Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόβαση Κοζάκων στη Λήμνο

Της Κατερίνας Ροββά

Τον Μάρτιο του 1920 η Ευρώπη «βράζει». Η Οκτωβριανή Επανάσταση έχει συμπληρώσει περισσότερα από δύο χρόνια ζωής και οι φλόγες του εμφυλίου καίνε ακόμη στη Ρωσία. Η Αγγλία και η Γαλλία συμμετέχουν στα γεγονότα συνδράμοντας τους Κοζάκους, όταν μια ομάδα ξένων στρατιωτών φτάνει κυνηγημένη στις ακτές της Λήμνου. Είναι ηττημένοι πολεμιστές του αυτοκρατορικού ρωσικού στρατού που υπέστησαν συντριβή από τους μπολσεβίκους στην Κριμαία. Εχοντας διαπλεύσει εκατοντάδες ναυτικά μίλια, ταλαίπωροι και τρομαγμένοι, αφήνουν πίσω τους τα γεγονότα που άλλαξαν τη ροή της Ιστορίας.

Οι περίπου 5.000 Κοζάκοι που φτάνουν στη Λήμνο στρατοπεδεύουν σε μια ερημική παραλία, κοντά στο χωριό Πορταρού. Στα μάτια τους το νησί μοιάζει άγριο και τρομακτικό. Φοβούνται τη θάλασσα και δεν την πλησιάζουν, επειδή έχει – ανθρωποφάγα όπως πιστεύουν – χταπόδια. Μετά τους πρώτους Ρώσους που αποβιβάζονται εκεί, θα ακολουθήσουν κι άλλοι μαζί με τις οικογένειές τους. Και θα παραμείνουν ώς τον Δεκέμβριο του 1921. Στρατηγοί, αξιωματικοί, απλοί στρατιώτες, γυναίκες, ηλικιωμένοι, παιδιά, ιερείς, μοναχοί, γιατροί, ζωγράφοι, καλόγριες, μουσικοί, υπουργοί, έμποροι, καλλιτέχνες… Θα ζήσουν σε ένα υπαίθριο στρατόπεδο που διοικούν οι πρώην σύμμαχοί τους Αγγλογάλλοι και θα υποφέρουν. Οι κακές συνθήκες διαβίωσης και οι ασθένειες θα έχουν ως αποτέλεσμα περίπου 350 άτομα να αφήσουν εκεί την τελευταία τους πνοή.

Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ. Στη διάρκεια του αιώνα που ακολούθησε τα γεγονότα ξεχάστηκαν. Οι σύγχρονοι κάτοικοι της Λήμνου αγνοούσαν ακόμη και την ύπαρξη ρωσικού νεκροταφείου στον τόπο τους, μέχρι που πριν από λίγα χρόνια μια ομάδα νεαρών Ρώσων, αποφασισμένη να περπατήσει στα χνάρια της Ιστορίας, αναζήτησε τα μέρη όπου ετάφησαν οι πρόγονοί της. Και έφτασε στη Λήμνο. Τη μακρινή γη που φιλοξένησε τους ηττημένους στρατιώτες της αυτοκρατορίας από τους επαναστατημένους εργάτες.

Από τότε κάθε χρόνο, όπως και φέτος, αντιπροσωπεία περίπου 100 ρώσων πολιτών αποβιβάζεται στο νησί πραγματοποιώντας ένα ταξίδι – προσκύνημα στους τάφους των προγόνων της, ενώ για λίγες ημέρες λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις ενίσχυσης της ελληνορωσικής φιλίας. «Οι πεθαμένοι είναι πάντα ιεροί» λένε οι ντόπιοι. Και χωρίς να μπαίνουν στην ουσία των γεγονότων, αισθάνονται συγκίνηση για το ότι οι νεκροί του 1920 συνδέουν τους ζωντανούς του 2017.

