Quantcast
Connect with us

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

«Στροφή» ο συνδυασμός του Νίκου Καλιαμπάκα για το Δήμο Αβδήρων.

image_print

“Σδτροφή” είναι το όνομα της παράταξης του Νίκου Καλιαμπάκα, υποψήφιου Δημάρχου Αβδήρων. P3200014Η πρώτη συνάντηση του συνδυασμού πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, σε κέντρο των Αβδήρων (και όχι της Γενισέας προφανώς με κάποιοι συμβολισμό) όπως ανακοίνωσε η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο επικεφαλής της παράταξης Νίκος Καλιαμπάκας εξέθεσε τους βασικούς άξονες του προγράμματος του συνδυασμού του, τη στρατηγική και, το όνομα.

Αναλυτικά, αποσπάσματα από την ομιλία του Νίκου Καλιαμπάκα:

Για την επιδίωξη της Στροφής στο Δήμο Αβδήρων σε αυτές τις εκλογές

«..Η Στροφή στο Δήμο Αβδήρων είναι το νέο το ζωντανό στο δήμο μας. Είναι μια ζωντανή παράταξη με προοπτική. Μια παράταξη που φιλοδοξεί να κινητοποιήσει τους πολίτες και να αλλάξει το κατεστημένο στην περιοχή. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μάχες για το δήμο μας και τα χωριά μας.. Για τους ελεύθερους χώρους, για την κοινωνική συνοχή, για την δημοκρατία σε κάθε χωριό.

Στις εκλογές αυτές, κάνουμε το μεγάλο βήμα. Καλούμε τους πολίτες να έχουν μεγάλες προσδοκίες από τον δήμο. Και να κάνουν την επόμενη μέρα των εκλογών εντελώς διαφορετική από την προηγούμενη. Ο Δήμος μας έχει τις δυνατότητες και οι πολίτες έχουν την δύναμη, για να φέρουν μια πραγματικά μεγάλη αλλαγή. Είναι η ώρα να αλλάξουμε τη ζωή μας.

Για τον απερχόμενο

«Ο κ. Τσολακίδης διαχειρίστηκε τον Δήμο για 2 θητείες με ενδιάμεσο διάλλειμα τον κ. Ζλάτκο και αντιπολίτευση τον έτερο υποψήφιο κ. Τσιτιρίδη, ανύπαρκτο. Και απογοήτευσαν. Απογοήτευσαν τους προοδευτικούς πολίτες που τους στήριξαν. Γιατί, σε δύσκολες στιγμές, όταν η κρίση χτύπησε την πόλη, ο σημερινός δήμαρχος ήταν ένας αόρατος δήμαρχος. Ένας καλός και ήσυχος μαθητής του μνημονίου. Και το χειρότερο που κατάφερε, είναι ότι συρρίκνωσε τις προσδοκίες που θα έπρεπε να έχουν οι πολίτες από μία δημοτική αρχή.

Δεν μίλησε για τις απολύσεις και τη συρρίκνωση των υπηρεσιών.
Δεν μιλάει για το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των απορριμμάτων.
Δεν μιλάει για την ανεργία στο δήμο
Δεν μιλάει για τις υποδομές.
Δεν μιλάει για την κτηνοτροφία, γεωργία, τουρισμό του δήμου, που είναι και ο μοχλός ανάπτυξης της περιοχής μας.
Τι έκανε με την γεωθερμία;
Τι έκανε με την αλληλεγγύη, όταν υπάρχουν άνθρωποι στο δήμο που δεν έχουν ρεύμα, τα βασικά είδη επιβίωσης;
Φρόντισε όλοι οι πολίτες να έχουν τα φάρμακά τους;
Βγήκε στο δρόμο να διεκδικήσει τα μέγιστα για το δήμο;
Πώς χειρίστηκε το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου και τα εργαλεία του;
Γιατί δεν προσπάθησε να συνθέσει τις κουλτούρες και τον πολιτισμό και να φέρει κοντά τους ανθρώπους που κατοικούν εδώ στο δήμο παρά τους άφησε στο έλεος εκμεταλλευόμενος τις μεγάλες ανισότητες;

Η απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα πρέπει να δοθεί στις 18 του Μάη.

