Quantcast
Connect with us

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Συνδιάσκεψη του RIO+20, έχει ακόμα ενδιαφέρον και για τη Διάσκεψη στο Παρίσι (3 χρόνια μετά)!

image_print

efi valila

Γράφει: H Έφη Βαλίλα

Blog: proklisinews.wordpress.com

Εν όψει της διάσκεψης στο Παρίσι με αντικείμενο την Κλιματική αλλαγή, περισσότεροι από 150 αρχηγοί  κρατών και κυβερνήσεων πλαισίωσαν την ημέρα έναρξης (30/11/2015), φιλοδοξώντας να καταλήξουν σε μια ιστορική συμφωνία για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι συνέπειες της οποίας είναι όλο και περισσότερο ανησυχητικές.

Πριν αλιεύσουμε τα πεπραγμένα των ημερών μας, θεωρήσαμε αναγκαίο να βγάλουμε από το αρχείο μας, μια άκρως ενδιαφέρουσα επιστημονική συζήτηση, με τον αείμνηστο Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου,  Παπαϊωάννου Δημ. που έλαβε χώρα στις 25/6/2012, με αντικείμενο τον απόηχο της Συνδιάσκεψης του RIO+20, που έγινε το 2012 (20-22 Ιουνίου). Αξίζει να επισημανθεί ότι στη  συνδιάσκεψη συμμετείχαν 10.047 εκπρόσωποι ΜΚΟ και άλλων “ομάδων” καθώς και διαπιστευμένοι αντιπρόσωποι από 191 κράτη μέλη του Ο.Η.Ε και διεθνείς οργανισμοί. Στη Συνδιάσκεψη, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 500 κύριες και παράλληλες εκδηλώσεις και 3.000 ανεπίσημες συνεδριάσεις. Ηχηρές απουσίες στη Συνδιάσκεψη του RIO+20,  ήταν αυτές των: Μπάρακ Ομπάμα, της Άνγκελα Μέρκελ και του Ντέιβιντ Κάμερον!. Όμως στη Συνδιάσκεψη συζητήθηκε η σοβαρή πρόταση για γενική υιοθέτηση των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης, σε συνέχεια των Στόχων της Χιλιετίας, οι οποίοι «ισχύουν» μέχρι το 2015!. Το αποτέλεσμα ήταν (όπως το είδε και ο ειδικός επιστήμονας), μια πανθομολογούμενη αποτυχία, εκπλήρωσης των στόχων της Συνδιάσκεψης. Στη συνέχεια στη Διάσκεψη του RIO+20,  συζητήθηκε πρόταση, για γενική υιοθέτηση των Στόχων που «ισχύουν» μέχρι το 2015, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη παρακολούθηση της εφαρμογής των στρατηγικών και για την Κλιματική βιωσιμότητα!. Ωστόσο για την εξέταση των προτάσεων αυτών, θεωρήσαμε σκόπιμο να αναφέρουμε τις θέσεις του Επιστήμονα και Ειδικού Εμπειρογνώμονα επί θεμάτων Περιβάλλοντος Δρ Καθηγητή Παπαϊωάννου Δημ., ο οποίος μας επεσήμανε εμφατικά ότι: υπάρχει πράγματι σημαντικό χάσμα, ανάμεσα στις αποφάσεις που λαμβάνονται στις Διεθνείς Διασκέψεις Κορυφής και στην εφαρμογή τους!.

