Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Εκλογικό «θρίλερ» μεταξύ Μακρόν και Λεπέν | Άνοιξαν οι κάλπες, τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

image_print

Εκλογικός «πυρετός» στη Γαλλία, με… ντέρμπι ανάμεσα σε Μακρόν και Λεπέν.

Με τα εκλογικά κέντρα να έχουν στηθεί σε δήμους και σε σχολεία της Γαλλίας, τα γαλλικά ταχυδρομεία να βεβαιώνουν ότι έχουν στείλει τα φυλλάδια με τα προγράμματα των 13 υποψηφίων στους 48,7 εκατομμύρια Γάλλους ψηφοφόρους, πραγματοποιείται σήμερα στη χώρα ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών.

Ο υποψήφιος για την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται να προηγείται με ποσοστά άνω του 26%, ενώ η αντίπαλος του Μαρίν Λεπέν εμφανίζεται να κινείται περί το 23%.

Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ένα ρεύμα υπέρ της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου με αποτέλεσμα η διαφορά μεταξύ των δύο που πριν από λίγες εβδομάδες ήταν πάνω από 10% υπέρ του Μακρόν, να έχει κλείσει σημαντικά.

Ουσιαστικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει πάντως το ποσοστό της αποχής, ενδεχόμενη αύξηση της οποίας μπορεί να αποβεί εις βάρος τόσο της Λεπέν όσο και του Μελανσόν.

Της Λεπέν διότι την ψηφίζουν σε μεγάλο βαθμό εργάτες και υπάλληλοι, κοινωνικές κατηγορίες με αυξημένες ροπές προς την αποχή. Του Μελανσόν διότι τον ψηφίζουν σε μεγάλο βαθμό οι κάτω των 30 ετών που εμφανίζουν τις ίδιες ροπές.

Πολιτικοί αναλυτές καταλογίζουν στον Εμανουέλ Μακρόν «νωθρότητα» ως προς τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιεί την προεκλογική του εκστρατεία, ενώ η Μαρίν Λεπέν έχει οργώσει τη Γαλλία.

Ο Μακρόν παραδέχεται ότι δεν ήταν ενεργός στην προεκλογική περίοδο λόγω πολέμου

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει παραδεχτεί ότι λόγω της Ουκρανίας δεν ενεπλάκη πολύ ενεργά στην προεκλογική περίοδο. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες ανέβασε τους τόνους έναντι της Λεπέν κατηγορώντας την ότι προβάλλει ακροδεξιές και ξενοφοβικές θέσεις καθώς και για τις σχέσεις της με την Ρωσία του Πούτιν.

Από την άλλη, η Μαρίν Λεπέν εμφανώς καλλιεργεί μία πιο συναινετική εικόνα, αποφεύγοντας τις ακροδεξιές κορώνες του παρελθόντος και κατηγορώντας τον Εμανουέλ Μακρόν για αποτυχία στα εσωτερικά ζητήματα.

Η προεκλογική εκστρατεία όλων των κομμάτων επικεντρώθηκε πάντως σε ζητήματα όπως η μείωση της αγοραστικής ικανότητας, το συνταξιοδοτικό και η διαχείριση του κράτους.

Ο Μακρόν καταλογίζει στους εκλογικούς τους αντιπάλους «φιλορωσικές θέσεις»
Το ουκρανικό εκ των πραγμάτων ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στην προεκλογική περίοδο με τον Μακρόν να καταλογίζει στην Λεπέν, τον Ζεμούρ και τον Μελανσόν φιλορωσικές θέσεις.

Τα θέματα τα οποία απουσιάζουν εντελώς από τον γαλλικό προεκλογικό διάλογο είναι το μεγάλο δημόσιο χρέος σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά ζητήματα και η υπερθέρμανση του πλανήτη σε ό,τι αφορά τα διεθνή.