Για το πρόγραμμά μας

«Απέναντι σε επιλογές φθαρμένες και αποτυχημένες, απέναντι σε προγράμματα φτιαγμένα για εξωραΐσουν τους υποψήφιους και όχι για να αλλάξουν τον Δήμο μας, η Στροφή καταθέτει σήμερα την δική της εναλλακτική πρόταση. Μια προγραμματική πρόταση που αντιμετωπίζει το Δήμο ως πεδίο εκδήλωσης της κρίσης, αλλά και των αντιστάσεων. Και ταυτόχρονα ως χώρο δημιουργίας και ελπίδας.

Οι προτάσεις μας έχουν διαρθρωθεί σε πέντε άξονες.

Ο πρώτος άξονας είναι η στήριξη της κοινωνίας. Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στο Δήμο, και η επιστράτευση των δυνάμεων της αλληλεγγύης.

Δεν θα μηδενίσουμε το έργο κανενός, ακόμα και το πιο ελάχιστο. Διαφωνούμε όμως κάθετα με την λογική, που μετράει τις κοινωνικές ανάγκες ανάλογα με την διαθεσιμότητα των χορηγών φιλανθρωπίας. Όταν η κρίση είναι εδώ, και πλήττει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους σχεδόν το σύνολο των ανθρώπων και των νοικοκυριών, ο δήμος οφείλει να έχει μια ξεκάθαρη στρατηγική απέναντι στο πρόβλημα. Να γίνει ασπίδα προστασίας για όσους υποφέρουν και κινδυνεύουν. Το σύνθημά μας είναι «κανείς μόνος του στην κρίση». Κανένας άστεγος σε παγκάκι, κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, κανένα παιδί νηστικό στο σχολείο.

Ο δεύτερος άξονας είναι η μάχη για την ποιότητα ζωής σε κάθε χωριό.

Ο δημόσιος χώρος δεν ανήκει στα συμφέροντα. Είναι μοχλός συνοχής και βιώσιμης ανάπτυξης. Αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής και διαμορφώνει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας.

Είμαστε αντίθετοι με την λογική που συγκεντρώνει τους πόρους σε δήθεν «εμβληματικά» έργα του κέντρου, και αφήνει τα χωριά ή αυτά που επιλέγει κάθε φορά, στην τύχη τους. Το τουριστικό και αρχαιολογικό κέντρο Αβδήρων έχει ανάγκη από παρεμβάσεις, αξιοποίησης και τουριστικής εκμετάλλευσης.

Ο τρίτος άξονας του προγράμματός μας βάζει στο επίκεντρο τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική δημιουργία.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό το σχέδιο ανάταξης του Δήμου θα παίξει ο πολιτισμός και η καλλιτεχνική δημιουργία. Ο δήμος έχει τρόπους να συμβάλλει και να βοηθήσει την ανάπτυξη της πολιτιστικής δημιουργίας, γεγονός που θα συμβάλλει τόσο στο ζωντάνεμα των χωριών και του ολόκληρου του δήμου.

Ο τέταρτος άξονας των παρεμβάσεών μας αφορά την οικονομική ζωή, το εμπόριο, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς

Εμείς δεν θα συμβιβαστούμε με την σημερινή κατάσταση. Δεν θα δεχτούμε τα λουκέτα ως μία αναπόφευκτη συνέπεια της πολιτικής που ψηφίζεται στη Βουλή και εφαρμόζεται στο Δήμο. Θα δώσουμε μάχη να αναζωογονήσουμε το εμπόριο στο δήμο μας. Γιατί εμείς ξέρουμε καλύτερα από όλους τα προβλήματα των μικροεπιχειρηματιών και τους λόγους που έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση.

Τέλος ο πέμπτος άξονας είναι η δράση του δήμου στο πεδίο της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων.