«Η φετινή επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου και οι εκδηλώσεις θα κρατήσουν τέσσερις μέρες» λέει στα «ΝΕΑ» ο Βλαντίμιρ Ποτάποφ, υποπρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη. «Κατά τη διάρκειά τους θα γίνει κατάθεση στεφάνων στα μνημεία των ηρώων αγωνιστών για την απελευθέρωση της Ελλάδας που είναι στημένο στον Ρωμαίικο Γιαλό, στη Μύρινα, και των ρώσων ναυτών Ορλόφ και Σενιάβιν». Το μνημείο για τους ναύτες του κόμη Ορλόφ οικοδομήθηκε πριν από λίγα χρόνια, όταν ύστερα από αίτημα του γενικού προξενείου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη προς το Κρατικό Αρχείο του Ρωσικού Στρατιωτικού Ναυτικού εντοπίστηκαν τα ονόματα των αξιωματικών και των ναυτών του στόλου Ορλόφ οι οποίοι είχαν σκοτωθεί στη Λήμνο το 1770, στις επιχειρήσεις κατά των Οθωμανών. «Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και φέτος στο νεκροταφείο της Πούντας, όπου θα παρατεθούν ομιλίες μελών της αντιπροσωπείας, των τοπικών Αρχών και απογόνων των ρώσων προσφύγων στη Λήμνο, ενώ θα τελεστεί και επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς. Τέλος, θα γίνει κατάθεση λουλουδιών στο συμμαχικό νεκροταφείο στον Μούδρο και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα» προσθέτει ο Ποτάποφ.  

Από τους 350 Ρώσους που πέθαναν στη Λήμνο τα χρόνια εκείνα, οι 82 ήταν παιδιά. Οι περισσότεροι ενταφιάστηκαν στην θέση Πούντα, ενώ λίγοι ετάφησαν στο νεκροταφείο του Μούδρου. Υστερα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα σκονισμένα αρχεία του ρωσικού κράτους ανακαλύφθηκαν τα ονόματά τους, τα οποία πλέον αναγράφονται σε μεταλλικές πλάκες που έχουν αναρτηθεί στο κοιμητήριο όπου αναπαύονται. Ηταν σαν να λύθηκε ένα μυστήριο για την τοπική κοινωνία.

ΛΙΓΟΙ ΤΟ ΗΞΕΡΑΝ. «Η αλήθεια είναι ότι μέχρι την επίσκεψη των πρώτων Ρώσων στο νησί ελάχιστοι γνώριζαν αυτήν την ιστορία» λέει η Κατερίνα Φίκαρη, εργαζόμενη στον Δήμο Λήμνου. «Μόνο κάποιοι παππούδες σε ορισμένα χωριά έλεγαν στα παιδιά και τα εγγόνια τους ιστορίες για ρωσίδες πριγκίπισσες και αυτό φάνταζε πολύ παράξενο… Το νεκροταφείο των Ρώσων είχε εγκαταλειφθεί και ήταν χορταριασμένο. Οταν το εντόπισαν οι πρώτοι που έφτασαν εδώ πριν από μερικά χρόνια, το καθάρισαν, περιέφραξαν τον χώρο και κάθε χρόνο τον επισκέπτονται. Στο σημείο στήθηκε στη συνέχεια ένας μεγάλος μαρμάρινος σταυρός και μια εικόνα αντίγραφο της Παναγίας της Οδηγήτριας του Σμολένσκ, που θεωρείται θαυματουργή από τους Ρώσους» εξηγεί.  

Ηταν λογικό να εντυπωσιαστούν οι αγνοί Λημνιώτες των αρχών του περασμένου αιώνα από τους νεοφερμένους Κοζάκους. Οι ηττημένοι Λευκοί, που στη Λήμνο ξεπουλούσαν ό,τι είχε απομείνει από τα πλούτη τους για να επιζήσουν, ήταν άλλοτε μέλη της ρωσικής ελίτ και έφταναν εκεί μαθημένοι στα θρυλικά παλάτια της Αγίας Πετρούπολης και στα δυτικής φιλοσοφίας σαλόνια, όπου ανέλυαν πολιτική, τέχνη και απολάμβαναν την καλή ζωή.

ΟΙ ΚΟΖΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ιδιαίτερη εντύπωση είχαν προκαλέσει στους ντόπιους οι κοζάκοι γιατροί, οι οποίοι αποδείχθηκαν άκρως απαραίτητοι καθώς η ανέχεια και οι ασθένειες είχαν λάβει τέτοιες διαστάσεις στον ρωσικό καταυλισμό, ώστε λέγεται ότι καθημερινά κηδευόταν ένα παιδί. Στο υπαίθριο νοσοκομείο που είχαν δημιουργήσει οι φημισμένοι γιατροί περιέθαλπαν όχι μόνο τους Ρώσους, αλλά και τους γάλλους στρατιώτες καθώς και αρκετούς ντόπιους, αναπτύσσοντας σχέσεις με την τοπική κοινωνία. Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι η κοινωνική δραστηριότητα των ξενιτεμένων ήταν έντονη, γεγονός που άφησε μνήμες σε αρκετούς: Διοργάνωναν γιορτές στην πλατεία του Πορτιανού, όπου τραγουδούσαν και χόρευαν, ενώ τελούσαν θρησκευτικά μυστήρια, γάμους και βαπτίσεις.

