Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλες ανατροπές στη φορολογία φέρνει ο Ιούλιος

image_print

Επιστρέφουν τα πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων – Κατασχέσεις-«εξπρες» για όλους και νέου τύπου ρυθμίσεις για μεγαλο-οφειλέτες.

Εφαρμογή, από τον Σεπτέμβριο, ενός νέου νομοθετικού καθεστώτος εξατομικευμένων ρυθμίσεων των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών για τις υπερχρεωμένες στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία μεγάλες επιχειρήσεις, κατά τα πρότυπα ανάλογων ρυθμίσεων που γίνονται για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, επαναφορά των προστίμων για μη έκδοση αποδείξεων, παράταση της εφαρμογής του φορολογικού πιστοποιητικού για άλλα δύο ή τρία χρόνια και απλοποίηση των διατάξεων για τον ΦΠΑ με την προώθηση ρυθμίσεων που θα μειώνουν τις υποχρεώσεις υποβολής περιοδικών δηλώσεων για χιλιάδες επιχειρήσεις προβλέπει, μεταξύ πολλών άλλων, η νέα συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης την εφαρμογή αυτοματοποιημένων διαδικασιών για τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου, την απλοποίηση της φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και την κατάργηση φοροαπαλλαγών, καθώς και του προνομιακού καθεστώτος φορολόγησης των επιχειρήσεων του κλάδου της ναυτιλίας.

Εντός του Ιουλίου οι ελληνικές αρχές θα πρέπει:

– Να επανεξετάσουν όλα τα κίνητρα που υπάρχουν στη φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων και να ενσωματώσουν σε ενιαία νομοθεσία τις φορολογικές απαλλαγές, καταργώντας παράλληλα εκείνες που κρίνονται αναποτελεσματικές ή άδικες.

– Να αναθεωρήσουν το καθεστώς προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης για τον κλάδο της ναυτιλίας υπό το πρίσμα των υποδείξεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

– Να παρατείνουν μέχρι το 2018 την εφαρμογή των διατάξεων για την προσωρινή εθελοντική συνεισφορά των ναυτιλιακών επιχειρήσεων.

– Να επανεξετάσουν τον κώδικα φορολογικών διαδικασιών (ν. 4174/2013) και να προτείνουν τροποποιήσεις στις διατάξεις του. Θα πρέπει, επίσης, να εκδώσουν έναν οδικό χάρτη για τις απαιτούμενες αποφάσεις και εγκυκλίους οι οποίες θα πρέπει να έχουν εκδοθεί έως τον Οκτώβριο.

Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να νομοθετήσουν τον Σεπτέμβριο και να θέσουν σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2017 νέες διατάξεις με τις οποίες:

Θα απλοποιηθεί το καθεστώς της φορολογίας εισοδήματος και θα διασφαλιστεί η συνοχή της φορολογικής βάσης για τον φόρο εισοδήματος και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των μικρών επιχειρήσεων που βρίσκονται κάτω από το όριο απαλλαγής από τον ΦΠΑ (σήμερα απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ οι επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ, αλλά συζητείται πρόταση το όριο αυτό να αυξηθεί στις 25.000 ευρώ).

– Θα τροποποιηθεί η νομοθεσία για τη φορολογία εισοδήματος των εταιρειών η οποία καλύπτει τις συγχωνεύσεις, τις εξαγορές και τους εταιρικούς λογαριασμούς αποθεματικών.

– Θα αναπτυχθεί το νέο φορολογικό πλαίσιο για τα οχήματα συλλογικών επενδύσεων και τους συμμετέχοντες σε αυτά, σε συμφωνία με τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Θα αναθεωρηθούν οι ρυθμίσεις του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (του ν. 4174/2013) που προβλέπουν μειωμένα πρόστιμα στο πλαίσιο των φορολογικών ελέγχων, ώστε να προσμετράται και να λαμβάνεται υπόψη η συμπεριφορά του φορολογούμενου και η ύπαρξη ή όχι πρόθεσης για δήλωση ή για απόκρυψη φορολογητέας ύλης βάσει αντικειμενικών και διαφανών κριτηρίων. Ουσιαστικά θα επιβάλλονται και πάλι αυτοτελή πρόστιμα σε όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες εντοπίζονται να έχουν διαπράξει ουσιαστικές φορολογικές παραβάσεις, όπως η μη έκδοση αποδείξεων ή τιμολογίων.

