Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Εαρινές αλλεργίες και αλλεργική ρινίτιδα

Η αλλεργία θα πρέπει να θεωρείται γενετικό νόσημα. Πολλοί παράγοντες, γενετικοί και περιβαλλοντικοί, επιδρούν και τροποποιούν την έκφραση των γονιδίων της αλλεργίας.

Έτσι πέρα από τη γενετική προδιάθεση απαιτείται και η ευαισθητοποίηση του ατόμου σε ένα ή περισσότερα αλλεργιογόνα, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μήνες έως χρόνια, εξηγεί ο κύριος ΑΒΟΥΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ-ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ. Η άνοιξη είναι συνυφασμένη με την εμφάνιση πολλών αλλεργιών με συχνότερη από αυτές την αλλεργική ρινίτιδα.

Ανοιξιάτικη αλλεργία μπορεί επίσης να εκδηλωθεί ως :

  • Αλλεργική επιπεφυκίτιδα: Δακρύρροια, ερυθρότητα, κνησμός και καύσος στα μάτια. Συνυπάρχει στο ένα τρίτο των ατόμων που υποφέρουν από αλλεργική ρινίτιδα.
  • Αλλεργικό άσθμα: παροξυσμική δύσπνοια, βήχας και συριγμός κατά κρίσεις. Κατά την έναρξη της κρίσης υπάρχει ξηρός βήχας και συσφιγκτικό άλγος στο στήθος ενώ η λήξη του ασθματικού παροξυσμού σηματοδοτείται με βλεννώδη απόχρεμψη και υποχώρηση του βρογχόσπασμου. Συχνά σχετίζεται με ατομικό και οικογενειακό ιστορικό αλλεργικών νοσημάτων και εποχιακή κατανομή.
  • Αλλεργική κνίδωση και αγγειοίδημα: δερματικές κνησμώδεις αλλεργικές καταστάσεις με πομφούς ή τοπικό οίδημα, που σπανιότερα μπορεί να προσβάλλει και το βλεννογόνο του ανώτερου αναπνευστικού ή του γαστρεντερικού. Η εποχική εμφάνιση τους που οφείλεται σε εποχιακά αλλεργιογόνα όπως η γύρη είναι σχετικώς σπάνια. Συχνότερα οφείλονται σε τρόφιμα και φάρμακα.
  • Αναφυλαξία: δερματικά εξανθήματα, αναπνευστική δυσχέρεια, οίδημα λάρυγγα, βρογχόσπασμος και ενίοτε αγγειακή κατάρρευση που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ενοχοποιητικοί παράγοντες άνοιξης αποτελούν εκχυλίσματα γύρης, τριχώματα ζώων,ακάρεα, τροφές (πχ θαλασινά), δηλητήρια από υμενόπτερα (μέλισσες, σφήκες)

ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ & ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Η επίπτωση της παγκοσμίως κυμαίνεται από 7 – 16% και αυξάνεται συνεχώς κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι ~10%. Παρότι θεωρείται νόσος που δεν απειλεί άμεσα τη ζωή του ασθενούς, οι επιπτώσεις της στην ποιότητα ζωής του, στη φυσική και ψυχολογική ευεξία, στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή του είναι τεράστιες. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πιστεύεται ότι πάσχει το 23% του πληθυσμού, ωστόσο μόνο 1 στους 2 ασθενείς διαγιγνώσκεται και μόνο 1 στους 4 ασθενείς λαμβάνει σωστή θεραπεία.

Η αλλεργική ρινίτιδα πρωτοεκδηλώνεται συχνότερα κατά το τέλος της παιδικής ηλικίας, σε πολλές όμως περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της εφηβείας ή και αργότερα. Το 80% των ασθενών έχουν οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας. Παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση αλλεργικής ρινίτιδας είναι το ανδρικό φύλο (διπλάσια συχνότητα), η κατανάλωση αντιβιοτικών κατά την παιδική ηλικία και η έκθεση του παιδιού στο τσιγάρο κατά το πρώτο χρόνο   της ζωής του.

