Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ψαλίδι» και στις συντάξεις χηρείας με «κόφτη» έως τα 55

Εκτός από το «ψαλίδι» στο μέρισμα, τις επικουρικές συντάξεις και την κατάργηση του ΕΚΑΣ, μειώσεις θα υποστούν και άλλες κατηγορίες συνταξιούχων.

Έναν στους δύο συνταξιούχους θα «θερίσει» το δρεπάνι του νέου ασφαλιστικού μειώνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις δραματικά και από τη μία μέρα στην άλλη τόσο τα χαμηλά, όσο και τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα.

Εκτός από το «ψαλίδι» στο μέρισμα, τις επικουρικές συντάξεις και την κατάργηση του ΕΚΑΣ, μειώσεις θα υποστούν και άλλες κατηγορίες συνταξιούχων, όπως οι χήροι /ες, πιο τσουχτερή γίνεται η εξαγορά πλασματικών ετών ενώ οι αυστηροί περιορισμοί στην εργασία των συνταξιούχων θα συρρικνώσουν περαιτέρω το εισόδημα.

Συντάξεις χηρείας: 

Αυστηρότερες προϋποθέσεις θα ισχύσουν για τις νέες συντάξεις χηρείας που θα εκδοθούν μετά τις 12 Μαΐου. Συγκεκριμένα τίθεται όριο ηλικίας τα 55 έτη. Οι χήρες/χήροι άνω των 55 θα παίρνουν δια βίου τη σύνταξη. Εφόσον είναι 52 θα την παίρνουν για τρία χρόνια, θα τη χάνουν και μετά θα επαναχορηγείται στα 67. Αν είναι κάτω από 52 θα την εισπράττουν για τρία χρόνια (με επιπλέον διετή επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε περίπτωση ανεργίας) εκτός αν είναι μητέρες ανηλίκων οπότε θα τη λαμβάνουν μέχρι να ενηλικιωθεί το παιδί ή μέχρι να αποφοιτήσει (24 ετών) . 

Ειδικές προϋποθέσεις ισχύουν για τις συντάξεις χηρείας των διαζευγμένων.

Επίσης περιορίζεται το ποσοστό του επιζώντος συζύγου επί της σύνταξης γήρατος του θανόντος εφόσον αυτό πλέον συναρτάται από τη διάρκεια του γάμου (μεγαλύτερη των 5 ετών) και τη διαφορά ηλικίας μεταξύ των συζύγων. Αν η διαφορά ηλικίας μεταξύ του αποβιώσαντος και της συζύγου του, αφαιρουμένου του διαστήματος του γάμου τους, είναι μεγαλύτερη από δέκα έτη, η σύνταξη του επιζώντος συζύγου, υφίσταται, για κάθε πλήρες έτος διαφοράς, μείωση που καθορίζεται σε:

-1% για τα έτη από το 10ο και το 20ό έτος.
-2% για τα έτη από το 21ο έως το 25ο έτος.
-3% για τα έτη από το 26ο έως το 30ό έτος.
-4% για τα έτη από το 31ο έως το 35ο έτος.
-5% για τα έτη από το 36ο και άνω.

Η συγκεκριμένη διάταξη που συντάχθηκε βάσει βέλτιστων πρακτικών της ΕΕ αποσκοπεί στην αποφυγή αφενός μεν της τέλεσης εικονικών γάμων και αφετέρου δε καταβολής για μακρό χρονικό διάστημα εκ μεταβιβάσεως συντάξεων σε περίπτωση μεγάλης διαφοράς ηλικίας η οποία θα επιβάρυνε σημαντικά τον προϋπολογισμό.

