάρκειας

Ν.Κεραμέως: Καταρχάς αυτό δεν είναι καινούργιο, δεν ξέρω γιατί βγαίνει τώρα. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να ανεβάσουμε ακόμα περισσότερο τις προϋποθέσεις και να έχουμε ακόμα καλύτερους δασκάλους και καθηγητές στα σχολεία μας. Υπάρχει ένα πλαίσιο το οποίο έλεγε ότι μπορούσες να έχεις τελειώσει το πανεπιστήμιο και να μην έχεις περάσει από τάξη, να μην έχεις κάνει μαθήματα παιδαγωγικής που είναι πολύ σημαντικό. Είναι πολύ σημαντικό γιατί ένας καλός καθηγητής χρειάζεται τουλάχιστον δύο βασικά χαρακτηριστικά, το πρώτο να είναι πολύ καλός στο γνωστικό του αντικείμενο το δεύτερο όμως είναι να είναι πολύ καλός και στην τάξη. Να έχει μεταδοτικότητα, να έχει παιδαγωγική επάρκεια. Άρα υπάρχουν δύο στοιχεία τα οποία είναι πολύ σημαντικά και για αυτό μια μεταρρύθμιση η οποία έχει συμπεριληφθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης εδώ και πολύ καιρό είναι η προϋπόθεση οι υποψήφιοι δάσκαλοι και καθηγητές να παίρνουν και το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας. Επίκειται να βγει μια υπουργική απόφαση που θα αποσαφηνίζει όλο το πλαίσιο εφαρμογής παιδαγωγικής επάρκειας πάντως είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό μέτρο το οποίο θα είναι υποχρεωτικό και το οποίο εφαρμόζεται σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου. Υπάρχει ειδική χρηματοδότηση που προβλέπεται για το πρόγραμμα αυτό μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο στόχος είναι πως θα έχουμε ακόμα καλύτερους δασκάλους και καθηγητές στα σχολεία μας.

Αναφορικά με τα φαινόμενα βίας στα σχολεία

Ν.Κεραμέως: Υπάρχει παγκοσμίως μια έξαρση της βίας και κάποιοι τη συνδέουν σε κάποιο βαθμό και με τα μέτρα κατά του κορονοϊού δηλαδή με τα περιοριστικά μέτρα, με το γεγονός ότι είχαμε λιγότερη κοινωνικοποίηση στα παιδιά. Είναι σαφές ότι όση περισσότερη βία έχει κανείς στην κοινωνία τόση περισσότερη βία θα συναντήσει κανείς και στα σχολεία. Τα σχολεία είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας. Τι μπορεί να κάνει το σχολείο επιπλέον, προληπτικά θα έλεγα κυρίως. Δυο πράγματα πρώτον άμεσα μέτρα και δεύτερον πιο μακροπρόθεσμα μέτρα. Στα άμεσα μέτρα, περισσότεροι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί στα σχολεία μας. Όταν ήρθα στο υπουργείο το 2019 ήταν περίπου 1600 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί στα σχολεία της χώρας, σήμερα είναι 3.200. Υπάρχει ο «σύμβουλος σχολικής ζωής» γιατί ο στόχος μας είναι πως τα παιδιά θα μιλήσουν, θα ανοιχτούν, θα μοιραστούν κάτι που τα απασχολεί είτε αφορά τα ίδια τα παιδιά είτε αφορά ένα φίλο τους. Και οριζόντιες επιμορφώσεις για τους εκπαιδευτικούς μας για να έχουν τα εργαλεία να αντιμετωπίσουν αυτά τα φαινόμενα και σχολικού εκφοβισμού και βίας κοκ. Αυτά είναι τα πιο άμεσα μέτρα τα οποία κατά τη γνώμη μου δεν φτάνουν γιατί πρέπει να βλέπει κανείς και πιο μακροπρόθεσμα και πρέπει να σκεφτεί ότι από την παιδεία που θα δώσουμε σήμερα στα παιδιά θα εξαρτηθεί τι 30αρηδες, τι 40άρηδες, τι 50άρηδες θα έχουμε αύριο και κατά πόσο εκείνοι μεθαύριο θα διαπράττουν αξιόποινες πράξεις ή όχι. Τι μπορεί να κάνει κανείς, και το έχουμε ήδη κάνει, έχουμε εισάγει νέες θεματικές στο σχολείο όπως είναι ο σεβασμός των άλλων, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, πως βάζεις όρια στη δική σου συμπεριφορά σεβόμενος το ζωτικό χώρο του άλλου, η σεξουαλική αγωγή στο σχολείο. Θεματικές που έχουν εισαχθεί στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα.