Ο Δρ Καθηγητή Παπαϊωάννου Δημ, υπογράμμισε, ότι, μεταξύ των ανεπίσημων συνεδριάσεων που πραγματοποιήθηκαν, αξιοσημείωτη ήταν η Rio Conventions Pavilion, σκοπός της οποίας, ήταν, η διάχυση πληροφόρησης αλλά και η ευαισθητοποίηση γύρω από θέματα βέλτιστων πρακτικών και επιστημονικών ευρημάτων/πορισμάτων, τα οποία προκύπτουν μέσα από την εφαρμογή των Συνθηκών για την κλιματική αλλαγή (UN Framework Convention on Climate Change), για τη βιολογική ποικιλότητα (Convention on Biological Diversity)  και για την καταπολέμηση της ερημοποίησης (UN Convention to Combat Desertification): μέσα στο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων της χιλιετίας που διανύουμε (Millennium Development Goals). Σε μια περίοδο πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών, φρονούμε ότι,  οι πλούσιες χώρες πρέπει να μειώσουν ή να τροποποιήσουν ριζικά το «μη βιώσιμο» τρόπο ζωής τους, ενώ παράλληλα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να παρέχουν ασφάλεια σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, αυτό που υπερτονίστηκε και σε ανακοίνωση Τύπου η Βρετανική Royal Society, που συνασπίζει 105 Ινστιτούτα. Το RIO+20, φρονούμε ότι είναι  ένα «ξύπνημα» και για τους διαπραγματευτές της Διάσκεψης στο Παρίσι, που λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες. Η πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας πιστεύει ότι είναι καιρός να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη  σοβαρότητα οι προκλήσεις αυτές. Μέχρι το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί από επτά δισεκατομμύρια σε μεταξύ οκτώ και 11 δισεκατομμύρια. Επομένως ζούμε και θα ζούμε, πέρα από τις δυνατότητες του πλανήτη. «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο της ανθρώπινης ιστορίας, που κινδυνεύουμε να υποβαθμίσουμε το περιβάλλον, επιβαρύνοντας το κλήμα και συνεπώς την ανθρώπινη ανάπτυξη». Ωστόσο, το Ρίο + 20 θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η γέφυρα της διάσκεψης στο Παρίσι, φιλοδοξώντας να καταλήξουν σε μια ιστορική συμφωνία για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι συνέπειες της οποίας είναι όλο και περισσότερο ανησυχητικές, με επικέντρωση στην εφαρμογή των προτάσεων που θα διατυπωθούν!.

 

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΑΠΟΨΕΙΣ

Κεντροαριστερά ή αλλιώς… ελβετικό τυρί!

image_print

*Γράφει ο Απόστολος Ατζεμιδάκης

Η ίδρυση του νέου κόμματος του Αλέξη Τσίπρα, της ΕΛ.Α.Σ. — Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης — δεν είναι απλώς μία ακόμη πολιτική κίνηση στον χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Είναι ο καθρέφτης μιας βαθύτερης παθογένειας: της αδυναμίας του χώρου να μετατρέψει τη διαφωνία σε σύνθεση και την πολιτική εμπειρία σε ενιαία προοπτική. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, το νέο εγχείρημα Τσίπρα εμφανίζεται με στόχο την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου, ενώ ήδη προκαλεί αναταράξεις σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά.

Από την εποχή του Συνασπισμού μέχρι σήμερα, η ιστορία της Αριστεράς μοιάζει με ατέλειωτο ημερολόγιο διασπάσεων. Ο Συνασπισμός έγινε ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση, αλλά μετά την κυβερνητική εμπειρία άρχισε η σταδιακή αποσύνθεση. Άλλοι έφυγαν προς τη Λαϊκή Ενότητα, άλλοι δημιούργησαν ή στήριξαν το ΜέΡΑ25, άλλοι βρέθηκαν στην Πλεύση Ελευθερίας, αργότερα προέκυψε η Νέα Αριστερά, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης δημιούργησε το δικό του κίνημα τους “Δημοκράτες”. Τώρα, με την ΕΛ.Α.Σ. του Τσίπρα, προστίθεται ακόμη ένας πόλος σε έναν χώρο που ήδη ασφυκτιά από προσωπικές στρατηγικές, αρχηγισμούς και μικροκομματικούς υπολογισμούς.

Το αποτέλεσμα είναι ο χώρος της Κεντροαριστεράς να θυμίζει πλέον ελβετικό τυρί: πολλές τρύπες, πολλά κενά, πολλές χαμένες δυνάμεις και καθόλου, μα καθόλου ενότητα. Κάθε νέο κόμμα υπόσχεται επανεκκίνηση, όμως συχνά καταλήγει να αφαιρεί ποσοστά από το διπλανό του. Η Πλεύση Ελευθερίας εκφράζει ένα αντισυστημικό ακροατήριο, το ΜέΡΑ25 διατηρεί ριζοσπαστικό προφίλ, ο Στέφανος Κασσελάκης διεκδικεί προσωπική πολιτική ταυτότητα, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί επιστροφή με νέο σχήμα και ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τη δεξαμενή του να μικραίνει. Δημοσκοπικά, αυτή η διάσπαση έχει ήδη αποτυπωθεί σε κατακερματισμό ποσοστών, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται σε χαμηλά, έως και μηδενικά επίπεδα και άλλα κόμματα του ίδιου ευρύτερου χώρου να μοιράζονται κρίσιμες μονάδες.

Παραθέτω σε γράφημα του Jo Di τις μέχρι τώρα τις  Αριστερές διασπάσεις για να έχετε μία εικόνα :

Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι μόνο αριθμητικό. Είναι πολιτικό. Όσο οι προοδευτικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν η μία την άλλη ως αντίπαλο και όχι ως πιθανό σύμμαχο, η Νέα Δημοκρατία θα διατηρεί στρατηγικό πλεονέκτημα.

