Quantcast
Connect with us

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Έξυπνοι» φακοί επαφής θα μετρούν το σάκχαρο στα δάκρυα των διαβητικών

Η Google έκανε γνωστό ότι αναπτύσσει πρωτοποριακούς “έξυπνους» φακούς επαφής, που μετρούν το επίπεδο του σάκχαρου στα δάκρυα των διαβητικών. Η συσκευή περιλαμβάνει ένα μικροσκοπικό ασύρματο “τσιπ», μια αντένα και ένα εξίσου μικροσκοπικό αισθητήρα μέτρησης της γλυκόζης, που είναι ενσωματωμένος ανάμεσα στα δύο στρώματα του υλικού του φακού.Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η αμερικανική εταιρία ανακοίνωσε, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ, ότι εργάζεται ώστε να προσθέσει στον “έξυπνο» φακό πολύ μικρά λαμπάκια τύπου LED, που θα ανάβουν και θα προειδοποιούν τον ασθενή ότι το σάκχαρο (γλυκόζη) πέρασε ένα όριο. Πάντως η Google διευκρίνισε ότι “χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά», εωσότου η νέα ιατρική τεχνολογία είναι έτοιμη για ευρεία χρήση.

Οι ερευνητές της εταιρείας έχουν ήδη κάνει μια σειρά από κλινικές δοκιμές και βρίσκονται στη φάση ανάπτυξης του πρωτοτύπου των φακών. “Ελπίζουμε ότι μια μέρα θα υπάρξει ένας νέος τρόπος, ώστε οι άνθρωποι με διαβήτη να παρακολουθούν την ασθένεια τους» δήλωσε η Google στο επίσημο ιστολόγιό της.

Πολλές εταιρείες διεθνώς διαβλέπουν κερδοφόρες επιχειρηματικές ευκαιρίες στο συνεχώς ανερχόμενο πεδίο των ηλεκτρονικών συσκευών που φοριούνται πάνω στο σώμα, ιδίως εκείνων που έχουν σχέση με την υγεία (π.χ. “έξυπνα» ρολόγια χειρός που μετρούν το σφυγμό της καρδιάς, την πίεση του αίματος και τη θερμοκρασία του σώματος). Η ζήτηση των καταναλωτών για τέτοιες “φορετές» ηλεκτρονικές ιατρικές συσκευές αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα στο μέλλον και προφανώς η Google δεν θέλει να “χάσει το τρένο» μιας νέας τεχνολογικής τάσης. Κάτι ανάλογο κάνει ήδη και στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπου επενδύει στην ανάπτυξη “έξυπνων» οχημάτων που οδηγιούνται μόνα τους.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, το ένα δέκατο του παγκόσμιου πληθυσμού προβλέπεται ότι θα πάσχει από τη νόσο έως το 2035. Οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούν κατά τακτικά χρονικά διαστήματα το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα τους, καθώς μια απότομη άνοδος ή πτώση του μπορεί να αποβεί επικίνδυνη.

Η νέα τεχνολογία κάνει τη σχετική μέτρηση στα δάκρυα αντί για το αίμα, όπως συνήθως συμβαίνει μέχρι σήμερα (με τρύπημα του δάχτυλου). Οι “έξυπνοι» φακοί επιτρέπουν μάλιστα μια σχεδόν συνεχή μέτρηση της γλυκόζης ανά δευτερόλεπτο.

Η Google ήδη έχει κάνει τη σχετική προεργασία με την αρμόδια εποπτική Αρχή των ΗΠΑ, την Υπηρεσία Τροφών και Φαρμάκων (FDA), για να πάρει έγκριση κυκλοφορίας στην αγορά. Η εμπορική προώθηση των φακών αναμένεται να γίνει σε συνεργασία με συνεταίρους που έχουν εμπειρία από φαρμακευτικά-ιατρικά προϊόντα. Παράλληλα, η εταιρία προτίθεται να αναπτύξει ειδικές εφαρμογές λογισμικού (apps), έτσι ώστε οι μετρήσεις σακχάρου από τους “έξυπνους» φακούς να είναι άμεσα διαθέσιμες τόσο στους ασθενείς, όσο και στους γιατρούς τους.

Πηγή: newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Η Κομισιόν ξεκινά έρευνα κατά του Facebook και του Instagram | Υποψίες ότι δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους στο θέμα της παραπληροφόρησης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα κατά των κοινωνικών δικτύων Facebook και Instagram για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι δεν τηρούν την υποχρεώσεις τους στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης εν όψει των ευρωπαϊκών εκλογών του Ιουνίου, την ώρα που εκφράζονται ανησυχίες για ενδεχόμενη χειραγώγηση της κοινής γνώμης από την Ρωσία.

«Αυτή η Κομισιόν έχει θέσει σε λειτουργία εργαλεία για την προστασία των ευρωπαίων πολιτών από την παραπληροφόρηση και της χειραγώγηση των πληροφοριών από τρίτες χώρες», δήλωσε η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Οταν υπάρχουν υποψίες για παραβίαση των κανόνων, αναλαμβάνουμε δράση. Αυτό συμβαίνει πάντα, αλλά ιδιαιτέρως σε περίοδο εκλογών».

