ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
«Έξυπνοι» φακοί επαφής θα μετρούν το σάκχαρο στα δάκρυα των διαβητικών

Οι ερευνητές της εταιρείας έχουν ήδη κάνει μια σειρά από κλινικές δοκιμές και βρίσκονται στη φάση ανάπτυξης του πρωτοτύπου των φακών. “Ελπίζουμε ότι μια μέρα θα υπάρξει ένας νέος τρόπος, ώστε οι άνθρωποι με διαβήτη να παρακολουθούν την ασθένεια τους» δήλωσε η Google στο επίσημο ιστολόγιό της.
Πολλές εταιρείες διεθνώς διαβλέπουν κερδοφόρες επιχειρηματικές ευκαιρίες στο συνεχώς ανερχόμενο πεδίο των ηλεκτρονικών συσκευών που φοριούνται πάνω στο σώμα, ιδίως εκείνων που έχουν σχέση με την υγεία (π.χ. “έξυπνα» ρολόγια χειρός που μετρούν το σφυγμό της καρδιάς, την πίεση του αίματος και τη θερμοκρασία του σώματος). Η ζήτηση των καταναλωτών για τέτοιες “φορετές» ηλεκτρονικές ιατρικές συσκευές αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα στο μέλλον και προφανώς η Google δεν θέλει να “χάσει το τρένο» μιας νέας τεχνολογικής τάσης. Κάτι ανάλογο κάνει ήδη και στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπου επενδύει στην ανάπτυξη “έξυπνων» οχημάτων που οδηγιούνται μόνα τους.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, το ένα δέκατο του παγκόσμιου πληθυσμού προβλέπεται ότι θα πάσχει από τη νόσο έως το 2035. Οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούν κατά τακτικά χρονικά διαστήματα το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα τους, καθώς μια απότομη άνοδος ή πτώση του μπορεί να αποβεί επικίνδυνη.
Η νέα τεχνολογία κάνει τη σχετική μέτρηση στα δάκρυα αντί για το αίμα, όπως συνήθως συμβαίνει μέχρι σήμερα (με τρύπημα του δάχτυλου). Οι “έξυπνοι» φακοί επιτρέπουν μάλιστα μια σχεδόν συνεχή μέτρηση της γλυκόζης ανά δευτερόλεπτο.
Η Google ήδη έχει κάνει τη σχετική προεργασία με την αρμόδια εποπτική Αρχή των ΗΠΑ, την Υπηρεσία Τροφών και Φαρμάκων (FDA), για να πάρει έγκριση κυκλοφορίας στην αγορά. Η εμπορική προώθηση των φακών αναμένεται να γίνει σε συνεργασία με συνεταίρους που έχουν εμπειρία από φαρμακευτικά-ιατρικά προϊόντα. Παράλληλα, η εταιρία προτίθεται να αναπτύξει ειδικές εφαρμογές λογισμικού (apps), έτσι ώστε οι μετρήσεις σακχάρου από τους “έξυπνους» φακούς να είναι άμεσα διαθέσιμες τόσο στους ασθενείς, όσο και στους γιατρούς τους.
Πηγή: newsbeast.gr
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Οι ελληνικές ΜμΕ υστερούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Σημαντική απόσταση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο καταγράφουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον τομέα της ψηφιακής έντασης, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για το 2024. Μόλις το 53% των ΜμΕ στη χώρα μας διαθέτει βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης, έναντι 74% στην ΕΕ, γεγονός που φανερώνει μια κρίσιμη καθυστέρηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος.
Τι είναι η ψηφιακή ένταση
Η «ψηφιακή ένταση» μετριέται με βάση τον Δείκτη Ψηφιακής Έντασης (Digital Intensity Index – DII), ο οποίος εξετάζει τη χρήση 12 τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις, όπως τεχνητή νοημοσύνη, ηλεκτρονικό εμπόριο, υπηρεσίες cloud και CRM. Τα επίπεδα διακρίνονται σε:
-
Πολύ χαμηλό (0-3 τεχνολογίες)
-
Χαμηλό (4-6)
-
Υψηλό (7-9)
-
Πολύ υψηλό (10-12)
Ως «βασικό επίπεδο» ψηφιακής έντασης θεωρείται η χρήση τουλάχιστον τεσσάρων τεχνολογιών (δηλαδή από το χαμηλό επίπεδο και πάνω).