Πηγή: newsbomb.gr

Click to comment

Απάντηση

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Αλεξανδρούπολη: Ολοκληρώθηκε η 1η Συνάντηση των Ελληνικών Εδρών UNESCO

Αλεξανδρούπολη – 1η Συνάντηση των Ελληνικών Εδρών UNESCO από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
image_print

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 5 Ιουνίου στην Αλεξανδρούπολη η 1η Συνάντηση των Ελληνικών Εδρών UNESCO, με τη συμμετοχή όλων των Εδρών UNESCO της χώρας, εκπροσώπων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, επιστημονικών φορέων και οργανισμών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σε συνδιοργάνωση με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και την Έδρα UNESCO Con-E-Ect του ΔΠΘ.

Στόχος της συνάντησης ήταν η διασύνδεση των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων που διαθέτουν Έδρες UNESCO με την κοινωνία, καθώς και η ανάδειξη του ρόλου της ακαδημαϊκής διπλωματίας στην προώθηση της ειρήνης, της βιώσιμης ανάπτυξης, της πολιτιστικής κατανόησης και της διεθνούς συνεργασίας.

Ο Πρύτανης του ΔΠΘ, Καθηγητής Φώτιος Μάρης, υπογράμμισε ότι τα πανεπιστήμια αποτελούν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των λαών και χώρους όπου αναπτύσσονται οι ιδέες που αφορούν το μέλλον των κοινωνιών.

Η επικεφαλής του προγράμματος Πανεπιστημιακών Εδρών και Δικτύων UNESCO, Inga Nachanian, αναφέρθηκε στις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και στη σημασία της διεπιστημονικής συνεργασίας για την αντιμετώπισή τους.

Ο Καθηγητής και Διευθυντής της Έδρας UNESCO Con-E-Ect του ΔΠΘ, Δημήτριος Εμμανουλούδης, τόνισε ότι η συνάντηση αποτελεί την απαρχή μιας οργανωμένης και διαρκούς συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών Εδρών UNESCO, με σαφή ατζέντα σε ετήσια βάση.

Κατά τη διάρκεια της 1ης Συνάντησης, οι κάτοχοι και εκπρόσωποι των Ελληνικών Εδρών UNESCO και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO συνέταξαν και συνυπέγραψαν ομόφωνα ψήφισμα, προτείνοντας την καθιέρωση της συνάντησης ως θεσμού.

Στο ψήφισμα περιλαμβάνεται, επίσης, η συστηματική χαρτογράφηση της συμβολής των Ελληνικών Εδρών UNESCO στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ατζέντας 2030, καθώς και η αποτίμηση της προόδου της Ελλάδας ως προς την επίτευξή τους.

Η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, αναφέρθηκε στον ρόλο των ΑΕΙ στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και εξήρε τις δράσεις εξωστρέφειας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Μάιρα Μυρογιάννη, χαρακτήρισε τις Έδρες UNESCO σημαντικό εργαλείο δημόσιας διπλωματίας, ενώ η Αγγέλα Γιαννακίδου αναφέρθηκε στη σημασία της Θράκης ως τόπου ειρηνικής συνύπαρξης, πολιτιστικής διπλωματίας και βιοποικιλότητας.

Με αφορμή τη διοργάνωση, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας για την ένταξη του Δήμου Διδυμοτείχου στο Δίκτυο Πόλεων Μάθησης της UNESCO και την υλοποίηση δράσεων για τη βιώσιμη και ψηφιακή ανάπτυξη της περιοχής.

Την εσπερίδα τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της UNESCO, της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, στρατιωτικών αρχών, δήμων, οργανισμών και πλήθος κόσμου.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξάνθη: Εντυπωσίασε το νέο ηλεκτρικό μονοθέσιο της Democritus Racing Team

Ξάνθη – Παρουσίαση του νέου ηλεκτρικού μονοθεσίου της Democritus Racing Team στο Roll Out Event
image_print

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το ετήσιο Roll Out Event της Democritus Racing Team, το Σάββατο 30 Μαΐου, στο Παλαιό Δημαρχείο Ξάνθης.