Η νόσος είναι δυνατόν να εκδηλώνεται εποχιακά ή καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους με εποχιακές όμως εξάρσεις, ενώ εκδηλώνεται κυρίως σε αστικά και βιομηχανικά κέντρα, παρά σε αγροτικές περιοχές. Υπεύθυνα για την εμφάνιση της είναι κυρίως διάφορα εισπνεόμενα αλλεργιογόνα τα οποία προέρχονται από γύρεις, σπόρια μυκήτων, ακάρεα οικιακής σκόνης, επιθήλια και τριχώματα κατοικίδιων ζώων. Στη χώρα μας τα περισσότερα αλλεργιογόνα γύρεων προέρχονται από την ελιά, το φυτό περδικάκι, τη μαργαρίτα και τα αγρωστώδη. Οι γύρεις των δένδρων εμφανίζονται την άνοιξη (περίοδος ανθοφορίας τους) από το Φεβρουάριο ως το Μάιο, τα αγρωστώδη από το Μάιο ως το τον Ιούλιο, τα ζιζάνια από τον Ιούλιο ως το Σεπτέμβριο και οι μύκητες από τον Ιούλιο ως τον Νοέμβριο.  

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Τυπικά συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας είναι: ρινική συμφόρηση (μπούκωμα), υδαρές ρινικό έκκριμα (καταρροή), ρινικός κνησμός, επίμονα παροξυσμικά φτερνίσματα, κνησμός της υπερώας και του φάρυγγα αλλά και των αυτιών.

Η οπισθορρινική έκκριση προκαλεί συχνά επίμονο ξηρό βήχα, βράγχος φωνής και ερεθισμό του κατώτερου αναπνευστικού. Συμπτώματα άσθματος εκδηλώνουν το 50% των ασθενών.

Η επίμονη ρινική συμφόρηση έχει ως συνέπεια: χρόνια στοματική αναπνοή, ξηρότητα βλεννογόνων στόματος και φάρυγγα, διαταραχές ύπνου, ροχαλητό και υπνική άπνοια, ανοσμία και διαταραχές γεύσης, κεφαλαλγία, άλγος στην περιοχή των παραρρινίων κόλπων, δυσλειτουργία ευσταχιανής σάλπιγγας και παραρρινοκολπίτιδα. Η χρόνια αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να προκαλέσει έντονη υπερτροφία του ρινικού βλεννογόνου και εμφάνιση ρινικών πολυπόδων.

Από την κλινική εξέταση ανευρίσκονται οιδηματώδεις, υγρές, ωχρές ή ωχροϊώδεις ρινικές κόγχες, καλυπτόμενες από στίλβον, διαυγές, ορώδες έκκριμα. Χαρακτηριστικά κλινικά ευρήματα είναι διάφορα «σημεία» αλλεργίας όπως οι «αλλεργικοί κύκλοι» («σακούλες» κάτω από τα μάτια), ο «αλλεργικός χαιρετισμός» (σκούπισμα της μύτης με την παλάμη σπρώχνοντας την άκρη της προς τα πάνω προκαλώντας την ανάπτυξη μιας εγκάρσιας δερματικής πτυχής στη ράχη της) η «αλλεργική πτυχή », το «αλλεργικό ή αδενοειδές προσωπείο», οι ανωμαλίες της στοματικής κοιλότητας (εφίππευση των τομέων δοντιών της άνω γνάθου, στένωση του θόλου της σκληρής υπερώας), η γεωγραφική γλώσσα και οι μεγάλες μαλακές βλεφαρίδες.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η πλέον πρακτική και αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση στηρίζεται στην αποφυγή των αλλεργιογόνων. Οι σύγχρονες συνθήκες κατοικίας και διαβίωσης σε συνδυασμό με το αερομεταφερόμενο των γύρεων σε μεγάλες αποστάσεις καθιστούν την αποφυγή των υπεύθυνων αλλεργιογόνων μία ιδιαίτερα πολύπλοκη και δυσχερή υπόθεση.

Η φαρμακευτική θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια.