Εξαγορά πλασματικών ετών:

Η εξαγορά πλασματικών ετών θα στοιχίζει ακριβότερα, δυσκολεύοντας την έξοδο πολλών κατηγοριών εργαζόμενων. Πολλοί ασφαλισμένοι κυρίως στο δημόσιο, για να καλύψουν ασφαλιστικό βίο 35 ετών εξαγόραζαν πλασματικά έτη, προκειμένου να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη. (Στο δημόσιο οι ασφαλισμένοι έχουν δικαίωμα εξαγοράς έως 12 ετών) 

Με το νέο σύστημα θα αναγκαστούν να πληρώσουν έως και πέντε φορές ακριβότερα για να εξαγοράσουν πλασματικά έτη. Για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος, κατηγορίας ΠΕ, πατέρας ανήλικου τέκνου, θα πρέπει να εξαγοράσει τέσσερα πλασματικά έτη σπουδών. Οι σημερινές του αποδοχές είναι 1.500 ευρώ. Ο εν λόγω ασφαλισμένος μπορεί να προχωρήσει στην εξαγορά, με το σημερινό καθεστώς, καταβάλλοντας 100 ευρώ περίπου σε μηνιαία βάση. Με τη νέα ρύθμιση θα χρειαστεί να πληρώσει 300 ευρώ για κάθε μήνα. Το κόστος δηλαδή τριπλασιάστηκε.

Οι ασφαλισμένοι με 35ετία με το νέο τρόπο υπολογισμού αν μάλιστα είναι υψηλόμισθοι θα υποστούν βαριές απώλειες σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες νέων συνταξιούχων. 

Π.χ: Υπάλληλος του Δημοσίου με 35 έτη ασφάλισης και συντάξιμο μισθό 1.646 ευρώ με το παλιό σύστημα θα έπαιρνε σύνταξη 1.075, με το νέο σύστημα η σύνταξή του θα είναι 829 ευρώ. (απώλεια 21%)

Απασχόληση συνταξιούχων

Νέο τοπίο, αλλά και… νέες «ταχύτητες» συνταξιούχων προκύπτουν από το νέο ασφαλιστικό. 
Η σύνταξη θα μειώνεται κατά 60% για τους συνταξιούχους που ξεκίνησαν να εργάζονται μετά τις 12 Μαΐου. Οι νέες ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν στο σύνολο των ασφαλιστικών φορέων που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ.

Η εν λόγω μείωση θα πραγματοποιείται επί του ακαθάριστου ποσού του συνόλου των συντάξεων που λαμβάνουν, κύριων και επικουρικών.

Ειδικότερα 

1.Οι συνταξιούχοι κάτω των 55 ετών, ευνοούνται ως προς το ότι δεν θα αναστέλλεται πλήρως η σύνταξή τους, αλλά θα περικόπτεται το 60% του ποσού της. Επομένως, θα εισπράττουν τμήμα της σύνταξής τους, όσο παράλληλα θα εργάζονται.
2.Οι συνταξιούχοι άνω των 55 ετών όμως θίγονται σημαντικά,  σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. 

Δηλαδή μέχρι τον Μάιο α) οι συνταξιούχοι που εργάζονταν ως μισθωτοί με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, ελάμβαναν κανονικά το ποσό της ακαθάριστης κύριας σύνταξης ή του αθροίσματος των συντάξεων έως 970,00 ευρώ (30 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη) ενώ το υπερβάλλον ποσό καταβαλλόταν  μειωμένο κατά 70%. Πλέον, θα περικόπτεται αδιακρίτως το 60% επί του συνολικού ακαθάριστου ποσού των συντάξεων.

Π.χ: Συνταξιούχος που λάμβανε ποσό σύνταξης 1.200 ευρώ (μικτά), θα λάμβανε κανονικά, με το σημερινό καθεστώς, το ποσό των 1.039,00 ευρώ (μεικτά) περίπου, για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνταν. Με το νέο νόμο, θα λαμβάνει το ποσό των 480,00 Ευρώ (μικτά) από τη σύνταξή του.

β) οι συνταξιούχοι που θα αναλάβουν δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.) και του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.), θα ανέμεναν κανονικά το ποσό της ακαθάριστης κύριας σύνταξης ή του αθροίσματος των συντάξεων που υπερβαίνει τα 1.940,00 ευρώ (60 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη), να περικόπτεται. Πλέον, θα περικόπτεται αδιακρίτως το 60% επί του συνολικού ακαθάριστου ποσού των συντάξεων.

Π.χ: Συνταξιούχος που λάμβανε ποσό σύνταξης 2.000,00 ευρώ (μικτά), θα λάμβανε κανονικά, με το σημερινό καθεστώς, το ποσό των 1.940,00 ευρώ (μικτά) για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνταν. Με το νέο νόμο θα λαμβάνει το ποσό των 800 ευρώ (μικτά) από τη σύνταξή του.