Σήμερα, το παραδοσιακά δημαρχοκεντρικό μοντέλο διαχείρισης του δήμου γίνεται ακόμα πιο συγκεντρωτικό με τον Καλλικράτη. Η πιστή εφαρμογή των μνημονίων στην αυτοδιοίκηση απαιτεί αυταρχισμό και αδιαφάνεια. Στον αντίποδα, το δικό μας πρότυπο είναι μια δημοτική αρχή που θα αναζητά τον έλεγχο και θα οργανώνει την συμμετοχή των πολιτών.

Στόχος μας, είναι ένας δήμος αντιγραφειοκρατικός, αποτελεσματικός. Ανοιχτός στους πολίτες, δημοκρατικός και αποκεντρωμένος στην λειτουργία του. Ο δήμος οφείλει να λογοδοτεί και να ενεργοποιεί τους κατοίκους στην άσκηση ελέγχου. Επιδίωξή μας είναι να «εισβάλλουν» στη λειτουργία του Δήμου οι ομάδες πολιτών και οι φορείς της πόλης. Έτσι θα ξαναδώσουμε νόημα στην πραγματική αυτοδιοίκηση της πόλης.»

Για τη χρηματοδότηση του προγράμματος

«Πέντε είναι οι πηγές χρηματοδότησης:

1. Οι αποδόσεις φόρων που εισπράττει το κράτος για λογαριασμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.

2. Τα ίδια έσοδα από δημοτικά τέλη.

3. Χρηματοδότηση από τα ΕΣΠΑ

4. Ο δανεισμός.

5. Ο περιορισμός των δαπανών και η ανακατανομή των υπαρχόντων πόρων.

Από αυτά, οι αποδόσεις φόρων και ο δανεισμός είναι εκτός συζήτησης, τόσο λόγω της πολιτικής των μνημονίων, όσο και της πιστοληπτικής υποβάθμισης του Δήμου την προηγούμενη περίοδο. Απομένει η βελτίωση των ίδιων εσόδων και της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, καθώς και ο περιορισμός και η ανακατανομή των δαπανών. Και στους τρεις τομείς υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης με την λήψη των αναγκαίων μέτρων.

Ως ελάχιστο επιτεύξιμο ποσό πλην του ΕΣΠΑ, δεν γνωρίζουμε ποιο είναι, αφού ο δήμος κρατάει κλειστά τα κιτάπια του. Το ποσό που θα χρειαστεί ο Δήμος για την λειτουργία του θα μπορούμε να το προσδιορίσουμε από το 2016 και μετά, αφού θα έχουμε την πλήρη και ακριβή καταγραφή των οικονομικών δεδομένων του Δήμου. Αλλά δεν παραιτούμαστε από την διεκδίκηση. Και δεν παραιτούμαστε από την αισιοδοξία ότι η πολιτική της λιτότητας και της ύφεσης που καταστρέφει τον τόπο, πολύ σύντομα θα ηττηθεί οριστικά..»

πηγη: xanthiprress.gr

Click to comment

Απάντηση

ΘΑΣΟΣ

Νέα παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα έργα στις Μαριές και τη Σκάλα Καλλιράχης

Η Σκάλα Καλλιράχης στη Θάσο, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη έργα υποδομής που αποτέλεσαν αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης.
image_print

Η παράταξη ασκεί κριτική στη δημοτική αρχή για καθυστερήσεις και δημοτικές πολιτικές – Ο Δήμος Θάσου υποστηρίζει ότι το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την επανεκκίνησή του.

Νέα παρέμβαση για την πορεία σημαντικών έργων υποδομής στη Θάσο πραγματοποίησε η Λαϊκή Συσπείρωση, η οποία με ανακοίνωσή της ασκεί κριτική στη δημοτική αρχή, επικεντρώνοντας στις εργασίες του κυκλικού κόμβου στις Μαριές, στα έργα της ΔΕΥΑΘ στη Σκάλα Καλλιράχης, αλλά και σε ζητήματα δημοτικών τελών και χρεώσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η παράταξη υποστηρίζει ότι δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής σχετικά με την έναρξη των εργασιών για την ολοκλήρωση του κυκλικού κόμβου των Μαριών και το άνοιγμα της παράπλευρης ιρλανδικής διάβασης, εκτιμώντας ότι η καθυστέρηση επηρεάζει την εξυπηρέτηση τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών του νησιού.

