Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόβαση Κοζάκων στη Λήμνο

Δημοσιεύτηκε

στις

Της Κατερίνας Ροββά

Τον Μάρτιο του 1920 η Ευρώπη «βράζει». Η Οκτωβριανή Επανάσταση έχει συμπληρώσει περισσότερα από δύο χρόνια ζωής και οι φλόγες του εμφυλίου καίνε ακόμη στη Ρωσία. Η Αγγλία και η Γαλλία συμμετέχουν στα γεγονότα συνδράμοντας τους Κοζάκους, όταν μια ομάδα ξένων στρατιωτών φτάνει κυνηγημένη στις ακτές της Λήμνου. Είναι ηττημένοι πολεμιστές του αυτοκρατορικού ρωσικού στρατού που υπέστησαν συντριβή από τους μπολσεβίκους στην Κριμαία. Εχοντας διαπλεύσει εκατοντάδες ναυτικά μίλια, ταλαίπωροι και τρομαγμένοι, αφήνουν πίσω τους τα γεγονότα που άλλαξαν τη ροή της Ιστορίας.

Οι περίπου 5.000 Κοζάκοι που φτάνουν στη Λήμνο στρατοπεδεύουν σε μια ερημική παραλία, κοντά στο χωριό Πορταρού. Στα μάτια τους το νησί μοιάζει άγριο και τρομακτικό. Φοβούνται τη θάλασσα και δεν την πλησιάζουν, επειδή έχει – ανθρωποφάγα όπως πιστεύουν – χταπόδια. Μετά τους πρώτους Ρώσους που αποβιβάζονται εκεί, θα ακολουθήσουν κι άλλοι μαζί με τις οικογένειές τους. Και θα παραμείνουν ώς τον Δεκέμβριο του 1921. Στρατηγοί, αξιωματικοί, απλοί στρατιώτες, γυναίκες, ηλικιωμένοι, παιδιά, ιερείς, μοναχοί, γιατροί, ζωγράφοι, καλόγριες, μουσικοί, υπουργοί, έμποροι, καλλιτέχνες… Θα ζήσουν σε ένα υπαίθριο στρατόπεδο που διοικούν οι πρώην σύμμαχοί τους Αγγλογάλλοι και θα υποφέρουν. Οι κακές συνθήκες διαβίωσης και οι ασθένειες θα έχουν ως αποτέλεσμα περίπου 350 άτομα να αφήσουν εκεί την τελευταία τους πνοή.

Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ. Στη διάρκεια του αιώνα που ακολούθησε τα γεγονότα ξεχάστηκαν. Οι σύγχρονοι κάτοικοι της Λήμνου αγνοούσαν ακόμη και την ύπαρξη ρωσικού νεκροταφείου στον τόπο τους, μέχρι που πριν από λίγα χρόνια μια ομάδα νεαρών Ρώσων, αποφασισμένη να περπατήσει στα χνάρια της Ιστορίας, αναζήτησε τα μέρη όπου ετάφησαν οι πρόγονοί της. Και έφτασε στη Λήμνο. Τη μακρινή γη που φιλοξένησε τους ηττημένους στρατιώτες της αυτοκρατορίας από τους επαναστατημένους εργάτες.

Από τότε κάθε χρόνο, όπως και φέτος, αντιπροσωπεία περίπου 100 ρώσων πολιτών αποβιβάζεται στο νησί πραγματοποιώντας ένα ταξίδι – προσκύνημα στους τάφους των προγόνων της, ενώ για λίγες ημέρες λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις ενίσχυσης της ελληνορωσικής φιλίας. «Οι πεθαμένοι είναι πάντα ιεροί» λένε οι ντόπιοι. Και χωρίς να μπαίνουν στην ουσία των γεγονότων, αισθάνονται συγκίνηση για το ότι οι νεκροί του 1920 συνδέουν τους ζωντανούς του 2017.