πηγη: protothema.gr

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: «Αυλαία» για τη μόνιμη μείωση τιμής | Τι θα γίνει από 1η Ιουνίου σε 4.000 προϊόντα

Αυλαία ρίχνει την 31η Μαΐου το μέτρο της μόνιμης μείωσης της τιμής τουλάχιστον κατά 5% στα «ράφια» των σούπερ μάρκετ. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να το επεκτείνει χρονικά, κάτι που δημιουργεί προβληματισμό στους καταναλωτές σε σχέση με το αν (και πόσο) θα σημειωθεί νέα άνοδος των τιμών σε αυτά τα 4.000 προϊόντα. Το μέτρο αυτό έχει αντικατασταθεί από το μέτρο μείωσης 15% των τιμών τιμοκαταλόγου αλλά και αυτό της νέας τιμολογιακής πολιτικής, που δε μπορούν να γίνονται προσφορές για ένα τρίμηνο, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης στον ΟΤ.

Ωστόσο, υπάρχουν «φωνές» που λένε ότι θα υπάρξουν αυξήσεις. Όπως σημείωσε πρόσφατα ο πρόεδρος Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, Απόστολος Ραυτόπουλος, δεν θα υπάρξει σταθεροποίηση γιατί την 1η Ιουνίου ξεκινάνε οι νέες τιμές των 4.000 προϊόντων που ήταν στη μόνιμη μείωση της τιμής.

Προϋπολογισμός: Τι δείχνει η υπέρβαση των στόχων

«Επανέρχονται επομένως οι τιμές στην προτέρα κατάσταση», ξεκαθάρισε για την περίπτωση σταθεροποίησης των τιμών. Όπως εξήγησε μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά 90,1, θα αυξηθούν από 5 έως 10% τα 4.000 προϊόντα που, όπως υποσχόταν το υπουργείο Ανάπτυξης, θα βρίσκονταν σε μόνιμη μείωση τιμής.

Πρωταθλητισμός στον πληθωρισμό τροφίμων

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός τροφίμων στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 5,3% (από 5,4% τον Μάρτιο), πίσω από 5,9% της Μάλτας (από 6,2% τον Μάρτιο) και χειρότερα από το 4,8% (4,4% τον Μάρτιο) της Ισπανίας. Ουσιαστικά, φαίνεται ότι τα μέτρα Σκρέκα κατά της ακρίβειας που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από 1η Μαρτίου δεν απέδωσαν ουσιαστικά, με τις ανατιμήσεις στο «ράφι» να συνεχίζονται.

Άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Απρίλιου, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στα τρόφιμα σε ετήσια βάση σημειώθηκαν στο ελαιόλαδο (63,7%), στα φρούτα (11,6%), στα ψάρια (10,6%) και στο ρύζι (8,5%), ενώ κατά 12,5% αυξήθηκαν οι τιμές των μεταλλικών νερών – αναψυκτικών και χυμών τροφίμων.

Η αβεβαιότητα των καταναλωτών

Το 2024, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας Consumer Outlook της NielsenIQ, συνεχίζει να είναι μια χρονιά, στην οποία οι Έλληνες καταναλωτές, στην πλειοψηφία τους, εξακολουθούν να νιώθουν αβεβαιότητα και συνεπώς να είναι ιδιαίτερα σκεπτικιστές όσον αφορά στις επιλογές τους, στις αποφάσεις που λαμβάνουν, καθώς και στις δαπάνες που πραγματοποιούν.

Το 53% των ερωτηθέντων (από 60% στην προηγούμενη) δήλωσε ότι είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση, με την αύξηση του κόστους ζωής να παραμένει η πρωταρχική ανησυχία, τόσο όσον αφορά τις τιμές των τροφίμων, αλλά και στα γενικότερα αυξανόμενα κόστη διαβίωσης, οι Έλληνες καταναλωτές εξακολουθούν να αναζητούν έξυπνους τρόπους για να πραγματοποιούν τις αγορές τους, να εξοικονομούν όσο το δυνατόν γίνεται, χωρίς ωστόσο να μειώνουν την κατανάλωση αυτή καθαυτή.

Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας φαίνεται να ικανοποιούν την ανάγκη αυτή, φτάνοντας σε ένα ιστορικά υψηλό μερίδιο αγοράς στο 25,4% το πρώτο τρίμηνο του 2024, και ένα ποσοστό ανάπτυξης της τάξης του 5,4%.

Η τιμή του καφέ

Την ίδια στιγμή, αυξήσεις έρχονται και στον καφέ από τον Ιούνιο τόσο στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με τις πολυεθνικές να…δείχνουν ως υπεύθυνες τις διεθνείς τιμές ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε Βιετνάμ και Βραζιλία.

Παράλληλα, στην εστίαση, στο τέλος Ιουνίου εκπνέει η περίοδος ισχύος του μειωμένου συντελεστή 13% ΦΠΑ στον καφέ που αγοράζουν οι καταναλωτές από ράφια των σούπερ μάρκετ, εξαιτίας του ανοδικού ράλι στη διεθνή τιμή του. Αναφορικά με την κατανάλωση εκτός σπιτιού, στο τέλος Ιουνίου εκπνέει η περίοδος ισχύος του μειωμένου συντελεστή 13% ΦΠΑ, στην εστίαση. Εφόσον δεν δοθεί νέα παράταση, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι της αγοράς, η επαναφορά του καφέ στο 24% ΦΠΑ, θα σημαίνει, πρόσθετη αύξηση 11 μονάδων, οι οποίες θα αποτυπωθούν στη λιανική τιμή και κατά συνέπεια στον καταναλωτή, καθώς οι επιχειρήσεις εστίασης δηλώνουν πως αδυνατούν να απορροφήσουν και νέα επιβάρυνση.

Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη και έχει ήδη δημοσιονομικό χώρο, προκειμένου να προχωρήσει στη δέουσα παράταση.

ot.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Γιατί αυξάνονται οι τιμές | Πότε θα πιάσουν ταβάνι

Χωρίς τέλος φαντάζει το ράλι ανόδου στις τιμές των κατοικιών σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Μάλιστα έρευνες δείχνουν πώς τα νεόδμητα σε δημοφιλείς περιοχές έχουν φτάσει σε σημείο να ξεπερνούν πλέον το ιστορικό ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2008. Στον αντίποδα παράγοντες της αγοράς χαμηλώνουν τους  τόνους επισημαίνοντας πώς η ανοδική πορεία φαίνεται να πλησιάζει προς το τέλος της. Κάποιοι άλλοι μιλούν για μια νέα «φούσκα».

Τι πραγματικά συμβαίνει; Υπάρχει ακόμη περιθώριο ανόδου και τι τροφοδοτεί την αύξηση στις τιμές;

Μιλώντας στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος, αναφέρει ότι ο κύκλος των διψήφιων ποσοστών αύξησης των τιμών των κατοικιών έχει πλέον παρέλθει και ότι το επόμενο διάστημα οι τιμές κινηθούν σε μονοψήφια ποσοστά.

Ποιες αγορές ακινήτων εμφανίζουν τις καλύτερες προοπτικές [έρευνα]

Αναλυτές εξηγούν ότι πλέον εμφανίζονται και τα πρώτα σημάδια «κόπωσης» της αγοράς, καθώς οι υψηλές τιμές φαίνεται πως έχουν αρχίσει να προκαλούν μείωση των συναλλαγών.

Πρόσφατη ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), απαντάει στο ερώτημα πώς ποσοτικοποιείται η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης;

