Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αύξηση 8,6% στις διεθνείς τιμές αγροτικών προϊόντων τον Αύγουστο

Αύξηση 8,6% στις διεθνείς τιμές αγροτικών προϊόντων τον Αύγουστο
image_print

Άνοδο σημείωσαν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων συνολικά, με το βαμβάκι, το καλαμπόκι, τον χυμό πορτοκαλιού και τη σόγια να πρωταγωνιστούν, με τη ζήτηση να ενισχύεται, παρά την ενίσχυση του δολαρίου και των ανησυχιών για επιβράδυνση του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης, όπως επισημαίνει η Τράπεζα Πειραιώς στο 8ο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων για το 2022.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την τράπεζα, η συνέχιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο, ενδέχεται να συνεχίσουν να λειτουργούν υποστηρικτικά των τιμών τους, καθώς οι εκτιμήσεις του ΝΟΑΑ κάνουν λόγο για πιθανή συνέχιση του φαινομένου La-Ninia, το προσεχές διάστημα, ωστόσο με μειωμένες σχετικά πιθανότητες (60% από 86%).

Λαμβάνοντας υπόψη το παραπάνω, καθώς και τη συνέχιση του πολέμου, ο κλάδος των σιτηρών (σιτάρι, σόγια, καλαμπόκι) προβλέπεται να ευνοηθεί μεσοπρόθεσμα, ωστόσο μια κλιμάκωση στο εμπορικό ζήτημα ΗΠΑ-Κίνας πιθανά να πιέσει πτωτικά την τιμή της σόγιας. Για τη ζάχαρη, οι ανησυχίες για χαμηλές προμήθειες στη Βραζιλία, καθώς και ο περιορισμός των εισαγωγών-εξαγωγών δύναται να υποστηρίξουν θετικά την τιμή της.

Η περιορισμένη παραγωγή και τα χαμηλά αποθέματα χυμού πορτοκαλιού πιθανά να ευνοήσουν την τιμή του, παρά την μειωμένη ζήτηση, κάτι το οποίο αναμένεται και για το βαμβάκι, με τους επενδυτές να προσπαθούν να σταθμίσουν τις προοπτικές ζήτησης σε μια πιθανή παγκόσμια επιβράδυνση. Για το ρύζι, η χαμηλή παραγωγή και τα αποθέματα προβλέπεται να συνδράμουν θετικά στην τιμή του ταυτόχρονα με την ενισχυμένη κατανάλωση, ενώ για τα βοοειδή οι ενισχυμένες προμήθειες πιθανά να θέσουν σε πτωτική πίεση τις τιμές τους.

Σημαντική άνοδο κατέγραψε σε μηνιαίο επίπεδο ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων (+8,60%) σε σχέση με τον δείκτη των εμπορευμάτων (+1,34%). Καταλύτης της παραπάνω κίνησης πιθανά να αποτέλεσε η ενίσχυση της ζήτησης, προεξάρχοντος της Κίνας, καθώς τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία (εισαγωγές, εξαγωγές) έδειξαν μια συγκρατημένη βελτίωση, ταυτόχρονα με τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας απέναντι στον κορονοιό.

Αν και συνολικά τα εμπορεύματα παραμένουν ακριβά εξαιτίας της Fed και του ενισχυμένου δολαρίου, επιπλέον παράγοντες όπως οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και μια νέα ένταση στις Ρωσοουκρανικές σχέσεις, δύναται να εντείνουν τις θετικές τους αποδόσεις. Ανασταλτικοί παράγοντες πιθανά να αποτελέσουν οι προοπτικές για πιθανή μείωση του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης, καθώς και μια κλιμάκωση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Η εικόνα των αγορών

Κέρδη κατέγραψαν οι μετοχικές αγορές σε μηνιαίο επίπεδο (S&P500 +4,45%, MSCIEM +0,15%), καθώς η υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ, απομάκρυνε το ενδεχόμενο για επιθετικότερη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, με τα επιμέρους οικονομικά στοιχεία να παραμένουν αρκετά θετικά, ιδίως στην αγορά εργασίας.