Ως προς τους άλλους υποψηφίους δυναμική εμφανίζει και ο Ζαν Λικ Μελανσόν που τοποθετείται στον χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Ωστόσο καμιά δημοσκόπηση δεν τον εμφανίζει να ξεπερνά το 20%. Για την τέταρτη και πέμπτη θέση αγωνίζονται η εκπρόσωπος της γαλλικής κεντροδεξιάς Βαλερί Πεκρές και ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ ο οποίος κατηγορήθηκε το βράδυ της Παρασκευής ότι εμφάνισε χαλκευμένες δημοσκοπήσεις.

Περί στο 5% εμφανίζεται να κινείται ο υποψήφιος των Οικολόγων Γιανίκ Ζαντό ενώ ανάμεσα στο 2% και το 3% εμφανίζονται να κινούνται οι Φαμπιέν Ρουσέλ και Αν Ινταλγκό, υποψήφιοι των άλλοτε κραταιών κομμάτων της γαλλικής αριστεράς, δηλαδή του Κομμουνιστικού και του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Στις 21:00 ώρα Ελλάδας κλείνουν οι κάλπες

Από τα μεσάνυκτα της Παρασκευής και έως το κλείσιμο της κάλπης στις 21.00 ώρα Ελλάδας υπάρχει η λεγόμενη «σιγή ασυρμάτου», δηλαδή απαγορεύεται οποιαδήποτε προεκλογική δραστηριότητα.

Στη Γαλλία επιτρέπεται η ψήφος με εξουσιοδότηση ενώ υπάρχουν και Γάλλοι που δεν θα τους επιτραπεί να ψηφίσουν. Πρόκειται για τους 4.500 Γάλλους που κατοικούν στην Σαγκάη της Κίνας όπου ως γνωστό υπάρχει πλέον απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού.

Στη Γαλλία πάντως οι ψηφοφόροι δεν είναι υποχρεωμένοι να φοράνε μάσκα, ενώ θα μπορούν να πάνε να ψηφίσουν και όσοι έχουν κορωνοϊό. Γι’ αυτό άλλωστε και οι αίθουσες θα αερίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως ανακοινώθηκε αρμοδίως.

Η ώρα της επιλογής

Συνολικά 48,7 εκατομμύρια Γάλλοι καλούνται σήμερα να επιλέξουν ανάμεσα σε 12 υποψηφίους στον πρώτο γύρο, έπειτα από μια παράξενη προεκλογική εκστρατεία, που σημαδεύτηκε αρχικά από την πανδημία της COVID-19 και στη συνέχεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος επισκίασε εν μέρει τη δημόσια συζήτηση.

Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδος) στην μητροπολιτική Γαλλία, ενώ λόγω της διαφοράς της ώρας σε ορισμένα γαλλικά υπερπόντια διαμερίσματα έχουν ανοίξει ήδη από χθες Σάββατο. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένεται να γίνουν γνωστές στις 21:00 (ώρα Ελλάδος), μετά το κλείσιμο των τελευταίων εκλογικών τμημάτων.

Φόβοι για ρεκόρ αποχής

Η αποχή θα είναι κρίσιμο στοιχείο αυτών των εκλογών. Πολλοί πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η αποχή-ρεκόρ της 21ης Απριλίου του 2002 (28,4%), που ήταν το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ σε πρώτο γύρο προεδρικών εκλογών, μπορεί να καταρριφθεί, ή να ξεπεράσει αυτό του 2017 (22,2%), το οποίο ήταν επίσης υψηλό.

Μπροστά στο ενδεχόμενο νίκης της ακροδεξιάς, μερικοί υποψήφιοι έχουν ήδη ανακοινώσει τη θέση που θα υιοθετήσουν σήμερα το βράδυ: Ο Ρουσέλ θα υψώσει τοίχο απέναντι στην Λεπέν, η Πεκρές δεν θα δώσει κατεύθυνση, αλλά θα πει ποιον θα ψηφίσει στον δεύτερο γύρο.