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της μελέτης, η κατασκευαστική δραστηριότητα έφτασε στο απόγειό της το 2005 με την έκδοση 66.000 οικοδομικών αδειών, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε 195.000 κατοικίες. Έκτοτε η πτώση ήταν συνεχής, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κατασκευαστικής δραστηριότητας την περίοδο 2012 και ύστερα, με ετήσια έκδοση αδειών που αντιστοιχεί σε 16.000 κατοικίες κατ’ έτος. Συνακόλουθα, μεταξύ της απογραφής 2001-2011 καταγράφεται αύξηση του αριθμού των κατοικιών κατά 917.000, ενώ την επόμενη δεκαετία 2012-2022 υπολογίζουμε ότι προστέθηκαν μόνο 155.000. Ταυτόχρονα, από την πλευρά της ζήτησης την περίοδο 2001-2011 καταγράφεται αύξηση του αριθμού των νοικοκυριών κατά 582.000, ενώ από το 2012 έως το 2022 υπολογίζουμε τη δημιουργία μόνο 197.000 νοικοκυριών. Επιπρόσθετα όμως ένα νέο χαρακτηριστικό που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια είναι η αύξηση της ζήτησης κατοικιών λόγω βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η ζήτηση αυτή, η οποία δρα προσθετικά στη ζήτηση για στέγαση στα εγχώρια νοικοκυριά, ανέρχεται πλέον σε 170.000 κατοικίες.

Συμπερασματικά λοιπόν, η ανισορροπία που εντοπίζει η μελέτη δεν είναι παρά προϊόν της απόστασης ανάμεσα στις 155.000 νέες κατοικίες που υπολογίζουμε ότι κατασκευάστηκαν τα τελευταία 10 χρόνια από τη μια και της συνολικής ζήτησης για 367.000 νέες κατοικίες (197.000 νέα νοικοκυριά συν 170.000 βραχυχρόνιες μισθώσεις). Αυτό λοιπόν το έλλειμα προσφοράς έναντι ζήτησης κατά περίπου 212.000 κατοικίες είναι που έχει δημιουργήσει μια συσσωρευτική αποτίμηση των τιμών κατοικιών 14% πέρα και πάνω από την αύξηση που δικαιολογεί το επίπεδο ανάπτυξης των εισοδημάτων. Δεδομένου δε του μεγέθους του χάσματος μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, οι ρυθμοί αύξησης των τιμών των κατοικιών αναμένεται να μετριασθούν αλλά όχι να περάσουν σε αρνητικό πρόσημο.

Καμπανάκι και από ΔΝΤ

Από την άλλη πλευρά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει παρατηρήσει ότι η ελληνική αγορά ακινήτων φαίνεται πως έχει εισέλθει σε περιοχή «φούσκας», μετά από ένα εξαετές «ράλι» τιμών το οποίο ξεκίνησε το 2017.

Όπως δείχνει η ανάλυση του Ταμείου, οι σημερινές τιμές των ακινήτων αναδεικνύουν ένα παράγοντα κινδύνου για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αν και ο συστημικός κίνδυνος είναι σχετικά περιορισμένος, σύμφωνα με το ΔΝΤ, καθώς παρατηρείται χαμηλή μόχλευση στον ιδιωτικό τομέα, έχει αυξηθεί από πέρυσι και ο τραπεζικός τομέας αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις σε σχέση με το μέλλον του. Ενώ η δανειακή επιβάρυνση τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών παραμένει χαμηλή σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους των νοικοκυριών είναι ένα από τα υψηλότερα στην ευρωζώνη, ενώ την ίδια στιγμή τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους των νοικοκυριών, κάτι που θα προξενούσε επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών, με αποτέλεσμα να δυσκολέψει η εσωτερική τους ικανότητα δημιουργίας κεφαλαίου.

Οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι που συνδέονται με την περαιτέρω χρηματοπιστωτική σύσφιγξη, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της ανάπτυξης εν μέσω υπερτίμησης των τιμών των κατοικιών, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιδείνωση των ισολογισμών των τραπεζών και διορθώσεις των τιμών των κατοικιών, με φαύλο κύκλο δυσμενών αλληλεπιδράσεων στην πραγματική οικονομία, σημειώνει το ΔΝΤ.

Τι λένε τα νούμερα;

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το α΄ τρίμηνο του 2024, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 10,4%.

Με βάση την παλαιότητα ακινήτου, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των νέων διαμερισμάτων διαμορφώθηκε στο 10,8% και των παλαιών στο 10,1%.

Με βάση τη γεωγραφική θέση, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων διαμορφώθηκε σε 9,4% στην Αθήνα, 12,2% στη Θεσσαλονίκη, 10,3% στις άλλες μεγάλες πόλεις και  12,1% στις λοιπές περιοχές της χώρας. 