Παράλληλα, εκφράζει την αντίθεσή της στην υλοποίηση έργων της ΔΕΥΑ Θάσου στον οικισμό της Σκάλας Καλλιράχης κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, υποστηρίζοντας ότι οι εργασίες προκαλούν προβλήματα στην καθημερινότητα της περιοχής.

Η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρεται επίσης στην είσπραξη του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), στις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης οφειλών και στις αυξήσεις των τιμολογίων ύδρευσης και αποχέτευσης της ΔΕΥΑΘ, υποστηρίζοντας ότι οι συγκεκριμένες επιλογές επιβαρύνουν τους δημότες. Η ανακοίνωση ολοκληρώνεται με κάλεσμα προς τους πολίτες να στηρίξουν τις θέσεις της παράταξης.

Η θέση του Δήμου Θάσου

Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή έχει τοποθετηθεί το τελευταίο διάστημα για το έργο του κυκλικού κόμβου και της γέφυρας στις Μαριές, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια σύνθετη τεχνική παρέμβαση, η οποία επανεκκίνησε μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων διοικητικών και συμβατικών διαδικασιών.

Ο δήμαρχος Θάσου, Ελευθέριος Κυριακίδης, έχει δηλώσει ότι η ολοκλήρωση του έργου αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή, καθώς θα συμβάλει στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και της κυκλοφορίας στην περιοχή. Παράλληλα, έχει αναφέρει ότι το έργο υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Το συγκεκριμένο έργο εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, με τη Λαϊκή Συσπείρωση να κάνει λόγο για συνεχιζόμενες καθυστερήσεις και τη δημοτική αρχή να υποστηρίζει ότι οι εργασίες προχωρούν σύμφωνα με τον αναθεωρημένο σχεδιασμό που διαμορφώθηκε μετά την επανεκκίνηση του έργου.

DNews Widget
Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Δράμα: Υπογράφηκε η σύμβαση για την αναβάθμιση του 12ου Δημοτικού Σχολείου

Υπογραφή της σύμβασης για την ενεργειακή αναβάθμιση και την πλήρη προσβασιμότητα του 12ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας.
image_print

Έργο 2,08 εκατ. ευρώ με ενεργειακές παρεμβάσεις, ανελκυστήρα και πλήρη προσβασιμότητα για ΑμεΑ.

Στη φάση της υλοποίησης περνά ένα από τα σημαντικότερα έργα αναβάθμισης σχολικών υποδομών στον Δήμο Δράμας, καθώς την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026 υπογράφηκε η σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του 12ου Δημοτικού Σχολείου.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 2.079.646,29 ευρώ και προβλέπει εκτεταμένες παρεμβάσεις στο ιστορικό διατηρητέο κτίριο, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ασφαλούς, λειτουργικού και πλήρως προσβάσιμου σχολικού περιβάλλοντος.

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο Δήμαρχος Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος, και ο νόμιμος εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας «Τσορμπατζάκος Πρωτολάτης Ο.Ε.», παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Παναγιώτη Σαλπιγκτίδη.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Η παρέμβαση προβλέπει:

  • πλήρη ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου
  • εκσυγχρονισμό των κτιριακών υποδομών
  • εγκατάσταση ανελκυστήρα
  • πλήρη προσβασιμότητα για άτομα με αναπηρία
  • κατασκευή νέων χώρων υγιεινής και τουαλετών ΑμεΑ
  • εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης
  • διατήρηση του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού και ιστορικού χαρακτήρα του σχολείου

Το έργο είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2021-2027», στον άξονα «Βιώσιμη διαχείριση πόρων και υποδομών», και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Από τον συνολικό προϋπολογισμό, ποσό 1.886.974,72 ευρώ καλύπτεται από το ΕΣΠΑ μέσω του ΕΤΠΑ, ενώ οι μη επιλέξιμες δαπάνες, ύψους 192.671,57 ευρώ, θα χρηματοδοτηθούν από ίδιους πόρους του Δήμου Δράμας.