– Θα συνεχίσουν να ισχύουν για 2 ή 3 χρόνια ακόμη οι διατάξεις για το φορολογικό πιστοποιητικό με τις οποίες προβλέπεται η δυνατότητα διενέργειας φορολογικών ελέγχων στις εταιρείες από τους ίδιους τους ορκωτούς ελεγκτές που ελέγχουν τους ισολογισμούς τους.

– Θα επανεξεταστεί και θα αναμορφωθεί ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Η αναθεώρηση του ΚΕΔΕ θα περιλαμβάνει αλλαγές στις διαδικασίιες που θα εφαρμόζει η φορολογική διοίκηση για την αναγκαστική εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των ασυνεπών οφειλετών σε δημόσιους πλειστηριασμούς.

– Θα εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία για την αντιμετώπιση της είσπραξης των φόρων επί των εισοδημάτων που δημιουργούνται σε offshore χαρτοφυλάκια ιδιωτών.

 

Απαλλαγές από ΦΠΑ

Επιπρόσθετα, οι ελληνικές αρχές τον Δεκέμβριο του 2016 θα κωδικοποιήσουν και θα απλοποιήσουν τη νομοθεσία για τον ΦΠΑ ευθυγραμμίζοντάς τη με τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και προχωρώντας στην εξάλειψη των εκκρεμών νομικών κενών.

Στο πλαίσιο των δράσεων αυτών, εξετάζεται ο περιορισμός της υποβολής περιοδικών δηλώσεων για τις επιχειρήσεις οι οποίες διενεργούν σχεδόν όλες τις συναλλαγές τους μέσω του τραπεζικού συστήματος, καθώς επίσης και η αύξηση του ορίου των ακαθάριστων εσόδων για την απαλλαγή των επιχειρήσεων από την υποχρέωση παρακράτησης και απόδοσης ΦΠΑ, από τα 10.000 στα 25.000 ευρώ.

πηγη: protothema.gr

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειωμένη η εμπορική κίνηση στην Καβάλα

image_print

Αισθητά μειωμένη παραμένει η εμπορική κίνηση στην Καβάλα, παρά το γεγονός ότι η πόλη βρίσκεται στην καρδιά της καλοκαιρινής περιόδου και καταγράφει αυξημένη παρουσία επισκεπτών.

Για την εικόνα της αγοράς μίλησε στην κάμερα του ENA Channel ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιάννης Κελγιώργης, επισημαίνοντας ότι οι τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή δεν προχωρούν σε αγορές από τα εμπορικά καταστήματα.

Όπως ανέφερε, μπορεί η κίνηση στους δρόμους και στα σημεία ενδιαφέροντος να είναι αυξημένη, ωστόσο αυτό δεν μεταφράζεται σε αντίστοιχη αύξηση του τζίρου για τις τοπικές επιχειρήσεις. Οι επαγγελματίες της αγοράς διαπιστώνουν ότι οι επισκέπτες περιορίζονται κυρίως στη βόλτα, την εστίαση και τις βασικές ανάγκες, αποφεύγοντας τις αγορές.

Η κατάσταση προκαλεί προβληματισμό στους εμπόρους, οι οποίοι περίμεναν ότι η θερινή περίοδος θα έδινε σημαντική ανάσα στην τοπική οικονομία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η αγοραστική κίνηση παραμένει υποτονική, ενώ τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων συνεχίζουν να αυξάνονται.

DNews Widget
Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρωμές Β’ Πυλώνα ΚΑΠ: Τι καταβλήθηκε και ποιες ενισχύσεις μεταφέρονται για τον Ιούλιο

Αγρότης σε καλλιέργεια με φόντο αγροτικές εκτάσεις και ενισχύσεις της ΚΑΠ
image_print

Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές του Β’ Πυλώνα της ΚΑΠ

Στις 29 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες πληρωμές του δεύτερου Πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) από την ΑΑΔΕ.