Στην Ευρωζώνη, ο ιστορικά υψηλός πληθωρισμός που υποχρέωσε την ΕΚΤ να μπει σε τροχιά αύξησης επιτοκίων, οι ιδιαίτερα υψηλές ενεργειακές τιμές και η αβεβαιότητα για επαρκή διαθεσιμότητα φυσικού αερίου, άσκησαν επιπρόσθετη πίεση στην οικονομική δραστηριότητα η οποία αποτυπώθηκε στην εξέλιξη των πρόδρομων επιχειρηματικών δεικτών. Το δολάριο ενισχύθηκε σημαντικά και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,01% και του 2ετούς στο 3,31%, με τους επενδυτές να παραμένουν στην πιθανότητα ύφεσης.

Παράλληλα, το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάστηκε στις γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ-Ταιβάν, στον πόλεμο στην Ουκρανία, στα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου και στις εξελίξεις στην Μ. Βρετανία και στην Ιταλία.

Πηγή : newsbomb.gr
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Καταγγελία δύο Ελλήνων vloggers κατά της Ryanair: «Μας κατέβασαν από την πτήση και δεν δέχθηκαν το παράπονό μας»

Δύο ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης μετά το περιστατικό που καταγγέλλουν με πτήση της Ryanair.
image_print

Μια δυσάρεστη εμπειρία στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης καταγγέλλουν δύο Έλληνες ταξιδιωτικοί vloggers, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αποβιβάστηκαν από πτήση της Ryanair έπειτα από επεισόδιο που σημειώθηκε κατά την επιβίβαση.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, κατέγραφαν με το κινητό τους τηλέφωνο τον εαυτό τους τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη διαφωνία μεταξύ μιας επιβάτιδας και υπαλλήλου της αεροπορικής εταιρείας σχετικά με τις διαστάσεις χειραποσκευής.

«Μας είπαν ότι δεν θα πετάξουμε»

Όπως καταγγέλλει το ζευγάρι, υπάλληλος της Ryanair άρπαξε το κινητό τους τηλέφωνο και τους ενημέρωσε ότι, επειδή πραγματοποιούσαν βιντεοσκόπηση, δεν θα τους επιτρεπόταν να ταξιδέψουν με τη συγκεκριμένη πτήση.

Παρότι αρχικά επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος, όπως υποστηρίζουν, στη συνέχεια κλήθηκε η ασφάλεια του αεροδρομίου και τους ζητήθηκε να αποβιβαστούν. Παράλληλα, απομακρύνθηκαν και οι αποσκευές τους από το αεροσκάφος.

Καταγγέλλουν ότι δεν τους δόθηκε φόρμα παραπόνων

Οι δύο ταξιδιώτες αναφέρουν ακόμη ότι, μετά το περιστατικό, απευθύνθηκαν στο γκισέ της Ryanair ζητώντας να υποβάλουν επίσημο παράπονο.

Σύμφωνα με τους ίδιους, υπάλληλος της εταιρείας αρνήθηκε να τους δώσει τη σχετική φόρμα, υποστηρίζοντας ότι είχαν προσβάλει συνάδελφό του.

Ως αποτέλεσμα του περιστατικού, το ζευγάρι παρέμεινε στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης χωρίς να ταξιδέψει με την προγραμματισμένη πτήση.

 

Μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιοποιηθεί επίσημη τοποθέτηση της Ryanair σχετικά με τις συγκεκριμένες καταγγελίες.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για τον καύσωνα: Στους 43 βαθμούς η θερμοκρασία την Τετάρτη

Θερμόμετρο σε υψηλή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του κύματος καύσωνα στην Ελλάδα
image_print

Σε συνθήκες έντονου καύσωνα θα παραμείνει η χώρα την Τετάρτη 22 Ιουλίου, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να εκδίδει έκτακτο δελτίο καιρού και πορτοκαλί προειδοποίηση για πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Το θερμό κύμα αναμένεται να κορυφωθεί κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, με τις υψηλότερες τιμές να καταγράφονται στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και στην ανατολική Πελοπόννησο.

Πού θα φτάσει τους 43 βαθμούς ο υδράργυρος

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο, οι μέγιστες θερμοκρασίες της Τετάρτης προβλέπεται να φτάσουν:

  • Στη Θεσσαλία τους 41 με 42 βαθμούς και τοπικά τους 43 βαθμούς Κελσίου.
  • Στην ανατολική Στερεά τους 41 με 42 βαθμούς.
  • Στην Αττική τους 40 με 41 βαθμούς.
  • Στην ανατολική Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Η ΕΜΥ έχει γνωστοποιήσει ότι το έκτακτο δελτίο θα επικαιροποιηθεί το πρωί της Τετάρτης, με βάση τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα.