Βέβαια από την άλλη πλευρά και η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει διασπάσεις ωστόσο αυτές δεν επηρεάζουν σημαντικά τα ποσοστά της σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Αρκετές είναι οι συζητήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα για την δημιουργία κόμματος από την Αντώνη Σαμαρά που ήδη “πονοκεφαλιάζει” το Μαξίμου ή ακόμα και το νέο κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει να έχει αποσπάσει κάποιο ποσοστό από το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αν οι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι θέλουν πραγματικά να ξαναδούν τον χώρο τους σε κυβερνητική τροχιά, ή έστω σε μία ικανή αντιπολίτευση, τότε η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλο ένα κομματικό κομμάτι στο ήδη σπασμένο παζλ.

Continue Reading

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μπήκαν τα ξίφη στα θηκάρια, έμειναν όμως οι ουλές;

image_print

*Γράφει ο Απόστολος Ατζεμιδάκης

Η πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν ούτε «Κούγκι», όπως περίμεναν ορισμένοι, ούτε όμως και το ειδυλλιακό οικογενειακό τραπέζι που θα ήθελε το Μαξίμου να παρουσιάσει. Ήταν κάτι πολύ πιο πολιτικό: μια εσωκομματική εκτόνωση με μπόλικες αιχμές, λίγες αλήθειες που ειπώθηκαν δυνατά και μια ηγεσία που κατάλαβε —έστω και αργά— ότι η κοινοβουλευτική ομάδα δεν μπορεί να λειτουργεί μόνο ως χειροκροτητής υπουργικών powerpoints.

Τα ξίφη πράγματι μπήκαν στα θηκάρια. Όχι επειδή εξαφανίστηκαν οι διαφωνίες, αλλά επειδή όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει η μόνη συμπαγής κυβερνητική δύναμη σε ένα πολιτικό τοπίο αποσύνθεσης. Κανείς δεν έχει συμφέρον να τινάξει το καράβι στον αέρα ενώ η αντιπολίτευση ακόμη ψάχνει πυξίδα και αρχηγικό αφήγημα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε μήνυμα. Και το μήνυμα ήταν καθαρό: αρκετοί βουλευτές νιώθουν ότι η κυβέρνηση λειτουργεί σαν κλειστό club τεχνοκρατών και επικοινωνιολόγων που θυμούνται την κοινοβουλευτική ομάδα μόνο όταν έρχεται η ώρα της ψήφου. Οι αιχμές περί υπουργών που «δεν ιδρώνουν τη φανέλα» δεν έπεσαν τυχαία. Ούτε ήταν τυχαίο ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να υιοθετήσει τη φράση και να παραδεχθεί δημοσίως πως κάποιοι υπουργοί αντιμετωπίζουν τους βουλευτές περίπου σαν ενοχλητικούς επαρχιώτες συγγενείς σε κυριακάτικο τραπέζι.

Είναι ίσως η πρώτη φορά μετά από καιρό που ακούστηκε τόσο καθαρά μέσα στη ΝΔ μια υπόγεια αλλά υπαρκτή δυσφορία απέναντι στο «επιτελικό κράτος». Το μοντέλο που κάποτε παρουσιάστηκε ως η μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, σήμερα για αρκετούς βουλευτές μοιάζει περισσότερο με πυραμίδα εξουσίας που ανεβαίνει προς τα πάνω αλλά δεν κατεβαίνει ποτέ προς τη βάση. Δεν είναι τυχαίο ότι βουλευτές έθεσαν θέμα ενημέρωσης, συμμετοχής και πολιτικής συνεννόησης, με ορισμένους να αφήνουν σαφή υπονοούμενα πως κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Και κάπου εκεί ήρθε η πραγματικότητα να προσγειώσει τους πάντες. Διότι, όσο κι αν υπάρχει μουρμούρα, κανείς δεν αμφισβήτησε ευθέως τον πρωθυπουργό. Κανείς δεν έθεσε ζήτημα ηγεσίας. Κανείς δεν μίλησε για «μετά Μητσοτάκη» εποχή. Αντιθέτως, το κυρίαρχο μήνυμα ήταν πως η παράταξη πρέπει να ξαναβρεί πολιτικό νεύρο, επαφή με την κοινωνία και λιγότερη αλαζονεία εξουσίας.

