Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Απάντηση ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου σε αναφορές του προέδρου της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκου Βελόπουλου

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος προέβη σήμερα, Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022, στις ακόλουθες διευκρινήσεις μετά την τοποθέτηση που έκανε ο Πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» κ. Κυριάκος Βελόπουλος από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη μόνη Συζήτηση και Ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας»:

«Οφείλω να απαντήσω σε κάποια σημεία από την τοποθέτηση του αξιότιμου Προέδρου της “Ελληνικής Λύσης”, ο οποίος αντιμετωπίζει την γεωστρατηγική και αμυντική ανάλυση με όρους “διαφημιστικού προσπέκτους”, πολύχρωμου μάλιστα. Πετάει δέκα συνθήματα, “άιντε ένα, δύο, τρία, δεκατρία, τριάντα τρία” κι όποιος τσιμπήσει. Ό,τι πιάσει. Τα πάντα. Δεν είναι όμως έτσι.

Πρέπει η ανάλυση να είναι πιο βαθιά, πιο εμβριθής και να είμαστε λίγο προσεκτικοί μέχρις ότου καταλήξουμε στα πορίσματα. Όπως δεν ήσασταν προσεκτικός όταν πριν από μερικούς μήνες προεξοφλούσατε -εδώ μάλιστα μιλώντας-, ότι “το παιχνίδι για τις φρεγάτες είναι στημένο υπέρ των Γερμανών” Έτσι λέγατε, ότι έχουμε διαλέξει γερμανικές. Έτσι λέγατε και μην το αρνείστε, πρώτα γερμανικές και μετά αμερικανικές. Το προεξοφλούσατε, λοιπόν, ως “στημένο”. Μόνο στημένο δεν αποδείχθηκε διότι η απόφαση έγινε με βάση -κι έχει σημασία αυτό που λέω- τις προτιμήσεις του Πολεμικού Ναυτικού.

Αφέθηκε ελεύθερο το Πολεμικό Ναυτικό χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς άλλους υπολογισμούς, να επιλέξει το καράβι που θεωρούσε ότι ήταν το καταλληλότερο για την κάλυψη των αναγκών του, επιχειρησιακών κλπ. Και η τελική διαμόρφωση του πλοίου αυτού κ. Πρόεδρε, όπως καταλαβαίνετε, διαμορφώθηκε μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη γαλλική και την ελληνική πλευρά.

Επομένως το αν επιλέχθηκε το “Scalp Naval” ως επιπλέον όπλο, δεν ήταν θέμα πολιτικής επιλογής της Κυβέρνησης. Ήταν θέμα αυτών που αποφάσισαν ό,τι χρειάζεται ή δεν χρειάζεται το Πολεμικό Ναυτικό. Και προφανώς εδώ, αποφάσισαν ότι δεν χρειάζεται αυτό το επιπλέον οπλικό σύστημα στην τελική διαμόρφωση του πλοίου γιατί μπορεί να το έχει ή να το φέρουν τα αεροπλάνα ή άλλες πλατφόρμες. Αποφάσισαν όμως ότι δεν χρειάζεται ενώ καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες και βάσει αυτών ενεργήσαμε εμείς.

Και κάτι άλλο: Μιλήσατε πάρα πολύ για την Αλεξανδρούπολη. Για την Αλεξανδρούπολη τελικά, έχω ακούσει ενστάσεις από εσάς, τους Τούρκους και τους Ρώσους. Μόνο από αυτά τα τρία σημεία έχω ακούσει ενστάσεις για τη χρήση της Αλεξανδρούπολης. Σίγουρα όχι από τους Εβρίτες και μπορείτε να το διαπιστώσετε, γιατί από Ανατολική Μακεδονία και Θράκη επιτρέψτε μου να έχω πλήρη εικόνα. Από τον Έβρο μέχρι το Νέστο ή μάλλον μέχρι την Καβάλα και τη Δράμα.