Η διάρκεια υλοποίησης έχει οριστεί στους 18 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

Η συμβολή της ΑΜΚΕ Μποδούρογλου

Η αρχιτεκτονική μελέτη του έργου εκπονήθηκε χάρη σε δωρεά της ΑΜΚΕ Μποδούρογλου, με πρωτοβουλία της προέδρου της, Κατερίνας Μποδούρογλου.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την ΑΜΚΕ και παραδόθηκε στον Δήμο Δράμας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ωρίμανση και την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Προσωρινή μεταστέγαση των μαθητών

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, οι περίπου 250 μαθητές του 12ου Δημοτικού Σχολείου θα μεταστεγαστούν προσωρινά στο 13ο Δημοτικό Σχολείο.

Ο Δήμος Δράμας αναφέρει ότι μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις υποδοχής.

Παράλληλα, προβλέπεται η λειτουργία αστικής συγκοινωνίας για την καθημερινή και ασφαλή μεταφορά των μαθητών, με ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά μικρότερων ηλικιών.

Γιώργος Παπαδόπουλος: «Συνολική παρέμβαση με διαχρονικό αποτύπωμα»

Ο Δήμαρχος Δράμας ευχαρίστησε την οικογένεια Μποδούρογλου, την Κατερίνα Μποδούρογλου, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Όπως δήλωσε:

«Η σημερινή υπογραφή της σύμβασης σηματοδοτεί την έναρξη ενός έργου με ιδιαίτερη σημασία για τη Δράμα και κυρίως για τη σχολική μας κοινότητα. Δεν πρόκειται μόνο για μια ενεργειακή αναβάθμιση, αλλά για μια συνολική παρέμβαση που θα μετατρέψει το 12ο Δημοτικό Σχολείο σε ένα σύγχρονο, ασφαλές, πλήρως προσβάσιμο και λειτουργικό σχολείο, διατηρώντας παράλληλα τον ιστορικό του χαρακτήρα.

Με σχέδιο, συνέπεια και αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού εργαλείου συνεχίζουμε να επενδύουμε στις δημόσιες υποδομές, στην εκπαίδευση και στο μέλλον των παιδιών της Δράμας. Έργα όπως αυτό αποδεικνύουν ότι ο Δήμος μπορεί να σχεδιάζει, να διεκδικεί και να υλοποιεί παρεμβάσεις με ουσιαστικό και διαχρονικό αποτύπωμα για την τοπική κοινωνία».

DNews Widget
Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Κοκκινόχωμα: Παραδοσιακό πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου

Αφίσα για το παραδοσιακό πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στο Κοκκινόχωμα με δημοτικό και ποντιακό πρόγραμμα.
image_print

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σαρακατσαναίων και ο Γ.Σ. «Βυζάντιο» Κοκκινοχώματος διοργανώνουν το καθιερωμένο παραδοσιακό πανηγύρι προς τιμήν της Αγίας Μαρίνας, καλώντας κατοίκους, επισκέπτες και φίλους της παράδοσης σε μια βραδιά γεμάτη μουσική και χορό.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2026, στις 21:00, στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Κοκκινοχώματος.

Η φετινή διοργάνωση αποτελεί κοινή πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Σαρακατσαναίων και του ιστορικού ποδοσφαιρικού συλλόγου Γ.Σ. «Βυζάντιο», συνδυάζοντας την τοπική παράδοση με τη στήριξη του αθλητισμού.

Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει πλούσιο δημοτικό και ποντιακό μουσικό πρόγραμμα, με στόχο να προσφέρει ένα αυθεντικό παραδοσιακό γλέντι για μικρούς και μεγάλους.

Οι διοργανωτές καλούν το κοινό να συμμετάσχει στην εκδήλωση, στηρίζοντας τόσο τις δράσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου όσο και την προσπάθεια του Γ.Σ. «Βυζάντιο» ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Πληροφορίες και κρατήσεις: 6989228392

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en