Με βάση τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία, εκτιμάται ότι το α΄ τρίμηνο του 2024 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 10,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023. Για το 2023, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 13,8% (αναθεωρημένα στοιχεία), έναντι αύξησης 11,9% το 2022.

Πιο αναλυτικά, η αύξηση των τιμών το α΄ τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 ήταν 10,8% για τα νέα διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών, και 10,1% για τα παλαιά, δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το 2023, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα νέα διαμερίσματα ήταν 12,7%, έναντι αύξησης 12,5% το 2022, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 14,5% το 2023, έναντι αύξησης 11,6% το 2022.

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων το α΄ τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 ήταν 9,4% στην Αθήνα, 12,2% στη Θεσσαλονίκη, 10,3% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 12,1% στις λοιπές περιοχές της χώρας. Για το σύνολο του 2023, η αύξηση των τιμών στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2022 ήταν 13,8%, 16,5%, 15,0% και 11,4% αντίστοιχα (αναθεωρημένα στοιχεία). Τέλος, για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το α΄ τρίμηνο του 2024 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 10,8% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2023, ενώ για το 2023 η μέση ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε στο 14,1% (αναθεωρημένα στοιχεία).

Continue Reading

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

M.Ρήγας, Energean στο EMGF: Όχι αλλά λόγια! Αποφάσεις στην ΕΕ για το φυσικό αέριο για να αποφευχθούν σοβαρές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες

Την ανάγκη να ληφθούν άμεσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κυβερνήσεις συγκεκριμένες αποφάσεις για την έρευνα και ανάπτυξη τοπικών κοιτασμάτων, προκειμενου να καλυφθεί το μεγάλο έλλειμμα σε φυσικό αέριο και να αποφευχθούν σοβαρές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες, επεσήμανε ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, μιλώντας στην κλειστή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που έκλεισε τις εργασίες του East Mediterranean Gas Forum (EMGF) χθες στην Αθήνα.

Ο κ. Ρήγας επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι μόνο στις χώρες-μέλη του EMGF υπάρχει έλλειμμα της τάξης των 130 δισεκ. κυβικών μέτρων ετησίως, σε μία περίοδο κατά την οποία σημαντικά projects ανάπτυξης κοιτασμάτων έχουν δρομολογηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη μόνο στο Ισραήλ και στην Ιταλία.

«Αυτός είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι καιρός να σταματήσουν τα λόγια και να γίνουν πράξη συγκεκριμένες πολιτικές και να δοθούν σαφείς κατευθύνσεις στήριξης σε επίπεδο Ε.Ε.για τη βιομηχανία φυσικού αερίου, προκειμένου να αρθούν οι απαγορεύσεις που ουσιαστικά έχουν τεθεί στη χρηματοδότηση του τομέα από τις τράπεζες.

«Πρέπει επιτέλους να κατανοήσουμε ότι ή θα παράγουμε το φυσικό αέριο ή θα το εισάγουμε», τόνισε ο κ. Ρήγας, καθώς οι ανάγκες στις οικονομίες και τις κοινωνίες είναι τεράστιες. Αν η επιλογή είναι να βρισκόμαστε στο τέλος μιας αλυσίδας που απλώς θα μεταφέρει αέριο από αλλού, τότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε σοβαρές κοινωνικοοοικονομικές συνέπειες στο μέλλον, με προβλήματα στην ασφάλεια του ενεργειακού σχεδιασμού, ακριβή ενέργεια αλλά και απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας, ήταν το μήνυμα του Διευθύνοντος Συμβούλου της Energean.

N.Katcharov: Επενδύσαμε 400 εκατ. στην Αίγυπτο, τα κλειδιά στα χέρια των πολιτικών

Μιλώντας σε πάνελ του EMGF με θέμα «Έρευνα για φυσικό αέριο: αξιοποιώντας τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου» ο Eng. Dr. Nicolas Katcharov, CEO της Energean International, ανέφερε ότι η εταιρεία επένδυσε περί τα 400 εκατ. δολάρια στην Αίγυπτο, επιτυγχάνοντας τον διπλασιασμό της παραγωγής από τα κοιτάσματα στο Δέλτα του Νείλου σε μια χώρα που έχει τεράστιες ανάγκες σε φυσικό αέριο.

