Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόβαση Κοζάκων στη Λήμνο

Δημοσιεύτηκε

στις

Της Κατερίνας Ροββά

Τον Μάρτιο του 1920 η Ευρώπη «βράζει». Η Οκτωβριανή Επανάσταση έχει συμπληρώσει περισσότερα από δύο χρόνια ζωής και οι φλόγες του εμφυλίου καίνε ακόμη στη Ρωσία. Η Αγγλία και η Γαλλία συμμετέχουν στα γεγονότα συνδράμοντας τους Κοζάκους, όταν μια ομάδα ξένων στρατιωτών φτάνει κυνηγημένη στις ακτές της Λήμνου. Είναι ηττημένοι πολεμιστές του αυτοκρατορικού ρωσικού στρατού που υπέστησαν συντριβή από τους μπολσεβίκους στην Κριμαία. Εχοντας διαπλεύσει εκατοντάδες ναυτικά μίλια, ταλαίπωροι και τρομαγμένοι, αφήνουν πίσω τους τα γεγονότα που άλλαξαν τη ροή της Ιστορίας.

Οι περίπου 5.000 Κοζάκοι που φτάνουν στη Λήμνο στρατοπεδεύουν σε μια ερημική παραλία, κοντά στο χωριό Πορταρού. Στα μάτια τους το νησί μοιάζει άγριο και τρομακτικό. Φοβούνται τη θάλασσα και δεν την πλησιάζουν, επειδή έχει – ανθρωποφάγα όπως πιστεύουν – χταπόδια. Μετά τους πρώτους Ρώσους που αποβιβάζονται εκεί, θα ακολουθήσουν κι άλλοι μαζί με τις οικογένειές τους. Και θα παραμείνουν ώς τον Δεκέμβριο του 1921. Στρατηγοί, αξιωματικοί, απλοί στρατιώτες, γυναίκες, ηλικιωμένοι, παιδιά, ιερείς, μοναχοί, γιατροί, ζωγράφοι, καλόγριες, μουσικοί, υπουργοί, έμποροι, καλλιτέχνες… Θα ζήσουν σε ένα υπαίθριο στρατόπεδο που διοικούν οι πρώην σύμμαχοί τους Αγγλογάλλοι και θα υποφέρουν. Οι κακές συνθήκες διαβίωσης και οι ασθένειες θα έχουν ως αποτέλεσμα περίπου 350 άτομα να αφήσουν εκεί την τελευταία τους πνοή.

Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ. Στη διάρκεια του αιώνα που ακολούθησε τα γεγονότα ξεχάστηκαν. Οι σύγχρονοι κάτοικοι της Λήμνου αγνοούσαν ακόμη και την ύπαρξη ρωσικού νεκροταφείου στον τόπο τους, μέχρι που πριν από λίγα χρόνια μια ομάδα νεαρών Ρώσων, αποφασισμένη να περπατήσει στα χνάρια της Ιστορίας, αναζήτησε τα μέρη όπου ετάφησαν οι πρόγονοί της. Και έφτασε στη Λήμνο. Τη μακρινή γη που φιλοξένησε τους ηττημένους στρατιώτες της αυτοκρατορίας από τους επαναστατημένους εργάτες.

Από τότε κάθε χρόνο, όπως και φέτος, αντιπροσωπεία περίπου 100 ρώσων πολιτών αποβιβάζεται στο νησί πραγματοποιώντας ένα ταξίδι – προσκύνημα στους τάφους των προγόνων της, ενώ για λίγες ημέρες λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις ενίσχυσης της ελληνορωσικής φιλίας. «Οι πεθαμένοι είναι πάντα ιεροί» λένε οι ντόπιοι. Και χωρίς να μπαίνουν στην ουσία των γεγονότων, αισθάνονται συγκίνηση για το ότι οι νεκροί του 1920 συνδέουν τους ζωντανούς του 2017.