«Η φετινή επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου και οι εκδηλώσεις θα κρατήσουν τέσσερις μέρες» λέει στα «ΝΕΑ» ο Βλαντίμιρ Ποτάποφ, υποπρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη. «Κατά τη διάρκειά τους θα γίνει κατάθεση στεφάνων στα μνημεία των ηρώων αγωνιστών για την απελευθέρωση της Ελλάδας που είναι στημένο στον Ρωμαίικο Γιαλό, στη Μύρινα, και των ρώσων ναυτών Ορλόφ και Σενιάβιν». Το μνημείο για τους ναύτες του κόμη Ορλόφ οικοδομήθηκε πριν από λίγα χρόνια, όταν ύστερα από αίτημα του γενικού προξενείου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη προς το Κρατικό Αρχείο του Ρωσικού Στρατιωτικού Ναυτικού εντοπίστηκαν τα ονόματα των αξιωματικών και των ναυτών του στόλου Ορλόφ οι οποίοι είχαν σκοτωθεί στη Λήμνο το 1770, στις επιχειρήσεις κατά των Οθωμανών. «Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και φέτος στο νεκροταφείο της Πούντας, όπου θα παρατεθούν ομιλίες μελών της αντιπροσωπείας, των τοπικών Αρχών και απογόνων των ρώσων προσφύγων στη Λήμνο, ενώ θα τελεστεί και επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς. Τέλος, θα γίνει κατάθεση λουλουδιών στο συμμαχικό νεκροταφείο στον Μούδρο και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα» προσθέτει ο Ποτάποφ.  

Από τους 350 Ρώσους που πέθαναν στη Λήμνο τα χρόνια εκείνα, οι 82 ήταν παιδιά. Οι περισσότεροι ενταφιάστηκαν στην θέση Πούντα, ενώ λίγοι ετάφησαν στο νεκροταφείο του Μούδρου. Υστερα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα σκονισμένα αρχεία του ρωσικού κράτους ανακαλύφθηκαν τα ονόματά τους, τα οποία πλέον αναγράφονται σε μεταλλικές πλάκες που έχουν αναρτηθεί στο κοιμητήριο όπου αναπαύονται. Ηταν σαν να λύθηκε ένα μυστήριο για την τοπική κοινωνία.

ΛΙΓΟΙ ΤΟ ΗΞΕΡΑΝ. «Η αλήθεια είναι ότι μέχρι την επίσκεψη των πρώτων Ρώσων στο νησί ελάχιστοι γνώριζαν αυτήν την ιστορία» λέει η Κατερίνα Φίκαρη, εργαζόμενη στον Δήμο Λήμνου. «Μόνο κάποιοι παππούδες σε ορισμένα χωριά έλεγαν στα παιδιά και τα εγγόνια τους ιστορίες για ρωσίδες πριγκίπισσες και αυτό φάνταζε πολύ παράξενο… Το νεκροταφείο των Ρώσων είχε εγκαταλειφθεί και ήταν χορταριασμένο. Οταν το εντόπισαν οι πρώτοι που έφτασαν εδώ πριν από μερικά χρόνια, το καθάρισαν, περιέφραξαν τον χώρο και κάθε χρόνο τον επισκέπτονται. Στο σημείο στήθηκε στη συνέχεια ένας μεγάλος μαρμάρινος σταυρός και μια εικόνα αντίγραφο της Παναγίας της Οδηγήτριας του Σμολένσκ, που θεωρείται θαυματουργή από τους Ρώσους» εξηγεί.  

Ηταν λογικό να εντυπωσιαστούν οι αγνοί Λημνιώτες των αρχών του περασμένου αιώνα από τους νεοφερμένους Κοζάκους. Οι ηττημένοι Λευκοί, που στη Λήμνο ξεπουλούσαν ό,τι είχε απομείνει από τα πλούτη τους για να επιζήσουν, ήταν άλλοτε μέλη της ρωσικής ελίτ και έφταναν εκεί μαθημένοι στα θρυλικά παλάτια της Αγίας Πετρούπολης και στα δυτικής φιλοσοφίας σαλόνια, όπου ανέλυαν πολιτική, τέχνη και απολάμβαναν την καλή ζωή.

