Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Ξεκινά η καταβολή των 200 – 300 ευρώ στους συνταξιούχους

image_print

Στην καταβολή του έκτακτου επιδόματος προσωπικής διαφοράς ύψους 258 εκατ. ευρώ προχωρούν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Οι καταβολές θα γίνουν σταδιακά από σήμερα Πέμπτη 30 Μαρτίου το απόγευμα και θα ολοκληρωθούν αύριο Παρασκευή 31 Μαρτίου.

Δικαιούχοι του έκτακτου αυτού επιδόματος είναι οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά, οι οποίοι παράλληλα έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων (καθαρό ποσό προ φόρου) έως 1.600 ευρώ. Το ποσό του επιδόματος προσωπικής διαφοράς είναι κλιμακούμενο, από 200, 250, έως και 300 ευρώ.

Το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από το ύψος της σύνταξης και από το εάν κατά το προηγούμενο διάστημα ο συνταξιούχος είδε κάποιου είδους ωφέλεια από τις αυξήσεις που δόθηκαν.

  • 300 ευρώ θα λάβει η πλειονότητα των συνταξιούχων και συγκεκριμένα:

 

Συνταξιούχοι με ποσά από 800 έως 1000 ευρώ, που δεν πήραν καθόλου αύξηση.

Συνταξιούχοι με ποσά έως 800 ευρώ, οι οποίοι έλαβαν μεν την επιταγή ακρίβειας των Χριστουγέννων ύψους 250 ευρώ, αλλά δεν πήραν καθόλου αύξηση.

Συνταξιούχοι με άθροισμα κύριων συντάξεων 1.000 έως 1.100 ευρώ, που επίσης δεν έλαβαν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς και είχαν μικρή ωφέλεια από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

  • 250 ευρώ θα λάβουν:

Συνταξιούχοι με άθροισμα συντάξεων από 1.100 έως 1.600 ευρώ, οι οποίοι δεν έλαβαν αυξήσεις και είχαν μικρή ωφέλεια από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Συνταξιούχοι με άθροισμα συντάξεων έως 1.100 ευρώ, που δεν είδαν ακέραια την αύξηση του 7,75% αλλά πήραν μικρότερη αύξηση έως 3,49%.

  • 200 ευρώ θα λάβουν:

Συνταξιούχοι με συντάξεις από 1.100 έως 1.600, που έλαβαν αύξηση έως 3,49%.

Συνταξιούχοι με άθροισμα συντάξεων έως 1.100 ευρώ, που πήραν αύξηση από 3,5% έως 6,9%.

Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητηανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του δημοσίου ή τρίτων.

Επίσης, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή του ΕΦΚΑ.

Οι συνταξιούχοι (δικαιούχοι και μη) της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης θα έχουν τη δυνατότητα προσωποποιημένης πληροφόρησης μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα τεθεί σε λειτουργία αύριο στον διαδικτυακό ιστότοπο του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στην επιλογή: «ηλεκτρονικές υπηρεσίες» για «συνταξιούχους». Ο τίτλος της υπηρεσίας είναι: Έλεγχος δικαιώματος έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | Πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στην Πλατεία Καπνεργάτη

image_print

Με μαζική συμμετοχή συνταξιούχων από την Καβάλα και την ευρύτερη περιοχή πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Ιουνίου στην Πλατεία Καπνεργάτη η πανσυνταξιουχική συγκέντρωση που διοργάνωσαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων του συνταξιουχικού κινήματος.

Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση του εισοδήματός τους και διεκδίκησαν ουσιαστικά μέτρα στήριξης, θέτοντας στο επίκεντρο των αιτημάτων τους την αποκατάσταση των απωλειών στις συντάξεις, την επιστροφή των αναδρομικών, την επαναφορά των δώρων και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους συνταξιούχους.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, εκπρόσωποι των συνταξιουχικών οργανώσεων υπογράμμισαν ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί μέχρι την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, καταγγέλλοντας τις πολιτικές που, όπως ανέφεραν, έχουν οδηγήσει σε σημαντική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων τα τελευταία χρόνια.