«Η φετινή επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου και οι εκδηλώσεις θα κρατήσουν τέσσερις μέρες» λέει στα «ΝΕΑ» ο Βλαντίμιρ Ποτάποφ, υποπρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη. «Κατά τη διάρκειά τους θα γίνει κατάθεση στεφάνων στα μνημεία των ηρώων αγωνιστών για την απελευθέρωση της Ελλάδας που είναι στημένο στον Ρωμαίικο Γιαλό, στη Μύρινα, και των ρώσων ναυτών Ορλόφ και Σενιάβιν». Το μνημείο για τους ναύτες του κόμη Ορλόφ οικοδομήθηκε πριν από λίγα χρόνια, όταν ύστερα από αίτημα του γενικού προξενείου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη προς το Κρατικό Αρχείο του Ρωσικού Στρατιωτικού Ναυτικού εντοπίστηκαν τα ονόματα των αξιωματικών και των ναυτών του στόλου Ορλόφ οι οποίοι είχαν σκοτωθεί στη Λήμνο το 1770, στις επιχειρήσεις κατά των Οθωμανών. «Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και φέτος στο νεκροταφείο της Πούντας, όπου θα παρατεθούν ομιλίες μελών της αντιπροσωπείας, των τοπικών Αρχών και απογόνων των ρώσων προσφύγων στη Λήμνο, ενώ θα τελεστεί και επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς. Τέλος, θα γίνει κατάθεση λουλουδιών στο συμμαχικό νεκροταφείο στον Μούδρο και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα» προσθέτει ο Ποτάποφ.  

Από τους 350 Ρώσους που πέθαναν στη Λήμνο τα χρόνια εκείνα, οι 82 ήταν παιδιά. Οι περισσότεροι ενταφιάστηκαν στην θέση Πούντα, ενώ λίγοι ετάφησαν στο νεκροταφείο του Μούδρου. Υστερα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα σκονισμένα αρχεία του ρωσικού κράτους ανακαλύφθηκαν τα ονόματά τους, τα οποία πλέον αναγράφονται σε μεταλλικές πλάκες που έχουν αναρτηθεί στο κοιμητήριο όπου αναπαύονται. Ηταν σαν να λύθηκε ένα μυστήριο για την τοπική κοινωνία.

ΛΙΓΟΙ ΤΟ ΗΞΕΡΑΝ. «Η αλήθεια είναι ότι μέχρι την επίσκεψη των πρώτων Ρώσων στο νησί ελάχιστοι γνώριζαν αυτήν την ιστορία» λέει η Κατερίνα Φίκαρη, εργαζόμενη στον Δήμο Λήμνου. «Μόνο κάποιοι παππούδες σε ορισμένα χωριά έλεγαν στα παιδιά και τα εγγόνια τους ιστορίες για ρωσίδες πριγκίπισσες και αυτό φάνταζε πολύ παράξενο… Το νεκροταφείο των Ρώσων είχε εγκαταλειφθεί και ήταν χορταριασμένο. Οταν το εντόπισαν οι πρώτοι που έφτασαν εδώ πριν από μερικά χρόνια, το καθάρισαν, περιέφραξαν τον χώρο και κάθε χρόνο τον επισκέπτονται. Στο σημείο στήθηκε στη συνέχεια ένας μεγάλος μαρμάρινος σταυρός και μια εικόνα αντίγραφο της Παναγίας της Οδηγήτριας του Σμολένσκ, που θεωρείται θαυματουργή από τους Ρώσους» εξηγεί.  

Ηταν λογικό να εντυπωσιαστούν οι αγνοί Λημνιώτες των αρχών του περασμένου αιώνα από τους νεοφερμένους Κοζάκους. Οι ηττημένοι Λευκοί, που στη Λήμνο ξεπουλούσαν ό,τι είχε απομείνει από τα πλούτη τους για να επιζήσουν, ήταν άλλοτε μέλη της ρωσικής ελίτ και έφταναν εκεί μαθημένοι στα θρυλικά παλάτια της Αγίας Πετρούπολης και στα δυτικής φιλοσοφίας σαλόνια, όπου ανέλυαν πολιτική, τέχνη και απολάμβαναν την καλή ζωή.