Το συμπέρασμα; Η Νέα Δημοκρατία δεν διαλύεται. Δεν βρίσκεται σε φάση εσωκομματικής αποσταθεροποίησης παρά τις αρκετές υποθέσεις που έχει να αντιμετωπίσει σε μία προεκλογική περίοδο που έρχεται. Βρίσκεται όμως σε μια περίοδο όπου η κόπωση της εξουσίας αρχίζει να φαίνεται στα πρόσωπα, στις σχέσεις και στον τρόπο λειτουργίας της. Και αυτό, όσο κι αν επιχειρείται να κρυφτεί πίσω από χαμόγελα και διαρροές περί «ενότητας», είναι απολύτως πραγματικό.

Τα ξίφη μπήκαν στα θηκάρια. Αλλά κανείς δεν πρέπει να κάνει το λάθος να πιστέψει ότι στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης επικρατεί γαλήνη μοναστηριού…

DNews Widget
Continue Reading

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μια εικόνα εγκατάλειψης στο Πάρκο Φαλήρου της Καβάλας

image_print

*Γράφει ο Απόστολος Ατζεμιδάκης

Εδώ και αρκετά χρόνια, ένα τμήμα στο Πάρκο Φαλήρου της Καβάλας παραμένει σε κατάσταση φθοράς, έχοντας υποχωρήσει εμφανώς, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει αποκατασταθεί από τον αρμόδιο φορέα, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας. Πρόκειται για ένα σημείο που δεν περνά απαρατήρητο ούτε από τους κατοίκους ούτε από τους επισκέπτες της πόλης, καθώς βρίσκεται σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους και χαρακτηριστικούς χώρους αναψυχής της Καβάλας.

Το Πάρκο Φαλήρου αποτελεί καθημερινό σημείο περιπάτου για οικογένειες, ηλικιωμένους, νέους, αθλούμενους αλλά και τουρίστες που επιλέγουν να γνωρίσουν την παραλιακή ζώνη της πόλης. Είναι ένας χώρος που θα έπρεπε να αποπνέει φροντίδα, ασφάλεια και σεβασμό προς τον δημόσιο χώρο. Αντί γι’ αυτό, η εικόνα του υποχωρημένου τμήματος δημιουργεί την εντύπωση εγκατάλειψης και αδιαφορίας.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι μόνο αισθητικό πρόβλημα. Είναι και ζήτημα ασφάλειας. Ένας χώρος που χρησιμοποιείται καθημερινά από τόσους ανθρώπους δεν μπορεί να παρουσιάζει φθορές για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς ουσιαστική παρέμβαση. Η καθυστέρηση στην αποκατάσταση γεννά εύλογα ερωτήματα: γιατί δεν έχει προχωρήσει ακόμη η επισκευή; Υπάρχει χρονοδιάγραμμα; Έχει γίνει τεχνικός έλεγχος; Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος;

Η Καβάλα είναι μια πόλη με έντονο τουριστικό χαρακτήρα και μεγάλη φυσική ομορφιά. Η παραλιακή της εικόνα είναι από τα βασικά στοιχεία που διαμορφώνουν την πρώτη εντύπωση στον επισκέπτη. Όταν, όμως, σε ένα τόσο εμφανές σημείο υπάρχει μια φθορά που παραμένει για χρόνια, το μήνυμα που εκπέμπεται είναι αρνητικό. Οι τουρίστες βλέπουν μια πόλη που δεν φροντίζει όσο θα έπρεπε τους δημόσιους χώρους της, ενώ οι ντόπιοι νιώθουν ότι τα καθημερινά τους προβλήματα αγνοούνται.

Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι τέτοιες εικόνες αδικούν την Καβάλα. Αδικούν την προσπάθεια επαγγελματιών, κατοίκων και φορέων που θέλουν μια πόλη καθαρή, λειτουργική και φιλόξενη. Ένα υποχωρημένο τμήμα σε ένα κεντρικό πάρκο μπορεί να φαίνεται μικρό ζήτημα μπροστά σε άλλα προβλήματα, όμως στην πραγματικότητα δείχνει πολλά για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο δημόσιος χώρος.

Ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας οφείλει να δώσει απαντήσεις και, κυρίως, να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης. Δεν αρκεί η διαπίστωση του προβλήματος ούτε η μετάθεση ευθυνών. Οι πολίτες περιμένουν πράξεις. Η αποκατάσταση του συγκεκριμένου σημείου δεν είναι πολυτέλεια· είναι υποχρέωση απέναντι στην ασφάλεια, την αισθητική και την αξιοπρέπεια της πόλης.

Εάν δεν προχωρούν τέτοια έργα, και μάλιστα στο κέντρο της πόλης, για ποια ανάπτυξη ακριβώς να μιλήσουμε..;

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en