ΟΙ ΚΟΖΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ιδιαίτερη εντύπωση είχαν προκαλέσει στους ντόπιους οι κοζάκοι γιατροί, οι οποίοι αποδείχθηκαν άκρως απαραίτητοι καθώς η ανέχεια και οι ασθένειες είχαν λάβει τέτοιες διαστάσεις στον ρωσικό καταυλισμό, ώστε λέγεται ότι καθημερινά κηδευόταν ένα παιδί. Στο υπαίθριο νοσοκομείο που είχαν δημιουργήσει οι φημισμένοι γιατροί περιέθαλπαν όχι μόνο τους Ρώσους, αλλά και τους γάλλους στρατιώτες καθώς και αρκετούς ντόπιους, αναπτύσσοντας σχέσεις με την τοπική κοινωνία. Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι η κοινωνική δραστηριότητα των ξενιτεμένων ήταν έντονη, γεγονός που άφησε μνήμες σε αρκετούς: Διοργάνωναν γιορτές στην πλατεία του Πορτιανού, όπου τραγουδούσαν και χόρευαν, ενώ τελούσαν θρησκευτικά μυστήρια, γάμους και βαπτίσεις.

Οπως επισημαίνουν οι κάτοικοι της Λήμνου, οι δεσμοί του νησιού με τη Ρωσία είναι ιστορικοί. Χάνονται στο βάθος των αιώνων, επανέρχονται σε διαφορετικές χρονικές φάσεις και υπό άλλες συγκυρίες κάθε φορά, όμως υποδεικνύουν ότι μπορεί μεταξύ των λαών να καλλιεργηθεί ισχυρό πνεύμα φιλίας. Και αυτό είναι το μόνο που μένει…

Πηγή : http://www.limnosfm100.gr/limnos/item/29425-apovasi-kozakon-sti-limno.html

 

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Mπάσκετ | Δήλωσε συμμετοχή στην Α2 ο Ολυμπιακός!

Δημοσιεύτηκε

στις

Είναι πλέον οριστικό… Ο Ολυμπιακός από τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται στην Α2 μπάσκετ ανδρών, καθώς την Παρασκευή, που ήταν η τελευταία ημέρα της σχετικής προθεσμίας, η «ερυθρόλευκη» ΚΑΕ με επιστολή της στην ΕΟΚ δήλωσε συμμετοχή στο πρωτάθλημα της δεύτερης τη τάξει κατηγορίας και στο Κύπελλο Ελλάδας.

Σε περίπτωση που δεν δήλωναν συμμετοχή οι Πειραιώτες, τότε δεν θα είχε δικαίωμα συμμετοχή σε καμία διοργάνωση εντός συνόρων και ταυτόχρονα θα έπρεπε την επόμενη σεζόν να βρεθούν στη Γ’ Εθνική κατηγορία.

Συν τοις άλλοις στην ίδια περίπτωση ο Ολυμπιακός δεν θα μπορούσε να παραμείνει ΚΑΕ, αφού εταιρεία μπορεί να είναι μία ομάδα που αγωνίζεται στις δύο πρώτες κατηγορίες του ελληνικού μπάσκετ (Α1 και Α2).

Υπενθυμίζεται πως η ομάδα του Πειραιά στην Α2 θα αρχίσει το νέο πρωτάθλημα με -6 βαθμούς.

Παράλληλα στο Κύπελλο οι «ερυθρόλευκοι» δεν θα ξεκινήσουν από τα προημιτελικά, αλλά από τη 2η αγωνιστική της Α’ φάσης, αντιμετωπίζοντας ομάδες από τη Β’ Εθνική.

Οι κληρώσεις για Α2 και Κύπελλο Ανδρών θα γίνουν στις 19 Αυγούστου.

Η σχετική επιστολή των Πειραιωτών αναφέρει: 

«Κύριοι, 

Με την παρούσα, επισυνάπτουμε τη δήλωση συμμετοχής στο Πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών της περιόδου 2019-2020. 