Η εικόνα στην ΕΕ και την Ελλάδα
Συνολικά, το 74% των ευρωπαϊκών ΜμΕ έχει φτάσει σε βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης. Αντίθετα, στην Ελλάδα μόλις οι μισές περίπου επιχειρήσεις (53%) χρησιμοποιούν τουλάχιστον τέσσερις ψηφιακές τεχνολογίες.
Τα ποσοστά είναι ακόμη χαμηλότερα μόνο στη Βουλγαρία (50%), ενώ χώρες όπως η Φινλανδία (93%) και η Δανία (90%) ηγούνται ψηφιακά στην κατηγορία των μικρομεσαίων.
Στόχος το 90% μέχρι το 2030
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2030 το 90% των ΜμΕ να φτάσει τουλάχιστον σε βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης. Η Ελλάδα καλείται να καλύψει περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στην επόμενη πενταετία, για να συμβαδίσει με τον ευρωπαϊκό στόχο.
Κίνδυνος αποκλεισμού από την ψηφιακή οικονομία
Η ψηφιακή υστέρηση ενέχει σημαντικούς κινδύνους. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν ενσωματώνουν επαρκώς τεχνολογίες, δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν, να καινοτομήσουν και να διεισδύσουν σε νέες αγορές.
Η ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας των ΜμΕ είναι επομένως κρίσιμη, όχι μόνο για την επιβίωσή τους, αλλά και για τη συνολική οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ενόψει ενός μέλλοντος με όλο και εντονότερη τεχνολογική απαίτηση.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Aircela παρουσιάζει την πρώτη κινητή μονάδα στον κόσμο που παράγει βενζίνη από τον αέρα

Μια τεχνολογική επανάσταση στην παραγωγή καυσίμων παρουσίασε στη Νέα Υόρκη η αμερικανική start-up Aircela, αποκαλύπτοντας την πρώτη φορητή μονάδα στον κόσμο που παράγει βενζίνη απευθείας από τον ατμοσφαιρικό αέρα – χωρίς τη χρήση ορυκτών καυσίμων.
Η καινοτόμα συσκευή, με μέγεθος αντίστοιχο ενός επαγγελματικού ψυγείου, αξιοποιεί την τεχνολογία άμεσης δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα (Direct Air Capture – DAC), μετατρέποντας CO₂ από την ατμόσφαιρα σε χρήσιμη βενζίνη, με μόνα “καύσιμα” τον αέρα, το νερό και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Από τον αέρα… στο ρεζερβουάρ
Η Aircela πραγματοποίησε επίσημη επίδειξη μπροστά σε κοινό, με τον συνιδρυτή και CEO Eric Dahlgren να τονίζει:
«Δεν φτιάξαμε ένα πρωτότυπο – φτιάξαμε μια λειτουργική μηχανή».
Η μονάδα αποτελείται από τρεις εξαγωνικές υπομονάδες, οι οποίες εκτελούν διαδοχικά τα στάδια δέσμευσης CO₂, χημικής μετατροπής και αποθήκευσης καυσίμου. Στο πίσω μέρος της συσκευής υπάρχει κλασική μάνικα ανεφοδιασμού, όπως στα πρατήρια, ώστε ο χρήστης να μπορεί να γεμίζει το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου του απευθείας από τη μονάδα, κάθε πρωί, από το σπίτι του.
Μηδενικό ορυκτό καύσιμο – μέγιστη βιωσιμότητα
Η συσκευή μπορεί να δεσμεύει 10 κιλά CO₂ ημερησίως και να παράγει 1 γαλόνι βενζίνης (περίπου 3,8 λίτρα) από αυτή την ποσότητα. Διαθέτει χωρητικότητα αποθήκευσης έως 64 λίτρα, επαρκή για χρήση αρκετών ημερών σε καθημερινές μετακινήσεις.