Οπως επισημαίνουν οι κάτοικοι της Λήμνου, οι δεσμοί του νησιού με τη Ρωσία είναι ιστορικοί. Χάνονται στο βάθος των αιώνων, επανέρχονται σε διαφορετικές χρονικές φάσεις και υπό άλλες συγκυρίες κάθε φορά, όμως υποδεικνύουν ότι μπορεί μεταξύ των λαών να καλλιεργηθεί ισχυρό πνεύμα φιλίας. Και αυτό είναι το μόνο που μένει…

Πηγή : http://www.limnosfm100.gr/limnos/item/29425-apovasi-kozakon-sti-limno.html

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο καιρός τη Μεγάλη Εβδομάδα: Ασταθεία με μπόρες και βοριάδες – Ανεβαίνει η θερμοκρασία

Με αστάθεια θα κινηθεί ο καιρός τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο έκανε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Το κύριο γνώρισμα του καιρού από την Κυριακή και μετά θα είναι οι βοριάδες. Αύριο οι βοριάδες θα φτάσουν τοπικά τα 7 μποφόρ και οι θερμοκρασίες στους 26 με 28 βαθμούς. Στη Δυτική Ελλάδα θα έχουμε 27 με 28, στην Αθήνα μέχρι 25 βαθμούς η θερμοκρασία, 23 βαθμούς στη Θεσσαλονίκη. Αν έχει κάπου πιο πολλά σύννεφα αυτά θα είναι στη Θράκη.

Η Μεγάλη Δευτέρα θα είναι μια μέρα που θα έχει 7 και τοπικά 8 μποφόρ στο Αιγαίο. Συννεφιά μόνο σε Κυκλάδες, Κρήτη και λίγο προς τη Νότια Εύβοια. «Το πιο σημαντικό είναι ότι τη Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τρίτη οι άνεμοι θα φτάσουν στα 8 μποφόρ» ανέφερε ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Τη Μεγάλη Τρίτη αν έχουμε κάπου βροχές θα είναι αυτό στην Εύβοια, τις Κυκλάδες και στη Βόρειο Κρήτη ως επί το πλείστον, αλλά μπορεί να βρέξει και λίγο στη Νότια Εύβοια και τις Κυκλάδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος ο καιρός. Λίγα τα σύννεφα, οι ίδιες θερμοκρασίες δηλαδή 26 – 28 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 24 με 25 βαθμούς στην υπόλοιπη χώρα. Στην Αθήνα η θερμοκρασία θα φτάσει έως τους 25 βαθμούς.

Tη Μεγάλη Τετάρτη υποχωρούν λίγο οι άνεμοι μέχρι 7 μποφόρ, αλλά πιο καλές θάλασσες ενώ θα υπάρχει αραιή συννεφιά και ίδιες θερμοκρασίες.

Από τη Μεγάλη Πέμπτη και μετά φαίνεται όντως μια αλλαγή του καιρού. Θα υπάρξουν κάποιες μπόρες περισσότερο στα βόρεια τμήματα της χώρας ενώ οι άνεμοι θα έχουν εξασθενήσει πλέον.

Και τη Μεγάλη Παρασκευή κανένα πρόβλημα στις θαλάσσιες μετακινήσεις, όμως θα υπάρχει κάποια αστάθεια. «Τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή θα έχουμε κάποια αστάθεια στη Βόρεια Ελλάδα, κάποιες τοπικές μπόρες. Η θερμοκρασία λίγο θα ανέβει. Θα πάμε δηλαδή στους 26 με 28 βαθμούς σε όλες τις περιοχές της χώρας» εξήγησε ο κ. Γιαννόπουλος και πρόσθεσε ότι « φαίνεται πάντως μια αστάθεια τις τελευταίες μέρες της εβδομάδας, δηλαδή Μεγάλη Πέμπτη, Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο κυρίως στα βόρεια τμήματα της χώρας».

ΠΗΓΗ | newsbomb.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εορταστικό ωράριο: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα την Κυριακή των Βαϊων και την Μεγάλη Εβδομάδα

Σε εφαρμογή έχει μπει  το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων ενόψει του Πάσχα.