Η μερική χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης από τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις εντάσσεται στις προβλέψεις της Αμοιβαίας Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας που έχουμε υπογράψει με τις ΗΠΑ, την τροποποίηση της οποίας θα κληθούμε να συζητήσουμε στη Βουλή σύντομα. Θα έρθει αυτή η συμφωνία στη Βουλή και τότε θα μιλήσουμε και για τις προβλέψεις της, και Σούδα και Αλεξανδρούπολη και Στεφανοβίκειο, κλπ. Όλες δηλαδή οι τοποθεσίες που έχουν επιλεγεί στο πλαίσιο της εμβάθυνσης αυτής της Αμυντικής Συνεργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο οι Αμερικανοί έκαναν κάποιες εργασίες με δική τους χρηματοδότηση για να διευρύνουν τις δυνατότητες χρήσης του λιμένα της Αλεξανδρούπολης -που μέχρι τότε είχε κάποια προβλήματα, δομικά θα έλεγα με τα βάθη- έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η προσέγγιση του λιμένα αυτού από μεγάλα πλοία για τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού.

Επομένως η χρήση και η σχέση είναι διμερής, Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν εντάσσεται σε κάποιο πλαίσιο ΝΑΤΙΟϊκής λειτουργίας. Θα μου πείτε η Αμερική είναι η βασική δύναμη υποστηρίκτρια του ΝΑΤΟ. Ναι, αλλά είναι διμερής η χρήση, μεταφέρει στρατιωτικό υλικό κλπ. Αυτή είναι η βάση της MDCA.

Μην κάνετε αναλύσεις, ας πούμε για “ΝΑΤΟϊκούς κλοιούς”. Ναι, έχουν εκφράσει την ενόχληση τους οι Ρώσοι. Το ξέρουμε αυτό. Έχουν εκφράσει την ενόχλησή τους οι Τούρκοι, εσφαλμένως φυσικά. Είναι προφανές αυτό. Θεωρούν ότι η Αλεξανδρούπολη, αποτελεί απαρχή επιθετικών, ενδεχομένως, ενεργειών εναντίον της Τουρκίας. Είναι προφανές αυτό εντελώς αστήρικτο, αλλά να διατυπώνετε κι εσείς ενστάσεις για τη χρήση της Αλεξανδρούπολης; Τι ότι διακινδυνεύει, δηλαδή, την κατάσταση εκεί στη Θράκη; Και να σας πω και κάτι: Υπάρχει κι ένας ευρύτερος σχεδιασμός αναβάθμισης της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή, της οποίας βραχίονας είναι και η εκμετάλλευση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Κι αυτό η περιοχή το γνωρίζει. Γι’ αυτό μη κάνετε βιαστικές αναλύσεις, ιδίως παίρνοντας μία θέση η οποία στο τέλος είναι να είμαστε φίλοι με αυτούς που είναι φίλοι με μας.

Κοιτάξτε ωραίο είναι αυτό. Ακούγεται απλοϊκό, ρομαντικό ίσως. Βέβαια εκεί πρέπει να ξεκαθαρίσεις και ποιοι ακριβώς είναι η φίλοι σου και τι κάνουν για σένα προκειμένου να καταλήξεις ποιοι τελικά είναι οι φίλοι σου. Όμως εγώ θεωρώ ότι στις Διεθνείς Σχέσεις και στη γεωπολιτική η ιδιότητα του ανήκειν σε μία Συμμαχία είναι περίπλοκη και προσδιορίζεται από ένα πλέγμα δικαιωμάτων αλλά και υποχρεώσεων. Κι εν πάση περιπτώσει αυτό το θέμα το έχει λύσει η Ελλάδα, σε ποιο στρατόπεδο και σε ποια συμμαχία ανήκει γεωστρατηγικά κι από κει και πέρα το μόνο που έχει να κάνει είναι να ασκήσει τα δικαιώματα της, αλλά και τις υποχρεώσεις της. Κι αυτό κάνει.

Κατά τα λοιπά νομίζω σε σχέση με αυτά που έχουν συμβεί στην Ουκρανία, δεν θα μπω στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών. Το Υπουργείο Εξωτερικών το έχει καλύψει και με ενέργειες και με ανακοινώσεις, και το ζήτημα αυτό για μένα θεωρείται διευθετημένο από το αρμοδιότερο εμού υπουργείο.

Σας ευχαριστώ». 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Συνεχίζονται τα σενάρια για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Παραμένει το θέμα στο επίκεντρο που θέλει την συγχώνευση των υπηρεσιών ΔΕΥΑ όλης της χώρας.

Πολλά τα σενάρια που έχουν διατυπωθεί εως και σήμερα χωρίς τίποτα όμως να είναι σίγουρο αφήνοντας σε αβεβαιότητα τόσο εργαζόμενους όσο και αρμόδιους της υπηρεσίας.