  • Η εισαγωγή των νεότερων αντιισταμινικών με την ελάχιστη ή και καθόλου κατασταλτική δράση έχει βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση της νόσου.
  • Τα ρινικά κορτικοστεροειδή αποτελούν φάρμακα πρώτης επιλογής στην αντιμετώπιση της μέτριας προς σοβαρής αλλεργικής ρινίτιδας, υπό την προϋπόθεση της τακτικής και παρατεταμένης χρήσης τους.
  • Σε σοβαρές και ανθεκτικές σε θεραπεία περιπτώσεις, μπορούν να χρησιμοποιηθούν συστηματικά κορτικοστεροειδή, είτε σαν χάπια από το στόμα, είτε ενδομυϊκά υπό μορφή βραδείας αποδέσμευσης.
  • Συστηματικά αποσυμφορητικά μπορούν να συνδυαστούν, με προσοχή, με τα αντιισταμινικά, σε αντίθεση με τα τοπικά αποσυμφορητικά που δεν έχουν θέση λόγω του κινδύνου πρόκλησης φαρμακευτικής ρινίτιδας.
  • Συμπληρωματικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν : ρινικοί σταθεροποιητές μαστοκυττάρων (χρωμογλυκικό νάτριο), ανταγωνιστές λευκοτριενών (μοντελουκάστη), ρινικά αντιισταμινικά και ρινικοί αντιχολινεργικοί παράγοντες (ιπρατρόπιο).

Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι πρέπει να αποφευχθεί η χρήση των διαφημιζόμενων από την τηλεόραση «αθώων» σπρέι χωρίς τη συμβουλή του ΩΡΛ που θα κάνει τη διάγνωση και θα συστήσει τη κατάλληλη θεραπεία. ΚΑΝΟΝΑΣ είναι ότι κάθε φαρμακευτική αγωγή πρέπει να εξατομικεύεται και υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ο θεράπων ιατρός.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση με σκοπό την αποκατάσταση της ρινικής αναπνοής και τον καλύτερο αερισμό και παροχέτευση των παραρρινίων κόλπων. Η ύπαρξη σκολίωσης ρινικού διαφράγματος, υπερτροφίας κάτω ρινικών κογχών, ρινικών πολυπόδων είναι παράγοντες οι οποίοι επιδεινώνουν τη ρινική αναπνοή και πρέπει να διορθώνονται για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της μύτης.

Χρήσιμες μπορούν να φανούν εναλλακτικές και συμπληρωματικές θεραπευτικές μέθοδοι, όπως η ομοιοπαθητική και ο βελονισμός.

Η ανοσοθεραπεία, τέλος, ενδείκνυται σε μέτριας προς σοβαρής βαρύτητας περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται στις υπόλοιπες θεραπείες. Στοχεύει στο μακροπρόθεσμο έλεγχο των αλλεργικών συμπτωμάτων – απευαισθητοποίηση, βασιζόμενη στην υποδόρια ή υπογλώσσια χορήγηση διαλυμάτων των υπεύθυνων αλλεργιογόνων, σε αυξανόμενες εβδομαδιαίες δόσεις, για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα (3-5 χρόνια ή και περισσότερο).

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ: η τροποποίηση του περιβάλλοντος του ασθενούς με σκοπό την ελάττωση του αλλεργικού φορτίου.

  • Καθημερινός καλός αερισμός και καθαρισμός του οικιακού περιβάλλοντος
  • Απομάκρυνση τυχόν υπεύθυνων φυτών ή/και κατοικίδιων ζώων
  • Αποφυγή κυκλοφορίας σε εξωτερικό χώρο νωρίς το απόγευμα (υψηλότερο σημείο επιπέδων γύρης)
  • τακτική συντήρηση και αλλαγή φίλτρου κλιματιστικών
  • χρήση ακαρεοκτόνων
  • χρήση συνθετικών χαλιών
  • αποφυγή υγρασίας στους εσωτερικούς χώρους
  • καθημερινό λούσιμο μαλλιών, τόσο του ασθενούς όσο και του/της συντρόφου, πριν από τον ύπνο
  • αποφυγή απότομης μεταβολής θερμοκρασίας και υγρασίας
  • αποφυγή έντονων οσμών (απορρυπαντικά, μπογιές, αποσμητικά, κολώνιες)
  • η ψυχοσυναισθηματική φόρτιση μπορεί να προκαλέσει εκλυτικό παράγοντα

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Εφαρμογή στη Σύγχρονη Ορθοπαιδική | Ενημερωτική εκδήλωση για το πλάσμα

Το Κέντρο Υγείας Καβάλας, σε συνεργασία με την 4η Υγειονομική Περιφέρεια, τον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας και τον Δήμο Καβάλας διοργανώνει την Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 στις 19:30 στην αίθουσα της Μεγάλής Λέσχης Καβάλας μια ενδιαφέρουσα, πρωτότυπη ενημερωτική εκδήλωση, με θέμα: <<Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP) Η εφαρμογή στη Σύγχρονη Ορθοπαιδική>>, επίσης θα παρουσιαστεί το Ιατρείο Αναγεννητικής Ιατρικής Μυοσκελετικών  Παθήσεων του Κέντρου Υγείας Καβάλας. Οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης θα είναι ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Καβάλας και ο Σύλλογος Φίλων Κλασσικού Αθλητισμού Καβάλας. 