ΟΙ ΚΟΖΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ιδιαίτερη εντύπωση είχαν προκαλέσει στους ντόπιους οι κοζάκοι γιατροί, οι οποίοι αποδείχθηκαν άκρως απαραίτητοι καθώς η ανέχεια και οι ασθένειες είχαν λάβει τέτοιες διαστάσεις στον ρωσικό καταυλισμό, ώστε λέγεται ότι καθημερινά κηδευόταν ένα παιδί. Στο υπαίθριο νοσοκομείο που είχαν δημιουργήσει οι φημισμένοι γιατροί περιέθαλπαν όχι μόνο τους Ρώσους, αλλά και τους γάλλους στρατιώτες καθώς και αρκετούς ντόπιους, αναπτύσσοντας σχέσεις με την τοπική κοινωνία. Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι η κοινωνική δραστηριότητα των ξενιτεμένων ήταν έντονη, γεγονός που άφησε μνήμες σε αρκετούς: Διοργάνωναν γιορτές στην πλατεία του Πορτιανού, όπου τραγουδούσαν και χόρευαν, ενώ τελούσαν θρησκευτικά μυστήρια, γάμους και βαπτίσεις.

Οπως επισημαίνουν οι κάτοικοι της Λήμνου, οι δεσμοί του νησιού με τη Ρωσία είναι ιστορικοί. Χάνονται στο βάθος των αιώνων, επανέρχονται σε διαφορετικές χρονικές φάσεις και υπό άλλες συγκυρίες κάθε φορά, όμως υποδεικνύουν ότι μπορεί μεταξύ των λαών να καλλιεργηθεί ισχυρό πνεύμα φιλίας. Και αυτό είναι το μόνο που μένει…

Πηγή : http://www.limnosfm100.gr/limnos/item/29425-apovasi-kozakon-sti-limno.html

 

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Π.Ε Καβάλας

Δημοσιεύτηκε

στις

Σοβαρά προβλήματα φαίνεται πως προκάλεσε στο πέρασμα της η έντονη βροχόπτωση το απόγευμα της Τετάρτης 20 Νοεμβρίου 2019.

Πιο συγκεκριμένα πλημμυρικά φαινόμενα έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ώρες σε Αμυγδαλεώνα, Πολύστυλο και Κρηνίδες αλλά και σε κομμάτι του Δήμου Παγγαίου.

Δείτε εδώ σχετικό video που δημοσίευσε σε ανάρτηση του ο Αντιδήμαρχος Παγγαίου Χρήστος Μποσμπότης.

Δείτε εδώ πληροφορίες για τον καιρό στην Καβάλα από το meteokav.gr

*Η κεντρική φωτογραφία είναι ανάμεσα σε Αμισιανά και Κοκκινόχωμα το βράδυ της Τετάρτης 20 Νοεμβρίου

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Εξαφάνιση 72χρονης στην Καβάλα

Δημοσιεύτηκε

στις

Πρόκειται για την Πουρίδου Αναστασία. Την ημέρα μου εξαφανίστηκε φορούσε σκουρόχρωμα ρούχα. Κουτσαίνει από το ένα πόδι.

Η ζωή της βρίσκεται σε κίνδυνο.

Εάν γνωρίζετε κάτι επικοινωνήστε με την υπηρεσία Silver Alert, όλο το 24ωρο, στην Εθνική Γραμμή SOS 1065.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΒΡΟΣ

Ολοκληρώθηκε η δωρεά οχημάτων κοινής ωφέλειας από τον ΤΑΡ για τα δασαρχεία Αλεξανδρούπολης & Σουφλίου

Δημοσιεύτηκε

στις

Με την παράδοση των δέκα τελευταίων οχημάτων πολιτικής προστασίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP) ολοκληρώνει την 4η φάση του διαπεριφερειακού προγράμματος ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ, Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ | Δωρεά Οχημάτων Κοινής Ωφέλειας που υλοποιεί προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων στη Βόρεια Ελλάδα. Μια επένδυση του ΤΑΡ που συνολικά ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ.