Παρακαλούμε όπως μας επιστρέψετε την παρούσα επιστολή μέσω φαξ με δικόσ ας αριθμό πρωτοκόλλου για την παραλαβή.

Με εκτίμηση,

Για την ΚΑΕ Ολυμπιακός

Γ. Σκινδήλιας

Αντιπρόεδρος».

«Δεν κάνουμε βήμα πίσω, με διαφορετική ονομασία η ομάδα της Α2»

Με ανακοίνωση της η ΚΑΕ Ολυμπιακός υπογράμμισε ότι η δήλωση συμμετοχής στην Α2 Ανδρών έγινε για καθαρά νομικούς λόγους, ενώ ξεκαθάρισε ότι η διοργάνωση στην οποία θα αγωνίζεται η κανονική ομάδα θα είναι η Euroleague.

Η ανακοίνωση της ΚΑΕ:

«Η Κ.Α.Ε. Ολυμπιακός σεβόμενη την ιστορία και τον κόσμο του Συλλόγου και παραμένοντας πιστή στις δεσμεύσεις της, επιθυμεί να γνωστοποιήσει τα ακόλουθα:

• Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την επαναφορά της νομιμότητας και της αξιοπιστίας στην Ελληνική επαγγελματική καλαθοσφαίριση, με όσες νομικές ενέργειες κριθούν απαραίτητες για την προστασία των δικαιωμάτων μας και την επικράτηση της ισονομίας για όλους.

• Δεν κάνουμε βήμα πίσω όσον αφορά στις αρχές, την ηθική και τις αξίες που εκπροσωπεί ο Σύλλογος του Ολυμπιακού. Ο κόσμος του Ολυμπιακού το απαιτεί και η Κ.Α.Ε. Ολυμπιακός δεν το διαπραγματεύεται.

• Μετά τη σημερινή ανακοίνωση του προγράμματος της Euroleague 2019 – 2020, η ομάδα μας ξεκινάει και επίσημα τη νέα ευρωπαϊκή της σεζόν, με στόχο να διακριθεί και πάλι στο υψηλότερο επίπεδο, όπως κάθε χρόνο.

• Η διοργάνωση που θα συμμετάσχει η Κ.Α.Ε. Ολυμπιακός, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι το αναβαθμισμένο Πρωτάθλημα της Euroleague, με τους 34 αγώνες της Κανονικής Περιόδου και όλα τα στοιχεία που θα έπρεπε να χαρακτηρίζουν κάθε σοβαρή, σύγχρονη και αξιόπιστη λίγκα.

Είναι η διοργάνωση στην οποία ο Ολυμπιακός, κατά την τελευταία δωδεκαετία, έχει κατακτήσει δύο (2) φορές το τρόπαιο, έχει συμμετάσχει σε τέσσερις (4) τελικούς και έχει δώσει το παρών σε συνολικά έξι (6) Final-4. Σε αυτή τη νέα μας προσπάθεια, είμαστε σίγουροι ότι ο κόσμος της ομάδας μας θα είναι και πάλι στο πλευρό μας, πιο δυναμικά από κάθε άλλη φορά.

• Η δήλωση συμμετοχής στο Πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής Κατηγορίας έγινε, σήμερα, για καθαρά νομικούς λόγους. Εάν, τελικά, κριθεί απαραίτητο να συμμετάσχουμε στο εν λόγω Πρωτάθλημα, στους αγώνες πρόκειται να παραταχθεί μια ομάδα αναπτυξιακού τύπου, απαρτιζόμενη από νεαρούς αθλητές που προέρχονται τόσο από το αναπτυξιακό πρόγραμμα του Ολυμπιακού όσο και από όλη την Ελλάδα, με διαφορετικό τίτλο – ονομασία και η οποία θα αγωνίζεται στο βοηθητικό γήπεδο του Σ.Ε.Φ.

• Όσοι νομίζουν ή έχουν την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να “παίζουν” με το ένδοξο όνομα, την ιστορία και τον κόσμο του Ολυμπιακού, θα μας έχουν απέναντί τους σε όλα τα επίπεδα.