Συνειδητοποιώντας τον κίνδυνο, ο Μακρόν, ο οποίος αναγνωρίζει πως εισήλθε αργά στην προεκλογική εκστρατεία, καλεί συνεχώς από τις αρχές Απριλίου σε «κινητοποίηση» κατά της «αποδαιμονοποιημένης» ακροδεξιάς, ενώ την Παρασκευή σημείωσε ότι διακατέχεται περισσότερο από «πνεύμα κατάκτησης παρά από πνεύμα ήττας».

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Εκτόξευση στις εξαγωγές όπλων

image_print

Η Τουρκία έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε έναν από τους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους παίκτες της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας, μετατρέποντας την παραγωγή και εξαγωγή οπλικών συστημάτων σε βασικό εργαλείο οικονομικής και γεωπολιτικής ισχύος.

Οι εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού, που το 2002 ανέρχονταν μόλις σε 248 εκατ. δολάρια, ξεπέρασαν το 1 δισ. δολάρια το 2011 και έφτασαν τα 7,15 δισ. δολάρια το 2024. Το 2025 εκτινάχθηκαν στα 8,5 δισ. δολάρια, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή άνοδο του κλάδου.

Την ίδια στιγμή, τα αμυντικά προγράμματα που υλοποιεί η Τουρκία έχουν αυξηθεί θεαματικά, από 62 το 2002 σε περισσότερα από 1.300 σήμερα. Παράλληλα, η χώρα κατάφερε να μειώσει την εξάρτησή της από ξένα οπλικά συστήματα από περίπου 80% σε κάτω από 20%.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την πορεία έχουν εταιρείες όπως η Baykar, η ASELSAN, η TAI, η Roketsan και η MKE, οι οποίες συγκαταλέγονται πλέον στις μεγαλύτερες αμυντικές επιχειρήσεις διεθνώς. Τα συνολικά τους έσοδα έφτασαν τα 10,1 δισ. δολάρια το 2024, καταγράφοντας νέα αύξηση.

Η Baykar αποτελεί την πιο χαρακτηριστική περίπτωση επιτυχίας. Τα drones Bayraktar TB2 έγιναν γνωστά από τη χρήση τους σε πολεμικά μέτωπα όπως η Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν και η Βόρεια Αφρική, ενώ η χαμηλότερη τιμή τους σε σχέση με αντίστοιχα δυτικά συστήματα τα καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικά για πολλές χώρες.

Το 2025 καταγράφηκαν νέα ορόσημα για την τουρκική αμυντική βιομηχανία. Το Bayraktar TB3 μπήκε σε επιχειρησιακή υπηρεσία, τα πρώτα άρματα μάχης Altay παραδόθηκαν στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ ξεκίνησε η σειριακή παραγωγή τους. Παράλληλα, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την Ινδονησία για 48 μαχητικά Kaan πέμπτης γενιάς.

Η εξαγωγική επιτυχία συνεχίστηκε και στην Ευρώπη, με την ASELSAN να υπογράφει συμφωνία με την Πολωνία για συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και την TAI να εξασφαλίζει σύμβαση με την Ισπανία για εκπαιδευτικά και ελαφρά μαχητικά Hürjet.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προσωπικά συνδέσει την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας με την προώθηση της αμυντικής της βιομηχανίας, προβάλλοντας τα τουρκικά οπλικά συστήματα στις διεθνείς επαφές του και ενισχύοντας την εικόνα της χώρας ως ανερχόμενης στρατιωτικής και τεχνολογικής δύναμης.

Για την Ελλάδα, η άνοδος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία. Η Τουρκία δεν περιορίζεται πλέον στην κάλυψη των δικών της αναγκών, αλλά επιχειρεί να διαμορφώσει αυτόνομη αμυντική ισχύ, με δυνατότητες εξαγωγών, συμπαραγωγών και επιρροής σε Μέση Ανατολή, Αφρική και Ασία.