Στις τοποθετήσεις τους τόνισαν ότι απορρίπτουν τη λογική των έκτακτων επιδομάτων και ζητούν μόνιμες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, επισημαίνοντας ότι οι συντάξεις δεν επαρκούν πλέον για την κάλυψη των βασικών αναγκών πολλών νοικοκυριών. Παράλληλα, άσκησαν κριτική στις κυβερνητικές πολιτικές των τελευταίων ετών, υποστηρίζοντας ότι οι συνεχείς περικοπές και η ακρίβεια έχουν επιβαρύνει ιδιαίτερα τους απόμαχους της εργασίας.

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επανέλαβαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις αγωνιστικές τους παρεμβάσεις και το επόμενο διάστημα, διεκδικώντας δίκαιες και μόνιμες λύσεις για τα προβλήματα των συνταξιούχων και καλώντας την Πολιτεία να ανταποκριθεί στα αιτήματά τους.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε σε αγωνιστικό κλίμα, με τους συμμετέχοντες να δηλώνουν ότι θα παραμείνουν ενεργοί στις διεκδικήσεις τους μέχρι να υπάρξουν ουσιαστικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

12ο Συνέδριο Gaia Επιχειρείν: Η νέα γενιά της γεωργίας στο προσκήνιο

image_print

Η Ξάνθη βρέθηκε στο επίκεντρο του αγροτικού διαλόγου της χώρας, φιλοξενώντας το 12ο Συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας. Με κεντρικό θέμα την ανανέωση των γενεών και την καινοτομία, το συνέδριο ανέδειξε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο πρωτογενής τομέας: πώς η γεωργία θα γίνει ξανά ελκυστική για τους νέους ανθρώπους και πώς θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ελληνικής υπαίθρου τα επόμενα χρόνια.

Σε μια περίοδο κατά την οποία η ευρωπαϊκή και η ελληνική γεωργία καλούνται να προσαρμοστούν σε κλιματικές αλλαγές, δημογραφικές μεταβολές, αυξημένο κόστος παραγωγής και τεχνολογικές εξελίξεις, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η είσοδος νέων ανθρώπων στον αγροτικό τομέα αποτελεί προϋπόθεση για το μέλλον της παραγωγής. Η ανανέωση των γενεών δεν αφορά μόνο την ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, αλλά και την εισαγωγή νέων ιδεών, δεξιοτήτων και σύγχρονων πρακτικών που μπορούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο διευθύνων σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Αναστάσιος Τρυπιτσίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η καινοτομία και η ανανέωση των γενεών αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι συνεταιρισμοί, οι νέες τεχνολογίες και η σύγχρονη Κοινή Αγροτική Πολιτική στη δημιουργία ενός πιο ανθεκτικού και παραγωγικού αγροτικού μοντέλου.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν επίσης τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι αγρότες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η γραφειοκρατία εξακολουθεί να αποτελεί το σημαντικότερο εμπόδιο για την είσοδο και την παραμονή των νέων στη γεωργία, ενώ ακολουθούν η δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, οι ελλείψεις σε βασικές υποδομές και η περιορισμένη πρόσβαση σε συμβουλευτική υποστήριξη. Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν ότι, παρά τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, απαιτούνται ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για να καταστεί το αγροτικό επάγγελμα πιο ελκυστικό και βιώσιμο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι παρεμβάσεις εκπροσώπων ευρωπαϊκών οργανώσεων και θεσμών. Ο αντιπρόεδρος της ομάδας εργασίας Έρευνας και Καινοτομίας των Copa-Cogeca, Radu Mihailov, τόνισε τη σημασία της μεταφοράς γνώσης προς τους νέους παραγωγούς και τον καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι συνεταιρισμοί ως σύνδεσμος μεταξύ έρευνας, ακαδημαϊκής κοινότητας και παραγωγής. Το μήνυμα που κυριάρχησε ήταν ότι η καινοτομία πρέπει να φτάσει στον αγρό και να μετατραπεί σε πρακτικό εργαλείο για τον παραγωγό.

Σημαντική ήταν και η παρουσία εκπροσώπων της ευρωπαϊκής αγροτικής κοινότητας. Ο αντιπρόεδρος της CEJA Young Farmers, Matteo Pagliarani, επεσήμανε ότι όταν οι νέοι άνθρωποι λαμβάνουν την κατάλληλη στήριξη μπορούν να δημιουργήσουν και να επενδύσουν στην ύπαιθρο, ενώ ο ευρωβουλευτής Herbert Dorfmann αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και στις προσπάθειες για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των παραγωγών.

