Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Απάντηση ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου σε αναφορές του προέδρου της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκου Βελόπουλου

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος προέβη σήμερα, Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022, στις ακόλουθες διευκρινήσεις μετά την τοποθέτηση που έκανε ο Πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» κ. Κυριάκος Βελόπουλος από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη μόνη Συζήτηση και Ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας»:

«Οφείλω να απαντήσω σε κάποια σημεία από την τοποθέτηση του αξιότιμου Προέδρου της “Ελληνικής Λύσης”, ο οποίος αντιμετωπίζει την γεωστρατηγική και αμυντική ανάλυση με όρους “διαφημιστικού προσπέκτους”, πολύχρωμου μάλιστα. Πετάει δέκα συνθήματα, “άιντε ένα, δύο, τρία, δεκατρία, τριάντα τρία” κι όποιος τσιμπήσει. Ό,τι πιάσει. Τα πάντα. Δεν είναι όμως έτσι.

Πρέπει η ανάλυση να είναι πιο βαθιά, πιο εμβριθής και να είμαστε λίγο προσεκτικοί μέχρις ότου καταλήξουμε στα πορίσματα. Όπως δεν ήσασταν προσεκτικός όταν πριν από μερικούς μήνες προεξοφλούσατε -εδώ μάλιστα μιλώντας-, ότι “το παιχνίδι για τις φρεγάτες είναι στημένο υπέρ των Γερμανών” Έτσι λέγατε, ότι έχουμε διαλέξει γερμανικές. Έτσι λέγατε και μην το αρνείστε, πρώτα γερμανικές και μετά αμερικανικές. Το προεξοφλούσατε, λοιπόν, ως “στημένο”. Μόνο στημένο δεν αποδείχθηκε διότι η απόφαση έγινε με βάση -κι έχει σημασία αυτό που λέω- τις προτιμήσεις του Πολεμικού Ναυτικού.

Αφέθηκε ελεύθερο το Πολεμικό Ναυτικό χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς άλλους υπολογισμούς, να επιλέξει το καράβι που θεωρούσε ότι ήταν το καταλληλότερο για την κάλυψη των αναγκών του, επιχειρησιακών κλπ. Και η τελική διαμόρφωση του πλοίου αυτού κ. Πρόεδρε, όπως καταλαβαίνετε, διαμορφώθηκε μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη γαλλική και την ελληνική πλευρά.

Επομένως το αν επιλέχθηκε το “Scalp Naval” ως επιπλέον όπλο, δεν ήταν θέμα πολιτικής επιλογής της Κυβέρνησης. Ήταν θέμα αυτών που αποφάσισαν ό,τι χρειάζεται ή δεν χρειάζεται το Πολεμικό Ναυτικό. Και προφανώς εδώ, αποφάσισαν ότι δεν χρειάζεται αυτό το επιπλέον οπλικό σύστημα στην τελική διαμόρφωση του πλοίου γιατί μπορεί να το έχει ή να το φέρουν τα αεροπλάνα ή άλλες πλατφόρμες. Αποφάσισαν όμως ότι δεν χρειάζεται ενώ καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες και βάσει αυτών ενεργήσαμε εμείς.

Και κάτι άλλο: Μιλήσατε πάρα πολύ για την Αλεξανδρούπολη. Για την Αλεξανδρούπολη τελικά, έχω ακούσει ενστάσεις από εσάς, τους Τούρκους και τους Ρώσους. Μόνο από αυτά τα τρία σημεία έχω ακούσει ενστάσεις για τη χρήση της Αλεξανδρούπολης. Σίγουρα όχι από τους Εβρίτες και μπορείτε να το διαπιστώσετε, γιατί από Ανατολική Μακεδονία και Θράκη επιτρέψτε μου να έχω πλήρη εικόνα. Από τον Έβρο μέχρι το Νέστο ή μάλλον μέχρι την Καβάλα και τη Δράμα.

Η μερική χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης από τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις εντάσσεται στις προβλέψεις της Αμοιβαίας Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας που έχουμε υπογράψει με τις ΗΠΑ, την τροποποίηση της οποίας θα κληθούμε να συζητήσουμε στη Βουλή σύντομα. Θα έρθει αυτή η συμφωνία στη Βουλή και τότε θα μιλήσουμε και για τις προβλέψεις της, και Σούδα και Αλεξανδρούπολη και Στεφανοβίκειο, κλπ. Όλες δηλαδή οι τοποθεσίες που έχουν επιλεγεί στο πλαίσιο της εμβάθυνσης αυτής της Αμυντικής Συνεργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο οι Αμερικανοί έκαναν κάποιες εργασίες με δική τους χρηματοδότηση για να διευρύνουν τις δυνατότητες χρήσης του λιμένα της Αλεξανδρούπολης -που μέχρι τότε είχε κάποια προβλήματα, δομικά θα έλεγα με τα βάθη- έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η προσέγγιση του λιμένα αυτού από μεγάλα πλοία για τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού.

Επομένως η χρήση και η σχέση είναι διμερής, Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν εντάσσεται σε κάποιο πλαίσιο ΝΑΤΙΟϊκής λειτουργίας. Θα μου πείτε η Αμερική είναι η βασική δύναμη υποστηρίκτρια του ΝΑΤΟ. Ναι, αλλά είναι διμερής η χρήση, μεταφέρει στρατιωτικό υλικό κλπ. Αυτή είναι η βάση της MDCA.