Η θεραπεία με PRP είναι μια σύγχρονη, βιολογική μορφή θεραπείας μυοσκελετικών παθήσεων, η οποία συνίσταται στην έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια στην πάσχουσα περιοχή. Ενισχύει σημαντικά τη διαδικασία επούλωσης των τραυματισμένων ιστών (τενόντων, χόνδρων, οστών και μυών), με φυσικό τρόπο και χωρίς να εμπεριέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο. Η θεραπεία με PRP χρησιμοποιείται με πολύ καλά αποτελέσματα σε αρκετές μυοσκελετικές παθήσεις.

Επίσης θα παρουσιαστεί το Ιατρείο Αναγεννητικής Ιατρικής Μυοσκελετικών  Παθήσεων του Κέντρου Υγείας Καβάλας. Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή σε όλους.

Ο ομιλητής θα είναι ο Ορθοπαιδικός-Χειρουργός, Επιμελητής Κέντρου Υγείας Καβάλας, αρμοδιότητας 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Μαυρόπουλος Ροδίων.

 

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Πώς σε 11 χρόνια χάθηκαν 23.000 μόνιμες θέσεις εργασίας στην Υγεία

Μπορεί το υπουργείο Υγείας να «διαφημίζει» συχνά προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, όμως έχει χάσει περισσότερες από 23.000 μόνιμες θέσεις εργασίας μέσα σε 11 χρόνια, κάνοντας αρνητικό ρεκόρ.

Τη στιγμή που η Δημόσια Υγεία ψυχορραγεί και το αρμόδιο υπουργείο επιχειρεί με ανακοινώσεις για προσλήψεις υγειονομικών να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών, τα δεδομένα από τα στοιχεία του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου δείχνουν ξεκάθαρα πώς διαμορφώνεται η τραγική κατάσταση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας, η πλειονότητα των οποίων αποτελείται από υγειονομικούς, έχει μειωθεί κατά 25,03% μέσα σε 11 χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, το Δεκέμβριο του 2012 το υπουργείο Υγείας είχε 94.164 άτομα μόνιμο προσωπικό, ενώ τον Δεκέμβριο του 2023 μόλις 70.582, δηλαδή 23.582 λιγότερες μόνιμες θέσεις εργασίας.

Οι 14.631 (38,07%) μόνιμες θέσεις εργασίας χάθηκαν τα τρία πρώτα χρόνια των μνημονίων, κάτι που σημαίνει ότι υπήρχε αρκετός χρόνος από τότε για την οργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), όμως δεν υπήρξε καμία κυβερνητική κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Διευκρινίζεται ότι τα εν λόγω δεδομένα δεν αποτυπώνουν πλήρως την εικόνα της ζημιάς που έχει υποστεί το ΕΣΥ τα τελευταία 12 χρόνια και με την έναρξη των μνημονίων, αφού μείωση μόνιμου προσωπικού υπήρξε και πριν το 2012, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία.

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι υπάρχει λειτουργικό αδιέξοδο λόγω ελλείψεων προσωπικού. Συνεχώς τα κυβερνητικά στελέχη ξύνουν τον πάτο του βαρελιού και για να καλύψουν τα προβλήματα, αλλά απλώς προχωρούν σε υποχρεωτικές μετακινήσεις προσωπικού. Δηλαδή αδειάζουν τη μία μονάδα για να γεμίσει η άλλη. Έτσι όμως κλείνουν μία τρύπα και ανοίγουν μία άλλη», εξηγεί στο NEWS 24/7 ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΕΔΗΝ).

Με κουρασμένο και γηρασμένο προσωπικό το ΕΣΥ

Ως εκ τούτου, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) με το ελάχιστο προσωπικό, αντιμετωπίζει σήμερα μια σειρά από σοβαρά προβλήματα, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Ένα από τα πιο καίρια ζητήματα είναι η γήρανση του προσωπικού. Λόγω του χαμηλού αριθμού προσλήψεων τα τελευταία 12 χρόνια, μεγάλο μέρος του προσωπικού του ΕΣΥ βρίσκεται κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης, ενώ υπάρχουν ειδικότητες στις οποίες εργάζονται συνταξιούχοι που έχουν λάβει παράταση.