Η φάση αυτή του ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ, Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ περιλάμβανε τη δωρεά 19 συνολικά τετρακίνητων οχημάτων για δασική και πολιτική προστασία. Τα 10 από αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών στις δασικές υπηρεσίες που βρίσκονται στην αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης (Δασαρχεία Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Δράμας, Καβάλας, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Έδεσσας και Βέροιας, αλλά και Διευθύνσεις Δασών Ροδόπης και Αναδασώσεων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης). Αντίστοιχα, 6 οχήματα του είδους αυτού έχουν ήδη παραχωρηθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, και από ένα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Δήμο Νέας Ζίχνης.

Στόχος του προγράμματος που υλοποιεί ο ΤΑΡ από το καλοκαίρι του 2017, είναι να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής για τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας, αναβαθμίζοντας το στόλο των οχημάτων κοινής ωφελείας που εξυπηρετούν τις κοινότητές τους. Τα 19 πιο πρόσφατα οχήματα προστίθενται στα 17 απορριμματοφόρα, 32 ασθενοφόρα και 15 οχήματα πολλαπλών χρήσεων που ο ΤΑΡ έχει ήδη παραδώσει στις τοπικές κοινότητες κατά τις προηγούμενες φάσεις υλοποίησης της πρωτοβουλίας ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ, Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ένα από τα πιο εκτεταμένα προγράμματα κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων που υλοποιούνται κατά μήκος της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, η κα. Βασιλική Σωτηροπούλου, Διευθύντρια Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων TAP Ελλάδας, σημείωσε:

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την υλοποίηση του προγράμματος ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ, Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, συνολικού ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώ. Μέσω αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας, υποστηρίζουμε τις υπηρεσίες περιβαλλοντικής διαχείρισης, υγειονομικής περίθαλψης και καθαριότητας, ενώ συμβάλλουμε επίσης στην οδική ασφάλεια και προστασία των κατοίκων των περιοχών από όπου διέρχεται ο ΤΑΡ. Κι εστιάζουμε στην ολοκλήρωσης της υλοποίησης του προγράμματος μέσα στους επόμενους μήνες κι εντός του 2020».

e-evros

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ασφαλιστικά μέτρα για την Ονειρούπολη Δράμας | Τι απαντά ο Δήμαρχος

Δημοσιεύτηκε

στις

Για πρώτη φορά στα 16 χρόνια λειτουργίας της Ονειρούπολης, έχουμε μια πρωτοφανή κατάσταση, όσον αφορά το στήσιμο των παιχνιδιών και τον πόλεμο που γίνεται στο παρασκήνιο, σχετικά με το ποιος και πώς θα πάρει χώρο στην μεγάλη αυτή χριστουγεννιάτικη γιορτή.

Αναλυτικότερα, το απόγευμα, ο πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Λευτέρης Καλλινικίδης, ανήρτησε σχόλιο στο προσωπικό του προφίλ στο διαδίκτυο, στο οποίο ανέφερε ότι κάποιοι κατέθεσαν το πρωί ασφαλιστικά μέτρα για τις εργασίες της Ονειρούπολης… πράγμα που σημαίνει, όπως λέει, ότι «η Ονειρούπολη τινάζεται στον αέρα». Ο ίδιος ρωτάει «ποιοι κρύβονται από πίσω;» και τονίζει ότι σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 6 το απόγευμα «θα μάθουν όλοι το βρώμικο παιχνίδι αντιπολιτευόμενων. Όλη η αλήθεια θα λάμψει…»

Ακούστε τα όσα δήλωσε ο Δήμαρχος Δράμας για το συγκεκριμένο θέμα στο ENA Channel

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

TAP

teliko filiagkos-plio
HOLIDAY-Car-Rental-banner
professional camera ad
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
old_town_inn
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