Σκόνη και ενίσχυση των ανέμων

Το ιδιαίτερα θερμό σκηνικό θα συνοδεύεται από μεταφορά αφρικανικής σκόνης, με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις να αναμένονται στα δυτικά και κεντρικά τμήματα, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη και στα νησιά του νοτίου Αιγαίου.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο και στο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 5 μποφόρ. Από το απόγευμα αναμένεται ενίσχυση των βόρειων και βορειοδυτικών ανέμων στις Κυκλάδες και στο βόρειο Αιγαίο.

Πιθανότητα καταιγίδων στη Μακεδονία και τη Θράκη

Παρά τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες αναμένεται να αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά.

Βροχές και καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν κυρίως στα ορεινά της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, καθώς και στη Θράκη. Σε ορισμένες περιοχές δεν αποκλείεται να σημειωθούν και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Στους 41,4 βαθμούς η υψηλότερη θερμοκρασία της Τρίτης

Η θερμοκρασία έφτασε την Τρίτη 21 Ιουλίου στους 41,4 βαθμούς Κελσίου στην Ωλένη Ηλείας, σύμφωνα με το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Συνολικά, 18 σταθμοί κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, ενώ σε 167 σταθμούς ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 37 βαθμούς.

Οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο κατά τις θερμότερες ώρες της ημέρας, να καταναλώνουν αρκετό νερό και να περιορίζουν τις έντονες σωματικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα όταν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Διευκρίνιση: Η αναφορά σε θερμοκρασία 52 βαθμών στο αρχικό κείμενο αποτελεί προφανές τυπογραφικό λάθος. Η πρόγνωση κάνει λόγο για 41 έως 42 βαθμούς στην ανατολική Στερεά και στην ανατολική Πελοπόννησο.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κύμα καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη: Σε συναγερμό Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία

Υψηλές θερμοκρασίες και συνθήκες καύσωνα σε ευρωπαϊκή πόλη
image_print

Ένα ακόμη ισχυρό κύμα καύσωνα πλήττει μεγάλο μέρος της Ευρώπης, με τις υψηλές θερμοκρασίες να επηρεάζουν εκατομμύρια πολίτες και τις αρχές σε αρκετές χώρες να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Η αίσθηση ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν πλέον τη «νέα κανονικότητα» ενισχύεται, καθώς οι διαδοχικοί καύσωνες γίνονται ολοένα και συχνότεροι τα τελευταία χρόνια

.

Η Γαλλία εξαντλημένη από τα συνεχή κύματα ζέστης

Η Γαλλία έχει ήδη βιώσει τρία διαδοχικά κύματα καύσωνα, με τις υψηλές θερμοκρασίες να δοκιμάζουν τις αντοχές των πολιτών και των υποδομών.

Οι παρατεταμένες περίοδοι έντονης ζέστης έχουν αυξήσει τις πιέσεις στα συστήματα υγείας και στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η διάρκεια και η ένταση των καυσώνων ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω.

Συναγερμός σε Ισπανία, Ιταλία και Μάλτα

Στην Ισπανία, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ο υδράργυρος ενδέχεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, αρκετές πόλεις της Ιταλίας, αλλά και η Μάλτα, βρίσκονται ήδη στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για καύσωνα, με τις αρχές να καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τις θερμότερες ώρες της ημέρας.

Υψηλές θερμοκρασίες και στην Ελλάδα

Σε τροχιά καύσωνα βρίσκεται και η Ελλάδα, όπου οι θερμοκρασίες έχουν ήδη φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Το Σάββατο καταγράφηκαν τιμές άνω των 38 και 39 βαθμών, ενώ οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι το κύμα ζέστης θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες, με κορύφωση την Τρίτη.

Η κλιματική κρίση αλλάζει τα ευρωπαϊκά καλοκαίρια

Οι επαναλαμβανόμενοι καύσωνες αναδεικνύουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, με τα καλοκαίρια στην Ευρώπη να χαρακτηρίζονται πλέον από μεγαλύτερη διάρκεια, υψηλότερες θερμοκρασίες και αυξημένους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, την αγροτική παραγωγή και τα φυσικά οικοσυστήματα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η προσαρμογή στις νέες κλιματικές συνθήκες αποτελεί πλέον βασική πρόκληση για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, καθώς τα ακραία θερμικά επεισόδια αναμένεται να γίνουν συχνότερα τα επόμενα χρόνια.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en