«Συνεχίζουμε να παράγουμε και να προχωρούμε σε αξιοποίηση νέων κοιτασμάτων στην Κροατία, ενώ και στην Ιταλία, όπου αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι η έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Cassiopea στο οποίο συμμετέχουμε, φαίνεται ότι ανοίγουν και πάλι προοπτικές για τον τομέα», ανέφερε ο κ. Katcharov. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι operators επενδύουν, παρά το ότι δεν υπάρχουν επαρκείς διασυνδέσεις, και παρά το ότι τα κόστη έρευνας και ανάπτυξης έχουν διπλασιασθεί σε τρία χρόνια, χωρίς αυτό να απεικονίζεται στις τιμές.

«Περιμένουμε να δούμε ανάπτυξη και κίνητρα για τη βιομηχανία σε όλες τις οικονομίες και είναι σαφές ότι οι πολιτικοί κρατούν τα κλειδιά για αυτό» επεσήμανε ο κ. Katcharov. Αυτό είναι ακόμη πιο εμφανές και ζωτικής σημασίας ειδικά σε σχέση με την δέσμευση και αποθήκευση CO2, όπου τα projects που βρίσκονται σε εξέλιξη δεν είναι δεδομένο ότι είναι και οικονομικά, τόνισε ο CEO της Energean International.

K.Σάρδη: Προχωρούμε με την αποθήκευση CO2 στον Πρίνο – πρόβλημα η γραφειοκρατία και τα μη επαρκή εργαλεία χρηματοδότησης

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα Δρ. Κατερίνα Σάρδη μίλησε στο πλαίσιο πάνελ του EMGF με θέμα «Αναπτύσσοντας την αλυσίδα δέσμευσης και αποθήκευσης CO2», γνωστοποιώντας ότι η Energean, εκτός του project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο, εξετάζει προοπτικές για ανάλογα σχέδια στην Αίγυπτο και στην Κροατία.

Ειδικά για το Project του Πρίνου, η κ. Σάρδη ανέφερε ότι η Energean εργάζεται εντατικά για την εντός του Ιουνίου υποβολή αιτήματος στην αρμόδια αρχή, την ΕΔΕΥΕΠ,για την απόκτηση άδειας αποθήκευσης, για την σύνταξη και κατάθεση της Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, καθώς και για το δεσμευτικό market test, το οποίο θα οδηγήσει στη σύναψη συμβολαίων με τις ενδιαφερόμενες για την αποθήκευση του CO2 βιομηχανίες και στη λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης για το έργο.

«Υπάρχουν ωστόσο σημαντικές καθυστερήσεις σε γραφειοκρατικό επίπεδο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι έχει διαρκέσει ήδη σχεδόν ένα χρόνο η διαδικασία έγκρισης της χορήγησης Κρατικής Ενίσχυσης (State Aid) από την Κομισιόν η οποία αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, με δεδομένες και τις ίδιες τις ασφυκτικές ημερομηνίες του Ταμείου », επεσήμανε η ίδια, προσθέτοντας ότι υπάρχουν επίσης σημαντικές ελλείψεις στα χρηματοδοτικά εργαλεία.

«Είναι επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθεί, με επίκεντρο τον Πρίνο, μια αλυσίδα δέσμευσης και αποθήκευσης CO2, η οποία θα συμβάλλει και στην άρση της ανισορροπίας που υπάρχει αναμέσα στο Βορρά, όπου ήδη εξελίσσονται αρκετά projects, και στο Νότο, όπου υπάρχει έλλειψη. Μόνο έτσι θα αρθούν τα εμπόδια ανάπτυξης του τομέα και θα μειωθούν τα κόστη», τόνισε η Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα.

Η κ. Σάρδη κατέληξε χαρακτηριστικά με την παραίνεση να διδαχθούμε από τα λάθη που έγιναν σε ρυθμιστικό επίπεδο και τα οποία οδήγησαν ουσιαστικά στη ματαίωση του project της αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα, ώστε αυτά να αποφευχθούν στην αποθήκευση CO2 στον Πρίνο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en