Κ.Α.Ε. Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Στις φλόγες τυλίχτηκε τουριστικό λεωφορείο στο ύψος του Αγίου Σίλα

Δημοσιεύτηκε

στις

Στις φλόγες τυλίχτηκε τουριστικό λεωφορείο λίγο πριν την είσοδο στον Αγ. Σίλα. Τα αίτια της φωτιάς ακόμα διερευνώνται ενώ από την φωτιά δεν κινδύνεψε κανείς.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στα δελτία ειδήσεων του ENA Channel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Την Κύπρο επισκέφτηκε ο ΥΕΘΑ Νικόλας Παναγιωτόπουλος

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο, η οποία και είναι η πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, συναντήθηκε  με τον Κύπριο ομόλογό του, κ.Σάββα Αγγελίδη.
Μετά από την τελετή υποδοχής του στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, ακολούθησαν διμερείς επαφές καθώς και κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Υπουργών.
Δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στους δημοσιογράφους:
«Κύριε Υπουργέ Άμυνας της Κύπρου,
Κυρίες και Κύριοι,
Θα ήθελα, πρώτα απ’ όλα, να σας ευχαριστήσω για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία.
Από την πρώτη στιγμή αισθάνθηκα ότι βρίσκομαι ανάμεσα σε αδελφικούς φίλους.
Μετά την πρόσφατη ανάληψη των νέων μου καθηκόντων, ως Υπουργός  Εθνικής Άμυνας, η επίσκεψή μου στην Κύπρο ήταν η πρώτη προτεραιότητα και επιλογή. Κράτησα την παράδοση. Θα ήθελα να σας μεταφέρω προσωπικά τα βαθιά αισθήματα φιλίας και αλληλοσεβασμού της Ελλάδας και να διαβεβαιώσω ότι είμαστε συνοδοιπόροι και αλληλέγγυοι στις προσπάθειες, αλλά και τις προκλήσεις ασφαλείας του κυπριακού λαού.
Κατά τη σημερινή μου πρώτη συνάντηση με τον Αξιότιμο Υπουργό Άμυνας της Κύπρου κ. Σάββα Αγγελίδη αναφερθήκαμε σε διάφορα θέματα, όπως η επίλυση του κυπριακού ζητήματος στη βάση της εξεύρεσης μιας συνολικής, δίκαιης, αμοιβαία αποδεκτής, βιώσιμης λύσης, αλλά και τη συνεχώς διευρυνόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα τόσο στην ελληνική όσο και στην κυπριακή επικράτεια.
Η τουρκική παραβατικότητα δεν αφήνει κανένα περιθώριο σήμερα για εφησυχασμό και απαιτεί μέγιστη επαγρύπνηση για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Επομένως, προβληματιζόμαστε, αλλά δε φοβόμαστε. Δεν εφησυχάζουμε, αλλά επαγρυπνούμε.
Παρακολουθούμε στενά και με μεγάλη ανησυχία τις παράνομες και αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο τουρκικές ενέργειες στην οριοθετημένη από την Κυπριακή Δημοκρατία, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και Αιγιαλίτιδα Ζώνη της. Καταδικάζουμε τις εν λόγω αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Άγκυρας, οι οποίες αφενός συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφετέρου αποτελούν, ως εκ τούτου, και μία μεγάλη δοκιμασία της αξιοπιστίας της αποτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και της ικανότητάς της να διαφυλάξει τα κοινά μας συμφέροντα, ενεργειακά και πολιτικά, στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όσον αφορά τις διμερείς αμυντικές σχέσεις, εστιάσαμε στη μεγάλη σημασία του Διακυβερνητικού Συμβουλίου Άμυνας μεταξύ των δύο χωρών, η καθιέρωση του οποίου αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο τις διμερείς μας σχέσεις στην ολότητά τους, καθώς οι αποφάσεις που λαμβάνονται αποτελούν εχέγγυο της αμυντικής μας συνεργασίας. Τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας είναι θεμελιώδη για την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων αμφότερων των Ενόπλων Δυνάμεων και την υποστήριξη της αποτρεπτικής αυτών ισχύος.
Επίσης, συζητήσαμε για τα τριμερή σχήματα συνεργασίας, στα οποία συμμετέχουμε από κοινού, καθώς και για τη δυνατότητα διεύρυνσής τους, προκειμένου να προωθήσουμε περαιτέρω τις αμυντικές μας σχέσεις με χώρες της περιοχής.
Κυρίες και κύριοι,       
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στην αφορμή της επίσκεψής μου, την τραγικότερη ημέρα της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου και του Ελληνισμού ευρύτερα, δηλαδή τη βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974. Και να πω ότι ήρθα εδώ, για να αποτίσω ελάχιστο φόρο τιμής, εδώ που κάποτε αποδόθηκε βαρύτατος φόρος αίματος από τους ήρωες μαχητές, Ελληνοκύπριους και Έλληνες, που έδωσαν τη ζωή τους και έπεσαν υπερασπιζόμενοι το πάτριο έδαφος. Αυτό ήταν και είναι το ελάχιστο χρέος που εξ ονόματος της Ελλάδος και της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης θα μπορούσα να κάνω εδώ σήμερα.
Τέλος, εκφράζω την υπερηφάνεια όλων μας για την παρουσία της ΕΛΔΥΚ στο νησί, η οποία ΕΛΔΥΚ, με τη διαρκή υψηλή επαγγελματική και εθνική ετοιμότητά της, καταδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό, τον καλύτερο τρόπο ότι η Ελλάδα βρισκόταν, βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της Κύπρου.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».
Ακολούθως ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μετέβη στο «Πανόραμα Αγνοουμένων» στα Πυργά, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 45 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και παρέστη σε επιμνημόσυνη δέηση για τους αγνοούμενους και τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Ψάρευε παράνομα ολοθούρια στην Καβάλα