Το παραγόμενο καύσιμο είναι πλήρως συμβατό με τα υπάρχοντα βενζινοκίνητα οχήματα, χωρίς να απαιτούνται τροποποιήσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για μια “πράσινη μετάβαση” χωρίς την ανάγκη άμεσης αντικατάστασης στόλου.
Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της μετακίνησης στο στόχαστρο
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ, το 2022 οι μεταφορές ευθύνονταν για το 28% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με κυριότερη πηγή τα οχήματα εσωτερικής καύσης.
Η λύση της Aircela έρχεται να απαντήσει στο πρόβλημα των εκπομπών, δεσμεύοντας CO₂ αντί να το προσθέτει στην ατμόσφαιρα, προσφέροντας ουσιαστικό περιβαλλοντικό όφελος.
Προς μαζική παραγωγή και εμπορική διάθεση
Η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή της συσκευής το φθινόπωρο, με στόχο να διατεθεί σε ιδιώτες και επαγγελματίες. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημη τιμή, η Aircela δηλώνει πως η προσιτότητα αποτελεί βασικό στρατηγικό στόχο.
Δείτε την επίδειξη της Aircela
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Retro AXD 2.0 στην Αλεξανδρούπολη

Η Αλεξανδρούπολη ετοιμάζεται να υποδεχθεί ένα μοναδικό γεγονός που συνδέει τρεις δεκαετίες τεχνολογικής εξέλιξης με το σήμερα. Από τις 30 Μαΐου έως και την 1η Ιουνίου 2025, ο Σύλλογος Τεχνολογίας Θράκης παρουσιάζει το φεστιβάλ Retro AXD 2.0 – «Το Παρελθόν Συναντά το Μέλλον», ένα τριήμερο αφιερωμένο στην τεχνολογία, την ψυχαγωγία και την πολιτιστική κληρονομιά της ψηφιακής εποχής.
Από τα ρετρό pixels στην επαυξημένη πραγματικότητα
Η εκδήλωση φιλοξενείται στην Αποθήκη Νο2 στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά από τις 19:00 έως τις 22:00. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε μια πλούσια έκθεση με αυθεντικά παιχνίδια, ρετρό υπολογιστές, arcade μηχανήματα, κονσόλες και άλλα τεχνολογικά αντικείμενα από τις δεκαετίες του ’70, ’80 και ’90.
Παράλληλα, θα υπάρχουν διαδραστικά σημεία με τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) και παρουσιάσεις από τους Greek Inventors και τα μέλη του Συλλόγου Τεχνολογίας Θράκης, οι οποίοι θα παρουσιάσουν καινοτόμες τεχνολογικές κατασκευές, φέρνοντας κοντά το νοσταλγικό παρελθόν με τις προοπτικές του μέλλοντος.
Στο πλαίσιο των Ελευθερίων 2025
Το Retro AXD 2.0 αποτελεί μέρος του επίσημου προγράμματος των Ελευθερίων 2025 και διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, ενισχύοντας τον πολιτιστικό και τεχνολογικό χαρακτήρα της πόλης.
Μια εμπειρία για όλες τις γενιές
Απευθυνόμενο σε μικρούς και μεγάλους, λάτρεις της ρετρό τεχνολογίας, gamers, συλλέκτες και δημιουργούς, το φεστιβάλ υπόσχεται μια βιωματική εμπειρία γεμάτη αναμνήσεις, γνώση και δημιουργική έμπνευση.
Πού: Αποθήκη Νο2, Λιμάνι Αλεξανδρούπολης
Πότε: 30 Μαΐου – 1 Ιουνίου 2025
Ώρες λειτουργίας: 19:00 – 22:00
Σας περιμένουμε να ταξιδέψουμε μαζί στον χρόνο – από το pixel στο μέλλον!