Συνολικά καταβλήθηκαν 64,69 εκατ. ευρώ σε 82.923 μοναδικούς δικαιούχους (ΑΦΜ), στο πλαίσιο των Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι ενισχύσεις που πληρώθηκαν

Το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών αφορούσε τα προγράμματα Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, για τα οποία διατέθηκαν 32,08 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησαν:

  • Μείωση Νιτρορύπανσης: 13,64 εκατ. ευρώ
  • Εξισωτική Αποζημίωση: 7,93 εκατ. ευρώ
  • Κομφούζιο: 6,96 εκατ. ευρώ
  • Αυτόχθονες Φυλές: 4,08 εκατ. ευρώ

Ποιες πληρωμές δεν πραγματοποιήθηκαν

Δεν καταβλήθηκαν οι ενισχύσεις που αφορούν:

  • Δασώσεις
  • Ευζωία Χοίρων

Αν και είχαν προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου, οι συγκεκριμένες πληρωμές δεν ολοκληρώθηκαν λόγω τεχνικού προβλήματος στα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ.

Πότε θα γίνουν οι εκκρεμείς πληρωμές

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, οι εκκρεμότητες για τις Δασώσεις και την Ευζωία των Χοίρων αναμένεται να εξοφληθούν έως το τέλος Ιουλίου, μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες τεχνικές διαδικασίες.

Οι δικαιούχοι καλούνται να παρακολουθούν τις επίσημες ανακοινώσεις για την ακριβή ημερομηνία πίστωσης των ποσών.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στα «δωρεάν δέματα» από τρίτες χώρες

image_print

Οι καταναλωτές που πραγματοποιούν αγορές από ηλεκτρονικές πλατφόρμες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντικές αλλαγές το επόμενο διάστημα, καθώς προωθούνται νέα μέτρα που βάζουν τέλος στην ανεξέλεγκτη διακίνηση των λεγόμενων «δωρεάν δεμάτων» από τρίτες χώρες.

Τα τελευταία χρόνια, εκατομμύρια μικροδέματα χαμηλής αξίας καταφθάνουν καθημερινά στην Ευρωπαϊκή Ένωση από χώρες όπως η Κίνα, μέσω μεγάλων ηλεκτρονικών πλατφορμών. Πολλά από αυτά αποστέλλονται με ιδιαίτερα χαμηλό ή ακόμη και μηδενικό κόστος μεταφοράς για τον καταναλωτή, γεγονός που έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό τόσο για τον αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις όσο και για την αποτελεσματικότητα των τελωνειακών ελέγχων.Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την επιβολή νέου τέλους διαχείρισης για κάθε μικροδέμα που εισέρχεται στην Ε.Ε. από τρίτες χώρες. Στόχος είναι να καλυφθεί το αυξημένο κόστος των τελωνειακών ελέγχων, να ενισχυθεί η προστασία των καταναλωτών από μη ασφαλή προϊόντα και να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να επηρεάσουν κυρίως τις αγορές μέσω δημοφιλών διαδικτυακών πλατφορμών, καθώς το επιπλέον κόστος ενδέχεται να μετακυλιστεί στις τελικές τιμές ή στα έξοδα αποστολής.

Έτσι, η εποχή των «δωρεάν δεμάτων» φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της.Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές αρχές επισημαίνουν ότι η αυξημένη εισροή δεμάτων χαμηλής αξίας δυσχεραίνει τους ελέγχους για την τήρηση των προδιαγραφών ασφάλειας, ενώ έχουν καταγραφεί περιπτώσεις προϊόντων που δεν συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ή παραβιάζουν τη νομοθεσία.Οι αλλαγές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον εκσυγχρονισμό του τελωνειακού συστήματος και την καλύτερη εποπτεία του ηλεκτρονικού εμπορίου. Εφόσον εγκριθούν και εφαρμοστούν, οι καταναλωτές θα πρέπει να αναμένουν ότι οι αγορές από χώρες εκτός Ε.Ε. δεν θα συνοδεύονται πλέον από τις ιδιαίτερα χαμηλές ή «δωρεάν» χρεώσεις αποστολής που ίσχυαν μέχρι σήμερα.Το επόμενο διάστημα αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για την εφαρμογή των μέτρων και τον τρόπο με τον οποίο θα επιβαρύνονται οι αποστολές, με στόχο τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και ασφαλούς πλαισίου για το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en