Από την πλευρά των τοπικών παραγωγικών φορέων, ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η τοποθέτηση του προέδρου του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Ξάνθης, Αμέτ Σινάν, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαρκή μείωση των ενεργών παραγωγών και στην ανάγκη να δημιουργηθούν συνθήκες που θα κρατήσουν ζωντανά τα χωριά και την παραγωγή στην ύπαιθρο. Παρόμοιο μήνυμα εξέπεμψε και ο γενικός διευθυντής της ΣΕΚΕ, Αλέξανδρος Κοντός, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της περιφέρειας και η στήριξη των νέων αποτελούν κλειδί για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας.

Το 12ο Συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ολοκληρώθηκε με το κοινό συμπέρασμα ότι η επόμενη ημέρα της γεωργίας θα κριθεί από την ικανότητα του τομέα να προσελκύσει νέους ανθρώπους, να αξιοποιήσει την τεχνολογία και να μετατρέψει την καινοτομία σε εργαλείο καθημερινής παραγωγής. Η ελληνική γεωργία βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή και η επένδυση στη νέα γενιά φαίνεται να αποτελεί τη σημαντικότερη προϋπόθεση για ένα βιώσιμο, ανταγωνιστικό και ανθεκτικό αγροτικό μέλλον.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχολεία: 500 Media Labs για ψηφιακό γραμματισμό μαθητών

image_print

Τη δημιουργία του πρώτου ολοκληρωμένου εθνικού δικτύου Media Literacy και μαθητικής δημιουργίας στην Ελλάδα προβλέπει απόφαση της υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφίας Ζαχαράκη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη δημιουργία 500 σύγχρονων Media Labs σε δημόσια σχολεία σε όλη τη χώρα, με στόχο την ενίσχυση του ψηφιακού γραμματισμού, της δημιουργικής έκφρασης και της κριτικής σκέψης των μαθητών.

Η πρωτοβουλία φιλοδοξεί να βοηθήσει τους μαθητές να αξιοποιούν την τεχνολογία με υπευθυνότητα, δημιουργικότητα και κριτήριο, μέσα σε ένα ασφαλές και οργανωμένο εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Τα Media Labs θα είναι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι παραγωγής περιεχομένου, εξοπλισμένοι με σύγχρονα εργαλεία ήχου, εικόνας, βίντεο και ψηφιακής δημιουργίας.

Παράλληλα, περισσότεροι από 1.000 εκπαιδευτικοί θα επιμορφωθούν σε θεματικές όπως media literacy, παραγωγή podcast και video podcast, ψηφιακή αφήγηση, fact-checking, αξιολόγηση πηγών και υπεύθυνη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης.

Οι μαθητές θα εκπαιδεύονται στη δημιουργία podcast, videocasts, μαθητικών ρεπορτάζ, ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, blogs, newsletters, φωτογραφικών projects, infographics και κοινωνικών ή πολιτιστικών καμπανιών.

Κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμα θα έχει η Εθνική Ψηφιακή Πλατφόρμα Μαθητικής Δημιουργίας, μέσω της οποίας τα σχολεία θα μπορούν να συνεργάζονται, να δημοσιεύουν έργα, να συμμετέχουν σε κοινά projects και να δημιουργούν ψηφιακά portfolios.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης πανελλήνιους διαγωνισμούς μαθητικού περιεχομένου, φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, διαγωνισμούς podcast, θεματικές καμπάνιες, δράσεις τοπικής ιστορίας και πολιτισμού, καθώς και συνεργασίες μεταξύ σχολείων από διαφορετικές περιοχές.

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η συμμετοχή περισσότερων από 120.000 μαθητών κάθε χρόνο και η παραγωγή τουλάχιστον 3.000 μαθητικών έργων ετησίως.

Το πρόγραμμα «Media Literacy στην Πράξη: 500 Media Labs στα Δημόσια Σχολεία» έχει συνολικό προϋπολογισμό 18.619.588 ευρώ και θα υλοποιηθεί σε χρονικό ορίζοντα τριών ετών, στο πλαίσιο του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης 2026-2030.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en