Η ομάδα παρουσίασε το νέο της ηλεκτρικό αγωνιστικό μονοθέσιο σε χορηγούς, υποστηρικτές και φίλους της προσπάθειας, εντυπωσιάζοντας για ακόμη μία χρονιά με το επίπεδο τεχνογνωσίας και οργάνωσης που τη χαρακτηρίζει.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά το νέο αγωνιστικό όχημα και να ενημερωθεί για τις τεχνολογικές λύσεις, τις προκλήσεις και τη δουλειά που πραγματοποιήθηκε όλη τη χρονιά από τα μέλη της ομάδας.

Παράλληλα, στον χώρο του Παλαιού Δημαρχείου φιλοξενήθηκε έκθεση με τα προηγούμενα αγωνιστικά μονοθέσια της Democritus Racing Team, δίνοντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της ομάδας και τις αναβαθμίσεις που ενσωματώθηκαν σταδιακά σε κάθε μοντέλο.

Η εκδήλωση ανέδειξε τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και την τεχνολογική κατάρτιση των μελών της ομάδας, που συνεχίζουν να εκπροσωπούν δυναμικά την Ξάνθη και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στον χώρο της φοιτητικής μηχανοκίνητης καινοτομίας.

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Αλεξανδρούπολη: Συνάντηση Ζαμπούκη με Ζαχαράκη για σχολικές υποδομές και προσβασιμότητα

Αλεξανδρούπολη – Συνάντηση Γιάννη Ζαμπούκη με Σοφία Ζαχαράκη για σχολικές υποδομές και προσβασιμότητα
image_print

Συνάντηση εργασίας με την Υπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, είχε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, με επίκεντρο τις σχολικές υποδομές, την προσβασιμότητα και τον σχεδιασμό νέων παρεμβάσεων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα στο γραφείο του Δημάρχου και επιβεβαίωσε, σύμφωνα με τον Δήμο, την πολυετή και στενή συνεργασία των δύο πλευρών.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η αναβάθμιση των σχολικών υποδομών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με ιδιαίτερη έμφαση στο μέλλον του Ειδικού Σχολείου. Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει ήδη δρομολογηθεί λύση, με Δήμο και Υπουργείο να εργάζονται από κοινού για την εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης.

Παράλληλα, συζητήθηκε το σχέδιο του Δήμου για την αξιοποίηση του παλιού στρατοπέδου «Παρμενίων» και σημερινού πάρκου Αλτιναλμάζη, το οποίο έχει παραχωρηθεί στον Δήμο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στον συγκεκριμένο χώρο σχεδιάζεται η στέγαση σχολικών μονάδων, με ειδική μέριμνα για τη λειτουργία και συνύπαρξη των Μουσικών Σχολείων, ώστε να δημιουργηθούν σύγχρονες υποδομές εκπαίδευσης.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις πρωτοβουλίες του Δήμου Αλεξανδρούπολης στον τομέα της προσβασιμότητας. Η Υπουργός αναφέρθηκε θετικά στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει σε σχολικούς και αθλητικούς χώρους, όπως η εγκατάσταση του Sensory Room στο Δημοτικό Κολυμβητήριο «Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης».

Επίσης, συζητήθηκε ο σχεδιασμός για την ανακαίνιση του 2ου Γυμνασίου και του 1ου ΓΕΛ μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου».

Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, η Υπουργός ανακοίνωσε ενισχύσεις για τα σχολεία, που περιλαμβάνουν σχολικούς κήπους σε μεγάλο ποσοστό δημοτικών και νηπιαγωγείων, νέο αθλητικό εξοπλισμό, εκσυγχρονισμό εργαστηρίων φυσικών επιστημών, προσωπικά ερμάρια για μαθητές δημοτικών σχολείων και διαδραστικούς πίνακες από τα Δημοτικά έως και τη Γ’ Λυκείου.

Η Σοφία Ζαχαράκη υπογράμμισε:

«Πρόκειται για παροχές που συχνά συναντάμε σε ιδιωτικά σχολεία, αλλά τις αξίζει κάθε παιδί. Εδώ στον Έβρο, αυτή η υπόσχεση αποκτά μια ξεχωριστή αξία».

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en