Πρόκειται για την πέμπτη επίσημη έρευνα που διεξάγεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του νέου κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), ο οποίος ετέθη σε ισχύ τον περασμένο χρόνο γα την αντιμετώπιση του παράνομου online περιεχομένου και προϊόντων.

Η Κομισιόν έχει ήδη ξεκινήσει δύο έρευνες κατά του TikTok. Στο πλαίσιο της μίας από τις δύο έρευνες, η θυγατρική της κινεζικής ByteDance αναγκάσθηκε να διακόψει την περασμένη εβδομάδα την νέα εφαρμογή Lite που ανταμείψει τους χρήστες για τον χρόνο που περνούν μπροστά στην οθόνη, πράγμα που θεωρείται ότι δημιουργεί κινδύνους εθισμού στους νέους.

Στις αρχές Μαρτίου, κινήθηκε διαδικασία κατά της AliExpress, θυγατρικής της Alibaba, λόγω υποψιών ότι δεν λαμβάνει αρκετά μέτρα κατά της πώλησης επικίνδυνων προϊόντων όπως τα πλαστά φάρμακα.

Η πρώτη επίσημη έρευνα αφορούσε επίσης κινδύνους που συνδέονται με την παραπληροφόρηση. Ξεκίνησε στις 18 Δεκεμβρίου κατά του Χ (πρώην Twitter) για παραλείψεις σχετικές με τον έλεγχο περιεχομένου και την διαφάνεια.

Ο κανονισμός για τις ψηφιακές υπηρεσίες εφαρμόζεται από το τέλος του Αυγούστου στις μεγαλύτερες ψηφιακές πλατφόρμες όπως το X, TikTok, οι μεγάλες πλατφόρμες της Meta (Facebook, Instagram), στην Apple, την Google, την Microsoft και την Amazon.

Συνολικά, 23 μεγάλοι παράγοντες του Ιντερνετ, ανάμεσά τους τρεις πορνογραφικές ιστοσελίδες (Pornhub, Stripchat και XVideos), έχουν τεθεί υπό άμεση παρακολούθηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι παραβάτες υποχρεούνται να πληρώσουν πρόστιμα που φθάνουν μέχρι και το 6% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους, αλλά προβλέπεται έως και η απαγόρευση λειτουργίας τους στην Ευρώπη σε περιπτώσεις σοβαρών και επανειλημμένων παραβιάσεων των ευρωπαϊκών κανόνων.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη | Για πρώτη φορά η Sophia, το διάσημο ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης στην συμπρωτεύουσα

Η Sophia είναι ένα πιο διάσημο ανθρωποειδές ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης. Σήμερα βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε προγραμματιστεί να έχει… συνομιλία με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στο πλαίσιο της έκθεσης BEYOND.

Πρόκειται για ένα «κοινωνικό» ανθρωποειδές ρομπότ, σχεδιασμένο για διάδραση και επικοινωνία με τους ανθρώπους με ένα πρόσωπο που θυμίζει ανθρώπινο. Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο δημιουργός της, τα χαρακτηριστικά της είναι ένας συνδυασμός της Αιγύπτιας βασίλισσας Νεφερτίτης, της Όντρεϊ Χέπμπορν και της συζύγου του Αμάντα Χάνσον!

H Sophia ήταν συνεπής στο ραντεβού της με το κοινό σήμερα στις 11:30 στο σταντ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

MyAADE app | «Στον αέρα» η νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ – Πληρωμές, έλεγχος οφειλών, φορολογικό ημερολόγιο στο κινητό

Σε λειτουργία και έτοιμη για «κατέβασμα» είναι η νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ για τους φορολογούμενους, το MyAADE app, το οποίο έχει ως στόχο να «λύσει» τα χέρια σε ό,τι αφορά σε πληρωμές υποχρεώσεων, έλεγχο οφειλών, παρέχοντας υπηρεσίες φορολογικού ημερολογίου και «ξυπνητηριού».

Η παρουσίαση της εφαρμογή MyAADE app για τους φορολογούμενους, πραγματοποιήθηκε από τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, με την παρουσία της ηγεσίας των υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Τετάρτη (20.3.204).

Οι φορολογούμενοι θα έχουν πλέον την δυνατότητα να πληρώνουν εύκολα και γρήγορα με Iris ή με κάρτα, να αποθηκεύουν φορολογικά έγγραφα στο ψηφιακό τους πορτοφόλι, να διαχειρίζονται ραντεβού και να δέχονται ειδοποιήσεις για προθεσμίες πληρωμών.

Ο κ. Πιτσιλής δεν απέκλεισε αργότερα να προστεθούν και περαιτέρω υπηρεσίες. Η ασφάλεια των συναλλαγών είναι εξασφαλισμένη μέσα από το ψηφιακό περιβάλλον πληρωμών της ΔΙΑΣ. Προς το παρόν είναι διαθέσιμη σε iOS ενώ στις αμέσως επόμενες ώρες θα είναι διαθέσιμη και σε Android.

Πηγή: newsit.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en