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι λιμενικοί έκαναν έλεγχο σε έναν 36χρονο Έλληνα και διαπίστωσαν ότι δεν διέθετε την προβλεπόμενη επαγγελματική άδεια αλιείας, ώστε να μπορεί να ψαρεύει τα συγκεκριμένα αλιεύματα.

Να βγάλει κέρδος πουλώντας παράνομα στην αγορά ζωντανά ολοθούρια, τα οποία είναι περιζήτητα στο εξωτερικό προσπάθησε ένας 36χρονος, ο οποίος εντοπίστηκε σε μια παραλία της περιοχής ”Κάστρα” της Νέας Περάμου στην Καβάλα από στελέχη του Λιμενικού Φυλάκιου Ελευθερών.

Οι λιμενικοί έκαναν έλεγχο στον 36χρονο Έλληνα και διαπίστωσαν ότι δεν διέθετε την προβλεπόμενη επαγγελματική άδεια αλιείας, ώστε να μπορεί να ψαρεύει τα συγκεκριμένα αλιεύματα. Ωστόσο, είχε ήδη ανεβάσει στην επιφάνεια 1.767 ολοθούρια συνολικού βάρους 114 κιλών. Σαν να μην έφτανε αυτό, όλα είχαν διαστάσεις μικρότερες από το επιτρεπόμενο και κατασχέθηκαν για να καταστραφούν, ενώ ο δράστης συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας.

Υπενθυμίζεται ότι τα ολοθούρια συγκαταλέγονται στα εχινόδερμα και χρησιμοποιούνται ως δόλωμα, αλλά στην Κίνα είναι ανάρπαστα για την θεραπεία διάφορων παθήσεων και την παρασκευή φαρμακευτικών σκευασμάτων ή καλλυντικών, ενώ στο εξωτερικό σερβίρονται στα ακριβά εστιατόρια με τιμές που φτάνουν και τα 1.000 ευρώ το κιλό!

protothema

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ
teliko filiagkos-plio
HOLIDAY-Car-Rental-banner
aigaion
Island-thassos-banner
professional camera ad
filippidis marmara banner
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
old_town_inn
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