Σενάριο υπάρχει γύρω από θέμα με τις ΔΕΥΑ να γίνονται μια ανά περιφερειακή ενότητα ενώ εκεί που χρήζει ανάγκη να υπάρχει ακόμη μια ως υποβοήθεια.

Σίγουρα όμως δεν είναι ένα σχέδιο που από οποίο σενάριο και να ισχύσει , θα φέρει θετικά αποτελέσματα.

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Απολογισμός των πρώτων 100 ημερών της θητείας του Δημάρχου Δράμας

Απολογιστική συνένετευξη, των πρώτων 100 ημερών της θητείας του πραγματοποιήσε το πτωί της Δευτέρας 29 Απριλίου, ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος μίλησε για όλα εκείνα τα θέματα και ζητήματα που συνάντησε όταν ο ίδιος και οι συνάδελφοι του ανέλαβαν την θητεία τους ενω την ίδια ώρα αναφέρθηκε και σε όλα τα έργα τα όποια έχουν γίνει τις πρώτες 100 ημέρες.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πάσχα | Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές – Οδηγίες από τον ΕΦΕΤ

Χρήσιμες συμβουλές δίνει στους καταναλωτές ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων καθώς πλησιάζει το Πάσχα και ξεκινούν σε όλη την χώρα οι προετοιμασίες για τις γιορτές, που συνοδεύονται από παραδόσεις, συνήθειες και εορταστικά γεύματα, τα οποία με τη σειρά τους συνδέονται με αυξημένη κατανάλωση κρέατος, τυριών, αυγών και γλυκών.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι είναι σημαντικό οι καταναλωτές να δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια των τροφίμων για να ελαχιστοποιούν την επικινδυνότητα των τροφιμογενών νοσημάτων και τη σπατάλη των τροφίμων.

Ο προγραμματισμός των αγορών, η συνειδητή επιλογή τροφίμων και ο σωστός χειρισμός και αποθήκευση των πρώτων υλών βοηθάνε σ’ αυτή την κατεύθυνση και επιπλέον συμφέρουν οικονομικά τον καταναλωτή.

Οι συμβουλές του ΕΦΕΤ

  • Να προμηθευόμαστε τρόφιμα μόνο από επίσημα, άρα κι ελεγχόμενα σημεία πώλησης.
  • Να ανατρέχουμε στις ενδείξεις της συσκευασίας στα προσυσκευασμένα τρόφιμα. Η ετικέτα μας παρέχει χρήσιμες πληροφορίες, όπως την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας του προϊόντος, τις ορθές συνθήκες αποθήκευσης, τα διατροφικά στοιχεία. Αν έχουμε κάποια αλλεργία, δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην ένδειξη αλλεργιογόνων συστατικών, τα οποία αναγράφονται υποχρεωτικά.
  • Να δίνουμε προσοχή στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου του καταστήματος που επιλέγουμε για την αγορά τροφίμων.
  • Όταν αγοράζουμε κρέας, να διαπιστώνουμε με απλή παρατήρηση ότι είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόμενες προθήκες που λειτουργούν. Όταν επιλέγουμε κατεψυγμένα κρέατα, πρέπει να εξετάζουμε την ημερομηνία κατάψυξης και την ημερομηνία ανάλωσης του προϊόντος (π.χ. ένδειξη: «ΑΝΑΛΩΣΗ ΕΩΣ», «ΑΝΑΛΩΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ»).
  • Να τοποθετούμε σε διαφορετικές σακούλες τα τρόφιμα που αγοράζουμε ωμά και χρειάζονται μαγείρεμα (π.χ. κρέας, παρασκευάσματα κρέατος), από αυτά που είναι έτοιμα προς κατανάλωση (π.χ. σαλάτες), για να αποφύγουμε πιθανή διασταυρούμενη μικροβιακή επιμόλυνση. Να αγοράζουμε τελευταία τα προϊόντα που χρειάζονται ψύξη ή κατάψυξη, ώστε να τα τοποθετήσουμε στο ψυγείο του σπιτιού μας το συντομότερο δυνατό.
  • Να φροντίζουμε για τη σωστή αποθήκευση των τροφίμων στα ντουλάπια, στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, ώστε να διατηρούνται στη βέλτιστη δυνατή κατάσταση μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
  • Να προσέχουμε τις θερμοκρασίες! Φροντίζουμε να τοποθετήσουμε στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό τα ευαλλοίωτα τρόφιμα (για παράδειγμα γάλα, κρέας) μετά την αγορά τους. Ελέγχουμε ότι το ψυγείο μας λειτουργεί σωστά. Διατηρούμε το μαγειρεμένο φαγητό ζεστό (πάνω από 60°C) πριν από το σερβίρισμα. Δεν αφήνουμε το μαγειρεμένο φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες.
  • Να προετοιμάζουμε το κρέας για μαγείρεμα ακολουθώντας τις ορθές πρακτικές για την υγιεινή τροφίμων, ώστε να αποφύγουμε επιμολύνσεις μαγειρεμένου κρέατος με ωμά τρόφιμα και να φροντίζουμε για την καθαριότητα των επιφανειών.