Η οικονομική διάσταση είναι επίσης κρίσιμη. Τα αμυντικά προϊόντα έχουν πολλαπλάσια εξαγωγική αξία σε σχέση με τα περισσότερα βιομηχανικά προϊόντα, ενώ οι επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη ξεπερνούν πλέον τα 25 δισ. δολάρια.

Παρά τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας, η αμυντική βιομηχανία παραμένει ένας από τους λίγους τομείς που προσφέρει σταθερά έσοδα σε ξένο συνάλλαγμα, τεχνολογική πρόοδο και γεωπολιτική επιρροή.

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Γιγαντιαίο Κύπελλο Μουντιάλ από Lego στη Νέα Υόρκη

image_print

Ένα γιγαντιαίο αντίγραφο του τροπαίου του Παγκοσμίου Κυπέλλου, κατασκευασμένο από περισσότερα από 1,36 εκατομμύρια τουβλάκια LEGO, αποκαλύφθηκε στη Νέα Υόρκη, εντυπωσιάζοντας κατοίκους και επισκέπτες.

Η κατασκευή, ύψους περίπου 8,5 μέτρων, στήθηκε στο Rockefeller Plaza με τη συμμετοχή του Βραζιλιάνου θρύλου του ποδοσφαίρου Καφού και του σχεδιαστή της LEGO, Κριστόφ Βιετί.

Για την ολοκλήρωσή της χρειάστηκαν πάνω από 7.000 ώρες εργασίας, ενώ αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων για το Μουντιάλ του 2026. Το εντυπωσιακό έκθεμα αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες φίλους του ποδοσφαίρου και της LEGO τις επόμενες ημέρες.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Νέες απειλές Τραμπ κατά του Ιράν

image_print

Νέο αυστηρό μήνυμα προς το Ιράν έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να αναλάβει ξανά στρατιωτική δράση εάν η Τεχεράνη δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της και δεν υπάρξει συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους από το Οβάλ Γραφείο, λίγο πριν αναχωρήσει για την Τουρκία, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη αποσπάσει παραχωρήσεις από την ιρανική πλευρά, οι οποίες, όπως είπε, πρέπει πλέον να εφαρμοστούν.

Ο Τραμπ ξεκαθάρισε ότι βασικός στόχος της Ουάσινγκτον παραμένει να μην αποκτήσει το Ιράν πυρηνικό όπλο. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αποκτήσουν τον έλεγχο του εμπλουτισμένου πυρηνικού υλικού, το οποίο χαρακτήρισε «πυρηνική σκόνη».

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε ότι δεν επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη, αν και άφησε αιχμές για τις αλλαγές που έχουν ήδη συντελεστεί στο εσωτερικό της ιρανικής ηγεσίας.

«Συμφωνία ή ολοκλήρωση της αποστολής»

Ο Τραμπ αναφέρθηκε και στον ναυτικό αποκλεισμό που είχαν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζοντας ότι για δύο μήνες δεν πέρασε κανένα πλοίο, πριν η Ουάσινγκτον χαλαρώσει τα μέτρα λόγω της πιθανότητας επίτευξης συμφωνίας.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι εάν δεν υπάρξει διπλωματική λύση, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να «τελειώσουν τη δουλειά», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η αμερικανική στρατιωτική ισχύς μπορεί να πλήξει κρίσιμες υποδομές του Ιράν, όπως γέφυρες, ενεργειακές εγκαταστάσεις και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Απάντηση από την Τεχεράνη

Στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, ξεκαθαρίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για τελική συμφωνία δεν μπορούν να ξεκινήσουν όσο συνεχίζονται οι απειλές από την Ουάσινγκτον.

Ο Ιρανός υπουργός κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να τηρήσουν το μνημόνιο κατανόησης που έχουν υπογράψει, επικαλούμενος το άρθρο 13 της συμφωνίας και ζητώντας από την αμερικανική πλευρά να σεβαστεί την υπογραφή της.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο ιρανικός λαός και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας δεν επηρεάζονται από απειλές, την ώρα που στο Ιράν συνεχίζονται οι τελετές πένθους για τον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en