Μην κάνετε αναλύσεις, ας πούμε για “ΝΑΤΟϊκούς κλοιούς”. Ναι, έχουν εκφράσει την ενόχληση τους οι Ρώσοι. Το ξέρουμε αυτό. Έχουν εκφράσει την ενόχλησή τους οι Τούρκοι, εσφαλμένως φυσικά. Είναι προφανές αυτό. Θεωρούν ότι η Αλεξανδρούπολη, αποτελεί απαρχή επιθετικών, ενδεχομένως, ενεργειών εναντίον της Τουρκίας. Είναι προφανές αυτό εντελώς αστήρικτο, αλλά να διατυπώνετε κι εσείς ενστάσεις για τη χρήση της Αλεξανδρούπολης; Τι ότι διακινδυνεύει, δηλαδή, την κατάσταση εκεί στη Θράκη; Και να σας πω και κάτι: Υπάρχει κι ένας ευρύτερος σχεδιασμός αναβάθμισης της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή, της οποίας βραχίονας είναι και η εκμετάλλευση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Κι αυτό η περιοχή το γνωρίζει. Γι’ αυτό μη κάνετε βιαστικές αναλύσεις, ιδίως παίρνοντας μία θέση η οποία στο τέλος είναι να είμαστε φίλοι με αυτούς που είναι φίλοι με μας.

Κοιτάξτε ωραίο είναι αυτό. Ακούγεται απλοϊκό, ρομαντικό ίσως. Βέβαια εκεί πρέπει να ξεκαθαρίσεις και ποιοι ακριβώς είναι η φίλοι σου και τι κάνουν για σένα προκειμένου να καταλήξεις ποιοι τελικά είναι οι φίλοι σου. Όμως εγώ θεωρώ ότι στις Διεθνείς Σχέσεις και στη γεωπολιτική η ιδιότητα του ανήκειν σε μία Συμμαχία είναι περίπλοκη και προσδιορίζεται από ένα πλέγμα δικαιωμάτων αλλά και υποχρεώσεων. Κι εν πάση περιπτώσει αυτό το θέμα το έχει λύσει η Ελλάδα, σε ποιο στρατόπεδο και σε ποια συμμαχία ανήκει γεωστρατηγικά κι από κει και πέρα το μόνο που έχει να κάνει είναι να ασκήσει τα δικαιώματα της, αλλά και τις υποχρεώσεις της. Κι αυτό κάνει.

Κατά τα λοιπά νομίζω σε σχέση με αυτά που έχουν συμβεί στην Ουκρανία, δεν θα μπω στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών. Το Υπουργείο Εξωτερικών το έχει καλύψει και με ενέργειες και με ανακοινώσεις, και το ζήτημα αυτό για μένα θεωρείται διευθετημένο από το αρμοδιότερο εμού υπουργείο.

Σας ευχαριστώ». 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σοκ με νεκρό άνδρα ο οποίος σκοτώθηκε από φωτοβολίδα την Καθαρά Δευτέρα

Στο πένθος έχει βυθιστεί η πόλη του Αγίου Νικολάου Κρήτης ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας από τον θάνατο του 33χρονου Μανώλη ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά από ρίψη ναυτικής φωτοβολίδας .

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αδικοχαμένος νεαρός μαζί με φίλους του παρακολουθούσαν τις καρναβαλικές εκδηλώσεις στο κέντρο της πόλης.

Μόλις ολοκληρώθηκε η γιορτή ,οι φίλοι πήγαν για διασκέδαση στον κεντρικό πεζόδρομο του Αγίου Νικολάου όταν μια ναυτική φωτοβολίδα που έφερε κάποιος από την ευρύτερη παρέα εξερράγη και καρφώθηκε στο σώμα του Μανώλη με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.

Το θύμα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου όπου λίγη ώρα υπέκυψε στα σοβαρά τραύματα που έφερε στην κοιλιακή χώρα . Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για κακή χρήση μιας φωτοβολίδας – λάμψης η οποία εξερράγη με αποτέλεσμα να προκαλέσει ακατάσχετη αιμορραγία στον 33χρονο.

Η μητέρα του 33χρονου έσπευσε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου όπου οι γιατροί την ενημέρωσαν πως δεν τα κατάφεραν να κρατήσουν τον γιο της στη ζωή.

Γιάννης Γ.

Continue Reading

MEDIA

Εφημερίδα ΑΝΑΛΥΤΗΣ 25-03-2024

Continue Reading

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Καταγγελίες για περιστατικά βίας από γονείς σε εκπαιδευτικούς!

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές καταγγελίες από εκπαιδευτικούς για περιστατικά βίας από γονείς (!) επειδή διαφωνούν με τις βαθμολογίες των παιδιών τους.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καβάλας Ελένη Σακαλή στην proini

Τα περιστατικά βίας τα οποία αντιμετωπίζουμε, τα περιγράφουμε στην ανακοίνωση μας. Δεν μπορούμε να γίνουμε περισσότερο συγκεκριμένοι. Είναι περιστατικά τα οποία γίνονται συνήθως στο διάλειμμα. Οι μαθητές μαλώνουν μεταξύ τους, τσακώνονται και χτυπιούνται μεταξύ τους. Υπάρχουν φραστικές επιθέσεις αλλά υπάρχουν και φραστικές επιθέσεις των γονέων απέναντι στους εκπαιδευτικούς. Οι αιτίες είναι πολλές. Κυρίως οι γονείς νομίζουνε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν επιτελούν το έργο τους όπως πρέπει. Αυτό αφορά κυρίως τον τρόπο με τον οποίο βαθμολογούν. Νομίζουν ότι τα παιδιά τους αξίζουν περισσότερο και επιτίθενται φραστικά τους εκπαιδευτικούς.

Για το θέμα μίλησε και το μέλος του Δ.Σ της ΟΛΜΕ Νεκτάριος Κορδής στο enanews.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en