Ξεκίνησε το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Αθήνα και την Κυριακή των Βαϊων 28 Απριλίου θα είναι ανοικτά τα μαγαζιά.

Το εορταστικό ωράριο διαμορφώνεται:

-Πέμπτη 25/04 09:00 – 21:00 , 09:00 – 21:00 (πολυκαταστήματα)

-Παρασκευή 26/04 09:00 – 21:00 , 09:00 – 21:00 (πολυκαταστήματα),

-Σάββατο 27/04 09:00 – 18:00 , 09:00 – 20:00 (πολυκαταστήματα),

-Κυριακή βαΐων 28/04 11:00 – 18:00 , 11:00-20:00 (πολυκαταστήματα),

-Μ. Δευτέρα 29/04 έως Μ. Πέμπτη 02/05 09:00 – 21:00 , 09:00 – 21:00 (πολυκαταστήματα),

-Μ. Παρασκευή 03/05 13:00 – 19:00 , 13:00-21:00 (πολυκαταστήματα),

-Μ. Σάββατο 04/05 09:00 – 15.00 , 09:00-21:00 (πολυκαταστήματα).

Οι αργίες

Κλειστά θα είναι τα καταστήματα:

-Κυριακή του Πάσχα 05/05/2024,

-Δευτέρα 06/05/2024,

-Τρίτη 07/05/2024 (λόγω μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς).

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλη κυκλοφορίας: Ανοίγει το MyCar για πληρωμή με τον μήνα – Αναλυτικά η διαδικασία

Τέλη κυκλοφορίας: Πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ για όσους κινούν το όχημά τους, ενώ το έχουν δηλώσει σε ακινησία

Όσοι κάτοχοι οχημάτων τα έχουν θέσει σε ακινησία, θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας, πληρώνοντας τα τέλη με τον μήνα. Αυτοί λοιπόν που επιθυμούν να πάρουν πίσω τις πινακίδες τους, μπορούν να το πράξουν αλλά όχι για διάστημα μικρότερο από ένα μήνα, με το ύψος των τελών κυκλοφορίας να υπολογίζεται αναλογικά με βάση το χρονικό διάστημα επανακυκλοφορίας.

Η πλατφόρμα myCar, μέσω της οποίας πληρώνονται τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, προγραμματίζεται να ανοίξει την 1η Μαΐου, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, ανέφερε ότι η πλατφόρμα myCar, μέσω της οποίας πληρώνονται τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, όπως προγραμματίζεται να ανοίξει την 1η Μαΐου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι «από 1η Μαΐου θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία πληρωμής των τελών ανά μήνα. Ασφαλώς όμως ισχύει ως έχει το πρόστιμο που προβλέπεται για την περίπτωση που κάποιος κινεί το όχημά του, ενώ το έχει δηλώσει σε ακινησία. Και είναι ένα πρόστιμο ύψος 10.000 ευρώ, διότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή παράβαση».

 

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν πριν το Πάσχα δηλαδή να προχωρήσουν σε ψηφιακή άρση της ακινησίας του οχήματός τους και να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας για όσους μέηνες του χρόνου θέλουν.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν θέσει σε ακινησία τα οχήματά τους, θα μπορούν και φέτος, να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα. Το ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί εξαρτάται από τους μήνες που θα επιλέξουν οι ιδιοκτήτες να κυκλοφορούν το όχημα. Για έναν μήνα θα πληρώσουν το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12, για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής. Π.χ. Ο ιδιοκτήτης ενός Ι.Χ. με ετήσια τέλη 120 ευρώ, αν προχωρήσει σε ψηφιακή άρση της ακινησίας του οχήματός τους για ένα μήνα, για τον Απρίλιο, θα πληρώσει τέλη 10 ευρώ.

Αν δεν έχεις ασφάλεια δεν γίνεται άρση ακινησίας

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (mycar.aade.gov.gr) κάνοντας χρήση των κωδικών TaxisNet, στην οποία θα συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος.

Αφού προηγηθεί αυτόματος έλεγχος και εφόσον το όχημα είναι ασφαλισμένο, υποβάλλεται το αίτημα. Στη συνέχεια, ο χρήστης πρέπει να καταβάλλει όσα δωδεκατημόρια των ετήσιων τελών κυκλοφορίας αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης ακινησίας. Έτσι θα μπορεί να επανατοποθετήσει τις πινακίδες στο αυτοκίνητό του και να το κυκλοφορήσει

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en