Πρακτικές συμβουλές για το Πάσχα

Για τα αμνοερίφια: Αν επιλέξουμε αγορά ολόκληρου σφαγίου ή ενός ημιμορίου από ένα σφάγιο, προσέχουμε να υπάρχει οπωσδήποτε σφραγίδα σε σχήμα αυγού, η οποία δείχνει ότι έχει γίνει ο απαιτούμενος κρεοσκοπικός έλεγχος.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν τρεις κατηγορίες υποχρεωτικών σφραγίδων:

  • Τα σφάγια που έχουν σφαγεί στη χώρα μας και που έχουν εκτραφεί στην Ελλάδα ή σε Κράτος Μέλος της ΕΕ έχουν σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος «λαμπρού κυανού» δηλαδή τυρκουάζ, στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης του σφαγείου και περιφερειακά τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε.
  • Τα σφάγια που έχουν σφαγεί σε άλλα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. και διακινούνται προς τη χώρα μας έχουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα επιλογής του κάθε Κράτους Μέλους της Ε.Ε. και τα χαρακτηριστικά στοιχεία (κωδικός αριθμός έγκρισης σφαγείου, χώρας και διακριτικών της ΕΕ) τα οποία εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους.
  • Τα σφάγια που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας έχουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα καστανό και τα στοιχεία της χώρας προέλευσης.

Για τα σπλάχνα και το κρέας:

  • Προσέχουμε να βρίσκονται υπό ψύξη μέσα σε προστατευμένους χώρους (π.χ. ψυχόμενες προθήκες). Όταν επιλέγουμε κατεψυγμένα σπλάχνα, πρέπει να εξετάζουμε την ημερομηνία κατάψυξης και την ημερομηνία ανάλωσης του προϊόντος (π.χ. ένδειξη: «ΑΝΑΛΩΣΗ ΕΩΣ», «ΑΝΑΛΩΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ»).

Για τα αυγά:

Τα αυγά βρίσκονται στο επίκεντρο των γιορτών του Πάσχα, είτε βαμμένα για «τσούγκρισμα», είτε ενσωματωμένα σε πιάτα ή σε γλυκά. Ο κατάλληλος χειρισμός τους μας προστατεύει από μόλυνση από σαλμονέλα, ένα βακτήριο που προκαλεί τροφιμογενή νοσήματα.

  • Για να κάνουμε την επιλογή μας, εξετάζουμε τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως την κατηγορία ποιότητας, βάρους και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.
  • Δεν πλένουμε τα αυγά πριν τα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο.
  • Για την καλή συντήρησή τους διατηρούμε τα φρέσκα αυγά σε δροσερό χώρο ή στο ψυγείο.
  • Τοποθετούμε τα βρασμένα αυγά, σε ξεχωριστό χώρο, από τα φρέσκα, στο ψυγείο μέσα σε 2 ώρες από την παρασκευή τους και τα καταναλώνουμε εντός μιας εβδομάδας.
  • Για τη βαφή των αυγών αγοράζουμε μόνο εγκεκριμένες βαφές κι ακολουθούμε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες. Βάφουμε μόνο τα αυγά που δεν έχουν σπάσει κατά το βρασμό.

Αν διαπιστώσουμε στην αγορά υποβαθμισμένα, ακατάλληλα, αλλοιωμένα τρόφιμα ή αντιμετωπίσουμε φαινόμενα εξαπάτησης ή παραπλάνησής, υπάρχει πάντα ο πενταψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 11717 για καταγγελίες.

Πηγή: ethnos.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en