Το 2023, οι συνταξιοδοτήσεις υγειονομικών ανήλθαν σε 3.381, ενώ προσλήφθηκαν μόλις 1.063 εργαζόμενοι.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, με άμεσες συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και κέντρων υγείας.

«Έχουμε κύμα μαζικών αποχωρήσεων και όχι μόνο συνταξιούχους. Τα τελευταία τρία χρόνια χάσαμε 7.500 εργαζόμενους που δεν έχουν αναπληρωθεί. Οι προκηρύξεις που γίνονται, αν δεν βγουν άγονες, καθυστερούν 5 χρόνια λόγω του ΑΣΕΠ. Για να γίνει πιο κατανοητό, η προκήρυξη του 2024 για 6.500 υγειονομικούς, υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί το 2030. Οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια, οι χαμηλοί μισθοί που δεν είναι ανταγωνιστικοί με αυτούς του ιδιωτικού τομέα και των χωρών της ΕΕ, δημιουργούν αρνητικό κλίμα. Αν δεν αποφασίσει η κυβέρνηση να δώσουν άμεσα χρήματα στη δημόσια υγεία, δυστυχώς ο τελευταίος υγειονομικός σύντομα θα κλείσει την πόρτα. Με δημόσια δαπάνη στο 5,5% στην Υγεία, δεν μπορεί να εξασφαλιστούν οι ασθενείς. Δεν είναι τυχαίο ότι ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 7,5%», συμπληρώνει ο κ. Γιαννάκος.

Δεν είναι μόνο οι υγειονομικοί

Οι προσλήψεις για θέσεις που μένουν κενές στην Υγείας δεν αφορά μόνον τους γιατρούς και τους νοσηλευτές.

Μάλιστα, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη για εργαζομένους σε διοικητικές υπηρεσίες, τεχνικό προσωπικό κ.ά., καθώς οι προσλήψεις σε αυτούς τους κλάδους είναι ελάχιστες τα τελευταίες χρόνια.

Την ίδια στιγμή, πολλά νοσοκομεία έχουν αφήσει τις θέσεις εργαζομένων κενές και έχουν αναθέσει σε εργολαβικές εταιρείες υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης κ.λπ.

Τι ποσοστό μόνιμων εργαζομένων χάθηκε από άλλα υπουργεία

Η εικόνα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για τον τομέα της Υγείας γίνεται ξεκάθαρη με τη σύγκριση του ποσοστού χαμένων μόνιμων θέσεων εργασίας από άλλα υπουργεία.

Για παράδειγμα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον Δεκέμβριο του 2023 είχε 61,468 μόνιμους υπαλλήλους, ενώ τον Δεκέμβριο του 2012 είχε 64074, κάτι που σημαίνει μείωση 4.07%.

Παρόμοια είναι και η εικόνα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου τον Δεκέμβριο του 2023 εργάζονταν 87.418 μόνιμοι υπάλληλοι, ενώ τον Δεκέμβριο του 2012 εργάζονταν 92.784, κάτι που σημαίνει μείωση μόνιμου προσωπικού 5,78%.

news247

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δωρεάν Προληπτικές Εξετάσεις για το Μελάνωμα από τον Σύλλογο Εθελοντών κατά του Καρκίνου Ν. Καβάλας

Ο Σύλλογος Εθελοντών κατά του καρκίνου Ν. Καβάλας, θα πραγματοποιήσει 50 προληπτικές εξετάσεις για το μελάνωμα ΔΩΡΕΑΝ, στις ημερομηνίες από Τετάρτη 15/5 – Παρασκευή 24/5/2024.

 Το μελάνωμα είναι μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου του δέρματος.

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν μαζί τους το ΑΜΚΑ.

 Προηγούνται οι ανασφάλιστοι και οι οικονομικά ασθενείς συμπολίτες μας.

Τα γραφεία μας βρίσκονται Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 9 (πρώην ΠΙΚΠΑ).

Είμαστε ανοιχτά από Δευτέρα έως  Παρασκευή από τις 10 – 12πμ.

Τηλ. 2510 620 208

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en